Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 16:41:52
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: [1] 2 3 ... 17

Autor Téma: Baldur´s Gate, Icewind Dale, NWN apod.  (Přečteno 66258 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Baldur´s Gate, Icewind Dale, NWN apod.
« kdy: Listopad 15, 2012, 12:17:00 »

Přesunutý obsah z Topicu Hra za jedinou postavu.

Navazuje na příspěvek z 12.11.2012 viz

Citace: Elemir
Jinak k těm herním časům, zrovna hraju IWD2 s již nabušenějšími charaktery (rozuměj 3 tanci, výkonný klerik, ostřelovač a magicky velmi nadaný drow). Mám za sebou 3 perné dny a finále ještě nevidět :) Za dvě odpoledne jsem snad ještě žádné RPG nedojel. Nejrychleji jsem dal FPS - CoD2 (5,5 hodiny).

Pro obecnou diskuzi o hrách ze světa Forgotten Realms prosím využívejme  nadále už jen tento Topic, ať se nám to neplete k jiným tématům, přeci jen už je tu toho více.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #1 kdy: Listopad 13, 2012, 00:12:02 »

Hehe, IWD2, tam se daj tvořit stvůry. Magicky nadanej drow, jo. Dáš tomu staty 3 str, 20 agi, 16 con, 20 int, 3 wis a 20 cha, jeden level paladina a pak s tim do zblbnutí opakuješ q co dává +1 k wis a str :-D. Max je 40. Zbytek levelů je multiclass klerik (12)/mág nebo sorcerer (17), pokud chceš armor, tak můžeš hodit level mnicha místo mága. Body za level se cpou do int nebo do cha (podle clasy). No a pak musíš hrát na hardcore, jinak pozabíjíš všechno levou nohou :-p.
Ano, hra poněkud ztrácí na vyzývavosti, ale byl to zajímavej pokus :-).

Navzdory magickejm levelům jsem v průběhu svýho pokusu moc nekouzlila a celou hru jsem čekala, kdy to začne bejt alespoň malinko těžký. Nezačlo. Fakt, že je drow z 50% rezistentní na magii dělal z některejch bojů opravdu směšnou záležitost... Moje powergamerská duše nebyla uspokojena, protože prakticky nebylo monstrum, který by dokázalo vzdorovat víc jak 3 vteřiny. Arzenál jako svi... a nic, na čem by se to dalo vyzkoušet :-D.

Až mě to zase chytne, udělám takovejch stvůr víc a dáme hardcore, ale teď ne, teď jedu Tormenta :-).
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: Listopad 13, 2012, 00:35:57 »

Na to, že za mágy nehraješ ráda, tak koukám, že je to tvoje klíčová postava všude ;) Přesně takhle bych si IWD nerad zkazil. Nechce se mi teď koukat do manuálu, ale drow a paladin?
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #3 kdy: Listopad 13, 2012, 00:41:16 »

Jo, je to legální. Zákoně dobrej drow paladin (1) kněz (12) mág (16) a mnich (1) . Nesnaž se přemejšlet nad tim, jakej život by musel vést, aby dosáhnul týhle kombinace :-D. (Nebudeme mluvit o statech 40/20/16/27/40/20.)

Zvolila jsem mága místo sorcerera proto, že mág dostane 9tej lv kouzel o level dřív, takže jsem vyměnila level mága za mnicha a dostala 20 armoru. Na hardcore by to nemělo význam, protože tahle postava neni jinak stavěná jako tank, takže tam by to byl sorcerer 17 a žádnej mnich, s tím, že bych volila jiný kouzla, jelikož obrana by nebyla potřebná.

Edit: A neptej se na postih za multipovolání :-D.

Jinak, ID patří ke hrám, kde dávaj mágové zdaleka nejlepší fyzickou damage, navíc víc vydržej a v tomhle případě maj i instant healy. Bojovníci maj jistej význam, ale ne za 4lv, alespoň podle mě.

A ještě edit: Vidim, že mě špatně chápeš :-p. Já mám mágy ráda, já jen nerada kouzlim :-D. (Zkoušel tu někdo Diablo 2 za melee mága?) Navíc tohle je (mimo jiné) paladin/kněz, což je naopak moje oblíbený. Miluju paladiny.
IP zaznamenána

JCMurphy

• Starší člen
« Odpověď #4 kdy: Listopad 13, 2012, 08:45:22 »

IWD 2 je stejná edice D&D co Neverwinter nights, takže tam nejsou žádný restrikce pro rasy co se týče povolání

vidím dva zásadní problémy - nabugovat si staty a jak dosáhneš lvl 30 s 40% penalizací na exp?
IP zaznamenána
Zura ja nai, Katsura da!

