Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 22:55:31
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Autor Téma: Rengo - Might & Magic: Book one - Secret of the Inner Sanctum  (Přečteno 8782 krát)

rengo

• Pokročilý
Rengo - Might & Magic: Book one - Secret of the Inner Sanctum
« kdy: Listopad 09, 2022, 18:26:05 »

Koukal jsem, že to tady nějak nežije a já jsem v průběhu své dovolené onemocněl.  Tyhle dvě věci mě konečně dokopali k tomu to ještě jednou zkusit :) Určitě budu rád za případné komentáře těch co hru dohráli a i těch co s tím nemají zkušenosti a budou se chtít na něco zeptat :)

Vytváření postav jsem nechtěl věnovat nějak moc času. Zvládl jsem to cca za 30-40 minut. Sice to nejsou žádní superhrdinové, ale snad to bude stačit. U všech postav jsem zvolil neutrální přesvědčení a uvidíme, jestli se s tím nějak dá hýbat.
JménoPovoláníRasaInteligenceSílaOsobnostOdolnostRychlostPřesnostŠtěstí
BoromirRytířPoloviční ork9171015121413
AragornPaladinČlověk13151417131110
LegolasLučištníkElf17141112141413
BilboZlodějTrpaslík13101113141618
GaladrielKlerikČlověk129161413158
GandalfČarodějElf179141113119

Začal jsem s mapováním Sorpigalu. Hned první souboje mi připomněly, jak jsou ty začátky těžké.  Souboje jsou na krev a po každém jdu hru radši uložit do hospody(pro ty, co hru neznají: hra se dá uložit pouze v hospodě) Na druhou stranu jsem umřel jen jednou a to při otvírání truhly :D

První souboje mi taky ukázali, že se moc netrefuju do soupeře. Proto jsem za prvních 60 zlatek koupil short sword pro Boromira a Aragorna a také Sling pro Legolase a Bilba. Zatím chodím v pořadí jak je uvedeno výše. Jenže Bilbo pak často nemůže použít svůj prak, protože na rozdíl od Legolase není schopen střílet face-to-face. Takže zvažuju prohodit Bilba a Galadriel, ta tak ale bude zase více na ráně...

Po jednom ze soubojů jsem nalezl Roop&Hook, tak snad někde nalezvnu využití.

Prošel jsem cca půlku Sorpigalu a posbíral 700 expů. Chci dostat všechny postavy na 2.lvl(2000 expů) a pak se vydat do podzemí pod Sorpigalem :)

U Elemira jsem si všiml, že si evidoval počet odehraných hodin a vybojovaných soubojů. Souboje se mi evidovat nechtějí, ale hodiny mi přijdou fajn :)

Odehraných hodin: 1
Rekord v počtů expů za jednu bitvu: 100
IP zaznamenána

rengo

• Pokročilý
Re:Rengo - Might & Magic: Book one - Secret of the Inner Sanctum
« Odpověď #1 kdy: Listopad 09, 2022, 23:16:38 »

Tak Sorpigal úspěšně zmapován. Postavy jsem nejdříve vytrénoval na druhý level. Počet Hitpointů a popřípadě i Spellpointů to uděluje náhodně. Nechci hrát přes save/load a musím tedy doufat, že budu mít štěstí :) Při trénování na druhý level to celkem šlo. Akorát Legolas s Galadriel mohli dostat víc životů.

Jméno1.lvl2.lvl
Boromir1424
Aragorn1322
Legolas1013
Bilbo915
Galadriel9/511/10
Gandalf6/610/12

Právě díky 2.levelu jsem si dovolil prozkoumat i zadní část vězení. (Ve vězení se totiž nedá odpočívat a odpočinkem se doplní HP i SP.) V zadní části vězení se na mě usmálo i štěstí s tím jaké předměty jsem našel. Postupně jsem našel Latern, Halberd, Flamberge +1 a Large Shield. Díky novým zbraním dávám Boromirem i Aragornem damage až 14, což je docela slušný. Jen kdybych se víc trefoval :)

V zadní části vězení taky rychleji naskakují expy, takže jsem se dostal už na 3000, což stačilo na vytrénování na třetí level pro Boromira, Bilba a Galadriel. Aragorn, Legolas a Gandalf potřebují 4000 zkušeností.

