Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 19:51:29
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 3 4 [5] 6 7 8

Autor Téma: Gothic a Gothic 2 + Noc Havrana  (Přečteno 12422 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:Gothic a Gothic 2 + Noc Havrana
« Odpověď #60 kdy: Říjen 13, 2025, 07:05:29 »

Díky snazšímu sekání do strany jsem získal větší jistotu a troufnul jsem si konečně i na skřety. Používám na ně trochu jinou taktiku, kdy využiju okamžiku, kdy se skřet napřáhne a než sekne, tak ho seknu já zprava (nebo zleva). Tím ho zásahnu a zároveň mu úspěšně přeruším útok. Bohužel mi poněkud blbne klávesnice, takže občas to nereaguje na pokyn, ale s tím se dá žít :). Taktika to není 100% i tak, protože skřeti občas vypadnou z rytmu a udělají svůj tah o něco dříve. Elitní skřeti pak občas seknou taky zprava doleva a to mě prostě zasáhne vždy.

Pomalu jsem pročistil celou východní stranu hradu a část západní strany. Tedy místa, kde je skřetů méně a dají se snadněji izolovat. Další na řadu přišli skřeti v lese na východě a u Starého dolu. Poté jsem pročistil Xardosovu věž, tedy až na démona, toho nedokážu ani škrábnout.

Na kostlivce jsem toho mnoho nevymyslel, ale během bojů mi z toho "vykrystalizovala" taktika doporučená Milhausem, tedy kryt, sek, kryt a tak stále dokola. Sice mi to moc nejde, ale už jsem dost kostlivců udolal i tak, dokonce mám vyčištěnou kryptu na Onarově farmě.

Pomalu jsem se dosoukal na level 23 a konečně jsem mohl sílu zvednout na 90. S bonusy jí mám nyní na 110, takže už mohu používat lepší jednoručky, jako třeba Inkvizitor nebo Havraní zobák.

Další postup už bude asi horší, protože u tréninku síly se mi objevilo, že dalších 5 bodů síly by mě mělo stát už 20 DB, což by znamenalo další 4 levelupy (potřebuji 10 bodů do 100). Dva bych ještě v Hornickém údolí mohl uhrát, ale taky budu potřebovat body na učení starých textů. Přemýšlím proto, že bych těmi texty raději začal a teprve pak bych pokračoval v tréninku síly. Mezitím bych se mohl přesunout i do datadisku.

Největším problémem zůstavají skřetí psi, dračí chňapavci a ohnivé ještěrky. Psa už zabiju, ale jen pokud je sám, což je trochu komplikované, když obvykle chodí ve dvou :). Ještěráky jsem ještě nezkoušel, ale čekám, že to bude něco jako elitní skřet - kupodivu jsem úplně zapomněl, že taková potvora v G2 vůbec byla.

Všiml jsem si také zajímavého chování některých úkolů, které po splnění nezmizí z přehledu. Zmizí až po delší době nebo po restartu hry. Trochu to mate, protože se to občas tváří tak, jako že úkol má pokračování a ještě jsem ho nepslnil celý. Kupodivu se mi také konečně povedlo ukecat Felanna, že má přestat bušit kladivem - zmlátil jsem ho ještě jednou a najednou tam ten dialog měl.

Jsem na 45 hodinách a teprve teď začínám vypadat jako neohrožený bojovník :D. I když to je potřeba brát s hodně velkou rezervou :D.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #61 kdy: Říjen 13, 2025, 09:53:57 »

Ještěřani jsou spíše srovnatelní se skřetími bojovníky. Rozdíl mezi nimi je, že mají větší útok a snadněji tě zabijí, ale méně životů a snadněji zabiješ ty je. U nich je spíše potíž, že bývají ve skupinách a na místech, kde není snadné je odlákat.

Na jazyky je třeba 3 levely - tj 5-10-15.

