Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 16:28:43
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Autor Téma: (Elemir) - Rytíři Grálu  (Přečteno 6921 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
(Elemir) - Rytíři Grálu
« kdy: Červenec 27, 2025, 21:34:13 »

Konečně se dostávám k něčemu, co už mám v plánu delší dobu a znovu začnu článkem Česká RPG a dungeony na Amize. Je s podivem, co ten článek u mě svého času způsobil. Přitom zmiňuje pouhých 8 her, z čehož skutečně vyšly jen 3 - Magic Island: Secret of Stones, Ve Stínu Magie a Rytíři Grálu. Na druhou stranu se to díky tomu snadno pamatuje a teď ponechme stranou, že Rytíři Grálu jsou určeny pro platformu PC/DOS, nemají tedy s Amigou zhola nic společného.

Spolu s Rytíři Grálu si vždycky vzpomenu na všemožné komentáře, ale nejvíc mě zaujal Fingonův komentář na Databaze-her.cz, konkrétně závěr komentáře ...

"Máte-li rádi klasické dungeony, neváhejte a zkuste. Těch českých (a slovenských) se dopočítáte na prstech jedné ruky a tento je ve stále ještě snesitelné polovině."

Počítejte se mnou ;). Před chvilkou jsem zmínil 3. Pak tu máme Prokletí Eridenu, Brány Skeldalu a Cardhalii. No a pokud přidáme slovenskou Vzburu Dónskych Rytierov, tak kolik prstů má Fingon na jedné ruce? :D Vlastně bych tu měl v zásobě ještě jeden nebo dva ... Dungeon Heroes a Vaporum, ale dobrá oba zmíněné dungeony vyšly až řadu let po tom komentáři. Ale teď vážně, pokud budeme počítat jen ty, co se původně prodávaly, tak se opravdu dostaneme na číslovku 5 (Vzburu Dónskych Rytierov teď nepočítám, berte to samostatně jako českých a slovenských, nikoliv dohromady). Komerčně úspěšný přitom nebyl ani jeden, možná s výjimkou Bran Skeldalu, které fungují dobře i jako kult a dokáží sehnat peníze na různé předělávky. Lidé jsou prostě ochotni Rohlíkovi přispět.

Rytíři Grálu vyšly v roce 1996 a stojí za nimi Centauri Production. O distribuci se postaral Vochozka Trading. Mě to kupodivu ve své době minulo, a teď pominu, že je to dungeon. Brány Skeldalu si třeba vybavuji, protože se o nich docela mluvilo. Tenkrát jsem si myslel, že mám o českých hrách lepší přehled, ale ono šlo vesměs o adventury, které jsem mimochodem stejně moc nehrál. A když už, tak to bylo Ve stínu havrana a to není česká hra.

Z prvu mě Rytíři Grálu moc nelákali, ostatně to ani Vzbura Dónskych Rytierov, takže jsem si užil alespoň Ringův deníček, který naleznete buďto na OldGames jako Rytíři Grálu: Denník hráča - Ringo nebo ve zhuštěné podobě přímo u Ringa na blogu, viz Rytíři Grálu - report ze hry (mega rozsáhlý herní deník). Po těch pěti letech už si podrobnosti nevybavuji, takže ideální čas, abych se do toho pustil sám :).

Ne, že bych neměl co hrát, ale nějak jsem teď vkročil do období, kdy mě lákají tituly, které nebyly moc dobře hodnocené nebo nejsou tak profláklé. Tím myslím, že by si je nikdo nedal do své dvacítky, možná ani třicítky ;). Začalo to Magic Islandem, letos jsem navázal Ve Stínu Magie, včera jsem dojel Vzburu Dónskych Rytierov (Revolt of Don's Knights) a tak je nasnadě, abych u té CZ/SK scény ještě chvilku vydržel. Rytíři Grálu jsou tedy logický krok. Alternativou bylo už jen Prokletí Eridenu nebo Asmodeus, kterého ale tak úplně k dungeonům neřadím. Nicméně i na ně dojde. U všech tří dohraných her jsem se bavil.

Se získáním CD verze to bylo opět perné, byť tentokrát jsem mohl sáhnout třeba po LEVELu, protože Rytíři Grálu vyšli jako plná hra v LEVELu 10. Nicméně internet mě zavedl na stránky Visiongame, kde se dá stáhnout image originálního CD. Má to jen drobnou vadu. V názvu souborů je chybka v kódování, takže přiložený .cue se ve virtuální mechanice odmítne načíst (nemá co spustit). Daemon Tools naštěstí vezme i .ccd, anebo stačí ty názvy opravit, pokud si na to troufnete (rozepisovat to tu nebudu).

Doporučuji provést kompletní instalaci a nezapomenout image CD připojit, protože hra se i tak spouští z CD. Navíc na CD jsou zvukové stopy atd. Pokud jde o nastavení zvuku, hra má v defaultu zvuk vypnutý, takže je potřeba ho nejprve v nastavení zapnout - zvolit SoundBlaster, nebo Gravis, pokud ho máte nakonfigurovaný.

Nebudu to tentokrát protahovat. Zatím jsem ve hře neudělal ani krok, takže zítra si nejprve osahám úvod a začnu rovnou se zápisky.

Edit: v průběhu hraní se vyrojilo pár problémů, které se nejspíš týkají verzí a patchů, takže to shrnu rovnou na začátku, abyste věděli, do čeho případně jdete :).

K mému údivu se mi podařilo na notebooku najít instalačky Rytířů Grálu z Oldgames.sk. V nějaké slabší chvilce jsem je loni stáhl, ale vůbec si nevybavuji, že bych měl hru v plánu. To mě napadlo opravdu až letos. Ale díky Bohu za to! Nyní už ty downloady na Oldgames nefungují, takže jsem musel hledat alternativu a image CD jsem našel na Visiongame. Když se objevily první bugy, tak jsem trochu znejistěl, ale image CD z Visiongame je po obsahové stránce totožný s původním downloadem z Oldgames (soubory sedí do puntíku).

Další záhada spočívala v rozdílech mezi CD a disketovou (FDD) verzí hry. Instalačka z LEVELu 33 je opět po obsahové stránce totožná s původní FDD verzí na Oldgames. V porovnání s CD verzí se to pak chová tak, jako byste z CD použili jen obsah adresáře DATA. Nicméně pár souborů se mezi sebou obsahem liší:

AROUND.OV2
AROUND.OVL
EXC.OVL
GAMEDATA.RES
MUSIC.RES
SOUNDS2.RAW
START.EXE

Na první pohled nejde o nic dramatického, dalo by se dokonce říci, že obsahem půjde o stejnou verzi hry, takže bugy apod. budou +/- stejné. Domnívám se, že rozdíly jsou dané jen implementací dabingu a úprav ve zvukovém subsystému hry.

Zmiňuji to proto, neboť jsem na Databaze-her.cz zaznamenal poznámku, že FDD verze neobsahuje tzv. levelovací bug (podstatu bugu najdete vysvětlenou dále v deníčku). Podařilo se mi v CD verzi jeden takový okamžik odchytit, savnout a save přenést do FDD verze (savy jsou přenositelné). Bug se normálně načetl a hra spadla. Zkusil jsem tedy provést update pomocí patche (viz popisek níže) a chyba přetrvala. Samozřejmě je otázkou, jestli FDD verze dokáže ten bug sama vygenerovat, protože tímhle způsobem jsem jí ho vlastně vnutil. Pro mě je teď ale spíš podstatné samotné zjištění, že přenosem poškozených savů do FDD verze si nijak nepomohu.

Zkoušel jsem ještě test pádů v místech, kde mi v CD verzi vznikla chyba a mohu konstatovat, že i tyhle věci se přenáší. FDD verze je ale kupodivu stabilnější. Chyba nemusí nutně vést k pádu hry, ale výhra to také není, protože se vám mohou skrýt prvky jako jsou východy, schodiště apod.

Centauri Production vydali ke hře dva opravné patche. Jeden je určení pro FDD verzi a druhý pro CD verzi. Patche opravují předposlední level v podzemí u Grálu a redukují padání hry v lesích u Kamelotu. Ze stránek Centauri Production už je nestáhnete, tak jsem si je dovolil uploadnout k sobě:

Patch pro FDD verzi - rg_patch_disk.zip (570 kB)
Patch pro CD verzi - rg_patch_cd.zip (604 kB)

Pády v lesích mohou nastat ze dvou důvodů, jak už jsem naznačil výše. Buďto je příčinou levelovací bug, nebo prostě dojde k nějaké jiné chybě v prostředí, kterou si poté uložíte do save pozic. Oba patche tedy upravují přímo save pozice (soubory RGSAVE.001 až .012) a spouštěcí soubor START.EXE. Měly by tedy fungovat i na rozehranou hru. Nicméně moje zkušenost je taková, že chyba v save pozici přetrvá.

