Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 18:14:23
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Autor Téma: (Elemir) - Abandoned Places 2  (Přečteno 8191 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:(Elemir) - Abandoned Places 2
« Odpověď #30 kdy: Červenec 09, 2025, 22:33:08 »

Taky jsem ty plošinky zkoušel nejprve testovat tímto způsobem, ale vždycky mi došly předměty :). Pak jsem si ve stokách všiml dvou plošinek - jedna byla zatížená zdí a druhou teprve měla zeď zatížit, takže mi došlo, že s těmito plošinkami běžnou váhou nehnu.

Jinak jsem ve věži hned na začátku podlehl a musel se nechat podat. Věděl jsem, že mě ty tlačítka nakonec dostihnou :D. Hned několikrát jsem si obešel všechny zdi, takže jsem to bral opravdu pečlivě. Tušil jsem, co hledám, ale prostě jsem nic neobjevil. Koukl jsem tedy k polákovi na mapku a i tak jsem měl co dělat. 2x jsem tu stěnu prohlížel a kroutil hlavou, že musí mít v mapce chybku, když jsem najednou prostě náhodným klikáním sepnul tlačítko. Teď, když už o něm vím, tak tu drobnou změnu mezi texturou dokážu postřehnout, ale tohle bych asi sám hledal hodně dlouho. A to bych ještě spíš začal přemýšlet o blbostech, takže bych to stejně nakonec vzdal.

I když zajímalo by mě, jak by to dopadlo, kdybych neměl přístup k netu. Tipuji, že ještě zítra bych tomu dal šanci a pokud nic, tak bych to asi vypnul :).
IP zaznamenána
This is the end ...

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #31 kdy: Červenec 10, 2025, 07:57:47 »

Jinak jsem ve věži hned na začátku podlehl a musel se nechat podat. Věděl jsem, že mě ty tlačítka nakonec dostihnou :D. Hned několikrát jsem si obešel všechny zdi, takže jsem to bral opravdu pečlivě. Tušil jsem, co hledám, ale prostě jsem nic neobjevil. Koukl jsem tedy k polákovi na mapku a i tak jsem měl co dělat. 2x jsem tu stěnu prohlížel a kroutil hlavou, že Jinak jsem ve věži hned na začátku podlehl a musel se nechat podat. Věděl jsem, že mě ty tlačítka nakonec dostihnou :D. Hned několikrát jsem si obešel všechny zdi, takže jsem to bral opravdu pečlivě. Tušil jsem, co hledám, ale prostě jsem nic neobjevil. Koukl jsem tedy k polákovi na mapku a i tak jsem měl co dělat. 2x jsem tu stěnu prohlížel a kroutil hlavou, že musí mít v mapce chybku, když jsem najednou prostě náhodným klikáním sepnul tlačítko. Teď, když už o něm vím, tak tu drobnou změnu mezi texturou dokážu postřehnout, ale tohle bych asi sám hledal hodně dlouho. A to bych ještě spíš začal přemýšlet o blbostech, takže bych to stejně nakonec vzdal.

I když zajímalo by mě, jak by to dopadlo, kdybych neměl přístup k netu. Tipuji, že ještě zítra bych tomu dal šanci a pokud nic, tak bych to asi vypnul :).

To mi připomíná tenhle můj záznam v deníku, zřejmě půjde o tohle místo :-)

« Poslední změna: Červenec 10, 2025, 08:08:13 od Ringo »
IP zaznamenána

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #32 kdy: Červenec 10, 2025, 08:07:14 »

BTW začínám ICEho podezřívat, že jeho mapy jsou jen překreslené, že to nedohrál ani nemapoval sám během hraní.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #33 kdy: Červenec 10, 2025, 09:41:09 »

Ano, ještě včera jsem to četl a oddychl si, že jsem to nepřehlédl sám :). Já pořád běhal i kolem těch sloupů a přemýšlel, jestli se nakonec neodstraňují jinak, protože toho tlačítka vedle sloupu jsem si všiml hned (i když já si myslel, že je to spíš klíčová dírka). Kdybych na 100% věděl, že hledám tlačítko, tak bych ... no, zabralo by to asi hodně hodin, než bych tu změnu v textuře postřehl :D. Včera jsem byl už rozhodnutý, že jestli to do večera nedám, tak prostě kouknu.

Díval jsem se, že máme docela shodu v místech, kde to drhlo, třeba ten jeden zámek v dolech.

U ICE nevím, ale občas mi při čtení některých návodů přišlo, že jsou poskládané jakoby naopak. Získali mapy, podle nich to asi hráli a pak sepsali tu omáčku kolem. Proto nemají zažitá ta krizová místa, která pak opomenou vypíchnout. Je pravda, že tady to tlačítko je krizové, protože bez toho by se ICE neposunul dál.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #34 kdy: Červenec 10, 2025, 13:28:39 »

Další level věže a zase zákys, naštěstí jsem zkusil zase něco méně logického a vyšlo to :D. Pak to všechno popíšu, až dojedu věž komplet.

Vadí mi tu jedna věc a těžko říci, jestli je to záměr leveldesignu nebo jsou to opravdu bugy. V přízemí věže mi nakonec zbyl jeden sloup, co nešel odstranit. Prolezl jsem celé patro ještě jednou, jestli jsem nakonec nepřehlédl další tlačítko, ale žádné už jsem nenašel.

Na dalším patře v podzemí je pro změnu sloupová síň, u níž je kus nepřístupný právě kvůli sloupům. O něco severněji jsou pak v chodbě dveře, které jsem nedokázal otevřít. Na patře jsou přitom dvě plošinky, které lze zatížit předměty. Jedna otevírá jiné dveře, ale ta jedna zdá se nedělá vůbec nic. Potíž je v tom, že jsem si tyhle záhady začal spojovat s cestou ven a tak jsem se je snažil vyřešit, leč asi zbytečně.

Něco podobného bylo v podzemí Heaven's Light v jedničce, kde taky nešly všechny dveře otevřít, ale už se to pak ve hře nikde neopakovalo. Proto si myslím, že jde spíš o bugy. Obzvláště u hry, která si zakládá na mapování a mělo by být tedy přístupné nakonec vše. Teď zrovna koukám, že to Ringo viděl podobně ;).

Za těmi zavřenými dveřmi věže byla halda kouzelníků, které jsem alespoň přes ty dveře usmažil - normálně jsem dveře podpaloval a kouzelníci padali :). Už ani nevím, kdy jsem na tohle přišel. Asi při řešení jiného zákysu, kdy jsem testoval možnou zničitelnost prostředí. Shodou okolností za dveřmi něco bylo a při obhlídce karty postavy jsem zjistil, že mi naskakují zkušenosti.

Přede mnou jsou ještě dva levely věže, což tímhle tempem už dneska asi nestihnu, ale co se dá dělat. Blbé je, že mě začínají napadat myšlenky dát si pauzu ...
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #35 kdy: Červenec 11, 2025, 09:42:18 »

No táhne se to ... :D

Čtvrtý level je zajímavý, ale kupodivu schůdný na mapování, což byste z finálního nákresku rozhodně neřekli. Realita je totiž mnohem mírnější, než to vypadá. Problém nastal až v pátém levelu, do kterého jsem šel s tím, že si jen rychle prolítnu všechno přístupné, vykydlím část nepřátel a další den si to v klidu zmapuju. Chyba lávky!

Tohle je přesně okamžik, kdy vzniká nejvíce chyb. Jednak jsem přetáhl čas a veškerá pozornost šla stranou a pak už jen ten předpoklad, se kterým jsem do toho šel, svádí ke zbrklosti. A taky jsem na to málem dojel. Už jsem se chystal sáhnout pro nápovědu, ale nakonec jsem si to na poslední chvíli rozmyslel a začal znovu. Přehlídl jsem opravdu pitomost, ale vznikl z toho rázem hodinový zákys.

Ono je to ale na druhou stranu těžké. Už toho zkrátka začíná být moc, obzvláště po odehrané jedničce, a tak se snažím zrychlit. Jenomže to tady dost dobře nejde. AP2 vyžaduje plnou pozornost, jinak ty zákysy prostě hrozí. A jelikož je to už třetí zádrhel v řadě, tak mě to začíná trochu i demoralizovat. Nadšení sice polevuje, ale snad to vydržím mapovat až do konce. Byla by to docela škoda, nechci si AP2 prostě jen odškrtnout jako splněné a přitom mít na "klíně" hotové mapy. Na to už jsem se dostal příliš daleko.

Dáli Bůh, tak dneska už snad vež dojedu ...
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #36 kdy: Červenec 14, 2025, 13:33:16 »

Opuštění trpasličích dolů a přesun do SZ kvandrantu mapy byl rychlý a bezproblémový. Potvory na venkovních mapách nepředstavovaly prakticky žádnou výzvu, takže jsme je rozdrtili frontálním útokem a to bez ohledu na množství a možné obklíčení.

Cestou z dolů jsem se na chvilku zastavil na 3. patře u zamčených dveří. Po peripetiích ve stokách už jsem tušil, jak na ně, ale bohužel jsem u sebe neměl patřičné propriety a ani se mi je už nechtělo hledat (něco jsem předtím vyházel z inventáře a něco jsem nebral vůbec, takže to mohlo ležet kdekoliv :)). Jen jsem koukl k Ringovi na mapku a ujistil se, že se nepletu.

Když jsme dorazili do kouzelnické věže, tak jsme byli se Shivou na levelu 10 a Eona s Orinem na levelu 12 (viz obrázky níže). U mě to tedy píše level 9, ale to je tím, že některé předměty přidávají nejenom bonusy, ale i penalizace. Sword of the Lovely třeba snižuje dočasně level o 1. Problematická je ovšem až trpasličí helma, která na úkor bonusu k síle výrazně snižuje obratnost a tím pádem značně prodlužuje zotavení z útoku (jakoby postava byla přetížená).

Na počátku věže jsme si udělali skladiště a vyrazili vpřed.

Kouzelnická věž I

Objevili jsme se v docela útulném interiéru, což bylo celkem překvapení. Podle vstupu v lese byste čekali spíš nějakou zatuchlou jeskyni. Na konci krátké chodby jsme otevřeli dveře a museli jsme urychleně vycouvat, protože se na nás vyhrnul zástup nasupených kouzelníků, kteří se do nás nemilosrdně pustili. Podle Kuhalka by měla být věž pustá, ale pustou věž si představuji rozhodně jinak :). Čekal jsem maximálně pár magických experimentů, ale tohle rozhodně ne.

