Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 19:44:44
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 [2] 3 4 ... 17

Autor Téma: Baldur´s Gate, Icewind Dale, NWN apod.  (Přečteno 66298 krát)

JCMurphy

• Starší člen
Baldur´s Gate, Icewind Dale, NWN apod.
« Odpověď #15 kdy: Listopad 15, 2012, 12:48:20 »

Kdysi když ještě bioware měl na svých stránkách funkční záložku na NWN:HoTU, tak tam byla záložka na tzv. munchkiny - postavy s lvl 40, který jsou tak nechutně promyšlený, že jsou ve svým oboru nejlepší
bojovník s kukri co critoval každej druhej zásah, zloděj co dal 10x zákeřný útok než si ho protivník všiml, paladin s kosou co dokázal critnout za jistých podmínek dmgem přes 1200 atd.
asi ale úplně nejvíc se na mixování používal učedník červeného draka - což jsem četl, že někteří DM v multiplayeru tohle povolání zakazovali, protože ty bonusy do statů byly příliš nevyvážený
a pak byla smrtící kombinace mnich, druid s shapeshiftem na draka a zbytek mág
byl z toho kouzelník s nechutným melee dmgem a odolností, možná ten seznam ještě někde vygoogluješ

na hraničářích mě deprimuje ta jejich restrikce, že boj s dvěma zbraněmi ovládají jenom v lehké zbroji... když vezmeš v potaz, že bojovník dostane do pár lvlů ty 2 odbornostní body taky a pak má stabilně rychlejší rozvoj, tak je určitě lepší

problém s plošňákama jsem řešil tak, že jsem jim tam poslal nějaký krysy/kočky aby je honili a do toho šoupnout ten fireball
IP zaznamenána
Zura ja nai, Katsura da!

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #16 kdy: Listopad 15, 2012, 13:25:36 »

Zkusim se po tom poohlídnout. Já tam lítal se dvěma očarovýma bastardama - v HotU jsem každeho z nich vylepšil na maximum. Kosy mi nepřipadaly jako zrovna ta pravá RPGéčkovská zbraň, takže ty jsem vytrvale prodával :). U kukri jsem však párkrát zaváhal, naneštěstí jsem na lepší kousky narazil až později, tak jsem investoval body jinam.

Naposledy mě něco podobného napadlo v BG, kdy jsem chtěl dualclassnout z bojovníka na mága se dvěma dýkami. Bohužel jsem jako bojovníka zvolil barbara a když jsem na svůj omyl přišel, tak už se mi nechtělo to znovu rozehrávat. Mimo jiné jsem díky tomu zjistil, že barbar je velmi výkonný bojovník.

Hraničář má svůj význam asi opravdu jen o verzi pravidel níže, sice ušetří body, ale do přední linie se moc nehodí. Z manuálu jsem moc nepochopil, jestli tu má význam ho třeba vést jako multiclass s knězem. Tam se píše cosi o výběru kouzla a povolání, za které bude sesláno - tím pádem s jakým levelem bude sesláno. Asi budu muset NWN oprášit hned po IWD. Ještě kouknu schválně, co za postavu jsem měl v NWN2, mám takové divné tušení, že to byl drowský paladin :) Jaká to ironie vzhledem k mému dřívějšímu dotazu ...

Doplněk: Stojím před vchodem na střechu Useknuté ruky, kde jsem napoprvé bez přípravy neprorazil a přemýšlím o dalším postupu. Je to opravdu zajímavé, jak jsou souboje zvláštně rozděleny podle obtížnosti. Největší problémy mi nakonec činí souboje, kde na mě jde velká skupina najednou. Draka jsem sejmul celkem snadno, dokonce jsem si hravě poradil i s partičkou na hřbitově. Připadá mi, že na vině je i špatný pathfinding, kdy ztrácím čas "rovnáním" bojovníků. Schválně zkusím nejaké to hromadné ovládnutí apod. Na některé souboje si vůbec nepamatuju a neni mi jasné, jak jsem je před lety zdolal i s nižším levelem :)
IP zaznamenána
This is the end ...