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: Listopad 13, 2012, 16:12:46 »

Mě to ani nepadlo zkoušet, jako paladina jsem zvolil automaticky Assimara, drow prostě kouzelník nebo bojovník.

4Yuyana: Konverze přesvědčení neni nic neobvyklého, je na to celý mechanismus, takže zákonně dobrému přesvědčení drowa bych se nedivil. Až to jednou zkusíš zahrát za více jak dvě odpoledne, tak zjistíš, že se dá lecčemus přiučit ;)

To využívání bugů je kapitola sama pro sebe, to už neni o nějakém hraní, to jde čistě jen o ukořistění achievmentu za každou cenu :) Ovšem ta hranice exp. mě taky padla hned do oka, mám mága na 16 levelu, ovšem efektivně je jen level 14 a moc se dopředu už nehejbe.

U IWD2 mě celkem překvapila jedna věc, zdá se mi, že se to chová podobně jako Diablo 3 v případě multiplayeru. Prostě fyzickou převahu jsem měl s družinou jen v první třetině hry, dál se mnou ostatní slušně drží krok. Myslel jsem si, že když vytáhnu postavy okolo levelu 20, tak si to projdu bez problémů a v klidu si užiju prostředí a atmosféru. Naposledy už jsem 2x křísil :D O zkušenostech ani nemluvě, ty prostě přibývají strašně pomalu. Vlastně si připadám, jak kdybych začal s družinou na prvním levelu. Za celou hru jsem skočil snad jen o 3 levely. Jediné, co jsem obstojně skolil byl strážce Chahopek, tam jsou ty záchranné hody celkem znát. Nedokážu si proto představit, že bych tvořil multiclassy.
IP zaznamenána
This is the end ...

JCMurphy

• Starší člen
« Odpověď #6 kdy: Listopad 13, 2012, 17:40:34 »

na expení existuje takovej trik, že levely nerozdáváš hned, ale teprve jakmile je potřebuješ, tím pádem zmenšíš rozdíl mezi lvlem postav a monster, čímž získáváš relativně víc expů
pokud se v tomhle případě chystáš multiclassovat, tak to musíš mít precizně naplánovaný od začátku do konce

konverze přesvědčení vím, že existuje v NWN, a omezeně i v BG, ale u IWD pochybuju

jinak systém multiclassování je neskutečně mocná věc, pokud ji umíš správně používat a když víš jak funguje položka oblíbeného povolání u rasy, tak se zvládneš vyhnout i penalizaci k expům

například když máš u zaklínače ke kouzlení potřeba charisma, tak by byla škoda si k tom nepřihodit jeden lvl paladina, dostat záchranný hody z charismatu, odbornosti do vícerozbraní, odemčít si možnost používat holy avengera atd. stejně tak mnichův bonus do AC za moudrost, ten jeden lvl udělá hodně
IP zaznamenána
Zura ja nai, Katsura da!

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: Listopad 13, 2012, 18:56:38 »

Kdepak, tu konverzi jsem myslel obecně, jako že rozumím tomu, proč by drow mohl být zákonně dobrý, tedy proč by nakonec nemohl mít možnost této volby už na počátku. V BG je tím proslulá snad i Viconie, která se může překlopit do dobrého přesvědčení v rámci romance, což mám v plánu vyzkoušet.

S tím expováním mi to silně připomíná Oblivion, potažmo později i Skyrim.  Asi by se to dalo, ale těžko říci, o kolik levelů by mě to posunulo vpřed. Zatímco v BG se dá i s plnou družinou postupně dospět k nějakému levelu 35, tady mě to zaseklo v polovině :) Ten příklad je hezky ilustrativní. Musím přiznat, že třetí edice pravidel mi byla nesympatická od počátku, což bude asi ten hlavní problém, že mě nikdy nenapadlo se tím probírat. Naštěstí jsem kousek od konce, takže Madae čeká můj oblíbený trik a třeba to pak zkusím znovu s jinou družnou.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #8 kdy: Listopad 14, 2012, 08:30:03 »

Ona ta penalizace neni zas tak drsná, vlastně tomu dáš jeden level paladina, pak děláš mága (kterej nemá penalizaci, jelikož je to sameček drow), pak nedáváš nic, což nevadí, protože už tak máš 18lv, no a pak dáš co nejvíc lv priesta naráz. A bum, žádná penalizace na expy celou hru + když máš menší průměrnej level, než si hra myslí, že je norma, tak dostáváš expy za potvory, což už člověk později moc nevidí.
Další věc je fakt, že postava se silou 40 je bůh celkem bez ohledu na level :-D, takže tim nijak netrpí.
Level mnicha je poslední level, je nutný sledovat si expy a vědět, kam člověk může zajít (udělala jsem si tabulku). Ten mnich tam byl na armor pro plánovanou solo hru, normálně bych ho tam nedala. Mám postavu exportnutou bez něj.

