Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 20:49:42
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 5 6 [7] 8

Autor Téma: Gothic a Gothic 2 + Noc Havrana  (Přečteno 12455 krát)

Milhaus

• Zasloužilý člen
Re:Gothic a Gothic 2 + Noc Havrana
« Odpověď #90 kdy: Říjen 23, 2025, 15:51:52 »

Risen1 je dobrá hra, hodně mi to připomíná spíše gothic1. Nepovedly se tam ale frakce, jelikož víceméně má smysl hrát jen za mága, ty ostatní nemají smysl. Inkvizitor je totéž, co mág, jen nemá runy. A rebelové v močále přijdou o všechny úkoly v klášteře, přitom naopak mág může splnit prakticky všechny úkoly pro rebely. Taky mi přijde, že se tam moc nepovedla poslední kapitola a zejména závěrečný boss.

Risen2 jsem původně neměl rád (a pořád moc nemám), ale musím uznat, že hrát za voodoo mága je docela legrace. Ty některé tamní dialogy jsou vážně vtipné a docela mě to bavilo. Problém dvojky je hlavně v tom, že nemá společného vůbec nic, krom názvu a Patty, s prvním dílem.

Risen3 je mišmaš jedničky a dvojky. On je potíž v tom, že jednička a dvojka spolu vůbec nesouvisí a ve trojce se rozhodli to dát "dohromady". Výsledek je tak děsnější, než ta dvojka.

Elex1 mě bavil, dokud jsem nepochopil systém, jak se rozvíjet a jak celá hra vlastně funguje. Jakmile mi došly ty tamní šablony, přestalo mě to bavit už úplně. Největší potíž té hry mi přišel v příběhu a jeho návaznosti, vůbec způsobu, jak hrdina dostává a plní hlavní úkoly a podobně.

Elex2 jsem nehrál a ani to neplánuji.

Celkově vzato PB udělali za celou svojí historii jen 2 opravdu dobré hry, přičemž druhá hodně těžila z první. Tedy g1 až g2a. G1 přitom měla dost chyb a nedostatků, i třeba tam ta linearita hlavního příběhu je poněkud ubíjející a člověk marně hledá důvod, proč to hrát znovu, protože se každá rozehrávka téměř v ničem neliší. Ale hodně to zachraňuje atmosféra toho světa a to, že je hráč zase tam... Ve dvojce doladily některé nedostatky (některé zůstali), příběh není tak lineární, ale zase je příliš "hloupoučký". Najdi draky, zabij draky, na shledanou. Datadisk g2 povýšil v té obtížnosti (což pro třeba mě byl přínos, jelikož dvojku jsem už uměl hodně dobře a byla to zase výzva). Jeho příběh nijak neurazí, ale ani nenadchne. Je to zkrátka takové dovysvětlení, co se stalo s postavami z g1.

Gothic3 je tragédie, o které nemá smysl se bavit.

Dost zajímavé jsou ty Kroniky, které sice PB nedělali, ale opravdu je lze chápat jako díl gothicu (nutno dodat, že o dost lepší, než g3 i než všechny hry, co udělali PB od něj dál).
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #91 kdy: Říjen 23, 2025, 16:59:08 »

U Elexu se mi nakonec zalíbil ten svět a volnost, obzvláště pak, že si můžeš udělat svou vlastní frakci. S atmosférou je to už horší a moc jsem si nezvykl ani na postup uvnitř frakcí. Naposledy jsem to rozehrával za kleriky a skončil jsem někde před polovinou hry. Pak už je to v podstatě jen rutina.

Dvojka se snažila objasnit kus příběhu ohledně komety a elexitu, jenomže je to pořád takové polovičaté. Někde pak padlo, že Elex byl od počátku napsán jako trilogie, takže v trojce to mělo vše do sebe zapadnout, jenomže žádná trojka už nebude. Dvojka ale přeci jen udělala jednu věc dobře a to je nově obsažená frakce, ve které je poměrně zajímavý postup evokující mnohem více Gothic.

G1 mi sedne asi nejlíp, právě kvůli té atmosféře, což je umocněné právě tím, že celý děj je nacpán na malé území. Dvojka už trochu trpí moc velkým světem, což pak Piraně zabili v G3. Přitom já G3 za až tak příšernou hru nepovažuji, pořád to má dobrý potenciál, ale sám se do něj vracím jen kvůli hezky propracované krajině, hlavně Myrtana, a kvůli atmosféře v poušti. G1 mi zpětně krásně zapadá do linky cRPG, které začala Ultima Underworld. Kroniky prozatím odložím na Vánoce.