Svou roli tu může hrát i verze DOSBoxu, popř. typ emulace vůbec (DOSBox, PCem apod.). Je to dost proměnných, které by bylo potřeba otestovat, ale zkusil jsem vsadit na klasický DOSBox (verze 0.74-2) a uvidíme.

Za mě je asi jedno, kterou verzi hry zvolíte, ale před samotnou rozehrávkou bych si preventivně nainstaloval patch, ať máte jistotu. Já to neudělal a zpětně bych řekl, že to zřejmě byla chyba. Ale co už, chybama se člověk učí.

Edit: nakonec jsem musel v CD verzi patch použít, protože se mi rozpadlo jedno patro ve finálovém dungeonu (9. patro), takže ho doporučuji nainstalovat rovnou.

U Rytířů Grálu je problém v tom, že je hrálo a dohrálo málo lidí, tedy tím myslím těch, kteří se dnes zapojují do diskusí, takže zkušeností s problémy a jejich řešením je málo. Pokud máte Rytíře Grálu v plánu, tak doporučuji větší opatrnost při ukládání hry. Ideálně na vícero pozic a v dostatečných rozestupech, ať se máte k čemu vracet.

Zprovoznění zvuku a hudby

Rytíři Grálu jsou v defaultu němí, takže první věc, kterou musíte udělat, je jít do nastavení a zvuk zapnout. Standardně je to SoundBlaster. Má to však pár háčků, které souvisejí primárně s použitým operačním systémem - RG fungují nejenom v DOSu, ale i ve Windows 9x.

U disketové verze je to celkově jednoduché, protože ta obsahuje jen zvuky a hudbu. U CD verze už je to horší, protože tady se to poněkud bije s dabingem, respektive načítáním audio stop z CD. Hudba tím pádem pod DOSem nefunguje a to samozřejmě platí i pro DOSBox v "základním" nastavení a další emulátory. Netuším proč tomu tak je, ale zprovoznit se mi jí zkrátka nepodařilo.

Jedinou plně funkční variantou je provozování hry pod Windows 9x, konkrétně mám vyzkoušené Windows 98 SE v emulátoru PCem. Zkoušel jsem to i pod DOSBoxem nebo DOSBoxem-X, ale bez úspěchu. Windows 98 tam přebírají něco, co tu hudbu zase blokuje.

Na druhou stranu, bez hudby se to přežít dá, ostatně já hrál Rytíře Grálu přímo v DOSBoxu, ale je pravdou, že jsem se po tom zprvu vůbec nepídil. Hudby jsem si všiml až při testech hry pod PCem, když jsem si začal chystat video :).
« Poslední změna: Srpen 23, 2025, 07:55:28 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:(Elemir) - Rytíři Grálu
« Odpověď #1 kdy: Srpen 05, 2025, 22:12:47 »

Aby to nevypadalo, že jsem se na hru vybodl, tak sem předběžně postnu dva obrázky ;). První je mapa světa Rytířů Grálu a druhá ukazuje, kam jsem se za dva dny usilovného hraní posunul (kolik čtverců mám prozkoumaných). Zítra k tomu sepíšu zápisek.

Poznámka: světlejší barva hranice čtverců značí, že sousedící čtverce spojuje cesta.

Rytíři Grálu mě docela překvapili a to hned v několika ohledech. Začátek byl docela vytuhlý, a i když jsem po pár hodinách tuhost hry úspěšně zlomil, tak se zas plácám po světě a hledám, co bych vůbec mohl dělat. V podstatě se nemám čeho chytit a z pohledu děje jsem se vlastně nikam nepohnul. Proto zápisky váznou.

Po letech jsem se rozhodl, že bych mohl deníčky trošku víc zpřehlednit tím, že bych tipy a podobné věci postupně sepisoval do zvláštního příspěvku, který by byl dostupný hned na první stránce deníčku. Ideálně aby to byl hned druhý příspěvek po úvodu. U Rytířů Grálu mi to ještě nevyšlo, tak to přilepím pod dodatek k začátku rozehrávky.

Následující přehled tipů je rozdělen na několik částí. Od obecných věcí, které byste měli vědět ještě předtím, než se do Rytířů Grálu pustíte, až po hodně konkrétní rady. Nemá to působit jako návod, ale Rytíři Grálu mají poměrně specifický přístup ke gameplayi, takže hrozí, že s tím na počátku spíš seknete a to by byla škoda ;). Tipy jsem původně sepisoval na OldGames.sk, takže některé vycházejí z rad, které jsou uvedeny v komentářích pod hrou nebo v Ringovo deníčku.

Tipy a triky

Postavička je zprvu hodně slabá a jelikož ekonomika hry je prakticky nefunkční, tak se z toho úvodního marastu musí vyhrabat i za cenu porušení rytířského kodexu ;). Trochu to narušuje imerzi, ale kradení je základ místní ekonomiky. Bez toho to opravdu nejde.

Co byste měli vědět do začátku:

- Využil jsem radu Honzy a u obchodníka v Kamelotu jsem si koupil tupou trpasličí sekeru, kterou jsem si nechal u kováře "zdarma" opravit. Kovář si sice o peníze řekne, ale nic vám nestrhne. Postačí, když máte příslušný obnos v kapse. Pokud tolik peněz u sebe nemáte, tak vás odmítne. Pro začátek je to skvělá zbraň, se kterou se žáby a vlci zabíjejí snadno a chvilku trvá, než se znovu ztupí. Prošel jsem s ní skoro celý les a všechny nepovinné dungeony. Nefunguje moc dobře na skřety a obry v lese, ale to už budete mít jinou výbavu.

- Zprvu je dobré šetřit a krom sekery už nic dalšího nekupovat. A naopak, je dobré prodat vše, co jde a co nepotřebujete. Obchodníci vykupují zboží zhruba za polovinu nákupní ceny, což je poněkud trágédie, ale je nutné se s tím smířit. Navíc obchodník pozná, jak na tom předmět je, takže vám strhne další peníze za jeho opotřebení. Za nalezený prsten tak dostanete klidně jen 2 zl, i když byste za něj normálně měli dostat 10 zl. Obchodník pak předmět zázračně opraví a vrátí mu jeho hodnotu (tohle si dobře zapamatujte). Často se vám taky stane, že vám obchodník nenabídne vůbec nic, ale přesto mu můžete předmět předat a on ho opět opraví a vystaví za plnou cenu.

- Obchodníci nevykupují očarované prsteny a amulety. Stejně tak alchymisté neradi vykupují hotové lektvary/kouzla a zbrojíři od vás nekoupí očarované kousky zbroje. Tímhle způsobem si prostě nevyděláte.

- Zbraně se rozbíjejí, zbroje nikoliv. Pokud se rozbije magická zbraň, tak se z ní po opravě stane úplně obyčejná zbraň. Např. očarovaný meč bastard bude po opravě už jen obyčejný meč bastard.

- Kováři neopravují nalezené rozbité zbroje. Pokud chcete takovou zbroj opravit, anebo opravit magickou zbraň, tak se to dá udělat tím způsobem, že poškozený kus kováři prodáte a pak ho od něj koupíte zpět. Kus bude zase jako nový.

- Poměrně rychle se dostanete do problémů s jídlem. Jídla je málo a je drahé. Obchodníci mají navíc omezený sortiment. Jakmile něco vykoupíte, tak máte smůlu. Nicméně ve hře funguje dříve popsaný fígl s množením jídla (platí to i pro ingredience u alchymisty). Když obchodníkovi prodáte např. 1 ks chleba, tak on si ten jeden kus namnoží a v nabídce se mu objeví už 3 ks chleba. U ingrediencí je to dokonce 5 ks. Pokud byste tedy jídlo nebo bylinky někde zcela vykoupili, tak nezapomeňte alespoň jeden kus obchodníkovi vrátit/prodat ať máte do budoucna stále co množit.

- Obchodníkům je možné dokonce vnutit prodej něčeho, co sami původně nenabízeli. Platí to zejména pro alchymisty, kteří zprvu nabízejí jen několik málo druhů bylinek, ale můžete jim sortiment rozšířit tím, že jim předáte nové druhy a oni si je pak v nabídce namnoží.

- Dobře si zapamatujte, co obchodníci prodávají, bude se to hodit ;).

- Dovednosti postavy se dají navyšovat během levelupu, základní statistiky nikoliv (Síla, Odolnost, ...). Ty zůstavají po celou dobu hry stejné a můžete si je navyšovat jen předměty s příslušným bonusem (viz alchymie).

- Dobré je mít na paměti bug s maximálním množstvím odložených předmětů na lokaci, který popsal Ringo. Proto je dobré předměty odkládat na vícero místech (město, les, domy apod.) a zbytečně nepřeplňovat nabídky obchodníků. Jako u těch obchodníků to může mít i pozitivní efekt, protože nový sortiment se zobrazuje vždy na konci nabídky, takže její vynulování by tu mohlo být i žádoucí. Když totiž něco prodaného kradete zpět, tak musíte pořád listovat celou nabídkou, což zdržuje. Obzvláště když se nedaří a musíte několikrát loadovat. Ale i tak bych se tomu raději vyhnul.