Jo, uznávám že importovat si postavu zpět do savu před q je tak trochu bugování, ale člověk se nakliká :-D. No každopádně mym úmyslem bylo stvořit monstrum, což se povedlo. (Za ten q jsou taky expy :-p.)

Se sorcererem bych asi považovala za nejlepší vzít ženu a začala bych s levelama priesta, aby ta postava byla alespoň k něčemu. No a pak bych jí nechala jako záložního healera a jako snižovače úrovně expů pro ostatní :-p.

A to by celkem šlo, vemu jednoho chlapa na mága, jednu ženskou na sorcku, k tomu někoho na tanka (patrně další mág/priest, jsou nejlepší :-)), takhle se dá hrát normální hra, má to castera i healera. Doexpit a hurá na hardcore hru.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #9 kdy: Listopad 14, 2012, 10:37:55 »

Samozřejmě alternativně lze tu postavu udělat jen jako normální postavu bez levelu paladina, prostě mág/priest. Tam už za drowa žádná penalizace nehrozí (samozřejmě sorcerer/priest musí být žena).
Pochopitelně se minimalizuje charizma (který mám stejně dvacet jen tak z hecu, prostě proto, že to šlo), nechá se intel a wis (případně cha a wis a srazit intel, což je ale fuj, protože to srazí body na rozdělení :-)), + tolik síly a obratnosti, aby to bylo schopný melee, pokud to hrajete jako já :-D. Neni to tank, takže se stamkou se to nemusí přehánět, ale já jí mám ráda.

Chyběj tomu ty záchraný hody (hehe, záchraný hody + resistence na magii, dokonalá kombinace) a sorcereři nemaj body na rozdělení do schopností, ale pokud je taková postava součást party, tak se to vcucne.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: Listopad 14, 2012, 16:44:02 »

Když vás tak oba čtu, začínám mít pocit, že jsem udělal vše proto, abych tu družinu nakombinoval nejhorším možným způsobem ... ale co už, Planina ledového větru je domovem všech možných vyvrhelů a exotů :D Zlatý AD&D2 ...
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #11 kdy: Listopad 14, 2012, 16:57:57 »

Nevim, jak jsi jí nakombinoval, já to dojela za různý exoty :-D. Každopádně nepoužívám bojovníky, přijde mi, že nemaj moc význam. Dám si třeba jeden lv, abych měla nějaký zbraňový/zbrojový schopnosti a mohla nosit pásek s bonusem k síle :-D. Nebo možná 4lv, kvůli zbraním. Druidy jsem měla celkem ráda, v normální hře. Medvěd je super na otevírání truhel :-p. (Zloděje nevedu.)

Docela mě dostal týpek, kterej si strašně chválil multipovolání zloděj/druid/bard. V podstatě používáte na zlodějský schopnosti formy s vysokou obratností, takže nemusíte mít žádnou vlastní, + druid ve formě může zpívat :-D. Někdy to zkusim taky.

Jednička se mi líbila víc, rozhodně víc než Baldurs Gate. Nějak jsem měla ráda svýho bojovníka/zloděje/mága, byl absolutně mocnej. Tam naopak druidi nejsou na nic... ne, beru zpět. JSOU na nic :-p.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: Listopad 14, 2012, 18:45:47 »

Aasimar - Helmův paladin (20), Štítový trpaslík - Bojovník (20), Člověk - Mnich (17), Lesní elf - Tempův strážce bitev (16), Člověk - Hraničář (20, střelecká podpora)), Drow - Mág (14). Čísla v závorkách jsou aktuální levely, rozdíly jsou pak dány tím, že když jsem to někdy v roce 2003 začal, tak jsem to rozjel na úvod jen se třemi postavami (to jsou ty dvacítky). Tedy bez podpory magie. Ukázalo se to jako ne zrovna moc moudré :) Tuším, že v ledovém chrámu přibyli mnich, klerik a mág. A jak koukám, zrovna u klerika a mága jsem šlápl s rasou vs. povolání vedle :)

Teď ke konci v Useknuté ruce to čistě bojovým stylem nejde (vlastně potíž začala už na konci páté kapitoly), minimálně podpůrná magie je na místě. Je pravdou, že mít dva mágy v družině by bylo značně znát.  V NWN mi tohle moc nepřišlo, tam jsem se s paladinem prosekal až do finále a při druhé hře jsem ho dotáhl až na finální level 40. Už za levelem 25 to začlo být hodně znát.

