Příprava na sněm v DenerimuV první fázi úkolu jsem se trochu unáhlil a dorazil i s družinou do Denerimu. Po nějaké době však bylo jasné, že se z tržiště asi nikam dál nepohneme a tak jsem začal přemýšlet, kde došlo k chybě. No jasně! Nejprve jsme se měli vrátit za arlem Eamonem do Rudoskalí

.

Po boku arla Eamona jsme se poté přesunuli do jeho paláce v tržní čtvrti Denerimu, kam nás přišel přivítat regent Loghain i se svou věrnou dvojicí - arlem Howem a kapitánkou gardy ser Cauthrien. Padlo přitom i něco málo výhrůžek, ale pak se Loghain v poklidu odebral zpět do královského paláce.
Arl Rendon Howe udělal v průběhu hry docela zajímavou kariéru. V originu lidského šlechtice je Howe zrádcem, který nečekaně napadne svého přítele Bryce Couslanda, teyrna z Hornoživ. Vyvraždí jeho rodinu a sám se stane hornoživským teyrnem. Poté, co se Loghain stane regentem královny Anory, tak se za záhadných okolností ztratí Vaughan, právoplatný dědic denerimského arla Uriena (ten zahynul v bitvě u Ostagaru po boku krále). A tak se Howe stane i denerimským arlem.
Po rozhovoru s Loghainem nás arl Eamon zaúkoloval. Máme ve městě nastražit své oči a uši a pokusit se najít nějaké kompro na Loghaina. Od této chvíle jsem dostal zase plnou volnost. Po paláci arla Eamona se mohu pohybovat sám, podobně jako v táboře. Každý z parťáků pak stojí v různých částech paláce. Konečně máme něco jako bezpečný domov, po kterém všichni volali, ale venku mimo Denerim máme k dispozici i náš starý tábor. Po opuštění paláce se mi klasicky zobrazí nabídka připojení parťáků a objevíme se v tržní čtvrti.

Nicméně arl Eamon mě nabádal ještě k jedné věci. Až se v Denerimu trochu rozkoukáme, tak si s ním máme přijít promluvit o strategii. Jelikož jsem tuhle část měl již za sebou, tak jsem za arlem došel rovnou. Měl u sebe zrovna návštěvu - Erlinu, komornou královny Anory. Erlina vypadala lehce vyděšeně, ale důvodem jsem nebyl já, nýbrž důvod, proč za Eamonem přišla. Královna byla zadržena v sídle arla Howeho! Byla u Howeho na návštěvě, protože se chtěla dozvědět pravdu o smrti svého muže, krále Cailana, a jakou roli v tom hrál její otec regent Loghain. Howe jí místo odpovědi začal urážet a uvěznil jí v pokoji pro hosty. Erlina tedy přišla Eamona poprosit, jestli by královnu nezachránil.
Bylo mi divné, že by Loghain s něčím podobným souhlasil, ale Erlina rychle dodala, že i Cailana měl Loghain rád jako svého vlastního syna a přesto ho nechal zemřít. Anora by mohla dopadnout podobně. Ano, Loghainovi jde hlavně o moc a půjde klidně přes mrtvoly, stejně jako Branka. Howe by ostatně mohl Anoru obětovat a vinu shodit na arla Eamona a tomu je potřeba zabránit. Erlina na nás počká u Howeho paláce. Má k dispozici nějaké uniformy strážných, takže bychom se měli do paláce dostat celkem snadno a nepozorovaně. Howe nechal po zmizení Vaughana velkou část stráží vyměnit, takže strážní se navzájem příliš neznají a to by nám mělo pomoci. Tedy pokud se nebudu s nikým pouštět do řeči, pak by nás mohli odhalit.
Než se pustíme po stopách královny Anory, tak se na chvilku vrátím k popisu tržní čtvrti. Vezmu to trochu hopem a na přeskáčku.
Tržní čtvrťDenerimská tržní čtvrť není příliš rozlehlá. Rozsahem zhruba odpovídá velikosti Lotheringu. Samotné tržiště je uprostřed čtvrti a nejzajímavější postavou je tu asi jen trpaslík Gorim, starý známý Oghrena. Bohužel, nabídka místních obchodníků není nijak zajímavá. Tedy z pohledu této fáze hry. Tržiště by se mi bývalo asi hodilo na počátku hry. Vlastně nesmím zapomenout ani na Liselle. Nic se u ní koupit nedá, ale za to se s ní dá pokecat na téma Orlais, odkud Liselle pochází. Je to opravdu zajímavý rozhovor, trochu v kontratsu s tím, jak na Orlais vzpomíná Leliana. Ostatně zkusil jsem si Lelianu vzít do družiny, ale nijak na Liselle nereagovala.

