Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 21:57:45
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 [2] 3 4 ... 8

Autor Téma: Gothic a Gothic 2 + Noc Havrana  (Přečteno 12487 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:Gothic a Gothic 2 + Noc Havrana
« Odpověď #15 kdy: Říjen 01, 2025, 20:42:05 »

Já jsem se řídil tím doporučením, jinak modifikace jdou obecně mimo mě. Vůbec by mě nenapadlo, že to jde hře předhodit i bez toho, což by mi ostatně bývalo usnadnilo práci :). Každopádně mě to alespoň donutilo kouknout na ty symlinky, protože to jsem jednou k něčemu potřeboval, ale měl jsem zažité, že to Windows neumí.

Kroniky určitě budu hrát. Měl jsem to v plánu už dřív, ale spíš jsem si chtěl předtím projet Gothic jako takový.

NOTR jsem tenkrát hrál asi v Gold Edici a pořádně si ani nepamatuji, o čem byl a jestli to fungovalo korektně. Původně jsem si myslel, že tu mám datadisk samostatně, ale asi se mi to s něčím spletlo. Našel jsem akorát původní instalačku základní hry na 3 CD a pak Gold na DVD.

DX11 používám ten od kiridese, ale nějak mi to dneska zablblo - rozhodila se mi synchronizace zvuku vs pohyb postav při mluvení. U ohně u Cavalorna mi to pak přihrávalo nějaký podivný zvuk na pozadí. Takový hodně rušivý zvuk.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #16 kdy: Říjen 01, 2025, 21:22:48 »

Datadisk je plně integrován do gothicu2 a člověk, který třeba nehrál původní gothic2, by ani nepoznal, kde datadisk začíná a kde končí. Nejvýraznější jeho změnou je nicméně obtížnost, která je daná zejména jiným systémem učení.

Modifikace jsou některé vcelku dobré, asi nejznámější jsou návraty, nebo nyní "new balance", ale to mě osobně moc nebere. Modifikace vždy přepisují právě ten soubor skriptů (gothic.dat) a proto u nich záleží i na jazyku, v kterém jsou dělané.

Pluginy většinou jazyk nemění (pokud neobsahuje současně i nějakou změnu těch skriptů). Osobně jsem nezkoušel skoro nic a i u toho, co jsem zkoušel, jsem to téměř nevyužil. Třeba ta modifikace s inventářem má kategorie, filtr, inventář lze ovládat čistě myší a není třeba klávesnice, ale já nic z toho nepoužívám, hru hraji čistě na klávesnici a na kategorie stejně nejsem zvyklý, takže nejprve hledám předmět 3 minuty, než mi dojde, že bych mohl přepnout kategorii. Ale věřím, že hodně lidí by to asi využila. Pro mě je tak největší přínos to, že si lze nastavit klávesu, která hromadně otevře boxy v inventáři. Když má třeba člověk 15 váčků s 10 zlatými, normálně by musel 15x zmačknout klávesu akce, tady zmačkne jen tu jednu a otevřou se všechny. Podobně to je u jídla, když třeba v původní hře člověk chtěl sníst 100 jablek, musel 100x zmačknout klávesu. Takto jí zmačkne jednou a připíší se mu 2 body k síle. A další výhodou, kterou používám, je klávesa, díky které lze vzít vše z truhel/inventářů a člověk to nemusí vybírat po jednotlivých položkách :D.
« Poslední změna: Říjen 01, 2025, 21:36:25 od Milhaus »
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #17 kdy: Říjen 01, 2025, 21:49:42 »

