Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červenec 15, 2026, 22:54:35
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Autor Téma: Gothic2: Zlatá brána 2  (Přečteno 286 krát)

Milhaus

• Zasloužilý člen
Gothic2: Zlatá brána 2
« kdy: Červenec 09, 2026, 07:51:07 »

Gothic2 - Zlatá brána 2 je jedna z větších modifikací pro gothic2a. Má svůj vlastní svět a svůj vlastní příběh, úplně nezávislý na gothicu, ačkoliv se tedy v tom univerzu hra odehrává. Podobně, jako je to u Kronik.

Tento mod lze "koupit" zadarmo na gogu, pokud má tam hráč zakoupený g2a, podobně jako u Kronik Myrtany, tedy jeho instalace je víceméně snadná. Součástí je i čeština. Už po stažení má navíc v sobě union a je možné použít jeho pluginy (já použil jen ten na vylepšený inventář). Stahnout musí hráč jen případně directx11 mód, pokud chce.

Co se týče příběhu, netuším, oč v něm půjde. Zatím jsem to hrál jen chvíli.

Hra začíná v lovecké osadě na ostrově Samoa v království Elea a hlavní hrdina je nejspíše lovec, ale ne moc dobrý. Hned po spuštění se mu zdá nějaký sen o matce, která se asi ztratila (těžko říct kdy a kde a jak) a hrdina by jí chtěl najít a pomoci jí. Kvůli tomu má v plánu opustit ostrov, ale už vůdce lovců a nejspíše i ostatní mu budou klást do cesty z neznámých důvodů překážky.

První úkol ostatně je zajít za vůdcem lovců, který se nějak domákl, že hrdina by rád opustil ostrov. Může jej tam zavést hrdinův kamarád (který mu o tom řekne), ale lepší asi je nejprve ukončit dialog a prohlédnout si osadu, promluvit případně s lidmi a případně trošku nakouknout ven a zabít pár krys a několik mrchožroutů. V osadě je učitel vlastností (a získávání trofejí, ač je hrdina lovec, moc trofejí získávat neumí, asi vlastně jen kůže a nic víc). Učení se trofejí není ani tak drahé na VB, jako spíše na Denáry, což jsou zdejší peníze. I učení se vlastností stojí peníze. Pak je zde učitel luku a o něco výše v osadě i učitel jednoručních a obouručních zbraní. Taky zde lze potkat zloděje, který je ochoten naučit kapsářství, ale to asi nestojí moc za to.

Pak jsou zde dva obchodníci, kovář, co prodává zbraně a pak obchodník, co prodává kuše a luky a také zbroje. V nabídce má hned několik zbrojí, ale jsou hodně drahé. Nicméně hrdina již začíná se zbrojí, také hned na startu sebere luk, sekerku, nějaké šípy, mapu a po vesnici může vzít další věci (zdá se, že nikomu nevadí, že je bere).

Dále ve vesnici potká chlapíka, co chce koupit ve městě chlast a dá hrdinovi asi 100 peněz a pak mladíka, co chce najít knihu, kterou mu prý někdo ukradl. Po pár dialogách s lovci hráč zjistí, že mu jí nejspíše nikdo neukradl, ale že jí ztratil, když byl nalitej venku, na což se jej může i zeptat a on mu popíše, kde by tedy kniha mohla být. (ale asi bude ze začátku krapek nedostupná, kvůli potvorám).

Pak už tu není nic moc zajímavého a hrdina tak může jít za šéfem zdejší osady. O proti původně hře zde hrdina má již určitou minulost a reputaci. Lidé jej prostě znají, ačkoliv hráč nezná je. Vůdce lovců tak působí poměrně dost nesympaticky a hrdinu asi moc rád nemá, ale těžko říct, co si provedli. Jelikož se blíží slavnosti lovců, chce po hrdinovi, aby zařídil nějaké věci. Například sehnal dřevo u dřevařů, kteří se opozdili s dodávkou, sehnal alkohol ve městě od obchodníka a postaral se o kůže.

Hned po rozhovoru s ním hrdinu osloví Olsa, která chce pomoci odnést balík kůží. Je to hrdinova bývalka, se kterou se hrdina z nějakého důvodu rozešel, ale ona si na něj nejspíše stále ještě myslí. Když hrdina souhlasí, že jí pomůže odnést kůže, vyrazí z vesnice ven. Je docela drsná a zabije vše, na co narazí, je dobré na ní lákat i potvory z okolí. Třeba nedaleko brány jsou tři vlci, pak dva divočáci (je zde i stínová šelma, ale tu nedá). Pochvíli se tak dostane až na rozcestí, kde si chce promluvit, je dobré na ní před tím nalákat další tři vlky (z toho je jeden černý), který je nedaleko. Při rozhovoru dvojku napadnou 2 banditi, víceméně je třeba jen ustát útoky jednoho z nich, dokud Olsa nezabije druhého a pak nevyřídí i toho, co útočí na hrdinu.

Zde je pak možné jí v dialogu říct, ať jde dál, nebo počká. Pokud čeká, nezíská hrdina expy za nic, co ona zabije, ale je možné kousek dál po cestě vyřídit 5 mrchožroutů. Pak se vrátit a pokračovat, nechat jí zabít dva číhavce, tři gobliny a několik krvavých much.

Dojde tak až ke svému domu, kde opět čeká, dokud jí hrdina neřekne, ať jdou dál do města. Já s ní tedy zde zase nemluvil a nejprve na ní vylákal vlky opodál a pak ještěrky a číhavce z nedaleké pláže. (je dobré se učit trofeje dle toho, já se třeba nejprve naučil zuby, pak křídla a žihadla much a pak kůže z plazů - kvůli těm sem se musel do osady vrátit, ale pak jsem zkrátka získal většinu trofejí. U jejího domu je i ukazatel pro rychlé cestování (jeden je i u osady), ale lze jej použít jen, když není v partě, tedy třeba po rozhovoru čeká u domu.

To jsem hned i využil a po té, co vyřídila pláž od plazů, jsem s ní promluvil, nechal jí stát u domu a vrátil se do osady se naučit kusadla z polních škůdců. Pak se zase vrátil a řekl jí, ať jde dál do města. Po cestě už byly jen nějaké mouchy, pak asi 4-5 polních škůdců, s nimi jsem jí musel raději pomoci, neboť by je sama asi nedala, když jí obklíčili ze všech stran a nějací divočáci a pak jsme již došli do toho města. Rovnou mě dotáhla až do hospody. Tak si tak nějak říkám, že na jednu stranu asi chápu, proč se s ní hrdina rozešel (je jasné, kdo by měl doma pádné slovo a hrdina by asi vždy dostal do držky, ale zase když jej dovede klidně do hospody, tak to asi nebude až tak zlé).

Město je spíše vesnice s pár domečky. Hrdinu zde neustále někdo vodí odněkud někam, aby věděl, kam má jít. Respektive jeden chlápek u hospody (co se měl postarat o ten chlast) mě nejprve dovedl za obchodníkem k lodi, ten mi řekl, že chlast zabavily zdejší stráže na rozkaz guvernéra a pak mě zavedl i za tím guvernérem. Guvernérovi jsem nejprve vybral dům, pak s ním promluvil. Mohl by mi chlast dát, ale musím pomáhat lidem ve vesnici. On sám mi zadal úkol, že mám najít nějaký portrét jeho rodičů někde u vraku lodi, či co. Netuším kde a kdy, neřešil jsem. Taky mě varoval, ať nechám jeho dceru na pokoji.

Ta mě ale sama ihned oslovila a vybalila na mě, že chce jít na tu slavnost lovců zapařit, ale otec jí nechce pustit. Vymyslela plán, že jí najdu náhradnici, tedy nějakou dívku ve vesnici, která by jí byla podobná. Ve vesnici je i učitel páčení zámků a pak zadavači různých úkolů, co chtějí pomoci (což asi bude počítat guverner). Ale prozatím jsem to neřešil.

« Poslední změna: Červenec 09, 2026, 08:57:35 od Milhaus »
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
Re:Gothic2: Zlatá brána 2
« Odpověď #1 kdy: Červenec 10, 2026, 18:12:45 »

Ve městě je především učitel páčení zámků, který se ochomýtá kolem lodi. Naučení stojí 10VB a 500 denárů, ale minimálně z pohledu peněz se to vyplatí, jelikož lze jen ve městě otevřením všech truhel získat o dost více peněz. Nějaké jsou i v táboru lovců a tak různě po světě. Obyvatelům občas vadí, občas nevadí, když jim hrdina bere věci a otevírá truhle, ale hrdina již od počátku umí plížení, takže to není zas tak těžké všechny vykrást.