JCMurphy

• Starší člen
« Odpověď #17 kdy: Listopad 15, 2012, 20:56:41 »

tak ona formace a pořadí postav na panelu mi většinou stačilo
dal jsem klínovou formaci, na špici byl tank, za ním 2x melee a základnu klínu tvořili ranged, pure casteři, případně melee s obouruční zbraní pro lepší dosah
samozřejmě jakmile si někoho necháš padnout do zad tak to je v prdeli
IP zaznamenána
Zura ja nai, Katsura da!

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #18 kdy: Listopad 15, 2012, 21:14:04 »

Chodím klasicky ve dvojstupu za sebou a spíš se snažím využít terénních překážek, kdy trojici bojovníků předsunu. Potíž nastává až během boje, když pár protivníků padne a některá z postav se mi najednou rozhodne dalšího protivníka nejdříve obejít. Dost často se pak najednou objeví v obklíčení nebo se tam vyhýbá jiným protivníkům, kteří se zrovna pletou v cestě :) Zkusim nastavit ten klín, ono je dost možné, že je to tím. Na té střeše je to horší, tam se vždycky k někomu otočím zády. Taktika je jasná, probojovat se co nejrychleji zpět ke schodům. O víkendu se k tomu zas dostanu, tak mága nejprve obrnim a nechám s ním vzadu hraničáře s knězem na odlákání pozornosti.

Edit: Jen taková drobnost, existuje v jedničce IWD svitek Ochrana před magií?
IP zaznamenána
This is the end ...

JCMurphy

• Starší člen
« Odpověď #19 kdy: Listopad 15, 2012, 21:29:31 »

myslím, že ne...

a jestli máš problémy s tím, že postavy blbnou, tak jim dej vhodnější skript chování
IP zaznamenána
Zura ja nai, Katsura da!

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #20 kdy: Listopad 16, 2012, 09:25:32 »

A hele, máme tu krásnej novej topik na slohovky :-D.

Já v IWD1 magii moc nepoužívala, ona toho ta moje skupina ani nebyla moc schopná :-D. (Ano, ano, nerada kouzlim :-p.)
Složení skupiny bylo tim pádem jasný. Vzhledem k pociťovaný potřebě odpasťovače byl prvním členem už zmiňovanej bojovník/zloděj/mág. Bezesporu nejlepší postava celý party, borec, dokázal odpastit cokoliv, na co jsem narazila, měl armor jako hovado a velmi solidní damage, i když na čistokrevnýho bojovníka neměl. Na druhou stranu vydržel několikanásobně víc.
Ono se zdá, že má míň HPček, ale zas má všechny ty kamenný kůže a zrcadlení a pak na něj hodíte plátovku a nesmrtelnost je tu, dámy a pánové. Pak je tu fakt, že se dá v boji ta plátovka kdykoliv sundat, takže si to můžete znova zakouzlit a nasadit jí zpět :-D. Prostě dokonalej tank.
Další byl dokonale čistokrevnej bojovník, držitel prvního místa v damage. Měl bejt tank, ale nějak to tak úplně nevyšlo :-).
Priest. Opět čistokrevnej, bohužel. Měla jsem mu dát nějaký bojovnický levely.
Druid. Obrovský zklamání. Prakticky nepoužitelná postava s prakticky nepoužitelnejma proměnama a kouzlama, který jsem 90% hry nedokázala využít. Jen vodní elementál, kterej měl díky zbroji a bardovi imunitu na zbraně šel použít, jednou mě to zachránilo :-p.
Bard. 98% hry jen zpíval, prakticky použitej jako totem.

Taktika jasná, priest a oba bojovníci vpředu, bard za nima a druid mimo, aby nepřekážel.

V BG2 jsem hodně váhala nad sestavou party. Samozřejmě jsem nemohla akceptovat ty stvůry, který mi přidělili tvůrci hry a pustila jsem se do tvoření celý skupny (fuj toho klikání nazačátku). Taky jsem musela extrahovat zvuky a portréty z Icewinda, abych měla svoje lidi, na který jsem zvyklá :-D. Tady bohužel parta bez mága nefungovala, ta hra ja hrozná. Její způsob "zvyšování obtížnosti podle levelu" je úplně nemocnej. "Hee, ona má level, pojďme jí dát do cesty skupinku mágů s IK kouzlama!" Díky tomu se dostáváme do situace, kdy jsou boje bez mágů směšně lehký a boje s mágama téměř nedatelný.