Ještě jsem si vzpomněl na jeden aspekt týkající se dx11, který občas může způsobovat i jiné potíže. Ono hra v úplně původním stavu fungovala jen v max rozlišení asi 1280x1024 a 30 fps. Systempacky/union přidal možnosti, že lze snadno nastavit i další rozlišení, jako 1920x1080 a vyš a hra s nim dobře funguje. DX11 to umí také a navíc hra většinou funguje obecně lépe a má výrazně vyšší FPS. Není problém, aby dosahovala třeba 150 fps a víc. Jenže to může být problém, protože na fps se váží některé věci. Například draci v datadisku mají regeneraci a ta byla daná fps, tedy čím rychleji hra jela, tím rychleji regenerovali a se 150fps by to bylo již nehratelné. Nejsem si jist, jestli to nějak nové verze unionu neopravili (pravděpodobně asi ano), ale stejně je dobré si tam dát v dx11 nějaký rozumný limit. Já mám třeba kolem 90-100. Myslím, že to může způsobovat problém i s tím zvukem, ale jistý si nejsem. Ona nedávno vyšla nějaká nová verze, která přidala i "vlny na vodě", celkově zvyšuje náročnost a měl jsem spíše pocit, že právě ta nová funkce s vlny způsobovala potíže (že se hra jemně zadrhávala a současně nějak blbla). Doporučil bych to tedy asi vypnout, ale nemusí to řešit vše.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #18 kdy: Říjen 02, 2025, 14:30:43 »

Musím přiznat, že teď jsem trochu zmatený. Vytáhl jsem to původní DVD s Gold Edicí, ale přijde mi, že jsem to tenkrát měl jinak.

Hra mi totiž dává na výběr mezi instalací základní hry (verze 1.32) a datadiskem, není to tedy integrované rovnou dohromady. A skutečně se rozjede jen základní hra. Pro hraní pod Windows 10 jsem samozřejmě musel doinstalovat primary a Union, aby se to zobrazovalo korektně. Zkusil jsem nahrát ty modifikace jen do adresáře Data, jak radil Milhaus, a skutečně je Gothic2.exe načetl takže to jde i bez toho starteru. Hra sice spadla, ale to jsem čekal, protože modifikace je pro G2A, tedy hra včetně datadisku.

Co mě ale na tom překvapuje, jsou dvě věci. Pamatuji si, že jsem kdysi někde psal návod na to, jak Gold Edici downgradovat, tedy jak Noc Havrana vyrušit. Jenomže proč bych to psal, když na DVD jsou ty dvě věci oddělené? Ponechme teď stranou, že z GOG Gold Edice jde datadisk odpárat jen příběhově, veškeré změny systému už zůstanou dle NOTR. Druhá věc je absence češtiny. Na DVD žádná přiložená není. Pokud jsem to DVD skutečně používal, tak jsem si musel očividně stáhnout češtinu z netu a tím pádem nejspíš tu z Gothicz.net. Proto si asi na chyby ve hře nepamatuji.

Pamatuješ si Milhausi, kde bych tu oficiální češtinu mohl najít? Všude je jen ta čeština od vás a já si vůbec nevybavuji, že bych k tomu DVD cokoliv dalšího dostal.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #19 kdy: Říjen 02, 2025, 15:44:09 »

Jak se zdá, tak se u nás prodávaly dvě verze Gold Edition ...

1) do poloviny roku 2007 ... https://web.archive.org/web/20070217010654/http://www.xzone.cz/nahledgame.php3?idg=1520

2) druhá polovina roku 2007 (Platinová Edice) ... https://web.archive.org/web/20071025101952/http://www.xzone.cz/nahledgame.php3?idg=1520

Já tu hru kupoval na konci června (za 399 Kč) a dostal jsem verzi bez CZ. V archivu jde ještě něco málo vytáhnout z diskuze a kupodivu je tam pár dotazů na češtinu, takže ani tenkrát to nebylo moc jasné :). Popisují se tam i problémy s tím přesunem postav v rámci datadisku. Později Gold nahradila Gothic Saga 1+2, která vychází z předchozích lokalizovaných distribucí. Tuhle verzi zřejmě distribuovali i ve Score 255 (11/2012) a tady už se základní hra instaluje rovnou s datadiskem a je to opravdu rovnou v češtině.

Záhada tedy asi vyřešena. Ke své Gold jsem si holt musel češtinu stáhnout, takže jsem určitě musel používat češtinu od NOTR Team ;). Samostatná čeština od CD Projektu nevyšla, lokalizované verze jí prostě měly rovnou v sobě.