Poblíž tržiště stojí seržant Kylon, velitel městské stráže. Postěžoval si, že mu Howe dohazuje do hlídky samé budižkničemy a dokonce i kriminálníky, takže se městská stráž stává čím dál více nefunkční. Ví, kdo jsem, ale nehodlá to nijak řešit. Je mu jasné, že by mě jeho muži jen stěží dokázali zatknout. Místo toho mě požádal o pomoc. Perla, místní nevěstinec, má problém se žoldáky a Sanga požádala Kylona o zásah. Jenomže on tam nemá koho poslat. Souhlasil jsem a vydal se na cestu.
Perla stojí poblíž doků a funguje jako samostatná oblast. Uvnitř se krom zmíněných žoldáků a Sangy nachází ještě dvojice dalších zajímavostí. Žoldáky jsem ukecal, aby to vzdali a odešli. Sanga si sice přála, abych jim dal výprask, ale do toho se mi nechtělo, protože bych je musel zmlátit jen pěstmi. Za odměnu se mi zpřístupnily služby nevěstince

.

Kousek od Sangy jsme byli svědky scénky, jak jedna žena s přehledem odzbrojila a zahnala trojici otrapů. Jde o Isabellu, kapitánku Zpěvu sirény. Opodál stojí její první důstojník Casivir, kterého se jde na Isabellu optat. Zaujala nás samozřejmě její technika boje, tak jsme se chtěli dozvědět víc. Isabella sama sebe nazývá duelistkou, ale pro podrobnosti jsme se museli optat přímo jí. Název specializace odráží její zálibu v duelech, ve kterých se postupně zdokonalila až na mistrovskou úroveň. Byla ochotná mě to naučit, ale až poté, co nad ní vyhraji v kartách. Není to zrovna férová hra a musel jsem začít také podvádět. Zadařilo se a specializace byla naše. Od té chvíle už ale nešlo s Isabellou normálně promluvit.
V uzamčené místnosti Perly nás čekalo také jedno překvapení. V tržní čtvrti jsem si všiml letáku, který v Denerimu naznačoval přítomnost sympatizantů Šedých strážců. Jejich základna by měla být právě v Perle a je potřeba se prokázat příslušným heslem. Je to ovšem past! Howeho elitní zabijáci takhle lákají všechny sympatizanty odporu a postupně je likvidují. Jenomže tentokrát si ukousli příliš velké sousto. Souboj trval jen chvilku a bylo po elitě.

Mimo Perlu se v Denerimu nachází ještě trojice, potažmo čtveřice samostatných čtvrtí, které jsou dostupné bez ohledu na sněm. Je to trojice bočních uliček a základna krvavých mágů. Všechny čtyři lokace jsou důležité z pohledu vedlejších úkolů, ale nebudu se jimi zabývat nijak podrobně. Nejdůležitější na tom všem je, že přesun mezi lokacemi v Denerimu může vyvolat náhodná setkání, která jsou zprvu častá a část z nich opět souvisí s vedlejšími úkoly. Např. další službička pro seržanty Kylona. Jedno setkání ale souvisí s družinou a je velmi nepříjemné.
Během jednoho z přesunů nas dostihl Taliesen, zabiják Antivanských vran. Byl rád, že se konečně setkáváme, ale taky byl zklamaný, že mezi námi nevidí Zevrana. Než však řekl cokoliv dalšího, tak se Zevran objevil a dali se s Taliesenem spolu do řeči. Taliesen nás přišel zabít, ale Zevran by mohl být ušetřen, pokud přistoupí na jeho nabídku a dokončí započatý úkol. Zevran nás ovšem odmítl zradit. Místo toho se připojil do družiny a byl ochoten za nás položit život. Problém byl v tom, že jsem s tím nepočítal a Zevrana jsem nechal nevycvičeného a s nic moc výbavou. Ani lektvarů jsem neměl moc, natož surovin na jejich případnou dovýrobu.
Zkusil jsem to, ale vypadalo to dost beznadějně. Musel jsem proto začít experimentovat s různým složením družiny a vymýšlet, odkud a jak nejlépe zaútočit. Přesila byla ohromná a Taliesen není žádné ořezávatko. Nakonec jsem to uhrál tak, že jsem zaběhl za roh za bránu, abychom setřásli alespoň část střelců a já, Zevran a Shale jsme poté urputně usekávali Taliesenovo pohůnky a Morrigan pod mým vedením mrazila a jiskřila co to šlo. Teprve pak jsme se vrhli na Taliesena. Na několikátý pokus to konečně vyšlo. Tady by se bývala nějaká hromadná paralýza opravdu hodila. Pro Zevrana jsme tak asi splnili vedlejší úkol, protože po smrti Taliesena se chystal z družiny odejít, ale povedlo se mi ho přesvědčit, aby zůstal.

