Konečně zabředávám do úplně neznámých vod, protože Abandoned Places znám jen podle názvu a to ještě spíš dvojku. Nicméně v rámci posloupnosti jsem se rozhodl začít jedničkou. Jelikož byly Abandoned Places vyvíjeny pro Amigu, tak jsem se rozhodl sáhnout po WHDLoad verzi hry. Co jsem našel, tak konverze pro MS-DOS se beztak moc nepovedla a navíc dvojka je už zase jen pro Amigu, tak abych zůstal konzistentní.
WHDLoad verzi jsem si stáhl z
Turran FTP, konkrétně jde o soubor AbandonedPlaces_v1.3_1000. Tahle verze je dostupná i na
WHDownLoad,
Game Nostalgia a samozřejmě i na
WHDLoad.de, takže předpokládám, že je léty prověřená a plně funkční

. Nahodil jsem tedy Workbench 3.1 s nainstalovaným WHDLoad a hru si předpřipravil. Podle ReadMe vyžaduje alespoň 1 MB ChipMem a 0,5 MB OtherMem. QuitKey je nastavena na F10. Přesnost emulace doporučuji nastavit na střední, jinak blbnou některé interaktivní věci - info-obrazovky, truhly apod.
Poznámka: nakonec jsem zjistil, že tyhle věci blbnout tak jako tak, takže jsem vrátil přesnost emulace na Vysokou a problém jsem nějakou dobu řešil tím, že jsem v případě jeho výskytu resetnul emulaci (tvrdý reset) a spustíl hru znovu. Po nějaké době jsem přišel na to, že stačí pomocí Alt+Tab přepnout okno a potom se zase vrátit do emulátoru. Je to rychlejší a hlavně to jde provádět i při aktuální návštěvě měst.
Jelikož adresář s hrou neobsahuje žádnou ikonku, tak se může stát, že v adresáři nebude nic vidět. Stačí si soubory zobrazit (Window -> Show -> All Files) a pak provést jejich Snapshot (Windows -> Snapshot -> All). Hra se poté spouští přes položku AbandonedPlaces. A kdo se s tím nechce nastavovat, tak Hoborg nabízí tu samou verzi určenou pro svůj
HWA.
WHDLoad verze má počet save pozic rozšířený na 9 a savy se ukládají do souboru savegame. Pokud tedy potřebujete zálohu savů, tak stačí zazálohovat jen tento jeden soubor.

Abandoned Places vyšly v roce 1992 a stojí za nimi (maďarské) studio ArtGame. Příběh je navenek triviální. Po 900 letech se zlu podařilo osvobodit z hory, která byla jeho vězením, a tak se Kalynthia opět stala svědkem odvěkého boje, do kterého zasáhne čtveřice čerstvě odkameněných hrdinů ...
Historie boje se zlem je popsána ve svazku jménem
The 23rd Chronicles of Kalyntgia, který jsem si zatím jen letmo prohlédl. Je to 40 stránek textu, které vás mají uvést do obrazu, ale nechám si to na později. Mnohem víc mě totiž zaujal manuál. Hlavně pasáž věnovaná průzkumu světa a kempení. Hra totiž obsahuje podobnou mechaniku, která byla použita v Realms of Arkania: Blade of Destiny. Jelikož obě hry vyšly ve stejný rok, tak se nedá říci, kdo se kým inspiroval, ale to je jedno. Jsem zvědav, jak to bude fungovat v Abandoned Places. Samotný manuál není nijak rozsáhlý, chybí tu třeba výpis kouzel, ale je dobré si ho alespoň prolétnout, protože UI hry je přeci jen trošku kostrbatější a pár mechanik je docela zajímavých.
Navíc jsem se dozvěděl, že minimálně z počátku hry budu nucen mapovat ručně, takže jsem po dlouhé době oprášil svůj penál, a to doslova, a vytáhl čtverečkovaný papír ... bohužel jsem si pro prvních pár hodin zapomněl gumu a to se ukázalo jako velká chyba

. Už jsem si zvykl na velká herní okna a to v Abandoned Places je opravdu malé a grafika podzemí umí být temná i přes rozsvícené světlo. Ostatně dostaneme se k tomu.
Intro a tvorba družinyIntro je poměrně dlouhé. Královský mág nám oznámí, že se v Kalynthii opět probudilo zlo, prokletý Bronakh, a je potřeba urychleně vyrazit do hradu Heaven's Light a oživit družinu hrdinů z minulé války. Když bylo zlo před 900 lety poraženo, tak všech 12 hrdinů bitvy bylo proměněno v tzv. živoucí kámen. Tehdejší rada si tím zajistila, že je bude možné v budoucnu kdykoliv znovu povolat. Bohužel, královský mág dokáže odkamenět jen čtyři z nich a je na nás, abychom pečlivě zvážili, kteří to budou. Trojice poslů tedy neprodleně vyráží na cestu.
Heaven's Light se nachází na ostrově v JV cípu mapy. Po našem příjezdu je nám umožněn přístup do krypty hradu, kde začínáme pečlivý výběr ...