Ještě taková drobnost. Moje Gold se identifikuje jako Gothic II, kdežto ta lokalizovaná se identifikuje jako Gothic 2 Gold. Tváří se to tedy i navenek jen jako kompilát základní hry + datadisku.

Když už jsem byl v tom, tak jsem zkusil na hru znovu aplikovat češtinu z https://github.com/auronen/Gothic-2-localization/releases/tag/5.9.2025.1 ... tentokrát jsem měl nainstalovaný datadisk. Do adresáře Data jsem nakopíroval jen soubory:

G2A_base.mod
G2A_cs.mod
G2A_fonts_cp1250.mod

a hru jsem spouštěl klasicky pomocí Gothic2.exe.

Hra se po instalaci datadisku změní z verze 1.32 na verzi 2.7 a aplikovaná čeština funguje tak napůl - rozhraní a dialogové volby jsou v CZ, dialogy samotné však zůstávají v EN. Asi kvůli odlišnostem ve verzi, pro kterou je modifikace vytvořena.

Po instalaci primary patche se verze hry změní na 2.6 (fix) a modifikace se automaticky přesunou do podadresáře modvdf (tím pádem přestane čeština fungovat). Překopíroval jsem je tedy zpět do Data a spustil hru znovu. Nyní čeština naběhla a v pořádku.

Problém je akorát v tom zdlouhavém načítání pod Windows 7, ale to je asi opravdu hlavně problém na mé straně. Nezměnila to ani instalace Unionu. Union se jinak hlásí jako verze Union 1.0m a jiná viditelná změna oproti primary patchi není.
« Poslední změna: Říjen 02, 2025, 17:01:28 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #20 kdy: Říjen 02, 2025, 17:39:17 »

Tu češtinu dělali pro verzi tuším herní klasiky a bylo to opravdu hodně dlouho po tom, co vyšel oficiální anglický datadisk v ČR. My dělali tu češtinu ještě s německým datadiskem, což byla jediná možnost, jak si to tehdy zahrát (asi rok jim trvalo, než vydali anglickou verzi všude ve světě). S tou německou verzí byla i sranda, že krom poměrně komplikované instalace, pak fungoval původní gothic2 s anglickým dabingem, zatímco datadisk s německým dabingem :D.

V dnešní době je spíše problém někde sehnat čistý gothic2 bez datadisku :), ale vymyslel jsem postup, jak z gold edice odstranit datadisk, převést jej na verzi 1.32 a udělat z něj čistý gothic2 :D.

Jak už jsem psal výš, hra rozděluje texty do dvou hlavních souborů. Jednak jsou ve skriptech (které jinak i tvoří opravdu celou hru se vším všudy) a výsledný sobour po kompilaci je gothic2.dat. A na texty titulků (to, co je při dialogách v horní části obrazovky), které jsou uloženy ve verzi 2.6 v souboru ou.bin, zatímco ve verzi 2.7 v souboru ou.dat. (v tomto souboru se v podstatě spojí text titulků a wav soboury dabingu, ale to, jaký dialog se má objevit a kdy, se definuje ve skriptech). Mezi ou.bin a  ou.dat není jinak žádný rozdíl, je to jen o těch verzích hry.

Prakticky většina módů (dle všeho asi včetně systempacku/unionu/dx11) dle vyžaduje report verzi souboru gothic2.exe. Což je verze, která krom toho, že odstraňuje ochrany, dává více informací, které lze zachytit a pak s nimi dále pracovat. Ten je úmyslně udělán jako verze 2.6 a instaluje se dle mého automaticky, když třeba instaluješ union a podobně (nebo je to vyloženě vyžadováno, aby si to nainstaloval společně v rámci toho primary patche). Proto nejspíše ta čeština v tom souboru G2A_base bude mít ten soubor pojmenovaný jakou ou.bin a ve verzi 2.7, se kterou se již zkrátka nepočítá, že by jí někdo používal, nefungují titulky.

