Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 21:42:24
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 10 11 [12] 13 14

Autor Téma: Dragon Age: Origins  (Přečteno 20740 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:Dragon Age: Origins
« Odpověď #165 kdy: Leden 29, 2025, 13:36:28 »

Finále jsem si dal ještě jednou, protože jsem nemohl nechat vznešenou saň být :). Závisí na tom výsledek jednoho rozhodnutí na konci hry (hra díky tomu a pár drobnostem navíc trvala o hodinu déle). Navíc jsem pozměnil složení finálové družiny, abych zjistil, jak moc se změní reakce spolubojovníků. Nyní bych to měl tedy komplet. Tedy pokud pominu úkol pro Stena. Všiml jsem si ho příliš pozdě a Rudoskalí už bylo mezitím zničeno.

Ve finále jsem si pak všiml, že jsem si do souboje asi mohl přivolat pomoc, ale v obou případech jsem měl kupu léčivých mastí, takže to šlo v pohodě i ve čtyřech.

Jo, pokud jde o ty léčivé masti ... Shale už s nimi šla normálně léčit, vůbec netuším, proč to předtím nešlo.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #166 kdy: Leden 29, 2025, 14:12:06 »

Kolik se vám podařilo zachránit utečenců v rámci toho úkolu v Denerimu, kde člověk musí jít do samostatné lokace kousek jižně od Denerimu. Zaútočí na ně zplozenci, z toho jeden dosti mocný mág, u mě ať jsem dělal, co jsem dělal, přežili to 2 :). Ale hra mě pochválila, že jsem utečence zachránil. :D
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #167 kdy: Leden 29, 2025, 14:13:27 »

Já většinou zachaňuju všechny, ale tentokrát mi jeden zemřel.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #168 kdy: Leden 29, 2025, 14:15:52 »

Mě ta jedna skupinka padla víceméně hned, jakmile ten mág zakouzlil, přežila jen jedna žena a tu zabili zplozenci dřív, než jsem tam doběhl. Ti u toho druhého vozu vydrželi o něco delší dobu, ale mražení, tornáda a podobně stejně nestačili.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #169 kdy: Leden 29, 2025, 15:15:11 »

Proč necháváš nepřátelský mágy kouzlit, člověče :-).
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #170 kdy: Leden 29, 2025, 16:23:42 »

Přežil mi jen jeden, seč jsem se snažil. Alistair ještě neuměl omráčení, takže mág zplozenců měl dost času, i když jsem k němu doběhl celkem brzy.

Mám za sebou DLC Hon na čarodějnice a konečně část finále Originu dává větší smysl. Ani jsem netušil, jak moc jsem se s odhadem trefil.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #171 kdy: Leden 29, 2025, 16:38:06 »

Já nesnášim, když mi umíraj NPCčka, i bych to loadla, kvůli tomu mrtvýmu, ale neměla jsem to dlouho uložený. Můj mág je stavěnej tak, aby udržel naživu.
« Poslední změna: Leden 29, 2025, 21:49:20 od Yuyana »
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #172 kdy: Leden 30, 2025, 08:47:40 »

Hm, tak ta EA instalačka byla pořád ještě rozbitá :D.

Když už jsem rozehrál Hon na čarodějnici, tak mi bylo divné, že ty postavy jsou němé a ani nemají animaci mluvení. Občas bylo díky tomu dost problematické určit, komu ty titulky z rozhovoru patří. No a večer jsem zjistil, že ta DLC jsou normálně nadabovaná!

Chtěl jsem si to ověřit v EN mutaci hry (povedlo se, dabing je funkční), ale taky to nakonec vedlo k tomu, že Origin hru patchnul a najednou jí nerozpoznal (ani to nejde opravit). Přitom přímo binárkou z adresáře hry DA spouštět jde, akorát v Originu to nejde, jakoby ho to najednou zase nepotřebovalo.

Musím říct, že tohle je fakt geniální. Doufám, že teď se tam mezi sebou hádají patche, protože EN a CZ mutace budou odlišné verze. Další přepnutí do CZ to opravilo, akorát teď zas chyběla v DLC čeština.

Znovu jsem vypnul Avast, znovu nainstaloval češtinu z RPG Citadely a světe div se, už to jde. Origin hru pozná, CZ funguje a postavy mluví :D. Jen fakt doufám, že se tím nepodělalo něco jiného.

Správný postup měl být asi (pro EA/Origin):

1. nainstalovat hru
2. opravit případný bug s nenačtenými DLC (manuální nakopírování definic)
3. pokud se bug viz bod 2 objevil, tak nechat Origin hru opravit, aby se načetly patche
4. a nakonec vypnout antivir a nainstalovat češtinu z RPG Citadely
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #173 kdy: Leden 30, 2025, 09:22:27 »

Elemire jsi statečnej bojovník :-D.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #174 kdy: Leden 30, 2025, 12:30:33 »

To teda jo :D. Ještě že máme YT, kde jsem se mohl podívat, jestli jsou ty postavy fakt němé :D. A jako bonus mi hra šlape zase bez Originu, takže se nemusím kvůli ní logovat.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #175 kdy: Leden 30, 2025, 15:30:03 »

Dojel jsem i Lelianinu píseň a bylo to vskutku zajímavé. Hlavně mi to přišlo na ty levely postav celkem tužší, ale jak už člověk ví, co by se v boji asi tak hodilo, tak to dost pomůže. Tentokrát jsem si ve finále mága ovládal raději sám :). Bylo to ale nějaké krátké, byl jsem ještě o 20 minut rychlejší (1 hodina 50 minut) než u Honu na čarodějnici. Přitom vypadá větší, ale asi je to jenom zdání.