Co se úkolů týče, je tu tak nějak všeho chuť, snad na žádný nezapomenu.

Velitel stráží chce vyčistit pole okolo města od havěti a také najít nějakého zraněného banditu. To jsem zatím nevyřešil, ačkoliv okolní pole jsem prošel a havěť vyčistil, banditu jsem zatím nenašel.

Jeden zdejší obchodník chce nahradit u stánku a prodat tři věci, za tímto účelem dá hrdinovi tři svitky s popisem pánve, meče a krystalu. Pak odejde a postupně chodí zákazníci. Je třeba zvolit správné volby v dialogách, předmět moc nepřechválit, ale říct ty údaje z těch svitků. Není tak těžké docílit toho, aby koupili všechny tři.

Nedaleko bydli jedna z žen, která může nahradit dceru guvernéra (ostatně je to jedna ze zákaznic, která si přijde pro zboží). Šaty jí pasují, ale chce po hráči, aby vyřešil problém s tím, že je bratr alkoholik. Taky zadá úkol se skrýší alkoholu, kterou kupuje zdejší hostinská s tím, že alkohol má hrdina prodat Olse, která z něj udělá lektvary. Udělá i značku na mapě, ale nebyl jsem tam zatím.

Bratr alkoholik bydlí v domečku za stánky na trhu, v době příchodu do domu tam není, ale když hrdina vybere jeho truhlu s alkoholem, tak se tam objeví. Je možné jej ukecat, ať přestane chlastat a jde pracovat k dřevorubcům, nicméně je třeba nejprve navštívit dřevorubce a jeho ženu, která  tam utekla.

Kousek od jeho domu u vody je rybář, který chce háčky od zdejšího kováře. Kovář má domeček u brány, kterou hrdina s Olsou do města přišel. Ten ale chce buď zaplatit velkou částku (300 peněz), nebo najít a zabít bandity, kteří mu ukradli ocel. Za tímto účelem se hrdina nejspíše musí zeptat velitele stráží, kde je hráč najde. Zatím jsem tam nebyl. Ale asi budou silní.

Kovář má taky úkol, chce donést ryby od jednoho ze zdejších rybářů, neboť má hlad. Rybář se potuluje někde kolem skladiště v přístavu, hráč musí balíček koupit za peníze a ještě mu dát grog, aby jej mohl zabalit. Pak mu dá balíček ryb, který prostě stačí přinést kováři.

Dále na ulici od této brány k další bráně z města bydlí několik lidí s úkoly. Jeden strážný (je to jeden ze zákazníků, co koupí měč) chce špehovat svojí ženu do skladiště v přístavu, aby zjistil, jestli mu není nevěrná. Je třeba tam jít v 8 hodin ráno. U skladiště stojí strážný, který tam hrdinu nechce pustit, respektive chce úplatek, ale je možné jej obejít, vyskákat přes bedny na balkonek a odsud se dostat dovnitř. Jsou zde dvě truhle. Aby hrdina slyšel rozhovor té ženy, musí slézt kousek níž, aby se spustil. Tím zjistí, že žena není nevěrná, ale spíše nespokojená se sexuální výkonností svého manžela. Hrdina si s ní pak ještě musí promluvit na toto téma a pak i s manželem. Dostane za úkol zajít za Olsou pro posilující lék pro mužství.

Za Olsou zajít není díky rychlému cestování problém, ta jej hrdinovi prodá a zároveň zadá i úkol, že se chce pomstít banditům, co zabili její rodiče. Plán je takový, že jednoho z nich vylákají z tábora banditů skrz obrázek hledaného. Ten ale musí nakreslit nějaký zdejší malíř, kterého jsem ale zatím nenašel (měl by být někde u Stříbrného jezera, ale to je dál až někde za táborem dřevorubců). Olsa je zdejší bylinkářka, takže může hrdinu i naučit alchymii. Po té, co hráč lék předá, má počkat do rána.

Na ulici žije i žena, jejichž manžel, hazardní hráč, prohrál všechen majetek a ona chce, aby hrdina mu do vězení přinesl nějaký balíček. Vězení je poblíž domu guvernéra (tam, kde je velitel stráží). Stráž ve vězení mě již dříve zastavil a nechtěl mě tam pustit, ale nyní jsem kolem normálně prošel (možná to bylo tím, že byli tři ráno). Když jsem předal balíček, chlapík mi řekl, že zahrabal někde peníze a že když mu pomůžu utéct, vyhraje díky nim velký balík a odmění mě, taky chtěl, ať to neříkám jeho ženě. Abych jej mohl osvobodit musím se naučit kapsářství (učí i jeden z námořníků ve městě), ukrást strážnému klíč a ve tři ráno jej osvobodit. Já ale info o pokladu řekl jeho ženě a ta mi nakreslila mapu, kde by poklad mohl být. Ten je na pláži nedaleko osady lovců, ale jsou tam zatím stále ještě potvory (není to ta, co mi vyčistila Olsa). Mám tedy možnost udělat obojí.

Ještě dál mi zdejší farmář zadal práci se sklizní chmelu. Dal mi 5 věder. To je poměrně snadné, stačí přijít na poli k jednomu z chmelů a trhat v dialogu tak dlouho, dokud se nenaplní všech 5 a pak mu je prostě dát.

Po cestě zpět z této ulice směrem do města (kousek od domu alkoholika), žije alchymista. Ten jednak může vyrobit alkohol pro lovce v lovecké osadě, chce asi 5 žihadel much a 100 peněz. A taky zadává úkol s nějakým receptem, kterému nerozumí. Hrdina jej má nechat přeložit obchodníkem na lodi (za kterým byl kvůli alkoholu pro lovecké slavnosti). Ten slíbí, že přeloží, ale trvá mu to den.

Kousek od alchymisty a tržiště žije druhá žena, která může nahradit dceru guvernéra. I té šaty pasují. Nicméně nemá čas, neboť má mnoho domácí práce a její muž je neustále hladový. Lze jí ale navrhnout, že by se manžel stravoval ve zdejší hospodě. Za tímto účelem je třeba promluvit s hospodskou, která je ochotná mu vařit, ale stojí to peníze. Skrz vyjednávání to lze snížit na 300 denárů, ale zatím jsem to nechal být.

Pak jsem trochu více začal šmejdit okolo města. Na polích jsem zabil nějaké krysokrty, vlky, polní škůdce a dostal se tak ke hřbitovu, tam žije chlapík, kterému lze jednak vykrást dům a jednak si od něj vyslechnout příběh zdejší bohyně, dcery Adanose. Taky je to alchymista, který může hrdinu naučit lektvary. Na hřbitově krom jednoho sarkofágu nic není, kousek o podál nedaleko cesty na zdejší další pláž jsem pozabíjel pár mrchožroutů a našel jeskyni, kde je další stínová šelma.

Směrem zpět jsem ještě město obešel, pozabíjel pár much, našel jeskyni s krysokrty a pak se dostal zase k bráně, kterou jsme přišli poprvé do města. Pak jsem se ještě vrátil do osady lovců, předal alkohol, vybral zdejší truhle a trošku ještě víc očistit okolí. Již jsem z trofejí uměl i získávání tuku z krysokrta, takže ne ne jen v jeskyni u města, ale i zde jsem nějaké našel směrem po cestě do zdejších bažin(na skále nad nimi jsem našel svojí první gobliní bobuli). Do bažin jsem ale nešel, jelikož tam jsou silnější verze krvavých much a další havěti a ono mi dělá poněkud potíže zabít víceméně cokoliv (i ty slabé potvory, natož tyto). Pozabíjel jsem tu ale ještě nějaké obyčejné mouchy a gobliny v menším táboříku (zde jsem našel svůj první dračí kořen). Je zde i jeskyně s krysokrty, kde je pak možné skočit dolu do vody (hráč získá bonus 500exp za odvahu). Z jeskyně lze podplavat ven, ale jsou tam důlní červi a cesta ven. Na důlní červy jsem ale zatím neměl trpělivost, tak jsem to zatím nechal být.

Celkově jde postup poměrně pomalu a přijde mi, že hrdina je pořád poměrně dost slabý. Ale je pravda, že zatím nejsem příliš bojově rozvinutý. Mám sílu jen 25 a hlavně neumím ovládat zbraně. Chtělo by je to asi zvednout alespoň na 30%, aby byl hrdina častěji úspěšný. Ale zase ve městě jsem našel i slušnější meč, ale chybí mi na něj asi 8 bodů síly (on to tedy není žádný zázrak, ale je asi 2x silnější, než ten, co mám a dává i bonus do ovládání zbraní).
« Poslední změna: Červenec 10, 2026, 18:19:21 od Milhaus »
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #2 kdy: Červenec 11, 2026, 19:09:32 »

Včera jsem notně poskočil, jak v úkolech, tak ve vývoji hrdiny.