Primary patch pak krom té report verze gothic2 tuším obsahuje spíše nástroje pro spouštění módů a podobně. Například ten gothicstarter a podobně. Union je založený na systempacku (nejsem si jist, jestli se nyní nerozdělili) a opravuje hru po technické stránce.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #21 kdy: Říjen 02, 2025, 20:40:19 »

Teď jsem zrovna koukal, že na DVD LEVELu 154 (Červenec 2007) vyšla taky ta dvou instalační verze (dá se snadno sehnat na archive.org). Jinak úplně čistý Gothic 2 je na CD Score 147 (Duben 2006). Každopádně to asi za ty peripetie nestojí. Sám bych po tom sáhl asi jen v případě, že bych to rozehrával na starším PC pod Windows XP.

Jinak je hezké sledovat, jak už si houby pamatuji :D. Schválně jsem svůj archiv prohledával ještě jednou, protože se nemohu zbavit pocitu, že vlastním Noc Havrana samostatně, ale fakt to tu nikde nemám.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #22 kdy: Říjen 03, 2025, 02:27:59 »

Teoreticky se dá napsat na gog podporu a oni by měli dát přístup k verzi bez datadisku. Jde ale spíše o princip, že to prostě spojili do gold verze a hotovo. Přitom mezi gothic2 a datadiskem je velký rozdíl právě v té obtížnosti. Třeba nový hráči by spíše měli začít čistým gohtic2 a ne rovnou datadiskem.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #23 kdy: Říjen 03, 2025, 08:08:49 »

Kupodivu mi ta obtížnost přijde najednou v pohodě. Pamatuji si, jak jsem tenkrát napoprvé minul tu odbočku do údolí a pak se zpocen prosekával na farmu. Později jsem tu odbočku míjel zase kvůli tomu, že mi ti roztoči a vlci dole dávali zbytečně na frak. Předevčírem jsem tím ovšem prošel úplně v pohodě, dokonce i s těmi bandity v jeskyni, až si říkám, že to bylo nějak moc snadné :D. Anebo mi to prostě po těch letech už nepřijde a asi mám i mnohem větší trpělivost (souboj, spánek, souboj ...).
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #24 kdy: Říjen 03, 2025, 09:59:26 »

No, nejde tolik o začátek, ale spíše o střední až pozdější fázi hry, protože musíš hodně dobře zvážit, co kdy a jak se učíš a co použiješ za předměty. Pokud třeba průběžně používáš věci, které zvedají sílu, rychle ti stoupne cena za učení se síly, nemusíš mít dost velkou sílu na to, abys zvládl nosit nejlepší zbraně a tím jsi slabý, když máš bojovat s armádou skřetů. A toto, když člověk neví, nebo to mine, tak má prostě problém.
Také datadisk tak nějak zlikvidoval smysluplnost většiny zbraní na sílu, jelikož v době, kdy je potřebuješ, nesplníš požadavky. Sílu nad 100 se pravděpodobně nebudeš učit vůbec a jakmile dosáhneš této hranice, že se to již nechceš u učitelů učit, použiješ všechno, co sílu zvedá, tím jí skokově zvedneš třeba na 200 a rovnou použiješ nejsilnější možnou zbraň. Podobně při hře za obratnost u luků a atd.

Ještě horší situace je, pokud se hráč rozhodne hrát za čistého mága, co nejrychleji se přidá do kláštera a stane se novicem (jakože k tomu datadisk navíc přidal úkol, který to hodně usnadní) a pak najednou zjistí, že ona ta magie je nějak nefunkční až do cca 3-4 kapitoly a i ta kouzla, co fungují, stojí hrozně moc many a on nemá lektvary many, aby si jí mohl doplnit :D. V podstatě první skutečně silné kouzlo je vyvolání kostlivce a ledový blok ve 3 kruhu.

Jinak ale jsou zase ve hře vcelku dobré finty, které mohou dost radikálně hru zjednodušit, hlavně na začátku a hlavně pro bojovníky. Největší změnou asi je, že použití svitků stojí 5 many, tedy klidně můžeš třeba jako žoldák po příchodu do HÚ vytasit svitek ohnivého deště (které se dají najít) a zlikvidovat všechny skřety v jeho okolí. Nebo ohnivé koule jsou skvělé na gobliny kostlivce a obecně na kostlivce, lze také najít snadno svitky zničení nemrtvých a koupit si svitky blesku (zranění 150). S tím zničíš v podstatě všechny kostlivce v okolí Korinisu, svitkem bouře pak i větší skupinky a podobně.

