Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 19:51:39
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Autor Téma: Tainted Grail: The Fall of Avalon  (Přečteno 10787 krát)

Ivan

• Zasloužilý člen
Tainted Grail: The Fall of Avalon
« kdy: Listopad 17, 2025, 00:10:12 »

Před nedávnem jsem na Steamu objevil toto zajímavé RPG, které mě dosud úplně míjelo.

https://store.steampowered.com/app/1466060/Tainted_Grail_The_Fall_of_Avalon/

Nemáte s ním někdo už nějaké zkušenosti nebo nelákalo Vás to někoho vyzkoušet? Koukal jsem na obrázky a nějaká videa a zprvu to ve mě evokovalo dost právě Dark Souls, Demon Souls a podobné věci, ale hratelnostně by to mělo mít blíž například k Oblivionu a ke Skyrimu, pouze s temnější artušovskou atmosférou, ale nikoli přepálenou obtížností. Jak říkám, hra mě poměrně zaujala, stejně jako výborná hodnocení, snížená cena a v neposlední řadě určitě čeština. Hra je totiž kompletně s českými titulky a to je pro mě v dnešní době velký bonus. Sice to bude asi něco menšího, nic úplně AAA, ale vypadá to dobře a jak říkám, zaujalo mě to..
IP zaznamenána

tono

• Zasloužilý člen
Re:Tainted Grail: The Fall of Avalon
« Odpověď #1 kdy: Listopad 17, 2025, 07:20:17 »

SOULSovka to určite nie je. To skôr na spôsob Kingdom Come, alebo The Elder Scrolls. Kolega to hral a mal na začiatku s ňou technické problémy, vlastne až do vydania prvého patchu. Inak celé rozhranie je preložené a sú tam aj CZ titulky. Vyšlo už aj prvé (platené) DLC.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #2 kdy: Listopad 17, 2025, 21:39:38 »

Si lze zkusit démo. Podle toho se pak rozhodnout :).
IP zaznamenána

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #3 kdy: Listopad 18, 2025, 01:13:28 »

Jo, to mi je jasný. Spíš jsem se chtěl zeptat tady místní komunity. Na názory některých tady dost dám.;-)
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #4 kdy: Listopad 18, 2025, 15:34:16 »

Já to třeba nehrál, ale koupené to mám.
Nicméně když je ta možnost toho déma, tak myslím, že je to nejlepší varianta, na vlastní kůži si to zkusit. Ale když už je o tom zde řeč, můžu to zkusit hrát.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #5 kdy: Listopad 18, 2025, 18:02:36 »

Tak je to jako tes a to se vším všudy, dokonce i v tom, že to začíná ve vězení. Je zde i stejný rozvojový systém, například plížení se mi samo zvedlo asi o 5 bodů jen tím, že jsem se plížil po chodbách věznice. Taky je všude spousta krámů, které lze brát a které víceméně nemají moc smysl.

Na startu jsem si v jednoduchém rozhraní vyrobil "klasického" brita. Pak začal rozhovor s žalářníkem, který dával dle odpovědí různé bonusy do některých dovedností. Hned po rozhovoru, byl žalářník někým zastřelen a já vypuštěn z cely, mohl jsem obrat jeho mrtvolu o zbroj, čímž má snaha o výrobu vzhledu vzala za své. I na jiných místech byly mrtvoly zdejších hlídačů, které jsem mohl obrat. Na jednom místě jsem mohl z jednoho i mrtvolu udělat a pak jí obrat.

Taky jsem potkal dva živé vězně, s kterými bylo možné hovořit a přečetl nějaké knihy a dopisy, z jednoho v jednom skladišti jsem dostal i vedlejší úkol. Taky se dali na dvou místech páčit zámky a u krbu se dalo vyzkoušet vaření.

Pokračoval jsem dál, kde na mě vyskočila mrtvola, kterou jsem zabil, ale druhá mrtvola, která vyskočila, již zabila mě, čímž jsem prozatím skončil.
IP zaznamenána

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #6 kdy: Listopad 19, 2025, 00:04:31 »

Jo, tak uvidím. Já jsem právě žádný TES nikdy nehrál a tohle mě zaujali spíš podle atmosféry. Trochu mi to připomíná King Arthur - Knight's Tale, což je moje oblíbená hra za poslední dobu.

Zatím jsem vytvořil postavu (mám ženu), a proběhl vězení, kde jsem zjistil, že se snaží léčit nějakou nákazu, ale bude to celý nějaký zamotaný. Nakažených je dost a ty jejich "pitevní zprávy" působí jak z dnešní doby. Milostné dopisy a popis erotiky mě zatím spíš rozesmály. Nicméně jsem strašně rád za češtinu.

Jinak jsem se rozhodl hrát Obouruční zbraně, ale při rozhovoru s žalářníkem na začátku to tímto směrem úplně nevedlo. Tak uvidíme.

Nicméně minihru páčení zámků jsem asi nepochopil, ale třeba si to časem sedne. Zlepšování postavy používáním skillů je zajímavá myšlenka. Asi nechám postavu plížit někde v rohu, zatížím klávesu a půjdu na nákup. Uvidím, co to udělá, až se vrátím..
IP zaznamenána

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #7 kdy: Listopad 22, 2025, 13:03:23 »

Omlouvám se za zamknutí téma, omylem jsem se asi překlikl na mobilu. Už je to v pořádku.
IP zaznamenána

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #8 kdy: Prosinec 15, 2025, 22:53:14 »

Nezkoušel jsi i to "podmořské" DLC Sanctuary of Sarras? Upřímně mě nějak neláká, ale je teď zrovna ve slevě..
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: Prosinec 16, 2025, 13:14:37 »

Ono to DLC nemusí být špatné, Skyrim taky obsahuje temné pasáže v podzemí, které tomu dodávaly na atmosféře. Podmořské (podvodní) pasáže byly jinak ve straších RPG vždy zajímavým zpestřením, tak mě ani nepřekvapuje, že to dali i sem.

