Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 20:53:02
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Autor Téma: Tainted Grail: The Fall of Avalon  (Přečteno 10819 krát)

Ivan

• Zasloužilý člen
Re:Tainted Grail: The Fall of Avalon
« Odpověď #30 kdy: Prosinec 21, 2025, 20:54:49 »

Koukám na ty Tvoje screeny a musím uznat, že jak to hraju z třetí osoby, tak to působí dost jinak. Postava je trochu neohrabaná, je to hodně o nastavování a docela jsem gůglil, co se doporučuje upravit, aby se to dalo jakž takž hrát. Nicméně už na to vyšel patch a autoři slibují další patch na úpravu pohybu z pohledu třetí osoby. Je pravda, že tam mě nejvíc štve glitchující plast, který bohužel nejde přes transmog úplně vypnout, jenom změnit na jiný. Xombat působí taky jinak a s tím obouručákem se hraje značně lépe. Upřímně si neumím představit, že bych to hrál na Dual Wild s pohledem z třetí osoby. I když z první osoby jendefaultní a třetí osobu tam přidali tvůrci neplánovaně až na přání hráčů.

Mně naopak strašně sedne to zasazení, protože mám rád artušovský legendy a ten Avalon plnej zmaru byl už v King Arthur - Knight's Tale, kterej se mi strašně líbí. Za mě určitě nejlepší hra, co jsem hrál za posledních 5 let..
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #31 kdy: Prosinec 21, 2025, 22:23:01 »

Chvilku jsem přemýšlel, že bych 3rd person zkusil, ale z TESů jsem zvyklý na 1st, hlavně kvůli lukostřelbě. Dual wield má takový zajímavý silný sek ze shora dolů, takže je potřeba mít potvoru před dopadem seku přímo před sebou, což je i tak občas problém.

Jako jo, ta hra není špatná, ale už vím, co mě na tom vadí nejvíc, resp. co mi na tom nesedí - velikost mapy. Trénink dovedností na maxima je v TESech nudný sám o sobě, ale alespoň se proháním po velké mapě a mění se mi jak prostředí tak i potvory, takže to není tak jednotvárné jako zde, kde běhám po celkem malé mapě a už na ní prakticky není nic, co bych neznal. Pravda, náhodou jsem našel jednu skrytou podvodní jeskyni s dvojicí truhel, ale takových překvapení už asi moc nebude :).

Kapitána Breandána jsem nakonec vynechal a loadnul jsem před setkání s ním. Nechám si to na později. Místo toho jsem přesedlal na luk a začal jsem cvičit lukostřelbu a plížení. K tomu jsem zjistil, že i uhýbání je dovednost, kterou je třeba trénovat. Naštěstí se uhýbání i plížení dá trénovat celkem snadno. Mezitím se mi ještě na levelu 26 podařilo dosáhnout 100 bodů v mrštnosti, takže už nemusím po mapě skákat jak trotl :D. K mému zármutku se toho ale moc nezměnilo a mohl jsem se na to asi v klidu vykašlat.

Z úkolů jsem objevil komplet zajímavou linku s lady Alisou, tedy dohru jednoho předchozího rozhodnutí, což vedlo k romanci a nyní s Alisou sdílíme domek na pobřeží :). Ne že by to byla nějaká výhra, ale ta romance je celkem vtipně podaná - Alisa je povahově něco jako Nalie z Baldur's Gate 2.

Pro další dny asi zvolním a zůstanu jen u tréninku. Chtěl bych lukostřelbu vylepšit a pak zkusit další oltáře Parožnatce, protože mi z toho asi kápnou suroviny pro výrobu lepší jednoručky.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #32 kdy: Prosinec 21, 2025, 23:01:23 »

Dá se plížit a poskakovat současně :). Já to tak dělám od začátku (pokud tedy na skákání nezapomenu), ale mršnost ještě na 100 nemám.