Na nízkých levelech byl střet s kouzelníky smrtící, ale nyní to odsýpalo celkem svižně. Pořád dokáží postavy citelně zasáhnout, ale tentokrát už jsem stíhal během boje doléčovat. Za dveřmi nás čekal kruhový sál (okolo vstupu), který nesl stopy magického výbuchu - výbuch posunul celou řadu sloupů, takže sloupy místy zatarasily vstup do jednotlivých částí patra. Je to docela ošemetná informace, protože mě záhy svedla na špatnou cestu.

Věž má oproti předchozím dungeonům kruhový průřez, což místy zjednodušuje mapování, protože si na základě (určité) symetričnosti můžete jednotlivé nákresky snadněji skládat do celku. Přesto mi to hned na prvním patře příliš nepomohlo.

Na severu patra se nachází uzamčený sál, kam se nedá dostat běžným způsobem. Kousek na západ od dvěří je výklenek se sloupem, vedle kterého je zřetelně vidět něco jako klíčová dírka, takže už od počátku jsem tušil, jak ty dveře otevřít. Překážel mi akorát ten sloup. Směrem na jih je v dalším růžku další sloup, který pro změnu blokuje cestu do JZ místnosti. Kolem sloupu je antimagické pole, takže jsem zbystřil. Proč by tu sakra bylo antimagické pole, když s většinou sloupů (překážek) mi doposud pomohla nějaká páka nebo nášlapná plošinka? Asi proto, protože tenhle sloup bude potřeba odstřelit? A aby to nebylo tak snadné, tak mi má antimagické pole zabránit kouzlit ... Rovnou se předběhnu, ani ohnivá láhev, ani ohnivé kuličky, nic z toho na ten sloup nezabírá. Je to asi bug! Jenomže co s tím sloupem, který kryje klíčovou dírku?

Prozatím jsem to nechal být, protože nám zůstalo pár místností, kam jsme mohli vstoupit a třeba se řešení najde v nich ...

Západní sál okupují řádové sestry, které jsou nabroušené stejně jako místní kouzelnící, ale jsou přeci jen o chlup slabší. V místnosti na sever je ukryta iluzorní zeď, která propojuje dvě místnosti, ale krom pastí a jedné truhly v ní nic zajímavého není.

Místnost na jihu je pro změnu plná vody. Už od dveří je v dáli vidět něco jako ostrůvek, ale průzkum místnosti komplikuje fakt, že ke dveřím zasahuje antimagické pole od neodstranitelného sloupu, takže nelze zakouzlit levitaci. Zkusil jsem to prostým proklepáváním zdí pod vodou, ale po pár pokusech jsem to vzdal. V místě předpokládaného ostrůvku byla totiž překážka (že by zeď?). O něco později jsem zjistil, že ostrůvek existuje, ale stojí na něm kouzelnící, kteří nám bránili vystoupit z vody. Pomohla až náhoda a systematičtější přístup k mapování ;). Předpokládaný ostrůvek jsme obeplavali a z druhé strany už nás nic neblokovalo. Uvnitř místnosti funguje levitace, takže z ostrůvku jsme mohli krásně domapovat celou místnost. Kupodivu tu vzhledem k té námaze nebylo nic zajímavého.

Na JV vnitřního sálu je potřeba obejít sloup skrze iluzorní zeď. Tím jsme se objevili u dvojice dveří. JV místnost není ničím zajímavá a končí schodištěm o patro výše. V tu chvíli mě napadlo, jestli nejde o schodiště propojující dvě části stejného patra, ale schodiště vede do úplně jiného interiéru. Rozhodli jsme se tedy prozkoumat i východní místnost, ale ani to nevedlo k žádnému pokroku.

Východní sál pokrývá z většiny ohnivá podlaha a skoro na každém políčku je krom toho teleport. Napříč sálem je na konci cesty truhla, ale je potřeba se nejprve vymotat z teleportů a teleportačních kaskád. V sále je pár míst, kde teleporty nejsou, což trochu pomáhá s mapováním, ale jinak je to hodně o postřehu. Nejhorší jsou teleporty, které si vás pinkají mezi dvěma sousedními políčky, protože tím snadno ztrácíte přehled o vzdálenostech. Při východní zdi je pak kruhová teleportační kaskáda, která pro změnu ztěžuje určení délky sálu. Sál jsem mapoval nadvakrát, protože první pokus jsem vzdal a odešli jsme mezitím na druhé patro. Paradoxně i zde není nic zajímavého. Tedy abych byl přesný, něco tu je, ale k tomu se vrátím až za chvilku ;).

Kouzelnická věž II

Jelikož jsme se na prvním patře nedokázali pohnout dál, tak jsme zkusili vyjít po schodišti do druhého patra. Textura zdí tu silně připomínala úvodní ruiny, kde jsme začínali (ostatně takhle vypadá většina pater vyjma přízemí a 3. patra). Jako nepřátelé se nám do cesty postavili kostlivci a malé zelené příšery, které umí plivat oheň - vytvoří pod družinou hořící podlahu.

Ono už jen dostat se přes první dveře byla docela výzva. Za dveřmi jsou kostlivci a zelené potvůrky, které nás blokly rovnou ve dveřích a ze stěny naproti vyšlehla ohnivá koule, která nám trvale podpálila podlahu pod nohama. Během boje jsme se proto museli kvůli léčení stahovat až na první patro. Po pár přestávkách se nám konečně podařilo probít si cestu do boční chodby a zmizet v zákrutách místních chodeb. Od té chvíle už byl život zase jednodušší.

Většina patra je průchozí bez větších potíží, tedy tím myslím bez nutnosti řešit puzzly. Výjimkou je akorát severní část patra, kde jsem se nechtěně dostal do dead endu. Dá se sem dostat odbočkou skrze iluzorní zdi před Aikhovo laboratoří. V ohnivé podlaze je ukryta nášlapná plošinka, která otevře dveře na konci chodby. Problém nastal ve chvíli, kdy jsme těmi dveřmi proběhli o ony se za námi zase zavřely. Věděl jsem, že to bude průšvih, ale přesto jsem hru neprozřetelně uložil. Po prozkoumání celé severní části jsme se samozřejmě neměli jak vrátit! Fígl je v tom, že je potřeba tu plošinku trvale zatížit, aby dveře zůstaly otevřené.

V severní části se nachází magický safír a rusty iron key. Vida! To bude asi klíč pro tu klíčovou dírku o patro níže. Přesto jsme celé druhé patro raději ještě dvakrát prošmejdili, abychom měli jistotu, že jsme něco neminuly. Vrásky na čele mi totiž dělala jedna páka na zdi, která nic viditelného nedělala. Nic se nezměnilo, tak jsme průzkum ukončili a vrátili se do přízemí.

Zpět na patře I

A teď nastal problém! Co s těmi zavřenými dveřmi? Pořád jsem se upínal k těm sloupům a kuriózním řešením, ale do toho jsem začínal tušit, že klíčem bude nejspíš skryté tlačítko. Skrytá tlačítka jsou ve dvojce vzácná, tohle by byl teprve druhý případ, kde by se skryté tlačítko ve hře objevilo (pvní byly ruiny na počátku hry). Rozhodl jsem se proto obejít pečlivě všechny dostupné zdi a to včetně těch v ohnivé a vodní místnosti. Bylo mi to však prd platné :).

Prakticky každá nedekorativní textura ve hře má dvě varianty, které jsou si vzájemně zrcadlovými obrazy. Jelikož se tyto dvě varianty ve zdi střídají, tak se vám obraz při pohybu zdi přirozeně mění. Je to drobná změna a po čase jí přestanete vnímat. No a teď si představte, že v tom hledáte jinou málo postřehnutelnou změnu, viz obrázky níže ...

Jde o zeď kousek od dveří v ohnivé místnosti.

Ringo už to postoval, ale ono to neuškodí zopakovat, protože v dalším zápisku vás seznámím s ještě větší saďárnou :D. Když se na ty obrázky zadíváte, tak rozdíl patrný je, ale znovu musím přiznat, že i když jsem na tu zeď koukal, tak jsem to tlačítko napoprvé prostě neviděl a našel jsem ho až prostým přejížděním kurzoru myši. Ta monotónní změna v prohazování zrcadlových obrazů textury prostě udělala své a pro mě bylo to tlačítko zkrátka neviditelné.

Kdybych na 100% věděl, že hledám skryté tlačítko, tzn. pustil bych z hlavy výbuch sloupů apod., tak bych asi šanci měl a tlačítko bych nakonec našel, ale vyžádalo by si to hodně času. Byl to tedy první okamžik, kdy jsem se nechal podat.

Sloup nakonec neukrýval klíčovou dírku, ale tlačítko. Klíč pasoval do zamčené truhly v severním sále, kde se ukrývaly další dva magické safíry.

Kouzelnická věž III

Třetí patro by se dle orientace schodiště mělo nacházet pod prvním patrem, takže nyní už asi směřujeme pod zem. Texturou a typem nepřátel je třetí patro schodné s přízemím. Schodiště vede do SV části patra, odkud jsme se museli přesunout na jih a do středu. Spotřebovali jsme na to jeden magický safír, kterým jsme si otevřeli dveře kousek od schodiště. Magickým safírem je potřeba otevřít i dveře do středové části patra a kousek od nich jsou další dveře na magický safír. No a za nimi pak zbyly ještě jedny zamčené dveře, ale to už nám všechny safíry došly.

Řešením je severní část patra, kde se nachází drobné puzzle a v místnosti za ním leží na zemi čtvrtý magický safír. S ním jsme otevřeli poslední dveře do středu patra, kde se nachází malý bazén. Zakouzlil jsem levitaci a postupně si prohlédl zdi kolem. V tuhle chvíli už jsem měl průzkum vodní hladiny dokonale secvičený, takže Eona s Orinem udržovali družinu trvale nad vodou. Nic jsme nakonec neobjevili a tak jsem s pokrčením ramen zavelel k odchodu.

Zbyla nám ještě dvojice dveří bez mechanismu. Ty západní se dají otevřít zatížením jedné plošinky, ale s těmi druhými jsme nepohli vůbec. V místnosti za nimi byly slyšet kroky, takže Eona s Orinem na dveře sesílali na střídačku Create Fire, čímž potvoráky za dveřmi usmažili (na tenhle postup jsem přišel už v přízemí věže, když jsem vzteky zkoušel dveře do severní části patra podpálit :)). Krom zkušeností z toho ale nic nebylo. A o nic lepší to nebylo ani za otevřenými dveřmi na západ, protože místnost na jihu končila sloupovým sálem, přes který se nešlo dostat.

