Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 21:50:03
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Autor Téma: Tainted Grail: The Fall of Avalon  (Přečteno 10827 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:Tainted Grail: The Fall of Avalon
« Odpověď #15 kdy: Prosinec 18, 2025, 12:24:49 »

Někde jsem zahlédl recenzní titulek, že je to snad novodobý Morrowind ... ne, není :D. Má to blíž spíš k tomu Skyrimu, který už má překopaný systém dovedností a krom levelování dovedností jede i na perky. Zmizelo tu tedy to klasické dělení dovedností na primární a sekundární, podle čehož se pak i levelovalo. Pocitově jde taky o úplně něco jiného. Tainted Grail má hutnější atmosféru a je takový syrovější.

Skákání byla první věc, co jsem začal trénovat, protože kousek po úvodu jsem narazil na prostředí, kde jsem nedokázal přeskočit menší propast. Něco podobného se mi mimochodem stalo i v Morrowindu :D. Plížení bude v pořadí. Zatím se rozkoukávám, kterou cestou se vydat, aby to zase nedopadlo jako vždy :D.

Obtížnost jsem nastřelil hned na střední, aby to nebyla ve výsledku jen fraška, ale velmi brzy mě zaskočila nečekaná tuhost nepřátel, což bych takhle na úvod nečekal. To TESy ve zvyku nemají. Tady se hraje dost na staminu, takže nejde o to, že bych nepřítele neusekal, ale v boji musím nuceně pauzírovat, protože bez staminy nejde útočit. Nepřítel má oproti tomu staminy nadbytek. Tedy alespoň prozatím. Za mě plus, alespoň člověk nemá pocit, že je to zadarmo. Útěk z vězení končí malým bossfightem, který opravdu nejde usekat jen silou, ale trochu jsem se musel předpřipravit, takže popisek střední obtížnosti v tomto ohledu nekecá.

Příběh se opírá o část Artušovské legendy, ale je to jakási její alternativa. Kdysi Artuš se svou družinou připlul na Avalon a s pomocí kouzelníka Merlina ho vytrhl z područí Divnomlhy (či jak se ten efekt správně jmenuje). Divnomlha je zvláštní fenomén, který má různé účinky a její existence je spojena s civilizací Prastarých. Účinky mohou být pozitivní i negativní, ale dopředu to určit nejde. Spolu s Divnomlhou sužoval Avalon taktéž Rudý mor, který má prokazatelně negativní účinky, ale jeho oběti si tím také nejsou tak úplně jisté a vidí v moru občas určitý druh spásy nebo povznesení. Ostatně úvodní vězení je ve skutečnosti sanatoriem pro nakažené, kde se Rudí kněží snaží nemocné vyléčit a přijít nemoci na kloub ... tedy tak tomu bylo alespoň dříve, nyní jde více o mučení než-li léčbu.

Moje hrdinka byla chycena v jedné vesnici, kterou postihl mor a byla jím nakažena. Neznámý zachránce mi však pomohl utéci z cely a pak mě nechal být. V tu chvíli začíná samotný průzkum, první boje a první seznámení s dosavadní situací. Cestou jsem potkal dvě přátelská NPC a dvojici tuhých protivníků, které jsem raději nechal být v jejich celách. Už takhle jsem se potácel na pokraji smrti a zásoba jídla a lektvarů mi pomalu ale jistě docházela.

Na konci vězeňské části jsem znovu potkal svého zachránce a následovala cesta hlouběji do podzemí, kde jsem se díky zvláštnímu menhiru ocitl v podivném (rozbitém) světě. Neznámý hlas mě tu pak provázel celou cestu až do hrobky krále Artuše ...

Příběh praví, že Merlin zahnal Divnomlhu tím, že aktivoval menhiry. Jejich síla však slábne a Divnomlha se znovu vrací v plné síle. Artuš byl po smrti pohřben, ale jak se zdá někdo si pohrál s jeho duší a rozdrobil jí na několik fragmentů, které je potřeba postupně posbírat. Mě se prý podařilo jeden nalézt a díky tomu jsem Artuše oživil. Nicméně není kompletní, tak se rozhodl připojit k mé podstatě a hledání dalších fragmentů. Krom cizince uvnitř sebe jsem získal něco málo z Artušových schopností a hlavně jsem byl vyléčen z Rudého moru! Po opuštění krypty následoval výše zmíněný bossfight a cesta na svobodu.