Myslím si, že ještě půjde jít někam dál na jinou mapu po té, co hrdina získá excalibur.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #33 kdy: Prosinec 21, 2025, 23:15:10 »

Jo, mají to být celkem 3 mapy, přičemž ta první (Jižní rohy) má být nejzajímavější a pak už to jde prý z kopce.

Na skákání při plížení jsem přišel bohužel moc pozdě. Plížení naštěstí naskakuje svižněji než mrštnost a využil jsem podobného fíglu jako v TESech - pod Královskou cestou (mostem) je opuštěné tábořiště, kde stojí v ohradě jeden venkovan. Po celou dobu je otočený zády, takže se stačí hodit do plížení a chodit sem a tam. Je dost hluchý, takže moc nehrozí prozrazení.

Uhýbání pak praktikuji tak, že se postavím zády k překážce, ideálně nějaký sevřený prostor a ťukám na úhyb vzad.

Mrštnost má sice viditelný efekt, ale žádné terno to není. Čekal jsem od toho, že pak v pohodě vyskočím na vyšší kameny, ale v reálu vyskočím jen tam, kam bych vyskočil i bez toho :/. Je to taková jakoby mezivýška, která nemá moc efekt, ale určitě se výrazně prodloužil skok do dálky. Docela mi vadí, že nejde udělat rozeběh a skok současně.

Zkoušel si se přidat k těm Vránám?
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #34 kdy: Prosinec 21, 2025, 23:20:31 »

Já bych takto nemohl ty dovednosti trénovat. Plížení jsem prostě používal, protože bylo výhodné v boji a i teď, když jej umím, jej používám. Akorát ne, když jsem mimo boj, tam raději sprintuji (což ostatně se hodí, protože běhám již z větších dálek). Řekl bych, že atletika třeba má vliv na rychlost pohybu, stejně jako plížení má trošku vliv na odhalení, nebo mrštnost na skákání, ale není to tak zásadní. U zbraní to má asi efekt trošku větší (tedy alespoň u luku).

Vrány si nejsem jistý, kdo jsou, asi jsem na ně ani nenarazil, nebo nějak zkazil úkol s nimi, netuším.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #35 kdy: Prosinec 22, 2025, 00:21:05 »

Ono když už hraješ TES nebo TES-like hry po tolikáté, tak už si začneš ty zkratky hledat - teda alespoň mě už to tolik nebaví. Kdybych si to býval promyslel na začátku, tak bych asi pár věcí změnil, ale jak jsem poslední dobou herně vyhořelý, tak jsem do toho naskočil zkrátka bez rozmyslu a teprve teď zjišťuji, co jsem měl udělat první atd.

K Vránám tě navede jeden vězeň v kleci, co se nachází v táboře na JV pobřeží (tábor mezi skalisky, co je poblíž něho jeskyně). Když tomu vězni nabídneš pomoc, tak ti nabídne setkání ve vesnici Roscoe (to je ta opuštěná vesnice na východ od druidského kruhu). Asi se ten úkol dá minout, ale já mám zase problém s tím, že mi není sympatické se k Vránám přidat - je to jako cech zabijáků v TESech a to mě vždycky interně jaksi vadilo :). Byť se jinak jedná o skvěle nadesignované cechy.

Trochu mě děsí, jestli jsem takto neminul další vedlejší linky. Mám ještě akorát ty alchymisty a vlastně ještě kováře klanu, ale to se mi asi zpřístupní až na další mapě.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #36 kdy: Prosinec 22, 2025, 10:41:44 »

A co bys udělal konkrétně jinak?

Mně jinak to grindování dovedností nevadí, já to takhle taky praktikuju.. Většinou hned ze začátku, abych na to pak už nemusel myslet a užíval si hru naplno..
IP zaznamenána

Ivan

• Zasloužilý člen
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #38 kdy: Prosinec 22, 2025, 16:40:09 »

Předně bych šel rovnou do pevnosti strážců a držel se striktně úkolů, tedy už bych se nesnažil o volný průzkum. A během levelupů bych se držel pravidelnějšího tréninku a mezitím bych piloval všechny zájmové dovednosti, abych pak měl rychlejší skok na 100.