Na tvé místě bych už se sílou skončil, pokud jí máš na 90. Naučil bych se hlavně ten lektvar síly, pak jazyky a pak zbraně.

Tu kryptu jsi zvládl celou, tedy všechny ty vlny, co se tam objevují, včetně temného pána? Pokud ano, pak bys asi již neměl mít moc problém nikde jinde. Nějací jsou i u Dextrovi věže, jestli si tam nebyl.
« Poslední změna: Říjen 13, 2025, 10:07:38 od Milhaus »
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #62 kdy: Říjen 13, 2025, 11:06:07 »

No, zvládl ... :D. Řekněme, že jsem našal řešení ;).

Na férovku bych to nedal, ale každou vlnu jsem lákal postupně ke vchodu a mezitím jsem se chodil doléčovat. Bosse jsem sundal za pomoci mrazícího kouzla a zbytek mágů, co mě nenásledovali, jsem zabil pomocí vyvolaných kostlivců. Ti mi pomohli navíc odlákat pozornost dalších kostlivců, takže jsem získal trošku výhodu.

U Dextera jsem zatím nic neobjevil, tedy krom jeskyně s červy.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #63 kdy: Říjen 13, 2025, 14:24:54 »

Ještě je tam druhá část jeskyně. V g2 tam občas vyběhl důlní červ přímo do tábora banditů ve snaze sejmout kostlivce. V g2a tam dali k červům mříž.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #64 kdy: Říjen 13, 2025, 14:37:00 »

Jo vzadu za tím výběžkem, na tu jsem úplně zapomněl. Proběhl jsem jenom tábor a tu jeskyni s červem. Budu se tam muset vrátit. Pak mi zbyla ještě jeskyně u kruhu v Hornickém údolí + krypta, které jsou taktéž plné nemrtvých. Ostatní jeskyně hlídají dračí chňnapavci a přes ty zatím neprojdu.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #65 kdy: Říjen 13, 2025, 15:02:55 »

Dračí chňapavce, pokud si je budeš odlákávat po jednom, by si již nyní měl zvládnout, tou metodou uskakování vzad. Chňapavec je svým způsobem jedna z nejsnadnějších potvor, protože jednak se dá právě snadno odlákat a jednak je hodně čitelná, kdy uskakovat. Největší blbost je na ně zaútočit na dálku nebo kouzli. Ale na ně jako nemusíš spěchat.

O běžných kostlivců je hrozně zajímavé, že oni působí poměrně silně, ale přitom je to asi nejslabší z těch oblud za 300exp. V tvé hře brzy začnou padat na jednu ránu. Naopak ti temní páni jsou docela drsní.

U skřetích psů je poměrně dost zajímavostí. Například dají přednost jídlu před kořistí. Tedy pokud třeba někde poblíž zabiješ krysu, nebo krysokrta, budou jí raději žrát, než tě zabíjet. Pak je šance odlákat jen jednoho a takto je postupně pobít. Taky mám za to že u nich funguje totéž, co u vlků. Pokud vidí vlk ovci, dojde automaticky k tomu, že ovce začne utíkat a oni jí začnou lovit. :D. Super je taky proměna na skřetího psa a v ní pak zabít jednoho ze smečky třeba 4 kusů (třeba těch, co jsou kousek od města, jak je stínová šelma a jeskyněs další stínovou šelmou). Pokud jej zabiješ, zbytek smečky se začne chovat jako vyvolaný vlk, tedy začnou tě následovat, útočit na tvé nepřátelé (i s expy) a časem sami zdechnou, jako každá vyvolaná potvora. Pokud se navíc proměníš zpět na člověka, tak tě zakousnou a dostaneš expy za sebe sama :D.