U loďky na pobřeží na měl čekal můj zachránce, který se mi omluvil a propíchl mě!! Důvodem je fakt, že Artuše uvnitř mě považuje za parazita a celé to vlastně byla jedna velká lest. Jsem první, komu se podařilo část Artuše pojmout a tím ho učinit zranitelným. Můj zachránce se ovšem mýlil. Útok mě ve skutečnosti nezabil, byl cílen čistě jen na Artušovu podstatu, ale  Artuš uvnitř mě přežil, o čemž můj zachránce jaksi neví. Důvodem zabití Artuše měl být fakt, že za posledních pár stovek let se Artuše pokusilo vzkřísit mnoho lidí a vždy to jen prohloubilo Divnomlhu na Avalonu. Definitivní odstranění Artuše by tedy mohlo Avalon zachránit od jisté záhuby.

Na druhý den si mě můj zachránce vyzvedl a vypluli jsme na Avalon. Mým cílem je najít Excalibur, který by měl ukrývat další část Artušovi podstaty. Je to důležité jak pro mého zachránce, tak i pro Artuše, který vůbec netuší, proč by měl být zničen a hodlá tomu přijít na kloub. Artuš si totiž vůbec nic nepamatuje, tedy krom svého předchozího života. Na první mapu jsem nakonec doplul jen já, protože loď postihla katastrofa a můj zachránce se nejspíš utopil.

Avalon je poněkud bizardní svět, což naznačila i úvodní návštěva Divnomlhy. Není to zrovna styl, který bych v hrách vyhledával, ale zatím mi to nijak nevadí. Horší je to s grafikou, protože ta u mě vypadá podobně jako Legend of Grimrock II, což ten efekt bizardnosti trošku degraduje.

Nyní mám před sebou asi otevřený svět, který je dle informací odjinud rozdělen na 3 samostatné části. Asi bych měl tedy trochu potrénovat.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #16 kdy: Prosinec 18, 2025, 15:32:11 »

Úvod mi zabral cca 2 hodiny, nyní jsem na 5,5 hodinách a o moc dál jsem se nedostal :D. Rozjezd je opravdu pomalý a takový dost opatrný. Zlepšuji se jen pozvolna, ale pokrok je přeci jen znát. Nemrtváky ve vězení jsem sundaval po jednom, ale nyní už zvládnu i 4 najednou. Holt o trochu vyšší level dovednosti a konečně pořádný jednoruční meč. Pomalé tempo mě víc tlačí k prozkoumávání a sledování mechanik, takže se krom boje věnuji vaření a alchymii. Nechtěně jsem se tak dostal na cestu svého obvyklého charakteru v TESech.

Svět a atmosféra je opravdu taková zvláštní směska TES, Zaklínače a Dragon Age. Je to ponuré, plné zmaru a krom lidí jsou tu i jiné rasy se svými vlastními podivnostmi. Když jsem před nějakou dobou viděl trailer, tak jsem si myslel, že Tainted Grail je klasická soulsovka, k čemuž má asi tím prostředím a atmosférou hodně blízko. Nicméně soulsovky se mi minuly, takže to škatulkuju jen na základě znalosti videí apod.

Základ mechanik bude asi TES, to je zřejmé, ale to prostředí a výběr potvor mi evokují Zaklínače 2, konkrétně pasáž s prokletou mlhou ve 2. kapitole. Dragon Age pak připomíná určitá část vizualizace a celý příběh okolo Divnoty (Divnomlhy), kde je na pozadí cítit kult podobný zplozencům z DA.

Ovšem mým současným největším nepřítelem je váhové omezení :). Přetížená postava nemůže používat fast travel, takže jsem se tu nachytal podobně jako kdysi ve Skyrimu.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #17 kdy: Prosinec 18, 2025, 18:18:43 »

Je pravda, že to prostředí, zasazení a atmosféra mě na tom baví asi nejvíc. Plus samozřejmě čeština, to je velký bonus. Mně to ze začátku z trailerů taky připomínalo soulsovky, proto to šlo mimo mě. Ale naštěstí to soulsovka není. TESy jsem nikdy žádné nehrál, ale brzo jsem zjistil, že se dovednosti zvyšují používáním, takže některé půjdou zlepšovat zatížením kláves. Takhle hrál brácha právě Morrowind, Oblivion a Skyrim, že nechal postavu sprintovat nebo plazit někde v koutě a šel na trénink nebo na zkoušku. Čili stejná taktika, pomocí které jsem já zabíjel behemoty v Nighonských tunelech. Hlavně to pak ani moc nehrál, pamatuju si, že pořád jen zakládal nové postavy a nechal je trénovat se zatíženou klávesou. No, ale to jsem odbočil.