Nejprve jsem nakoupil všechna jablka, co prodávali u lovců a ve městě. To mi stačilo na 2 body síly, ale já potřeboval ještě jeden, abych mohl nosit lepší meč. Zjistil jsem, že obchodník ve městě má animací, kdy jí jídlo a jedno z těch jídel, co může jíst, je jablko. V takovém případě animace automaticky dá do inventáře postavy jablko, aby ho mohla jíst, nicméně tím, že je to obchodník, se dá koupit. Když tedy hrdina při té animaci neustále obchodníka oslovuje a přerušuje jí, mění i jídla, co jí. Pokud jí jablko, stačí jít do jeho obchodního inventáře a koupit jej. Víceméně je to neomezený zdroj síly, ale poněkud zdlouhavý. Já tak nakoupil jen pár jablek, abych jich měl 25 a zvedl sílu o 1 bod na ten meč.

Nejprve jsem našel zásoby chlastu hostinské, o kterých mi řekla jedna z těch žen, co může nahradit dceru guvernéra. Ty byly kousíček od té jeskyně u které jsem již byl u města s krysokrty, kde ještě kousek dál jsou goblini. Zásoby alkoholu jsem pak dal Olse a informoval o tom tu ženu, která tak souhlasila, že se přestrojí za dceru guvernéra, aby mohla jít pařit na oslavu lovců. Na tu dceru mám tak trochu zálusk (i přes varování guvernéra) a dle dialogu s ní to vypadá slibně. Ačkoliv guvernér mě varoval znovu, ať se o jeho dceru nezajímám.

Pak jsem našel i zraněného banditu. Byl docela dobře skryt u mlýnu. Zabil jsem jej, čímž jsem měl dokončen úkol vyčistit pole okolo města od havěti od velitele stráží.

Pak jsem vyčistil blízké jezírko od číhavců a když mi to tak šlo, vyčistil jsem i pláž poblíž hřbitova. Taky jsem šel kousek dál za jezírko u mlýnu, zde pozabíjel nějakou další havěť, jak vlci a umlátil bludičku a kousek dál byli tři banditi. Dali se vylákat po jednom a pak nebyli moc silní. Každopádně u sebe měli ocel pro kováře a hlavy pro velitele stáží. Tím jsem u kováře mohl dostat i háčky na ryby pro rybáře, čímž jsem dokončil i tento úkol.

Ve městě jsem dokončil ještě úkol pro zdejšího alchymistu s překladem (obchodník byl konečně hotov a chtěl recept koupit, ale nesouhlasil jsem. Dal jsem jej alchymistovi, ale ten chtěl sehnat nějaké suroviny, jako královský šťovík (měl jsem), léčivý kořen (měl jsem) a pak nějakou spešl rostlinu. Ta by měla růst v jeskyních, ale mohl bych jí koupit i od Olsy (ta jí prodává za 100, ale nekoupil jsem jí od ní).

U lovců jsem se naučil získávání krunýřů z červů. Když už jsem byl tu, účastnil jsem se chlastačky lovců, která probíhala večer. V rámci čekání jsem se byl ještě podívat po zdejším okolí a pozabíjel nějaké další obludy, včetně jeskyně, kde byli důlní červi směrem k táboru banditů. Pak jsem ještě šel do jeskyně, kde jsem již byl dřív, kde je za skok dolů do vody bonus k odvaze 500exp. Zde krom jiného rostla ta bylina, co chtěl alchymista ve městě, takže jsem měl všechny přísady. Skončil jsem dolů, pozabíjel červi a pak se dostal ven.

To mi vyšlo, že konečně začalo chlastání. Během chlastačky se nám jeden lovec ztratil a já jej měl jít najít (opilý). Nakonec jsem jej našel kousek po cestě z brány pod stromem a byl mrtvý. Ihned jsem o tom informoval ostatní kumpány, co mezi tím vylezli před osadu a společně jsem vyrazili za pomstou. Nedaleko se objevili tři banditi (poměrně silní), které jsme zabili. Pak jsem musel jít nutně spát, ráno jsem pak zjistil, že lovec není mrtvý, ale jen spí, čímž byl úkol dokončen.

Vyrazil jsem ještě na pláž trosečníků, což byla poslední pláž, kde jsem ještě nebyl a vedlo sem dva úkoly. Jednak by tu měl být obraz pro guvernéra a jednak skrýš s pokladem pro hazardního hráče. Pláž je plná číhavců a ještěrek, ale hrdina byl již dost silný, abych je zvládl (i když zraňovali pořád poměrně dost). Po té, co jsem je pozabíjel jsem šel plavat a uvnitř jednoho vraku jsem našel onen obraz.

Pak jsem ještě zabil nějakého většího ještěra v mírné odbočce (v dáli byli vidět i ohnivý ještěři) a někde tam by měl být poklad hazardního hráče. U něj byl vrak s truhlou, která ale nešla otevřít. Místo toho se zde objevila nějaká trosečnice, které se nelíbilo, že jí na truhlu šahám. Mohl bych jí asi zabít a asi by u sebe měla klíč, ale ona byla z Khorinisu a byla to asi nějaká vědkyně. Ztratila při ztroskotání nástroje a já jí slíbil pomoc. Šel jsem tedy znovu plavat a poblíž pláže ve vodě jsem našel 3 pytle s jejími věcmi. Ty jsem jí tedy dal a pak chtěla doprovodit do města. Před vstupem na pláž na nás čekali tři banditi, kteří jí chtěli jako otrokyni, ale odmítl jsem a společně jsme je pozabíjeli. Musel jsem se dost ohánět, protože by jí asi zvládli zabít (i když byla docela silná). Pak jsem jí musel odvést až do města (nešlo sejít z cesty, jelikož to se jí nelíbilo a odešla by sama). Poklad hazardního hráče jsem tak musel zatím nechat být. Po příchodu do města mi řekla, že je dcera zdejšího alchymisty, tak jsem jí ještě zavedl za ním.

Alchymistovi jsem dal i ty přísady a on mi umíchal lektvar, který mi snížil sílu o 3 body. Asi po dvou dnech mi jí vrátil a ještě zvedl životy. Guvernérovi jsem dal obraz.

Celkově mi to finančně vyšlo tak, že jsem vydělal 3000 peněz a v táboře lovců si koupil jejich nejlepší zbroj. Ta je o víc jak polovinu lepší, než ta, co má hrdina na začátku. Střední jsem ani nekupoval. Nicméně ta nejlepší se asi vyplatí, mnoho potvor tak již nedává takové pecky a nenašel jsem nikoho a nic, co by dávalo zbroje jiné.

Z města jsem zase vyrazil západní bránou a zbývala již jen poslední lidská lokace, tedy tábor dřevorubců. U toho jsem byl již blízko, když jsem zabíjel tři bandity pro kováře.

Tábor dřevorubců je jen malý, celý jsem jej vykradl, jak to jen šlo. Jedna truhla chtěla klíč, který asi bude mít zdejší vůdce. Tu jsem neotevřel. Ten mi i zadal úkol nalézt jednoho ztraceného dřevorubce, jedině tak pak bude můct dodat dřevo na slavnost. S hrdinou se znali a měl jej vcelku rád. Taky tu byla žena opilce z města, která souhlasila, že sem může přijít a pracovat tu. Přesvědčil jsem o tom i zdejšího vůdce a pak šel do města za opilcem. Ten byl rád, ale chtěl si naposledy zachytat ryby o 5 ráno. Ráno jsem zašli na pláž, kde se objevili další rybáři a nelíbilo se jim, že nepije. Slovo dalo slovo a rozbil jsem jim huby. Pak už opilec šel do tábora dřevorubců (střízlivý), čímž byl úkol ukončen. Alkohol, co jsem sebral v jeho truhle jsem ještě prodal hostinské ve městě a vše řekl jeho ségře naproti hospody.

Pak jsem vyrazil hledat dřevorubce. Zdejší lokace je poměrně velký les s velkým množstvím zvěře. Já šel nejprve podél tábora dřevorubců, až jsem došel k mostu do nějaké prokleté země. Tam jsem zabil tři nemrtvé chňapavce (to je snadné, i když zdlouhavé), ale kousek dál mě jednou ranou zabil kostlivec s obouručákem, tak tam jsem již nešel. okračoval jsem místo toho v průzkumu této lokace. Postupně pročesal les, našel i jeskyni s červeným křížkem, kde by asi měl být poklad, ale protože o něm asi od nikoho nevím, nešlo jej vykopat. Dostal jsem se tak až k dalšímu táboru dřevorubců, kde nemělo moc smysl s nikým mluvit a k mostu, který vedl ke zdejší nejvyšší hoře. Všude bylo dost havěti, kterou jsem pozabíjel.