IWD jednička je jasná, to je pro mě známý svět, kde je ještě všechno v pořádku ... :D Nejslavnějším hrdinou v ní byl klerik, který chrabře kosil zástupy nemrtvých po desítkách. Druida jsem nezkoušel, ale v Baldur´s Gate jsem to s ním projel celé a mnohdy se mi vyplatil více, než-li bojovník. Obecně nejsnažší mi přišla BG za zloděje, teď mám zrovna připravenýho bojovníka dulclassnutýho na zloděje, právě pro romanci s Viconií. U jedničky IWD mě akorát zamrzel druhý datadisk, který je poměrně krátký.
IP zaznamenána
This is the end ...

JCMurphy

• Starší člen
« Odpověď #13 kdy: Listopad 14, 2012, 18:58:35 »

Úplně poprvé jsem IWD 2 dohrál se společenstvem prstenu :D
Aragorn hraničář, legolas bojovník, gimli bojovník, frodo zloděj, gandalf mág a abych měl nějakej heal tak jsem z arwen udělal druida :D
napodruhé jsem měl zase namyšlenou výpravu dobra, takže aasimar paladin, měsíční elf lathanderův pán úsvitu (úplně nejlepší balíček pro kněze) mnich a mág obrany (myslím, že zrovna ani nemohl nekromancii :D)

co se týče magie, dřív jsem preferoval chujovinu typu fireball atd, ale v pozdějších fázích je nejlepší si prostě vyvolat nějakej odpad co nepřátele zabaví než se zakouzlí nějaký hromadný znehybnění a pak tam pustit bojovníky ať to prosekají

zloděj mi v tomhle díle přšel úplně zbytečná záležitost pokud byla jedna postava s namaxovanou sílou, stejně tak ani můj jinak oblíbený hraničář tady ničím nevyniká, zato paladin potom s možností používat holy avengera a aurou proti strachu/odstraněním nemoci a základníma podpůrnýma kouzlama dokázal pozvednout docela hodně
IP zaznamenána
Zura ja nai, Katsura da!

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #14 kdy: Listopad 15, 2012, 11:51:39 »

S plošnými kouzly je tu docela problém, vystrčit mága někam dopředu je docela riskantní a zezadu zas riskuju, že se mi bojovnící objeví v místě dopadu. I když třeba kyselinový déšť jde krásně zakouzlit dostatečně mimo. Namísto toho jsem vsadil na Prst smrti a povolávání nemrtvých. K hromadnýmu ochromení apod. jsem se ještě za ta leta nedostal :) Asi to je chyba, že jsem se omezil na úzký okruh kouzel, ale dokud mě situace nenutí, vždy to nakonec projdu i bez vynaložení většího úsilí - případně jen s menším rozmýšlením.

Proto se mi v tomhle líbíla jednička BG, tam přišly hlavně s datadiskem chvíle, kdy jsem se opravdu začetl do popisků kouzel a rozmýšlel následující postup. O to víc je zajímavější, že tenkrát zaručeně užitečná kouzla jsem už ve dvojce a v dalších sériích nepoužil. U postav je to trochu podobné, hraničáře v IWD používám nakonec stejně (i  paladina) jen jako bojovníky. Mohl jsem místo nich dát další dva trpaslíky a mít tak dokonalý štít. Byť tedy moje hraničářka se umí perfektně ohánět dvěma scimitary :)

Jinak ještě k těm pravidlům, pročítal jsem si včera manuál a docela mě to překvapilo. Kdysi jsem sice četl manuál k NWN, ale podobné pasáže o multipovolání jsem asi musel automaticky ignorovat. Je tedy pravdou, že u NWN jsem měl jasno, za jaké postavy budu hrát a jak je povedu. Určitě by mě nenapadlo, že se budou bonusy z povolání sčítat, ale jak jsem tak četl ty příklady, tak to bývají docela zajímavé rozdíly.
IP zaznamenána
This is the end ...
Strana: [1] 2 3 ... 17