Kostlivec mi dal klíč jen k těm prvním mřížím a na konci se jen rozloučil. Co jsem našel, tak půjde asi o bug. Někdo tvrdí, že to v mém případě nejde, jiní dostali klíč právě od toho koslivce a jiní zas říkají, že klíč dostaneš jen pokud nekromancera rovnou zabiješ. Podle mě se blbě vyhodnotily podmínky skriptu.

Včera jsem posunul celkem daleko a na mapě mi zbylo jen pár neprozkoumaných míst. Zprvu to šlo ztuha, moc daleko jsem se od pevnosti neodvažoval, ale okolo levelu 12 se začalo blýskat na lepší časy. V tréninku jsem se nejprve vydal cestou mistrovské výroby, protože v hrobce s nekromancerem jsem se naučil nákresy rytířské zbroje. Měla být lepší než ta, co jsem našel, a na kterou jsem ne zcela splňoval požadavky. Požadavky mohou mít totiž dvojí efekt. Buďto je nesplňujete vůbec a pak je vám daný předmět k ničemu, nebo je splňujete jen z části a pak vám předmět poskytne alespoň část svých bonusů (zbroj má např. nižší obranné číslo, než kdyby jste požadavky splňovali).

Chvilku po zbroji jsem si vykoval dvojici mačet a hned bylo na tom světě lépe

. Nakonec jsem ale postupným průzkumem našel lepší jednoruční kousky a mačety jsem jimi zaměnil. Z bojového tréninku jsem pomalu docvičil bonusy k používání dvou jednoručních zbraní a bonusy k poškození plynoucí ze zbroje. Časem k tomu přidám bonusy ke kritickému poškození. Efekt byl znát hned, hlavně při používání mocného seku, kterým už sundám i tuhé zombie na jednu ránu. Zlepšení je tedy dost zřetelné.
Vrátím se ješě na chvilku ke Cadokovi ... Cadok zabil šelmu na snímku níže, u které jsem našel vejce, které se po haldě kroků nachýlilo k vylíhnutí. Jakmile jsem pak jedné noci zažehl oheň, tak se z vejce vyklubal milý mloček, ze kterého po nakrmení vyrostla větší potvůrka. Podle nabídnutého jídla může mít různé vlastnosti, ale podstatné je, že v té narostlé formě může mloček fungovat jako jízdní zvíře, byť jen dočasně.

Divnota (Divnomlha) má neblahý efekt na všechny, kdo se v ní ocitnou. Děje se tak pravidelně každou noc, protože přes den Divnotu částečně odhání slunce. Zasažení bandité a vesničané pak vypadají jinak a jsou o něco nebezpečnější. Já jsem na efekt Divnoty imunní, proto se v ní v noci můžu pohybovat bez jakýchkoliv obtíží.

Během odpočinku u vlastního ohýnku si můžu dovolit několik zajímavých a užitečných akcí, mimo jiné mohu promlouvat s duchem krále Artuše, který mi vždy osvětlí část získaných informací - anebo taky ne, protože si houby pamatuje

. Vlastní ohýnek je taky jediné místo, kde si mohu za použití éterické pavučiny dobít speciální schopnosti (mají jen jedno použití a pak je nutné je dobít).
V pevnosti jsem se věnoval dvěma dalším činnostem. Jednou je sekání dřeva, které je důležité pro rekonstrukci objektů v přilehlé vesnici a na hradbách jsem si pak pro změnu úžíval výsledku svého pěstitelského umu. Ze semínka od zahradníka mi vyrostla rotlinka, kterou jsem sklidil, ukázal zahradníkovi a nyní mám někde splašit a zasadit semínka dýně. U aktivit jako je sekání dřeva mě docela těší, že k tomu potřebujete nejenom najít zdroj, ale mít i patřičné vybavení - sekera na dřevo, krumpáč na rudu, prut na lovení ryb a lopatu na vyhrabávání pokladů.

