Včera jsem notně poskočil, jak v úkolech, tak ve vývoji hrdiny.
Nejprve jsem nakoupil všechna jablka, co prodávali u lovců a ve městě. To mi stačilo na 2 body síly, ale já potřeboval ještě jeden, abych mohl nosit lepší meč. Zjistil jsem, že obchodník ve městě má animací, kdy jí jídlo a jedno z těch jídel, co může jíst, je jablko. V takovém případě animace automaticky dá do inventáře postavy jablko, aby ho mohla jíst, nicméně tím, že je to obchodník, se dá koupit. Když tedy hrdina při té animaci neustále obchodníka oslovuje a přerušuje jí, mění i jídla, co jí. Pokud jí jablko, stačí jít do jeho obchodního inventáře a koupit jej. Víceméně je to neomezený zdroj síly, ale poněkud zdlouhavý. Já tak nakoupil jen pár jablek, abych jich měl 25 a zvedl sílu o 1 bod na ten meč.
Nejprve jsem našel zásoby chlastu hostinské, o kterých mi řekla jedna z těch žen, co může nahradit dceru guvernéra. Ty byly kousíček od té jeskyně u které jsem již byl u města s krysokrty, kde ještě kousek dál jsou goblini. Zásoby alkoholu jsem pak dal Olse a informoval o tom tu ženu, která tak souhlasila, že se přestrojí za dceru guvernéra, aby mohla jít pařit na oslavu lovců. Na tu dceru mám tak trochu zálusk (i přes varování guvernéra) a dle dialogu s ní to vypadá slibně. Ačkoliv guvernér mě varoval znovu, ať se o jeho dceru nezajímám.
Pak jsem našel i zraněného banditu. Byl docela dobře skryt u mlýnu. Zabil jsem jej, čímž jsem měl dokončen úkol vyčistit pole okolo města od havěti od velitele stráží.

Pak jsem vyčistil blízké jezírko od číhavců a když mi to tak šlo, vyčistil jsem i pláž poblíž hřbitova. Taky jsem šel kousek dál za jezírko u mlýnu, zde pozabíjel nějakou další havěť, jak vlci a umlátil bludičku a kousek dál byli tři banditi. Dali se vylákat po jednom a pak nebyli moc silní. Každopádně u sebe měli ocel pro kováře a hlavy pro velitele stáží. Tím jsem u kováře mohl dostat i háčky na ryby pro rybáře, čímž jsem dokončil i tento úkol.
Ve městě jsem dokončil ještě úkol pro zdejšího alchymistu s překladem (obchodník byl konečně hotov a chtěl recept koupit, ale nesouhlasil jsem. Dal jsem jej alchymistovi, ale ten chtěl sehnat nějaké suroviny, jako královský šťovík (měl jsem), léčivý kořen (měl jsem) a pak nějakou spešl rostlinu. Ta by měla růst v jeskyních, ale mohl bych jí koupit i od Olsy (ta jí prodává za 100, ale nekoupil jsem jí od ní).
U lovců jsem se naučil získávání krunýřů z červů. Když už jsem byl tu, účastnil jsem se chlastačky lovců, která probíhala večer. V rámci čekání jsem se byl ještě podívat po zdejším okolí a pozabíjel nějaké další obludy, včetně jeskyně, kde byli důlní červi směrem k táboru banditů. Pak jsem ještě šel do jeskyně, kde jsem již byl dřív, kde je za skok dolů do vody bonus k odvaze 500exp. Zde krom jiného rostla ta bylina, co chtěl alchymista ve městě, takže jsem měl všechny přísady. Skončil jsem dolů, pozabíjel červi a pak se dostal ven.
To mi vyšlo, že konečně začalo chlastání. Během chlastačky se nám jeden lovec ztratil a já jej měl jít najít (opilý). Nakonec jsem jej našel kousek po cestě z brány pod stromem a byl mrtvý. Ihned jsem o tom informoval ostatní kumpány, co mezi tím vylezli před osadu a společně jsem vyrazili za pomstou. Nedaleko se objevili tři banditi (poměrně silní), které jsme zabili. Pak jsem musel jít nutně spát, ráno jsem pak zjistil, že lovec není mrtvý, ale jen spí, čímž byl úkol dokončen.

