Mno, vzhledem k té BG:EE jsem trochu zrychlil, takže jsem ve dvojce strávil poslední dva dny. Je zajímavé, jak najednou nacházím rogue stone skoro na každým kroku

- Merella, Firkraagovo vězení (2x), Brynlaw, Spellhold (2x) ...
Draky jsem zbytečně přecenil. Nakonec nezbylo, než k tomu stínovýmu vlízt a když jsem se tak na něj koukal, tak jsem tam položil 5 pastí a promluvil s ním. V poslední hře, kde byl Yoshimo, to nemělo valný efekt. O to víc jsem zůstal koukat, když drak lehl s třetí vybuchlou pastí. Asi mi minule něco uteklo. Ze šupin jsem si hnedka nechal udělat zbroj.
Při cestě zpět jsem vyzvedl Valygara, aby mi otevřel Planární kouli a hned jsem se s ním taky rozloučil. Backstabování půlčíků byla zábava, ale hlavně je koule dobrým zdrojem zkušeností.
U Firkraaga to bylo ještě zajímavější, můžu potvrdit, že hra reaguje na level hráče, čekali mě tu celkem 3 adamantinoví golemové a tam, kde stojí Velký dlakovlk se dvěma vlkodlaky byli tentokrát tři Velcí dlakovlci. Zábavička, ale když se zadaří, jdou dobře backstabnout. Protože zloděj přesáhl level 23, už dostal jednu bodcovou past ... ta + 2 normální a Firkraag šel k zemi taky. Další level, další pasti - bodcové dobře zabírají i na adamantinové a hliněné golemy.
V Athkatle jsem si zašel pro hlavní komponentu Crom Fayeru a vyjma NPC questů zůstal už jen Kangaxx ... už poněkolikáté. Je zajímavé, jak se v druhé kapitole blbě schání jakákoliv zbraň nad +3, ještě hůře taková, kterou můžu bez postihu používat. Hůl mágů byla naprd, Carsomyr taky. Z kouzel zabíraly akorát Melfovy drobné meteory, ale zas tolik svitků jsem nesehnal (jo, zloděje jsem samozřejmě jako první epickou dovednost naučil používat cokoliv). Co teď? Tak jsem zas začal prolízat všechny obchodníky, až se mi podařilo najít jeden svitek na vyvolání elementála ohně (opravdu jsem za celou druhou kapitolu, vlastně i třetí, našel jen jeden). Elementál už si s Kangaxxem poradil a od této chvíle skončilo martýrium s léčením. Zloděj level 30, nic dalšího na práci, tak šup do kapitoly 3. Když odbočím, za každou z těch oblastí (Umar, Firkraag) je přínos cca 500k zkušeností.
Velmi oceňuji Aranův náhrdelník, který nahradil ten můj s +5% proti magii. Tenhle navíc brání vysátí úrovně a díky dovednosti jsem ho mohl vzít i jako zloděj. Do Spellholdu jsem odjel jako velký hrdina a jen s nejnutnější výbavou. S Imoen jsem prakticky ani nepromluvil, takže tam zůstala ve sklepení a nejspíš už tam zůstane až do konce hry. Touhle dobou už žádné problémy, prakticky neni nic, co by se mi mohlo postavit. Jen sehnat ještě něco proti zmatení apod. Pláštík z města Sahuaginů mi navíc přispěl imunitou proti útočným kouzlům (to je ta náhrada za Balduranův štít).
Na počátku Podtemna jsem dosáhl levelového stropu, postava je tedy nyní bojovník(12) / zloděj(39). Projel jsem všechny dungeony od shora směrem doprava a ve městě Ilithidů jsem dosáhl i zkušenostního stropu 1mil + 7mil zkušeností. V jeden okamžik ještě ve Spellholdu jsem zaváhal a skočilo mi to o dva levely a jak je známo, epické dovednosti nejdou vybírat vícekrát v jednom "povýšení", tak jsem vedle bodcové pasti zvoli i Vraždu a musím říci, že je to perfektní dovednost. Backstabnout postavu zepředu a bez ukrytí a ještě navíc několikrát ... to snad ani neni třeba komentovat.
Opět je zajímavé, že doposud jsem nenašel ze zbraní jediný dlouhý meč nebo bastard level +3 a výše (vyjma drowských zbraní) - Watchers Keep jsem schválně vynechal, že do ní půjdu až později, abych neleveloval moc rychle (což bylo jak vidno zbytečné

). Takže tu pořád běhám s Hvězdou dne a Adjathou. Když došly pasti, tak hliněné golemy jde perfektně ubít holí klerika, tedy pravděpodobně jakoukoliv holí. Palcátem už to nebyla taková sláva. Za trochu problematické považuju, že některé potvory umí skrytí odhalit, vedle démonů a draků jsou to i Kuo-toa, Demoničtí rytíři, různé mlhy a děsy, lichové.
Otázkou je co teď? Zlepšovat už se nejde. Naštěstí do finále základní hry je to už jen kousek. Jsem rád, že v BG se ta investice do výcviku opravdu vyplatí, na počátku člověk jen přežívá a na konci to padá po stovkách

Byť jsem hlavně zlodějem, tak postava se tváří i jako velice schopný bojovník. Je tedy pravdou, že s exp. limitem pro základní hru by to taky bylo jinak. Takhle si myslim, že Irenicus bude otázkou chvilky i v Pekle.