Poznámka: v obou případech jde asi o bugy. Musím říci, že je to dost nepříjemné, protože jsem si postup dál spojoval právě s těmito místnostmi, ale ony přitom nehrají v postupu žádnou roli. Kdyby byly alespoň prozkoumatelné, tak neřeknu, ale takhle to na mě působí jako nedodělek nebo bug. Rozhodně si nemyslím, že to byl od vývojářů záměr.

Po několika marných pokusech a hrátkách s jinou zatížitelnou plošinkou, která ale nic viditelného nedělá, jsem to málem vzdal. Znovu jsem si probíral, co zajímavého jsem na patře objevil a jaký to mělo účel. Respektive proč to tu bylo? No a tím se moje pozornost znovu zaměřila na bazének. Co to zkusit bez levitace? Třeba se pod vodou nachází nášlapná plošinka, kterou mi levitace neumožňuje sešlápnout. Považoval jsem to trochu za blbost, takový zoufalý pokus, ale výsledek mě překvapil - hned na prvním vodním políčku je vstup (propadlo) na další patro!

Kouzelnická věž IV

Čtvrté patro začíná v obklíčení kostlivců. Je potřeba se urychleně dostat z uličky lemované klecemi a najít si výhodnější bojovou pozici, protože uličkou navíc lítá magická past. Vzhledem k množství kostlivců to chvilku trvalo, ale pak se v sále rozhostilo ticho. Při podrobnějším průzkumu jsem si všiml, že jsme se sem dostali skrze propadlo, které bylo ve stropě krásně vidět. Vysvětlit se to asi dá, byť to nevypadá moc logicky, ale proteď jsem byl rád, že máme stále spojení s přízemím věže (máme tam přeci skladiště).

V SV části sálu se v iluzorních zdech ukrývá rusty key a na jihu je teleport kamsi mimo sál. U jedné klece je pak ještě neviditelná nášlapná plošinka, která odkrývá zeď poblíž. Zprvu z ní vyšlo několik kostlivců, ale pak veškeré kroky opět utichly. Potíž je v tom, že plošinku nejde zatížit trvale. Zeď zůstala otevřená jen do té doby, dokud jsme na políčku stáli. Tudy tedy cesta nevede. Museli jsme proto do teleportu a doufat, že cestu do sálu otevřeme odněkud z druhé strany.

Po pár krocích v nově otevřené chodbě jsem zjistil, že se chodba mírně zakulacuje. Když jsem pak kouknul na nákresek vstupního sálu, tak mi došlo, že sál s propadlem tvoří střed patra a my se nyní nacházíme v kruhové chodbě po jeho obvodu. Nákresky do sebe krásně zapadly. Když jsme však vnitřní sál obešli až na druhou stranu, tak jsem ke svému zklamání musel konstatovat, že odtud žádná cesta zpět dovnitř nevede. Chvilku na to jsme navíc vpadli do hloučku kostlivců, takže jsem si v zápalu boje nevšiml, že jsme předtím šlápli do dalšího teleportu a hru jsem po boji uložil!

Potíž byla v tom, že chodba na jihu končí kaskádou teleportů, která nás vzala zas do další obvodové části patra, takže mapování bylo rázem komplikovanější. Tenhle směr jsme museli prostě vynechat a místo toho jsme se vydali po obvodu na sever. Je tu pole s hořící podlahou, kde nefunguje magie, ale nic komplikovaného. Na západě nás pro změnu čekala obtíž v podobě vratných teleportů, které jsou na vnějších políčkách chodby. Cestou jsme v iluzorních zdech objevili krásný kus brnění.

Když jsme se konečně dostali na jih, tak jsme se objevili u stejné teleportační kaskády jako poprvé. Rozdíl byl akorát v tom, že nyní jsme měli krásně zmapovaný okruh navazující hned na první okruh a středový sál, takže nyní jsme mohli v klidu postoupit o úroveň dál a zmapovat další obvodový okruh. Výhodou celého patra je symetričnost, která se nám na obvodu náramně hodila. Důvodem je fakt, že vnitřní políčka vnějšího okruhu tvoří jednu velkou teleportační kaskádu. Zmapovat vnějšek proto chvilku trvalo, ale odměnou nám byl Scimitar of Mistletoe a cesta ke vstupu na další patro (dveře otevírá rusty iron key). Právě tady se ukrýval ten záhadný teleport, který nás z vnitřního kruhu vhodil mezi kostlivce!

Naštěstí už jsem věděl, že některé teleporty jsou spojené s plošinkami, takže je jde oklamat levitací. Snadno jsme se proto dostali ven a s pomocí jedné páky jsme si odkryli cestu zpět do vnitřního kruhu. Jenomže do středového sálu stále žádná cesta nevedla. Začalo být jasné, že odtud už se na povrch asi nedostaneme a nezbylo než zamáčknout slzu a zapomenout na vše, co jsme ve skladišti na prvním patře věže definitivně ztratili.

Kouzelnická věž V

Po peripetiích na třetím patře a trošku komplikovanějším mapování na čtvrtém patře jsem si chtěl oddychnout. Proto jsem se rozhodl, že páté patro jen v rychlosti načnu - prozkoumám, co půjde, a pozabíjím místní potvory. Jenomže to je přesně to, co vím, že nemám dělat! Únava byla prostě znát a veškerá pozornost šla stranou.

Celé patro totiž začíná jedním velkým a ne úplně triviálním puzzlem. Moc daleko jsem se kvůli tomu nedostal. V úvodní chodbě je skryté políčko s plošinkou a pákou. Páka otevře dveře do velkého sálu a plošinka odkryje krátkou chodbu poblíž schodiště (je zde něco málo lootu). Za dveřmi do sálu je celý chodníček nášlapných plošinek, které po sešlápnutí spustí zeď do uličky vedle. Za chvilku jsem se tak ocitl ve slepé uličce.

Na jejím konci je na zdi páka, která odkryje další skrytou chodbu, ve které došlo ke dvojici událostí. Na jednom políčku jsem byl obeznámem s tím, že je tu příliš chladno a měl bych to tu trochu rozehřát. Na konci chodby pak ke mě promluvil Kuhalkův hlas, který mě nabádal k důkladnějšímu prozkoumání stěn. Hm, skvělá rada, ale úplně k ničemu! Chvilku jsem si hrál s ohnivými kouzly, když jsem si všiml, že ohnivá koule seslaná na konec chodby (do míst, kde se ozval Kuhalkův hlas), zruší kaskádu vytvořených zdí v sále. Heuréka, to bychom měli :).

Ale veškerou radost rychle vystřídalo další zklamání. V téhle části sálu jsou po obvodu klece, které nám bránily vstupu do jeho středu. Kostlivci za klecemi na nás koukali stejně bezmocně jako mi na ně ;). Nicméně plošinky asi odkryly jednu malou čtvercovou místnost a přístup k další skryté chodbě, kde jsem byl upozorněn, že nejde o východ (falešný exit). A tím veškerý postup zase na dlouho skončil.

Všiml jsem si, že za uličkou plošinek jsou 3 sólo plošinky a napadlo mě, že je možná musím pomocí zdí zatížit v určité kombinaci. S pomocí levitace jsem se tedy vyhýbal těm plošinkám, na které jsem nechtěl šlápnout a za chvilku jsem otestoval všechny varianty zatížení oné trojice plošinek. Leč k ničemu to nebylo. Málem jsem to v tuhle chvíli vzdal, ale na poslední chvíli jsem se rozhodl, že zkusím patro načíst ještě jednou a zkusím nejprve objasnit funkci těch plošinek.

Do sálu jsem proto vkročil s levitací a poté jsem vyzkoušel, co každá z těch tří plošinek dělá. Ukázalo se, že jen odkrývají onu dvojici místností nebo blokují cestu. Moc mi to nepomohlo, ale přesto jsem dostal druhou šanci ... Když jsme totiž vstoupili do skryté chodby, kde se předtím ohlásil falešný exit, tak jsem si všiml ještě jedné hlášky, kterou jsem předtím asi omylem přeskočil. Šlo o informaci, že máme použít úplně první energetické kouzlo. A jsme doma! Orin do zdi na konci chodby vystřelil magickou střelu a jedna z klecí do středu sálu zmizela.

Jakmile jsme dorazili posledního kostlivce a zmapovali sál, tak jsme získali přístup do SZ části patra. Na východě jsme pro změnu objevili iluzorní zeď a za ní zamčené dveře. Klíč jsme však nikde nenašli. Znovu jsem proto koukl na mapu a po chvilce civění mi to došlo!

Spoiler: ukázat
Klece v sále výtváří obrys klíče, přičemž v ohnivé podlaze vyplňující vršek obrysu je ukryt skutečný klíč. Využil jsem tu grafické nedokonalosti hry, kdy seslání iluzorní zdi způsobí, že engine hry přestane zobrazovat oheň a vodu. Jakmile jsem celou podlahu pokryl iluzorními zdmi, tak jsem pak celý prostor důkladně prošel a prohlídl si odhalenou podlahu. Bylo to trošku zbytečné, protože klíč se nachází hned na prvním políčku a je možné ho z ohně vyjmout bez větších problémů :).

Další průzkum patra už byl rychlý. Drobnou komplikaci představovala jen kruhová kaskáda teleportů, která nás protáhla zákrutinami zdejších chodeb, ale není nutné to podstupovat. Odměnou je ovšem jedna truhla s lepším lootem. Východ z věže je na SV patra.

Drobné shrnutí

Přiznám se, že věž mi dala místy opravdu zabrat. Už to začíná být úmorné a po odehrané jedničce bych potřeboval spíš změnu. Nejhorší byl zákys se skrytým tlačítkem, na který navázal zákys na třetím patře a vše vyvrcholilo botou na pátém patře. Naštěstí jsem si s tím dokázal poradit, tedy až na to tlačítko, ale stálo mě to dost sil. Proto jsem se nemohl k zápisku tak dlouho dokopat, byť v době jeho psaní už mám za sebou další 3 patra pod věží.