Jméno3.lvl
Boromir36
Bilbo17
Galadriel16/15

U Bilba mi moc HP neskočily. Jinak jsem ale spokojen, obzvlášť Boromir už něco vydrží. Další plán je ve vězení doexpit na třetí level pro všechny (ideálně ještě najít nějaké dobré itemy) a pak hurá do podzemí.

Odehraných hodin dohromady: 2,5
Rekord v počtů expů za jednu bitvu: 130
IP zaznamenána

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #2 kdy: Listopad 10, 2022, 17:29:34 »

Držím palce! Sice jména hrdinů sajou, ale rozjezd je to pěknej :) Vězení bylo pro mé postavy taky trochu prubířským kamenem. Ale 4.level je asi už dobrý počátek na prozkoumání další lokací.
Jinak počet vybojovaných soubojů budeš mít uvedený na konci hry.
IP zaznamenána

rengo

• Pokročilý
« Odpověď #3 kdy: Listopad 10, 2022, 21:25:53 »

Došlo mi, že jsem k deníku pořádně ani nenapsal žádný úvod. Tento deník je trochu jiný než deník hráčů, co to dohráli přede mnou. Většinou víc podrobně popisovali, jak hra funguje. Proto jsem tohle vynechal a takové věci hodím jen občas jako doplněk. Jedná se spíš o zápis toho jak se mi daří a třeba v nich hráči co hru hrají(pokud to čtou) najdou nějaké nové poznatky, nebo to zaujme někoho nového :)

V Jailu jsem poměrně snadno dotrénoval všechny na třetí level. HP a SP naskákali tak nějak průměrně. Galadriel i Gandalf se dostali na třetím levelu k druhé úrovni kouzel. Legolas a Aragorn jsou zatím bez many. Také jsem vyzkoušel prohodit Bilba s Galadriel, jak jsem avizoval a zatím to nese ovoce. Galadriel něco vydrží a Bilbo zezadu má kuší šanci na větší damage.

Potom už jsem vyrazil do podzemí. Prošel jsem jeho spodní část, která je poměrně dobrá na expení. Celkem se mi  tam dařilo a brzy mohl vytrénovat Boromira, Bilba a Galadriel na čtvrtý level. Také jsem zároveň v podzemí obdržel první úkol od nějakého starce. Mám donést svitek kouzelníkovi Agarovi v Erliquinu. Svitek zatím nosím u sebe a až do prozkoumám podzemí, tak se tam vypravím. Ve městě je totiž služba, která mě tam dopraví za 1 gem a gemů už mám celkem dost.

Podíval jsem se také do vrchní části podzemí, kde se mi bohužel tolik nedařilo. Několikrát se mi nepodařilo uložit pár stovek expů a naposledy to snad bylo 1000 expů :( Už jsem běžel k hospodě a potkal jsem partu nepřátel, ještě jsem dokázal vyhrát ale měl jsem tři postavy otrávené. Naneštěstí jsem byl znovu přepaden početnou skupinkou nestvůr. Navíc tam bylo několik Sprite, které kouzlí prokletí a zatím si s nimi neumím moc poradit. Takže během poslední půlhodiny jsem neuložil skoro žádné zkušenosti a chybí mi cca 550 expů, abych měl všechny postavy na 4. levelu.

