Příběh jsem si zatím nechal stranou, co kdybych to přeci jen sjel znovu a lépe

. Zatím jsem akorát pochytil úvodní zápletku a pak mě docela překvapil sled následujících událostí. Teprve u elfů jsem si zase začal více všímat i nějaké té historie, abych se pousmál nad podobností jmen některých bohů s bohy panteonu ve FR. A pak to docela rozštípla hlavní elfí linka, která je taky docela napínavá - celou dobu si stěžujou, jak je chudinky lidé utlačovali a pak se ukáže, že když na to přijde, tak dokážou bej horší jak lidé. A někde mezi tím se nenápadně rozvíjí zápletka s vlkodlaky.
Popravdě je to kvantum informací najednou. Docela se mi třeba vyplatilo posedět si u ohníčku a poslouchat. A pak si to dát dohromady s nějakými vzkazkami atd. Předpokládám, že další oblasti mi pak na ty samé události poskytnou zase jiný pohled. Ostatně ještě před návštěvou elfů jsem si v kempu popovídal s Lelianou, ze které se mimochodem vyklubala bývalá bardka a zrovna má v repertoáru jeden ten stěžejní elfí příběh. Nakonec jsme se u ohníčku podivili oba nad tím, že popisované události asi proběhly jinak, než se mezi lidmi traduje. Ale jak jinak, historii přeci píší vítězové

.
Trochu mi přijde, že elfí zápletka na Thedasu je inspirovaná Zaklínačem. Obzvláště vzhled Paní lesa, která navíc vypadá jako sestra Paní z jezera

. Ale najdou se tu i společné body s FR, např. příběhové pozadí Morriganiny matky a od ní odvozené čarodějnice z Pustiny. Něco jako Rashemen, tedy Minsc a Dynaheir, potažmo pak jedna část příběhu Mask of Betrayal z NWN2.
Když tak nad tím přemýšlím, asi by bylo opravdu lepší, kdybych ten začátek sjel znovu a odjinud. Klidně stejný postup, ale s jiným charakterem a hlavně s lépe rozdělenými talenty, protože ten souboj s ogrem ve věži mohl dopadnout zřejmě jinak, pokud bych se nerozhodl v Ostagaru pro náhlou změnu zaměření postavy.
Jo, jinak bych málem zapomněl, i když se k tomu ještě postupně dostanu, část problémů jsem si zajisté způsobil i tím, že jsem přehlédl přetrvávající zranění u postav. Tuhle mechaniku jsem naposledy prožíval v Realms of Arkania a vůbec by mě nenapadlo, že to někdo o tolik let později znovu opráší. Ostatně i to dělení peněz na zlaté, stříbrné a cosi ještě menšího je v RoA klasika.
Taky mě ještě překvapilo, že Leliana je romancovatelná mužským charakterem. Nevím, proč, ale někde mi vytanula dávná vzpomínka, že Leliana preferuje jen ženy. Ostatně už se stihla navézt do Morrigan, až si říkám, jestli mi jí tím nevypudí z družiny

. Jinak ty rozhovory mezi členy družiny jsou taky fajn.
A teď jedna otázka, udělal bych velkou chybu, kdybych Morrigan vedl napůl jako útočného mága a napůl jako léčitelku? Zatím si nedokážu představit, jak moc velkou mám rezervu, respektive volnost ve výběru talentů. Na příkladu toho ogra je totiž vidět, že botu udělat jde a nerad bych pak vláčel sebou rozhozený charakter, podobně jako Shadowheart v první rozehrávce BG3.