Na začátku je asi nejlepší finta se nějak naučit/zvednout skrz předměty/sochu atd obratnost na 60 a u Martina v přístavu si koupit mistrovský meč. (obratnost se stejně hodí kvůli kapsářství). V podstatě by mělo stačit se jí naučit cca na 34, pak si vymodlit 10x obratnost u Innose a zbytek dotlačit bylinkami, lektvary, nebo prsteny/amulety/opasky. Později se hrdina obratnost naučí ještě mnohem víc, díky tabulkám. Mistrovský meč ti pak může zůstat klidně celou hru. Třeba při hře za mága, nebo obratného hrdinu, je to nejlepší zbraň.

Svitky proměn jsou pak kapitola sama o sobě, no. V proměně třeba na skřetího psa zlikviduješ během chvilky většinu havěti co je za méně jak 200exp, v proměně na dračího chňapavce můžeš zlikvidovat vše, co je za 300exp (hlavně smečky skřetích psů) a podobně.

Ale tyto a další finty člověk prostě musí znát a pokud je neví, má to pochopitelně mnohem těžší. Obecně trvá mnohem déle, než se hra zlomí a hráč dostane pocit nepřemožitelnosti. V čistém g2 se stačilo naučit sílu na 60 a u pyramidy si vzít skřetobij, naučit se ovládat jednoruční zbraně alespoň na 60 a hrdina byl nepřemožitelný. Tedy mohl toho dosáhnout na 12-14 úrovni.
« Poslední změna: Říjen 03, 2025, 10:04:30 od Milhaus »
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #25 kdy: Říjen 03, 2025, 10:18:13 »

Už si to moc nevybavuji, ale asi jsem to hrál klasicky na sílu a nějak si tím prošel. Naopak si vybavuji, že jsem v datadisku měl asi problém s pátrači, kteří byli nějak vytunění, ale u skřetů těžko říci. Základní hru jsem hrál tolikrát, že ta jedna rozehrávka datadisku mi v tom úplně zanikla a pamatuji si z toho matně snad jen finální souboj. Navíc bych řekl, že mi někdo poradil, na co si dát pozor a jak trénovat.

Já už si teda kupodivu ani moc nepamatuji, jak to probíhá v základní hře, protože v ní se nějak trenují dovednosti dohromady? Myslím tím, že tréninkem jednoruček se trénují trochu i obouručky atd. Jsem pořád ještě na začátku, takže jediný trenér je Cavalorn a ten mi nabídl akorát jednoručky. Za mága jsem hrál jen jednou, takže u toho si vybavuji jen pár okamžiků v úkolech. No, bude to ještě hodně zajímavé :). Ono to vlastně bude víc jak 15 let, co jsem to nehrál.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #26 kdy: Říjen 03, 2025, 11:12:59 »

Většina hráčů datadisk zvládne dohrát, i když většina jej i pokazí a má to těžší, než by mohla mít. Člověk, který před tím hrál čistý g2 v tom má určitou výhodu, ale současně to může být svým způsobem i nevýhoda, když ty změny nečeká :). Jsou ale lidé, které datadisk frustroval na tolik, že jej nedohráli a jelikož nebyla možnost hrát čistý g2, nedohráli ani ten. Úplně je to prostě od té hry odradilo.

Já třeba čistý gothic2 hrozně dlouho nehrál, po té co vyšel datadisk asi 15 let. (před tím jsem jej dohrál mnohokrát). Pak jsem si to jen tak zkusil a byl to dost nezvyk. :).

V gothic2c byly určité věci, které měnily cenu výuky. Třeba hrdina, který se stal novicem, měl dražší učení se tuším boje (nebo možná síly/obratnosti) o dvojnásobek. Při učení se zbraní fungovalo, že pokud v jednoho dosáhl vyššího stupně než v druhé, učil se obojí, ale stálo jej to 2x víc bodů. Tedy třeba pokud byl v obouručních zbraní bojovník s 30% a v jednoručních zbraních mistr s 60%, stálo jej učení se jednoruček 2x více bodů, ale zvedaly se mu současně obě zbraně. Na 90% v jednoručkách tak byl současně mistr s 60% v obouručkách a na 100% by jej jednoručky zase stály klasicky 10vb. Ono to pro něj prostě nebylo dražší, ale musel investovat body do obou těch dovedností.