Bohužel mým největším problémem je rovněž váhový limit, anžto mám tendenci sbírat úplně všechno. Mimochodem, hraješ dva meče nebo meč a štít? Já hraju s obouruční zbraní v naději, že Excalibur bude ve hře obouruční meč, ale co jsem tak koukal na streamy s vývojáři právě z toho podmořského DLC, tak tam právě hrajou s dvojicí jednoručních mečů a boj vypadá poměrně efektivně. Navíc boj s obouruční zbraní ani nejde nijak naklikat při "vytváření" postavy v rozhovoru s žalářníkem. Zatím jsem teda pořád v první světě, ale příběh mě moc nežene, zatím si užívám průzkum a grinduju.

A je to teda první hra, u který jsem pocítil, že můj PC už není nejmladší. U starých her to člověk neřeší, ale tady jsem taky na nízkých detailech. Slabší grafika mi teda rozhodně nevadí, ale rozlišení mám rád klasicky Full HD.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #18 kdy: Prosinec 18, 2025, 18:50:30 »

@Ivan: používám meč a štít, Excalibur by ani neměl být obouručák ;). Tedy myšleno velký meč.

8 hodin a jde to lehce k šípku. Motám se pořád okolo úvodní pevnosti v Jižních rozích a skrze rozhovory jsem nabral kupu úkolů, do kterých se mi ale moc nechce. Chybí mi tu nějaký tahák, který by mi udal jasný směr a důvod. Dialogy s NPC nejsou špatné, ale to, že tu není něco v pořádku, přeci vidím :).

Když už jsem konečně našel alespoň jeden dungeon, tak se tam nemrtváci jen klaněli soše a nic z toho nebylo - asi mě tam má teprve zavést nějaký úkol. Jiný dungeon představovaly doly, ale krom tuhého "krtka" v nich nic moc zajímavého nebylo. Hra mě navíc drží na uzdě, za Zatopenou vesnicí jsem třeba narazil na bandity, kteří jsou levelem dost nade mnou, takže levelscaling tu asi nehraje prim, ale potvory budou pevně nadesignované.

Pro ilustraci přikládám pár obrázků ze hry ...

Zkusím to asi trochu jinak a budu se muset podívat na úkoly.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #19 kdy: Prosinec 18, 2025, 20:40:39 »

Já hraji za luk a naučil jsem se vyvolávat potvory (tj naučil jsem se perky, které snížil cenu a umožňují jich mít 5). Našel jsem i nějaká kouzla na vyvolávání, jako vlk (nejslabší), goblin, kostlivec a v kryptě u zatopené vesnice vyvolání strážce (toho ale nemohou kouzlit, jelikož nesplňuji požadavky na duchovnost). Kostlivců nemohu vyvolat 5, kvůli maně, tak většinou mám vlky nebo gobliny. Stejně fungují jen jako živý štít, ve směs nic moc nikdy nezabijí, ale hodí se na bosse, neboť je zaměstnají a já mám čas na ně střílet (hlavně se hodil na včelí královnu a fanatika rytíře kulatého stolu, což jsou jediní dva skutečně tuzí bossové, na které jsem narazil).

Nic jiného víceméně nepoužívám (občas si seknu dýkama, co jsem ukradl na začátku v pevnosti z domečku tamního velitele, mám dvě a za zabití potvory dostanu 20 peněz). Co se týče dovedností, které se rozvíjejí sami používáním, tak oni zas nemají tak velký efekt, rozhodující a důležité jsou především perky a vlastnosti. Vlastnosti kvůli požadavkům zbraní a perky proto, že zlepšují fungování daných dovedností. Hezky je to vidět právě na tom plížení, kde na max (100) klesla hlučnost jen lehce), zatímco tři perky, které se lze naučit, jí mohou snížit asi až o 60-80%. Každopádně to plížení a bonus k poškození z něj pramenící, je poměrně hodně užitečné (a dá se i zvednout skrz perky).

Co se týče učení vlastností, já hodně ze začátku zvedal výdrž, aby se nosnost zvedla. Nyní je to pořád trochu problém, ale řekněme že se to dá přežít.