1. patro věže - 1 hodina 15 minut
2. patro věže - 2 hodiny 15 minut
3. patro věže - 2,5 hodiny
4. patro věže - 2 hodiny 45 minut
5. patro věže - 3 hodiny

1. a 2. patro jsem zkoumal chvilku kombinovaně. Celkově nižší časy souvisí s tím, že věž se mapuje celkem dobře (není to plných 32 x 32 polí). Největší porce času tak připadá na řešení zákysů. Nebýt toho, tak by věž byla jen příjemným mapovacím oddychem po úvodním maratonu v dolech.

Celkový odehraný čas je nyní 57 hodin.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #37 kdy: Červenec 14, 2025, 19:51:53 »

Hrad I

Pod věží začíná trojice pater, které se svým vzhledem podobají starobylým trpasličím dolům, dovolil jsem si je proto označit jednoduše jako hrad. Doly to nebyly ani předtím, celá stavba mi spíš připomínala nějakou formu pevnosti. Místními obyvateli jsou opět rytíři, ale spolu s nimi jsou tu i zástupy nebezpečných drakonidů. Tihle humanoidi mají podobně jako zelené potvory ve věži tu schopnost, že družině hází pod nohy oheň. Nedělají to všichni, třeba drakonidi na dalších patrech tuhle schopnost zase postrádají, ale na prvním patře hradu šlo o nemilé překvapení.

V soubojích mi dost pomohla zadržovací kouzla, protože jsem tím drakonidy alespoň odstavil od jejich schopnosti. Nejde o těžké souboje, ale potíž je v tom, že ochranná kouzla, v tomhle případě levitace, trvají velmi krátkou dobu a musí se tedy často obnovovat. Když ale potřebujete zároveň postavy léčit, tak musíte často překlikávat mezi nabídkami kouzel a to je právě to, co mě na tom vadí, protože to zdržuje. Ono je sice možné kouzla nabindovat na jednotlivé ruce, ale to mi taky přišlo poněkud nepraktické.

První patro začíná velmi malou oblastí, kde je v chodbě dvojice dveří bez mechanismu, dvojice pák a jedna iluzorní zeď ukrývající další páku. Vyzkoušel jsem tedy, co páky dělají a vstoupil jsem do otevřených dveří (dvě páky - dvoje dveře). Oboje dvoje však obsahují teleport, který nás přenesl kamsi dál, takže jsem zvolil nejprve schůdnější cestu - s menším množstvím nepřátel. Různých pák a teleportů je po celém patře až až, ale většina z nich dělá něco v bezprostředním okolí, jen jedna další souvisí s úvodní lokací, protože odkryje třetí dveře bez mechanismu (k nim je pak ta třetí páka v úvodu).

První dva teleporty vedou do dvojice izolovaných lokací. V jedné je páka otevírající výše zmíněný přístup ke třetím dveřím a v druhé jsou zamčené dveře, odkud se dá dostat ke schodišti na další patro. V části se zamčenými dveřmi je hromada sloupů, z nichž některé je možné odstranit (částečně nebo úplně), ale to je v tuhle chvíli zbytečné, protože klíčová páka se nachází až za dveřmi. Ke klíči je potřeba projít třetím teleportem, který je vázaný na přehození páky a v bludišti chodeb a místností dojít úplně na jih. Zde se nachází iluzorní zdi a v nich je jeden drakonid, který vlastní Stone key.

Se Stone key se dají otevřít první zamčené dveře, ale schodiště na další patro kryjí ještě jedny zamčené dveře. A právě k tomu slouží místní páka, která ve sloupové místnosti odsune jeden sloup a pod ním je Feather key.

Cestou ke dveřím jsme minuli sloup, za nímž je vidět volný prostor, jakoby tam byla další místnost, ale to by muselo být patro větší než 32 x 32 čtverců. Zřejmě jde o chybu v textuře. Podobná chybka se mi objevila i později ve spojení s iluzorními stěnami.

Hrad II

První patro bylo úspěšně za námi a byl jsem rád, že autoři nijak netlačili na pilu. Jenomže po tomhle krátkém oddychu nás opět čekalo nemilé překvapení! Druhé patro by přitom mohlo být taky pohodové, ale to by tu nesměly být hned dvě záludnosti.

Úvodní chodba vede středem patra skoro přes celou jeho délku a to od východu na západ, kde končí teleportační kaskádou a propadlem. V nově odkryté lokaci jsou však jen zavřené dveře bez mechanismu a dobře ukrytý Feather key:

Ve středovém bloku zdi je skrytá chodba. Klíč se nachází pod jedním balíčkem jídla.

Propadlem se dá naštěstí vylétnout zpět a kaskádu překonat, takže to není dead end. Nicméně i tak jsem napoprvé raději loadnul.

Další dveře bez mechanismu jsou kousek od teleportační kaskády a poblíž nich je dokonce páka, ale ta nemá na nic vliv. Zřejmě jde o další bug, ale to jsem v tuhle chvíli ještě netušil. Na začátku je totiž dostupná jen část patra, což je z nákresku dobře patrné a tak jsem se domníval, že páka otevírá něco jiného. Oblast pod středovou chodbou obsahuje jen změt chodeb a několik místností. O moc lepší to není ani na sever od chodby, kde je navíc dvojice vodních ploch a místnost označená jako High Magic Area, kde je zraňující podlaha a krátká teleportační kaskáda. Skrze severní část se pak dá dostat na východ do esovité chodby a odtud na jih ke sloupům, za nimiž je hořící podlaha. Neviditelná plošinka jeden sloup odstraní, ale nebylo mi jasné, co bych tu měl hledat. Ostatně tohle byl vůbec kámen úrazu, celého patra :D. Co se vlastně po nás chce?

Prošel jsem si celou dostupnou část ještě jednou, ale nic nenasvědčovalo tomu, že odtud vede cesta ven. Tedy jiná, než skrze uzavřené dveře bez mechanismu. Jelikož páka s nimi nehnula, tak jsem pojal podezření, že tu bude někde další skryté tlačítko. Po zkušenosti z prvního patra věže jsem nebyl moc nadšený, ale co se dalo dělat. Otipoval jsem pár stěn a doufal, že tlačítko nebude zrovna na některé ze stěn vodních ploch nebo v High Magic Area. Obával jsem se zbytečně, nástřel mi nevyšel a tak přišlo na řadu podrobnější zkoumání.

Obešli jsme všechny dostupné stěny a myší jsem projel zeď doslova dlaždici po dlaždici. Vynechal jsem akorát okraje a ... zase nic! Trochu mě to nahlodalo, ale dejme tomu, možná jsem nebyl dostatečně důsledný. Nicméně jsem ještě pro jistotu vstoupil do vody bez levitace, kdyby tu náhodou bylo opět propadlo ukryté pod vodní hladinou a potom jsem chvilku přemýšlel nad smyslem hořící podlahy za esovitou chodbou (ty sloupy a past tu přece nejsou jen tak pro nic za nic). Možná i jí bych měl znovu prozkoumat:

Možná je tu něco skryté, podobně jako na 5. patře kouzelnické věže. A měl jsem pravdu, v ohni je ukrytý další Feather key.

Ale co naplat, dokud nenajdeme cestu ven, tak nám jsou tyhle dílčí úspěchy k ničemu. Další na řadě bylo zbytečné testování High Magic Areaa, protože tahle místnost je tu čistě jen na odvedení pozornosti.

Vrátil jsem se proto zpět k hledání skrytého tlačítka a byl jsem docela nakročený se nechat podat. Jenomže pak jsem si řekl, že jsem tomu věnoval už tolik času, že to teď prostě nemůžu vzdát. A tak jsem zatnul zuby a vyrazil na další kolečko. Tentokrát ještě pečlivěji a opravdu systematicky zeď po zdi. Tlačítko jsem nakonec našel. Samozřejmě až na konci hledání a na nejméně pravděpodobném místě, které jsem kvůli tomu předtím vynechával:

Tlačítko se nachází v části "pod" propadlem, kde je ve středovém bloku ukrytá krátká chodba s Feather key. V bloku je trojice iluzorních zdí, přičemž tlačítko se nachází právě v boční stěně jedné z iluzí (ta blíž ke dveřím).

Je to docela saďárna, navíc to tlačítko je velké jak kráva :D. Problém je akorát v tom, že ta zeď se nijak neliší od ostatních zdí, viz obrázky níže ...

Tlačítko otevřelo přilehlé dveře a odtud už jsme se snadno vymotali až k propadlu na další patro. Vlastně bych měl říci na další patra, protože propadlem jsme prolítli skrze Hrad III až do úplně nové lokace! Asi by to ničemu nevadilo, ale nechtěl jsem nic přeskakovat, tak jsem začal pátrat po tom, jak tomu dvojitému propadnutí zabránit. Ze spoda se totiž už nedá vrátit a nebyl jsem si jistý, jestli tam někde dole bude vůbec schodiště zpět. Navíc jsem si na prvním podlaží hradu udělal nové skladiště, tak jsem o něj nechtěl přijít podobně jako o skladiště ve věži :).

Zkusil jsem to nejprve tak, že jsem během loadu zkoušel klikat pro pohyb vpřed, abych se druhému propadlu vyhnul, ale to nepomohlo. Pak jsem chtěl nasadit levitaci, ale hra mi nedala dostatek času cokoliv seslat (proto nefungoval ani ten pohyb vpřed). Pak jsem zkusil slézt pomocí lana, ale to nás opět hodilo hned o dvě patra níže. Nakonec mi došly nápady a po peripetiích se skrytým tlačítkem už jsem ani nechtěl cokoliv řešit, tak jsem se nechal podat. Ringo to má naštěstí uvedené hned na začátku příslušného zápisku a docela mě to pobavilo, protože jsem byl blízko řešení :). Je to opravdu logické, ale já už toho měl za včerejšek tak akorát, takže jsem byl rád, že už nemusím nic zkoumat.

Než se ale posuneme dál, tak musím zmínit ještě jednu zajímavost druhého patra. Kousek od propadla na další patro je ohnivá místnost, kde sloupy blokují nějakou chodbu na sever. Je tu jedna bezpečná plošinka a na jednom místě podlahy se objeví hint: "Do you like flowers!" Těžko říci, co to má znamenat. Zkoušel jsem na plošinku nebo do ohně házet jídlo rostlinného původu, ale nic to neudělalo. Sloupy se ani nehnuly. Přitom jsem tušil, že tu někde ještě něco musí být, protože mi na patře zbyla zamčená truhla a klíč jsem nikde nenašel. Třeba to bude mít řešení na dalším patře.