Jméno3.lvl4.lvl
Boromir3649
Aragorn28
Legolas21l
Bilbo1725
Galadriel16/1520/20
Gandalf14/18

Vybavení: To podle mě začíná být už slušný. V podzemí se dají najít hezké kousky.
Boromir: Flamberge+1, Chain mail
Aragorn: Halberd, Splint mail
Legolas: Halberd, Short bow
Bilbo: Broad sword, Crossbow+1, Large Shield
Galadriel: Flail, Large shield+1
Gandalf: Club

Odehraných hodin ten part: 2,5
Odehraných hodin dohromady: 5
Rekord v počtů expů za jednu bitvu: 225 (podařilo se mi i 300 ale ty jsem právě neuložil :( )

Richmonde, díky moc. Zatím to docela pěkně odsejpalo. Na první problémy jsem narazil až nyní viz. výše :/ Snad to prolomím :)
IP zaznamenána

rengo

• Pokročilý
« Odpověď #4 kdy: Listopad 11, 2022, 22:42:46 »

Tak podzemí úspěšně domapováno. Souboje tam jsou rozhodně těžší než přímo v Sorpigalu, nicméně postupně jsem si zvykal. Objevil jsem i Arénu, kde na mě napoprvé zaútočilo asi 6 Demon dogs a 4 Ghoulové, tam jsem byl bez šance. Napodruhé už tam byli přijatelnější nestvůry, takže mám i jedno vítězství v Aréně.

V podzemí jsem také narazil na teleport. Vzpomněl jsem si na jednu z předešlých rozehrávek a tuším, že teleport postavy pošle do nedaleké jeskyně, která by ale byla asi nad moje síly. Zrovna jsem měl dost neuložených zkušeností, tak jsem radši běžel zpátky do hospody a pak už teleport nějak vypustil.

Začal jsem pozorovat taky jednu novinku. V průběhu souboje občas nestvůry začnou utíkat. Bohužel za ty nestvůry co utekly nedostávám experience. Je to celkem škoda, protože většinou vybojuju těžkou část souboje (když jich je ještě hodně) a pak všichni utečou a já si připíšu třeba jen dvouciferný počet expů...

Při jednom z posledních výletů do podzemí jsem nalezl po souboji Zlatou truhlu. Docela jsem se těšil na obsah, bohužel Bilbo nezneškodnil past a Death ray zabil celou družinu  >:(

Nakonec jsem to dotáhl na 12000 expů, což stačilo na 5. level pro Boromira, Bilba a Galadriel. Zbytek družiny potřebuje 16000 expů a na to už se mi expit nechtělo, takže jsem se vydal do Erliquinu. Tam jsem hned za hospodou narazil na Agara, kterému jsem předal svitek a splnil svůj první úkol(+1000 expů). Od Agara jsem hned obdržel druhý. Poslal mě se svitkem za svým chráněncem Telogranem do Dusku. Úkol ovšem hned plnit nebudu. Jednak nevím jak se do Dusku dostat a za druhé si nejdřív chci projít Erliquin.

HP a SP stoupají dobře. Začínám si myslet, že SP stoupají vždy po 5, protože jinak se mi to ještě nestalo  :)

Z Boromira se začíná stávat celkem slušný tank, ale ony i nestvůry asi budou čím dál tím těžší.

Jméno4.lvl5.lvl
Boromir4962
Aragorn34
Legolas26l
Bilbo2532
Galadriel20/2025/25
Gandalf19/24

Vybavení: Zas malý update
Zlato: 422 Výcvik je docela drahý, ale zatím s penězi vycházím, kromě úplného začátku si nic nekupuji
Gemy: 100 - zatím nepoužívám, využil jsem jen na cestu
Aragorn: Halberd+1, Splint mail
Legolas: Halberd, Short bow
Bilbo: Broad sword, Crossbow+1, Silver Shield
Galadriel: Flail, Large shield+1, Scale Armor
Gandalf: Staff+1

Odehraných hodin ten part: 1,5
Odehraných hodin dohromady: 6,5
Rekord v počtů expů za jednu bitvu: 300

PS: Mám jeden dotaz pro zkušenější. Info o zbraních čerpám tady https://www.oldgames.sk/docs/Might-and-Magic/1/items.html

Možná to není úplně fér, ale nenašel jsem jinou možnost a na metodu pokus-omyl nemám už úplně kapacitu. Nicméně nechápu co znamená ten sloupec AMT a Special. Jak se to projevuje? Pokud to někdo čte a bude vědět, tak prosím o radu :)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: Listopad 12, 2022, 09:35:06 »

To je výpis z datového souboru. Sloupeček Special určuje další vlastnosti předmětu a pokud jde tuhle dodatečnou vlastnost kvantifikovat, pak je její hodnota zapsána ve sloupečku AMT.