Co se týče postupu, já čistě jen v pevnosti strážců, než jsem jí poprvé opustil, strávil dva dny (myslím reálné dny, kde jsem to hrál tak 6 hodin každý den). Celou jsem jí vykradl a okradl i postavy o věci - hlavně o šípy, splnil úkoly, které se daly splnit přímo ve v pevnosti nebo ve vesnici. Pak jsem vyrazil z vesnice po pláži směrem zpět jakoby k pevnosti a takto to obešel. Tam jsem třeba narazil na druidský oltář a dále i na druida a má procházka skončila, když jsem narazil na silnější potvory (topivce jsem zvládal, ale tam byli nějací jíní). Naštěstí cesta vedla i nahoru směrem k pevnosti. Až pak jsem se vydal za lovcem, kvůli problémům s hřbitovem. Než jsem šel na hřbitov, vystřílel jsem jednu vesnici od banditů a na hradbách narazil na jednoho z lidí, kteří se mají lovit za odměnu, ale v tuto chvíli jsem jej nezvládl. Pak jsem šel ještě od lovce směrem k moři a prošel zbytek pláže a zatopenou vesnici a pak teprve na hřbitov. V kryptě jsem nekromacera ukecal po dobrém, aby byl hodný a páchal dobro, on mi dal odměnu a odešel :D. Pak jsem se vrátil zpět k tomu šéfovi banditů za odměnu, znovu musel tu vesnici vystřílet od obnovených banditů (tak jsem zjistil, že se potvory obnovují) a tentokráte jej s vypětím všech sil zvládl. A pak jsem pokračoval dál v průzkumu světa směrem na sever, až jsem jej prošel celý. Ostatní banditi za odměnu již byli snadní a zabil jsem je na jednu ránu do hlavy (díky rozvoji hrdiny).

Hodně nepříjemné jsou zde noci, neboť není moc vidět, louče se drží v levé ruce (tedy jí nemůže hrdina držet, když má luk) a ona stejně moc nesvítí a časem se objevují i ti duši, kteří jsou docela otravní.

Co se týče zbraní, hned na začátku v pevnosti jsem našel luk, který měl požadavek na sílu (3 body). Já to nesplňoval a navíc jsem neměl ani moc výdrž, tedy jsem nebyl ten luk skoro schopen ani natáhnout, aniž by mi došla výdrž. Pak jsem ale tu sílu na 3 zvedl a naučil se perky v luku, které výrazně spotřebu výdrže snížili (a taky perk, který mi při míření přiblíží pohled) a pak se ze mě stal vcelku zabiják. Ten luk jsem používal skoro celou dobu a až někdy kolem 32 úrovně jsem splnil požadavky na luk, který má plošný výbušný efekt (má požadavky na více vlastností, od síly, přes duchovnost a podobně). Ten je poměrně efektivní, i když se zrovna netrefím do hlavy nepřítele.

Spoiler: ukázat
Hlavní příběh tu nějak ani moc není viditelný. Člověk dostane za úkol získat důvěru toho zástupce velitele, pak jít za velitelem, pak se musí rozhodnout, co udělá, jestli vystřílí divochy i velitele, nebo splní úkoly pro divochy a dostane povolení jít za velitelem (když to dělá po dobrém), pak si může zase vybrat, jestli zabije fanatického rytíře kulatého stolu, nebo velitele pevnosti i s divochy. Já si vybral zabít toho rytíře, protože mi to přišlo správné.

Ve hře mi zůstal jen jeden dungeon, který jsem prozatím nevyřešil. Člověk se tam musí dostat potápěním v rudé vodě a když vleze dovnitř, narazí na nějakého divného tvora. Může s ním bojovat, nebo jej ukecat (ale má vysoké požadavky na vlastnosti, aby se to povedlo).Já je neměl, když jsem tam byl, tak jsem to porazím vynechal. Taky jsem se úplně nerozhodl, co s jedním velitelem pašeráckého doupěte, mohl bych mu dát dost peněz a tím být neutrální, nebo s ním bojovat, ale nikdo mě za ním neposílal a já nevím, jestli s ním nebude nějaký úkol.

Ale u mě to funguje víceméně celou dobu tak, že většinu nepřátel zastřelím na jednu ránu, u silnějších potvor se musím trefit do hlavy a bosse musím doslova ustřílet, protože u nich se nelze plížit.
« Poslední změna: Prosinec 18, 2025, 20:46:10 od Milhaus »
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #20 kdy: Prosinec 18, 2025, 21:05:18 »

Já to udělal přesně naopak :). Okolí pevnosti jsem prošel až kousek za okruh Zapomenuté vesnice, dál už je to na mě tuhé (jsem kousek od levelu 8). Vesnici s bandity jsem vzal napřímo, ale když se mi tam pak banditi spawnuli znovu, tak jsem je sundal s pomocí plížení (sekem do zad). Kousek od této vesnice jsem se střetl s celkem tuhým rytířem, ale s pomocí lektvarů jsem ho udolal a zbyla po něm fajn výbava. Leč kyrys a pěstnice nemohu nosit, protože nesplňuji požadavky (vyjdou mi až na levelu 10).

