Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 16:28:35
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: [1] 2 3 ... 14

Autor Téma: Dragon Age: Origins  (Přečteno 20603 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Dragon Age: Origins
« kdy: Leden 06, 2025, 07:49:04 »

Ani si už přesně nevybavuji, kdy jsem se pokusil Dragon Age: Origins rozehrát poprvé, ale podle všeho to bylo v létě 2010 (krabička musela dorazit někdy těsně na začátku července). Pamatuji si, že jsem k tomu dostal i papírovou příručku od Prima Games, hezky přeloženou do češtiny. Další zajímavostí bylo, že DA:O měly už v té době v sobě integrovánu funkci na propojení s EA účtem, ale nebylo nutné to propojovat. Stejně tak nebylo nutné hru přes EA vůbec registrovat. Nicméně já si jí tam přihodil a časem jsem si základní verzi hry rozšířil na Ultimate, kterou jsem předevčírem rozehrál (tedy základní hra + všechna DLC). Češtinu používám standardní, tedy tu, co je ve hře přítomna.

Můj první pokus však nedopadl moc slavně a skončil jsem poměrně brzy. Nevím, co jsem od hry přesně čekal, a možná už toho bylo prostě jenom moc. DA:O slibovaly důstojného nástupce Infinity her, akorát v novém světě a s novými pravidly. Vznikl přitom docela zajímavý hybrid.

Bioware se totiž po vydání Neverwinter Nights rozhodli, že nepřístoupí na novou licenční hru Wizards of the Coast (WotC) a půjdou si dál vlastní cestou. Tím pádem padla jakákoliv další implementace pravidel D&D a světa Forgotten Realms. Vznikly tak hned dvě IP - Dragon Age a Mass Effect. DA:O přitom určitou návaznost zachovává, tedy co se implementace herních pravidel týče, protože inspirace D&D je tu pořád zřejmá. Nicméně celý systém je o poznání jednodušší a přímočařejší, což je vlastně dobře. Ostatně WotC svého času sami vydali zjednodušenou sadu pravidel, která bylo možné do her implementovat bezplatně.

Současný pokus je prozatím také jen testem, ale zatím se statečně držím :D. Je to problematické, jakmile už jsem jednou hru shodil ze stolu, tak k ní obvykle mívám přetrvávající averzi, což je ale v tomto případě škoda, protože DA:O má poměrně zajímavý příběh, propracované lore a postavy. Stojí tedy za to, abych veškeré svoje výhrady skousnul a vydržel.

Nicméně nechci to pojímat rovnou jako deníček, takže to povedu formou volné diskuse.

IP zaznamenána
This is the end ...

Ivan

• Zasloužilý člen
Re:Dragon Age: Origins
« Odpověď #1 kdy: Leden 06, 2025, 11:42:50 »

Výborně, Dragon Age Origins mám rozehrané, rozehrál jsem to loni, že bych chtěl projet celou trilogii, než vyjde Veilguard, ale nějak jsem to nedotáhl a Veilguard mě už ani neláká. Každopádně díky "deníčku" bych se mohl třeba i já dostat dál, i když teď mě plně zaměstnává CSM 25. ;D

Nicméně jsem si vybral lidského zloděje - šlechtice (první hra byl trpasličí šlechtic bojovník Libor, druhá rozehrávka elfská čarodějka Zuzka). Mám splněný úvod, Lothering, pak jsem šel do Ostagaru nabrat Oghrena, v DLC golema a šel jsem na Zrušený kruh, který jsem dokončil, nabral jsem Wynne a po ní Zevrana. Takže parta je kompletní a já teď přemýšlím, kam se vydat dál..

Nabízí se dojet trpaslíky, ale tam jsem se upřímně dost zadřel a snižovat obtížnost na Snadnou se mi nechce. Asi zkusím Rudoskalí, ale uvidím..
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #2 kdy: Leden 06, 2025, 12:59:47 »

Elemir se chytře vyhejbá popisu komplikovanýmu příběhu plnýho speciálních termínů :-D. Dobře, pojmeme to volnou diskusí, a jelikož nechcete hrát Veilguard, tak vám můžu taktně vyslepičit relevantní děj.

Každopádně, Elemire, oficiálně vítej ve světě the Dragon Age setting, známějšího pod zkratkou Thedas. Právě tu probíhá zombie apokalipsa, kvůli typanovi známýmu jako Fen Harel. Jedná se o elfího boha lhaní/vzpoury, takovej jako ekvivalent Lokiho. Ulhanej, s patentem na chytrost, vychcanej jak mraky, zážitkovej charakter.
« Poslední změna: Leden 06, 2025, 20:30:30 od Yuyana »
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: Leden 06, 2025, 15:25:39 »

Příběh jsem si zatím nechal stranou, co kdybych to přeci jen sjel znovu a lépe :D. Zatím jsem akorát pochytil úvodní zápletku a pak mě docela překvapil sled následujících událostí. Teprve u elfů jsem si zase začal více všímat i nějaké té historie, abych se pousmál nad podobností jmen některých bohů s bohy panteonu ve FR. A pak to docela rozštípla hlavní elfí linka, která je taky docela napínavá - celou dobu si stěžujou, jak je chudinky lidé utlačovali a pak se ukáže, že když na to přijde, tak dokážou bej horší jak lidé. A někde mezi tím se nenápadně rozvíjí zápletka s vlkodlaky.