Např. u ACCURATE SWORD je to ACCY, tedy bonus k přesnosti, konkrétně je to +6 bodů. ACID SHIELD má ELEM +20, což znamená, že tento štít poskytuje +20 bodů k ochraně proti elementům. AMBER GEM má vlastnost EQUIP, což znamená, že ho lze vzít do ruky, ale to je asi tak vše, co s ním lze dělat :).

Tabulka je to sice hezká, ale srozumitelněji zpracované info najdeš samozřejmě v cluebooku ;).
IP zaznamenána
This is the end ...

rengo

• Pokročilý
« Odpověď #6 kdy: Listopad 12, 2022, 11:31:54 »

Elemire díky moc :) Jsem trochu na vážkách jestli je Cluebook podvod(EDIT: Podvod je ostré slovo, spíš jestli je to fér). Ale při představě, že si někde poznamenávám rozdíl mezi Halberd+1 a Flamberge, se mi dělá trochu nevolno :D

Kreslit mapy( ty jsem v cluebooku hned přeskočil) mě baví, ale ty zbraně asi z cluebooku využiji.
« Poslední změna: Listopad 12, 2022, 12:18:12 od rengo »
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: Listopad 12, 2022, 19:51:55 »

Podvod fakt ne - podvod by byl třeba cheating. Fér to samozřejmě není, stejně jako jakákoliv forma nápovědy, ale tady hlavně záleží na tom, jak sis tu úroveň nápovědy nastavil. Mezi námi, si první, kdo ty předměty takhle podrobně řeší, normálně to k hraní totiž vědět nepotřebuješ :). Takže ty tabulky bych jako nefér nebral.
IP zaznamenána
This is the end ...

rengo

• Pokročilý
« Odpověď #8 kdy: Listopad 12, 2022, 20:36:58 »

To mě celkem překvapuje, že to nikdo moc neřešil. Mně to vybavení přijde jako důležitá věc :)

Nicméně chápu to dobře, že to druhý číslo ve sloupečku DMG je vpodstatě jak zvýšení přesnosti, tak zvýšení DMG?
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: Listopad 12, 2022, 21:27:16 »

To druhé číslo je bonus k DMG. To s AMT tak úplně nesouvisí. Je to něco jako útočný bonus u novějších dílů.

Ohledně orientace v předmětech platí stará dobrá zásada -> lepší předmět = vyšší cena :). V první fázi přejdeš postupně ze základu přes +1 až po maximum (+2 nebo +3), což je poměrně intuitivní věc, a poté už tě opravdu zajímá jen to, co je dražší jak analogický předmět +2 (+3). Je jen pár výjimek, kde to takhle neplatí.
IP zaznamenána
This is the end ...

rengo

• Pokročilý
« Odpověď #10 kdy: Listopad 12, 2022, 21:54:05 »

Bonus k DMG? Tedy zbraně v MM1 nezvětšují šanci na zásah ale pouze DMG?
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: Listopad 13, 2022, 11:23:05 »

Vždyť to je napsané v tom textu cluebooku ;) ... parametr to hit (to je to druhé číslo) zvyšuje šanci na útok o +x a damage o +x. Proto píšu, že je to obdoba útočného bonusu. Př.: zbraň o DMG 6/3 poskytuje základní damage 1-6 a pokud je útok úspěšný, tak se k hodu přičte +3, rozsah DMG takové zbraně je tedy 4-9.
IP zaznamenána
This is the end ...