Pak jsem se zase vrátil do toho lesa a procházel jej jinou cestou. Byl zde nějaký oltář pro nějaké divoké párty, a postupně jsem mohl dojít a vyskákat až ke stříbrnému jezeru na skalách, kde byl malíř. S ním jsem dohodl, že mi nakreslí obrázek bandity, kterého chtěla vykuchat Olsa. Chtěl nicméně přísady na barvy. Neměl jsem jen silný alkohol, ale ten měl alchymista ve městě. Naštěstí tu je jeden z ukazatelů pro rychlé cestování, takže to nebyl problém. Pak tedy souhlasil a řekl, že obrázek nechá u Olsy.

Nicméně hlavní důvod proč jsem les prohledával, tedy nalezení ztraceného dřevorubce se mi nedařilo splnit. Šmejdil jsem tedy dál a poblíž jeskyně (kde jsem již byl dřív) a kde byl poklad, který nešel vykopat, jsem našel jeho sekeru a prsten. Ale on nikde. Další šmejdění mě dovedlo do jedné jeskyně, co svítila zeleně již zdálky a zde jsem narazil na zlobra, který držel onoho dřevorubce v zajetí.

Zlobr ale nebyl zlý, jen osamocený. Ve skutečnosti dřevorubce zachránil (když jej napadli divočáci), vyléčil mu zranění a dal mu jídlo a pití. Ale nechtěl jej pustit, protože je sám, protože jej vyhodila jeho žena z jeskyně, kde bydlí.

Z rozhovoru z dřevorubcem jsem pochopil, že budu muset zlobří pár udobřit. S tím mi mohl pomoci onen malíř u stříbrného jezera, nebo žena opilce v táboře dřevorubců. Taky mi řekl, kde zlobřice bydlí. Mělo by to být pod zdejší nejvyšší horou u vodopádu poblíž ruin. Taky jsem mu vrátil sekeru a prsten.

Obešel jsem tedy malíře a složil zlobřici básničku i ženu a nechal si vyrobit věneček z modrých bezů. Na udobření by stačila jen jedna z těchto věcí. Pak ale nastal problém tu jeskyni zlobřice najít. Dle mapy jsou zdejší ruiny kousek u bažiny. Šel jsem tedy zase na most, co k hoře vedl a zde doleva směrem k ruinám. Celé jsem to tu prošel, vystřílel a vymlátil i celé bažiny (zdejší obludy jsou silnější, než běžné, ale nyní jsem to již zvládal.

Nejsilnější je tu asi močálový žralok, ale vzhledem k tomu, jak bojuje, je snadné jej zabít, jen to chvíli vždy trvalo, než jsem jej umlátil. Taky tu byl pekelný ohař (lovecký pes z původní hry), což je prostě slabší verze stínové šelmy, taky je dle exp poměrně silný, ale také je snadné s ním bojovat. Jsou tu trošku silnější číhavci, ale ty jsem již zvládal a ještěrky jsou stejné, jako jinde. Taky jsem je zvládal. Močálové krvavé mouchy jsem prostě zastřelil kuší (postupně díky síle jsem mohl používat lepší, co jsem našel). Pak jsou tu močálové krysy, což jsou v podstatě silnější verze krysokrtů, ty stačí jen umlátit. Nejméně příjemní tak byli močáloví trubci, kteří po smrti vybuchnou a zraní vše v okolí, včetně hrdiny (za poměrně dost životů), je třeba je zastřelit.

V močále jsem našel i opuštěné trosky domu, kde byla truhla na klíč, ale klíč visel u dveří, takže tu šlo otevřít. Za ním byla i jeskyně (poměrně dlouhá) s močálovými krysami, která vedla nahoru nad bažinu. Zde jsem to tedy též prošel (byli zde další trubci a číhavci) a našel jeskyni se Starou popelavou bestií. To je víceméně přemaskovaný trol se vším všudy, tedy stačí mu vběhnout do zad a pak jej umlátit, ale vydržela docela dlouho. Ale ani v této jeskyni zlobřice nebyla. U ruin byli nějací nemrtví wargové a další popelavá bestie, ale bylo jasné, že tam jít nemám, tak jsem je zatím nechal být.

Vrátil jsem se zpět k jezeru a přeplaval k vodopádu, co vedl z vrchu, kde je malíř. Za něj šlo jít a byli zde další asi tři číhavci a pak dál nějací nemrtví (včetně nemrtvého mága), ale ty jsem též nechal být.

Začínal jsem být již dost zoufalý, protože poblíž ruin už žádný jiný vodopád nebyl. Vrátil jsem se tedy až k mostu, co vedl k hoře a místo vlevo od nej jsem šel vpravo. Zde měli tábořík nějací goblini, za nimi dál byli nějaké ještěrky a i zde bylo vidět, že je nějaký vodopád přímo v jezeře (těžko říct, proč, protože řeka to dle mého není). Ale vedla tu cesta ještě dál a konečně jsem našel zde tu jeskyni zlobřice. Bylo jedno, jestli jí řeknu báseň, nebo jí dám věneček, tak či tak se udobřila.

Když už jsem byl tu, šel jsem ještě dál. Těmi ruinami asi autoři mysleli kruh, co byl nedaleko. Byla zde i ztracená kniha, co jí hned od začátku hledal jeden z lovců v osadě. Když jsem mu jí přinesl, povedlo se mi jí otevřít a objevila se projekce nějakého mága vody, který byl otcem toho lovce a museli si jít pokecat. Čímž se dokončil i tento úkol).

U kruhu byli ještě nějací chňapavci, umlátil jsem je a cesta vedla dál, potkal jsem tu pár mrchožroutů, v jedné menší skrýši byla stínová šelma (tu jsem nezabíjel) a ještě kus dál byl vidět nějaký golem, ale i toho jsem nechal zatím být. Uprostřed jezírka byl ještě menší ostrov, kde byli nějací číhavci.

Vrátil jsem se za zlobrem, poslal jej domů a doprovodil dřevorubce do tábora. Před jeskyní nás ještě napadli tři divočáci, ale pak už nám nic nebránilo se vrátit (hra nás tam přenesla skrz dialog). Dřevorubci měli radost, ten zachráněný mi dal amulet síly (+10) a velitel dřevorubců souhlasil, že dodá dřevo. To jsem i oznámil jednomu z lovců v táboře lovců, čímž se úkol ukončil.  Taky jsem se s vůdcem dřevorubců domluvil, že se účastním jejich tajného rituálu, nicméně měl jsem dojít až další den večer a nechtělo se mi čekat, takže tento úkol jsem zatím nesplnil.

Dostal jsem se tak na 12 úroveň. Body jsem dával hlavně do síly a jednoručních zbraní. Nicméně ani v jednom nejsem ještě ani nad 60. Nicméně je i tak znát, že hrdina trochu zesílil. Taky jsem se naučil zbývající trofeje a akrobacii a také první 2 úrovně léčivých lektvarů v alchymii.

Díky tomu jsem se ještě vrátil na pláž trosečníků a zabil dvě ohnivé ještěrky (získal jsem tak i jejich jazyk, asi jsou na ostrově jen dvě, takže těžko říct, jestli to za to stojí). Nicméně u nich poklad hazardního hráče nebyl. Bylo třeba to obejít z druhé strany, kde se dalo vylézt na skály. Pozabíjet několik mladých harpyjí a najít tu křížek s pokladem. Po vykopání a sebráni se tu objevili 3 stráže z města, kteří jej chtěli. Odmítl jsem, tak mě napadli a zabil jsem je. Zde kousek dál na jedné římse jsem u mrtvoly našel i opasek dávající bonus do životů a dovednost akrobacie, takže jsem se jí nemusel učit :(.

Pak jsem se ještě stavil za Olsou, jestli má ten obrázek hledaného bandity, kterého chce vykuchat. Ten měla, ale ještě potřebovala pečeť guvernéra. Musel jsem jít tedy do města za jeho zástupcem a uplatit jej, aby mi jí dal.

Když jsem byl tu, naučil jsem se i to kapsářství a začal okrádat zdejší nebohý lid. Nikdo nemá nijak zvláště nic cenného, nicméně z hlediska peněz se to asi vyplatí (stojí to 400peněz). Z hlediska VB těžko říct, jelikož za to nejsou expy a nepovedlo se mi ani ukrást nic, co by zvedlo nějakou statistiku, která se za VB učí (ale velitel stráží ve městě měl nějaký prsten, co zvedá sílu a taky jsem námořníkovi, co učí akrobacii a páčení zámků ukradl prsten, co zvedá obratnost). Nicméně lze občas postavám ukrást klíče, díky čemuž je možné otevřít truhle/dveře, které vy jinak zřejmě otevřít nešli.