Popravdě je to kvantum informací najednou. Docela se mi třeba vyplatilo posedět si u ohníčku a poslouchat. A pak si to dát dohromady s nějakými vzkazkami atd. Předpokládám, že další oblasti mi pak na ty samé události poskytnou zase jiný pohled. Ostatně ještě před návštěvou elfů jsem si v kempu popovídal s Lelianou, ze které se mimochodem vyklubala bývalá bardka a zrovna má v repertoáru jeden ten stěžejní elfí příběh. Nakonec jsme se u ohníčku podivili oba nad tím, že popisované události asi proběhly jinak, než se mezi lidmi traduje. Ale jak jinak, historii přeci píší vítězové :D.

Trochu mi přijde, že elfí zápletka na Thedasu je inspirovaná Zaklínačem. Obzvláště vzhled Paní lesa, která navíc vypadá jako sestra Paní z jezera :). Ale najdou se tu i společné body s FR, např. příběhové pozadí Morriganiny matky a od ní odvozené čarodějnice z Pustiny. Něco jako Rashemen, tedy Minsc a Dynaheir, potažmo pak jedna část příběhu Mask of Betrayal z NWN2.

Když tak nad tím přemýšlím, asi by bylo opravdu lepší, kdybych ten začátek sjel znovu a odjinud. Klidně stejný postup, ale s jiným charakterem a hlavně s lépe rozdělenými talenty, protože ten souboj s ogrem ve věži mohl dopadnout zřejmě jinak, pokud bych se nerozhodl v Ostagaru pro náhlou změnu zaměření postavy.

Jo, jinak bych málem zapomněl, i když se k tomu ještě postupně dostanu, část problémů jsem si zajisté způsobil i tím, že jsem přehlédl přetrvávající zranění u postav. Tuhle mechaniku jsem naposledy prožíval v Realms of Arkania a vůbec by mě nenapadlo, že to někdo o tolik let později znovu opráší. Ostatně i to dělení peněz na zlaté, stříbrné a cosi ještě menšího je v RoA klasika.

Taky mě ještě překvapilo, že Leliana je romancovatelná mužským charakterem. Nevím, proč, ale někde mi vytanula dávná vzpomínka, že Leliana preferuje jen ženy. Ostatně už se stihla navézt do Morrigan, až si říkám, jestli mi jí tím nevypudí z družiny :D. Jinak ty rozhovory mezi členy družiny jsou taky fajn.

A teď jedna otázka, udělal bych velkou chybu, kdybych Morrigan vedl napůl jako útočného mága a napůl jako léčitelku? Zatím si nedokážu představit, jak moc velkou mám rezervu, respektive volnost ve výběru talentů. Na příkladu toho ogra je totiž vidět, že botu udělat jde a nerad bych pak vláčel sebou rozhozený charakter, podobně jako Shadowheart v první rozehrávce BG3.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #4 kdy: Leden 06, 2025, 15:42:46 »

Co se týče Lelianiný preference, já třeba preferuju pizzu, ale nejim jí výhradně :-).
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #5 kdy: Leden 06, 2025, 20:27:53 »

Ok, jsem tu s mnohem lepší fotkou fenharela, kterou fakt musíte vidět. Individuálně vybráno s láskou speciálně pro vás tady.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #6 kdy: Leden 06, 2025, 22:33:56 »

Tak v té ultimáte verzi jsou dárečky, takže můžeš opíchat všechny členy party v podstatě hned, jak se přidají.

Celkově bych řekl, že ty lokace není nutné udělat úplně celé, ale můžeš se do nich vracet, když to třeba někde drhne a potřebuješ více zkušeností. Mám dojem, že je ve věži mágů to asi nešlo, ale nejsem si jist, jen si to pamatuji tak nějak matně, že to tak bylo.

Mágové v té hře jsou hodně silní, není třeba nic jiného, krom zloděje. Celkově bych řekl, že je lepší se snažit ovládat postavy sám a nenechávat to na hře. Zloděj by měl třeba píchat do zad, kouzla mágů je dobré si vhodně volit a podobně. Ale je fakt, že někdy největším soupeřem hráče, je umělá inteligence jeho společníků. Dobrý bylo, že se tam daly dělat léčky na nepřátelé, nalákat je někam a tam je pak přepadnout a podobně.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #7 kdy: Leden 07, 2025, 19:16:01 »

Osobně tyhle bonusový předměty nepoužívám, protože to dává moc approvalu. Tak jako "teď jsme se poznali a jsme nejlepší kamarádi" :-D, ne, ne. Rozděluju poctivě dárečky, který najdu ve volný přírodě. Alistarovi jeho sbírku vojáčků, Zevranovi jeho zlatý cihly a kožený oblečení, dámám nějaký šperky a tak. Leliana má nějaký nábožensky orientovaný předměty. A pak si kolektivně rozdělíme dárky pro Loghaina. Je to škoda, že nejde přidat tak či tak, dabuje ho můj oblíbenej dabér. Jeden z mejch oblíbenejch.

