Zlověstné očiGraylin mě docela vypekl. Po vší té námaze jsem zjistil, že v lese na jih od města se vůbec nic nezměnilo! Jasně, byla to jen moje domněnka, ale co tedy měl znamenat ten medvěd? Náhoda tedy rozhodla za mě a po lehkém seznámení s alchymií jsem se vydal do dungeonu na SZ od horního hrádku (sídla královny Guinever).
Na první pohled to tu vypadá jako v každém jiném nepovinném dungeonu, ale místní osazenstvo tvoří elektrizující oka. Mají opravdu nepříjemný útok, ale funguje na ně taktika s uhýbáním do stran. Problém byl zprvu jen v tom, že jsem je dokázal sekerou zranit za pouhý 1 HP! Při tréninku alchymie jsem zjistil, že ovládám hezkou řádku útočných kouzel, tak jsem si řekl, že bych to mohl zkusit s nimi. Do jedné ruky jsem vzal Uragán a do druhé jsem si namíchal Hurikán.

A vskutku, boj to byl o poznání snazší. Při dobré konstelaci i na 3 použití lektvaru. Co mě ale nejvíc překvapilo, byl zkušenostní zisk. Za každé mrtvé oko je rovných 800 xp ... a já se v lese patlal s podřadnými protivníky

. Dvě oka a následoval levelup. Trochu jsem zkorigoval Kradení, abych se postupně dostal alespoň na 30 bodů, ale jinak šlo všechno už do Meče. Magie bude asi dost mocná, ale nerad bych pak někde narazil na cokoliv magicky odolného, kde to bez zbraní nepůjde. Kdyby to totiž s magií šlo, tak by bylo určitě zajímavé zjistit, co dělají třeba vyšší hodnoty Všímavosti a Herby, protože by postavě zbývalo dost volných bodů.
Poznámka: při zákysu v nepovinném dungeonu na jih od podhradí jsem si pohrával s myšlenkou, že bych atributy zkusmo upravil hexaeditací, ale nějak se mi to v savech nepodařilo identifikovat. Přijde mi, že ty savy jsou ve své podstatě savestate, takže uvnitř dat nic neodráží konkrétní hodnoty.
Ale zpět k dungeonu s oky. Úvod začíná docela nevině, ale už po chvilce jsem zjistil, že to bude pěkná zábava

. Nebudu to rozebírat do naprostých detailů, protože k hlavní lince existují dva návody, takže mapky a jejich řešení jsou případně snadno dohledatelné.
Směrem na východ mi cosi otevřelo dveře, byť vedle nich je jasně vidět klíčová dírka. Chodba dál vede okolo iluze a opisuje písmeno U. Zhruba uprostřed se stáčí na jih a končí obdobnou pastí, kterou jsem viděl v dungeonu na mapě s doupětem banditů. Je tu křížení a uprostřed něj je nášlapná plošinka, která uzavře za postavou mříž a naopak otevře mříže bočních cel. Je to nepříjemné, protože celkem bezpečně zvládám boj jen s jedním okem, ale tady jsou hned dvě. Vyšlo mi to jen tak tak. Zbytek jsou hrátky s pákami, aby se otevřela cesta zpět k východu.
Naproti směrem na jih je chodba se zpětným teleportem, který se dá vypnout pákou na začátku chodby. Cesta vede k nášlapné plošince, která ovládá kamenné dveře a je tu i další páka, která odkryje dvě místnosti. V jedné je reliéf draka (asi jen dekorace) a v druhé je zelený drahokam. Plošinku jsem zatím nechal být.

Poslední směr vede na východ a končí v polovině cesty opět pastí s křížením. V chodbě dále je místnost, kde je za iluzí schovaný klíč od truhly (velký klíč) ve východní chodbě (páka tu odkrývá skrytou místnost). Truhla obsahuje rezavý klíč a mithrilový štít. V místnosti je krom iluze vstup do další místnosti, která je plná spinnerů a v jejím rohu je teleport zpět k východu (jinak se odsud dostat nedá).
Teleporty jsou v místnostech odkrytých na východě. Za iluzí ve východní chodbě je místnost s teleportem k zamčeným dveřím (rezavý klíč), za nimiž je vstup na další patro. Teleport v místnosti nad ní vede do chodby s dalším reliéfem a odtud dál do místnosti, kterou jsem původně vynechal - ta nášlapná plošinka. V místnosti je prázdná truhla a podstavec, na který patří drahokam. Tím se otevřou kamenné dveře vedle podstavce. Za nimi je truhla a v ní velký klíč a prsten odolnosti.
Pro zahřátí dobré, jsem zvědav, co dalšího mě čeká ... Mimochodem, velký klíč pasuje do zdířky dveří, které se mi předtím samy otevřely, tak jsem si ho nechal.