U golemů (krom ledového) je zase zajímavé, že na ně můžeš klidně vyrazit v trenkách. Je úplně fuk, co máš na sobě. Což dělá z ohnivého golema jednu z nejdrsnějších potvor ve hře. Hlavně z toho, co je u ohnivého draka na kopci. To je tak říkajíc zabiják v ologu. U trolů platí totéž, ale ti jsou slabí.
« Poslední změna: Říjen 13, 2025, 15:19:23 od Milhaus »
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #66 kdy: Říjen 14, 2025, 06:59:03 »

Mě se už 2x podařilo poštvat potvory proti sobě, což je taky docela zajímavý detail :). V Hornickém údolí jsem vyprudil skupinku skřetů se šamanem, a když mi zbyl jen šaman, tak omylem trefil poblíž pobíhajícího skřetího psa, který se do něj hned pustil. Už jsem jen doběhl a oba dorazil. U Xardasovy věže se mi pak stalo něco podobného s Pátrači, kdy jeden trefil druhého a začali se pak smažit mezi sebou. Tím mi dali dostatek času, abych je celkem bezpečně sundal oba.

Dračí chňapavec taky dává přednost mrtvé kořisti, ale zatím si od nich držím odstup :). Kdybych je sundal na pár seků, tak by to bylo ok, ale čím déle mi souboj trvá, tím víc hrozí, že se mi klávesnice sekne. Tu předchozí jsem si bohužel polil vínem a musel jsem vytáhnout náhradní, která blbne i při běžném psaní. Leč jsem líný si pořídit novou :D.

Kostlivci mi dali zprvu zabrat, protože ten kryt jsem nikdy předtím neřešil. V základní hře jsem je prostě vždy rozsekal bez problémů, ale tady je to nějaké jiné. Chce to cvik, abych kryt použil ve správný okamžik. Když se pak zadaří úder, tak má kostlivec hned 1/3 zdraví v tahu. Nesmí na mě teda naběhnout dvojice kostlivců, ale to platí o většině tužších potvor. Pořád jsem si nevzvykl na uzamknutí potvory, takže pak prostě jen mlátím kolem sebe a většinou to skončí tak, že sice všechno nasekám, ale nic nedorazím a místo toho skončím doražený sám :).

Zajímavý je taky souboj se stínovou šelmou. Překvapilo mě, že to máchání zleva doprava funguje dobře i na ní. V jedničce to byl prostě tank, který se vrhnul vpřed a neměl jsem šanci, ale tady se chová podobně jako skřet. V počátku skoku (výpadu) jí zasáhnu, ona se stáhne, v dalším skoku to zopakuji a tak stále dokola dokud nepadne.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #67 kdy: Říjen 14, 2025, 13:34:08 »

Jo, hlavně pátrači to dělají vcelku často, neboť jsou vůči sobě navzájem neutrální. Nicméně také velmi často sešlou ten ohnivý déšť, čímž zabijí všechny v okolí. Hlavně na Sekobově farmě to dělávají.

U skřetů je zajímavé, jak vnímají okolí. Skřetí bojovník tě zaregistruje vždy a vždy udělá poplach, takže na tebe zaútočí i ostatní. Elitní skřet a šaman jsou vcelku ignoranti, takže pokud se k nim přibližuješ mimo jejich zorné pole, můžeš přijít až úplně k nim. Sedícího šamana tak lze zabít dřív, než se vůbec postaví.

Kostlivci a obyčejní chňapavci byli v původní hře silnější. Kostlivci hlavně tím, že měli skupinové myšlení - tedy zaútočil-li na tebe jeden, šli po tobě všichni (jako třeba skřeti). Taky byli o dost odolnější vůči magii. Na pátrače bylo třeba skvělé kouzlo vyvolání kostlivce. Chňapavec pak prostě měl lepší statistiky.