Já jsem zrovna ten typ, co preferuje, když se ostatní ovládaj laskavě sami, i když si občas užiju boj, kde to musim trochu řídit já. Používám Shale, psa a Zevrana. Morrigan jsem vyhodila z party po tom, co hned v první vsi urazila psa. Ne že bych proti ní něco měla, a její máma je super babizna.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: Leden 07, 2025, 20:35:37 »

Morrigan se mi taky do Ňoumy dost naváží, ale ona to kupodivu myslí jinak, nakonec psovi hodí kus žvance apod. Navíc Ňouma si jí docela oblíbil :D.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #9 kdy: Leden 07, 2025, 21:12:20 »

Ona to Morrigan nerada přiznává, ale je po manince.

Pojďme si teď představit elfí bohyni Mythal. Protože jak jsem psala, že Fen Harel je zodpovědnej za blight? Jako... je, ale. Nejede v tom sám. Jeho kamarádka a vlastně jako šéfová v tom měla víc inciativy, než on. Jako iniciativa byla její, ale provedení byl jeho nápad. Nevim, jestli je ok k tomu přinášet víc detailů, abych nepokazila magii.

(Tady se omlouvám za ten snímek, je to jedinej, kterej mám, musela jsem to pauznout otevřenim menu. Ona byla velmi naštvaná a ten boj byl takovej... energickej. Měla jsem jí ukecat, aby nám pomohla, ale když jsem otevřela dialogový menu, tak jsem nějak spontánně prohlásila "die false god!" a od tý doby to, slovy našich anglicky mluvících přátel, šlo k jihu)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: Leden 07, 2025, 21:58:13 »

Mythal ... ty jo, to byly tuším úlomky kamene, co mají ve FR něco společného s dračí bohyní Tiamat.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #11 kdy: Leden 07, 2025, 22:14:05 »

No, to dává smysl, pokud mě paměť neklame, Tiamat je dračí bohyně. ... :-D Ok, vtipy stranou, nemám nejmenší tušení. Ale samozřejmě řada věcí je podobně pojmenovanejch, ono DnD taky z něčeho vychází, fantasy už nějakou dobu neni originální.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: Leden 07, 2025, 22:28:44 »

Já bych právě řekl, že tady to vypadá na opačnou inspiraci :). Jasně, ty prvky se budou prolínat, ono upřímně co pořád vymýšlet nového? Mě je to svým způsobem sympatické, protože si ve světě DA nepřipadám tak úplně cizí.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: Leden 08, 2025, 13:40:37 »

Mám za sebou 2 hodiny nového startu a jsem opět v Ostagaru. Zkusím zpracovat současný postup a sesmolit první zápisek :). Je to už o něco lepší a taky jsem si dal více záležet při založení a počátečním rozvoji postavy (jsem teď level 3). Přesto to není úplně ideální, protože se mi hra podle volby začátku snaží vnutit jinou roli, než jsem si pro svou postavu určil já sám a tím pádem mi nahodila i počáteční dovednosti, které ale nehodlám rozvíjet.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #14 kdy: Leden 08, 2025, 14:11:39 »

Morrigan, co si tak matně pamatuji, byla docela dost hrozná, co se povahy týče, ale hodila se, protože uměla kouzlit, i když moc spoleh na ní nebyl, když pak vzala kramle.

Moc si tu hru již nepamatuji, ale vím, že jsem rád používal nějaké mrazící kouzlo, asi mrazící kužel, nebo něco takového. Byla třeba sranda s těmi silnými duchy bojovat s 3 mágy a zlodějem, protože oni byli proti magii téměř imunní, takže jsem to dělal tak, že všichni tři mágové toho ducha jen mrazili tím kuželem a Leliana jej šimrala asi lukem, nebo něčím takovým (aby nezavazela těm mrazícím kuželům) :D.

Ale ve většině bojů bylo právě výhodnější nechat Lelianu, ať prochází to místo sama, naváže na sebe nepřátelé, pak s ní utéct k mágům a s mágama nepřítele rozsekat na kaši. Hlavně u trpaslíků to fungovalo docela dobře.

Pokud by se ale třeba Leliana (nebo jakýkoliv zloděj), měl ovládat sám, tak ono mám pocit že hra moc neuměla využít jejich přednosti.
IP zaznamenána
Strana: [1] 2 3 ... 14