Nějaký lepší luk jsem našel venku v divočině, ale roli lučištníka jsem zamítl. Namísto toho jsem do jedné ruky popadl palcát a do druhé meč. Je to ale ošemetné. Sice sekám rychleji, ale spotřeba staminy je dvojnásobná, protože se počítá sek každou zbraní. Potvory navíc umí uhýbat, takže sice seknu rychle 2x po sobě, ale pokud potvora uskočí, tak to jde do vzduchu a stamina za oba seky je samozřejmě fuč - zbytečně. Asi to bude dobré časem ošetřit perky. Prozatím jsem investoval jen do zbroje, abych získal perk ježka (25% poškození se vrací na útočníka).

Na jednoho z těch lovených banditů už jsem narazil (na věži kousek od pevnosti), ale nestihl jsem ani dopít lektvar a byl jsem tuhý :D.

Nyní pobíhám po pevnosti a dávám pomalu do kupy úkoly. Už jsem v tom totiž ztratil přehled. Navíc jsem pevnost neměl prošlou celou a dobrou polovinu lidí jsem na počátku vynechal z pokecu. Venku v divočině jsem mezitím znovu narazil na Cadoka, tak jsem se jen ujistil, že je to opravdu "bývalý" rytíř kulatého stolu - asi jsem si měl spíš vzít artefakt.

Jinak jsem zjistil, že nemrtváků je celá řada a některé kombinace jsou pro mě stále smrtící. Na dálku to není moc vidět, ale už jsem si párkrát nevědomky naběhl. Nemrtváci se navíc umí svolat, takže mi často hrozí přesila.

Nejvíc mě teď ale zaráží chování Galaxy, která se mi během hraní vypíná, takže údaje o čase hraní už nějakou dobu neplatí. Na druhou stranu je to jedno, už jsem beztak za 10 hodinami a při rychlosti současného postupu je jasné, že se to bude jako v TESech počítat na vyšší desítky hodin.

Jo, úkol se semínky mám taky, ale přijde mi, že jsem dostal jen jedny semínka a další budu muset teprve nějak získat. Tedy soudím podle toho, jak nad květináči naběhla čísílka.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #21 kdy: Prosinec 18, 2025, 21:16:32 »

Doporučuji střílet lukem a až k tobě něco přiběhne, to rozsekat. Tím nic neztratíš a s lukem je to zábava.

Já toho rytíře, co jsem mu mohl říct, ať mě zabije, nezabíjel. Mluvil jsem s ním úplně na začátku a to bylo bez šance a pak to pro mě nemělo význam.

Co se týče zbrojí, tak nosím přilbu, kterou jsem vzal ještě ve vězení (nějak jsem nenašel lepší) a jako zbroj mám stále tu z topivce (kterou hráče naučí kovář v pevnosti a musí si jí v rámci úkolu vyrobit). Já tedy už umím vyrábět i lepší zbroje a mohl bych i nosit hodně nalezených, ale tato i s rukavicemi mi umožňuje se potápět téměř bez omezení a i ty jiné zas nejsou o tolik lepší. Důležité je se hlavně výrobu učit a rozvíjet jí, jelikož zde funguje docela zvláštním způsobem. Peníze se pak hodí na vylepšování věcí, jelikož cena za vylepšení poměrně dramaticky roste. Ale může být mnohdy lepší si vylepšit věc s nižšími požadavky (ale dobrým očarováním), než mít věc s vyššími požadavky. Logicky ale, když máš výrobu na vyšších úrovních, můžeš rovnou vyrobit daný předmět na úrovni třeba 5, tedy ušetříš nějaké suroviny a peníze.

Na co jsem moc nepřišel, co s ukradenými věcmi. Ukradl jsem jich hodně v pevnosti a vesnici, ale nepotkal jsem nikoho, komu bych je prodal, tak leží v skrýši. Status ukradené se nezmění ani po vylepšení.

Doporučuji sekat dřevo, jen kvůli úkolům ve vesnici jich jej třeba 150. Naleziště je v pevnosti a u lovce s hřbitovem.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #22 kdy: Prosinec 18, 2025, 21:25:15 »

Citace
Nyní pobíhám po pevnosti a dávám pomalu do kupy úkoly. Už jsem v tom totiž ztratil přehled. Navíc jsem pevnost neměl prošlou celou a dobrou polovinu lidí jsem na počátku vynechal z pokecu. Venku v divočině jsem mezitím znovu narazil na Cadoka, tak jsem se jen ujistil, že je to opravdu "bývalý" rytíř kulatého stolu - asi jsem si měl spíš vzít artefakt.