rengo

• Pokročilý
« Odpověď #12 kdy: Listopad 13, 2022, 11:30:15 »

Jo takhle, já se do toho nějak zamotal. Díky za vysvětlení :)
IP zaznamenána

rengo

• Pokročilý
« Odpověď #13 kdy: Listopad 13, 2022, 23:45:40 »

Vydal jsem na prozkoumávání Erliquinu. Město ale příliš zábavné nebylo. Nenašel jsem jediné soubojové pole, takže na nepřátele jsem narazil pouze náhodně. Všude po městě byly průhledné bariéry, které jsem prozatím nedokázal překonat. Našel jsem městský poklad, který jsem zkusil ukrást, ale dva golemové co mě přišli zatknout byly nad moje síly.

I v Erliquinu je podzemí. To už bylo daleko zajímavější jak město. Dva opačné konce v podzemí jsou zrcadlové, nicméně přes nějaké pasti nemůžu jít přímo z jednoho konce na druhý. Na druhý konec se dá ale dostat jakýmsi průchodem, jako kdyby bylo podzemí kolem dokola. Ve dvou místnostech to pro mě chtělo kód, který by zřejmě odstranil pasti. Kód bude asi na některém ze soubojových polích. Nicméně prozatím  mi to šlo proti nestvůrám v podzemí hodně pomalu, tak jsem průzkum odložil na později. Zatím jsem získal alespoň dostatek zkušeností, abych se dostal i zbytek postav na 5. level.

Na 5. levelu už Gandalf umí zakouzlit létání ale stejně jsem domů do Sorpigalu chtěl dojít pěšky, jednak kvůli mapování a druhak i kvůli získávání zkušeností a najití třeba nějakých dobrých itemů.

Po prohlídce mapy jsem se nepochopitelně rozhodl obejít hory přes jih. Jak by řekl klasik "Je to sice dál, ale za to horší cesta." No, když už jsem se konečně po několika soubojích a po přechodu B1-B2-B3-C3 blížíli k cíli C2, tak mě zabili :D Necelá hodina času v pr... Ale alespoň jsem si připravil pár map a tuším kudy vede cesta do Portsmithu.

Napodruhé jsem se vydal na sever kolem hor B1-C1-C2 a bylo to daleko lepší. I když najít průsmyk mezi C1-C2 byl trochu oříšek. Původně jsem chtěl opět využít služeb skřítka a odcestuju do Dusku splnit úkol, ale nakonec jsem si řekl, že nejdřív pořádně zmapuju sektor C2 a ideálně dostanu postavy na 6. level. Nechtěl bych v Dusku dopadnout jak v Erliquinu.

Kouzla na třetí úrovni pro Galadriel i Gandalfa mě baví. Obzválšť jsem si oblíbila Fire ball a Lighting bolt. Sice stojí gem ale zasáhnou více postav najednou. Naopak mě trochu dělají starosti HP u těchto dvou postav.

Jméno4.lvl5.lvl
Boromir4962
Aragorn3447
Legolas2632
Bilbo2532
Galadriel20/2025/25
Gandalf19/2422/30

Vybavení: Zas malý update
Zlato: 594
Gemy: 196 zatím jich mám spoustu, i když jsem je už začal využívat.
Legolas: Halberd, Great bow+1
Bilbo: Broad sword, Crossbow+1, Silver Shield
Galadriel: Flail, Large shield+1, Scale Armor
Gandalf: Staff+1

Odehraných hodin ten part: 3,5 - moc jsem toho za tu dobu nestihl
Odehraných hodin dohromady: 10
Rekord v počtů expů za jednu bitvu: 365
IP zaznamenána

rengo

• Pokročilý
« Odpověď #14 kdy: Listopad 15, 2022, 16:06:53 »