Tím bych měl hotovo, sepíšu vše co je třeba a připravím se na datadisk :).
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #176 kdy: Leden 30, 2025, 15:57:35 »

Pozdravuj Anderse.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #177 kdy: Únor 01, 2025, 13:59:04 »

To vylepšování věcí u Leviho ve Vojenském vrchu vážně funguje, tak jsem si u něj nechal vylepšit zbroj šedých strážců od Sofie na 7 stupeň, aby byl z dračí kosti, nebo co a taky palici, co jsem našel při návratu do Ostagaru. Ta dává bonus 100 do many, takže pokud jsem jí měl tasenou, měl jsem manu něco kolem 430 a pak vyrazil k trpaslíkům a zabojoval si v tamní aréně :).

Při aktivním režimu tajemného bojovníka stoupne cena kouzel přes 80%, což je fakt síla :).
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #178 kdy: Únor 01, 2025, 17:48:32 »

Před vstupem do dalších DLC jsem si to šel nejprve vyříkat s Flemeth. Po pár pokusech jsem usoudil, že do boje pošlu jen bojovníky a vybavím je dostatečnou zásobou léčivých mastí. Flemeth je v dračí podobě docela tuhá, ale nejvíc boj zdržují různé plošné útoky, které postavy od Flemeth odstrčí. Družina tak ztrácí drahocený čas různým přesouváním a dobíháním. V základu ale stačí jen sledovat množství zdraví postav a včas léčit, protože občas Flemeth někoho popadne, začne ho drtit v čelistech a pak s ním ještě mrští o zem. Načatá postava to obvykle neustojí.

Po boji vypadl z Flemeth klíč od chatrče, kde jsem v truhle našel hledaný grimoár a ten jsem předal Morrigan. Tím jsem si zajistil její neskonalý vděk. I když ten už jsem měl delší dobu, akorát jsem se pořád snažil vyhýbat tomu, co by mohlo následovat. Na druhou stranu asi nastal správný čas, abych se konečně rozhodl a něco s těmi romancemi udělal.

Nejprve jsem si šel promluvit s Lelianou. Snažil jsem na ní být milý, ale přesto jsem jí zcela sobecky nechal, aby se k tématu romance dokoktala sama. Za včasu jsem to ale ukončil volbou, že bych rád, abychom zůstali jen přáteli. Lelianu můj návrh překvapil, zřejmě nepočítala s odmítnutím, ale akceptovala to. Následovalo ještě několik dalších rozhovorů, kde mi Leliana nejprve vyčetla, že se to stále snažím hrát na obě strany a měl bych si konečně vybrat. Předchozí odmítnutí tedy nestačilo. Nyní nastala chvíle, kdy jsem si opravdu musel zvolit a rozhodl jsem se pro Morrigan. Pokleslý approval jsem u Leliany zase rychle vyžehlil dalším rozhovorem, ve kterém jsme své přátelství upevnili. Lelianin ukazatel vztahu zůstal na 100 bodech, ale zmizela z něj zamilovanost. S Lelianou je dobré prohodit pár slov i později, protože ona se musí smířit nejenom se skutečností, že jsem si vybral Morrigan, ale také potřebuje uzavřít kapitolu "Marjolaine".

Díky tomu jsem se vyhnul podobným otázkám od Morrigan. Zůstala jen možnost strávit s ní společnou noc, kterou mi nabízela snad už od Lotheringu. Tentokrát jsem její pozvání přijal. Ráno jsem navíc od Morrigan dostal dárek - sledovací prsten. Díky němu bude Morrigan vždy vědět, kde mě hledat. Pro případ, že bych byl zajat apod. Přeci jen jsem příliš důležitou postavou v nadcházejících událostech. A tady je to s volbou odpovědí trošku ošemetné. Ani zamilovanost nezmění Morriganin charakter, takže je potřeba dobře volit, co jí odpovíte, jinak to vede k výraznému poklesu approvalu.

Morrigan bere vztah volněji a je ochotná akceptovat, pokud v něm nebudete chtít pokračovat. Lásku považuje za slabost a vše co dělá, má praktický význam, stejně jako ten prsten. Nicméně ono to tak navenek jen vypadá, protože mezi mnou a Morrigan vzniklo skutečné pouto, které si Morrigan nechce tak úplně připustit a ráda by slyšela, že já k ní nic podobného necítím. Je vidět, že svádí nějaký vnitřní boj. Má to své opodstatnění a důvod jsem se dozvěděl až kousek před finále hry. Bohužel pro ní jsem jí odpověděl, že to cítím úplně stejně a ona to nakonec akceptovala s tím, že mě dopředu varovala. Není jako jiné ženy, ale to já přeci vím ;).

Když už jsem byl v tom, tak jsem si šel popovídat i s dalšími členy tábora. U Shale se mi podařilo zvednout approval natolik, že mi pověděla o svých pochybách, které jí trápí. Když je teď Caridin mrtvý, tak se ho už nemůže zeptat, ale ráda by věděla, jestli opravdu kdysi bývala trpaslíkem. Odpovědi bychom mohli najít v Hlubokých cestách v Cadashském thaigu. Je to menší jednoúrovňová lokace plná zplozenců. Cílem je monument určený všem, kdo vdechli golemům život. Shale tu najde své jméno a pochopí, že kdysi opravdu bývala trpaslicí z masa a kostí.

Další v pořadí byl Sten. Už jsem u něj měl dostatečný approval, takže mi pověděl o tom, jak na bojišti ztratil svůj meč. Absence meče pak byla záminkou pro vyvraždění farmářské rodiny. Quanarijští bojovníci by pro svůj meč zemřeli a on se najednou ocitl neznámo kde a bez své zbraně. Zpanikařil a provedl to, co provedl. Slíbil jsem mu, že se pokusím jeho meč najít, ale to je v tuhle chvíli už nemožné, protože stopy vedou od doků jezera Calenhad přes Zamrzlé výšiny a obchodníka Faryna až do Rudoskalí k trpaslíkovi Dwynovi. Jenomže Rudoskalí je v této chvíli poničené a k Dwynovi už se nedostanu. Byl to jediný osobní úkol, který jsem v DA:O nedokázal splnit. Měl jsem si ho holt nechat zadat dřív.