Kapsářství pak funguje tak, že čím více hrdina okrade lidí, tím více je v tom dobrý a roste pravděpodobnost, že bude úspěšný. Začíná to na 60% pak to jednou za čas poskočí o 5%. Nemá na to tedy zřejmě vliv obratnost. Pokud hrdina neuspěje, má smůlu a danou postavu už zřejmě nemůže znovu zkusit okrást. (současně to ale neskončí bojem, jako v původní hře). Tedy před každým pokusem je zřejmě třeba hru uložit.

Vzhledem k tomu, že v úkolu s hazardním hráčem má hrdina jednomu ze strážných ukrást klíč od cely, tak pokud u něj selže, už mu asi nepůjde ukrást. Každopádně jej okradl a v 3:15 jsem osvobodil hazardního hráče, rovnou jsem mu dal i nalezené peníze a ten vyrazil do hospody hrát s tím, že se za ním mám stavit. Ale zase to bylo někdy večer a nechtělo se mi čekat, tak jsem to nechal být.

Místo toho jsem se vrátil za Olsou, dokončili jsem plakát hledaného bandity a vyrazili spolu k rozcestníku, kde jej vyvěsíme. Byla to křižovatka, kde jsme se poprvé zastavili, když jsme šli do města, kde si chtěla promluvit. Dala mi kladivo a chtěla, ať plakát přibiji na danou ukazatel na tábor banditů, ale nešlo to a nic se nedělo.

Prozkoumal jsem tedy ještě cestu k táboru banditů a po cestě pozabíjel chňapavce v okolí. Tím jsem asi dokončil běžný průzkum světa a jeho vyhlazení od potvor. Zbývají už asi jen nemrtví. Došel jsem až k rozcestníku u jejich tábora, čímž jsem jej odemknul pro rychlé cestování. Dál k nim jsem nešel, asi by byli nepřátelští a čekám, že s nimi budou též nějaké úkoly později.

Vrátil jsem se tedy zpět za Olsou a přemýšlel, co mám dělat. Napadlo mě v inventáři ten obrázek otevřít a podívat se na něj a pak už to šlo a přibil jsem jej na šipku. Pak jsme čekali, jestli to někoho zaujme a po chvíli se tam objevil hledaný bandita.

Ten nás nejprve odvedl do blízké jeskyně a pak na nás vysypal rodinné story. Ukázalo se, že je to strejda Olsy, který kvůli žárlivosti na jeho otce a souhře několika nešťastných náhod skončil u banditů a také přímo zavinil smrt jejich rodičů. Z nějakého neznámého důvodu místo toto, abychom jej rovnou zabili, jsem musel jít hledat jeho deníky, které byli ve spáleném domečku poblíž mostu k hoře (nedaleko druhého tábora dřevorubců), kde jsem již dříve byl. Tak jsem se tam jen rychle přesunul, vykopal deníky a zase se vrátil. Deníky nejspíše potvrzovaly to, co říkal, ale pořád mi nedávalo smysl, proč jsem to dělal, neboť to byl jen další důvod jej zabít a vůbec jej to nijak neočistilo. Volbu co s ním, nakonec nechala Olsa na mě (netuším proč) a já v tom měl jasno hned od začátku, tak jsme jej zabili.(patřil k silnějším NPC za 300exp, ale neměl moc šanci). Olsa pak šla domů, čímž skončil i tento úkol.

Pomalu ale jistě tak mám již asi splněno většinu úkolů, co lze splnit. Ještě bych měl dokončit ten obřad Obětování s dřevorubci a navštívit hazardního hráče v hospodě, až tam bude. A pak už asi jít za guvernérem, ať mi dá chlast na oslavu lovců. Předpokládám, že oslavou lovců skončí tato kapitola a příběh bude pokračovat někam dál.
« Poslední změna: Červenec 11, 2026, 19:25:07 od Milhaus »
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #3 kdy: Červenec 13, 2026, 12:13:47 »

Rozhodl jsem se, že osvobodit hazardního hráče byla chyba a moc dobře to nedopadlo. Ono to tedy bylo jasné, jak to dopadne, ale chtěl jsem jej osvobodit a nečekal jsem, že mu dá hrdina rovnou i peníze. Dle předpokladu vše prohrál a spáchal sebevraždu. Horší bylo, že jeho žena a syn se staly majetkem místního boháče Rema. To se celkově moc nelíbilo guvernérovi a byl to asi jediný špatně udělaný úkol ve městě. Nově jsem tedy sice ukradl klíč strážím, ale pak jsem šel za jeho ženou a dal jí peníze (tím se úkol ukončil, takže nevím, jestli bude můct útéct, nechtělo se mi čekat do 3:15, abych to zkusil).

Bohužel to znamenalo vrátit se notný kus zpět ve hře (jelikož jsem neměl vhodný save) a tak jsem udělal ještě jednu změnu a to sice, že jsem nezabíjel strýce Olsy. Sice jsem pořád přesvědčen, že zaslouží smrt, ale asi to tak bude lepší konec a je za to i více exp.

Ve městě jsem ještě hledal, k čemu patří klíč boháče Rema, který jsem mu ukradl při kapsářství. To sice stále nevím a na nic jsem nepřišel, ale našel jsem jeho sklep s velkým množstvím drahého alkoholu. Byla zde i účetní kniha, která se tváří jako úkolová, ale není jí komu dát a žádný úkol s ní nemám. Taky v truhlách byly tři lahve alkoholu, co dávaly trvalý bonus +3 do životů.

Pak jsem ještě v 9 v noci zašel na rituál dřevařů. To je poměrně zdlouhavý rituál, začíná to před jejich táborem, kde hrdinu zmrskají. :D

Pak se jde dál do lesa, kde se hrdina pomodlí opakováním modlitby vůdce. Pak ještě dále v lese se pokloní tomu božstvu. A u oltáře dá nějakou oběť. Může to být jídlo (ale bezmasé) - u mě jablko, nebo bylinka (u mě lesní bobule). Dal jsem bylinku a dostal elixír ducha s bonusem +5 k maně. Tím byl úkol ukončen.

Pak začala spíše mlátící/čistící fáze. Vrátil jsem s k hoře, zabil golema, pak tam bylo ještě dost chňapavců za ním. Pak jsem zkusil jít nahoru na horu. Zde byli jen nějací ledoví goblini, ne moc silní. Byla zde i nějaká jeskyně, ale hrdina tam odmítl jít.

Pak jsem se vypravil znovu do Spálené/Mrtvé země a tentokráte jí prošel poměrně důkladně. Nejprve jsem pozabíjel několik kostlivců a sebral jim zbraně. U kruhu jich bylo asi 5, nějací měli obouruční zbraně, někteří jednoruční. Jsou poměrně za dost exp (300-350), ale nejsou moc silní a moc nevydrží. Navíc se je dá vylákat po jednom a neútočí jako skupina.

Pak tam byly břitvy, ty mi pocitově přišly silnější (ale byly za méně exp), navíc měly opravdu velký dohled, takže hrdinu zmerčily a útočily na něj již z velké dálky. Taky tedy útočí rovnou bez varování. Také ale neútočí jako skupina, čímž jsou třeba snadnější, než zdejší nemrtví wagové (skřetí psi).

Pak tam byly 2 kostlivci s lukem (naštěstí ne blízko u sebe). Ti byli docela hustí, dokázali hrdinu zabít na 3-4 rány, přitom se téměř vždy trefili. Třeba jeden omylem trefil nejsilnější zdejší verzi kostlivce, co tu byl (za 400exp), první ranou mu vzal 1/3 životů a naštval jej, takže šel po něm. Dalšími dvěma zásahy jej zabil, než k němu stihl doběhnout.

Hned u jednoho kostlivce lukostřelce tedy byl ten silnější kostlivec. Bojovat s kostlivci, zvláště s těmi, co mají obouruční zbraně, je nicméně poměrně snadné, i když tento měl silnou zbroj (přetexturovaný nemrtvý paladin z g2).

Následovaly asi 3 harpyje, naštěstí se dalo bojovat s každou zvlášť, ale jsou docela otravné. Pak tři nemrtví wagové, což jsou víceméně skřetí psi s jinou texturou, ale stejným chováním (včetně toho, že hrdinovi vyhrožují, když se přiblíží). Ti tedy útočí jako smečka, ale dají se vylákat po jednom tím, že je hrdina trefí z dálky kouzlem. Já za tímto účelem používal "Krvavý šíp", což je nějaké zdejší nové kouzlo, je to podobné runě, ale nevyžaduje to kruhy a má to určitý počet nabití. Jakmile tito psi útočí po jednom, už nejsou tak silní a dají se snadno umlátit.