Vyrazil jsem ještě na pláž trosečníků, což byla poslední pláž, kde jsem ještě nebyl a vedlo sem dva úkoly. Jednak by tu měl být obraz pro guvernéra a jednak skrýš s pokladem pro hazardního hráče. Pláž je plná číhavců a ještěrek, ale hrdina byl již dost silný, abych je zvládl (i když zraňovali pořád poměrně dost). Po té, co jsem je pozabíjel jsem šel plavat a uvnitř jednoho vraku jsem našel onen obraz.
Pak jsem ještě zabil nějakého většího ještěra v mírné odbočce (v dáli byli vidět i ohnivý ještěři) a někde tam by měl být poklad hazardního hráče. U něj byl vrak s truhlou, která ale nešla otevřít. Místo toho se zde objevila nějaká trosečnice, které se nelíbilo, že jí na truhlu šahám. Mohl bych jí asi zabít a asi by u sebe měla klíč, ale ona byla z Khorinisu a byla to asi nějaká vědkyně. Ztratila při ztroskotání nástroje a já jí slíbil pomoc. Šel jsem tedy znovu plavat a poblíž pláže ve vodě jsem našel 3 pytle s jejími věcmi. Ty jsem jí tedy dal a pak chtěla doprovodit do města. Před vstupem na pláž na nás čekali tři banditi, kteří jí chtěli jako otrokyni, ale odmítl jsem a společně jsme je pozabíjeli. Musel jsem se dost ohánět, protože by jí asi zvládli zabít (i když byla docela silná). Pak jsem jí musel odvést až do města (nešlo sejít z cesty, jelikož to se jí nelíbilo a odešla by sama). Poklad hazardního hráče jsem tak musel zatím nechat být. Po příchodu do města mi řekla, že je dcera zdejšího alchymisty, tak jsem jí ještě zavedl za ním.
Alchymistovi jsem dal i ty přísady a on mi umíchal lektvar, který mi snížil sílu o 3 body. Asi po dvou dnech mi jí vrátil a ještě zvedl životy. Guvernérovi jsem dal obraz.
Celkově mi to finančně vyšlo tak, že jsem vydělal 3000 peněz a v táboře lovců si koupil jejich nejlepší zbroj. Ta je o víc jak polovinu lepší, než ta, co má hrdina na začátku. Střední jsem ani nekupoval. Nicméně ta nejlepší se asi vyplatí, mnoho potvor tak již nedává takové pecky a nenašel jsem nikoho a nic, co by dávalo zbroje jiné.
Z města jsem zase vyrazil západní bránou a zbývala již jen poslední lidská lokace, tedy tábor dřevorubců. U toho jsem byl již blízko, když jsem zabíjel tři bandity pro kováře.
Tábor dřevorubců je jen malý, celý jsem jej vykradl, jak to jen šlo. Jedna truhla chtěla klíč, který asi bude mít zdejší vůdce. Tu jsem neotevřel. Ten mi i zadal úkol nalézt jednoho ztraceného dřevorubce, jedině tak pak bude můct dodat dřevo na slavnost. S hrdinou se znali a měl jej vcelku rád. Taky tu byla žena opilce z města, která souhlasila, že sem může přijít a pracovat tu. Přesvědčil jsem o tom i zdejšího vůdce a pak šel do města za opilcem. Ten byl rád, ale chtěl si naposledy zachytat ryby o 5 ráno. Ráno jsem zašli na pláž, kde se objevili další rybáři a nelíbilo se jim, že nepije. Slovo dalo slovo a rozbil jsem jim huby. Pak už opilec šel do tábora dřevorubců (střízlivý), čímž byl úkol ukončen. Alkohol, co jsem sebral v jeho truhle jsem ještě prodal hostinské ve městě a vše řekl jeho ségře naproti hospody.

Pak jsem vyrazil hledat dřevorubce. Zdejší lokace je poměrně velký les s velkým množstvím zvěře. Já šel nejprve podél tábora dřevorubců, až jsem došel k mostu do nějaké prokleté země. Tam jsem zabil tři nemrtvé chňapavce (to je snadné, i když zdlouhavé), ale kousek dál mě jednou ranou zabil kostlivec s obouručákem, tak tam jsem již nešel. okračoval jsem místo toho v průzkumu této lokace. Postupně pročesal les, našel i jeskyni s červeným křížkem, kde by asi měl být poklad, ale protože o něm asi od nikoho nevím, nešlo jej vykopat. Dostal jsem se tak až k dalšímu táboru dřevorubců, kde nemělo moc smysl s nikým mluvit a k mostu, který vedl ke zdejší nejvyšší hoře. Všude bylo dost havěti, kterou jsem pozabíjel.