Poznámka: ve skutečnosti jsem ty vedlejšáky neplnil hned, ale vždycky až ve chvíli, kdy jsem byl poblíž cílové lokace. Jedinou podmínkou bylo ukončit vedlejšáky dříve, než dorazím za arlem Eamonem na rudoskalský hrad, protože pak už není cesty zpět.

O něco lépe na tom byl Oghren, který hledal svou bývalou lásku Felsi. Seznámil se s ní v době, kdy Branka zmizela. Felsi prý pracuje někde na břehu v okolí jezera. Měl štěstí, protože Felsi pracuje v hospodě v docích. Oghren mě poprosil, abych mu během rozhovoru zůstal nablízku. Fungoval jsem tu jako Cyrano - napovídal jsem mu, co má Felsi říkat. Nakonec to šťastne dopadlo a Felsi si s Oghrenem domluvila rande.

Nejkomplikovanější rozhovor nastal s Wynne, která neschvaluje můj vztah s Morrigan. Ona ostatně neschvaluje žádný můj vztah, protože to jde proti mým povinnostem jakožto Šedého strážce. V tom jsem jí musel dát za pravdu. Wynne naštěstí časem názor na Morrigan změnila.

Po tomto rozhovoru následoval ještě jeden. Wynne se jako mladá kouzelnice starala o výuku nováčků, ale nebyla to zrovna milá a pozorná učitelka. Jednoho jejího žáka, dálského elfa Aneirina, to dokonce stálo život. Wynne ho svým přístupem doslova vyštvala a on z Kruhu utekl. Templáři ho dostihli a zabili. Tedy tak to alespoň oznámili. Nakonec se ukázalo, že Aneirin žije. V dálském táboře jsem se od vypraveče dozvěděl, že léčitel jménem Aneirin žije hluboko v Breciliánském lese a straní se od ostatních. Hned u tábora šíleného poustevníka je ohníček a u něj jsme ho potkali. Templáři sice Aneirina smrtelně zranili, ale elfové ho zachránili a on díky tomu přežil. Wynne už dávno odpustil a je rád, že to takhle dopadlo - konečně si Wynne mohla přestat dělat výčitky.

Nejjednodušší byl pro změnu rozhovor se Zevranem, kterému jsem jen potvrdil, že s ním stále počítám.

Pevnost strážců

Jakmile jsme dorazili do blízkosti Vojákova vrchu, tak nás dostihl Levi Dryden a pomohl nám projít tunely pod kopcem. Dostali jsme se tak do těsné blízkosti pevnosti. I jako ruina působila Pevnost strážců majestátně. Něco tu ale nebylo v pořádku. Na nádvoří se nám zjevil obraz dávné bitvy a chvilku poté nás napadla horda kostlivců.

Jen pro připomenutí. Leviho praprababička Sophia Dryden byla v dobách krále Arlanda vůdkyní Šedých strážců a řád měl na jejím panství svou základnu. Jenomže Arland neměl Šedé strážce v oblibě a pod záminkou nařčení z korupce je začal systematicky likvidovat. Pravda je vlastně o něco zapeklitější, protože Sophia byla Arlandovou sestřenicí a jelikož Arland neměl potomka, tak reálně hrozilo, že by Sophia mohla po jeho smrti usednout na fereldenský trůn.

Pevnost strážců byla poslední výspou řádu, která ještě Arlandovi vzdorovala. Nakonec padla i ona, ale dodnes není jasné, co se přesně v pevnosti stalo. Levi mě proto požádal, zda-li bych mu nepomohl zjistit pravdu o pevnosti a jeho praprababičce. Souhlasil jsem, protože bychom tím zabili dvě mouchy jednou ranou - Levi dostane odpovědi a my získáme pevnost.

Další záblesk minulosti nám poodhalil přípravy na "další" povstání ... Leviho to překvapilo. Ano, Šedí strážci se postavili proti králi, protože je utlačoval, ale tady se očividně událo ještě něco dalšího. Místní strážci nejspíše plánovali Arlanda sesadit, ale to je proti všem pravidlům řádu! Šedí strážci se přeci do politiky nemíchají. Bohužel, archivářův deník, který celou událost popisoval, byl z většiny ohořelý a nečitelný.

Na dalším patře jsme našli rozsáhlou trhlinu v Závoji a přišel další záblesk minulosti. V něm jsme zahlédli Sophii, jak se s dalšími strážci snaží vytlačit dotírající královy vojáky. Po boku jí stál mág Avernus, který dostal pokyn, aby protrhl Závoj a přivolal na pomoc přízraky. Jenmože přízraky se nakonec obrátili proti strážcům. Zůstal jsem užasle stát, protože bylo více než zřejmé, že Avernus byl Krvavý mág a Sophia byla ochotná udělat vše, jen aby zvítězila. Ano, Šedí strážci podobné dilema neřeší, pro dosažení vítězství je povoleno vše, takže by mě to vlastně nemělo překvapovat. Jenomže Levi byl doslova v šoku, tohle rozhodně nečekal. Z dalších úvah nás vytrhl nečekaný souboj, ve kterém jsme se tentokrát ocitli my!

Skrze Závoj prošel démon hněvu a čtveřice kostlivců, kteří se rozestavily na značky - a to doslova. Jejich úkolem bylo démonovi regenerovat zdraví, takže jsem se nejprve musel zbavit jich. Teprve pak byl démon zranitelný, ale jen na chvilku, protože kostlivci se znovu spawnuly. Musel jsem proto démona po porážce kostlivců odlákat dál, aby na něj spawnutí kostlivci neviděly a doufat, že ho usekám dostatečně rychle, než si ho kostlivci svými kouzly najdou. Vyšlo to a tím pádem byl za námi i nejtužší souboj tohoto DLC.