Zajímavé je, že trénink dovedností do úrovně 50 je celkem rychlý, ale pak je tu nečekaný skok a zbytek už se docela táhne. Nijak jsem si k tomu nevšiml, že by z toho plynuly po vzorů TES bonusy, např. za 25 bodů, za 50 bodů atd.

Naklikal jsem nějaké perky do plížení a lukostřelby, ale nějak mě ta lukostřelba nenadchla. Přijde mi to takové podivné. Ve Skyrimu nebo Morrowindu třeba nemám problém odhadnout vzdálenost a náměr (a to se ještě musí brát v úvahu poškozenost luku), ale tady mi to nějak nefunguje, jakoby ta balistická křivka byla nějaká zpotvořená. Vtipné jsou pak kritické zásahy během plížení, kdy k okamžitému KO stačí nepříteli prostřelit předloktí :). Nepochopil jsem tedy, proč jsou tu ty perky za zásah do slabin, protože zásahové zóny budou asi taky zpotvořené.

Rozdělení luků podle váhy vypadá na první pohled zajímavě, ale spotřebovávání výdrže mohlo být škálováno lépe.

Teď jsem odsouzen k nezáživnému grindu na malé mapě, kde zkouším střelbu a pokud minu, tak to dorazím zbraněmi nablízko. Do toho sbírám suroviny a bylinky. Tipuju, že tím strávím minimálně dalších 10-15 hodin, než z toho vykřešu něco pro mě zajímavého.

Jinak k té recenzi, doporučuji si nejdřív vyzkoušet Skyrim. V porovnání s ním je Tainted Grail sice zajímavý, ale nedotažený. Svým pojetím to mnohem více odpovídá singleplayer MMORPG, což byl prvek, který jsem neměl moc rád ani v těch TESech. Větší mapu to nakonec asi ani mít nemohlo, co jsem si při jednom pádu stačil všimnout, tak hra je postavena na Unity3D, proto asi i ta horší optimalizace.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #39 kdy: Prosinec 22, 2025, 20:19:56 »

Aby to teď nevypadalo, že jsem uvízl na mrtvém bodě, tak jen doupřesnění ;) ...

Levelem jsem na 27, ale jelikož jsem se rozhodl přibrat další bojový styl (luky a plížení), tak mi jaksi nevycházejí body na obecné perky, které jsem měl původně v plánu - posílení boje zblízka a kritických útoků. Je to věc, kterou bych rád viděl v praxi už teď, protože ta procenta v popisu perků nejsou zrovna moc vypovídající a jak mám zkušenost z Might & Magic X, tak realita může být dost překvapující. Proto bych se chtěl na první mapě zdržet déle, než by bylo asi nutné.

Pokud jde o hru jako takovou, i přes ty výhrady ji považuji za celkem povedenou. Tedy minimálně z pohledu první mapy, protože zbytek hry samozřejmě neznám :). Plusem je, že mě hra dokáže zatím udržet, ale nedokážu si představit, že bych TG rozehrál třeba za půl roku znovu.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #40 kdy: Prosinec 23, 2025, 00:26:29 »

Mě vyhovují ty luky na sílu, tedy ty těžké, z nějakého důvodu se mi s nimi lépe střílí. A nepoužívat tedy ohnivé šípy, protože s nimi není vidět skoro nic. Jinak s tím ale problém nemám. V lukách jsou dobré perky směrem nahoru v tom stromu, tedy ty, co sníží spotřebu staminy při natažení a pří míření a pak ten, co přiblíží pohled.

Myslím, že zásah do slabin funguje a musíš trefit hlavu. Pak dáš větší zranění. Zásah z plížení také funguje a zvýší poškození (a dá se zvednout perky). Kombinace obojího pak zvýší zranění ještě víc (nebo si to alespoň myslím). Díky tomu jsem třeba ty nepřátelé za odměnu zabil na jednu ránu. Nebo třeba ty noční duchy na 34 úrovni taky zabiji na jednu ránu, ale musím je trefit do hlavy a plížit se. Pokud se plížím, ale minu, vezmu jim třeba 3/4 života, pak už o mě ví a zbytek musím ustřílet. Pokud trefím hlavu a neplížím se, vezme jim to taky více života.