- Druhý bug, který byste měli mít na paměti, je tzv. levelovací bug (taky tu je už popsaný). Disketová verze hry jím prý netrpí, ale nespoléhal bych se na to. Bug funguje tak, že NPC a potvory se velmi často pohybují v okolí vstupů a sem tam do vstupu vejdou a pak zase vyjdou. Problém je to ve chvíli, kdy do vstupu (cesta v lese, schodiště) vstoupíte z druhé strany vy a setkáte se tam (postava a NPC/potvory nesmí stát na jednom políčku). Hra si s tím neumí poradit a nečekaně vám přiřkne haldu zkušeností. Po provedení levelupu však spadne a je vymalováno. Pokud tedy z nějaké lokace odcházíte, tak si dávejte pozor, aby se kolem nic nemotalo, protože hra oživí/zastaví NPC/potvory ve chvíli, kdy do lokace vstoupíte/odcházíte, takže by se mohlo stát, že vám ve vstupu do lokace zmrazí NPC, které vám pak blokne cestu zpět. Ve venkovních lokacích se to stává díky tomu, že část lokací má 2-3 vstupy. Vy vejdete do lokace jedním, chvilku tam zůstanete, pak odejdete, ale v jiném vstupu si tím třeba zmrazíte vlka. Pokud má lokace více vstupů, tak je to fajn, použijete jiný anebo pokud tu funguje přeprava, tak se do lokace přesunete povozem (moc drahé, ale párkrát to budete muset použít i tak).

- A samozřejmě ukládejte a rovnou na vícero pozic, ať se máte k čemu vracet. Pokud hra spadne, tak vypněte emulátor a spusťte jí raději celou znovu.

První kroky:

- Na úvod je dobré prošmejdit celý Kamelot a podhradí. Získáte tím něco málo peněz, lootu a jídla. Nepotřebné prodejte a kupte si výše zmíněnou sekeru. V podhradí se dá snadno získat první úkol, který vás pošle do nedalekého města.

- Do města jděte pešky! První levelup vyžaduje jen 41 zkušeností a do města je to po cestě 5 mil. Zkušeností za žáby a vlky je sice málo, ale vyjde to tak akorát. Za první levelup dostanete 30 dovednostních bodů, které dejte klidně celé do Kradení. Za sebe doporučuji Kradení zvednout alespoň na 40 bodů, tedy při druhém levelupu do něj zainvestovat dalších 10 bodů. Hodnota Kradení totiž určuje, jak drahý předmět dokáže postava ukrást. S hodnout Kradení 30 ukradnete předměty o hodnotě 1-39 zl. Jelikož vzácné bylinky stojí 40 zl, tak je dobré mít i Kradení na hodnotě 40, protože to kupovat opravdu nechcete. Doplňkem ke Kradení je vysoké Charisma, které by mělo ovlivňovat úspěšnost Kradení, ale moc velkého rozdílu jsem si nevšiml. Kradení je dost o náhodě a je to klasická metoda save/load, musíte s tím počítat.

- Jakmile budete schopni krást, tak se nestyďte a kraďte! Berte prsteny, náhrdelníky a hned to obchodníkům zase prodávejte zpět a tak stále dokola. To samé jídlo. Ukradněte pár kousků, pak je obchodníkovi prodejte zpět a pomnožené jídlo si zase ukradněte. Vyřeší to váš hlad a něco málo na tom vyděláte. Ideální je chleba, protože má nejvyšší sytící efekt a za 1 ks získáte 2 zl. Cílem je našetřit na zbroj a časem i na ohnivý meč.

- Množství získaných dovednostních bodů během levelupu postupně klesá. První levelup je 30 bodů, druhý 28 bodů, třetí 26 bodů atd. Vždy o 2 body dolů. Je proto na místě zvážit, co chcete rozvíjet. Maximální úroveň postavy je 11, to je dohromady 210 dovednostních bodů.

- Vedle Kradení jsou klíčové Všímavost a Herba (alchymie). Všímavost doporučuji zvednout co nejrychleji na 30 bodů (hned po Kradení). Tím si zajistíte, že vám automapa zobrazí většinu interaktivních a skrytých prvků (páky, spínače, tajné chodby). Stále nezobrazí úplně vše, ale hodně to pomůže. Herba stačí taky 30, ale tady není zprvu potřeba tolik pospíchat, zvyšoval bych jí až jako třetí v pořadí. Poměrně snadno se dostanete na level 5, takže to s body vyjde akorát (108 bodů).

- Ze zbraňových dovedností má smysl snad jen Meč. Pokud by vás vzhledem k trpasličí sekeře napadlo investovat body do Sekery, tak je to ztráta času. Trpasličí sekera se jednak počítá jako Obouruční (zbraň) meč a pak toho velmi rychle zalitujete, protože nejsilnějšími zbraněmi ve hře jsou jednoruční meče. Doporučení z diskuse je minimálně 50+ bodů, já cílím rovnou na 100+.

- Ve městě si za ušetřené peníze nakupte mithrilovou zbroj (vše, na co budete mít peníze). Mě to vyšlo na kyrys a pak jsem postupně dokupoval další části zbroje. Hodně tím snížíte příchozí poškození a brzy vás žáby a vlci nezasáhnout vůbec (tedy vyjma silnějších verzí vlků). Ale i to je úspěch, protože vlci jsou nositeli skřetí otravy. Dá se to léčit lektvarem, ale je drahý. To platí i pro jeho výrobu. Proto je dobré po každém boji kontrolovat stav postavy (klikem na portrét). Pokud je tam otrava, tak raději loadnout a zkusit to lépe.

Alchymie:

- Dovednost Herba je pro hraní klíčová, protože lektvary neslouží jen k léčení, ale s jejich pomocí se zároveň sesílají úzočná kouzla. 30 bodů v dovednosti stačí pro většinu lektvarů. Velmi důležitým doplňkem Herby je Inteligence, protože ta rozhoduje o tom, jestli výslednou směs poznáte. Pokud jí nepoznáte, tak jí nemůžete použít.

- Inteligenci si lze zvýšit předměty s patřičným bonusem. Obchodník v Kamelotu prodává Druidskou a Onyxovou hůl. Jsou to celkem levné předměty, ale dají se i snadno ukrást. Druidská hůl přidává bonus +5 bodů k Inteligenci a Onyxová hůl dokonce +10 bodů. To je dohromady 15 bodů, protože hole jsou kupodivu jednoruční a tak si do každé ruky můžete vzít jednu. Časem se dá ve hře najít další Onyxová hůl. Pokud si k tomu vyrobíte prsteny a náhrdelník s maximálními bonusy, tak celkový boost činí až +32 bodů.

- K míchání lektvarů se využívá miska, do které nejprve nalijete základ lektvaru (voda, líh, alhohol atd.) a pak přidáváte bylinky. Výsledné lektvary a kouzla nabíráte zpět do prázdné flaštičky (kouzla lze tímto způsobem přepsat i na prázdný papír, ale není to moc výhodné, protože pak mají menší počet seslání než z lahvičky). Pokud tvoříte elixíry s perma bonusy, tak do misky namáčíte příslušný předmět (prsteny, náhrdelníky ...). Pokud směs namícháte špatně nebo jí nedokážete identifikovat, tak jí budete muset vylít.

- Voda je všudypřítomná a dá se nabrat prakticky kdekoliv (jezírka, říčky, fontánky). Stačí k tomu prázdná lahvička. Prázdné lahvičky lze v případě nouze získat i tak, že do misky nalijete jiný základ a ten pak vylijete.

- Ingredience se dají najít na různých místech. Některé jsou hojné, jiné vzácnější. Základy lektvarů a bylinky doporučuji krást u alchymistů a rovnou si je přes ně množit. Mezi důležité bylinky patří list Camelie, Rhododendron a květy Hyacintu. Jsou vzácnější a zároveň patří mezi ty dražší. Listy Camelie a Rhododendron se využívají pro tvorbu útočných kouzel, květy Hyacintu jsou součástí protijedů a boostují se jimi lektvary s perma bonusy. Tuhle trojici bylinek doporučuji nakrást ve velkém (50+ ks). Není to nic záživného, trvá to dlouho, ale určitě to oceníte. A pak samozřejmě to, co se vám bude hodit nejvíce. Inventář není nafukovací a je zbytečné sebou tahat něco, co při tvorbě lektvarů nevyužíváte.

- Recepty se dají najít v knížkách různě ve hře, ale základním zdrojem receptů je manuál. Jsou zde popsány všechny důležité recepty, včetně očarovávacích elixírů. Hned od počátku si tedy můžete tvořit předměty s nejvyššími bonusy do statistik. Zároveň budete znát pár protijedů, budete ovládat tvorbu léčivých lektvarů a budete schopni odstranit únavu (i bez spánku).