Na stínovou šelmu funguje i to uskakování dozadu, ale je hůře čitelná, než chňapavec. Na druhou stranu je poměrně slabá. U nich je zajímavý jejich vztah se skřety. Pokud skřet uvidí stínovou šelmu (a to i hrdinu v přeměně na ní), okamžitě na ní útočí. Pokud jej ale stínová šelma zraní, začne prchat pryč :D. Ve čtvrté kapitole se budou řezat skřeti se stínovýma šelmama v lesíku, který je kousek od hradu před beranidlem (většinou tudy hráč jde v druhé kapitole na hrad).

Ještě jsem si vzpomněl, že bys v Khorinisu určitě měl jít do jeskyně, která je kousek od města. Je třeba projít lesíkem, kam se chodí na lov s Bartokem. Pak jít kousek směrem k moři a cestou směrem jakoby zpět k městu. Na konci je jeskyně. Tu by bylo dobré vyčistit určitě dřív, než přejdeš do čtvrté kapitoly a lze jí snadno přehlédnout.

Taky je dobré pozabíjet nějaké potvory, jako divočáci a ještěrky za jeskyní banditů (které zabiješ nejspíše na začátku hry s Cavalornem). Ty, jakožto paladin bys tam od druhé kapitoly měl mít amulet obratnosti (+10), což by se ti mohlo hodit na kapsaření.
« Poslední změna: Říjen 14, 2025, 13:42:20 od Milhaus »
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #68 kdy: Říjen 14, 2025, 15:37:42 »

Jo, u toho zabíjení se potvor navzájem je ještě zajímavé to, že ledoví vlci mohou zabít ledového draka :D. Ono se to hodí hlavně při hře minexp, kde člověk řeší, jak zabít draky a přitom z nich nezískat žádné zkušenosti. A zrovna tady je dobré rozehnat ještěřany poblíž (třeba strachem), neboť ti by draka bránili, pak s drakem promluvit, aby byl smrtelný a pak se postavit tak, aby trefil jednoho z vlků, co jsou poblíž. Ti jsou schopní jej ukousat. :D

Nebo alespoň já to tak dělal, když jsem zkoušel to tak hrát.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #69 kdy: Říjen 14, 2025, 15:56:00 »

Já bych se i účastnila diskuse, akorát bych psala jen to, že milhaus má oravdu, což mi nepřináší potěšení. Dostáváš správný informace, elemire :-D.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #70 kdy: Říjen 14, 2025, 16:28:45 »

Taky se zapoj :). Asi Elemírovi říkám až moc, ale nemůžu si pomoci :D.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #71 kdy: Říjen 16, 2025, 15:26:25 »

V pohodě, já to trošku filtruju a pak se k tomu vracím později :).

Po 57 hodinách jsem se dosoukal na level 30 a je jasné, že jsem zatím neměl jednoručky zvedat na 40%. Ztratil jsem tím cenné body, které by se mi nyní hodily jinde. Pochybuji totiž, že se mi podaří level 31 uhrát ještě na mapě Khorinisu.

Stále jsem v Kapitole 2 a v Hornickém údolí mi zbylo jen něco málo dračích chňapavců a ohnivé ještěrky. Všechno ostatní jsem vymlátil a rovnou jsem si odkryl draky. U ledového draka to bylo o něco zdlouhavější, hlavně pak odlákat veškerou havěť přímo od něj, ale zadařilo se.

Mimo údolí mi toho také už moc nezbylo. Pár trolů a nějaká kombinovaní havěť okolo Onarovy farmy - několik dračích chňapavců a nějaký ten skřetí pes. To vymlátím za chvilku.