Pak jsem se zase vrátil do toho lesa a procházel jej jinou cestou. Byl zde nějaký oltář pro nějaké divoké párty, a postupně jsem mohl dojít a vyskákat až ke stříbrnému jezeru na skalách, kde byl malíř. S ním jsem dohodl, že mi nakreslí obrázek bandity, kterého chtěla vykuchat Olsa. Chtěl nicméně přísady na barvy. Neměl jsem jen silný alkohol, ale ten měl alchymista ve městě. Naštěstí tu je jeden z ukazatelů pro rychlé cestování, takže to nebyl problém. Pak tedy souhlasil a řekl, že obrázek nechá u Olsy.
Nicméně hlavní důvod proč jsem les prohledával, tedy nalezení ztraceného dřevorubce se mi nedařilo splnit. Šmejdil jsem tedy dál a poblíž jeskyně (kde jsem již byl dřív) a kde byl poklad, který nešel vykopat, jsem našel jeho sekeru a prsten. Ale on nikde. Další šmejdění mě dovedlo do jedné jeskyně, co svítila zeleně již zdálky a zde jsem narazil na zlobra, který držel onoho dřevorubce v zajetí.

Zlobr ale nebyl zlý, jen osamocený. Ve skutečnosti dřevorubce zachránil (když jej napadli divočáci), vyléčil mu zranění a dal mu jídlo a pití. Ale nechtěl jej pustit, protože je sám, protože jej vyhodila jeho žena z jeskyně, kde bydlí.
Z rozhovoru z dřevorubcem jsem pochopil, že budu muset zlobří pár udobřit. S tím mi mohl pomoci onen malíř u stříbrného jezera, nebo žena opilce v táboře dřevorubců. Taky mi řekl, kde zlobřice bydlí. Mělo by to být pod zdejší nejvyšší horou u vodopádu poblíž ruin. Taky jsem mu vrátil sekeru a prsten.
Obešel jsem tedy malíře a složil zlobřici básničku i ženu a nechal si vyrobit věneček z modrých bezů. Na udobření by stačila jen jedna z těchto věcí. Pak ale nastal problém tu jeskyni zlobřice najít. Dle mapy jsou zdejší ruiny kousek u bažiny. Šel jsem tedy zase na most, co k hoře vedl a zde doleva směrem k ruinám. Celé jsem to tu prošel, vystřílel a vymlátil i celé bažiny (zdejší obludy jsou silnější, než běžné, ale nyní jsem to již zvládal.
Nejsilnější je tu asi močálový žralok, ale vzhledem k tomu, jak bojuje, je snadné jej zabít, jen to chvíli vždy trvalo, než jsem jej umlátil. Taky tu byl pekelný ohař (lovecký pes z původní hry), což je prostě slabší verze stínové šelmy, taky je dle exp poměrně silný, ale také je snadné s ním bojovat. Jsou tu trošku silnější číhavci, ale ty jsem již zvládal a ještěrky jsou stejné, jako jinde. Taky jsem je zvládal. Močálové krvavé mouchy jsem prostě zastřelil kuší (postupně díky síle jsem mohl používat lepší, co jsem našel). Pak jsou tu močálové krysy, což jsou v podstatě silnější verze krysokrtů, ty stačí jen umlátit. Nejméně příjemní tak byli močáloví trubci, kteří po smrti vybuchnou a zraní vše v okolí, včetně hrdiny (za poměrně dost životů), je třeba je zastřelit.
V močále jsem našel i opuštěné trosky domu, kde byla truhla na klíč, ale klíč visel u dveří, takže tu šlo otevřít. Za ním byla i jeskyně (poměrně dlouhá) s močálovými krysami, která vedla nahoru nad bažinu. Zde jsem to tedy též prošel (byli zde další trubci a číhavci) a našel jeskyni se Starou popelavou bestií. To je víceméně přemaskovaný trol se vším všudy, tedy stačí mu vběhnout do zad a pak jej umlátit, ale vydržela docela dlouho. Ale ani v této jeskyni zlobřice nebyla. U ruin byli nějací nemrtví wargové a další popelavá bestie, ale bylo jasné, že tam jít nemám, tak jsem je zatím nechal být.