Ostatní:

- Některé dveře a mříže je možné vyrážet/nadzvihávat. Prostě se před ně postavíte a šipkou vpřed do nich párkrát drcnete. Pokud máte dostatečnou sílu (a dveře to umožňují), tak se otevřou. Občas se vám totiž stane, že najdete dveře/mříže bez jakéhokoliv viditelného mechanismu a budete marně hledat spínač, který by je otevřel. Přitom je stačí vyrazit. Doporučuji naboostit Sílu.

- Dveře umí otevírat i potvory! Tedy abych byl přesný, potvory umí stisknout tlačítko, které je otevře. Ve hře jsem narazil na situaci, kdy to bylo přímo součástí řešení jednoho puzzle. Musel jsem počkat, než se potvora objeví a jakmile mě zahlédla, tak mi šla otevřít.

- V dungeonech je halda neviditelných nášlapných plošinek (jejich přítomnost poznáte podle typického cvaknutí). Obvykle někde něco aktivují a poté už bývají nefunkční. Občas to ztěžuje mapování funkce spínačů/pák, ale s tím se nedá nic dělat. Sem tam je možné neviditelné plošinky zatížit, ale nikde jsem si nevšiml, že by to mělo nějaký efekt. Tenhle typ plošinek umí sešlápnout i potvory.

- Zatížit lze samozřejmě i viditelné plošinky. Některé zatíží jen postava, jiné lze zatížit předměty (někdy stačí jeden, jindy je potřeba položit více těžších předmětů najednou).

- Všímavost 30 není zárukou, že automapa zaznamená vše. Pokud najdete neoznačenou páku, spínač atd., tak jde většinou o prvek, který se skutečně k něčemu používá. Zprvu jsem si u pár takových spínačů nebo řetězů myslel, že je to fake pro odvedení pozornosti, ale pak se ukázalo, že mají v dungeonu konkrétní účel.

- Ve hře je dost dead endů, tak dávejte pozor, kam šlapete a mějte vždy po ruce záložní save.

Kritické bugy

Ve finále Rytířů Grálu jsem narazil na dva nepříjemné bugy (CD verze hry) ...

První se týkal rozpadu 9.patra. Stačilo na hru aplikovat CD patch a bylo po problému. Je zajímavé, že v disketové verzi se ten bug neprojevil, hra načetla příslušný save úplně v pohodě.

Druhý bug je úplně ten samý, co měl na konci Ringo (viz Ringův deníček zmíněný v předchozím příspěvku). Při návratu z 15. patra jsem se na 14. patře střetl s kouzelníkem přímo na schodišti. Hra po chvilce spadla a bylo vymalováno. Nakonec jsem na řešení přišel a to i bez modifikace hry/save pozic.

V principu jde o levelovací bug, který jsem shrnul v předchozích tipech. Jelikož na 14. patro musíte vstoupit už cestou ke Grálu, tak prostě hrozí, že se dotyčný kouzelník v době vaší přítomnosti na patře přesune ke schodišti a jakmile patro opustíte, tak na schodišti zamrzne. Bohužel to neovlivníte, protože potvory nejde trasovat, takže nemáte ponětí, kde zrovna je.

Řešením je udělat si save na konci 11. patra, tedy ještě předtím, než vstoupíte do teleportu na 15. patro, ať zbytečně neopakujete příliš velký kus hry. Pokud při návratu s Grálem narazíte na problém, tak stačí loadnout ze zálohy, dojít si na 14. patro a tam se chvilku procházet nebo si dokonce odpočinout. Kouzelník se začne opět přesouvat a přitom opustí schodiště. Poté stačí už jen dojet 15. patro a Grál. Cesta by měla být nyní volná. Pokud ne, tak jste měli dvojitou smůlu a postup je nutné zopakovat.

Stejný postup by měl fungovat univerzálně. Problém dělají jen patra, která mají schodiště (žebříky a teleporty nevadí). Uvedený postup platí i pro venkovní lokace.

Save pozice

Pokud byste si chtěli hru jen vyzkoušet, třeba jen nějakou konkrétní část, tak dávám k dispozici svoje save pozice (doporučuji pročíst přiložený README). V savech najdete i extra adresář s bugy.

rg_savy.zip (7,9 MB)
« Poslední změna: Srpen 22, 2025, 11:47:56 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #2 kdy: Srpen 06, 2025, 12:09:14 »

Já jsem si Rytíře Grálu svou zbrklostí a v jakékoliv hře nechutí používat alchymii neskutečně ztížil o několik řádů, důležité tady je nepodcenit alchymii, naprosto zásadně mění situaci v bojích. Uvědomil jsem si to vlastně až na konci hry.

Jinak jsem všechny kytky nosil na jedno místo, aby nezabíraly inventář a tady je třeba dávat pozor na jednu věc. Když jeden sektor mapy (či město) zahltíš nějakým extrémním počtem položených předmětů, tak ty předměty nenávratně zmizí (takový hodně blbý bug, pokud člověk dlouho neukládá pozici a stane se mu tohle).

Kromě alchymie má hra několik zvláštních mechanik, které člověka nemusí napadnout a pak má dojem, že je hra je prostě i v tomto případě bugnutá. Což byl kdysi případ některých hráčů na oldgames, kdy nenašli k jistým klíčovým dveřím tlačítko,
Spoiler: ukázat
jenže některé dveře jdou vyrážet prostým několikerým naražením do nich šipkou dopředu. Samozřejmě pokud je postava slabá, nevyrazí je, ale lze ji na sílu nadopovat

Jinak co se týče tápání, taky se mi to stalo a je to jen díky určité drobné informaci, která je naprosto klíčová pro další posun, ale jde ji snadno hodit na druhou kolej s tím, že se to někde asi nějak vyvrbí nebo že to nemůže být důležité, jenže nevyvrbí, je důležité tu informaci zužitkovat.
Spoiler: ukázat
Klíč k otevření příběhu je v podstatě na samém začátku hry, jen to lze minout a pak člověk jen tápe a řeší subquesty, které jej nikam neposunou.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: Srpen 06, 2025, 15:30:29 »

Díky za tip a varování. Zrovna jsem dopsal první část zápisku, kde mám pár úvodních záludností, ale většinu pak popíšu chronologicky samostatně tak, jak se mi přihodily.

Zatím docela bloumám a snažím se najít cestu k tomu hrádku na SZ od Kamelotu, protože jsem čekal posun příběhu tam. Ve městě mám akorát nepřístupné vězení a na Kamelotu jsem objevil jen toho obchodníka se ztraceným synem. Klíč od sklepení Kamelotu jsem taky ještě neobjevil. Dungeon se synem mám za sebou, plus jsem objevil další dva dungeony, ale na jejich vyřešení jsem zatím slabý.

Herbu jsem si určil jako primární dovednost, už jen kvůli tomu, jak mám alchymii rád, ale zatím tedy nic moc výsledky :D.

Na jednu stranu mi Rytíři Grálu přijdou zralí na zahození, ale něco mě u nich naštěstí drží dál, byť to není ani zdaleka tak silné jako u Vzbury Dónských Rytierov.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: Srpen 06, 2025, 15:30:35 »

Intro je docela dlouhé a plně nadabované, nicméně legenda o králi Artušovi je myslím dost profláklá, takže to tu nebudu rozebírat. Už po pár úvodních sekvencích mi bylo jasné, že se vývojáři zhlédli ve filmu Excalibur, protože jejich verze příběhu se drží filmové předlohy. Já znám legendu o Artušovi lehce jinak, ale to je dané tím, že jsem ten příběh kdysi četl v nějaké knize. Film mi přišel dobrý, ale filmový Merlin mě poněkud zklamal. A abych byl upřímný, nemám moc rád ani samotnou legendu o Artušovi, konkrétně mi na ní vadí ta část s nevěrou, protože já bych na místě Artuše kopl Guinever do zádele a žádná pohroma by se bývala nekonala ;). Vážně, mě ten příběh spíš irituje, stejně jako jsem nikdy neměl moc rád Robina Hooda a preferoval jsem místo něj spíš Viléma Tella.

Manuál nám namísto legendy o Artušovi servíruje pasáž, kdy se Lancelot potká s Percivalem a přivede ho na Kamelot. V té době už je vztah Lancelota s Guinever skoro veřejným tajemstvím. Percival tomu však nechce uvěřit, a tak když je jednoho dne královna jedním z rytířů narčena z nevěry, tak se Percival rozhodne bránit její čest. Důvod je jednoduchý. Lancelot je zrovna mimo hrad a nikdo jiný se k tomu nemá. Percival se tímto činem vyšvihne z obyčejného panoše mezi rytíře, byť souboj o královninu čest nakonec podstoupí samotný Lancelot, který se v den zápasu nečekaně vrátí.

Do hry se dostáváme ve chvíli, kdy začíná honba za Svatým grálem. Hraje se za jednu postavu a k dispozici je 15 předpřipravených charakterů - rytířů Kulatého stolu. Lancelot samozřejmě chybí.

