Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 20:46:39
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Autor Téma: Tainted Grail: The Fall of Avalon  (Přečteno 10802 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:Tainted Grail: The Fall of Avalon
« Odpověď #45 kdy: Leden 05, 2026, 16:00:08 »

Nakonec jsem skončil u pauzy, neboť si tu léčím lehce pochroumaný palec :). Na druhou stranu jaksi nemám důvod se ke hře vracet. Pro mě to skončilo nudnou rutinou a chybí mi motivace postavu dál zlepšovat.

Na první mapě jsem asi prošel vše, co šlo, tedy vyjma úkolů pro Vrány. Každý kus mapy mám prolezlý opravdu důkladně, takže si jsem jistý, že už nic nového nenajdu. Tím pádem je to u mě jen pořád to samé kolečko soubojů, kdy se liší jen směr, odkud a kam jdu. Proto ta nudná rutina.

Souboj s královnou jsem absolvoval někde na nižším levelu a padla při tom halda léčivých lektvarů. Královnu jsem sekal pomalu, ale v jednu chvíli se jí zaměnily útoky, takže cca 1/2 boje mě sekala jen zlehka (možná jen vynechala magii). Plížení mi jinak moc nejde, potvory mě často zaslechnou, takže většinou dojde na férovku - paradoxně tam, kde mi plížení jde, jsou potvory pro změnu moc slabé.

Kritické útoky vs útoky ze zálohy se budou asi lišit tou animací, ale v tom případě mám nějak štěstí na kritičáky :D. Možná se mi to hůř sleduje i díky tomu, že jsem na luky přesedlal až tak pozdě (řada denních potvor je na můj level hodně slabých). A naopak, noční potvory, které nejspíš opravdu levelují (a zrovna na nich by to asi bylo lépe vidět), jsou pro můj "slabý luk" tuhé. Ostatně i se zbraněmi na blízko to není žádná sláva (duch mě udolá na 4 rány, já jeho na 3, takže mám prostor max. na 2 chyby - uhýbání mi moc nejde, na to mi chybí ten palec :D).

Když to shrnu, tak jsem asi dohrál a vracet se už nebudu. Jestli byla první mapa tím nejlepším, co hra nabízí, tak mě zbytek hry už ani nezajímá. Nechám to nainstalované a uvidím. Mezitím si ale určitě střihnu něco jiného.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #46 kdy: Leden 06, 2026, 08:59:23 »

To je pochopitelný, předpokládám, že takhle to bude mít asi hodně lidí. Mně na tom baví ten svět, ale taky se pořád placam v prvním aktu a teď jsem si dal přestávku a hraju něco jinýho..
IP zaznamenána

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #47 kdy: Leden 31, 2026, 14:03:10 »

Tak včera jsem stahoval rovnou nějakej velkej patch 1.16 a večer pak ještě něco malýho. Tak uvidíme, jestli tam ještě něco přidali nebo něco opravili..
IP zaznamenána

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #48 kdy: Březen 06, 2026, 21:27:06 »

Zkoušeli jste se k tomu někdo vrátit? Já to sice úplně teď nehraju, ale mám to pořád nainstalovaný a je pravda, že Steam do toho pořád stahuje poměrně pravidelně nějaký aktualizace. Teď už je to tuším ve verzi 1.20, tak kdo ví, jestli opravujou nějaký velký věci nebo to jen ladí, každopádně je fajn, že se o to starají.

Nicméně jsem zkoušel rozehrát i Oblivion ten remaster, protože původní verzi jsem nikdy nehrál a musím říct, že ten Tainted Grail mě teda baví o dost víc. Asi tím zasazením, atmosférou, třeba i předměty, ty zbroje tam jsou fakt luxusní (teda některý, ale zase jich je unikátních mnohem víc než v Oblivionu).
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #49 kdy: Březen 06, 2026, 21:37:12 »

Já teda ne a ani to neplánuji :).