Vrhl jsem do průzkumu sektoru C2, z mapy jsem vyčetl, že by se mělo jednat o Pleasant Valley. V severovýchodní části jsem narazil na jeskyni, jejíž průzkum jsem prozatím odložil. Kousek za jeskyní za mnou spadla lavina a já se nemohl vrátit.  Přes několik soubojových polí jsem se dostal do D a posléze do D3, tam jsem objevil Arenka. Ten mě vyzval, abych vylezl na všechny stromy v této oblasti a vrátil se k němu. Neměl jsem zrovna chuť toto plnit a přes sektor C3(Při mé předchozí cestě z Erliquinu mě chyběl fakt kousek ke křižovatce se Sorpigalem) se se vrátil zpět do Sorpigalu.

Pří dalším průzkumu Pleasant Valley jsem narazil na soubojová pole, kde před začátkem souboje přijdete o půlku zdraví (To hodně potěší!) a na fontány, které jsem prozatím nepochopil k čemu jsou. Přijde mi, že moje postavy neměly žádnou pozitivní ani negativní reakci. Dále jsem objevil věštče, který každé postavě přiradil znamení. Vše jsem si zapsal do sešitu, třeba se to někdy bude hodit :)

Dále jsem narazil na sochy, které bránily průchod do oblasti B2. Sochy jsem porazil, ale do B2 jsem se nevydával. Naopak jsem zamířil prozkoumat jeskyni, kterou jsem nejdříve vynechal.

Jeskyni jsem prošel kompletně celou. Kousek od vchodu je místnost s tlačítkem, která průchod usnadňuje, nevím co všechno tlačítko vypíná, ale minimálně vypíná nějakou skluzavku s kyselinou, kde jsem jednou nenávratně zahučel  ;D V jeskyni jsem také narazil na teleport, do kterého jsem ale prozatím nevstoupil.

Hlavně  jsem ale v jeskyni narazil na zajímavou severní chodbu. Kde jsem narazil na souboj a po jeho absolvování jsem byl posunut o jedno pole zpět a mohl jít znova na souboj, protože se tam objevily nové nestvůry :) Naštěstí se takové pole dalo přeskočit kouzlem Jump a takhle jsem se doskákal až do místnosti s bláznivým čarodějem, který mi nabídl odměnu za 13 vyhraných soubojů. Podle toho, co jsem při průchodu zjistil musím souboje vyhrát bez opuštění jeskyně. Zkusil jsem to, ale mám problém s tím, že prozatím Galadriel neumí léčit otravu, což je při otvírání dveří a truhel celkem problém. Proto jsem to zatím odložil a musím si počkat než postavy budou na 7. levelu. To by už Galadriel měla být schopná vyléčit otravu.

Můj další plán je navštívit město Dusk, zde udělat průzkum a splnit úkol. Jelikož se mi začínají hromadit restym co odkládám rozhodl jsem si udělat malý seznam.

1. Najít v Dusku Telograna a předat mu svitek
2. Prozkoumat teleport v podzemí Sorpigalu
3. Prozkoumat teleport v jeskyni C2
4. Zkusit vyhrát 13 soubojů v jeskyni C2
5. Prozkoumat podzemí Erliquin
6. Vylézt na stromy v D3

Zjistil jsem trochu problém u Fire Ballu a Lighting Boltu. Tyto kouzla stojí tolik many na kolikátém jsem levelu, což je docela dost a často musím spát. Hodně soubojů mi totiž vybojuje právě Gandalf.

Začíná mi připadat, že HP rostou celkem pomalu u všech kromě Boromira s Aragornem. A když se objeví příšery, které plivají třeba kyselinu a dají DMG 5-15 bodů všem a je těch příšer třeba 5, tak je to problém :( Asi budu muset víc kouzlit Protection.

Jméno5.lvl6.lvl
Boromir6272
Aragorn4758
Legolas3235
Bilbo3238
Galadriel25/2529/30
Gandalf22/3026/36

Vybavení:
Zlato: 1971
Gemy: 541
Boromir: Flamberge+1, Chain mail+1