V gothc2a to je stejné, také by se hráč učil v této situaci jak obouruční tak jednoruční zbraně, ale cena je daná tím systémem učení 0-30 - 1bod=1vb, 31-60 - 1bod=2vb, 61-90 - 1bod=3vb, 91-120 - 1bod=4vb, nad 120 - 1bod=5vb. Přitom cena se nedvojnásobí, tedy je to svým způsobem výhodné, ale i tak hodně drahé. Na druhou stranu v datadisku se zrovna zbraně nebude hráč učit na moc vysoké hodnoty, protože najde tabulky, co je zvedají. Úplně odpadne ten problém, který byl v g2, najít učitele, který by hráče naučil danou zbraň na 100% a tím i ty posvátné dialogy, když to hráč dokázal.

V g2c se ale hlavně mohl člověk naučit všechno, co chtěl. Jako bojovník se mohl naučit u učitele sílu a obratnost na 100 (max), pokud byl nenažraný, mohl použít i prsten skřetího velitele a sílu u učitele se naučit ještě víc, pak použít lektvary a zvednout jí třeba na 250, mohl se naučit všechny zbraně na 100 (obouruční, jednoruční, kuše, luky) a ještě se naučit alchymii, zlodějnu a získávání trofejí.

V g2a to takto nejde a musí se zaměřit na konkrétní vlastnost a konkrétní zbraň, zlodějnu se naučit co nejdříve (hlavně kapsářství), naučit se alchymii, jazyky a trofeje krom kůží se neučit vůbec. Ale právě v těch vlastnostech/zbraních to lze snadno pokazit. Například když se člověk učí sílu a současně se učí luk (a nedojde mu, že tato kombinace nejde dohromady), pak to chce zachránit a dává body do obratnosti, nebo naopak kuší, tak to už nezachrání.

G2c byl za mága super. V podstatě se stačilo naučit ohnivou kouli a hrdina byl nepřemožitelný. Mocnější kouzlo měl jen paladin v podobě svatého šípu, ale i to mohl mág díky jednomu triku získat :D. V g2a jsou kouzla prvních dvou kruhů v podstatě na nic a svatý šíp paladina se hodí tak možná na kostlivce (a pro paladina nemá smysl, jelikož ten je mnohem snadněji a rychleji zlikviduje zbraní). Já osobně g2 hraji nejraději za bojového mága, boj s mistrovským mečem je nejlepší v prvních 4 kapitolách, 5-6 už může mág likvidovat vše kouzli. Ale hlavně se mi líbí to jeho postavení v tom světě a atmosféra co je v klášteře, když je novic.

V g2a od určité chvíle začnou NPC postavy hrdinu chránit a pokud je mág, tak jej chrání třeba rytíři a paladini ve městě a berou to dost vážně (tedy poraženého rovnou zapíchnou). To je pak hrozná sranda, do některého z nich jen tak z legrace seknout :D. Ale aby nedošlo k vyzabíjení se navzájem, je ještě větší sranda tam zakouzlit kouzlo strach (hlavně v páté kapitole, kde stojí nastoupení v Khorinisu v horní čtvrti).
« Poslední změna: Říjen 03, 2025, 11:18:23 od Milhaus »
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #27 kdy: Říjen 03, 2025, 12:17:29 »

Vidíš, vlastně na to ztížení podmínek výcviku, když si zvolíš opoziční povolání, si pamatuji.

Nejčastěji jsem G2 dohrál za paladina, jednou nebo max. 2x jsem to vzal za žoldáky a jednou za ty mágy. U mágů mi trochu vadilo, že po jedničce není na výběr - vždyť jsem dal v jedničce Saturasovi slib, že odteď až na věky budu ctít Adanose :). Mě to popravdě ve dvojce moc nelákalo, ale to bylo hlavně i tím, že jsem byl s volbou frakce netrpělivý a pokud si dobře vzpomínám, tak vstup do kláštera nebyl zrovna jednoduchý. Nicméně paladinové mi jsou celkově bližší, proto to asi u nich skončí i nyní.