Každopádně teď hraju Tormenta. Nepočítám po kolikáté. Protože Torment je nejlepší.
IP zaznamenána

JCMurphy

• Starší člen
« Odpověď #21 kdy: Listopad 16, 2012, 09:45:16 »

jako promiň, ale nabuffovanej druid v medvědí podobě v IWD 1 trumfne kdejakýho bojovníka, jediný co má krapet nevýhodu je, že neaplikuje efekty zbraní, na což existuje jednoduchej trik, že uložíš a nahraješ hru

dmg jak prase a když je dual/multiclassnutej s fighterem a k tomu ještě haste tak má 6 útoků za kolo,
když mu nahodíš ten opasek 50% resist proti sečným zbraním, tak ho můžeš jako earth a water poslat kamkoliv chceš a nikdo mu nic neudělá, fire jsem používal na dorážení trollů abych nemusel plýtvat oleje a ostatní kouzla
a jeho vyvolávačky na 7. stupni vydrží ze všech summonů nejvíc

Tormenta už asi nikdy hrát nebudu, za mága jsem to dohrál a za nic jinýho to asi ani smysl hrát nemá, jediný co bych tě poprosil, tak jsem slyšel, že než vejdeš do Keep of Regrets a morte s dakkonem ti řeknou o předchozí výpravě, tak se zmíníí o slepém lučištníkovi a já někde vygooglil, že jeho tělo se nachází někde v krematoriu a teoreticky by mělo s ním jít pokecat požitím té abilitky na mluvení s mrtvolama

v BG2 si tvořit vlastní postavy je barbarství, protože tam se mi nejvíc líbilo, že postavy měly vlastní charakter a minulost, což mi u IWD pak trochu chybělo
IP zaznamenána
Zura ja nai, Katsura da!

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #22 kdy: Listopad 16, 2012, 10:05:16 »

... medvědí forma, to je to, co se vleče dva kilometry za náma a zabírá tolik místa, že neprojde některejma uličkama? Já jeho damage nezkoušela, on vždycky přišel až po boji. A jedna proměna deně? Co to je? Fakt jsem se nezasmála.

Opasek jsem nenašla, ale imuní byl stejně, ale byl tak tlustej, že mi docela vážně překážel. Ta rychlost byla taky krutá.

Já se na druida těšila, chtěla jsem míšu jako ve dvojce, kde jsem měla dva. Byla jsem fakt zklamaná.

Torment za mága? Hmmm, mě nejednou efekty kouzel a navíc umlátit palicí je asi tak 10x rychlejší.
Xachariah, aho, mluvim s nim pravidelně, pokaždé, když to hraju. Je v márnici. Dá se tam jít hned, jak najdeš svojí ruku a doneseš jí Fellovi. Musíš nechat Dakkona překládat.

Ty postavy v BG2 žádnej charakter nemaj :-p. V Tormentovi zbožňuju postavy, Dakkona, Grace, Morteho, jsou super. Ale Imoen? Uff, ne, fakt ne. Pravda, Edwin mi připadal docela cool, ale zas byl zlej, no.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #23 kdy: Listopad 16, 2012, 10:48:59 »

Samostatný topic s přesunutými příspěvky ... ani nechtěj vědět, jak se mi to podařilo :) Tenhle softík proto nebyl vůbec navržen.

4JCMurphy: Chybí mi už jen 3 souboje, tak to už nechám jak to je. Ještě bych mohl AI teoreticky vůbec vypnout, jako to dělám obecně v BG.

4Yuyana: Povinný mág v družině v BG? Minimálně polovinu hry je mág spíš na obtíž :) Naposledy jsem si vyzvedl jen Imoen a to až poté, co jsem úspěšně dokončil romanci s Jaheirou na pevnině. Dokud mág neovládá Strašlivé vadnutí nebo Prst smrti, tak to neni nic moc. Boje s mágy jsou různé, těch opravdu tuhých tam ale zas tak moc neni. Nejhorší jsou akorát Demi-lichové. Hrát s charaktery, které jsou k dispozici, je v BG přeci povinnost ;) Ostatně proto je ta hra tak dobrá. Kvůli akci vznikla právě až IWD.
IP zaznamenána
This is the end ...