Na dalším patře jsem se střetl s medůzou. Kouzla se mi nedařilo moc zamířit, tak jsem to schválně zkusil se sekerou a už to docela šlo. Po smrti medůzy následoval další levelup. V mečích jsem měl rázem 53 bodů, takže jsem do každé ruky popadl jeden meč bastard a vyrazil vpřed. Ve spleti chodeb jsem dostihl oko a usekal ho. Ono vlastně není zas tak nebezpečné, protože bleskový útok má krátkou vzdálenost, takže na oko funguje dobře couvací taktika i lákání přes roh. Pak jsem ale potkal o trochu jinou medůzu, kde jsem musel opět přejít na kouzla a ani další oko moc usekat nešlo (jde o jiný typ oka). Měl jsem předčasnou radost.
Na SZ je mříž s deaktivovaným tlačítkem a kolem je dvojice spínačů ve tvaru oka. Je to hodně podobné nepovinnému dungeonu na západě. Jsem zvědav, jestli někde najdu i nápovědu k dungeonu na jih od podhradí (Kamelotu). Za mříží jsou nášlapné plošinky, které křížově ve výklencích zpřístupňují truhly (je potřeba plošinky zatížit). Truhla vlevo obsahuje velký klíč. S ním se dají otevřít kamenné dveře na JZ. Je za nimi obouruční mithrilový meč.
Poznámka: schválně jsem zkusil na zámek použít velký klíč z prvního patra, ale nefunguje tu. Myslel jsem si to. Napadlo mě to totiž při cvičném zkoušení zámku v nepovinném dungeonu jižně od podhradí. Vyzkoušel jsem na něm skoro všechny typy klíčů a nic. Takže mě napadlo, že klíče mají sice stejný název, ale jiný identifikátor, tudíž nejdou použít jinde, než je určeno.
V místnosti s mečem je ještě řetězová páka, ale tu jsem zatím nechal být.
Celé druhé patro je jedna velká změť chodeb, ale lepší už to asi nebude. Přitom není tak komplikované. Je potřeba dát si pozor akorát na jednu páku hned poblíž vstupu, protože přehozením mříží se dá cesta k východu nechtěně uzamknout (dead end?). Cestou jsem našel další 4 truhly a dvoje zamčené místnosti. Jeden klíč se povaloval ve slepé chodbě spolu s podstavcem. Shodou okolností jsem mezi tím našel žlutý drahokam, ale nejprve jsem si musel odskočit na první patro odložit přebytky, protože inventář mám nyní každou chvíli plný.
Hrátky s klíči mě nakonec dovedly do místnosti, kde je dvojice truhel a před nimi nášlapné plošinky. Sešlápnutí plošinek truhly odstranilo, tak jsem raději loadnul a nechal to zatím být. Vrátil jsem se k řetězové páce na JZ a ta mi v rohu na SV odkryla novou chodbu. Jenomže vstup je uzavřen mříží s nefunkčním spínačem, který je bloklý na dva klíče. Takže zpět k truhlám, save a pokus-omyl. V jedné truhle je mithrilová přilba, takže jsem loadnul a v druhé jsem našel malý klíč. Holt je potřeba si vybrat a hlavně si vybrat správně. S malým klíčem jsem odemkl místnost na JV a nyní jsem měl dva stříbrné klíče pro zámky k mříži. Tím jsem získal přístup na třetí patro.

Třetí patro zas o něco přitvrdilo. Už na druhém patře jsem u vstupu zaregistroval neviditelnou plošinku, ale zatím jsem neodhalil, k čemu tu jsou. Počátek je zdánlivě jasný. Kolem vstupu je několik dveří/mříží, přičemž projít se dá zprvu jen čtyřmi směry. Ve všech případech je to past, protože cesta zpět se uzavře. V cele na JZ a v cele na SV to dokonce znamená dead end (nepřišel jsem na způsob, jak odtud ven). Po loadu jsem vybral východní směr, který vede do spleti chodeb. V místní truhle jsou tři lahvičky štířího séra, tak jsem zvědav, co mě čeká.
Další truhla je v místnosti, kterou otevírá páka v jedné chodbě. Uvnitř je svitek s kouzlem Mlhovina a malý klíč. S ním se otevírá jiná místnost, kde je páka, která otevře vstupní mříž zpět k východu z patra a zároveň odstraní nášlapnou plošinku, která by jí opět zavřela. Na JV je ještě skrytá místnost s trojicí spínačů, ale ty jsem zatím nechal být. Vrátil jsem se k východu a vydal jsem se na jih kamennými dveřmi se spínačem. Našel jsem tu jen truhlu s červeným drahokamem a dvojici spínačů, které mě osvobodily.
U vstupu se otevřela další mříž, konkrétně ta mezi oběma vyčištěnými oblastmi. Po chvilce bloudění jsem našel celu se spínačem, který neudělal nic viditelného. O něco dál jsem pak v jedné místnosti vlítl do teleportu, který mě uvnitř uvěznil. Tedy jen dočasně. Páka v místnosti otevírá cestu k východu. Pak je tu spínač, který odkryje řetězovou páku a ta mi otevřela alternativní cestu ven z místnosti. Ten předchozí spínač zřejmě otevřel další cestu. Bohužel, v tuhle chvíli do dead endu