Změna systému mi ani tak nevadí, jen si pamatuji, že mi ten datadisk přišel nesympatický po příběhové stránce. Ale třeba mi to tentokrát sedne lépe.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #28 kdy: Říjen 03, 2025, 14:51:53 »

Já naopak moc nehrál za paladiny a vždy jsem se snažil být neutrální co nejdéle to šlo. Jednou jsem to ještě v čistém g2 dotáhl tak daleko, že jsem sice stal novicem, ale nemohl se stát mágem, protože jsem neměl vb. Paladini ale byli hodně mocní díky tomu kouzlu svatý šíp.

V datadisku pak již nemá za paladina smysl hrát vůbec. On je to v podstatě taky jen bojovník (ta jeho kouzla nejsou moc účinná) a zbraně má lepší drakobijec. Nejlepší je jednoruční magický zabiják draků. Výhoda hry za mága je v tom, že on se může v datadisku naučit hodně dobře bojovat, ale pořád může používat i smysluplná kouzla.

Příběhově také paladini nedávají moc smysl. Žoldáci jsou jasní, ti jsou z jedničky, mágové také dávají smysl, ale paladini, kteří jsou navíc braní jako královská armáda, ti mi nikdy moc smysl nedávali.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #29 kdy: Říjen 09, 2025, 01:22:02 »

Po všech těch odehrávkách dvojky jsem asi objevil něco, co jsem do té doby nepoužíval ... teda alespoň mi to přišlo jako nový objev :). Pamatuji si, že jsem všechny nalezené váčky vždycky jen prodával, což není moc výhodné. Oni se přitom dají použitím vybrat a získat tak plnou částku, která je v nich uložena. Naopak u škeblí apod. si vybavuji, že jsem je otevíral.

Začátek je vskutku zdlouhavý. Vsadil jsem na sílu a trvalo mi 15 hodin, než jsem se dostatečně posunul a další 4 hodiny, než jsem získal jakousi bojovou jistotu.

Do města jsem vstoupil na levelu 2 a velmi rychle následoval level 3. Zprvu jsem se zaměřil na jednoruční zbraně (30) a zbytkem dovednostních bodů jsem začal korigovat sílu, abych mohl používat lepší zbraň (cílem byl Vlčí meč). Mezitím jsem nastoupil do učení ke Constantinovi a pomalu jsem začal prozkoumávat blízké okolí severní brány města.

Hodně věcí se mi podařilo pořešit už jen tímto průzkumem, takže jsem začal poměrně rychle postupovat v úkolech obchodnických cechů a nakonec jsem se stal plnohodnotným žákem alchymisty a poctivým občanem města :). Z pohledu výdělku to asi nebyla nejlepší volba, ale stalo se. Úkoly jsem se snažil plnit co nejpoctivěji a vše, co vypadalo podezřele, jsem prozatím odsunul.

Jako občan města jsem mohl zajít do horní části města, ale klíčové bylo přijetí do domobrany, protože to mi zajistilo vstupenku k Lordu Hagenovi. Tím jsem nechtěně ukončil Akt I. Nějak se mi přitom buglo pár věcí - úkol s nalezením balíčku trávy a úkoly okolo gildy zlodějů. Ke zlodějům jsem se nakonec dostal tak, že jsem časem našel zprávu Halvora a toho jsem udal Lordu Andremu. Poté mě hostinský Kardiff poslal na setkání s Attilou, který mě chtěl zabít, leč proti mě moc šancí neměl (popravdě to bylo na pár pokusů, než se štěstí postavilo na mou stranu :D). Ve stokách jsem vyhledal doupě gildy a po krátké úvaze se rozhodl, že se k cechu zlodějů přidám.