Vrátil jsem se zpět k jezeru a přeplaval k vodopádu, co vedl z vrchu, kde je malíř. Za něj šlo jít a byli zde další asi tři číhavci a pak dál nějací nemrtví (včetně nemrtvého mága), ale ty jsem též nechal být.
Začínal jsem být již dost zoufalý, protože poblíž ruin už žádný jiný vodopád nebyl. Vrátil jsem se tedy až k mostu, co vedl k hoře a místo vlevo od nej jsem šel vpravo. Zde měli tábořík nějací goblini, za nimi dál byli nějaké ještěrky a i zde bylo vidět, že je nějaký vodopád přímo v jezeře (těžko říct, proč, protože řeka to dle mého není). Ale vedla tu cesta ještě dál a konečně jsem našel zde tu jeskyni zlobřice. Bylo jedno, jestli jí řeknu báseň, nebo jí dám věneček, tak či tak se udobřila.
Když už jsem byl tu, šel jsem ještě dál. Těmi ruinami asi autoři mysleli kruh, co byl nedaleko. Byla zde i ztracená kniha, co jí hned od začátku hledal jeden z lovců v osadě. Když jsem mu jí přinesl, povedlo se mi jí otevřít a objevila se projekce nějakého mága vody, který byl otcem toho lovce a museli si jít pokecat. Čímž se dokončil i tento úkol).
U kruhu byli ještě nějací chňapavci, umlátil jsem je a cesta vedla dál, potkal jsem tu pár mrchožroutů, v jedné menší skrýši byla stínová šelma (tu jsem nezabíjel) a ještě kus dál byl vidět nějaký golem, ale i toho jsem nechal zatím být. Uprostřed jezírka byl ještě menší ostrov, kde byli nějací číhavci.
Vrátil jsem se za zlobrem, poslal jej domů a doprovodil dřevorubce do tábora. Před jeskyní nás ještě napadli tři divočáci, ale pak už nám nic nebránilo se vrátit (hra nás tam přenesla skrz dialog). Dřevorubci měli radost, ten zachráněný mi dal amulet síly (+10) a velitel dřevorubců souhlasil, že dodá dřevo. To jsem i oznámil jednomu z lovců v táboře lovců, čímž se úkol ukončil. Taky jsem se s vůdcem dřevorubců domluvil, že se účastním jejich tajného rituálu, nicméně měl jsem dojít až další den večer a nechtělo se mi čekat, takže tento úkol jsem zatím nesplnil.
Dostal jsem se tak na 12 úroveň. Body jsem dával hlavně do síly a jednoručních zbraní. Nicméně ani v jednom nejsem ještě ani nad 60. Nicméně je i tak znát, že hrdina trochu zesílil. Taky jsem se naučil zbývající trofeje a akrobacii a také první 2 úrovně léčivých lektvarů v alchymii.
Díky tomu jsem se ještě vrátil na pláž trosečníků a zabil dvě ohnivé ještěrky (získal jsem tak i jejich jazyk, asi jsou na ostrově jen dvě, takže těžko říct, jestli to za to stojí). Nicméně u nich poklad hazardního hráče nebyl. Bylo třeba to obejít z druhé strany, kde se dalo vylézt na skály. Pozabíjet několik mladých harpyjí a najít tu křížek s pokladem. Po vykopání a sebráni se tu objevili 3 stráže z města, kteří jej chtěli. Odmítl jsem, tak mě napadli a zabil jsem je. Zde kousek dál na jedné římse jsem u mrtvoly našel i opasek dávající bonus do životů a dovednost akrobacie, takže jsem se jí nemusel učit

.
Pak jsem se ještě stavil za Olsou, jestli má ten obrázek hledaného bandity, kterého chce vykuchat. Ten měla, ale ještě potřebovala pečeť guvernéra. Musel jsem jít tedy do města za jeho zástupcem a uplatit jej, aby mi jí dal.