V Oblivionu máš hafo zbrojí a dokonce si můžeš vyrábět svoje unikátní věci (k některým speciálkám se samozřejmě jen tak nedostaneš, na to musíš mít odehraných pár desítek hodin). Pokud jde o hratelnost, je to prostě TES a to má jasně daný gameplay. Hlavní příběh a věci kolem za moc nestojí, ale pár gildovních úkolů je špičkových. No a má to lépe propracovaný vývoj postavy, respektive nemá to tak nudnou rutinu jako Tainted Grail. Co je mi platná skvělá atmosféra, když to pak zabije nesmyslný grind?
IP zaznamenána
This is the end ...

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #50 kdy: Březen 07, 2026, 09:17:06 »

Jo, asi to každý vidíme jinak. Mně grind ve hrách asi úplně nevadí. A prostě to temné prostředí artušovských legend mě táhne daleko víc než nějaké generické fantasy. I když chápu, že to je o 20 let novější hra, tak těch 20 let musí být někde znát..
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #51 kdy: Březen 07, 2026, 12:39:44 »

Generické fantasy? Ty jo, TES formoval žánr a zrovna ten Tainted Grail z něj mocně čerpá :D. Jinak psal jsem nesmyslný grind ne grind jako takový. Ostatně odehrál jsem třeba Might and Magic Book One nebo Wizardry 6/7 a to jsou sakra grindovací hry.

Jinak to vidíme proto, protože každý v těch hrách (cRPG) hledáme něco jiného.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #52 kdy: Březen 07, 2026, 20:40:07 »

Jasně, to vidíme, to je pravda a to přece víme.:-)

Já to generické fantasy myslel tak, že mě ten svět zatím nijak nepřesvědčil, prostě takové klasické fantasy, nevím, jak to líp popsat. Svět Tainted Grail mi přijde zajímavější, ale prostě k němu mám blíž, no..
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #53 kdy: Březen 07, 2026, 21:38:02 »

V Oblivionu (původním, nevím jak v remake) se dalo nalevelit hned po vylezení z vězení na krabech na pláži. Pak ale hra začala všude generovat mnohem silnější obludy, takže byla hra mnohem těžší. Tedy cílem hry byl opak RPG, nerozvíjet se a hlavně nezvyšovat úrovně, protože pokud to člověk udělal, stala se hra nehratelná.

Já tedy TESy obecně nemusím, protože mi vždy přišli neskutečně tupé po všech stránkách, ale Oblivion byl v tomto extrém. Dle mého je Tainted Grail: The Fall of Avalon v tomto o dost lepší. Rozvojový systém třeba funguje a ta kombinace zlepšování používáním dovedností (mírné) a zlepšování skrz levelup, vlastnosti a zejména perky, je o dost více funkční, než to, co bývá v tesetch. Domnívám se, že má i výrazně lepší úkoly, svět (ten druhý, dál jsem nebyl). Hlavní příběh těžko říct, jelikož jsem hru hrál naposledy v prosinci a moc daleko jsem se v něm nedostal.

Tedy za mě je tato hra o dost lepší, než oblivion, nicméně to z ní nedělá dobrou a zábavnou hru. Respektive ona je zábavná, ale jen určitou dobu. Ale asi se k tomu vrátím, až bude čas. Potíž je, že ten čas vůbec není, což je u mě důvod, proč jsem přestal hrát (ne proto, že by mě to vyloženě nebavilo).
IP zaznamenána

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #54 kdy: Březen 07, 2026, 22:00:20 »

Vidím to stejně. Baví mě víc a subjektivně mi přijde lepší, i vzhledem k prostředí, které je pro mě extrémně důležité. Zase chápu, že porovnáváme o 20 let rozdílné hry. Chápu, že TESy byly první, umetaly cestičku a zakládaly žánr, a mají to prvenství. To z nich podle mě ale nedělá lepší hru..
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #55 kdy: Březen 07, 2026, 22:21:18 »

Nemyslím si, že by tesy byly první a umetaly cestičku, nebo dokonce zakládaly žánr.  Ale Tainted Grail: The Fall of Avalon se v nich hodně inspirovalo. Nicméně Betsheda dělala vždy neskutečně tupé hry. Tedy pokud je žánrem tupá hra s nesmyslným světem, kde nejlepší je se nerozvíjet a který nemá hlavu ani patu v příběhu, hlavních úkolech, vedlejších úkolech, v NPC postavách a v dialogách, pak asi ano. Ale nikdo jiný ty hry takto nedělá, no. A je to dobře, já nebyl schopný žádný díl z TESů dohrát.