Poznámka: abyste viděli hinty v ohni, tak musíte kráčet přímo po zemi (nesmíte mít aktivní levitaci).

Hrad III

Třetí patro je kupodivu oddychové. Není sice úplně triviální na mapování, ale krom soubojů a pár jednoduchých puzzlů tu nic zajímavého není. Z propadla jsme uhnuli směrem na východ, protože na západní straně propadla je teleportačí kaskáda, která družinu nemilosrdně vrátila zpět na propadlo. Po letmém obhlídnutí okolí jsme zjistili, že se nacházíme v dlouhé chodbě, která protíná celé patro od východu na západ. Směrem na sever vede dvojice iluzí a jedna vede na jih. Severní polovina patra přitom není nijak významná.

Když jsme si tak zvesela pochodovali dlouhou chodbou, tak mi došlo, že propadlo ve stropě jaksi zmizelo! Na konci chodby je sice schodiště, ale to vede zase jen o patro níže, nejspíše na stejné patro jako propadlo v podlaze. Opět jsme tak ztratili možnost návratu a další skladiště bylo fuč! :D

JZ oblast představuje spleť chodeb, odkud se dá teleportem dostat do JV oblasti, což je pro změnu jeden obří sál plný sloupů. V severní polovině sálu je řada pák a několik plošinek. Cíle jsou tu dva. Dostat se ke dvojici rytířů a projít sálem až na jih. Oboje dvoje se dělá jinou kombinací pák. Není nutné zkoušet všechny páky. Cestu na jih odkrývá druhá páka zleva a k rytířům se dostanete stiskem páky poblíž nich. Po rytířích zbyde Stone key, který patří do zamčených dveří v JZ části. Jihem sálu se pak dá dostat na východ do chodby, kde je teleport, který vás vyhodí rovnou před zamčenými dveřmi.

Za dveřmi je ukryté schodiště na 2. patro do místa, kde začíná ohnivá místnost. Objevili jsme se tak přímo za sloupy. Jeden z hintů nás nabádal ke konzumaci vlastní obuvi, což mi rychle došlo:

Pokud si sundáte obuv, tak jeden ze sloupů zmizí a pod ním se objeví Feather key.

Původně jsem si myslel, že ten druhý klíč by mohl pasovat k zamčené truhle na druhém patře, ale pak jsem si uvědomil, že s tím prvním jsem odemykal dveře, takže truhla se asi bude otevírat jiným typem klíčem. Ten jsem bohužel neobjevil a nyní už je to asi jedno, protože se k té truhle beztak nedostanu.

Drobné shrnutí

Podle informace u propadla nás čeká lokace označená jako Endless Deep. Vzhledem k tomu, jak se za námi cesta postupně uzavírá, tak je jasné, že se na povrch už asi nepodíváme. Moji bojovníci se po všech těch peripetiích posunuli na level 19, mágové pak na level 15. Jakmile budu mít bojovníky na maximu, tak bych se chtěl zase více soustředit na kouzelníky. Bylo by přeci jen dobré, kdybych měl v repertoáru kouzel Vzkříšení, když už se nemohu spoléhat na případnou pomoc chrámu.

Hrad I - 3 hodiny
Hrad II - 7 hodin (ano, to jen kvůli tomu skrytému tlačítku, jehož hledání jsem nechtěl vzdát :))
Hrad III - 2,5 hodiny

Celkový odehraný čas je nyní 69,5 hodin.
« Poslední změna: Červenec 15, 2025, 07:49:16 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #38 kdy: Červenec 15, 2025, 10:57:44 »

Moje obavy o to, že bych mohl minout Hrad III byly zbytečné. Z Endless Deep I totiž vede schodiště zpět. Rozdíl v postupu je akorát v tom, jak rychle získáte přístup ke schodišti do Endless Deep II.

Pokud totiž máte Feather key z Hrad III, tak můžete Endless Deep I opustit velmi rychle. Pokud jste však Hrad III minuly kvůli tomu, že jste nenašli způsob, jak zabránit dvojímu propadnutí, tak budete muset v Endless Deep I nejprve najít Stone key a tím si odemknout přístup ke schodišti do úrovně Hrad III.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #39 kdy: Červenec 15, 2025, 18:17:51 »

Endless Deep I

Při propadnutí z Hradu II až do Endless Deep I jsme se ocitli ve větším sále plným dráčků, takže jsem zhruba tušil, co nás čeká. Nicméně po loadu jsem nakoukl, jak nepropadnout rovnou o dvě patra a v klidu jsme si prošli celkem pohodový Hrad III. Odměnou nám byl klíč donesený z izolované oblasti Hrad II, která je dostupná právě jen z této strany. Hrad III jsme poté opustili po schodišti, vstříc novým výzvám ... Ale co to? Schodiště sice vede do Endless Deep I, ale chodba za rohem končí zamčenými dveřmi! Pokrčil jsem rameny a zavelel k odchodu. Dolů budeme muset holt přes propadlo.

Dráčků je v sále celkem dost, takže Eona s Orinem museli paralyzovat, aby nám trochu odlehčili. Paralýza nezabírá vždy, ale zcela postačí, když vyřadí alespoň jednoho dráčka v řadě. O něco později jsme krom dráčků narazili ještě na oživlé brnění, které je o něco tužší a hlavně rozdává silnější rány. Specialitkou Endless Deep je to, že nás na několika místech bez varování vhodilo právě do chumlu dráčků a rytířů. Jelikož jsem se pořád snažil expit jen sebe a Shivu, tak Eona s Orinem do bojů nezasahovali. Místy to lehce drhlo, ale Hold Creatures je opravdu velmi užitečné kouzlo. Podstatné bylo potvoráky vyřadit tak, aby na nás útočili pokud možno jen z jednoho směru. Potíže nastávaly jen v oblastech, kde se nedá kouzlit, ale v nich je naštěstí potvoráků méně.

Ze sálu se dá odejít dvěma směry. Cesta na sever vede ke spinneru 360° a cesta na jih vede ke dvojici zamčených dveří. Dveře na východ otevírá Stone key a vedou ke schodišti do úrovně Hrad III. Dveře na jih otevírá Feather key (z Hradu III) a je to cesta ke schodišti do Endless Deep II. V tuhle chvíli jsme tedy mohli skončit a postoupit na další patro. V podstatě by se nic nestalo, protože v Endless Deep I není nic, co by nešlo vynechat.

Dál na jih od dveří je ještě dvojice dveří bez mechanismu. Jedny otevírá tlačítko ve vstupní chodbě a ty druhé pak otevírá skryté tlačítko v místnosti. Je to opět hra na postřeh, protože tlačítko je hůř vidět a je schované na políčku za iluzí.

Cesta směrem ke spinneru 360° vede na křižovatku, která spojuje trojici izolovaných oblastí. Na SV je blok stěn, kde jsme si zatížením jižní plošinky museli vytvořit průchod. Uvnitř bloku je skrytá dvojice chodeb. Jednu tvoří iluze a druhá je normálně viditelná, akorát obsahuje antimagické pole. Je zde dvojice oživlých brnění a ještě jedno "speciální" oživlé brnění - neviditelné. Nejspíš jde o chybu, protože oživlé brnění pochodovalo omylem v iluzorních zdech a jak je u enginu hry dobrým zvykem, tak to prostě překryl texturou iluze. Musel jsem odhadnout, kde brnění zrovna stojí a mlátit do prázdna. Odměnou nám bylo jen pár svitků.

Od spinneru na západ vede další chodba a z ní vybíhají dvě odbočky na jih. Ta úplně na východě vede do esovité chodby s ohnivou podlahou. Na jejím konci je truhla zamčená na Rusty iron key, ale nic extra neobsahuje. Kousek před esovitou chodbou je plošinka, která funguje jako teleport, ale té se doporučuji vyhnout, protože vede rovnou do puzzle SZ oblasti. Odbočka o něco blíže ke spinneru vede k obdélníkovému bloku, kde je magická tma a malá teleportační kaskáda. Ale opět tu není nic zajímavého, krom několika truhel s jídlem.

Od spinneru na západ se můžete po chvilce vydat hned dvěma směry (na sever a na jih), ale nakonec stejně skončíte na SZ patra, kde je čtveřice obdélníkových bloků a kolem nich vede teleportační kaskáda. Uvnitř je mezi bloky tlačítko, které otevírá jeden z bloků a v něm je schovaný Stone key. Díky němu se dá otevřít přístup do úrovně Hrad III a případně dořešit vynechané patro a dojít si pro Feather key. Jiný smysl tohle puzzle nemá. Přístupné jsou i vnitřky zbylých tří bloků, ale jde jen o alternativní cestu ke klíči, která obchází teleportační kaskádu (právě k tomu slouží ten teleport, který jsem doporučoval vynechat).

3,5 hodiny

Endless Deep II

Druhé patro je o dost zapeklitější. Od schodiště vede dlouhá chodba směrem na východ a pak na sever. Cestou jsme přitom minuli iluzi, za kterou je nepříjemná past a spinner 360°, ale není nutné to testovat :). Ve zlomu chodby jsme objevili několik iluzorních zdí, ale prozatím jsme je nechali bez povšimnutí a došli si až ke dveřím na severu chodby. Za dveřmi je magická tma, spinner a další dveře hned naproti těm prvním (ideální místo pro zmatení). Kousek za druhými dveřmi je chodba, která vede do skryté místnosti s několika kousky oživlého brnění. Po jejich likvidaci jsme ze země sebrali Crystal key. Místnost obsahuje neviditelnou plošinku, která za námi zavřela stěnu, ale stačí na plošinku znovu vkročit a stěna zase zmizí. Podobných plošinek je na patře více, ale naštěstí vždy dělají něco poblíž, takže je to obvykle ihned vidět.

Tím pro nás tahle část skončila, byť je tu ještě pár drobností, které ale vynechám. Vrátili jsme se proto do chodby k iluzím a Eona zakouzlila True seeing ... Hm, iluze je nakonec komplikovanější, než se zprvu zdálo.