Hratelnost Tainted Grail je dobrá, ale ten svět mi úplně nesedne. Přitom úkoly nebo dialogy jsou na dobré úrovni - nejsou to jen tuctové úkoly s nutnou omáčkou. Narazil jsem na řadu morálních rozhodnutí, u kterým mám ale třeba oproti Zaklínači větší volnost, protože charakter mé vlastní postavy si určuju sám. Z pohledu příběhu jsem nezávislý žoldák, který nikomu nepodléhá a jehož budoucnost je zahalená tajemstvím. Nikdo vlastně se mnou nechce mít nic společného a jen využívají mé služby.
A možná to mě právě drží dál, že mě nic k ničemu neváže. Zůstávám tak osamocený v celkem bizardním světě, který je jakousi obrácenou verzí Artušovské legendy. Nakonec se čím dál více ukazuje, že rytíři Kulatého stolu jsou jen despotická sebranka. A co hůře, to co mělo být původně dobrem, je v tomto světě zlem. Druidi jsou takměř kompletně vyhlazeni a z přeživších se staly podivné zrůdy, které mají na svém kontě taky nejednu nekalost. Ostatně v druidí zahradě jsem narazil na jeden z jejich výtvorů, který mě neviděl zrovna rád ...

Druidi jsou vlastně zodpovědní za dřívější oživování Artuše, které provedli mnohokrát v dobách, kdy si lid Avalonu myslel, že je potřeba ho přivést zpět, aby navrátil do země mír a klid. Něco se ale časem zvrtlo a jen to urychlilo novou zkázu a tak stále dokola. Vznikl z toho cyklus, který se pravidelně opakuje už po stovky let. Jinak druidi byli vyhlazeni z toho důvodu, že je lidé nařkli z přivolání Divnoty, tedy z toho, proti čemu druidi původně bojovali. Ostatně i Merlin patřil mezi druidy a byl to právě on, kdo původně Divnotu zahnal.

Jednotlivé úkoly ve hře vlastně jen dokreslují zmar, který je ve hře všudypřítomný. Já pak místy působím jen jako rozhodce, který sem tam zasáhne do již tak mizerného osudu místních, ale narozdíl třeba od Zaklínače je mi to upřímně jedno. Nemám k tomu světu nebo lidem vztah a pochybuji, že si ho vůbec vybuduji. Možná kdybych měl třeba užší vztah se strážci, tak by to bylo lepší. Takhle mám před sebou jen jediný cíl a hře je očividně jedno, jak se k němu dostanu. Nejsem si totiž jistý, jestli některá má rozhodnutí mají vůbec vliv na svět a půjdou se mnou třeba až na konec příběhu. Myslím tím, že by mě třeba některé z mých rozhodnutí dohnalo na další mapě apod. Nemám z toho totiž ten pocit.
Když to vezmu do důsledku, tak na počátku hry mě opustil i Cadok, od kterého jsem čekal, že mi dá nějakou alternativu, za koho ve hře kopat. Jenomže mě nechal být z důvodu, který jsem ani ovlivnit nemohl a zmizel. Přitom následující události ve hře ukázaly, že má Cadok možná pravdu a s Artušem není něco v pořádku, jenomže s tím nemůžu nyní nijak pracovat, protože je to každému jedno. Možná je to záměr tvůrců, ale tohle budování děje není zrovna nic, co bych vyhledával. Spíš se bojím toho, že to moc promyšlené není a ten svět je jen kulisou pro sběr Artušových "vzpomínek".

Včerejšek jsem nakonec končil tím, že jsem ještě na levelu 19 dosáhl Mrštnosti 80 a při honbě za vůdci banditů jsem poskočil na level 20 a získal prima sekerku s prima požadavky

. Naštěstí si atributy rozděluji jen podle potřeby, takže mi zbylo dost volných bodů, které tak mohu rozdělovat cíleně.