Tam já se dostal až o dost později. Když už jsi tam byl, měl jsi jít hlavně dovnitř toho doupěte potvory a vzít tam vejce, ze kterého se může něco vylíhnout, ale musíš ujít hodně kroků. Já tam vlezl až opravdu hodně pozdě, takže se mi ještě nic nevylíhlo.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #23 kdy: Prosinec 18, 2025, 23:38:13 »

Vejce mám už delší dobu a už mi tam nějakou chvíli svítí 0 kroků (původně to chtělo okolo 4500 kroků), ale zatím jsem nezkoušel, co to dělá. Vyžaduje to asi zapálení táboráku, kdežto já zatím přespávám u již rozdělaných ohňů nebo ve spacácích.

Zrovna jsem dokončil hřbitov, kde je hned dvojice úkolů - pro jednu zlodějku a ten nekromancer. Zlodějku jsem pořešil snadno, ukradl jsem pro ní v pevnosti džbánek Rudému knězi. S nekromancerem to bylo o něco zajímavější a delší. Nakonec se mi ho podařilo ukecat, by se zabil sám :). Stal se z něj celkem snadný nemrtvák, ale nechal jsem ho být, neboť si takovýto konec zaslouží :D. Jinak má u sebe pár hezkých kouzel a knížku na výrobu kostěné zbroje.

V hrobce mi však zbyla uzamčená svatyně, od které nemám klíč.

Momentálně jsem level 9 a skákáním už atakuji úroveň 60, ale je to o nervy a efekt nic moc. Naposledy jsem takhle usilovně skákal v Morrowindu, tady prostě taky nějaké jednoduché zatížení klávesy nefunguje.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #24 kdy: Prosinec 19, 2025, 17:27:51 »

Mě dal klíč ten kostlivec na začátku, když nekromacer odešel po dobrém.

Jinak z těch duchů, co se objevují v noci, padá hodně pavučin (mám jich nyní hodně přes 1000, u to nějak nesleduji), tedy si je nemá moc význam šetřit. I dyž já osobně ve hře nespím vůbec :).
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #25 kdy: Prosinec 20, 2025, 13:35:23 »

Kostlivec mi dal klíč jen k těm prvním mřížím a na konci se jen rozloučil. Co jsem našel, tak půjde asi o bug. Někdo tvrdí, že to v mém případě nejde, jiní dostali klíč právě od toho koslivce a jiní zas říkají, že klíč dostaneš jen pokud nekromancera rovnou zabiješ. Podle mě se blbě vyhodnotily podmínky skriptu.

Včera jsem posunul celkem daleko a na mapě mi zbylo jen pár neprozkoumaných míst. Zprvu to šlo ztuha, moc daleko jsem se od pevnosti neodvažoval, ale okolo levelu 12 se začalo blýskat na lepší časy. V tréninku jsem se nejprve vydal cestou mistrovské výroby, protože v hrobce s nekromancerem jsem se naučil nákresy rytířské zbroje. Měla být lepší než ta, co jsem našel, a na kterou jsem ne zcela splňoval požadavky. Požadavky mohou mít totiž dvojí efekt. Buďto je nesplňujete vůbec a pak je vám daný předmět k ničemu, nebo je splňujete jen z části a pak vám předmět poskytne alespoň část svých bonusů (zbroj má např. nižší obranné číslo, než kdyby jste požadavky splňovali).

Chvilku po zbroji jsem si vykoval dvojici mačet a hned bylo na tom světě lépe :). Nakonec jsem ale postupným průzkumem našel lepší jednoruční kousky a mačety jsem jimi zaměnil. Z bojového tréninku jsem pomalu docvičil bonusy k používání dvou jednoručních zbraní a bonusy k poškození plynoucí ze zbroje. Časem k tomu přidám bonusy ke kritickému poškození. Efekt byl znát hned, hlavně při používání mocného seku, kterým už sundám i tuhé zombie na jednu ránu. Zlepšení je tedy dost zřetelné.