Kdysi jsem to už jednou udělal, ale za paladiny mi to přijde takové divné. Vzal jsem prozatím jen první úkol a pak uvidím. Otevírání zámků mě naučil už dříve Thorben, k tomu cech nepotřebuji, ale třeba kradení mě tuším nikdo jiný ve hře nenaučí.

To jsem ale hodně přeskočil. U Vatrase jsem si naťukl linku datadisku, ale moc úspěšný jsem v ní zprvu nebyl. Teprve časem jsem díky Cassii z cechu zlodějů dostal konkrétnější vodítko a pak už jsem získal dost jasný směr. Mimo město jsem se začal pomalu prokousávat všemy směry, vždy jen do chvíle, než jsem narazil na něco tužšího, kvůli čemu jsem musel posílit a upgradnout výbavu.

Přesto se mi už na levelu cca 6 podařilo dostat do Hornického údolí a proběhnout až do Starého tábora. Jelikož v údolí se dají najít cestovní runy, tak každá další cesta do tábora je už snadná, stejně tak cesta ven z údolí. Bohužel, na nějaké větší akce to tu nebylo, takže jsem jen koukl, co kde mají a co mě tu asi tak čeká a vrátil se zpět do předchozích lokací.

Pořád mi chybělo dost zkušeností, protože trénink síly najednou poskočil na 10 dovednostních bodů za 5 bodů síly a to mě začalo limitovat. Stejně tak peníze. Pomalu jsem se dosoukal na 40 bodů síly, ale nejvíc mi nakonec pomohl obchodník Erol, kterému jsem dříve pomohl. Vrátil se do své chatky k jezeru a stal se z něj další učitel síly a obchodník v jednom. Erol prodává za 1000 zl talisman síly +10, takže stačilo sílu vytáhnout už jen na 40, nasadit amulet a mohl jsem popadnout kvalitní jednoruční meč, co jsem dostal za přijetí k domobraně (nepráskl jsem proviánťáka, tak mi dal lepší mečík). Spolu s úvodním opaskem síly +5 a jednomu bonusovému bodu jsem měl v tu ránu sílu 56 a začalo to být znát.

Jelikož jsem trénink síly chvilkama doplnil o trénink zisku trofejí, tak jsem mohl něco málo vydělat prodejem kůží, zubů apod. Není to žádné terno, jako učeň lovce bych na tom byl asi lépe, ale co se dá dělat. Jako učeň alchymisty mám alespoň slušný příjem ze sběr hub. Pomalu jsem pročistil okolí Onarovy farmy a vše schůdné kolem na všechny strany. Dostal jsem se na nějakých 15 hodin a level 8.

Další 4 hodiny jsem pendloval mezi záhadami ve městě a lovem v přírodě. Cílem bylo nashromáždit 3500 zlatých, abych měl peníze na lepší zbroj domobrany (2500 zl) a osvobození Gorna (1000 zl). Zbroj prodává provianťák ve Starém táboře, kde je Gorn zároveň uvězněn. Zbroj poskytuje základní ochranu +70 (ta slabší jen +40), což bylo hned znát. Vrátil jsem se z údolí ven a konečně jsem se mohl pustit do číhavců. Než jsem se nadál, byl jsem level 10 (19 hodin ve hře).

Okamžik, kdy jsem si uvědomil, že to drhne, nastal právě v Hornickém údolí. V základní hře jsem v tuhle dobu dokázal s drobnou fintou polevelit na skřetech, ale ve hře s datadiskem jsem stále příliš slabý. Druhý okamžik nastal po objevení Skřetobije, který je v základní hře definitivní tečkou za skřetím nebezpečím. Jenomže jeho požadavek je síla 130 a to je v tuhle chvíli pro mě z říše snů :D. Já budu rád, když se za pár hodin dostanu alespoň na sílu 85 a budu moci popadnout druhý nejlepší meč, který vlastním.

Výhodou je, že lepší zbroj zafungovala velmi dobře, takže nyní se mohu pustit do dalších tužších potvor a tím zrychlit levelení. Anebo jinými slovy, už se konečně mohu pokusit o systematičtější průzkum ostrova.
IP zaznamenána
This is the end ...
Strana: 1 [2] 3 4 ... 8