. No, vlastně je to o něco zapeklitější.
Plošinka za otevřenými dveřmi je zatížitelná, což způsobí, že se na kamenných dveřích na západě objeví tlačítko. Všiml jsem si toho celkem náhodou. Jen je potřeba obětovat nějaký předmět na zatížení, třeba obyčejnou lahvičku s vodou a vycouvat ze dveří ven, protože se zavřou. V západní části jsem pak našel zesílený mithrilový meč, což je jednoruční meč, takže by ho šlo používat v kombinaci se štítem z prvního patra. A dále je tu ještě spínač, který deaktivuje zpětný teleport v chodbě ke vstupu na čtvrté patro.
Poměrně obří patro je za mnou a Dregos je zas o level lepší. Všiml jsem si u toho jedné podivnosti. Zprvu jsem si vypočítal dost zkušeností za zabití ok a medůz, ale když jsem v průběhu bojů kontroloval přírůstky zkušeností, tak mi občas přišlo, že jsem dostal (mnohem) méně. Každopádně jsem nyní level 8 a v Meči mám už 70 bodů. Docela mě těší, že jsem se konečně chytl a zatím vše probíhá bez zádrhelu. Je to vlastně příjemná změna po předchozích 40 hodinách nic moc posunu.

Jen jsem to dopsal a mále jsem na to doplatil

. Čtvrté patro vypadá hodně malé, ale hned na úvod se nedá nikam dostat. V cestě stojí teleport nebo plošinka, co stojí před pákou, a když se přiblížíte, tak páka dočasně zmizí. Chvilku mi trvalo, než jsem zjistil jak na ní ... hodil jsem po ní mečem a páka přeskočila. Hned vedle se otevřela mříž a za ní jsem našel malý klíč. Pasuje do zámku v JV místnosti, kde je truhla, v ní mithrilový chránič a další klíč. Tentokrát od zámku od skrytých dveří.
Za dveřmi jsem našel další podstavec, na který jsem umístil drahokam. Nic se však nestalo. Navíc ten drahokam už nešel sundat, tak jsem musel loadnout. Při tom jsem si všiml, že mi podlaha v místnosti vypisuje barvy skvrn - červená, žlutá, fialová. Došlo mi, že jde o drahokamy, ale měl jsem jen červený. Pro žlutý a zelený jsem se musel vrátit. Přemýšlel jsem o kombinaci barev, ale fialovou z těch tří určitě nenamíchám. Někde tedy musí být ještě jeden drahokam.
Na SV patra je chodba ve tvaru kříže a v ní je trojice lebkových spínačů. Označený na automapě je jen jeden, ale to mě už nepřekvapilo. Horší bylo, že tady půjde asi o kombinatoriku a uprostřed křížení chodeb je spinner, takže to budu mít řádně okořeněné

. Kombinací není mnoho, 3 spínače, tedy 3 na druhou neboli 9. No jo, ale to neuvažuji, že by to mohlo být citlivé i na pořadí sepnutí spínačů. A to se mi samozřejmě potvrdilo

. Správná kombinace je otočit spínač na východě a pak spínač na západě. Toho na severu si nevšímat. Odkryla se stěna a za ní jsem našel fialový drahokam. Drahokamy pak jdou na podstavce dle barev na podlaze (postupně se objevují další podstavce). Odkryla se další chodba a v ní jsem objevil teleport ke vstupu na další patro. Na první pohled jde o izolovanou místnost, ale je propojena skrz iluzi s chodbou, kde je první teleport.