Docela uvažuju, že bych si Tinted Grail skutečně pořídil, byť tu mám třeba ještě neodehranou konverzi Skyrimu, jejíž jméno jsem teď zapomněl :).

Edit: akorát teď koukám, že jsem mimo doporučené požadavky. Tipuji, že jsem někde mezi minimum a recommended, což není moc dobré. Rozhodně nechci kupovat něco, co mi tu poběží jako svého času Gothic 3 :).
« Poslední změna: Prosinec 16, 2025, 13:33:51 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #10 kdy: Prosinec 17, 2025, 15:50:15 »

Nezkoušel jsi i to "podmořské" DLC Sanctuary of Sarras? Upřímně mě nějak neláká, ale je teď zrovna ve slevě..
Koupil jsem jej, ale poslední 3 týdny jsem nic nehrál, nebyl čas.

Elemir: Můžeš případně zkusit to démo, i když tipl bych si, že démo bude asi úvodní vězení. Tam to asi tolik neotestuješ. Vím, že na některých místech hra asi není úplně dobře optimalizovaná (minámlně na dvou), kde ze cca 100 fps klesla na 20.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: Prosinec 17, 2025, 16:59:47 »

Risknul jsem to a uvidím :). V horším případě to odepíšu a počkám na budoucí upgrade.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: Prosinec 17, 2025, 18:50:16 »

Začalo to poněkud nečekaně? ...

Instalace byla v pohodě, ale po spuštění se hra sekla a po cca minutě naskočila oprava souborů. Celkem chválím, že si to hra umí detekovat a spustit sama. Po další půlhodině jsem se konečně dostal do hry. Rozlišení mi automaticky skočilo na Low, ale to přežiju.

Po cca 1,5 hodině jsem stále ve vězení a je to kupodivu chytlavé. Zatím jsem toho tedy moc nenazkoumal, holt je tu krásně vidět ta TESovská kvantita apod., ale taky mě nic do ničeho netlačí, což je fajn. Příběh je ok a dává tomu alespoň smysl hned od počátku. Jsem zvědav, jak se to bude vyvíjet dál.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #13 kdy: Prosinec 17, 2025, 20:45:52 »

Super, tak ses do toho taky pustil.

Tak dávej vědět. :)
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #14 kdy: Prosinec 18, 2025, 10:22:48 »

No já prošel první svět, kam se hráč dostane po opuštění vězení, dostal jsem se na 34 level, ale jen v jedné dovednosti, která se zvedá sama (nelze se jí učit) jsem na 100 a to sice v plížení. V jiných, co často používám, jako je luk, akrobacie (všude kam jdu skáču) a podobně jsem cca na 80 a podobně ve výrobních dovednostech. Plížení ale i tak používám dál, jelikož za něj mám bonus k útoku, když někoho trefím lukem do šišky. Díky plíživému poškození a díky poškození slabin, jsem schopen zabít téměř vše na jednu ránu, pokud se trefím. Pokud ne, musím to vyloženě ustřílet. Tedy není to jako Skyrim. Každopádně doporučuji se ze začátku plížit a zvedat tu dovednost a přitom skákat. Později, jak člověk se v tom světě dostává dál a dál, je lepší spíše rozvíjet atletiku (sprintem).

Ten druhý svět je také ne tak velký a dává poměrně smysl (tedy opět se to dost liší od všech TESů), neboť jej evidentně nedělali vypatlaní jedinci. Zdá se, že lze svět opustit a jít ještě někam dál (do další části), ale hra mě tam nechtěla pustit kvůli příběhu. tak nevím, co tam je.

Osobně mám výtku asi jen k tomu, že se svět neustále obnovuje. Třeba bylinky, naleziště rudy a podobně (to poněkud snižuje hodnotu těchto nalezišť, ale zase je to výhoda, že člověk může neustále něco vyrábět a rozvíjet se v těch dovednostech). Taky se obnovují nepřátelé (asi ne všichni, ale většina ano) a jelikož jsou na místech, kama člověk chodí/běhá, pokud nepoužívá rychlé cestování, zabije je opravdu hodně krát (ale zase je hezky na tom vidět, že hrdina přece jen sílí a zlepšuje se).

Zajímavé je to pak v noci, kde se mi od určité chvíle začali objevovat spešl potvory. Vyskytují se jen v noci a jakmile se rozední, tak zmizí (klidně i během boje). Zdá se, že tyto potvory asi navíc levelují s hrdinou, jelikož jsou za stále více zkušeností (a jsou dotovány opravdu dobře na to, že nejsou příliš silné).

Jinak jsem na moc potíží nenarazil. Asi jen v jednom vedlejším úkolu je nejspíše nějaký bug, kde má člověk zasadit semínka do záhonků, jenže hned u první záhonku všechna zmizela a nestalo se nic, v úkolu ani nejde pokračovat. Jinak bych řekl, že jsem splnil úplně všechny úkoly, co jde získat na té druhé mapě.
IP zaznamenána