Následovala obyčejná Popelavá bestie (trol) za 350exp. Docela dost vydrží, ale bušení do zadku jí skolí.

Pak jsem se dostal na pláž, kde byli kousavci. Kousavec je něco jako břitva (je trošku asi přetexturovaný z g2a), ale zde je tedy vcelku silný a jeho kousnutí docela bolí.

Na konci této pláže se pak dalo vyšplhat do hnízda harpyjí. Šplhání je nový prvek tohoto módu (je na více místech a již jsem si jej všiml dřív). Zde v hnízdě je hned několik těchto objektů, u kterých se spustí animace, jak hrdina šplhá. Je to sice trošku polámaný a po výlezu se hrdina sekne, dokud hráč nezmačkne šipku vpřed, ale jinak pěkný.

V hnízdě harpyjí, jak název napovídá, je docela dost harpyjí. Ty obyčejné se dají ještě zvládnout (dají se i odlákávat po jedné, ale i dvě naráz jsem dal). Nicméně úplně na vrchu jsou 3 a jejich matka. Matka je hodně odolná. Hrdinu zabila na 3 rány a sama jich vydržela asi 50. Přitom je jen za 300exp. Nicméně tento boj byl především otravný, jak jen otravný může být. Největší potíž je tu matku vůbec trefit, neboť se neustále vznáší nad hrdinou. Taky se tam hrdina i ty harpyje neustále sekají, ať už o strom, nebo šutry a podobně. Občas taky vyletí přes větvě, přes které nejde projít až do koruny stromu a nedá se dělat nic, jindy spadnou dolů z útesu do moře). Ty obyčejné se dá ještě zastřelit kuší, matka na to má ale moc životů. Nakonec se tedy sekla do větví stromu tak, že nemohla nic dělat, ale já na ní dosáhl a mohl jsem jí umlátit. Ale stálo měto hodně pokusů.

Z hnízda se dalo skočit na druhou stranu, než byla pláž do moře a doplavat tak k další pláži. Na ní byli tři ohnivý ještěři a skupinka asi 6 temných zlobrů. Temný zlobr je víceméně předělaný skřet, má stejnou animaci boje, tedy zabít jednoho je poměrně snadné (i když mají dost životů a chvíli to trvalo). Nicméně fungují jako skupina a bojovat se všemi bylo bez šance. Fungoval ale na ně ten fígl s kouzlem a vylákáváním po jednom.

Z pláže jsem se tak dostal k velké věži, před kterou byli další tři temní zlobři. Za věží na kopci několik břitev. Do věže byl zarostlý vstup dole, někam do sklepení, ale nedalo se projít. Uvnitř bylo i vidět schodiště dolů, nicméně za mříží s pákou za ní. Nejspíše se jedná o nějaké úkolové místo, kam mě hra pustí až později. Dalo se jít i nahoru, ale hned v prvním patře byli dva kostlivci, které se nedalo odlákat po jednom a tak jsem to zatím nechal být.

Ve této části světa byla ještě další odbočka, kde byla vidět nemrtvá stínová šelma (tu jsem zatím nechal být a a ni jí nezkoušel zabít), kamenný golem - toho zabít je snadné. Za ním nějací další kousavci a taky tu byla jeskyně s gobliními kostlivci a pak s obyčejnými kostlivci a nemrtvým mágem. Tentokráte jsem je pozabíjel všechny. Ještě zde byla skupinka dalších tří nemrtvých wagrů z druhé strany stínové šelmy, kam se dalo jít hned při vstupu do této části. Po mé návštěvě tak zde zůstala jen ta nemrtvá stínová šelma (tu jsem zabil až později, když jsem si navařil lektvary síly).

Celá tato procházka mi totiž dala dost 40 VB, což stačilo na to, abych se od Olsy naučil lektvar síly (20VB) a pak ještě jeho posílenou verzi (18VB). Již jsem našel 7 dračích kořenů a 8 královských šťovíků. Na vylepšenou verzi bylo třeba 2 dračí kořeny, 1šťovík a 1 zub močálového žraloka. Od Olsy jsem tak koupil 1 dračí kořen a uvařil 4 tyto lektvary (navíc mi nestačily ani zuby žraloků, neboť těch bylo v močálu 4. Lektvar o proti běžné verzi (+3) dává trvalý bonus +8 do síly a stačilo mi to tedy tak, že jsem sílu i s amuletem a prsteny zvedl na 100. Bonusy s lektvarů a dalších podobných věcí se nepočítají do učení se síly u učitelů (jako v g2a), tedy je hráč může použít hned. Síla 100 mi umožnila používat Kvalitní dlouhý meč, který jsem našel v Spálené zemi u kruhu s 5 kostlivci. Ten má zranění asi 85 a dává bonus +6 do jednoručních zbraní. Tedy to byl docela pokrok.

S nabitým sebevědomím a sílou, jsem se vydal dál na průzkum. Nejprve jsem z města vyplaval ke vzdálenému malému ostrůvku v moři. Tam byli jen 4 ohniví ještěři a asi 4 harpyje. S tou sílou už to šlo docela hladce a moc šanci neměli. Našel jsem zde i docela dobrou kuš (s útokem 85 zatím nejsilnější, co jsem ve hře viděl).

Taky tu byly podivné dveře, které nešly otevřít. Asi zase nějaké úkolové místo.

Z tohoto ostrovu jsem se vydal na další malý ostrůvek, který byl vidět v dáli. Nutno říct, že plavání trvá hrozně dlouho, neboť ostrůvky jsou daleko a navíc tu nejsou teleportační kouzla, takže hrdina musí plavat tam i zpět. A výsledek, co tam je, je hodně nejistý.

Na tomto ostrůvku ale přece jen něco bylo. A to sice podivná tabulka. Po jejím přečtení (v inventáři), se okolo podstavce objevili tři číhavci. Jinak tu ale nebylo nic, krom konce světa/moře.

Ale byl tu vcelku pěkný výhled na hlavní ostrov Samoa.

Plaval jsem tedy zpět, ale ne úplně, místo toho jsem plaval vlevo od pláže, kterou mu na začátku vyčistila Olsa, víceméně za její dům. Zde byla pláž s úkrytem banditů. Neměli žádná jména, tak jsem je pozabíjel a vybral to tu (taky tu nebylo nic extra cenného).

Pak jsem ještě zkusil obeplout celý ostrov, tedy alespoň tam, kde jsem ještě nebyl. Na jednom vzdálenějším vraku na pláži trosečníků jsem našel prsten a pirátskou šavli. Ale jinak tam nebylo víceméně nikde nic. Snad jen hodně daleko dál byla nějaká obří mříž, kde byla vidět nějaká jeskyně, ale mříž bránila v tom, tam jít a nezjistil jsem, jestli jde otevřít. Plaval jsem ještě dál, až jsem se dle mapy dostal za nejvyšší horu. Nicméně zde v jedné části se hra prostě přepla do menu, pokud se hrdina jen trochu dotkl vody (dalo se jít i po souši a asi by to šlo obejít i tak, ale už mě to nebavilo).

Místo toho jsem se vrátil k ruinám (dle mapy) a zabil zde tři nemrtvé wagry a popelavou bestii. Nicméně k ruinám se nedalo jít, protože jakmile se hrdina přiblížil příliš, začalo jej zrańovat nějaké kouzlo (ale jsou tam pak dál nějací kostlivci).

Zkusil tedy vyzkoušet svojí novou velkou sílu na stínových šelmách. Zjistil jsem, že nejsou zas tak silné, jak jsem myslel (jsou jen za 300exp). Čekal jsem, že to bude horší, trochu mě zmátlo, že Olsu na začátku jedna zabila na dvě rány. Tak jsem ještě vymlátil všechny stínové šelmy, o kterých jsem věděl (věděl jsem asi o 4 nebo 5) a taky tu nemrtvou.

Dostal jsem se tak na 17 úroveň (všechny další body, co jsem získal, jsem dával do jednoručních zbraní, ale pořád v nich nejsem ani mistr). Ale zdá se, že nic dalšího se nyní již nedá dělat a budu muset jít za guvernérem kvůli chlastu pro oslavu.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #4 kdy: Červenec 14, 2026, 21:13:45 »

Ještě než jsem se vydal za guvernérem, vrátil jsem se do věže a pozabíjel i kostlivce ve velké věži v Mrtvé zemi. Ve věži byla dvě patra a v každém byli dva, ale jinak tam nebylo nic moc zajímavého. Zabil jsem i nemrtvou stínovou šelmu, tedy tato oblast již byla čistá. 
Taky jsem ještě trošku jemně do-prozkoumal svět a našel asi další tři dračí kořeny a 1 královský šťovík. 