JCMurphy

• Starší člen
« Odpověď #24 kdy: Listopad 16, 2012, 10:52:52 »

no já to hrál s tím druidem solo, takže mě rychlost nějak nesrala

pokud nemáš dostatečně vysokej int, wis a charisma, tak se ti nepromítnou všechny tvoje vzpomínky

a co teda Xachariah říká? :D

no je fakt, že oproti Tormentovskejm jsou v BG chcípáci, ale takový rodinný historky z tuřínové farmy Jansena stály za to

škola volá - budu tu až tak po páté hodině
IP zaznamenána
Zura ja nai, Katsura da!

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #25 kdy: Listopad 16, 2012, 11:04:14 »

Já udělala multimága. Samostatný mágy vůbec nežeru. Potřebovala jsem něco, co bude kontrovat ty šílence, co si na mě vykouzlovali celej repertoár, takže jsem chcípla dřív, než jsem k nim přišla. Takhle vyvolám démony, pošlu je do boje a uteču pryč, kde čekám, až se mágové vykouzlej a vyprchaj jim kouzla... Jinak fakt nevim, co proti tomu dělat. Nebudu vám popisovat svou výpravu na očička, na kterou jsem samozřejmě neměla potřebný vybavení.

Co se týče postav, tak jsem nenarazila na žádnou, která by mi byla sympatická (a zároveň nebyla zlá). Imoen mi do party nesmí, vůbec mi neni jasný, jak mohl můj paladin kamarádit s něčim takovym. Připadá mi, že ta holka má neutuchající potřebu navážet se do všech ostatních postav, a mě to nepřijde zábavný.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #26 kdy: Listopad 16, 2012, 11:22:14 »

JCMurphy: No hrát sólo, tak mě ta rychlost deptá o to víc :-). Přitom medvěd rozhodně neni pomalý zvíře.

Začínám s inteligencí a wisdomem na 18cti. Wis už pak nezvedám, je do něj dost bonusů. Intel na 19, protože v patchi co používám je to potřeba k vylepšení Dakkona. Charisma neni potřeba. Pokud je v dialogu výhodný (asi 3x za hru...), prostě před nim přepnu na mága, hodim Friends, přepnu zpět a je to. Běžně přepínám na mága na dialog s Ravel (na +1 intel a wis za Because I need power) a na Dakkona, kterej to vyžaduje k vylepšení.

Neříká nic extra, jen že sis v něm něco schoval (má místo srdce šutr). Dostaneš kámen, co dává +1 obratnosti a jeho játra :-D. Nakonec chce, abys ho zabil.

Nejde o chcípáky, i když je fakt, že Dakkon je nejlepší! :-D. Jde o charakter. Torment ostatně neni bojová hra, je zajímavej něčim jinym. Fůra možností, fůra zajímavejch dialogů, zajímavý charaktery, atmosféra, netradiční equip (oči, zuby, tetování, žádný zbroje), prostě to má svý kouzlo. Já ty boje moc nemusim.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #27 kdy: Listopad 16, 2012, 13:14:58 »

Jestli máš na mysli ty dva mágy v Chrámový čtvrti, tak ty jsou docela nepříjemní. Neni tam ani moc čas na přípravu. Základem je mít dva lučištníky, kterýma prorazíš magickou ochranu a pokud je ta střelba dost synchronní, tak už si ani neškrtnou. Ostatní bojovníci mydlí summony. Horší jsou mágové, co umí zakouzlit ochranu před normálními/magickými zbraněmi, to už je půl napůl (pokud mají pořadač kouzel, tak ani to ne). Tam holt musíš několik kol přetrpět. Dobré je mít importovanou postavu z jedničky, která má komplet navýšenou osobnost, čímž pádem lépe odolává smrtícím kouzlům. Tu pak do "mezičasu" nastrčit kouzlům.