Ale oblivion je prostě extrém. Město, kolem něj kruh jeskyní (asi 3 tři typy, které se neustále opakují) s generovanými obludami dle levelu hrdiny.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #56 kdy: Březen 07, 2026, 22:30:36 »

TESy nebyly první, open-world hry existovaly i před nimi, ale dotáhly zdárně do konce koncept velkých živoucích světů, které fungují jako RPG simulace. A to je to, v čem jsou cenné a co u Tainted Grail moc nefunguje. Příběh je u TESů vedlejší. Herně to samozřejmě nemusí sednout všem, osobně považuji Oblivion za nejslabší z té poslední trojice, ale pořád je to hra, kterou jsem na rozdíl od Tainted Grail dokázal dojet do konce. Tainted Grail měl na začátku perfektně našlápnuto, ale nakonec to u mě projel stejně jako ostatní TES "klony", což je škoda.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #57 kdy: Březen 07, 2026, 22:36:33 »

Citace
TESy nebyly první, open-world hry existovaly i před nimi, ale dotáhly zdárně do konce koncept velkých živoucích světů, které fungují jako RPG simulace.
Domnívám se, že TESy tak právě nefungují, pokouší se o to, ale nefunguje to. Což je jedna z věcí, která mi na nich vždy hrozně vadila. A vadilo mi to vždy ve všech hrách od Bethsedy (i v nových falloutech, které dělala).
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #58 kdy: Březen 07, 2026, 22:49:09 »

Skyrim už to dokázal posunout hodně vpřed. Ideální to samozřejmě není, ale ten posun je v tom vidět. Za mě to bude mít vždycky limity, ale tady už jsem byl docela spokojený. Bethesda má hlavně zvyk věci nedotahovat do konců a nechávat to na komunitě.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #59 kdy: Březen 07, 2026, 23:11:25 »

U Skyrimu jsem vydržel ze všech her od Bethsedy nejdéle, prošel téměř celý svět, přestalo mě to bavit, když jsem se neměl v čem rozvíjet. Nicméně hlavní potíž nastala, když již nemělo smysl hrát dále za původní směr, který sem chtěl hrát (tedy za lukostřelce). Ty vedlejší dovednosti jsem již uměl a nebyla jiná možnost, než vzít zbraně a začít se rozvíjet v nich a když postava dosáhla maxima i v nich, přešel jsem na magie. Tehdy jsem i hledal mód, který by odemčel limity na vyšší, ale nenašel jsem.

Nicméně ve Skyrimu je ten svět zkrátka hloupý a postavy v něm by tak nefungovaly. A když na to člověk naráží na každém kroku, přestane jej to bavit. Já tedy tehdy už úkoly ani neřešil a prostě procházel svět a dungon po dungeonu, na který jsem narazil.

Když to třeba ale srovnám s Fallout:NV, který nedělala Bethseda, tak ten je prostě úplně jinde. Jen tento díl je lepší, než vše, co jsem kdy od Bethsedy hrál, no. (a tedy jej řadím i mezi nejpovedenější hru toho typu za poslední dobu).

Potíž u něj je jako u jiných her v tomto engine a to sice v módech. Když jsem chtěl hrát FNV po druhé, začal jsem shánět módy, co hru různě vylepšují a rozšiřují a podobně. A ono jich je hodně a všechny jsou skvělé. Tedy jsem 14 dní stahoval módy a zjišťoval, proč spolu nefungují a co funguje a co ne a podobně a pak hru ani nehrál, protože mě to přestalo bavit. :D. On to tedy FNV zrovna nepotřebuje (na rozdíl od her od Bethsedy), ale člověku to prostě nedá, no.
IP zaznamenána