Risen1 je dobrá hra, hodně mi to připomíná spíše gothic1. Nepovedly se tam ale frakce, jelikož víceméně má smysl hrát jen za mága, ty ostatní nemají smysl. Inkvizitor je totéž, co mág, jen nemá runy. A rebelové v močále přijdou o všechny úkoly v klášteře, přitom naopak mág může splnit prakticky všechny úkoly pro rebely. Taky mi přijde, že se tam moc nepovedla poslední kapitola a zejména závěrečný boss.
Risen2 jsem původně neměl rád (a pořád moc nemám), ale musím uznat, že hrát za voodoo mága je docela legrace. Ty některé tamní dialogy jsou vážně vtipné a docela mě to bavilo. Problém dvojky je hlavně v tom, že nemá společného vůbec nic, krom názvu a Patty, s prvním dílem.
Risen3 je mišmaš jedničky a dvojky. On je potíž v tom, že jednička a dvojka spolu vůbec nesouvisí a ve trojce se rozhodli to dát "dohromady". Výsledek je tak děsnější, než ta dvojka.
Elex1 mě bavil, dokud jsem nepochopil systém, jak se rozvíjet a jak celá hra vlastně funguje. Jakmile mi došly ty tamní šablony, přestalo mě to bavit už úplně. Největší potíž té hry mi přišel v příběhu a jeho návaznosti, vůbec způsobu, jak hrdina dostává a plní hlavní úkoly a podobně.
Elex2 jsem nehrál a ani to neplánuji.
Celkově vzato PB udělali za celou svojí historii jen 2 opravdu dobré hry, přičemž druhá hodně těžila z první. Tedy g1 až g2a. G1 přitom měla dost chyb a nedostatků, i třeba tam ta linearita hlavního příběhu je poněkud ubíjející a člověk marně hledá důvod, proč to hrát znovu, protože se každá rozehrávka téměř v ničem neliší. Ale hodně to zachraňuje atmosféra toho světa a to, že je hráč zase tam... Ve dvojce doladily některé nedostatky (některé zůstali), příběh není tak lineární, ale zase je příliš "hloupoučký". Najdi draky, zabij draky, na shledanou. Datadisk g2 povýšil v té obtížnosti (což pro třeba mě byl přínos, jelikož dvojku jsem už uměl hodně dobře a byla to zase výzva). Jeho příběh nijak neurazí, ale ani nenadchne. Je to zkrátka takové dovysvětlení, co se stalo s postavami z g1.
Gothic3 je tragédie, o které nemá smysl se bavit.
Dost zajímavé jsou ty Kroniky, které sice PB nedělali, ale opravdu je lze chápat jako díl gothicu (nutno dodat, že o dost lepší, než g3 i než všechny hry, co udělali PB od něj dál).