Základní atributy rytířů:

Lendegratz - Síla 19, Intelignece 14, Odolnost 20, Charisma 17, Obratnost 17, Rychlost 15
Percival - Síla 15, Intelignece 12, Odolnost 18, Charisma 19, Obratnost 20, Rychlost 17
Urienc - Síla 16, Intelignece 17, Odolnost 17, Charisma 13, Obratnost 15, Rychlost 16
Gawain - Síla 20, Intelignece 13, Odolnost 17, Charisma 12, Obratnost 18, Rychlost 14
Kay - Síla 17, Intelignece 17, Odolnost 15, Charisma 15, Obratnost 20, Rychlost 15
Perain - Síla 18, Intelignece 16, Odolnost 16, Charisma 14, Obratnost 19, Rychlost 16
Berit - Síla 19, Intelignece 13, Odolnost 16, Charisma 14, Obratnost 16, Rychlost 15
Cornwail - Síla 16, Intelignece 13, Odolnost 20, Charisma 15, Obratnost 17, Rychlost 14
Ector - Síla 20, Intelignece 14, Odolnost 16, Charisma 17, Obratnost 17, Rychlost 17
Lot - Síla 20, Intelignece 14, Odolnost 16, Charisma 17, Obratnost 17, Rychlost 17
Dregos - Síla 20, Intelignece 15, Odolnost 15, Charisma 12, Obratnost 16, Rychlost 16
Vargos - Síla 17, Intelignece 12, Odolnost 20, Charisma 12, Obratnost 20, Rychlost 14
Gregor - Síla 16, Intelignece 12, Odolnost 17, Charisma 15, Obratnost 16, Rychlost 15
Likor - Síla 20, Intelignece 15, Odolnost 17, Charisma 13, Obratnost 16, Rychlost 17
Trevor - Síla 15, Intelignece 13, Odolnost 19, Charisma 15, Obratnost 16, Rychlost 16

Vedlejší statistiky rytířů + základní finance:

Lendegratz - zdraví 30, únava 50, útok/obrana 19/17, peníze 10
Percival - zdraví 30, únava 50, útok/obrana 15/20, peníze 13
Urienc - zdraví 30, únava 50, útok/obrana 16/15, peníze 12
Gawain - zdraví 35, únava 50, útok/obrana 20/18, peníze 11
Kay - zdraví 30, únava 50, útok/obrana 17/20, peníze 10
Perain - zdraví 30, únava 50, útok/obrana 18/19, peníze 11
Berit - zdraví 30, únava 50, útok/obrana 19/16, peníze 16
Cornwail - zdraví 35, únava 50, útok/obrana 16/17, peníze 10
Ector - zdraví 30, únava 50, útok/obrana 20/17, peníze 13
Lot - zdraví 30, únava 50, útok/obrana 20/17, peníze 13
Dregos - zdraví 30, únava 50, útok/obrana 20/16, peníze 14
Vargos - zdraví 30, únava 50, útok/obrana 17/20, peníze 12
Gregor - zdraví 30, únava 50, útok/obrana 16/16, peníze 13
Likor - zdraví 33, únava 50, útok/obrana 20/16, peníze 10
Trevor - zdraví 30, únava 50, útok/obrana 15/16, peníze 13

Přehled dovedností:

Meč
Sekera
Kopí
Hůl
Obouruční meč
Střelba
Vrhání
Kradení
Všímavost
Herba

Dovednostní bonusy rytířů:

Percival: Meč 3
Urienc: Herba 3
Kay: Meč 2, Herba 2
Perain: Meč 3, Herba 1
Berit: Meč 2
Dregos: Meč 3
Gregor: Meč 2
Trevor: Meč 2

Každá postava získává zkušenosti a po levelupu je možné získané dovednostní body rozdělit mezi dovednosti. Základní atributy se přitom nezyšují - zvýšit je lze jedině s pomocí bonusových předmětů a kouzel (jinak zůstávají po celou dobu hry stejné).

Po přečtení manuálu jsem dospěl k názoru, že bych si měl vybrat silnou a zároveň inteligentní postavu, která má navíc ideálně vysokou rychlost (rychlejší zotavení z útoku). Charisma mě naopak netrápí vůbec. Nejlépe mým kritériím vyhovoval rytíř Likor, který ale nemá žádný dovednostní bonus (všechny dovednosti má na nule). Co se dá dělat, nikdo není dokonalý :). Musím přiznat, že mě to vzápětí docela pobavilo, protože letmé nahlédnutí k Ringovi do deníčku ukázalo, že jsme dospěli ke stejné volbě :D. Ringo ale volil jen dle velikosti síly.

Abych nešel ve stejných šlépějích, tak jsem si zvolil druhou možnou volbu, a tím je rytíř Dregos. Dregos je navíc specialista na meče, což bych beztak trénoval, takže alespoň nebudu začínat se samými nulami.

Pořád se nacházíme v dobách MS-DOSu, takže hra podobně jako Stíny nad Rivou kombinuje dvojí rozlišení. Animace probíhají v rozlišení 640 x 400 px, ale samotná hra běží v rozlišení 320 x 200 px.

A tady se na chvilku zastavíme ...

Nemyslím teď to dvojí rozlišení, ale jelikož mám za sebou úvodních 20 hodin, tak si mohu dovolit být v některých věcech konkrétnější. Když Ringo před léty Rytíře Grálu rozehrál, tak jsem jeho Deník hráča pravidelně pročítával, protože mi tenkrát bylo jasné, že tohle je hra, kterou sám nikdy rozehrávat nebudu ;). A ejhle, uběhlo několik let a změnil jsem názor. Ale co teď? Naštěstí si toho tolik nepamatuji, ale jsou věci, které mi přeci jen v paměti utkvěly, třeba užitečnost trojzubce nebo peripetie s jídlem. Počátek deníčku jsem si tedy znovu přečíst mohl, ale jakmile došlo na konkrétní popisky úkolů a dungeonů, tak jsem musel přestat číst.

První den jsem však narazil na nečekaný odpor ze strany hry, anebo to byl možná můj vlastní odpor ke hře, takže to začalo silně drhnout. Bohužel jsem ke hře nenašel stejnou motivaci jako u Vzbury Dónských Rytierov. A možná je to právě tím, že jsem se do Rytířů pustil takto krátce po Vzbure, protože co si budeme povídat, úvod Vzbury je dost vytuhlý a trvalo mi dobrých 10 hodin, než jsem získal větší jistotu a nemusel se bát o každý svůj krok. Jenomže Rytíři jsou na tom do určité míry podobně a to jsem vskutku nečekal.

První den jsem si prošel jen hrad Kamelot a jeho podhradí. Když jsem se konečně dostal ven, tak jsem potkal milou žabku, která ke mě přihopsala a na dvě rány mě sejmula. Ani jsem nestačil zareagovat. A jak se později ukázalo, v tu chvíli by to bylo i zbytečné! Druhým nemilým překvapením byla rychlost narůstání únavy (hladu), protože volně dostupného jídla je poskrovnu a na nákup jsem neměl dostatek financí. Značně unavená postava upadne automaticky do spánku, ale ukazatel "odpočatosti" se naplní jen do úrovně odpovídající míře hladu (odpočatost mínus hlad). Hladová postava tedy bude regenerovat stále méně a méně až nakonec ... no to vlastně nevím, to jsem zatím nezkoušel, ale tipuji, že nakonec usne navždy ;).

Během rozprodeje nalezeného lootu mi došlo, že ekonomika ve hře moc nefunguje. Výkup věcí byl za hubičku, kdežto nákupní ceny v obchodech jsou dost přemrštěné. Tímhle způsobem by mi peníze za chvilku došly a to i kdybych utrácel jen za jídlo! Obchody navíc svou nabídku nedoplňují, takže jakmile bych jídlo vykoupil, tak bych měl nejspíš utrum. Jedinou alternativou k nákupu jídla je alchymie (dovednost Herba), ale i ta má své limity. Přinejmenším potřebuji suroviny, což znamená buďto nákup nebo hledání po lesích a doufat, že budu mít štěstí. Chození po lesích ovšem znamená, že budu dostatečně bojově zdatný a nebudu se příliš zdržovat. Je to takový začarovaný kruh.

Alchymie je navíc silně závislá na úrovni dovednosti Herba, takže s nulou nebo pár bodíky v Herbě toho moc nevykoumáte. Na počátku jsem vůbec netušil, jak rychle budu levelovat a tím pádem jak rychle dostanu Herbu do použitelného stavu. Alchymie je jinak úžasná, k míchání lektvarů totiž nepotřebujete znát konkrétní předpisy. Na to přijdete i náhodným smícháváním ingrediencí, takže stačí pár pokusů a za chvilku znáte pár základních lektvarů ... a to doslova :).