U Risenu mám problém právě s těmi frakcemi, v tomhle asi narážíme na stejný pocit :). Dvojka mě odradila hned na začátku, ale tu trojku bych chtěl nakonec asi dohrát.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #92 kdy: Říjen 23, 2025, 21:09:02 »

No, já myslím, že g3, pokud vynechám bugy a stav, ve kterém vyšel, tak trpí hlavně neskutečně debilními úkoly a "příběhem". Naopak třeba svět si myslím, že je relativně dobrý, i když je větší. Nepovedla se u něj jen ta neskutečná komprimace světa, že na každých 100 krocích je město a tomu logicky odpovídá i velikost toho města a trpí tím i úkoly, která hráč v tom městě dostane. Kdyby udělali raději méně trochu větších měst, mezi tím třeba jen menší osady, ale ne moc, aby v tom světě prostě byl prostor, bylo by to dle mého lepší. Tak, jak to v g3 je, to kolikrát působí až komicky.

Další věc je boj a rozvoj hrdiny, což je také velmi nepovedené.

No a když toto všecho hráč sečte s tím stavem, v jakém hra vyšla po vydání a tím, že jsem jí poprvé dokázal dohrát až asi cca 5 let po té a to jen díky modifikaci od fanoušků, která tu hru opravuje, tak podle mě je to jedna z nejhorších her, které jsem kdy koupil a hrál. A od PB naprosto jasně nejhorší.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #93 kdy: Říjen 24, 2025, 16:05:14 »

Komprimace světa v G3 je zvláštní, nejvíc je to vidět právě na Myrtaně. Pomohla by tomu větší mapa nebo něco odebrat, např. Nordmar, který mi nikdy moc nevyhovoval :). Zajímavé na tom je, že ve dvojce se píše něco málo o geografii kontinentu, ale když pak do Myrtany vstoupíš, tak vypadá tak nějak usekle. Určitě by tomu pomohla max. 2-3 města a sem tam nějaká malá osada. Proto mi třeba poušť přijde zajímavá, byť ty "dlouhé" vzdálenosti jsou do určité míry jen optický klam. Ale zase to má alespoň ty cca 3 ústřední města a osady posazené na okraji mezi Myrtanou a Varantem.

Úkoly by mě ani tak nevadily, ale mě nejvíc vadilo a dodnes stále vadí, že jakmile někde něco splníš, tak se daná lokace anonymizuje. Při poslední rozehrávce jsem se tak snažil skřety udržet co nejdéle ve městech, protože po jejich likvidaci se města/osady zaplní anonymními NPC a veškerá interakce je v tahu  a hlavní postava je každému ukradená. Ani příslušnost k frakcím není nijak uspokojující. Elex na tom není v tomto ohledu o moc lépe, ale ten alespoň táhne systém příběhu po kapitolách. G3 je prostě jeden velký mišmaš.

Poslední dobou se velký svět povedl snad jen Larianům v Baldur's Gate 3 a předtím Zaklínač 3. Piraně se měli držet malých světých.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #94 kdy: Říjen 24, 2025, 17:39:36 »

No, on ten svět není moc velký. Hezky je to vidět, když zvýšíš dohled a případně odstraníš mlhu. To v Ardeii vidíš Xardasovu věž a uvědomíš si, jak blízko vlastně je.

Úkoly jsou naprosto otřesný a i systém reputace s nimi spojený, je úplně směšný. Zvláště pak v kombinaci s dalšími směšnými věcmi, co ve hře jsou. Třeba krádežemi a podobně. V té hře vzniká celkově hodně komických situací, působí to jako parodie na RPG hry a hry od PB do té doby.

S těmi frakcemi existuje vcelku hezký mód do g3, který po osvobození dodá nové postavy a úkoly do měst. Alespoň tedy do některých.

Já myslím, že svět v zaklínači3 se právě moc nepodařil a považuji to za nejslabší článek té hry. Je úplně jasně vidět, že autoři nevěděli, co do té hry dát a jak jí naplnit. Dobrý otevřený svět jsem naposledy viděl ve fallout new vegas. Což je asi taky poslední RPG hra v tomto pojetí, která mě bavila.

BG3 jsem nehrál, nejsem schopný dohrát ani druhý díl (tj divinity original sin 2).
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #95 kdy: Říjen 24, 2025, 18:42:02 »

Divinity: original sin 2 jsem taky nedohrála, i když si myslim, že to špatná hra neni. BG3 je lepší. Byť teda nedoporučuju dohrávat, protože konec za to nestojí, dojela jsem to jednou z povinnosti a nejsem z toho odvázaná.