Nad schodištěm jsme našli v místnosti samotnou Sophii ... tedy alespoň jí to svým vzhledem připomínalo. Nebyla to ovšem Leviho praprababička. Sophia byla už dávno mrtvá. Uniklý démon se kdysi zmocnil jejího těla a duše a teď tu v této podobě jen přežívá. Rozhodl se s námi udělat obchod. Ve věži je něco, co mu brání uniknout z tohoto místa. Pokud to zničím, pomůže mi zacelit trhlinu v Závoji a předá Levimu vzpomínky Sophie. Lákavá nabídka. Levi nesouhlasil a já ostatně taky ne. Podařilo se mi ovšem démona přesvědčit, aby nejprve trhlinu uzavřel a já pak splním svou část dohody. Souhlasil.

Má to ovšem jeden háček, v úkolu je bug! Démon se přesunul k trhlině a po rozhovoru zůstal stát na místě a nic se nedělo. Potíž je v tom, že se měl přesunout na značku a tím by se úkol posunul. A teď co s tím? Samozřejmě jsem se musel podívat, co se děje. Alternativou by bylo prostě démona (Sophii) zabít, ale já chtěl vidět, co se bude dít, když mu naoko budu pomáhat. Vše vyřešil fireball :). Tohle kouzlo má jako vedlejší efekt odhození zasaženého cíle, takže po pár pokusech se mi podařilo s jeho pomocí odhodit Sophii na značku a začala série soubojů, kdy jsem musel porážet jeden přízrak za druhým, dokud Sophia trhlinu neuzavřela. Poslední souboj byl s démonem touhy, ale oproti tomu předchozímu to nebylo nic extra.

Po uzavření trhliny se zpřístupnila cesta do věže, která vede přes zapastěný most s několika kostlivci. Ve věži jsme našli stopy po experimentech s Krvavou magií a mága Averna, tedy hodně zchátralého mága, který si očividně prodlužuje život nepovolenými prostředky. Výsledkem jednoho Avernova experimentu je nevábná tekutina, která po vypití přidá postavě strom schopností Moc krve. Zamítl jsem to a loadnul. Nicméně tohle je jediná možnost, jak tuto schopnost získat, po opuštění věže se stane interiér věže nedostupným a tahle možnost zase zmizí. Pro mě je to nepřijatelné, protože Avernus při svých pokusech používal lidské oběti - většinou šlechtice. Prostě ve stylu hesla "Pro vítězství je dovoleno vše!"

Ostatně rozhovor s Avernem se nese v podobném duchu. Ničeho nelituje a pokud ho nechám v poklidu dožít, tak by mohl pokračovat ve výzkumu a výrazně vylepšit mé schopnosti. Tím asi myslel, že by mi odemkl další schopnosti stromu Moci krve. Odmítl jsem to. Nechal jsem ho žít, ale chtěl jsem po něm výzkum, který už nebude nikomu ubližovat. Hlasitě si odfrkl, ale souhlasil. Podle všeho by mi býval mohl pomoci i se zavřením trhliny, ale jelikož je trhlina již uzavřená, tak to pozbylo význam.

Avernus nám alespoň dopověděl část příběhu o povstání. Šedí strážci opravdu plánovali svrhnutí krále Arlanda a našli si k tomu spojence - teyrna Couslanda (předek originu lidského šlechtice). Jenomže místo setkání s teyrnem jim vpadla do zad královská garda. Těžko říci, jestli to byla náhoda nebo je teyrn Cousland zradil. Avernus a Sophia se dokázali včas stáhnout a Avernus pak měsíce připravoval démonický rituál, který je měl všechny zachránit. Jenomže jak víme, rituál nakonec znamenal jejich vlastní smrt.

Návrat k Sophii znamenal další boj, protože démon pochopil, že jsem ho podvedl. Je to snadný souboj, Sophie není nijak silná. Levi z toho nadšený nebyl. Pravdu o Sophii se nedozvěděl a Avernus by si podle něj zasloužil oprátku. V tu chvíli mi došlo, že jsem měl Averna spíš zabít, démona vyzpovídat a pak bych ho možná mohl také zabít, ale už jsem to nechal být. Později se ukázalo, že z Avernova přežití jsem beztak nic neměl.

Po opuštění věže a celé lokace dojde k rebuildu. Pevnost se stane nepřístupnou a venku se objeví Leviho příbuzní. Sám Levi funguje jako obchodník a dalším obchodníkem je jeho bratr kovář Mikhael. Vedle Leviho se navíc objevila truhla, do které jsem si mohl začít odkládat přebytečné věci ze svého inventáře. Má to akorát jednu nevýhodu - věci v truhle nepodléhají importu.

Čekal jsem od tohoto DLC trochu víc. Jeho jediným smyslem je snad jen ta truhla a možnost odemknout si strom Moci krve. S příběhem Pramenů to nijak nesouvisí a pevnost stejně používat nemohu. O nabídce obchodu ani nemluvě.

Návrat do Ostagaru

U třetího DLC je to naštěstí jinak. Jeho obsah s Prameny přímo souvisí, ale jde taky o poměrně krátkou a lineární záležitost s trošku obtížnějšími souboji. Vše začíná v zemi banna Lorena, kousek od doků na jezeře Calenhad. Družina zde potkává strážného z královské gardy, kterého zadržují bannovy muži. Bann Loren je pověstný svým častým převlíkáním kabátů, takže nebylo divu, když jeho muži strážného probodli. Museli jsme urychleně jednat, ale strážnému už jsme nedokázali pomoct. Stačil nám říct jen pár věcí.