I když mám nyní Herbu na 30 bodech, tak dokážu umíchat jen 2 lektvary založené na vodě! Vše ostatní mi postava nedokáže identifikovat, no a pokud směs nedokážete identifikovat, tak jí nemůžete ani použít. Jde o to, že postava musí bezpečně poznat už samotné ingredience, takže pokud nalijete do misky třeba alkohol a postava ho nepozná, tak už nemá smysl dál pokračovat. Další záludností jsou samotné recepty, protože některé obsahují ingredience, které najdete jen u obchodníků, takže si je budete muset koupit. A poslední záludností je závislost alchymie na výši Inteligence. Právě od ní se odvíjí schopnost identifikace ingrediencí/směsí. Bez prstenu posilujícího inteligenci (+3) bych neumíchal asi ani to málo (Inteligenci mám nyní 18).

Doslova kouzelné je, že dokážu velmi snadno umíchat lektvar medvědí síly (voda + Nifredil). Když pak do misky se směsí ponoříte prsten nebo náhrdelník, tak předmět získá bonus k síle (prsten +2, náhrdelník +3). Ale ještě nejásejte. Pokud jste si náhodou stejně jako já vybavili, jak v Might and Magic očarováváte předměty, abyste je prodali za výrazně vyšší cenu, tak přesně tohle v Rytířích Grálu nefunguje. Obchodníci mi očarované předměty odmítají vykoupit!

Můj úvodní předpoklad byl dobrý, vybral jsem si silného a inteligentního hrdinu, ale to ještě samo o sobě nestačí. Při letmém prolítnutí dovedností mi bylo jasné, že klíčovou pro mě bude Herba a Všímavost (kvůli úrovni podrobností v automapě). No a k tomu jedna zbraňová dovednost. Vzhledem k příběhu jsem tušil, že půjde nejspíše o meče, ale bylo by hezké, kdybych měl ve výběru zbraňových dovedností větší volnost. Kdybych věděl, to co teď, tak si asi vyberu jinak. Zcela neprozřetelně jsem zavrhl kradení a důraz na Charisma. Alespoň je vidět, že jsou věci, které si z Ringova deníčku opravdu nepamatuji, anebo jsem se prostě jen rozhodl pro čestný rytířský život ... to byla samozřejmě chyba. :D

První úkol mě vedl do nedalekého města, ale i těch pár mil lesem bylo pro mě životu nebezpečných. Z Kamelotu sice vyjíždí povoz, ale je příliš drahý. Po chvilce váhání jsem tedy přistoupil na to, že si projdu nějaké tipy a triky. Naštěstí se to obešlo bez jakýchkoliv spoilerů. Poměrně užitečné byly rady od Honzy z Ringova deníčku, protože to bylo jen pár stručných tipů, které mi pomohly se odrazit. Šlo hlavně o boj a kradení.

Obchodník v Kamelotu prodává rozbitou trpasličí sekeru, kterou lze u kováře bezplatně opravit - on si sice něco účtuje, ale peníze žádné nestrhne. Důležité je mít akorát příslušný obnos v kapse. To je první klíč k úspěchu, protože trpasličí sekera je výtečná zbraň do začátku a to i s nulovou úrovní v dovednosti Sekera.

Druhým klíčem k úspěchu je dovednost Kradení, protože je to páteř místní ekonomiky. Úspěch kradení závisí na hodnotě Charisma, ale Kradení jako takové by mělo rozhodovat o tom, jak drahý předmět budete schopni ukrást. Vyšší úroveň Kradení a vysoké Charisma vám zajistí lepší úspěch při kradení cennějších věcí. Stále jde o metodu save/load, ale s tím se nedá nic dělat.

Obchodníci mají totiž jednu zajímavou vlastnost - dokáží některé prodané věci "namnožit". Typicky jde o jídlo. Když např. obchodníkovi prodáte 1 kus chleba, tak se mu v inventáři objeví hned 3 kusy chleba! Pokud je úspěšně ukradnete a znovu prodáte, tak získáte 3x tolik zlata a obchodník má nově 3x tolik chleba. Řeší to jak finance, tak i nedostatek jídla. Funguje to i tak, že můžete namnožitelný předmět prinést k obchodníkovi, který ho do té doby neprodával, a tím mu ho zavést do nabídky. Musíte si ale vždycky ponechat alespoň jeden kus namnožitelného předmětu, protože jakmile byste třeba všechen chleba vykoupili a snědli, tak máte smůlu a o chleba přijdete.

Hromadění peněz funguje na principu ukradnu předmět, prodám ho zpět obchodníkovi a znovu ho ukradnu ... no a tak stále dokola. Bohužel jsem se zprvu zaměřil jen na boj, protože s jídlem jsem zas takový problém ještě neměl. První body během levelupu tak šly úplně jinam než do Kradení. Po 20 hodinách ve hře si dovolím tvrdit, že Kradením jsem měl začít! Sekera je pořád úžasná zbraň a jak jste se před chvilkou mohli dočíst, Herba je mi zatím k ničemu. První dva levelupy tak mohly jít klidně jen do Kradení a Všímavosti.

Různé zdroje se v doporučeních mírně liší, ale obecně se doporučuje zvednout dovednosti zhruba následovně:

Kradení 30-50
Všímavost 30
Herba 20-30
Meč - vše po navýšení předchozích dovedností, cíl je 100+

Na mě to celé působí tak, že chlapci z Centauri měli určitou vizi, ale ne vše se jim podařilo do hry implementovat a kamenem úrazu se stala i nevybalancovaná obtížnost. Bezplatná oprava předmětů podle mě není bug, ale vlastnost hry, protože při cenách za opravu byste za chvilku skončili na mizině (zbraně se rozbíjejí). Podobně bych to viděl s množením jídla. Jelikož se nabídka obchodníků neobnovuje, tak by brzy hrozila smrt hladem. Při velikosti hry to prostě nemohli myslet vážně, na to by to jídlo ve hře opravdu nestačilo. Navíc pokud nemáte zdroj peněz, tak jste docela nahraní. A teď si vemte, že zavrhnete Kradení a Herbu. Máte ještě míň peněz a o další zdroj "jídla" méně.

Jen pro ilustraci, jak ekonomika v Rytířích Grálu (ne)funguje. Lektvar mikrospánku stojí 20 zl, výkupní cena je přitom jen 2 zl, za to nenakoupíte ani suroviny:

5 ks dýmkového koření 9 zl, 5 ks Nifredilu 18 zl, 5 ks lahviček 15 zl, vodu si naberete zdarma ve fontánce ... celková investice 42 zlatých a celkový zisk za 5 hotových lektvarů je pouhých 10 zl.

Kdybych Rytíře Grálu rozehrál bez těchto tipů, tak si dovolím tvrdit, že bych s nimi už nejspíš sekl. Pořád nejsem přesvědčený, že si mou pozornost zaslouží, ale to se dozvíte v dalším zápisku, kde už budou i screenshoty.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #5 kdy: Srpen 06, 2025, 16:42:03 »

Tuto hru jsem hrál svého času, když vyšla. Rozehrál jsem jí několikrát, ale nejsem si jist, jestli jsem jí dohrál. Taky si jí tedy moc nepamatuji.
IP zaznamenána

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #6 kdy: Srpen 06, 2025, 17:24:32 »

Jestli jsem četl pozorně, tak v podstatě děláš tutéž chybu, co jsem dělal já při snaze se posunout v příběhu tím, že projdu další lokace, jako ten hrádek v lese a pod. Sice jsem díky tomu zmapoval všechny sektory, ale rozjezd příběhu je na samotném startu a jde o to, kam tě nepustí, jestli jsem správně pochopil z textu, nesplnil jsi to a je to, dá se říci, docela dost zákysová věc. Ono dost na začátku mate ten quest s obchodní karavanou, který tě předčasně "vyžene" ven v touze řešit naléhavou akutní situaci.

Být vybaven tipy je u této hře dost klíč k tomu, aby tě nenaštvala absolutně. Mám letmý dojem, že naskrz internet jsem Rytířům Grálu udělil asi nejvyšší hodnocení já a je to proto, že mi vlastně taky pár tipů, které jsem se někde dočetl, dovolilo ve hře přežít a o to více jsem si pak užil ty další věci, na které jsem si přišel sám a někdo jiný třeba ne. Spoustu pokusů a omylů mě taky dovedlo k tomu trojzubci, kdy jsem si říkal, že přece není možné, abych pokaždé dával nepříteli jen 1 damage, že zádrhel bude určitě ve zbraních. A to mě tehdy nenapadlo alchymií očarovávat předměty, zbraně a zbroj, které by v souboji usnadnily určitě mnohé. Krom určité těžkopádnosti se dá říci, že Rytíři Grálu jsou stylově dost ojedinělým dungeonem působícím takřka uvěřitelně v rámci historického kontextu s artušovskou legendou. Vlastně se mi u té hry líbí ten český smysl pro středověk a uměl bych si představit další takové dungeony historicky laděné, mimo klasické fantasy schémata se smyšlenými světy, rasami a stvůrami. Třeba nějakou pouť skrze středověké české země s důležitým glejtem třeba v husitském období a pod. On to vlastně dnes moderně pokývá Kingdom Come. No chci tím vlastně říci, že rozhodně není na místě podlehnout jakékoliv vzdávavé náladě.
« Poslední změna: Srpen 06, 2025, 17:30:04 od Ringo »
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: Srpen 06, 2025, 22:16:24 »

Přesně tak, chytil jsem se toho úkolu se ztraceným synem a sám jsem se ztratil :D. V Kamelotu mi nepřijde, že bych něco minul. Ve městě je pak akorát vězení, kam mě nepustí a tak jsem ho pro změnu pustil z hlavy já (prozatím). Pravda, nemám zrovna ideální screenshoty, protože jsem v té době ladil típání obrázků, ale přišlo mi, že mi to strážný řekl velmi jasně a při dalším pokusu mi to zopakoval.