Když jsem byl tu, naučil jsem se i to kapsářství a začal okrádat zdejší nebohý lid. Nikdo nemá nijak zvláště nic cenného, nicméně z hlediska peněz se to asi vyplatí (stojí to 400peněz). Z hlediska VB těžko říct, jelikož za to nejsou expy a nepovedlo se mi ani ukrást nic, co by zvedlo nějakou statistiku, která se za VB učí (ale velitel stráží ve městě měl nějaký prsten, co zvedá sílu a taky jsem námořníkovi, co učí akrobacii a páčení zámků ukradl prsten, co zvedá obratnost). Nicméně lze občas postavám ukrást klíče, díky čemuž je možné otevřít truhle/dveře, které vy jinak zřejmě otevřít nešli.
Kapsářství pak funguje tak, že čím více hrdina okrade lidí, tím více je v tom dobrý a roste pravděpodobnost, že bude úspěšný. Začíná to na 60% pak to jednou za čas poskočí o 5%. Nemá na to tedy zřejmě vliv obratnost. Pokud hrdina neuspěje, má smůlu a danou postavu už zřejmě nemůže znovu zkusit okrást. (současně to ale neskončí bojem, jako v původní hře). Tedy před každým pokusem je zřejmě třeba hru uložit.
Vzhledem k tomu, že v úkolu s hazardním hráčem má hrdina jednomu ze strážných ukrást klíč od cely, tak pokud u něj selže, už mu asi nepůjde ukrást. Každopádně jej okradl a v 3:15 jsem osvobodil hazardního hráče, rovnou jsem mu dal i nalezené peníze a ten vyrazil do hospody hrát s tím, že se za ním mám stavit. Ale zase to bylo někdy večer a nechtělo se mi čekat, tak jsem to nechal být.
Místo toho jsem se vrátil za Olsou, dokončili jsem plakát hledaného bandity a vyrazili spolu k rozcestníku, kde jej vyvěsíme. Byla to křižovatka, kde jsme se poprvé zastavili, když jsme šli do města, kde si chtěla promluvit. Dala mi kladivo a chtěla, ať plakát přibiji na danou ukazatel na tábor banditů, ale nešlo to a nic se nedělo.
Prozkoumal jsem tedy ještě cestu k táboru banditů a po cestě pozabíjel chňapavce v okolí. Tím jsem asi dokončil běžný průzkum světa a jeho vyhlazení od potvor. Zbývají už asi jen nemrtví. Došel jsem až k rozcestníku u jejich tábora, čímž jsem jej odemknul pro rychlé cestování. Dál k nim jsem nešel, asi by byli nepřátelští a čekám, že s nimi budou též nějaké úkoly později.
Vrátil jsem se tedy zpět za Olsou a přemýšlel, co mám dělat. Napadlo mě v inventáři ten obrázek otevřít a podívat se na něj a pak už to šlo a přibil jsem jej na šipku. Pak jsme čekali, jestli to někoho zaujme a po chvíli se tam objevil hledaný bandita.
Ten nás nejprve odvedl do blízké jeskyně a pak na nás vysypal rodinné story. Ukázalo se, že je to strejda Olsy, který kvůli žárlivosti na jeho otce a souhře několika nešťastných náhod skončil u banditů a také přímo zavinil smrt jejich rodičů. Z nějakého neznámého důvodu místo toto, abychom jej rovnou zabili, jsem musel jít hledat jeho deníky, které byli ve spáleném domečku poblíž mostu k hoře (nedaleko druhého tábora dřevorubců), kde jsem již dříve byl. Tak jsem se tam jen rychle přesunul, vykopal deníky a zase se vrátil. Deníky nejspíše potvrzovaly to, co říkal, ale pořád mi nedávalo smysl, proč jsem to dělal, neboť to byl jen další důvod jej zabít a vůbec jej to nijak neočistilo. Volbu co s ním, nakonec nechala Olsa na mě (netuším proč) a já v tom měl jasno hned od začátku, tak jsme jej zabili.(patřil k silnějším NPC za 300exp, ale neměl moc šanci). Olsa pak šla domů, čímž skončil i tento úkol.
Pomalu ale jistě tak mám již asi splněno většinu úkolů, co lze splnit. Ještě bych měl dokončit ten obřad Obětování s dřevorubci a navštívit hazardního hráče v hospodě, až tam bude. A pak už asi jít za guvernérem, ať mi dá chlast na oslavu lovců. Předpokládám, že oslavou lovců skončí tato kapitola a příběh bude pokračovat někam dál.