Strážný jako jeden z mála přežil masakr u Ostagaru, odkud se mu povedlo vyváznout se zdravou kůží. Ale pak narazil na muže banna Lorena a skončil v jeho vězení. Důvod asi nemusím říkat. Loghain se prostě postaral o to, aby nikdo nemohl promluvit o tom, co se u Ostagaru skutečně stalo. Strážný dostal od krále klíč k truhle s jeho vybavením, který měl v případě jeho smrti předat Šedým strážcům. Jaká to náhoda, že jsme šli zrovna kolem :). Klíč ukryl u rozbité sochy poblíž bývalého chrámu v Ostagaru.

DLC Návrat do Ostagaru má dvojí smysl. Jednak se díky klíči dostanete ke Cailanově zbroji a Maricovu meči a pak se budete moci důstojně rozloučit se samotným králem. Jeho zmučené tělo totiž visí na mostu k věži Ishal. Nemá smysl spekulovat, jak král uložil do truhly svou vlastní zbroj, ve které chvilku předtím na bojišti umřel :D. Prostě v tom nehledejte žádnou logiku. Za mě je mnohem důležitější samotný pohřeb krále, protože to funguje jako tečka za celou tou tragédií, se kterou se já, Alistair Wynne potřebujeme vyrovnat. A to Návrat do Ostagaru splnil na jedničku.

Ostagar je víceméně stejný jako v úvodu hry. Přístupná je dokonce i věž Ishal, ale jen přízemí, odkud se pak dá nově dostat do sklepení a ven, kde zplozenec nekromancer oživí zlobra, který krále zabil. Získal jsem tak i obě Duncanovy zbraně. Zajímavé bylo, že jsem v Ostagaru mohl splnit i něco málo z toho, co jsem předtím minul. Od mrtvého vězně v kleci jsem třeba získal klíč od truhly mágů, který jsem si od něj předtím zapomněl vzít. Jakmile jsme Ostagar opustili, tak se lokace opět uzamkla, což je škoda, protože mi tam zbylo několik zamčených truhel.

Cailanova zbroj je ideální doplněk pro Alistaira. Jednak má na její nošení plné právo a pak zbroj je doplněna o kvalitní štít a Maricův meč taky není k zahození. Pro tanka prostě ideální výbava. Alistair v ní vypadá dobře, obzvláště ve chvíli, kdy jako král vydává rozkaz k útoku, ale to už předbíhám ;).
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #179 kdy: Únor 01, 2025, 17:49:47 »

Do finále Pramenů jsem vstoupil celkem dvakrát. Poprvé to bylo ve složení já, Alistair, Oghren a Morrigan. Mělo to svůj důvod, jak se za chvilku dozvíte, ale na konci jsem zjistil, že jsem nechtěně vynechal pár drobností. Např. jsem úplně zapomněl na vznešenou saň u Útočiště, zapomněl jsem si vyzvednout vylepšenou dračí zbroj u Wadea a taky jsem musel vynechat celou řadu zamčených truhel ve finále Denerimu. Při druhém průchodu jsem tedy udělal obměnu a místo Morrigan s námi šla Leliana. Bylo to zajímavé i z pohledu odlišné strategie u některých soubojů a lehce se pozměnily i některé dialogy. Nic co by měnilo děj, vesměs jde jen o kosmetické věci, ale zajímalo mě, co všechno se tím změní.

Před návštěvou arla Eamona na rudoskalském hradě jsem provedl rychlý trénink u všech členů družiny, protože ve finále si zabojují všichni, tak ať jsou v co nejlepší kondici. Celkem bylo jedno, co jim navolím za talenty apod., protože finálová čtyřka byla jasná a z předchozího průchodu jsem věděl, že jsme na arcidémona více než připravení. Morrigan navařila čtyřicítku silných léčivých mastí a ve složení já, Alistair, Oghren a Shale jsme vyrazili na vznešenou saň.

Myslel jsem si, že čtveřice bojovníků by mohla saň zvládnout podobně jako Flemeth, ale vznešená saň je o dobrý level lepší, takže každé zdržení znamenalo, že nezvládnu někomu nakliknout léčení a přijdu o něj. Opravdu to drhlo, určitě víc jak s Flemeth, takže jsme nakonec na bojišti zbyli jen já a Shale. Odměnou nám byl skvělý loot a nefalšované dračí šupiny.

Z nich mi Wade vyrobil těžké dračí plátové brnění, které mi padlo jako ulité. Krom toho jsem si u Wadea alespoň vyzvedl zapomenuté vylepšené lehké dračí brnění, které dostala Leliana (to původní nevylepšené po ní zdědil Zevran). Oghren dostal pro změnu mojí zbroj Legií. Morrigan naposledy vyrobila další dávky mastí, abychom doplnili zásobu na finále. Předtím jsem při boji s arcidémonem spotřeboval 20-25 silných mastí. Tentokrát jsem si jich pro jistotu připravil ještě více, kdyby to náhodou víc drhlo. Předtím to bylo jedno, protože v Denerimu se dá dostat k surovinám, takže s Morrigan v partě nebyl problém si masti dovyrobit. Jenomže mistrovské bylinkaření u nás umí jen Morrigan a Wynne, které s námi nešly. Krom léčivých mastí jsem si připravil také pár dávek silných mastí proti duševnímu zranění.

Velké finále

Když jsme dorazili do Rudoskalí, tak bylo zřejmé, že tu něco nesedí. Poblíž nás jsme zahlédli převržený povoz s mrtvými koňmi a na obzoru byl vidět kouř vycházející od břehu jezera. Tedy z míst, kde se rozkládá Rudoskalí. Na mostě jsme potkali vyděšeného chlapíka, který nám sdělil, že Rudoskalí je pod útokem zplozenců a většina obyvatel se ukryla do hradu. Spěšně se rozloučil a zmizel.