K dispozici je 12 unikátních charakterů, kterým můžeme změnit jen jméno. Statistiky, dovednosti a kouzla jsou pevně daná. Já jsem trošku pospíchal, takže jsem si před ostrou rozehrávkou neudělal soupisku, čímž jsem si počátek hry lehce zkomplikoval.
BOJOVNÍCI:Cromer - Síla 15, Obratnost 13, Moudrost 7, Inteligence 8, Odolnost 14, Zdraví 116, Akční body 15, Počáteční zkušenosti 100
Ymael - Síla 14, Obratnost 15, Moudrost 6, Inteligence 8, Odolnost 13, Zdraví 111, Akční body 8, Počáteční zkušenosti 80
Jerson - Síla 13, Obratnost 14, Moudrost 8, Inteligence 7, Odolnost 14, Zdraví 98, Akční body 9, Počáteční zkušenosti 105
Raynor - Síla 13, Obratnost 13, Moudrost 8, Inteligence 9, Odolnost 15, Zdraví 102, Akční body 10, Počáteční zkušenosti 108
Lianon - Síla 16, Obratnost 14, Moudrost 6, Inteligence 7, Odolnost 15, Zdraví 130, Akční body 9, Počáteční zkušenosti 120
Tohotom - Síla 15, Obratnost 15, Moudrost 9, Inteligence 8, Odolnost 13, Zdraví 108, Akční body 14, Počáteční zkušenosti 150
Všichni bojovníci ovládadají čtveřici dovedností: Bandage (lehká léčba), Climb (lezení), Pull (přitáhnout) a Push (odtlačit). Spotřeba akčních bodů při jejich používání je následující:
Bandage 08, Climb 05, Pull 03, Push 02
KNĚŽÍ:Felius - Síla 10, Obratnost 12, Moudrost 14, Inteligence 10, Odolnost 9, Zdraví 58, Mana 42, Počáteční zkušenosti 200
Dariel - Síla 9, Obratnost 13, Moudrost 15, Inteligence 9, Odolnost 11, Zdraví 61, Mana 41, Počáteční zkušenosti 180
Delphia - Síla 8, Obratnost 12, Moudrost 14, Inteligence 10, Odolnost 12, Zdraví 52, Mana 40, Počáteční zkušenosti 190
Felius ovládá kouzla: Create Food 01, Minor Cure 03
Dariel ovládá kouzla: Minor Cure 03, Walk on Fire 05
Delphia ovládá kouzla: Minor Cure 03, Paralyze 06
Poznámka: číslo vedle kouzla značí spotřebu many.
MÁGOVÉ:Pomphis - Síla 8, Obratnost 14, Moudrost 12, Inteligence 14, Odolnost 10, Zdraví 57, Mana 45, Počáteční zkušenosti 210
Dyanor - Síla 11, Obratnost 13, Moudrost 11, Inteligence 15, Odolnost 9, Zdraví 62, Mana 48, Počáteční zkušenosti 290
Xylane - Síla 7, Obratnost 12, Moudrost 13, Inteligence 14, Odolnost 10, Zdraví 48, Mana 43, Počáteční zkušenosti 250
Pomphis ovládá kouzla: Light 01, Mage Bolt 02, Spider Web 04
Dyanor ovládá kouzla: Light 01, Mage Bolt 02, Mage Shield 05
Xylane ovládá kouzla: Light 01, Mage Bolt 02, Terror 02
Poznámka: číslo vedle kouzla značí spotřebu many.

Každá družina musí obsahovat 2 bojovníky, kněze a mága. Vybíral jsem dle vzhledu - Cromer, Jerson, Delphia a Xylane, přejmenované na Elemir, Odrin, Rebecca a Lathia. Nejvíc limitujícím faktorem se na počátku ukázalo jídlo, které ubývá poměrně rychle a hladovějící postavy neregenerují a ztrácejí zdraví. Hladovění je naštěstí omezeno jen na vnitřní a pseudovnitřní prostory (vysvětlím dále), ale i tak mi to připravilo perné chvilky.
Útěk z Heaven's LightDružina začíná v přízemí hradu. Zrovna jsme vyšli z podzemí, když se sálem ozvala ohlušující rána. Chvilku poté vpadla do sálu trojice gargoyl. Ze dvou z nich vypadl klíč - bílý a červený. Bílý klíč pasuje ke dvojici dveří, ale odemknout lze jen jedny (klíč po použití zmizí). Červený klíč pasuje pro změnu do truhly v prvním patře, ve které jsem našel kyj a nějaké jídlo. Do té doby jsme museli potvory mlátit holýma rukama, kyj tedy přijde vhod. Různě po hradě se válejí louče, ale jelikož Lathia ovládá kouzlo světla, tak nejspíš nebudou potřeba.
Z patra vede další dvojice schodišť do předsálí, ve kterém jsme narazili na ohnivé golemy a pruh ohně, který odděloval naši pozici od východu z hradu. Ohněm se dá projít, byť působí nemalé zranění, ale východ z hradu je beztak zavalený. Po stranách předsálí jsou schodiště do věží. Na vrcholu každé z nich je gargoyla s klíčem od žaláře. Mezi schodišti do přízemí je pak ještě schodiště do podzemí, což byla naše jediná další možná cesta.