Páté patro je opět rozlehlý komplex, ale není tak záludné jako třetí patro, tedy alespoň to tak vypadalo. Popravdě to nemohu tolik posoudit, protože jsem předchozími patry prolézal během noční a fialový drahokam už jsem řešil ráno doma. Při té příležitosti jsem to chtěl dojet, ale zhruba v třetině pátého patra jsem začal usínat a místy jsem jel tzv. na autopilota. Probraly mě vždy jen tužší místa a hlavně chybky, kvůli kterým jsem musel loadovat a snažit se je neopakovat

. Jinak jde vesměs o hrátky se spínači, takže mačkáte/taháte za vše a sledujete, co se děje. Nikde by přitom neměl hrozit dead end, i když postup si zablokovat můžete.
Na východě je trojice zavřených mříží a kolem nich je několik klíčových dírek. Je to vlastně cílové místo patra, skrze které je potřeba se dostat. Prostřední mříž má deaktivované tlačítko, které v žádném případě nezkoušejte, dokud ho nebudete mít aktivované! Ono totiž zůstane zacvaklé a po aktivaci už by nešlo použít, což se mi samozřejmě stalo

. Naštěstí jsem si musel zopakovat jen kousek patra. Nejzáludnější jsou dvě místa okolo středu patra.
V jednom místě jsem otevřel dveře, ale ty se po vstupu za mnou zase zavřely. V místnosti jsem našel iluzorní zeď do vedlejší místnosti, kde jsem objevil dvojici teleportů. Jsou před nimi plošinky a teleporty fungují jako vratný (zpětný) teleport. V rohu na zdi je tlačítko. Sešlápnutí plošinek odkryje kousek od něj lebkový spínač. Ten deaktivuje oba teleporty. Za nimi je řetězová páka, která mi vytvořila ve zdi otvor, takže jsem byl zase volný. Cesta z chodby pak vede přes dveře, které otevírá nášlapná plošinka. Nejde jí zatěžkat, takže je nutné dveře otevřít a rychle proběhnout.
Další záludný úsek se nachází hned vedle kousek na západ. V chodbě je plošinka a dvojice pák. Páka na konci chodby odstraní trojici zdí, čímž se dostanete do svou skrytých místností a zpět na chodbu k předchozí popsané části. Cesta ovšem vede rovnou do vratného teleportu, takže tudy neuniknete. Druhá páka je přesně mezi oběma místnostmi, ale každá z místností začíná také nášlapnou plošinkou, která pro změnu vytvoří vratný teleport v chodbě, kterou jste přišli. Uvnitř místností je dvojice lebkových spínačů. Jeden z nich stačí pootočit, pak zatáhnout za páku mezi místnosmi a za zády se objeví úniková cesta.
Třetí trošku komplikovanější situace nastane před samotným finále, kde jsou celkem dvě překážky. První je lebkový spínač v místnosti, který po otočení způsobí zavření vstupních dveří. Když ho vrátíte do původní polohy, tak se dveře zase otevřou, ale to k ničemu není. Vy ho musíte pootočit a rychle proběhnout dveřmi ven (dá se to). Ten spínač totiž otevře vedlejší dveře, což potřebujete. Druhá překážka je čtveřice spínačů ve tvaru oka, které otevírají finální mříž. 2 spínače jsou na severní a 2 na jižní zdi. Na severní zdi aktivujete jen ten vpravo, na jižní oba a zatáhněte za páku.

V místnosti je truhla a v ní se skrývá pečeť a klíč. Účel klíče, respektive pečeti, znám, protože tenhle dungeon souvisí s hintem od Gwaitha v podzemí Kamelotu. Pečeť by měla otevírat zamčené dveře v bludišti na jihu. Jen mi vrtá hlavou, jak to sakra souvisí s Graylinem?!

Ani tohle není ten správný dungeon, který jsem měl navštívit. Někde jsem něco minul a vůbec netuším co. Pořád mi chybí ochranné kouzlo, ale venku na mapě už mám jen dvojici tužších lokací, které zřejmě budou obsahovat ještě tužší dungeony. A to mi jako správný směr nepřijde. Graylin mě pro kouzlo posílá hned na začátku, takže by to mělo být něco schůdnějšího. Asi se budu muset opravdu vrátit do toho dungeonu na západě od chatrče Graylina, protože nic víc mě fakt nenapadá.

Jinak tohle bylo fajn dobrodružství. Nepovinné dungeony nejsou takhle komplexní, ale zase byly hezkou rozcvičkou před tím, co má následovat. Hodně puzzle prvků jsem si díky tomu vyzkoušel předem a teď ty znalosti jen zužitkovávám. A naopak, pár drobností v dungeonu s oky mě navedlo na myšlenku, jak možná pohnout s nedořešenými věcmi v nepovinném dungeonu na jih od podhradí (Kamelotu). I tady mi přišlo, že některé spínače jsou na patře navíc, ale důležitý poznatek se týká lebkových spínačů, tedy situace, kdy jich máte vícero pohromadě, protože to přímo svádí ke kombinatorice. Tady jsem třeba lebkové spínače na třetím patře už neřešil, protože cesta vpřed se odkryla i bez nich, ale možná tu taky mají svůj účel.
Nyní tedy znovu prubnu dungeon na západ od Graylina a pokud nechytím stopu, tak se snad nechám podat. Mohl bych pokračovat dál, ale dříve či později stejně skončím kvůli něčemu, co mi bude chybět.