Měl pravdu. Kousek od mlýna jsme narazili na první skupinky zplozenců a další se promenádovali poblíž hospody a kaple. Jejich odpor byl marný, do jednoho jsme je pobili, ale bylo nám to k ničemu. V Rudoskalí nezbyla živá duše a všude bylo zavřeno, takže jsme se museli otočit a vyrazit do hradu.

Ani Rudoskalský hrad nezůstal ušetřen. Dorazili jsme právě včas a pomohli jsme strážím odrazit celkem rozsáhlý útok. Po boji si nás odchytil posel se vzkazem od arla. Máme se co nejrychleji dostavit na poradu. Těsně před útokem dorazil Riordian a přinesl nové znepokojující zprávy ... A teď přichází poměrně kritický okamžik. Jakmile se necháte odvést do hradu, tak už není cesty zpět a hra směřuje rovnou do finále. Proto je nutné vše uzavřít ještě před vstupem na válečnou poradu. Nic se neděje, arl Eamon a Riordian počkají ;).

Tohle je na DA:O obecně zajímavé. Hra v některých případech zdůrazňuje naléhavost určitých akcí, ale přitom je úplně jedno, jestli je jdete řešit hned nebo se k nim vrátíte někdy v budoucnu. Je jen málo úkolů, ze kterých se opravdu nedá couvnout, ale na to vás hra většinou extra upozorní. V tomhle případě prostě stačí do hradu nechodit.

Riordian nepřinesl zrovna dobré zprávy. Během průzkumu zjistil, že jsme se zmýlili a armáda zplozenců v čele s arcidémonem netáhne na Rudoskalí, ale na Denerim! Současné útoky na Rudoskalí mají tedy jen odvést pozornost. Hm, to je opravdu zlé! Arcidémon bude v Denerimu dříve, než tam stihneme se spojenci dorazit. Několik jednotek sice vyrazilo posílit obranu Denerimu, ale většina spojeneckých armád míří do Rudoskalí. V současné chvíli dorazila jen část posil. S Alistairem jsme se shodli na tom, že holt budeme muset vyrazit s tím co máme a doufat, že to bude stačit. Riordian poté mě a Alistaira vyzval, ať se za ním zastavíme.

Riordian se přesunul do druhého patra do zadního pokoje. Cestou jsem přitom míjel svůj pokoj, ve kterém jsem zahlédl Morrigan. Pokrčil jsem rameny, Riordian počká, a zašel si s Morrigan promluvit. Tedy abych byl přesný, přišel jsem se jí omluvit. Sice vůbec nevím za co, ale potěšilo jí to :).

Alistair už na mě čekal, takže jsme oba vstoupili do pokoje za naším novým mentorem. Riordian nám předal opravdu cennou lekci z povinností Šedých strážců. Nějaké střípky už jsem si poskládal, ale skutečnost je přeci jen o něco děsivější. Potíž se zabitím arcidémona je v tom, že jeho duše ihned po smrti svého hostitele ovládne jiného zplozence, takže je prakticky nesmrtelný. Proto na scénu přichází Šedí strážci. Jejich poskvrnění z nich totiž dělá ideální cíl pro arcidémonovu pátrající duši. Během boje s arcidémonem je tedy nutné, aby ve chvíli jeho smrti byl poblíž Šedý strážce. A teď přichází ta méně veselá část. Jelikož si Šedí strážci po poskvrnění zachovávají svou mysl, tak je arcidémon nemůže posednout a jeho duše v těle Šedého strážce zahyne. To je fajn, ale krom arcidémona zahyne i onen Šedý strážce.

Bezva, takže je to vlastně sebevražedná mise ... ano, navrhl jsem, že to vezmu na sebe, ale Riordian nesouhlasil. Jelikož je z nás služebně nejstarší, tak je to jeho povinnost, ale pokud by z nějakého důvodu selhal, pak musím být připraven vzít to na sebe. S tím jsme se rozloučili. Je čas si odpočinout. Ráno nás čeká dlouhý pochod.

Morrigan byla stále v mém pokoji, ale tentokrát měla na srdci něco ona. Věděla, co se zítra stane, až jsem si v první chvíli myslel, že nás poslouchala za dveřmi. Ale pak mi došlo, že Morrigan toho ví mnohem více, jen to dosud přede mnou tajila. Vzpomněl jsem si přitom na náš poslední rozhovor v táboře, kdy si chtěla za každou cenu udržet v našem vztahu odstup. Nyní jsem pochopil proč. Podle Morrigan nemusím zítra zemřít, protože to jde vyřešit i jinak. Pokud dnes v noci zplodíme dítě, tak ho Morrigan bude schopná využít k lapení arcidémonovy duše místo mě.

Za normálních okolností bych v tomhle rozhovoru asi nepokračoval, ale zajímalo mě, jaké by to mělo důsledky, protože se Morrigan na tento okamžik očividně dlouho připravovala. Podstatné je, aby to bylo dítě Šedého strážce, protože tím se na dítě přenese část jeho poskvrnění. Ano, tomu rozumím, arcidémonova duše pak nerozezná rozdíl, protože hledá jakékoliv poskvrněné tělo. Rozdíl je jen v tom, že dítě narozdíl ode mě nezemře. Zahyne jen poskvrněná část arcidémonovy duše a dítě se narodí s očištěnou duší dávného boha.

Hm, a je to venku. To celé prostě opravdu nebyla náhoda. Flemeth měla plán, na který Morrigan dlouhá léta připravovala. Proto nás zachránila z věže Ishal. Potřebovala alespoň jednoho žijícího Šedého strážce, se kterým by pak Morrigan zplodila dítě. Bez toho to prostě nejde. Jediné, s čím Flemeth nepočítala, byl fakt, že Morrigan má svůj vlastní plán. Těžko ale říct, co obnáší. Pokud na to totiž přistoupím, tak musím souhlasit s tím, že nechám Morrigan jít a vychovávat dítě samotnou. Jinými slovy už je nikdy neuvidím. Musím jí prý věřit, víc mi prozradit nemůže.