V podzemí byla tma, takže Lathia musela zažehnout magický oheň. Spínačem jsme otevřeli první dveře a vyběhl na nás kostlivec. K našemu překvapení nehlídal nic zajímavého, jen malou místnost. Začal jsem tušit zradu a lépe jsem si prohlédl okolní zdi. Viditelnost není i přes magické světlo ideální a vzdálenější textura se jakoby vpívá do okolní šedi. Přesto mi na jedné stěně utkvěl zrak na lehce šedivé skrvně, která ukrývala tlačítko. Zpřístupnil se nám tak mnohem větší komplex chodeb.
Některé dveře podzemí se opět otevírají tlačítky, ale k jiným je potřeba klíč. S klíči od žaláře jsem dokázal otevřít jen dvojici dveří, za nimiž se ukrývaly páky. Jejich aktivací se odsune jedna stěna v chodbě, která propojuje horní a spodní část patra. O nějakých bližších směrech nemá smysl psát, protože bez kompasu vůbec netuším, jak je podzemí orientované. Ostatně jisté tápání nastalo už v hradu, protože schodiště mají tendenci družinu různě otáčet. Kreslil jsem proto vše tak, jak mi to přišlo logické. V podzemí bylo hlavní neztratit směr ve spleti chodeb a dobře si odpočítávat kroky. Ono se to dá projít i bez mapování, ale chtěl jsem mít jistotu, že nic nevynechám. Nakonec jsem se nedokázal dostat jen do čtveřice cel, od nichž nemám žádný klíč.
Horní a spodní část patra spojuje krom jedné chodby také podzemní říčka, takže není nutné vlastnit klíče od žalářů. Má to akorát jeden háček - družina se ve vodě vydatně topí a jelikož se říčka různě klikatí, tak není zřejmé, kam se pod vodou pohybovat (družina nic nevidí, jen vodu). Směr mi napověděla až nakreslená mapka.

V podzemí jsem našel krátký meč, další kyj a z jednoho kostlivce vypadlo lano (podle všeho slouží ke slézání propadel). V polovině průzkumu se mi však stala jedna nemilá věc - došlo mi jídlo!!
Ven jsem se dokázal vymotat celkem rychle, ale jelikož jsem neměl domapováno, tak jsem loadnul, zbaštil zásoby z truhly a začal jsem pospíchat se zakreslováním. Hru si jde naštěstí pozastavit, takže čas neplyne, ale to jsem zprvu nedělal. Pár odpočinků a strávený čas v hradu mě prostě dohnaly. Postavy mají kapacitu nějakých 32 jednotek jídla, což vypadá zprvu jako velká zásoba, ale když si vezmete, že jablko obnovuje jen 2 jednotky a chleba 4, tak to vlastně zas tolik není. Jakmile začaly postavy hladovět, tak se přestalo regenerovat zdraví a mana/akční body. Navíc zdraví začalo konstantně ubývat a bez regenerace many jsem se nemohl spolehnout na magické léčení, které jsem si musel šetřit. Z hradu jsme proto vylezli v celkem špatné kondici. Venku přitom došlo k velké proměně.
Jednak si všichni uvědomili, že jaksi postrádají své vzpomínky (holt 900 let "spánku") a pak se proměnila i celá obrazovka. V hradu vše probíhalo z pohledu první osoby, ale venku se kamera přepnula do horního pohledu a změnilo se i UI. Hladovění najednou přestalo hrát roli. Využil jsem proto příležitosti a zkusil jsem odpočinek. Nakonec se ukázalo, že to není tak promakané jako v Blade of Destiny. Během odpočinku je možné zapálit oheň (odhání část potvor) a postavit hlídku z válečníků. Nic dalšího (žádný lov nebo bylinkaření). Během odpočinku mizí jen únava, poškození postav a mana/akční body zůstávají stejné (odpočinkem neregenerují). Mimo dungeony ani nejde kouzlit, což by vzhledem k malé zásobě many beztak bylo k ničemu. Do hradu už se také nedalo vrátit.