Taky jsou tedy ve hře lektvary, které resetují postavu (pravděpodobně krom těch dovedností, co se učí používáním). Nezkoušel jsem to, ale mělo by to znamenat, že si člověk ty perky může různě vyzkoušet.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #41 kdy: Prosinec 23, 2025, 00:49:02 »

Posilující perky mám a efekt to určitě má.

V základním plížení je trefa do hlavy asi brána jako kritický zásah (u slabších potvor), protože mi u kostlivců a banditů poblíž pevnosti vždy naběhne zpomalená animace zásahu (pohled zblízka). Stejně tak ale fungoval ten zásah do ruky apod. I když těžko říct, jestli to je reálný zásah do daného místa, nebo je to jen prostě nějaká vybraná animace.

Posílení plížení u mě moc efekt nemá, holt v plátové zbroji se hůř plíží :D. Ale pak mám posílení zranění z plíživého útoku a to samé u luků. A to je pak dost znát, jestli střílím ze stoje nebo z plížení. Při mém levelu jsou k těmto pokusům ideální topivci v Zatopené vesnici. U nich ta animace kritického útoku (ještě) není, takže jde jen o prostý zásah do hlavy, který je shodou okolností v DMG vyšší než-li jejich HP. Naneštěstí mi tu moc nefunguje ukrytí, takže jakmile se prozradím, tak na mě obvykle naběhne hned celé okolí dotčené potvory - jsem nějak moc vidět, což se zlepší až v noci, ale to zas nevidím já :D.

Zajímavý by asi byl i perk, co dál zvyšuje poškození při střelbě z větší dálky, jenomže to bych musel být čarostřelec.

Těžkým lukem sundám sem tam něco i na dvě běžné rány, ale na mě je ten luk moc pomalý. Anebo jinak řečeno, já útočím rychleji, než na to mám staminu a pak to prostě lítá všelijak :). Vyhovoval mi proto lehčí luk, ale ten má zas obecně menší damage. Vhodný střední luk nemám zatím žádný.

Resetovat perky bych mohl, ale já to ve výsledku chci pak takto mít, takže si spíš počkám, až na to nasbírám body.

Akorát mi není jasná jedna věc a nechce se mi to zkoušet naslepo ... když mám luk s plošným efektem, tedy luk při plném natáhnutí a výstřelu spotřebuje i manu, cvičí se mi tím také magie? Jde mi o to, že mám jeden luk s bleskovým poškozením a ten vyžaduje investici 3 bodů do Duchovna. Nerad bych je tam cpal zbytečně, protože magii nemám primárně v plánu.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #42 kdy: Prosinec 23, 2025, 19:34:57 »

Nakonec jsem si tedy taky vybral těžký luk a už mám i lepší střelecké skóre. Chce si to jen zvyknout, ale i tak jsou situace, kdy mi přijde, že mám stejnou vzdálenost, stejný náměr, ale šíp letí prostě jinak. Trošku nešikovné je i to, že lukostřelba mi roste nějak pomaleji. Chodím tedy po mapě, trénuji střelbu a hlavně doplňuji suroviny pro výrobu a alchymii. Za chvilku bych mohl být level 30.

Na mapě si hravě poradím prakticky s každou denní potvorou, problém mi dělají jen medvědi. Noční mapu zatím vynechávám, dokud si nebudu střelecky jistější.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #43 kdy: Prosinec 23, 2025, 20:50:10 »

Já se pořád patlám v 1. aktu na 1. mapě a jen běhám po mapě a grinduju, než že bych se pustil do nějakého příběhu. Upřímně hned po tom úvodu a otevření světa jsem to úplně vypustil z hlavy. Ale hra mě baví a to je hlavní. On ten 1. akt má být snad nejdelší, nejlepší a nejlíp udělanej, pak je to prý docela sešup, a to jak kvalitou prostředí, tak i rozlohou a herní dobou. Takže zatím nic neřeším a nepostupuju, ale já takhle ty hry hraju.