A já jí věřím. Stačilo se Morrigan podívat do očí. Věděla, co přijde a náš vztah to celé jen zkomplikoval. Přesto musí dostát své povinnosti, protože to je teď to jediné, na čem záleží. Nechtěl jsem to dělat ještě horší. Měl jsem sice tisíce dalších otázek, ale zmohl jsem se jen na souhlasné kývnutí ...

Ráno jsme se vydali na dlouhý pochod k Denerimu. Už z dálky bylo vidět, že je město pod těžkým útokem. Všude hořely ohně a k obloze stoupal hustý dým. Předpolí města bylo poseté mrtvými - jak obránci města, tak zplozenci. Nejhorší byl však pohled na rudou oblohu nad městem, kde kroužil drak - samotný arcidémon!

Alistair zastavil pochodující armádu a přichystal se na proslov. Dobrá a motivující řeč. Ihned po něm zavelel k útoku. K branám města jsme se přiřítili jako vichřice a dokonale jsme zaskočili nepřipravené zplozence, kteří už div neslavili vítězství. Nyní museli znovu bojovat. Tentokrát o svůj vlastní život. Nebylo jim to nic platné, tuhle bitvu jsme vyhráli.

Před branami města se celá družina rozutekla bojovat každý sám za sebe. Teprve po likvidaci zbylých zplozenců se situace uklidnila a mohl jsem si jít promluvit s Riordianem. Zplozenci nás i přes náš počáteční úspěch stále přečíslují. Wynne to odhadla dokonce na trojnásobek, s čímž musím souhlasit. Postup ulicemi města už nebude tak snadný a budeme mít nemalé ztráty. Riordian proto přišel s novým plánem. Měli bychom arcidémona vylákat na nějaké vyvýšené místo, třeba na střechu paláce Drakon a určit si vlastní podmínky boje. Do paláce by se mnou měla vyrazit menší skupinka, ostatní mezitím rozptýlí pozornost nepřítele, aby nám cestu do paláce co nejvíc usnadnili. Jakmile budeme v paláci, tak se nám spojenci vydají na pomoc.

Problém by mohli představovat jen arcidémonovi generálové. Ve městě jsou minimálně dva. Pokud bychom je zabili už nyní, tak je nebude moci arcidémon přivolat na svou obranu a ulevíme tím navíc obraně v jiných částech města. Na druhou stranu to představuje jisté zdržení. Souhlasil jsem, že se s generály vypořádám.

Alistair se ke mě přidal bez ptaní. Je to logické, protože je to Šedý strážce stejně jako já. Pokud by Riordian z nějakého důvodu selhal a selhal bych i já, tak to bude na něm. Určitě nesměl chybět Oghren a vzhledem k okolnostem jsem přibral Lelianu. Riordian mě poté požádal, abych rozhodl o veliteli záložního týmu. Bez váhání jsem určil Stena. Před odchodem za bránu města si se mnou každý ještě popovídal. Vesměs mi všichni popřáli hodně štěstí. Čekal jsem, že Morrigan bude protestovat, ale spokojila se s tím, když jsem ji vysvětlil, že v jejím stavu nemůže riskovat a jít s námi. Pousmála se a pak se se mnou rozloučila. Bylo vidět, že svádí nějaký vnitřní boj, ale nechtěl jsem to dělat těžší. To bylo také naposledy, kdy jsem Morrigan viděl.

Cesta do paláce Drakon vede přes tržní čtvrť a Odluku. Obě místa hlídají hordy zplozenců a dvojice generálů, o kterých mluvil Riordian. Postup nebyl tak rychlý, jak jsem předpokládal. V Odluce jsme narazili na oddíl elfích obránců, které vedla Shianni. Zrovna se k nim řítila nová vlna zplozenců. Poslali jsme je do bezpečí, tohle zvládneme sami. Shianni nám po boji poděkovala a stáhla se zpět do obranných pozic. Na mostě v Odluce nás dostihl arcidémon a odřízl nám ústupovou cestu. Poté zase odletěl.

Mezitím se přihodily dvě události. U bran města se schylovalo k novému útoku, takže přišel na řadu záložní tým pod vedením Stena. Hravě si poradil s dorážejícími zplozenci a Sten mohl s klidným svědomím oznámit, že útok byl úspěšně odražen. Před námi naopak svou bitvu sváděl Riordian, který se chystal arcidémona nalákat do paláce Drakon. Dokázal na draka seskočit v letu a vmanévrovat ho nad palác, přičemž ho dost poranil. Bohužel, Riordian se na drakovi nakonec neudržel a pád z vysoké výšky nepřežil! Přišli jsme tak o Riordiana, ale zraněný arcidémon musel přistát na střeše paláce.

Po tržní čtvrti a Odluce nás nyní čekala ta horší část postupu. Čím blíže paláci jsme byli, tím větší síla zplozenců proti nám stála. Nebylo nutné, abychom zplozencům čelili sami, po celou dobu jsme měli možnost do boje povolávat spojenecké jednotky, ale nechtěl jsem jimi plýtvat. Pokud si s tím nedokážeme poradit sami, tak jakou pak máme šanci porazit arcidémona? Úplně nejhorší úsek nás čekal těsně před palácem. S Morrigan v partě to bylo napoprvé o dost snazší, ale nyní jsme neměli nikoho, kdo by dokázal uštědřit plošný úder. Leliana proto musela popadnout luk a z dálky počty nepřítele snížit. Teprva pak jsme si to vyřikali s jejich veliteli.