Zrovna jsem prolezl Kamelot ještě jednou, protože už mám Všímavost 30, takže zítra zkusím znovu i město. Volný průzkum má u mě pořád limity a už toho bylo za ty dva dny moc, takže bych rád dělal taky něco jiného, než pouhé chození po lese :).

Zatím jsem si vystačil s těmi dvěma tipy a pár věcí tak nějak vyplynulo z používání dovedností a sledování hry. Pro mě bylo hlavně klíčové zlomit ten survival, protože ten mi tu pil dost krev. Kdyby to bylo ve hře alespoň lépe ošetřené. Alchymii jsem si třeba osahal sám, včetně očarovávání věcí, ale na doporučené hodnoty dovedností bych asi nepřišel, protože u nich vlastně neznám rozsahy nebo co se na které úrovni otevírá. Tohle by měl přeci popisovat manuál. Pár věcí se mi taky líbí, ale zatím u mě převažují smíšené pocity a to bude tím chozením po lese :D.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: Srpen 07, 2025, 07:01:43 »

Nakonec jsem v Kamelotu přeci jen něco minul. Pro jistotu jsem si znovu prošel úplně všechny domy a zjistil jsem, že jeden jsem vynechal. Shodou okolností patřil do čtvrti, kde se mi v jednom z domů ukázalo na automapě tlačítko. Nějak nechápu, jak jsem to tlačítko předtím přehlédl, protože je prakticky nepřehlédnutelné :D.

Další úkol mě nasměroval do vězení, ale přes stráže to moc nešlo. Tady jsem udělal dvojí botu, ale naštěstí mi stačilo jen nakopnutí, abych si ty věci zase spojil (pak to dovysvětlím). Dostal jsem konkrétní souřadnice, ale ty vedou do oblastí, kde jsem předtím detekoval obry, takže jsem zvědav, jak se tam dostanu.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #9 kdy: Srpen 07, 2025, 07:57:17 »

Vzhledem k tomu vězení pořád nějak tuším, že jsi neodhalil tu prasárničku, kterou jde nepozorností minout, jde dost o adventurní řešení. Už si nepamatuji přesně, co říká stráž ve vězení a zda říká něco, co by k řešení intuitivně směrovalo. Když se dívám do svého deníku, byl to první ze tří případů, kdy jsem se podíval do hintu. Další dvě nakouknutí byly u jednoho kombinačního puzzle a pak u jedné (asi poslední) hádanky ve hře.

Tímto jsem si trochu připomněl svůj deník a dle něj vlastně zjistil, že jsem kromě těchto tří případů jiné hinty nehledal a hrál díky tomu hru vlastně trochu i blbě (ale aspoň po svém a o to mě to více bavilo:-). K pořádné útočné alchymii jsem se dostal někde kolem poloviny hry a obrannou alchymii - sesílanou na předměty - jsem nepoužil vlastně vůbec, protože mě včas nenapadlo očarovávat předměty alchymií a pak už jsem měl postavu vycepovanou dostatečně na to, abych se tímto zdržoval:-)
« Poslední změna: Srpen 07, 2025, 08:19:08 od Ringo »
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: Srpen 07, 2025, 08:44:28 »

Stráž neříká nic, co by k řešení směřovalo. V první chvíli mě to zarazilo, protože nikde není nikdo, kdo by mi třeba pomohl. Oběhl jsem obchodníky z úkolu syna a ani Artuš mi neměl co říct. Chtěl jsem proto původně pokračovat v průzkumu, protože jsem si říkal, že teď se možná někde něco změnilo, např ty hrádky, ale pak jsem se zarazil.

Chtěl jsem se nechat podat, a tak jsem se pomalu přiblížil k tvému postu v deníčku, ale stačilo mi vidět jen slovo "obchodník" :). Byl jsem na dobré cestě, ale nedošlo mi to hned. V Kamelotu jsem totiž udělal botu při popisku mapy a obchodníka na hradě jsem si označil jako alchymistu. Všiml jsem si, že prodává víno, ale víno jsem díky tomu bral jako ingredienci a už si ho nevšímal. Když jsem ale Kamelot prozkoumával znovu, tak jsem si toho omylu všiml a popisky opravil. Jakmile jsem věděl, že řešení je spojené s obchodníky, tak jsem začal rozmýšlet, co by je mohlo spojovat se strážemi a v tu chvíli jsem si vzpomněl na to víno.

Takže úplně čistě jsem to nevyřešil :). Napadlo mě, že řešením by mohla být donáška nějakého předmětu, ale nespojil jsem si to zrovna s nabídkou obchodníků. Trochu mi to připomnělo Wizardry 6 a lahvičku s olejem. To aby si člověk hlídal, i co kdo prodává :D.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #11 kdy: Srpen 07, 2025, 23:48:41 »

No ono je to taková trochu sviňárna, že je třeba koupit od obchodníka questový předmět, který by člověk čekal, že získá jinak, třeba nějakou protislužbou nebo questovou komunikací s někým a ne že zajdu do obchodu a tam si jej koupím. Já jsem samozřejmě obchodníka na začátku hry neminul, prozkoumal zboží, ale bez peněz mi bylo jasné, že si nic nekoupím, natož abych tam kupoval demižón s vínem :-) Pak jsem se vydal do světa a ziskem spousty předmětů, které mi umožnily přežít, jsem na obchodníka právě pak úplně zapomněl, už jen proto, že mi vlastně "nemá" co nabídnout, navíc obchodník na začátku hry, který mívá obvykle nejhorší věci :-)

Vzpomněl jsem si teď na Evil's Doom a quest se ziskem Vorpal Blade, bez kterého prakticky nejde postoupit v prvním dungeonu s duchy. Quest se řešil healing kouzlem síly myslím 3, který šel získat jen náborem postavy, která jej vlastnila a měly jej z té hromady najatelných postav jen dvě:-)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: Srpen 08, 2025, 07:20:03 »

Healing svitek se v Evil's Doom dal koupit i u léčitele, ale to bylo trochu z ruky. Navíc jsem čekal, že to bude vzhledem k údajné vzácnosti schované právě někde v dungeonu. Naštěstí jsem si taky vybral tu správnou postavu :).

U Rytířů Grálu mám pořád problém se v těch úkolech chytit. Těžko říci, co mi na tom nesedí, možná je to spíš už tím počtem letos odehraných her. Bloumám od jednoho k druhému a hledám v tom nějakou logiku a je to takové ...

Graylina, nebo jak se ten kouzelník jmenuje, jsem našel. Poslal mě za Morganou, což nedopadlo úplně dobře, ale pak co? Dostal jsem dvě informace, takže by by bylo logické pokračovat v prohledávání lokací a hledat třeba královnu, ale fígl je v tom, vrátit se ke Graylinovi pro radu - to mi to nemohl říct hned? Asi ne, jeden detail přeci jen nevěděl a ten jsem zjistil až rozhovorem s Morganou. Předtím všechna komunikativní NPC vždy nějak zmizela nebo přestala komunikovat, takže jsem se ani nenamáhal k němu vracet.

Graylin mě poslal do nějakého blízkého dungeonu, ale vzhledem k tomu, že jsem cestu k němu a blízké okolí měl prolezlé, tak jsem věděl jen o jednom dungeonu, kde ale nic úkolového nebylo (prolezl jsem ho ještě před návštěvou Graylina). Jediná šance je, že se zmíněný dungeon nachází na východní hranici lesa a tak jsem se tam vypravil.

Pak mě ale začala vrtat hlavou Graylinova slova o tom, že pošle napřed medvěda, aby mi pročistil cestu. Proč zrovna medvěda? Kousek pod městem je lokace, která mi nešla projít celá, protože je jakoby rozdělená na dvě samostatné poloviny a do té druhé poloviny nevede žádná viditelná cesta. V lokaci nad a pod je ovšem vidět, že přístup do té lokace je jakoby blokovaný - z jedné strany je kámen, z druhé křoví. Že by to bylo ono? Medvěd asi odvalí kámen nebo prorazí křoví. Budu zatím pokračovat v průzkumu východního okraje a pak se tam vrátím na obhlídku.