Na protějších stěnách se po zakouzlení True seeing objevila dvojice tlačítek, ale použitelné je jen to jižní. Díky němu se poblíž otevřela stěna do místnosti s magickou tmou. Skrze ní a další místnost jsme došli až do sálu s létajícími pastmi a teleportační kaskádou. Je to trošku komplikovanější na mapování, protože sál je rozdělený několika zdmi a krom teleportační kaskády obsahuje i několik teleportů, které nás vždy posadili na kaskádu. Po chvilce zkoumání jsem zjistil, že klíčová je trojpolíčková stěna (trojzeď) na východě, ke které se dá s trochou píle dostat (jsou tu vratné teleporty a spinner - pomůže levitace). Plus ještě políčko na východ od spinneru 360° (je zde neviditelná plošinka, na kterou je nutné šlápnout - odkryje střední políčko v trojzdi). Za trojzdí je další neviditelná plošinka, kterou je potřeba zatížit a odkryje se další políčko zdi. Nově odkrytou cestou (skrze zmizelá políčka) se pak dá bezpečně dostat do chodby na jih a odtud přes další neviditelnou plošinku k zamčeným dveřím na Crystal key.

Za zamčenými dveřmi je plošinka fungující jako teleport, která nás vzala do dlouhé chodby, kde je pro změnu páka s funkcí teleportu. Tentokrát nás to vyhodilo v ještě delší chodbě a z ní už jsme se skrze iluzi dostali do JZ části patra. Jsou zde dveře bez mechanismu, které vedou do sloupového sálu, ale chvilku mi trvalo, než jsem našel způsob, jak dveře otevřít. Bylo jasné, že to bude tlačítko, ale kde ho hledat? Je tu jedna jednopolíčková iluze, ale v ní jsem napoprvé nic neobjevil. Pak mi ale došlo, že iluze kryje interaktivní prvky, takže když jsem zakouzlil True seeing, tak se tlačítko normálně objevilo.

Sloupový sál obsahuje dvě teleportační kaskády a celou řadu vratných teleportů, takže je trošku komplikovanější na mapování. Vratné teleporty jsem vynechal, ale díky kaskádám se dá celkem v pohodě nakreslit obrys sálu a pozice sloupů (popř. dalších objektů). Problém je akorát hned u vchodu, protože první kaskáda vede skrze magickou tmu a to mě vždycky dere. Magické světlo stejně jako levitace houby vydrží, takže od určité doby sebou tahám zásobu loučí. Hodí se nejenom pro tyto případy, ale i tam, kde jsou kombinované triggery (např. magická tma a antimagie).

V sále je plošinka, která funguje jako teleport ke vstupu na patro, ale to hlavní, co potřebujeme, je poblíž severní kaskády. Jakmile jsme se ocitli poblíž severní zdi, tak jsme skokem vpřed vpadli na vratný teleport, který nás vsunul do zdi severní místnosti.

Tady už je to poměrně triviální. Vynechám hrátky s tlačítky a truhlou a přesuneme se rovnou na sever patra, kde je vodní kanál. Je tu zároveň antimagické pole, takže jsme museli do vody na slepo. Na západě je směrem na jih iluze, která slouží jako trigger. Jakmile jsme iluzí prošli, tak se voda změnila v oheň! Topení je pro nás už pohodové, ubírá jen málo života, ale oheň je něco jiného. Na konci ohnivé podlahy je ještě jedna iluze, ve které je ukrytý druhý Crystal key. Zamčené dveře jsou přitom na východ v této části patra a za nimi je teleport do izolované oblasti v JV rohu.

Po bitce s dráčky a brněním jsme tu objevili iluzi, ve které je plošinka fungující jako teleport ke vstupu na patro a tlačítko, které otevírá místní dveře bez mechanismu. Za nimi je vstup do Labyrintu. Alternativou je severní chodba, kde je krátká teleportační kaskáda končící propadlem. Elemir dosáhl levelu 20, Shiva je v těsném závěsu a Eona s Orinem jsou level 16.

3,5 hodiny

Celkový odehraný čas je nyní 76,5 hodin.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #40 kdy: Červenec 16, 2025, 16:27:46 »

Co se dungeonů týče, tak dvojka jde kupodivu ve stopách jedničky, byť se to na první pohled nezdá. Ono to přes tu velikost pater nejde moc vidět, ale hra si vás podobně jako v jedničce pomalu připravuje. Postupně na vás vytahuje jeden prvek za druhým, pak drobné kombinace a nakonec zkouší komplikovanější puzzly. A to vše jen proto, aby to na vás ve finále vybalila v plné palbě!

Endless Deep byly jen takové zahřívací kolo, abych si připomněl, co jsem se doposud o hře naučil. Něco jako Hall of Rage v jedničce. Se vstupem do Labyrintu hra přeřadila na vyšší stupeň a důkladně otestovala mou pozornost :).

Labyrint I

Finálové lokace jsou podobně jako v jedničce texturou odlišné. Endless Deep mi hodně připomínaly chrámové textury jedničky, kdežto Labyrint je pro změnu docela podobný dolům pod Bronakh's Rage. Vstup vede do krátké chodby, na jejímž konci je tlačítko. Na počátku chodby mi hra oznámila, že vstupuji do Low Magic Area ... tzn., že mě čekají častá antimagická políčka. V zalomení pak chodba pokračuje dlouhým úsekem na jih, ve kterém létá past. Chodba končí dalším zalomením a v něm se nacházejí dveře. Jejich tlačítko však nereaguje (dveře zůstanou zavřené).

V dlouhé chodbě je iluzorní zeď do sloupové místnosti, ale její smysl mi unikl (za sloupy se nedá dostat). Další iluze se nachází poblíž dveří na jihu, ale uvnitř místnosti je jen pár dalších iluzí a past. V chodbě a poblíž dveří jsou dvě další tlačítka, na která došla nyní řada. Za dveřmi je vidět blok zdi, který odstraní tlačítko na severu chodby u vstupu na patro. Dveře otevře tlačítko v dlouhé chodbě. No a tlačítko vedle dveří vrátí zpět blok zdi, takže je k ničemu. Pokud jsou dveře otevřené, tak funguje i tlačítko na dveřích, ale to dveře jen zavře, otevřít už zase tímto způsobem nepůjdou.

Za dveřmi se odkryla chodba, která vede ke spinneru. Kolem něj je magická tma, ale v chodbě se už dá naštěstí kouzlit. Bylo to docela důležité, protože ze dveří na nás vyběhl dost tuhý kobold, takže jsem potřeboval doléčovat a to v chodbě nejde kvůli antimagii. V chodbách okolo spinneru jsou dva důležité prvky. Na severu jsou za iluzí schované zamčené dveře a na jih od spinneru je plošinka s funkcí teleportu. Pečlivě jsem si okolí spinneru zmapoval a to včetně dalších spinnerů a magické tmy. O chvilku později se mi to náramně hodilo.

Teleport nás totiž vhodil do krátké chodby, kde na nás čekala čtveřice koboldů. Jelikož je v chodbě antimagické pole, tak nám jejich magie nemohla uškodit. Je to docela důležité, protože koboldi také házejí oheň, ale hlavně se snaží celkem často útočit magií, čímž zapomínají na útok zbraněmi a to bylo pro nás plus. Bez léčení to prostě dost drhne. Když bylo po koboldech, tak jsem zjistil, že stojíme na plošince, která také funguje jako teleport a přesunula nás do jiné stejně krátké chodby. Nakonec se ukázalo, že si nás ty teleporty pinkají mezi sebou.

Prošli jsme tedy znovu teleportem a začal jsem mapovat nový úsek chodby. V jednom rohu za spinnerem jsem objevil skryté políčko s dalšími koboldy. Z jednoho kobolda přitom vypadl Think wood key. Když jsem narazil na další spinner v magické tmě a pak zase pro změnu na přepinkávací teleport, tak se mi zježily vlasy a polil mě studený pot. Ale co už, přežil jsem horší mapovací kousky. Na dalším spinneru jsem se rozhodl prozkoumat chodbu na východ a k našemu údivu jsme se objevili u otevřených dveří a za nimi byla velmi známá chodba!

Při porovnání náčrtku mi velmi rychle došlo, že jsme se po celou dobu pohybovali po tom samém úseku, akorát ten teleport nás měl zmást. K tomu navíc jeden ze spinnerů funguje i jako neviditelná plošinka, která přenastavuje zdi na konci krátké chodby, proto se najednou objevilo to políčko s koboldy. Magická tma a vše ostatní dokonale seděly. Klíč zapadl do klíčové dírky zamčených dveří a za nimi jsme objevili další plošinku s funkcí teleportu.

A nyní to začalo být zajímavé. Teleport nás jednosměrně vyplivl ve velkém sále s hořící podlahou! Bez váhání jsem vykouzlil levitaci, která zranění z ohně silně zredukovala. Eona i Orin už umí Restore Party, takže když jsem viděl, že zranění je malé a k dispozici mám silné (a hromadné) léčicí kouzlo, tak jsem se uvolnil a začal jsem s postupným průzkumem sálu. Sál je velký 11 x 11 polí a u prostřed sálu, v místě našeho výstupu z teleportu, je spinner 180°. Západní zeď kryje po celé délce iluze, ale za ní je jen okraj sálu a neprostupná zeď. Na jižní zdi je vedle sloupu tlačítko, které odkrývá jeden z bloků jižní chodby, ale to jsme nyní nechali být. Po zkušenostech z předchozích pater jsem věděl, že levitace ignoruje některé triggery, takže jsem nechal levitaci vypršet a celý sál jsme si prošli hezky po pevné zemi a mezi plameny. Restore Party to jistilo. K ničemu to ale nevedlo a tak jsme se rozhodli stisknout tlačítko.

Na západ od sloupů jižní zdi se objevila chodba, kde už hořela jen dvě políčka. Na chvilku jsem zajásal, ale jakmile jsme vstoupili na první bezpečné políčko, tak se oheň přelil i na něj a s hrůzou jsme zjistili, že políčko je zároveň antimagické! A tak to bylo se všemy dalšími políčky v chodbě!! Oheň putoval s námi a pálil nás za plný počet bodů. Antimagická chodba je klikatá a dlouhá. Na třech místech je navíc cesta okořeněná spinnery. Nás tlačil čas, ale nebylo se kam ukrýt, takže jsme napoprvé bídně zhynuli.