Chvilku jsem sledoval, co se na mapě děje. Z ostrova jsem viděl jen nebližší okolí a jednu loď, která v pravidelných intervalech připlouvala dolů na pobřeží (hrad stojí v horách na skále). Rozhodl jsem se proto prozkoumat mechaniku pohybu po mapě. K našemu štěstí jsme jako náhodou objevili koně, kteří by nám měli cestování urychlit. Jenomže radost byla předčasná. Hra nabízí několil způsobů přesunu a variant, jak se vyhnout nepřátelům nebo objevovat skryté věci (aktivovat jde vždy jen jedno z toho). V první chvíli mě potěšilo, že si můžu zvolit jakýkoliv bod na ostrově a družina tam opravdu dojde. V tomhle je tedy Abandoned Places naopak před Blade of Destiny, který měl trasy pevně předdefinované. Jenomže hned první pokus o slezení do údolí skončil předčasně - náhodným setkáním s potvorami.
Hra se v případě střetu opět přepne do první osoby a okolí se promění v jakýsi malý dungeon (onen pseudodungeon). Cílem je vybít všechny potvory. Poté se objeví ikonka, úspěchu skrze níž se dá vrátit na mapu světa. A tady nastal kámen úrazu. Moje značně pochroumaná družina, která navíc na bojišti pokračovala v hladovění, neměla skoro šanci tohle ustát. Následovala hezká řádka pokusů (loadů), ale buďto mě dostali netopýři nebo mouchy. V manuálu jsem se dočetl, že bych se měl vyhýbat chůzi v noci, ale ani to ve spojení s průzkumem příliš nepmohlo. Do karet mi nahrálo jen štěstí, kdy jsem nakonec jednu muší přepadovku dal a konečně jsem se dosoukal na pobřeží. V tu chvíli jsem zjistil, že venku můžu průběžně ukládat, takže jsem to býval asi nemusel projít na jeden zátah a riskovat jeden neúspěch za druhým

.

Loď připlula a nastal další problém. Jak se nalodit? Družina musí dojít na malé vyhrazené místo, které samozřejmě nejde vůbec vidět, a teprve pak se v nabídce cestování objeví loď. Loď nás dopravila poblíž Framtonu, takže útěk jsme asi konečně zvládli. Po krátkém bloudění jsme konečně našli vstup do města a uvítala nás malebná rybářská vesnička v podobě 2D obrazovky, ve které jsme ale nenašli to, co jsme potřebovali - obchod. Je tu jen chrám, kde jsme se alespoň nechali vyléčit. Do Framptonu připlouvá ještě jedna loď, která nás nejspíš odveze zase o kousek blíž větším městům, protože na pěší tůru se zrovna necítíme. Minimálně do té doby, než někde najdeme prodejce jídla, popř. se Rebecca naučí jídlo vykouzlit.
A dojmy?Po 2,5 hodinách ve hře je ještě brzy na nějaké závěry, ale začátek mě notně překvapil. Rozhodně jsem nečekal, že mě nakonec dostane jídlo, které doslova mizí před očima. Spěch je tedy na místě, což se moc neslučuje s potřebou kreslit mapy. Ovládání je o zvyk, to si chce prostě nejprve osahat a vyzkoušet. Nejzáludnější je speciální tlačítko poblíž obrázku postavičky, které obsahuje tlačítko STOP (pozastavení hry). Ve skutečnosti je to rolovací nabídka, kde se překlikáváním pravým tlačítkem myši mění její obsah - STOP, spánek, ukládání, opuštění hry a nastavení hry.
Zatím jsem stále ještě pozitivně naladěn, byť jsem se po opuštění hradu cítil docela bezradně a postup k pobřeží mi přišel za současné situace beznadějný. Nakonec jsem to dal a nejspíš jsem si tu frustraci mohl ušetřit s pomocí průběžného ukládání, ale těžko říci, co mě čeká dál a jak to budu zvládat. Sice jsme unikli, ale vůbec netušíme, co se po nás chce

. K dispozici mám jen velkou mapu světa a nejspíše i absolutní volnost. Škoda jen, že z OldGames už nejde stáhnout mapy dungeonů, rád bych si je pak s odstupem času porovnal. I když možná to budou ty samé, na které mě nasměroval StriderCZ na svém blogu v příspěvku
Abandoned Places. Odkaz vede na složku hry na
Abandonia.com.
Nechci si samozřejmě cokoliv vyspoilovat, takže jsem přestal za včasu číst a vyhýbám se prozatím i diskusím, byť těch zrovna moc není. Jakoby Abandoned Places stály stranou veškerého zájmu. Mě se docela líbí grafika hry a mapa světa ve mě třeba evokuje Might and Magic. Navíc je tu pořád určitá podobnost s Blade of Destiny. Dungeon Mastera v tom zatím moc nevidím.