Jinak jsem koukal taky na ty luky a to opravdu asi nebude nic pro mě. Jedu obouručák, ve hře by měl být snad Arondight, obouruční meč Lancelota, takže na ten se těším. Spíš jsem jako doplněk začal používat magii, ale opravdu jen tak okrajově a do Duchovnosti jsem dal jen pár bodů. Hlavně teda ten obouručák, těžká zbroj, doplňkově magie.

Díky za tip s tím vesničanem pod mostem. :)
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #44 kdy: Prosinec 25, 2025, 02:33:01 »

Já celý prosinec nic nehrál, naposledy, když jsem to hrál, jsem skončil v nějaké hrobce na úplném severu, kde jsem dostal nějaký úkol od nějakého chlapa, ale dál jsem nešel.

Luky podle mě fungují dobře. Plošný efekt u luků (alespoň u mě je to luk s požadavky na sílu, duchovno a ještě něco), dle mého zvyšuje jen luk a s magií nic společného nemá, ale i kdyby, ničemu to nevadí. Magii ale zvyšují vyvolané obludy, nicméně jiná kouzla nepoužívám, takže se zvedá jen málo. Původně jsem si říkal, že bych používal kouzlo léčení, co se dá koupit od kněze v pevnosti, ale nemá to moc význam, když stačí jíst jídla. Během boje by to stejně nebylo použitelné (tam pomohou spíše lektvary) a mimo boj stačí jen jedno jídlo a mám jich tolik, že je stejně prodávám, když je vyrobím.

Zajímavé jsou také runy, které se dají dát do zbraní a zbrojí (dá se do každé zbraně asi udělat dvě dírky a pak do nich něco vložit a pak to lze i případně vytáhnout ven).

Jinak já ve většině dovedností, co používám, jsem byl 80+, ale mě to vyhovuje, v momentě, když bych tu všechno uměl na 100, by mě to přestalo bavit. Já prostě potřebuji, aby se hrdina rozvíjel. V plížení je perk, který značně zvýší zranění způsobené útokem při plížení (mám jej rozvinutý na max, a myslím, že to je znát). Kritické zásahy bych řekl, že jsou něco jiného (nesouvisí to ani ze zásahem do slabin - hlavy, ani s plížením), ale asi se u nich opravdu spouští ta animace z blíska. Zvednout šanci se dá vnímáním, perky, nebo předměty. Mě osobně je to vcelku jedno, protože já téměř vše zabiji na ránu i bez toho (třeba topivci, nebo ti s červenýma čepičkama, kostlivci, banditi, goblini s palicí, vlci a podobně, to padne na jednu ránu, ať se trefím či ne). Medvědi, nebo třeba ti divnojeleni, ti padnou na ránu, pokud trefím hlavu, nebo pokud se plížím. Noční duchové (kteří asi levelují společně s hrdinou), nebo silnější mini-bossové, jako ti banditi za odměnu, nebo nějaký krtek v jedné z jeskyní a podobně, padli na ránu, pokud jsem se plížil a mířil na hlavu. A jen ti dva bossové (včelí královna a rytíř) jsem musel ustřílet, protože před bojem byl dialog a nešlo se plížit. Pořád je ale i u nich znát, jestli trefím hlavu, nebo ne. Kritické zásahy moc nedávám, jen hodně vzácně.

Osobně si spíše nejsem jistý, jak postavu rozvíjet ohledně vlastností, protože jsou ve hře předměty, které mají požadavky třeba 12 a víc, ale není reálné zvednout všechny. Pokud použiji tel lektvar na reset (jakože nechci, protože to nedělám v žádné hře), tak asi kvůli tomu, abych je nějak upravil a rozdělil jinak.
IP zaznamenána