Po loadu jsme neprodleně zamířili k tlačítku, ale to odkrylo jen jeden blok zdi! Jasně, někde v sále je ještě plošinka, ostatně předtím jsme celý sál prošli bez levitace, takže jsme jí před stiskem tlačítka museli aktivovat. Chvilku trvalo, než jsme jí našli. Následovalo několik loadů, během kterých jsme se postupně posunovali dál a dál, až jsme skončili u dveří, ale ani za nimi nás nečekala záchrana. Podle nákresku bylo zřejmé, že sál a chodba vyplňují celou výšku patra, ale okolo antimagické chodby bylo příliš mnoho volného prostoru, takže tu mohlo být velmi mnoho iluzorních zdí. Anebo taky žádná :). Vzal jsem to tedy postupně a po pár dalších loadech jsme objevili iluzorní zeď v esovitém záhybu chodby, směrem na západ. Bylo tu sice kvarteto koboldů, ale to byl už jen drobný problém. Podstatné bylo, že sem za námi plameny nešly a dalo se tu kouzlit.

Nově odkrytá chodba vede na jih ke schodišti a k dalším zamčeným dveřím. Jelikož jsme nyní mohli kouzlit, tak jsem se rozhodl, že prozkoumáme místnost za dveřmi a pak se vrátíme na další průzkum velkého sálu. Za dveřmi jsme našli prima hůlku a artefaktovou sekerku. V sále jsme pak obešli všechna políčka a pokusili se najít případný klíč, ale žádný tu není. Mezi sloupy jsou akorát pohozené sošky, ale netuším, komu bych je prodal, když cesta na povrch je beztak uzavřená.

Byla to zvláštní situace, protože podle nákresku jsme objevili jen polovinu patra, ale cesta do další části odtud opravdu nevede. Museli jsme proto vstoupit na schodiště ...

K našemu překvapení jsme se objevili jen o kus dále. Za chvilku bylo jasné, že schodiště nás vyplivlo na východě patra, takže jsme konečně mohli mapku doplnit a měl jsem komplet základní obrys, ve kterém chyběl už jen SV kvadrant. Z nově odkryté části totiž vede dlouhá chodba z jihu na sever, která ohraničuje východní okraj patra. Chodba je opět antimagická a s několika spinnery. Na konci je v růžku past a přístup do zalomení chodby hlídá kobold. Vzhledem k nemožnosti kouzlit to bylo trošku drsné - kobold před námi a silná past v zádech. Odměnou nám byla úplně zbytečná truhla :D.

Cesta vpřed přitom vede skrze jedny dveře na sever od schodiště. V malé místnosti je iluzorní stěna do krátké chodby, kde je teleport. Ten nás vyplivl ve větším sále s ohnivou říčkou a novým typem potvor - jacísi polypové visící ze zdi. V sále navíc lítá několik ohnivých pastí, takže není radno zůstávat na místě. Úvodní políčko (výstup z teleportu) je spinner 360°, ale nikde v okolí jsme nenašli způsob, jak se vrátit zpět. Vyrazili jsme proto do středu sálu a dalšími dveřmi do dalšího sálu.

Druhý sál byl ještě nebezpečnější, protože většina políček obsahuje neviditelnou plošinku, která spouští ohnivou past. Na východě jsou ve zdi dveře, ale jejich tlačítko je opět nefunkční. Za dveře se dá dostat iluzí opodál a nově odkrytá chodba končí dalšími "nefunkčními" dveřmi. Jejich tlačítko ale alespoň odkrývá zeď vedle dveří a v chodbě za ní je truhla s dalším Thick wood key. Nj, jenomže k čemu je nám platný klíč, když se odtud nedokážeme dostat?

Za nefunkčními dveřmi je vidět blok zdi a podle mapky by teoreticky mohlo jít o propojku se sloupovým sálem za iluzí v úvodní dlouhé chodbě. Ale jak ty dveře otevřít? Rozhodl jsem se prohledat všechny stěny, třeba je tu někde skryté tlačítko. Tlačítko nakonec ne, ale klíčový je ten spinner 360°. Když z něj totiž vystoupíte směrem na jih, tak vás to hodí do původní krátké chodby, kde je teleport zpět na spinner. A odtud už cestu známe :). Klíč neotevře přímo dveře, ale výklenek vedle dveří, kde je obousměrný teleport do výklenku za dveřmi. Odtud už je to pak jen kousek na schodiště na druhé patro Labyrintu.

Docela mě to pobavilo, protože jsme opět ztratili jakoukoliv možnost návratu o patro výše. Ke schodišti do Endless Deep už se prostě nedá vrátit. Naštěstí jsem si další skladiště rozmyslel a vše si pečlivě neseme sebou. Ne že bych podobnou zradu čekal, ale měl jsem v plánu založit další skladiště až na konci patra nebo na začátku dalšího patra. Přeci jen už toho máme u sebe příliš a chtělo by to probrat.

3,5 hodiny.

Labyrint II

Druhé patro Labyrintu začíná křižovatkou, ze které vede dvojice chodeb - jedna na západ a jedna na východ. V chodbách je antimagické pole a z východní chodby létá magická past. V obou chodbách je plošinka s funkcí spinneru, což by nebyl žádný problém, nebýt jednoho nepříjemného detailu. Ve stěnách jsou "ukrytí" nepřátelé! Nejde o iluzorní zdi, potvoráci tu prostě útočí z pevných zdí. Každé políčko jsem se musel natáčet a sledovat, odkud přichází útok, abych mlátil tím správným směrem. Kvůli antimagickému poli jsme se museli chodit léčit na předchozí patro, takže vyčištění chodeb si ukouslo docela slušnou porci času.

Západní i východní chodba končí zamčenými dveřmi, ale ty na východě je možné obejít skrze iluzi. Na konci nově odkryté chodby je truhla s výborným lootem a Thick wooden key. S klíčem jsme pospíchali na západ a otevřeli si další chodbu. V ní je tlačítko, které družině pod nohama vykouzlilo spinner, ale nic jiného nedělá. Je tu i jednopolíčková iluze. Nejdůležitějším objektem jsou však dveře do Haly šílenství. Ob políčko vedle nich je neviditelná plošinka, která dveře ovládá, ale reaguje jen na určitou váhu.

Hm, vzhledem k tomu, že sebou táhneme jen to nejnutnější, tak jsem neměl moc věcí, které bych tu chtěl jen tak nazdařbůh pohodit. V truhle na východě byla prima kroužková košile, kterou jsem nahradil svůj pancíř, ale plošinka vyžadovala ještě nějakou tu zátěž navíc. Přihodil jsem tedy jeden z očarovaných mečů a pár kápí.

Poznámka: plošinky je možné zatížit vším, co má váhu, klidně i lektvary. Potíž je v tom, že kouzlo na vyčarování lektvaru má delší zotavení, takže bych u plošinky dříve zestárl, než bych jí zatížil. Asi by to šlo i s jídlem, ale to mě napadlo až teď během psaní zápisku :D.

Hala šílenství je obří sál symetricky rozčleněný soustavou zdí. Je tu plno nášlapných plošinek, míst s magickou tmou a antimagií. Do toho se tu pohybuje několik skupin potvoráků. Idea byla taková, že si celý sál nejprve zmapuji a vyhnu se přitom všem plošinkám, což kupodivu není problém. Měl jsem z celého prostoru respekt, takže jsem nechtěl udělat nic unáhleného, co by už nešlo vrátit. Na několika místech jsou totiž i tlačítka, takže mi bylo jasné, že s jejich pomocí si budeme otevírat cestu dál. A nerad bych ztratil přehled, co které udělalo.

Potvoráky jsme vymlátili kupodivu rychle. Já se Shivou jsme byli na levelu 20 už z předchozích pater, ale Eona s Orinem tu krásně dotáhli level 18 (útočil jsem jen s nimi za pomoci provařeného Fire area - funguje i na polypovce). Odměnou za level 18 je kouzlo Resurrect body. Nyní přišla na řadu tlačítka.

Dvojice tlačítek poblíž SZ rohu sálu otevírá dvojici zdí v západní stěně. Bezva, to je nadějný začátek. Další dvě tlačítka mimo středový blok sálu otevírají další dvě zdi, ale ty nejdou vidět, protože je kryje jiná zeď. Nebyl jsem si jistý, co to udělalo a tak jsem loadnul a zaměřil se na střed sálu, kde je komplex několika bloků zdí. Centrální krychle ukrývá dvojici skrytých políček. Oboje dvoje se zpřístupní pomocí tlačítek v okolí krychle.

V jedné části je ukrytý další Thick wooden key a z druhé strany je za iluzí zeď se skrytým tlačítkem. Zeď vypadá jako každá jiná, ale nenechal jsem se zmást :). Tlačítko je ten největší balvan ve zdi. Po jeho stisku se v chodbě na západě odkryla další zatížitelná plošinka. Moc nadšený jsem nebyl, protože už nebylo čím zatěžovat, tak jsem vyštrachal poslední méně užitečné předměty a plošinka mi odstranila další zeď v chodbě. Jenomže za ní byla ještě jedna a s tou jsem si zatím nevěděl rady.

Začal jsem uvažovat nad dalším skrytým tlačítkem a tak jsem se rozhodl, že si sál projdeme ještě jednou hezky zeď po zdi a do toho si otestujeme, co dělají jednotlivé plošinky. Hned na začátku jsem zjistil, že rohová plošinka poblíž chodby na západ vrací zpět jeden z odstraněných bloků v chodbě. Taková drobná zákeřnost! Nicméně stačí opětovně použít příslušné tlačítko a zeď opět zmizí. No, nebudu to natahovat. Prošli jsme znovu skoro celý sál a zbyla nám poslední neobjasněná plošinka ... ;)

Po stoupnutí na plošinku jsme začali být zraňování a na první pohled se zdálo, že plošinka funguje jako teleport. Do určité míry je to pravda, protože plošinka vytrhla zbývající zeď ze západní chodby a přesunula jí za nás. Zeď před námi byla naštěstí iluze, takže jsme mohli v klidu odejít. Západní chodba odkryla další zamčené dveře a za nimi už to nabralo rychlý spád.

Hned na úvod nás uvítal zástup koboldů, do kterých se pustil Orin. Než jsem se nadál, tak se notně přiblížil k levelu 20. Jelikož jsem cestou našel hůl, která přidává mágům dočasně jeden level, tak jsem se podíval, co za kouzlo nás čeká na levelu 20 (za level 19 je to Resurrect Party a za level 20 je to Finger of Death). Mimochodem, Resurrect Party je kouzlo 7. a zároveň 8. úrovně. Finger of Death je 6. úroveň a tím je magický repertoár kouzelníků kompletní. V této části patra je ještě kniha s bonusem dočasného levelu, takže Orin i Eona by si už klidně mohli hrát na mágy level 20.