Cílem je přeci jen zvednou sílu v základu na 100 a k tomu se naučit komplet jazyky. A právě na to mi chybí ještě jeden levelup, tedy konkrétně 10 bodů, které jsem neprozřetelně utratil. Do datadisku jsem chtěl vstoupit s tím, že budu schopný používat Skřetobij (síla 130).
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #72 kdy: Říjen 16, 2025, 16:40:08 »

Sílu 90-100 a hlavně se naučit lektvar síly. Ten lektvar síly, pokud najdeš všechny šťovíky a dračí kořeny, je to nejdůležitější, co hru definitivně zlomí. Z 90 můžeš skončit na 180 a použít i nejlepší zbraně. Tedy ten útok se více jak zdvojnásobí. Jazyky ten efekt nemají tak veliký, ale díky nim se hrdina zlepší i v jiných věcech, třeba v obratnosti, maně, životech a podobně. Ovládání zbraní má také značný efekt, nejlépe pochopitelně je dotáhnout na 100 skrz i předměty, nebo alespoň nad 60 kvůli animaci, ale záleží na tom pořadí, co se jak a kdy učíš.

Určitě by si třeba byl zkrátka silnější, kdybys měl mistrovský meč, sílu na 30 a byl na 100 v jednourčkách, než když bys měl sílu 90, měl kvalitní meč a jednoručky na 30%. Ale zároveň je určitě lepší mít sílu na 180 a jednoručky na 30%, než mít sílu 90 a jednoručky na 40%. A když si se vydal touto cestou, nauč se hlavně lektvar síly.

Když jsem to hrál naposledy za paladina, měl jsem takové statistiky:
https://www.youtube.com/watch?v=GtTXYAtR508

Myslím, že více mít asi nelze, tedy jsi-li na 30 úrovni, můžeš asi získat jen 2 úrovně.
« Poslední změna: Říjen 16, 2025, 17:57:50 od Milhaus »
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #73 kdy: Říjen 16, 2025, 21:26:03 »

Jsem těsně pod 60 hodinami a nakonec se mi podařilo ten jeden level udělat. Zbylo mi už jen pár ohnivých ještěrek v Hornickém údolí, jinak vše co bylo k mání, je mrtvé. Víc v Kapitole 2 asi udělat nejde. Těch 20 bodů jsem tedy dal do výroby Elixíru síly a jelikož jsem měl suroviny na 9 lektvarů, tak mám nyní sílu 137 + 20 z bonusů (modlení už mám taky za sebou). Level 31 mi přihrál 10 dovednostních bodů, za což bych se mohl ještě doučit Jazyky level II.

No, jestli je level 32 konečná, tak to už moc možností nemám. Popravdě jsem s limitem nějak nepočítal :). Je vidět, že si to opravdu už moc nepamatuji. Docela mě zmátly požadavky zbraní, protože to jaksi evokuje, že bodů k rozdělování je dost. Asi jsem se měl vybodnout na lovecké dovednosti, protože to mi mohlo zvednout alespoň ty jednoručky.

Pokud bych někde dokázal získat 3 DB navíc, tak bych dokázal zvýšit jazyky na III, ale nic takového ve hře asi není (jeden dovednostní bod jsem třeba získal za dar mágovi v Khorinisu).
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #74 kdy: Říjen 16, 2025, 22:33:20 »

Tam není limit, ale myslím, že se nedá získat více expů, neboť při té hře jsem pravděpodobně sejmul vše, co bylo v Khorinisu a Hornickém údolí. Je to před cestou do datadisku ve třetí kapitole (tedy ve stejné chvíli, jako jsi ty).

Reálně se dá hru dohrát na cca 55-56 úrovni, může dost záležet i na tom, za jakou frakci hraješ a co přitom děláš. S mlácením NPC se dá dostat možná i trošičku výš. S využitím různých fint, jako třeba mlácený vyvolaných kostlivců kostěným mágem možná ještě víc. S využitím bugů, jako je třeba dávání starých mincí Wasilovi a jeho následné mlácení, je to neomezené.

Z paladinů a rytířů třeba padají náhodně gobliní bobule, tedy se je třeba vyplatí zmlátit, je za ně též dost expů. Ale zároveň je to trochu divné to dělat.
« Poslední změna: Říjen 16, 2025, 22:38:28 od Milhaus »
IP zaznamenána
Strana: 1 ... 3 4 [5] 6 7 8