Nehraje se mi úplně pohodově, protože hra mi docela buguje a tak se mnohem více soustředím na to, abych si někde něco blbě neuložil, než abych se soustředil na samotnou hru. Za chvilku to popíšu. Jsem už docela daleko, takže bude lepší ty technické problémy oddělit od postupu v ději.

Jinak je to fajn hra. Po třech dnech usilovného hraní jsem se zjistil, že můžu krást skoro jako straka a putování lesem jsem si mohl výrazně usnadnit už dřív - komplet mithril!! Skoro polovinu mapy jsem projel způsobem, že jsem se snažil vyhýbat útokům potvor, což se ne vždy dařilo, tak jsem častěji odpočíval a postupoval velmi opatrně, rozuměj pomalu. Teď procházím lesem jako nůž máslem, protože i silnější verze vlků mě zraňují jen málo a hlavně už mě nedokážou otrávit (pak to popíšu, to je taky dobrá sviňárna). Navíc mě překvapilo, že východní okraj lesa hlídají jen slabé potvory. Čekal jsem, že směrem od středu mapy bude postupně přituhovat, protože na jihu jsou kolem jezírka třeba obři a na sever pro změnu přibývá kudlanek.

Dialogy jsou vcelku vtipné a dabing to jen podtrhuje. K dungeonům taky nemám jedinou výtku. Potěšilo mě, že tu konečně vidím zase nějaké sofistikovanější pasti a průchod kobkou krom nich znepříjemňují dobře umístěné spinnery a teleporty. Automapa dost napovídá, ale pořád je potřeba sledovat, co se děje. Na mapě nejsou dost dobře rozlišitelné čtverce, takže polohy pastí apod. je potřeba si (zhruba) pamatovat. Psaní poznámek do mapy mi tu moc nevyhovuje.

Nerad bych teď zjistil, že se mi do save pozic zanesl nějaký fatální bug, ale asi bych se s tím musel smířit. Každopádně teď už bych na případnou novou rozehrávku šel jinak, ale doufejme, že to nebude nutné.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: Srpen 08, 2025, 08:27:38 »

Začnu tedy technikáliemi, aby se mi to nepletlo do popisu postupu hrou ...

Ringo mě upozornil na důležitý bug s mizením předmětů po překročení "kapacity" lokace. Pro nás kleptomany je to důležitý poznatek. Řada her z éry DOSu má tohle omezení, ale každý vývojář to řeší trochu jinak. Nikdy se mi ale nestalo, že by to někdo řešil tak, že předměty po překročení kapacity prostě zmizí! Odkládám tedy jen to nejnutnější, respektive z lesa nenosím vše. Přísady si nechávám v inventáři a preventivně jsem je omezil na 50 ks od každého, kdyby se omezení náhodou týkalo i inventáře. To samé šípy a šipky - i když nevím, proč je vůbec sbírám.

Už na počátky hry jsem objevil další dva bugy a oba se týkají nějaké chybky v designu úrovní. První se projevuje tak, že po vkročení do lokace/domu atd. se nenačte prostředí nebo se místo něj načte jakási alternativa. Poté hra spadne. Druhý bug je spojený s levelupem, kdy vstoupíte do nové lokace/domu a postava najednou získá ohromné množství zkušeností. Po levelupu hra ovšem také spadne.

První popsaný bug je dobré řešit resetnutím emulátoru (popř. vypnout a znovu spustit DOSbox) a načíst starší save z jiné lokace. Jinak hrozí, že se přenese do save pozic. Další uložení je tedy dobré provést až tehdy, kdy máte jistotu, že je vše v pořádku. Je to náročné, ale důležité, obzvláště u měst, protože u nich vždy hrozí, že se v tom počtu domů někde něco vyvrbí.

Druhý, tzv. levelovací bug má zajímavý důvod, který se mi podařilo postupně odpozorovat. Poprvé jsem na něj narazil ve městě a v první chvíli jsem si myslel, že postava prostě jen získává zkušenosti i za průzkum lokací, ale nesedělo mi to množství zkušeností (+ 15k). Pak hra spadla a bylo jasno. Venku v lese jsem si všiml, že k bugu dochází často při srážce s vlky. Abych byl konkrétní, když vstoupíte do nové lokace, tak vám hra hned na počátku spawne na uvítanou jednu z místních potvor. Neseděla mi však ta pozice vlka.

Potvory skrze vás mohou projít, dělají to třeba žáby, nikdy ale neskončí na stejném políčku jako vy. A to je právě ten problém. Jakmile potvora stojí na krajním políčku mapy, tak se po vstupu do oblasti automaticky ocitnete na jednom políčku s ní a hra jí musí zabít. Vy dostanete nepochopitelně plno zkušeností, tím pádem dojde k levelupu a nakonec i pádu hry.

Do některých oblastí jde vstoupit z vícero stran, takže by teoreticky stačilo čtverec obejít a vstoupit do něj jinudy, jenomže to nejde vždy. Některé čtverce mají jen jeden vstup nebo mají některé vstupy vázány na trigger tipu teleport. Teleporty vám pak mohou efektivně zabránit prozkoumat celý čtverec, v horším případě skončíte rovnou v dead endu (ano, i takové lokace tu jsou). Proto bych se na to nespoléhal.

Postupným zkoumáním jsem zjistil, že stav okolních čtverců se nastavuje až ve chvíli, kdy se dostanete do sousedící lokace, která je s ní spojená. Řešením je tedy udržovat vícero save pozic pro průzkum mapy.

Jeden save (první) si uděláte ve chvíli, kdy máte jistotu, že okolí (okraje) jsou volně průchozí. Další (druhý save) si uděláte před vstupem do konkrétní lokace a pak si vedete ještě průběžný save. Já to dělám tak, že si nejprve obejdu okraje příslušné lokace, pokud to tedy mapa dovoluje, a otestuji všechny východy do sousedních lokací. Pokud se v nich neobjeví "levelovací" bug, tak aktualizuji průběžný a druhý save. Pokud mám takto prošlý větší kus, který mám po okrajích 100% průchozí, tak aktualizuji i první save. Pokud by se někde bug projevil, tak se stačí vrátit o lokaci dříve (druhý save) a projít si cílovou lokaci znovu.

Zatím jsem na levelovací bug narazil zhruba ve dvou lokacích (plus tedy město), ale nechci pokoušet štěstí. To mi bohužel chybělo s prvním typem bugu, protože ve městě mě nyní pronásleduje chyba, která mi znemožňuje odchod jižní branou - lokace na jih od města se tím rozsype. Musím kvůli tomu město obcházet.

Disketová verze hry tohle údajně nedělá, jak jsem se dočetl v diskusi na Databaze-her.cz, ale ověřené to nemám. Mohla to být totiž jen náhoda. Disketová verze se dá jinak sehnat třeba skrze CD LEVELu 33 (rok 1997), které je dostupné na Archive.org. Ale co jsem pochopil, tak tím přijdete o jinak skvělý dabing. FDD verze by měla být tuším v1.1 a v souborech jsou oproti CD verzi opravdu odlišnosti, nicméně o počtu vydaných patchů nemám u Rytířů Grálu vůbec přehled. Dneska se na to zkusím ještě podívat.

Jinak platí obecné doporučení, které zmiňují i vývojáři. V případě pádu hry je lepší systém ukončit a celé to spustit znovu. A hra padá kupodivu docela často. Nejvíc při loadech, jakoby měla nějaký problém s načítáním hlavního menu.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #14 kdy: Srpen 08, 2025, 10:50:17 »

Ty bugy se vstupem na políčko, kde je potvora, byly to nejhorší (a radost s nebývale nabytých exp. bodů netrvala dlouho:-). S tím jsem docela bojoval. Hlavně na úplném konci hry mi to znemožnilo vlastně hru regulérně dokončit, jelikož mi výstup ze schodiště na další patro po splnění posledního několikapatrového dungeonu blokoval nepřítel, který se nechtěl hnout. Prostě tam stál, a čekal, až vejdu a hra spadla. Když už jsem si myslel, že tím přijdu o finální animačku a ukončení hry, naeditoval mi uživatel oldgames Jan save soubor a posunul mou partu až na políčko za tím nepřítelem.

Určitě zálohuj savy před vstupem do finálního dungeonu. Má několik pater, je rozsáhlý a bug pravděpodobně může spustit nějaký nevyzpytatelný moment a otázkou je, zda ta událost nastane po vstupu do toho dungeonu nebo až na některém místě při jeho procházení. Loadnutí o pár levelů toho dungeonu nazpět nepomohlo. Anebo si save pak taky naedituješ.

Jinak ještě takový jeden zádrhel je, nevím, jestli jsi jej už řešil či vyřešil, že u odpovědí na hádanky je třeba mít zapnutou českou klávesnici s diakritikou, přepíná se na ní klávesou F12.
IP zaznamenána