Vrátím se ješě na chvilku ke Cadokovi ... Cadok zabil šelmu na snímku níže, u které jsem našel vejce, které se po haldě kroků nachýlilo k vylíhnutí. Jakmile jsem pak jedné noci zažehl oheň, tak se z vejce vyklubal milý mloček, ze kterého po nakrmení vyrostla větší potvůrka. Podle nabídnutého jídla může mít různé vlastnosti, ale podstatné je, že v té narostlé formě může mloček fungovat jako jízdní zvíře, byť jen dočasně.

Divnota (Divnomlha) má neblahý efekt na všechny, kdo se v ní ocitnou. Děje se tak pravidelně každou noc, protože přes den Divnotu částečně odhání slunce. Zasažení bandité a vesničané pak vypadají jinak a jsou o něco nebezpečnější. Já jsem na efekt Divnoty imunní, proto se v ní v noci můžu pohybovat bez jakýchkoliv obtíží.

Během odpočinku u vlastního ohýnku si můžu dovolit několik zajímavých a užitečných akcí, mimo jiné mohu promlouvat s duchem krále Artuše, který mi vždy osvětlí část získaných informací - anebo taky ne, protože si houby pamatuje :D. Vlastní ohýnek je taky jediné místo, kde si mohu za použití éterické pavučiny dobít speciální schopnosti (mají jen jedno použití a pak je nutné je dobít).

V pevnosti jsem se věnoval dvěma dalším činnostem. Jednou je sekání dřeva, které je důležité pro rekonstrukci objektů v přilehlé vesnici a na hradbách jsem si pak pro změnu úžíval výsledku svého pěstitelského umu. Ze semínka od zahradníka mi vyrostla rotlinka, kterou jsem sklidil, ukázal zahradníkovi a nyní mám někde splašit a zasadit semínka dýně. U aktivit jako je sekání dřeva mě docela těší, že k tomu potřebujete nejenom najít zdroj, ale mít i patřičné vybavení - sekera na dřevo, krumpáč na rudu, prut na lovení ryb a lopatu na vyhrabávání pokladů.

Hratelnost Tainted Grail je dobrá, ale ten svět mi úplně nesedne. Přitom úkoly nebo dialogy jsou na dobré úrovni - nejsou to jen tuctové úkoly s nutnou omáčkou. Narazil jsem na řadu morálních rozhodnutí, u kterým mám ale třeba oproti Zaklínači větší volnost, protože charakter mé vlastní postavy si určuju sám. Z pohledu příběhu jsem nezávislý žoldák, který nikomu nepodléhá a jehož budoucnost je zahalená tajemstvím. Nikdo vlastně se mnou nechce mít nic společného a jen využívají mé služby.

A možná to mě právě drží dál, že mě nic k ničemu neváže. Zůstávám tak osamocený v celkem bizardním světě, který je jakousi obrácenou verzí Artušovské legendy. Nakonec se čím dál více ukazuje, že rytíři Kulatého stolu jsou jen despotická sebranka. A co hůře, to co mělo být původně dobrem, je v tomto světě zlem. Druidi jsou takměř kompletně vyhlazeni a z přeživších se staly podivné zrůdy, které mají na svém kontě taky nejednu nekalost. Ostatně v druidí zahradě jsem narazil na jeden z jejich výtvorů, který mě neviděl zrovna rád ...

Druidi jsou vlastně zodpovědní za dřívější oživování Artuše, které provedli mnohokrát v dobách, kdy si lid Avalonu myslel, že je potřeba ho přivést zpět, aby navrátil do země mír a klid. Něco se ale časem zvrtlo a jen to urychlilo novou zkázu a tak stále dokola. Vznikl z toho cyklus, který se pravidelně opakuje už po stovky let. Jinak druidi byli vyhlazeni z toho důvodu, že je lidé nařkli z přivolání Divnoty, tedy z toho, proti čemu druidi původně bojovali. Ostatně i Merlin patřil mezi druidy a byl to právě on, kdo původně Divnotu zahnal.

Jednotlivé úkoly ve hře vlastně jen dokreslují zmar, který je ve hře všudypřítomný. Já pak místy působím jen jako rozhodce, který sem tam zasáhne do již tak mizerného osudu místních, ale narozdíl třeba od Zaklínače je mi to upřímně jedno. Nemám k tomu světu nebo lidem vztah a pochybuji, že si ho vůbec vybuduji. Možná kdybych měl třeba užší vztah se strážci, tak by to bylo lepší. Takhle mám před sebou jen jediný cíl a hře je očividně jedno, jak se k němu dostanu. Nejsem si totiž jistý, jestli některá má rozhodnutí mají vůbec vliv na svět a půjdou se mnou třeba až na konec příběhu. Myslím tím, že by mě třeba některé z mých rozhodnutí dohnalo na další mapě apod. Nemám z toho totiž ten pocit.