Pak jsem ještě trošku více prozkoumal Stříbrné jezero. Na útesu se dalo trochu seskočit níž, kde bylo několik harpyjí a postupně se tak dostat až do dolního jezera, kde byl vodopád s jeskyní (kde jsem již dříve byl) a zde jsem i pozabíjel kostlivce, které jsem před tím vynechal.

Nakonec v horním jezeře, kde je malíř, jsem podplaval pod vodopádem.

Zde se dá podplavat pod skály.

Do jeskyně, kde bydlí mág Vody Menes. Má to tu docela dobře vybavené. Věděl jsem o něm již dřív od novice vody z města, ale neměl jsem důvod sem chodit. Koupil jsem od něj knihy, co měl a všechny přečetl a zkušenosti z nich mě posunuli na 18 level. A taky lektvar síly s +3 (ale jak se pak ukázalo, byla chyba od něj něco nyní kupovat, ale k tomu později).

Pak jsem tedy již musel jít za guvernérem, on byl náramně spokojen, jak jsem vyřešil problémy zdejších lidí, až tak, že mi odpustil poplatek za chlast. Tak jsem si jej šel vyzvednout za zdejším velitelem stráží a pak se vydal do lovecké osady za vůdcem, mu předat alkohol. Čekal jsem, že hra přejde k oslavě a tím do další kapitoly, ale kde pak.

Dostal jsem další úkol, navštívit mága vody Menese v jeho jeskyni a pomoci mu :D. Vrátil jsem se tedy za ním, on mi dal vypít nějaký lektvar, který mě prý posílí. Ve skutečnosti to byl podvod a lektvar ze mě udělal silně věřícího v Adanose a taky loutku Menese, která udělala cokoliv, co řekl. Hned mi dal další úkol, přinést stejný lektvar rybáři ve městě. I když jsem během dialogu mohl něco namítat, ve skutečnosti jsem neměl na výběr. Taky mi dal teleportační runu, která mě přesunula do této jeskyně a také aktivoval nášlapný teleport z jeskyně ven (vedl k šipce na jezeře u malíře)

Rybář ve městě byl manžel ženy, která mi dříve zadávala úkol s alkoholem a bratrem alkoholikem a která byla ochotna podvést guvernéra a přestrojit se za jeho dceru, zatímco ta bude pařit na slavnostech. Rybář mumlal něco o tom, že chtěl dítě a nemůže jej mít a proto zanevřel na Adanose a všechny bohy a přestal být věřící. Lektvar nicméně vypil a pak se z něj podobně jako ze mě stal úplně jiný člověk a hned vyrazil hodit modlitbu ke zdejší svatyni. To se nicméně úplně nezdálo novicovi vody, jelikož mu stejně jako mě přišlo, že lektvar jej úplně změnil.

Přesunul jsem se zpět za Menesem a řekl mu o vedlejších účincích lektvaru, on něco mumlal o nějaké knize a řekl mi, že musím dát lektvar ještě jednomu dřevorubci v jejich táboře, neboť ten na Adana nevěřil nikdy a byl vyznavačem Silvana (nebo tak nějak), což je ten zdejší duch lesa, na kterého dřevorubci věří (účastnil jsem se jejich obřadu).

Pak začal ten lektvar připravovat a v zádech se mu objevili dva kostlivci, kteří jej napadli. V tuto chvíli byl Menes zranitelní (kostlivci jej zvládli sejmout i sami, ale nezabili jej), nicméně jsem jim trošku pomohl a poslední ránu mu dal sám a získal tak za něj 600exp.

Hlavní ale bylo, že se mu dal vykrást kompletně celý jeho obchodní inventář se vším všudy. (Za normálních okolností jsou zřejmě všechny NPC (včetně Menese), se kterými se hrdina nemá prát, nesmrtelné a tedy jej nejde ani okrást.) Z logiky věci z toho vyplývá, že se naprosto vše, co hráč do této chvíle získá, vyplatí prodávat právě jemu a od něj nic nekupovat. Pak mu to v této chvíli vše vzít a prodat znovu. Hrdina by tak vydělal hodně peněz. Já to bohužel nevěděl, tak jsem toho nevyužil, nicméně i tak jsem mu ukradl lektvary přidávající trvalý bonus do many, obratnosti a životů (do síly jsem koupil již dřív) a spoustu léčivých lektvarů, nějaké magické hole a nějaké svitky. Navíc on sám se na hrdinu ani nijak nezlobil a bylo mu to jedno.

Po té pokračovali dialogy dál, předal mi ten lektvar pro dřevorubce a já za ním vyrazil. V táboře jsem se zeptal zdejšího vůdce, kde se ten dřevorubec nachází, byl kousek za táborem. Nakecal jsem mu, že je to alkohol mé vlastní výroby a pořádně jsme se spolu ožrali a pak vytuhli až do rána. Ráno jsem se probral a již jsem nebyl pod vlivem toho lektvaru, co mě nutil být loutkou Menese. Naopak dřevorubec v jeho vlivu byl stále a jelikož se mu nelíbilo, že zpochybňuji Adanose, tak mě napadl. Dal jsem mu na hubu a pak musel čekat, až se probere. Zde je nějaká chyba, jelikož on musí po probrání se hrdinu oslovit sám a něco mu říct, aby úkol pokračoval. Nicméně mě oslovil, ale nic neřekl a v dialogu bylo možné dát jen konec. Až po té mě oslovil sám znovu a něco mi řekl (já mezi tím byl zpět za mágem vody a nešlo s ním mluvit a musel jsem se sem zase vrátit).

Po té jsem se vrátil za Menesem mu to řádně vytmavit. On uznal, že to byla velká chyba, řekl mi o svém životním příběhu a že je na ostrově za trest, protože nechal ukrást nějaký vzácný drahokam v království, či co. Dal mi i jako odškodné dva lektvary, co dávaly bonus do zdraví a many a taky dva protijedy pro ty dva, co jsem ovlivnil.

Přesunul jsem se tedy zase za dřevorubcem a rybářem. Dřevorubec lektvar prostě vypil, u rybáře jsem mluvil s jeho ženou, která mi řekla, jak je nyní spokojená v manželství a jak je její manžel super a já měl na výběr jí protijed dát a přesvědčit jí, ať jej použije, nebo nedat. To byla asi jediná volba, co jsem reálně v tomto úkolu mohl udělat, ale nevím, jaké má následky. Já se rozhodl jí protijed dát.

Pak jsem šel zase zpět za vůdcem lovců v domnění, že začne oslava, ale zase nic. Dostal jsem další úkol. Někdo prý zabil dřevorubce v tom druhém táboře, co je v lese a které najal guvernér (k nevůli dřevorubců v tom prvním táboře). Mám to prý jít prošetřit, protože se šušká, že to prý udělal onen Silvan (zdejší duch lesa) a lidé mají strach do lesů chodit.

Přesunul jsem se tedy k hoře k mostu, odkud je to nejkratší cesta do toho jejich tábora. Opravdu tam byli všichni mrtví a jejich mrtvolky ožírali tři vlci. Pak jsem musel prohlédnout jejich tábor. Nestačilo jen vybrat jejich mrtvoly a na zemi sebrat ocelovou dýku, ale bylo potřeba se postavit na správné místo u mrtvoly, aby hrdina začal monolog o tom, že těla na sobě sice mají kousance, ale že ty nezpůsobili smrt (tedy že je zvířata ožírala až po smrti), a že je někdo zabil zbraněmi. A pak další monolog u té dýky, kde hrdina řekl něco ve smyslu, že je to zbraň banditů.

Bylo potřeba obojí a ještě i vzít tu dýku do inventáře. Pak se v táboře objevil velitel stráží z města. Mohl jsem mu lhát a říct mu, že je zabila zvířata, nebo mu říct pravdu. Osobně jsem v tuto chvíli příliš neviděl důvod mu lhát. On to vzal, ale nějak se mu to nezdálo a pospal mě za vůdcem dřevorubců v prvním táboře, aby se připravil, že se to bude ještě vyšetřovat.

Skrz tento dialog jsem se tam mohl rovnou přesunout a promluvit s ním. On o tom něco věděl, ale nechtěl to řešit v táboře, tak jsme odběhli kousek dál. Řekl mi, že si objednal bandity, aby ty druhé dřevorubce vyděsili a předstírali, že po nich jde Silvan. Oni ale místo toho ty dřevorubce pozabíjeli. Chtěl i pomoci to nějak zahrát, aby po něm nešly stráže. Měl jsem na výběr mu říct, ať se přizná, nebo že mu pomůžu, ale ve skutečnosti to bylo jedno, jelikož tak či tak to skončilo tím, že jsem mu musel pomoci. Dal mi peníze a poslal za banditou, s kterým to mám nějak vyřešit.