Uklidit se někam do klidu, než ochrany pominou, je taky dobrá strategie. V jedničce jsem ji přezdil na schodišťovou taktiku :) Jinak jakmile budeš umět povolávat kostlivce válečníky, tak už nebudeš muset do bojů moc zasahovat. Očíčka jsou hezká, na ně jen málokdy vyrazim bez dokonalé přípravy. Pro mága by to ale neměl být problém.

U charakterů je to o zvyk, Imoen mi divná nepřišla, otravná byla spíš Nalia a protivná dokáže být Jaheira. Torment jsem kdysi jen rozehrál, takže s tím zkušenosti nemám. Jako společník mi ve Forgottem Realms zatím nejvíce sedl Deekin z NWN (škoda Nathyry, že se k ní člověk dostane až tak pozdě), po něm pak Minsc.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #28 kdy: Listopad 16, 2012, 14:29:03 »

Já jedničku nehrála, takže nemám co importovat :-). Lučištníky rovněž nemám, mám k lukům stejnej vztah jako k magii :-D. Jsem prostě paladin, naběhnu tam a fanaticky to pobiju :-D.
Ty kostry jsou drsný, no. Očička neměly naději. Ale bez sumonů jsem tam těžce chcípala (předchozí hra).

Nedohrála jsem to, takže některý postavy vůbec neznám, ale to, co jsem viděla, mě vyděsilo dost (a ty portréty... a dabing...). Minsc je OK, ale na mě kapku hlučnej. Mimochodem, úmyslně jsem udělala prázdnej zvukovej soubor a dala ho jako hlášky jedný ze svejch postav, takže mám němýho mága :-). Dobrá postava. Žádný zbytečný řeči :-p.
Jaheira je kapku panovačná. Já s ní ale neromancuju. Pak je tu ta Aerie (nebo jak se to jmenovalo). Ani s ní neromancuju. Ten její kukuč mě dodnes děsí. Imoen. Nebudu se rozepisovat, nerada píšu dlouhý haterský komenty :-). Anomen. Hmmm, ošklivej hlas, ale jinak OK (má + za povolání :-p), jenže ten se mnou romancovat nechce :-p. Nějakej vybíravej. No jeho mínus.
Edwin je ale boží. Za toho maj autori jedničku. A to i přes to, že je zlej a navíc mág. Miluju Edwina :-D.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #29 kdy: Listopad 16, 2012, 15:37:36 »

Luky jsou celkem užitečná věc, v jedničce byla parta 4 lučištníků problémem i pro skupinku mágů. Kdysi dávno mi kolega popisoval, jak si vzal v BG2 sólo kit na lučištníka ... hodně si to pochvaloval, jen než došlo na draka. Ten prý dal zabrat a dlouho se s drakem honili dokolečka :) Záleží dost i na munici a na typu draka.

Zpracování portrétů v BG2 je zajímavé, taky mi chvilku trvalo si na to zvyknout. U charakterů obecně platí, že ty "lepší" jsou z řad zlého přesvědčení. U dobráků je to samý multiclass, dualclass nebo to má slabé statistiky anebo všechno dohromady (proto asi nemám ty multiclassy moc rád). Ale mě pro změnu moc nebaví vybavovat se se zlými postavami :) Aerie je docela zajímavá, postupem hry se z ní stane obstojný klerik, Jaheira pro změnu postoupí do kategorie velmi zdatných bojovníků. Za dokončenou romanci je i jeden velmi hezký předmět. Anomen je dobře vývaženej, jenomže mě šíleně štval, vydržel jsem s ním jenom ten jeho quest a už nikdy jsem ho do družiny nebral. Edwina apod. jsem zkoušel, jenomže ty v družině s paladinem v čele moc dlouho nevydrží :) Když to vemu, je to jediný čistokrevný mág, kterého tam lze najmout. Čas od času tam člověk narazí na postavy z jedničky, což mě vždycky zamrzí, že tady nejdou najmout (jako např. Corgan).

U obtížnosti jsem si kdysi všiml jedné věci, jinak se to hraje bez datadisku a jinak s datadiskem. Bez datadisku se finální souboj za základní hru nechá prostě uhrát 3-4 kostlivým válečníků. S datadiskem už ne :D
IP zaznamenána
This is the end ...
Strana: 1 [2] 3 4 ... 17