Poblíž sloupů jsme našli podivnou knihu, která se zmiňovala o nějakém konstruktu, takže jsem si to uložil do paměti. Bylo tam něco o rukách a nohách z kamene a diamantu místo očí (shodou okolností se tu jeden diamant dá najít). O něco dál nás dostihl Kuhalkův hlas. Máme si pospíšit, už jsme blízko něj! Raději jsme si dali trošku na čas. Vstup na další patro jsme sice našli, ale v iluzi naproti byl ukrytý Glass key. Asi by nám chyběl ;).

4 hodiny.

Celkový odehraný čas je nyní 84 hodin.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #41 kdy: Červenec 16, 2025, 19:31:18 »

Labyrint III

Třetí patro začíná krátkou chodbou, která vede rovnou k vnitřnímu schodišti. Odtud jsme se snadno dostali do místnosti, kde nás čekal další úvítací výbor. Tentokrát se na nás vyřítila doslova armáda koboldů! Orin byl 400k xp pod levelem 20, tak jsem ho nechal začít. V pohodě vylevelil a na řadu přišla Eona. Té chybělo do levelu 20 skoro 1,1 miliónu zkušeností, ale ani to nebyl problém :). Nakonec zbylo ještě pár goblinů a ty jsem v rychlosti dorazil já se Shivou. Celá družina byla nyní na levelu 20, ale krom dobrého pocitu to nemá žádný další efekt. Vysokolevelová kouzla jsem beztak nepoužil a finále by šlo upižlat i se slabší družinou, ale to bych předbíhal.

Z místnosti souboje se dá odejít dveřmi, které otevírá skryté tlačítko v iluzorní zdi. Cesta vede do dlouhé chodby na východ, přičemž jsme minuli zamčené dveře. Zatím jsem nechtěl nic otevírat, tak jsme pokračovali dále. Na konci se chodba zalomila a pokračovala plnou délku patra až na sever, kde se opět zalomila. I tohle patro je tedy velké 32 x 32 polí. Chodba na západ nás dovedla kolem iluze k další iluzi a nášlapné plošince, vedle níž bylo tlačítko. V iluzi jsou zamčené dveře, které jsme prozatím také nechali být.

Tlačítko v chodbě před námi vykouzlilo zeď a jak se o chvilku později ukázalo, tak další se objevila v chodbě za námi. Ocitli jsme se tak v pasti, ale zatím jsem nechtěl loadovat. Místo toho jsem s pomocí Glass key odemkl dveře a pak už to nabralo rychlý spád ...

Objevili jsme se v obřím sále s antimagickou podlahou, kde na nás bafl houf koboldů. Těhle potvůrek je tu mnohem více a celkem mi zatrnulo, protože jsem nemohl léčit. Po chvilce jsme na tom začali být bídně, ale rozhodl jsem se savnout a pokračovat. Nyní tedy nebylo cesty zpět. Opatrně jsme se sunuli podél východní zdi, když jsme zcela nečekaně narazili na Pendugmahla!!

Po pár úderech jsem se rozhodl z boje vycouvat, protože na frontální útok to v naší situaci moc nebylo a zamířili jsme do středu sálu. Zde je zraňující podlaha, která obklopuje hořící podlahu, která pro změnu vykresluje obrázek vladaře s korunou. Jakmile jsme vstoupili do ohně, tak jsem jaksi intuitivně zkusil zakouzlit levitaci - asi reflex. A ono to zabralo! Zjistil jsem, že v hořící podlaze je možné normálně kouzlit, tak jsem toho náležitě využil.

Pobili jsme většinu koboldů kolem středu a počkali si, až se Pendugmahle se zbytkem koboldů zapojí. Nijak jsem netaktizoval. Prostě jsme se mu postavili čelem a přitom jsme se drželi poblíž hořící podlahy. Jakmile bylo moje zdraví nebo zdraví Shivy hodně nízké, tak jsme jen zacouvali do ohně a Eona nebo Orin zakouzlili Restore Party. Poté jsme zas pokračovali dál. Po asi třech takových výměnách Pendugmahle padl a zbyl po něm Glass key. Ano, to bylo opravdu vše, co zanechal.

Asi by to šlo uhrát i na combat waltz a na jeden zátah, ale tohle bylo takové překvapení, že mě vlastně ani nic lepšího nenapadlo. Antimagická podlaha totiž Pendugmahlův útok dost mírnila, a když to srovnám s Bronakhem z jedničky, tak tohle prakticky nebyla žádná výzva. Upižlal bych to klidně i se slabší družinou. Na jednu stranu to tedy bylo zklamání, ale určitá satisfakce se přeci jen dostavila ;).

Po smrti Pendugmahla se na JZ odsunul jeden sloup a odkryl tak iluzorní zeď, která vede do pokladnice. Pobili jsme pár posledních koboldů a za zamčenými dveřmi jsme našli Pendugmahlův dimenzionální svitek. Eona ho vzala do ruky, ale svitek znenadání zmizel a s ním i naše šance na návrat do naší dimenze ... počkat, nějak si nevybavuji, že bychom jí kdy opouštěli (?!). Za zády se nám zjevil Kuhalk, který k nám měl krátký proslov. V podstatě nám jen sdělil, že naše práce teprve začíná, protože zlo nikdy nespí. Bude potřeba zničit celou pekelnou dimenzi ...

Poté mě hra vybídla k uložení hry a následovalo krátké outro ...

A na závěr tu mám své finální postavičky ...

Přemýšlel jsem, že bych patro ještě domapoval, tedy prošel ho ještě jednou, ale asi už to nechám být. Většinu patra v podstatě znám, chybí mi jen pár drobností a  bez těch se obejdu :). A co že měl znamenat ten save na závěr? Předpokládám, že pánové měli v plánu trojku, která by podporovala import. Proto asi i ten otevřenější konec.

1 hodina 45 minut.

Celkový odehraný čas ve hře (po drobné korekci) činí úctyhodných 86 hodin. Tedy o 3 hodiny více než v jedničce, což jsem popravdě nečekal.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #42 kdy: Červenec 16, 2025, 19:56:38 »

Shrnutí provedu asi kombinovanou formou, kdy to vezmu pohromadě s jedničkou. Teď si musím hlavně odpočinout :).

Když na to teď koukám zpětně, tak mě docela udivilo, že jsem tak komplikovanou hru dal s minimem nápověd. Vlastně jsem se nechal podat jen u tlačítka ve věži, protože to byl fakt echt zákys. No a pak jsem zaškobrtl u sestupu do Hradu III, ale to mělo ve skutečnosti dvojí řešení, takže by se bývalo nic nestalo a mohl jsem to vzít klidně na přeskáčku.

Udivuje mě to hlavně proto, protože mapovací rutina byla fakt úmorná a častěji jsem ztrácel trpělivost, ale nakonec jsem odolal. Kdyby to však byl můj první, nebo jeden z prvních, krokovacích dungeonů, tak nevím, jestli bych to dal :D. Holt ta předchozí zkušenost je tu hodně znát.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #43 kdy: Červenec 17, 2025, 09:17:56 »

Gratulace k dohrání. Já jsem měl těch výpomocí z venčí asi více než jednu, myslím, že minimálně tři byly (překvapilo mě např. i tlačítko v průchozí zdi, tam jsem jej nečekal, tak mě nenapadlo se v místě průchozí zdi otočit a šmátrat po zdech po stranách a už si nevzpomínám, jestli jsem jej našel pak podle map ICEho nebo jsem to našel sám, musel bych mrknout do svého deníku). Pak v té ohňové části, kde se zasekl myslím i cRPGaddict a to i podle mých map. Mně bohužel několikrát vykýval bug, nebo co to byl za problém, že mi nefungovaly pohybové tlačítka vždy úplně na první dobrou. Musel jsem někdy stisknout 2x. V té ohnivé pasáži, z které vedla cesta ven skrze průchozí zeď, to bylo fatální, protože bylo třeba spěchat a já tak minul průchozí zeď díky tomu, že pohybová šipka nezafungovala, což mě zmátlo, protože jsem myslel, že jsem narazil do zdi. No a pak tu bylo to neviditelné tlačítko ve věži na té oranžovo žluté zdi.

Jinak by bylo zajímavé, kdybys proložil deník svými nakreslenými mapami, pokud jsi mapoval ručně na čtverečkovaný papír, tak to nafotit nebo oskenovat :-)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #44 kdy: Červenec 17, 2025, 10:25:32 »

Díky :). Mě to docela překvapilo, ale já se po tom fiasku s tlačítkem ve věži kousl a výsledkem pak bylo skoro čtyřhodinové hledání jiného tlačítka (toho v iluzi). Hledat ho v ní mě taky zprvu nenapadlo, byť v jedničce pár takových tlačítek bylo,  ale pak jsem to vzal komplet zeď po zdi a ze všech stran a našel ho.

V ohnivé části jsem na zásek nenarazil, deníček Chetta budu teprve číst, takže teď nevím, jestli šlo jen o tu cestu? Já měl celou dobu s pohybem kliku, ale přesně tohle se mi stalo ve finále, kde jsem minul ten druhý Glass key. Přitom jsem tou chodbou procházel 2x a 2x jsem ty stěny proklepával.

Fajn zákys byl i s magickým krystalem místo klíče, protože to byl ode mě hodně zoufalý pokus, který postrádal jakoukoliv logiku :).

Jinak mě docela draly ty nezmapovatelné kousky map, protože mě to zbytečně zasekávalo a přitom to nemělo řešení. V jedničce bylo jen jedno takové místo a to bylo čistě designové. Dungeony v ní taky nebylo nutné kolikrát kompletovat, ale alespoň to šlo. Naštěstí to bylo jen pár map. A na co ještě rád zapomenu, jsou ty teleportační kaskády neboli pojízdné chodníčky ;). V jedničce byl jen jeden a odmítl jsem ho zmapovat, ale tady to už nešlo.

Mapy zveřejnit můžu, akorát je budu muset naskenovat. Bohužel teď nejsem v práci, tak to zkusím zvládnout na domácím skenneru. Mám tu i podrobně rozškálované savy, které hodlám uploadnout na web, kdyby to chtěl někdo zkusit a měl zájem jen o konkrétní patro.

Já musím hlavně ještě kouknout, jak jsem na tom se zaplněním hostingu, protože screenshoty v deníčcích představují haldu souborů a hosting má na tohle nějaký limit. V průměru je to tak 100 obrázků na deníček, takže pár tisícovek už to za ta léta určitě bude.
IP zaznamenána
This is the end ...