G3 jsem vzdala během prvního boje, vůbec jsem nepochopila, jak se ta hra ovládá. Kdybych měla podezření, že se jedná o slušnou hru, tak si najdu tutorial. Takže za mě Gothic má první díl, druhej dík, a chronicles of myrtana: archolos. A archolos je nej, havraní dvojku už jen s módama (nelíbí se mi tam ten systém zdražování, kde člověk syslí poťáky na navýšení síly celou hru, a pak jde z 0 na 100, celou hru trpíte nedostatkem síly a pak jste najednou OP).

A teď mě omluvte, jdu překopávat svoje elektrárny v Satisfactory.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #96 kdy: Říjen 24, 2025, 19:53:44 »

Zaklínač 3 není v pohledu na svět ideální, ale když už teda šli do openworldu, tak to pořád dopadlo celkem slušně. Za mě to mělo být na kapitoly, jako předchozí díly, ale časem jsem si nakonec zvykl. V BG3 jsou právě ty kapitoly a každá lokace je pěkně ucelená. Divinity OS2 jsem taky nedohrál, vlastně jsem se v nich ani moc nepohnul. Nějak mě to neoslovilo.

Fallout NV jsem jednou zkoušel, ale nějak se do těch Falloutů nedokážu vůbec dostat, takže jsem zatím neodehrál z té série z hola nic.

Jinak já jsem poslední léta nějak smířlivější :). Co by mi před pár lety ještě vadilo, to jsem vzal nakonec na milost.

Edit: teď mě ještě napadá, že bych mohl zkusit Greedfall ...
« Poslední změna: Říjen 24, 2025, 19:59:58 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #97 kdy: Prosinec 13, 2025, 02:11:19 »

Nyní můžeš zkusit i modifikaci "Zlatá brána 2", která dnes vyšla. Nehrál jsem a dnes jsem o ní slyšel poprvé, ale je v češtině a měla by být asi velká.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #98 kdy: Prosinec 13, 2025, 15:19:08 »

Hej, dík za info. Nevim jak Elemir, ale já už instaluju. Sice teď neni uplně prostor, ale alespoň nahlídnu.

Edit: no tak možná počkáme na nějaký patche a další podporu.
« Poslední změna: Prosinec 13, 2025, 16:11:24 od Yuyana »
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #99 kdy: Prosinec 13, 2025, 16:14:12 »

Já si musím dát nejprve dostatečnou pauzu a první v pořadí pak bude navíc Archolos.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #100 kdy: Prosinec 14, 2025, 02:16:27 »

U kronik by měla vyjít i nějaká novější verze, nevím tedy kdy, ale možná by stálo za to na ní počkat.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #101 kdy: Prosinec 14, 2025, 15:32:51 »

To je ale ten problém, že nikdo neví kdy, a autoři řekli, že nikam nespěchaj.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #102 kdy: Prosinec 15, 2025, 20:48:50 »

Jo, já vím, ale možná by stálo za to začít tímto a pak až hrát Kroniky.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #103 kdy: Prosinec 17, 2025, 21:31:28 »

Můj první instinkt byl tu zlatou bránu vzít na GOGu, kde je to samostatná instalačka. Přišlo mi to takový praktičtější, že je to oddělený jako samostatní hra. Problém je, že GOG verze se po spuštění nový hry okamžitě zřítí. Nejdřív jsem se na to chtěla vyprdnout, ale pak jsem to šla stáhnout ze Steamu. Hra se spustila, ale vypadala naprosto strašně. Naštěstí mi došlo, že je to pojatý jako mód na Gothic 2, tim pádem bude asi nutný vypnout ostatní módy na Gothic :-D. A zabralo to, už hraju.

Dabing je polsky, některý NPC mluvěj anglicky, český titulky jsou odhaduju nějaká AI srajda, je to velmi fascinující a trochu se mi z toho vaří mozek. Naštěstí zápletka zatim neni složitá a anglickopolskyčeská směs je pro mě překvapivě srozumitelná. Ve smyslu že mě překvapuje, že tomu rozumim.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #104 kdy: Prosinec 18, 2025, 10:06:18 »

Prý je to překlad skrz AI, ale momentálně probíhá ruční korekce všech nedostatků, jen to nestihli do data vydání a tak tam dali tu neopravenou češtinu. Ale mělo by se to asi časem zlepšit. Já na to nemám čas to hrát, takže mi to nevadí :D.
IP zaznamenána
Strana: 1 ... 5 6 [7] 8