Po všech těch odehrávkách dvojky jsem asi objevil něco, co jsem do té doby nepoužíval ... teda alespoň mi to přišlo jako nový objev

. Pamatuji si, že jsem všechny nalezené váčky vždycky jen prodával, což není moc výhodné. Oni se přitom dají použitím vybrat a získat tak plnou částku, která je v nich uložena. Naopak u škeblí apod. si vybavuji, že jsem je otevíral.
Začátek je vskutku zdlouhavý. Vsadil jsem na sílu a trvalo mi 15 hodin, než jsem se dostatečně posunul a další 4 hodiny, než jsem získal jakousi bojovou jistotu.
Do města jsem vstoupil na levelu 2 a velmi rychle následoval level 3. Zprvu jsem se zaměřil na jednoruční zbraně (30) a zbytkem dovednostních bodů jsem začal korigovat sílu, abych mohl používat lepší zbraň (cílem byl Vlčí meč). Mezitím jsem nastoupil do učení ke Constantinovi a pomalu jsem začal prozkoumávat blízké okolí severní brány města.
Hodně věcí se mi podařilo pořešit už jen tímto průzkumem, takže jsem začal poměrně rychle postupovat v úkolech obchodnických cechů a nakonec jsem se stal plnohodnotným žákem alchymisty a poctivým občanem města

. Z pohledu výdělku to asi nebyla nejlepší volba, ale stalo se. Úkoly jsem se snažil plnit co nejpoctivěji a vše, co vypadalo podezřele, jsem prozatím odsunul.
Jako občan města jsem mohl zajít do horní části města, ale klíčové bylo přijetí do domobrany, protože to mi zajistilo vstupenku k Lordu Hagenovi. Tím jsem nechtěně ukončil Akt I. Nějak se mi přitom buglo pár věcí - úkol s nalezením balíčku trávy a úkoly okolo gildy zlodějů. Ke zlodějům jsem se nakonec dostal tak, že jsem časem našel zprávu Halvora a toho jsem udal Lordu Andremu. Poté mě hostinský Kardiff poslal na setkání s Attilou, který mě chtěl zabít, leč proti mě moc šancí neměl (popravdě to bylo na pár pokusů, než se štěstí postavilo na mou stranu

). Ve stokách jsem vyhledal doupě gildy a po krátké úvaze se rozhodl, že se k cechu zlodějů přidám.
Kdysi jsem to už jednou udělal, ale za paladiny mi to přijde takové divné. Vzal jsem prozatím jen první úkol a pak uvidím. Otevírání zámků mě naučil už dříve Thorben, k tomu cech nepotřebuji, ale třeba kradení mě tuším nikdo jiný ve hře nenaučí.
To jsem ale hodně přeskočil. U Vatrase jsem si naťukl linku datadisku, ale moc úspěšný jsem v ní zprvu nebyl. Teprve časem jsem díky Cassii z cechu zlodějů dostal konkrétnější vodítko a pak už jsem získal dost jasný směr. Mimo město jsem se začal pomalu prokousávat všemy směry, vždy jen do chvíle, než jsem narazil na něco tužšího, kvůli čemu jsem musel posílit a upgradnout výbavu.
Přesto se mi už na levelu cca 6 podařilo dostat do Hornického údolí a proběhnout až do Starého tábora. Jelikož v údolí se dají najít cestovní runy, tak každá další cesta do tábora je už snadná, stejně tak cesta ven z údolí. Bohužel, na nějaké větší akce to tu nebylo, takže jsem jen koukl, co kde mají a co mě tu asi tak čeká a vrátil se zpět do předchozích lokací.
Pořád mi chybělo dost zkušeností, protože trénink síly najednou poskočil na 10 dovednostních bodů za 5 bodů síly a to mě začalo limitovat. Stejně tak peníze. Pomalu jsem se dosoukal na 40 bodů síly, ale nejvíc mi nakonec pomohl obchodník Erol, kterému jsem dříve pomohl. Vrátil se do své chatky k jezeru a stal se z něj další učitel síly a obchodník v jednom. Erol prodává za 1000 zl talisman síly +10, takže stačilo sílu vytáhnout už jen na 40, nasadit amulet a mohl jsem popadnout kvalitní jednoruční meč, co jsem dostal za přijetí k domobraně (nepráskl jsem proviánťáka, tak mi dal lepší mečík). Spolu s úvodním opaskem síly +5 a jednomu bonusovému bodu jsem měl v tu ránu sílu 56 a začalo to být znát.
Jelikož jsem trénink síly chvilkama doplnil o trénink zisku trofejí, tak jsem mohl něco málo vydělat prodejem kůží, zubů apod. Není to žádné terno, jako učeň lovce bych na tom byl asi lépe, ale co se dá dělat. Jako učeň alchymisty mám alespoň slušný příjem ze sběr hub. Pomalu jsem pročistil okolí Onarovy farmy a vše schůdné kolem na všechny strany. Dostal jsem se na nějakých 15 hodin a level 8.
Další 4 hodiny jsem pendloval mezi záhadami ve městě a lovem v přírodě. Cílem bylo nashromáždit 3500 zlatých, abych měl peníze na lepší zbroj domobrany (2500 zl) a osvobození Gorna (1000 zl). Zbroj prodává provianťák ve Starém táboře, kde je Gorn zároveň uvězněn. Zbroj poskytuje základní ochranu +70 (ta slabší jen +40), což bylo hned znát. Vrátil jsem se z údolí ven a konečně jsem se mohl pustit do číhavců. Než jsem se nadál, byl jsem level 10 (19 hodin ve hře).
Okamžik, kdy jsem si uvědomil, že to drhne, nastal právě v Hornickém údolí. V základní hře jsem v tuhle dobu dokázal s drobnou fintou polevelit na skřetech, ale ve hře s datadiskem jsem stále příliš slabý. Druhý okamžik nastal po objevení Skřetobije, který je v základní hře definitivní tečkou za skřetím nebezpečím. Jenomže jeho požadavek je síla 130 a to je v tuhle chvíli pro mě z říše snů

. Já budu rád, když se za pár hodin dostanu alespoň na sílu 85 a budu moci popadnout druhý nejlepší meč, který vlastním.
Výhodou je, že lepší zbroj zafungovala velmi dobře, takže nyní se mohu pustit do dalších tužších potvor a tím zrychlit levelení. Anebo jinými slovy, už se konečně mohu pokusit o systematičtější průzkum ostrova.