Uvnitř paláce to bylo naopak jednodušší. Sem tam na nás sice vyskočil nějaký zplozenecký šampión, ale nic komplikovaného. Před vstupem na druhé patro jsme se nečekaně potkali se Sandalem, se kterým jsem mohl obchodovat, ale dokoupil jsem akorát pár mastí proti duševnímu zranění.

Konečně jsme se dostali ke vstupu na střechu. Naposledy jsme se podívali jeden na druhého a pomalu jsme se rozběhli vstříc finále ...

Před náma probíhala doslova jatka! Královská garda tu statečně sváděla nerovný boj s arcidémonem. Byla to rychlost. Než jsme se stihli k drakovi dostat, tak bylo po všem! Teď už je to opravdu jen na nás.

Souboj s arcidémonem probíhá podobně jako s jakýmkoliv jiným drakem. Prostě to drhne :). Často jsme se váleli po zemi a do toho jsme pravidelně konzumovali léčivé lektvary. Sice jsme si mohli přizvat na pomoc spřátelené armády, ale rozhodl jsem se, že to není nutné (popravdě jsem si toho napoprvé ani nevšiml, protože jsem se soustředil jen na draka, a když jsem šel do finále podruhé, tak už jsem pro změnu věděl, že arcidémona dáme i bez toho).

Souboj s arcidémonem má zhruba 3 fáze. V té první je potřeba usekat mu zdraví na polovinu. On se pak přesune mimo dosah družiny a z bočních věží se vyřítí několik vln zplozenců. Ani my jsme nezůstali sami. Na bojiště vtrhne arl Eamon a pár vojáků. Arl se přidal rovnou k nám, kdežto vojáci se snažili udržet drakovu pozornost, aby po nás nemohl plivat svůj modrý hnus. Každý plivanec totiž vytvoří modrý vír, který pak po nějakou dobu uštědřuje vysoké duševní zranění. Proto jsem si protentokrát připravil i příslušné masti.

Po boku arla Eamona jsme zlikvidovali příchozí vlny zplozenců u levé věže a přesunuli jsme se ke katapultu nad drakem (jediná možnost, jak draka nyní účinně zasáhnout). Leliana začala z katapultu po drakovi pálit, zatímco ostatní odrazili pár zbylých dotírajícíh zplozenců. Katapult se ale po chvíli zasekl a Leliana to nedokázala spravit, takže jsme se museli v rychlosti přesunout k pravé věži k dalšímu katapultu. Leliana se opět chopila palby a zbytek družiny začal odrážet vlny zplozenců přicházející z věže. Pořád je potřeba dávat pozor na zdraví družiny, protože u katapultu nás neotravovali jenom zplozenci, ale i drakův dech. Jakmile je drak dostatečně zraněn, tak odletí směrem k opačné věži. Tím končí druhá fáze souboje a přichází na řadu závěr.

Na druhé straně naštěstí zůstal arl Eamon, který si získal drakovu pozornost, takže přesun byl celkem poklidný, jen jsme se průběžně doléčili a použili masti proti duševnímu poranění. Nyní už to bylo jen o hrubé síle. Drak si sice povolal na pomoc zplozence, ale ty jsme už ignorovali a sekali draka hlava nehlava. K zakončení se nakonec dostala Leliana. Drak padl vyčerpaný k zemí a nyní nastal čas, abych to převzal. Doběhl jsem k drakovi a přišpendlil jsem mu hlavu k zemi. Arcidémonova duše opustila drakovo tělo a zmizela v záblesku světla vysoko nad námi. Formace zplozenců dole ve městě se začaly rozpadat a část zplozencké armády se dokonce dala na útěk. Zvítezili jsme!

Po zaslouženém odpočinku jsme se přesunuli do paláce, kde byli Alistair a Anora oddáni. Nevypadali příliš šťasně, ale to chce prostě čas. Však oni si na sebe zvyknout a pak budou rádi, že jsem je dal dohromady :). Alistair si mě po obřadu přizval k sobě a provolal mi přede všemi slávu.

Po oficiální části obřadu jsem si mohl jít promluvit i s ostatními a vlastně se s nimi rovnou rozloučit, protože pro většinu z nich je to naposledy, kdy se vidíme. Nechyběla tu ani moje sestra Rika, která se stala velvyslankyní v Denerimu. Pověděla mi, že mé jméno bylo očištěno a oficiálně jsem se stal členem bojovnické kasty. Bhelen mě dokonce prohlásil žijícím paragonem! Větší pocty už se mi dostat nemohlo. Byl jsem na to hrdý.

Wynne přislíbila pomoc Shale, se kterou se vydá do Tevinteru, aby navštívily zdejší Kruh mágů. Shale se totiž chce dozvědět více o svém původu a je klidně možné, že tevinterští mágové budou schopni navrátit Shale její trpasličí podobu. Popřál jsem oběma hodně štěstí. Sten měl pro změnu v plánu návrat domů a Leliana byla zase oficiálně pověřena návštěvou Andrastiných ostatků. Teď, když je saň pryč, tak by se z chrámu mohlo stát významné poutní místo. Zevran by rád cestoval se mnou a Oghren by zas rád zašel za Felsi. Navíc z něj udělali velitele denerimské gardy, takže bude mít práce až nad hlavu i beze mě.

Chyběla mi tu akorát Morrigan. Několik vojáků jí vidělo po bitvě opouštět město a časem se mi doneslo, že zamířila do Orlais. Nakonec tedy opravdu odešla. Ale co se dá dělat, porážkou arcidémona to zdaleka nekončí. Fereldenem se potulují skupinky zplozenců, takže nebezpečí stále přetrvává a já musím dostát svým povinnostem Šedého strážce ...
IP zaznamenána
This is the end ...
Strana: 1 ... 10 11 [12] 13 14