Bandita byl opravdu kousíček od místa, kde jsme byli, u kamenného kruhu, kde jsem dříve zabil tři bandity kvůli oceli pro kováře.

Domluvil jsem s ním, že to celé hodíme na jinou skupinu banditů, předal jsem mu peníze od vůdce dřevorubců a další den mi přinesl prsten, jakožto důkaz. Ten jsem ještě předal veliteli stráží v tom druhém táboře dřevorubců, čímž byl problém vyřešen.

Šel jsem tedy promluvit s vůdcem lovců a v tu chvíli konečně mohla začít slavnost. Ještě před tím jsem se ale rozhodl prozkoumat zdejší možnosti modlení u svatyň.

Ve hře jsou dva nové oltáře, u kterých se jde modlit. Jednak oltář Adanose, který je třeba ve městě, nebo v jeskyni Menose.

A jednak oltář zdejší nějaké polobohyně (o které je možné se různě dozvědět v dialogách či knihách), jménem Hatiret. Ta je obecně asi zlá a od ní nejspíše i pramení zdejší krvavá magie (třeba krvavý šíp a podobně). Taky všechny zdejší ruiny nějak patří k ní a její historii a také zdejší kostlivci, jsou jejími sluhy. Jejich kapliček je ve hře asi 5 různě po světě, mám i mapu s jejich umístěním, kterou jsem asi někomu ukradl.

U oltářů se pak jde modlit a při modlitbě si vybrat za co. Lze si vymodlit 1 vědomostní bod, 1 bod síly, 1 bod obratnosti, nebo body do many. Adanos chce za modlitbu peníze (za bod síly/obratnosti 200, za vědomostní bod 500, za manu 150). Hatiret za to trvale snižuje životy, za vědomostní bod 2 body života, za sílu a obratnost 3 body života.

Modlit se jde jen jednou denně a každou věc si lze vymodlit 10x, tedy jinými slovy lze získat 20x sílu za 2000 denárů a 30 životů, 20x obratnost (2000den/30ž) a 20VB (5000den/20ž)a ještě nějakou manu, tu jsem nezkoušel. Svatyně též fungují jako učitelé vlastností a dovedností. To je stejné jako u NPC, tedy stojí to stejné množství VB, ale je to o něco dražší z hlediska peněz.

Oltář Hatiret jde navíc využít na dobíjení zdejších krvavých run, jako je ten krvavý šíp a podobně (za peníze).

Já se tedy začal modlit ve velkém a vymodlil si 20 síly, 10 obratnost od Adana a 10 vb od Hatiret . Pak mi již nezbývali peníze a nebavilo mě to. Nejednoduší asi je se pomocí teleportační runy přesunout k Menesovi, tam se vyspat, pomodlit k Adanovi, přes teleport na zemi se dostat k šipce rozcestníku a od ní do bažin, zde se pomodlit u Hatiret a znovu se přesunout k Menesovi a pořád dokola. Jako hrdina tak může docela dost zesílit a asi by bylo lepší to dělat spíše dřív.

Pak jsem tedy již ale zahájil tu slavnost. Od lovců jsem jako dárek dostal loveckou zbroj, která byla jen o trošku horší než ta, co jsem koupil za 3000 peněz.

V táboře lovců byla spousta lidí z okolí, jak z města, tak od dřevorubců atd. Taky tu měli ohňostroj.

Hlavní náplní slavností nicméně byly soutěže. Celkově tu měli 5 soutěží. Zabíjení magických much na čas, pěstní souboje v aréně, soutěž v pití, běh kolem ostrova a soutěž v lovu. Hrdina se mohl účastnit všech tří, vyhrát potřeboval 3, aby dostal hlavní výhru.

Začal jsem mouchami. Měl jsem minutu na to, abych jich zabil co nejvíce, čas se začal odpočítávat od momentu, kdy jsem zabil první. Postupně se tam pak objevovaly další a další. Ony samotné neútočily (byly to jen iluze). S kuší, kde padaly na ránu to nebyl problém a zabil jsem všechny, co byla hra ochotná generovat v limitu.

Další soutěží byla soutěž v pití. Ta byla asi nejtěžší a dalo se jí prohrát. Spočívala v tom, že dva soutěžící šli pomalu kolem své části stolu a museli vypít všechny lahve alkoholu, co tam byly. Ten, kdo je vypil první, ten vyhrál. Po asi dvou lahvích se hrdina přepl do animace opilosti, kde blbě chodí. Základem tedy je se v tomto stavu příliš nepohybovat. Respektive vždy se přesunout tak, aby hrdina viděl co nejvíce lahví z daného místa, aniž by se musel přesunout. Soupeři navíc během soutěže i zvrací, což je trochu zpomalí (hrdina to nedělá, alespoň mě to nedělal).

První kolo bylo v  pohodě. Stíhal jsem to bez potíží.

Před druhým kolem jsem si od pořadatele mohl koupit za 50 peněz povzbuzovač, který tu animaci opilosti vypl. Za 50 jsem dostal dvě lahve. Ale nechal jsem si je až na později. V druhém kole se totiž soupeř vždy sekl o stůl a bylo to tak snadné.

Třetí kolo se též dalo a v klidu jsem to stihnul. Před čtvrtým, posledním kolem jsem vypil ten povzbuzovač, hned po startu jsem se přesunul až za roh stolů, odkud jsem měl v dosahu hned 4 lahve, které jsem vypil a pak již zase v té animaci opilosti se přesunul až mezi zbývající 4 lahve tak, abych z daného místa mohl vzít všechny 4. Jinak bych to nestihal a soupeř byl vzdatný a poprvé mě porazil.

Pak jsem šel do arény na pěstní souboje. Ty s mojí silou a počtem životů byli vcelku v klidu a porazil jsem všechny 4 soupeře. Nicméně slabší hrdina by zde asi mohl mít trochu potíže. Po každém kole jsem dostal odměnu v podobě peněz a Olsa mě vyléčila.

Další soutěží byl běh kolem ostrova. Pořadatel byl před bránou do tábora. Cílem bylo během 10 minut přiběhnout na most pod horou (skrz bažiny) a pak ke kruhu u dřevařů (kde byl ten bandita výše) a pak se vrátit. Využil jsem lektvar rychlosti, ale nejspíše tam bylo dost času a zvládl bych to s akrobacií i bez něj.

Poslední soutěž byla soutěž v lovu, zadavatel byl zase před bránou do tábora a spočívala v tom, že hrdina musel najít a zabít 5 mrchožroutů v lese před táborem lovců, během 5 minut. To nebylo moc těžké, zvládl jsem to pod minutu.

Pak jsem si mohl jít vyzvednout odměnu, což bylo 5000 denárů. Hned vzápětí mě zatkli za vraždu dřevorubců.

Přesunuli mě do vězení, kde byl i vůdce dřevorubců, který to celé způsobil.

Po rozhovoru s ním jsem musel jít spát a zase se mi zdál sen o matce, která je nejspíše také v nějakém vězení. Je zvláštní, že se mi to zdálo zrovna nyní, zatímco před tím těch cca 20 dní, co jsem spal kvůli svatyním a modlení, se mi nezdálo nic.

Po vyspání začal soud. Museli jsme jít za zdejším guvernérem (bylo trošku komické, že hra nijak nehlídala, co hrdina dělá a ten mohl klidně odejít, kam chtěl). Guvernér mi položil asi 5 otázek a na všechny bylo asi lepší říct ano (pravdu). Skončilo to tím, že jsem dostal pokutu 3000 denárů a vůdce dřevorubců 5000 denárů. Pokud bych lhal, dostal bych vyšší pokutu.

Pokutu jsem mohl i rovnou zaplatit (měl jsem dost peněz), ale zatím jsem to nedělal. Vůdce dřevařů se totiž cítil špatně z toho všeho a chtěl to nějak napravit a tak jsem se s ním měl sejít v táboře dřevařů. Což jsem i udělal, ale tam mi řekl, že se mám vyspat do rána. Tak uvidíme, co má za plán.

Během soutěže jsem se také dostal na další úroveň a všechny body dávám už  jen do jednoručních zbraní, nicméně stále nejsem ani mistr (na 60%) a to ani s bonusem +5 ze zbraně. Ale blížím se.
« Poslední změna: Červenec 14, 2026, 21:22:10 od Milhaus »
IP zaznamenána