Když to vezmu do důsledku, tak na počátku hry mě opustil i Cadok, od kterého jsem čekal, že mi dá nějakou alternativu, za koho ve hře kopat. Jenomže mě nechal být z důvodu, který jsem ani ovlivnit nemohl a zmizel. Přitom následující události ve hře ukázaly, že má Cadok možná pravdu a s Artušem není něco v pořádku, jenomže s tím nemůžu nyní nijak pracovat, protože je to každému jedno. Možná je to záměr tvůrců, ale tohle budování děje není zrovna nic, co bych vyhledával. Spíš se bojím toho, že to moc promyšlené není a ten svět je jen kulisou pro sběr Artušových "vzpomínek".

Včerejšek jsem nakonec končil tím, že jsem ještě na levelu 19 dosáhl Mrštnosti 80 a při honbě za vůdci banditů jsem poskočil na level 20 a získal prima sekerku s prima požadavky :). Naštěstí si atributy rozděluji jen podle potřeby, takže mi zbylo dost volných bodů, které tak mohu rozdělovat cíleně.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #26 kdy: Prosinec 20, 2025, 21:45:34 »

Nakonec jsem něco jako cechy objevil, ale těžko říci, jak to bude fungovat. První byli alchymisté, jenomže po prvním úkolu mě další setkání čeká až na další mapě. Druhý byli Vrány, což je spíše kult, který uctívá Morrigan, bohyni stínů (taková obdoba zlé strany). Vrány bych mohl i povraždit, čímž asi tahle linka skončí a tím bych nejspíš přišel o několik subúkolů a postup v jejich hierarchii.

Mezi tím jsem se dostal ke kmenům, což jsou takoví vyznavači Ódina neboli vikingové ;). Zdá se, že tady příběhová linka první mapy graduje a měl bych se sem dostat spíš obráceně, tedy skrze odkazy z pevnosti strážců.

Jinak mi zbývají už jen drobnosti - najít semínka dýně a najít odrbaný šlechtický šat. Tedy krom toho mám najít ještě manžela jedné pacienty ze sanatoria, ale na toho jsem na této mapě nikde nenarazil, možná tedy bude až na další mapě.

V současné chvíli jsem na levelu 24 a bojově jsem se výrazně zlepšil. Problém mám akorát s nočními duchy, které sice porazím, ale stihnou mě mezitím dost zranit. Je to jeden z důvodů, proč se po noční mapě moc nepohybuji. Jednak v té tmě blbě vidím a navíc v ní chodím často přetížený - to je fakt neskutečný mor téhle hry. Na druhou stranu už znám díky tomu mapu skoro zpaměti, protože se v ní ploužím každou chvilku :D.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #27 kdy: Prosinec 20, 2025, 23:17:18 »

Mě dal ten kostlivec dva klíče, jeden, abych se vůbec dostal do krypty a druhý s pochvalou, že nekromacer přežil a odešel pryč. Za mřížemi jsou pak hrobky dalších nekromacerů, ale není tam nic nějak zásadního. Semínka mi prostě zmizly a nestalo se nic. Možná tento bug již mezi tím opravili.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #28 kdy: Prosinec 20, 2025, 23:50:21 »

Asi jsem ho tedy měl nechat žít. Každopádně jsem rád, že jsem o nic nepřišel.

Nakonec jsem se dneska stihl ještě dostat k velkému rozhodnutí mezi kapitánem a Galahadem. Přiklonil jsem se k porážce Galahada, ale zatím je to asi mimo mé možnosti :D. Respektive zatím jsem neměl potřebu se v bojích nějak moc snažit, vše jsem nakonec vždy usekal s minimem taktiky, ale tohle už asi nepůjde. Budu muset natrénovat nějaké úhyby atd.

Vzhledem k tomu, že jsem stále ještě na levelu 24, tak tu bude někde asi něco, co jsem vynechal - myslím tím úkoly. Plus bych se měl asi věnovat svatyním. Při lovu divnojelena jsem omylem klikl na svatyni Parožnatce, dostal jsem prima úkol a z něj dost bohatou odměnu.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #29 kdy: Prosinec 21, 2025, 11:21:45 »

Hodně dělají ti duchové v noci, neboť za ně je stále více a více zkušeností, ale když v noci ven moc nechodíš, moc je nezabíjíš. Těch svatyní Parožnatců je víc, myslím že tři.
IP zaznamenána