Ale zpět do tržní čtvrti. Za seržantem Kylonem stojí dvojice domů. V jednom je obchod kováře Wadea a hned vedle bydlí Goldanna, Alistairova sestra. Goldanna je součástí Alistairova osobního úkolu a návštěva u ní nebyla zrovna příjemná. On tam chudák šel s tím, aby se rodina opět shledala, ale Goldanna se místo toho ukázala jako vypočítavá mrcha, co ze svého neštěstí viní právě Alistaira a rozhodla se na tom nyní vydělat. Ten pitomec jí opravdu přislíbil pomoc, ale zlobit jsem se na něj dlouho nemohl a tak jsem ho venku soucitně poplácal po ramenou.
Ve Wadeově obchodě prodává zboží obchodník Herren, což je parťák kováře Wadea. Herren je typický obchodník s vytříbeným sarkazmem, který si Wadea často dobírá. Wade vytřeštil oči, jen co se dozvěděl, že vlastníme šupiny dráčat. Nabídl se, že nám z nich zdarma vyrobí zbroj. Herren moc nesouhlasil, ale nebylo mu to nic platné. Nakonec jsem Wadeovi raději něco málo zaplatil, hlavně ať si dá záležet. Napříště jsem od něj získal lehkou dračí zbroj, která Lelianě padla jako ulitá. Stálo mě to 3 šupiny plus pár zlatých. Další 3 šupiny mi ještě zbyly. Možná si z nich časem taky nechám vyrobit další zbroj.

Vedle Goldannina domu stojí zlodějíček Slim Couldry, který zadává úkoly spojené s okrádáním občanů. Není to nic pro mě, tak jsem ho nechal být. Podobně funguje i barman v krčmě U Rozežraného šlechtice. Při prvním odchodu ze čtvrti nás ještě dostihl chlapec, který nám sdělil, že se po našich službách shání i Antivanské vrány ... hm, zajímavé

. Najdeme je v zamčeném pokoji v krčmě. U Antivanských vran jde pro změnu o úkoly spojené s nájemnými vraždami, takže jsem to taky vynechal. A když už jsem v tom, tak v Denerimu funguje tabule Pěvců, Černokamenní žoldáci i tajemní mágové. Jejich úkoly jsem si ovšem nabral, u žoldáků to pak dokonce končí volbou vedení, kdy můžeme změnit, kdo cech povede - přidal jsem se na stranu Raelnora Hawkwinda a zabil jeho podlého syna Taorana.
Krčma U Rozežraného šlechtice je důležitá hlavně v době shánění důkazů proti Loghainovi, protože se zde schází různí šlechtici, kteří pak budou na sněmu hlasovat. Jinak je krčma jen místem pro pár vedlejších úkolů. Za krčmou se nachází magický krámek, ale opět s nic moc výbavou. Naproti krámku je prázdné skladiště a mezi nimi je dům spojený s Rudou Jenny - vedlejší úkol ze střetu se Zevranem.
Poblíž vstupu do čtvrti se nachází kaple Oltáře, u které stojí dvojice sester, Theochilda a matka Perpetua. Je dobré si s nimi promluvit, protože se dozvíte zase něco dalšího z víry o Stvořiteli. Matka Perpetua je trochu nekonvenční, což sestru Theochildu přivádí do rozpaků. Nedaleko od nich stojí ještě sestra Justina, která je spojená s vedlejším úkolem se ztracenými verši z chrámu v Útočišti.

Sídlo Krvavých mágů je taky celkem zajímavé, byť nejde přímo o lokaci tržiště. Hlavní náplní této lokace je hlavně boj se strážci a mágy, takže je to taková rozcvička v taktice. Dům je plný různých pastí, které mohou boje nepříjemně narušit. Finální konfrontace s vůdcem Krvavých mágů je však poněkud snadná. Stačí ho odlákat ze svatyně a on za družinou vyrazí skoro bez pomoci, takže nemá moc šancí. Alistair ho hned na počátku boje omráčil a pak už se vůdce na nic významného nezmohl.

Posledním klíčovým místem tržiště je jeden zapadlý dům v uličce naproti vstupu do čtvrti. Nachází se zde Marjolaine, bývalá Lelianina přítelkyně. Lelianu je nutné mít v družině, jinak do domu vejít nejde (je to Lelianin osobní úkol). Hned na úvod nás uvítali stráže a za nimi v pokoji už stála samotná Marjolaine. Zprvu nechtěla přiznat, že na Lelianu poslala zabijáky, ale pak otočila a pokusila se mě přesvědčit, že ta sladká tvářička nám celou dobu lhala a nic není takové, jak se zdá. V podstatě vylíčila Lelianu jako dokonalou mrchu bez skrupulí. Rozhodně jsem na to neskočil a Lelianu jsem podpořil.
Když došlo na finální rozhodnutí, tak byla Leliana ochotná na vše zapomenout a nechat Marjolaine jít. Prostě jen aby už zmizela z jejího života a nikdy se nevracela. Opravdu to jde, Marjolaine poté zmizí, ale nepřišlo mi to správné, tak jsem raději vyvolal konflikt, ve kterém jsme Marjolaine zabili. Není to úplně triviální boj, protože Marjolaine si na pomoc přivolá strážce a po stránách se v místnostech objeví dva mágové. Nicméně stačí couvnout do předchozí místnosti, tam zlikvidovat strážce a odlákat sem i Marjolaine. Po její smrti zbydou už jen osamocení mágové, na které jsme měli v tu chvíli dostatek času. Po Marjolaine zbyl hezký luk a lehce roztřesená Leliana, která si nejprve musí vše urovnat v hlavě.

Tak, to by bylo k tržní čtvrti vše. Je na čase navštívit Howeho.