Před vstupem do kryptyPo příjezdu na místo Černé války zjistíte, že nejste první, kdo se do Hrobky čtyř hrdinů vydal. Kdysi zapečetěný vchod do kobky byl násilím vyražen a mezi mnoha kostmi a relikviemi, které tu zůstaly ještě po Černé válce, jsou ostatky desítek nešťastných dobrodruhů; jejich zbraně a deníky ti mohou pomoci přežít nebezpečí BLACK CRYPT ...Zprvu je na Black Cryptu trošku zvláštní, že se do hry pouštíte se čtveřicí pevně daných charakterů. Jedno z prvních vysvětlení, které vás napadne, spočívá v příběhu, kdy i první družina byla složena ze zástupců všech čtyř gild. Každý z nich pak dostal specifickou zbraň. No a to je právě ten důvod. V kryptě jsou k dispozici předměty, které smí nosit nebo využívat jen jedno konkrétní povolání. Přitom jde o věci, bez nichž se nelze skrze kryptu dostat dále.

Black Crypt má i kratičké textové intro, akorát je dobře schované hned za úvodní obrazovkou autorů, kdy je potřeba čekat a na nic neklikat. Pak se zobrazí text uvedený v úvodu kapitolky a po stranách můžete vidět čtveřici hledaných artefaktů. Je to opravdu takové ranné připomenutí, že všechny charaktery v družině si jsou v poslání rovny a všechny budou plnit klíčovou roli. Souvisí s tím mimo jiné role vůdce družiny, který se mění dle konkrétních podmínek na jednotlivých patrech krypty.

Do boje jsem poslal své léty prověřené hrdiny - bojovnici Shivu, klerika Elemira, kouzelnici Lathiu a druidku Rebeccu. No, trošku jsem si tu musel ty role prohodit, protože ženské portréty nejsou nic moc a u některých gild bych řekl, že snad ani ženy neznají

Sám jsem se tedy pasoval do role klerika a Rebbecca se holt přesunula ke zpřátelené gildě druidů. Rozdělení základních statistik jsem vzal čistě podle toho, co mi k danému povolání sedí nejlépe a všem jsem upravil inteligenci alespoň na 12 (nevím, jestli to bude mít nějaký význam, ale rozhodně nebudu hrát za bandu hlupáků

). Vysoká odolnost u Lathie a Rebeccy je dána tím, že jsem předpokládal nižší přísun HP za levelup, tak jsem trošku doufal, že vysoká odolnost zvýší výdrž těchto postav. Zvyšovat u nich sílu nemělo smysl, je to druhá řada družiny, tudíž jde hlavně o podporu.

Nakonec se ukázalo, že systém základních statistik má opravdu mnohem blíže k AD&D a měl jsem to udělat asi trošku jinak. Hlavně u sebe jako u klerika, protože brzy se ukázalo, že třeba vysoká obratnost významně zkracuje dobu mezi útoky. Jenomže ono není moc odkud brát, pokud chci klerika držet více jako bojovou podporu, aby byl platným parťákem Shivy. Naštěstí se to trošku pořešilo nálezen lepších zbraní, kdy Elemir mlátí palicí rychleji, jak Shiva mečem. Další možností je korekce pomocí předmětů s bonusy ke statistikám. Jenom ještě drobná poznámečka ke zbraním, záhy se ukázalo, že bojovník a klerik nemohou používat úplně vše, což jsem u klerika tak trochu čekal (viz zmínka o AD&D), ale že Shiva nemůže používat jeho vylepšenou palici?
1. a 2. patroJako vůdce družiny jsem nechal prozatím Shivu. První patro už jsem si částečně prošel v minulosti, když jsem s Black Cryptem experimentoval, takže úplně neznámé to pro mě nebylo. Navíc jsem si toho o hře v minulosti dost přečetl a viděl i nějaké to video, takže překvapení na druhém patře pro mě nebylo žádnou novinkou a moc dobře jsem věděl, co budu potřebovat. Mno, ale realita byla najednou úplně jiná

Zpětně jsem si totiž uvědomil, že ve videích jsem vlastně neviděl nic navíc, než co je zřejmé hned na počátku hry (buďto se dotyčný moc daleko nedostal, nebo bylo video tvořeno přeskakováním mezi savy, takže nic uceléného). Až v tuhle chvíli jsem si uvědomil, jak málo toho vlastně o hře vím

Teprve během hraní dotyčných her si uvědomíte, že jen málokdo vám ve videích zprostředkuje skutečně klíčové informace ke hře. Málokdy je to taky ucelené, což je vlastně na druhou stranu dobře (mám na mysli jen ukázky, nikoliv Let's playe, na to ani vcelku nekoukám). Buďto vás ta hra zaujme a budete jí chtít sami hrát, nebo jen získáte jakýsi přehled o tom, jak vypadá a jak se hraje. Je pravdou, že za tu hodinu až hodinu a půl se toho moc nestihne, obzvláště u cRPG, to vím sám. Takže jsem nyní stál v chodbě 4x4 a musel jsem začít hezky od začátku, tedy ovládáním družiny.
Čekal jsem podobný rozjezd jako v Eye of the Beholder, ale Black Crypt hráče nešetří už od samotného počátku. Ta úvodní chodba a její blízké okolí by se daly označit za zrychlený tutorial. Je tu interakce s inventářem nebo s tabulkami na zdi, kdy jedna je čitelná až po aktivaci druidského kouzla Read Rune. Zrovna na této nečitelné tabulce je klíčové varování před potvorou níže a náznak toho, co musíme nejprve nalézt. Další seznámení se týká mikromanagamentu družiny, kdy se tu válí pár kousků jídla a vak s vodou. Není to zrovna moje oblíbená mechanika, ale hlad a žízeň postupují pozvolna a hra na to upozorňuje, takže se to dá uhlídat. Drobný problém je akorát v tom, že hlad a žízeň mají společný ukazatel, takže čistě podle něj se řídit nedá. Obvykle to končí tak, že po jídle ještě postavy doplním vodou. Jíst a pít samozřejmě nejde do nekonečna, proto je dobré nečekat až na skoro prázdný ukazatel, protože to na jeden zátah nedojíte (nedopijete).

Zdroje jídla jsou zprvu omezené, ale z manuálu jsem věděl, že klerik bude časem umět patřičné kouzlo. Horší se to ukázalo s vodou, protože tu je potřeba nejprve objevit (fontánka) a pak se k ní vracet. Každý vak udrží zhruba 2 loky vody, čím více vaků tím tedy lépe, ale lepší je nepouštět se do delších akcí dříve, než se najíte a napijete. Později se mi totiž začalo stávat, že mě některé boje/puzzle uvěznily na delší dobu mimo dosah vody a jako na potvoru mi postavy začaly trpět žízní

Kouzlo Create Food se později stalo velmi užitečným, ale první dvě patra je potřeba přežít bez něj.
Zdroj vody na prvním patře stráží několik nepřátelských koulí. Při úvodních testech emulátoru jsem byl nemile překvapen tím, jak tuhý souboj to je. V tomhle je EOB mnohem přívětivější. Koule lze nalákat na combat waltz, ale podobně jako v Cardhalii, i tady potvory mění náhodně rotaci, takže je potřeba dávat velký pozor. Navíc ne u všech je dobře poznat okamžik těsně před útokem, takže jsem se musel spolehnout na pravidelný rytmus odvozený od prvního úhybu a hlavně z něj nevypadnout. Navíc jsem si zprvu dost pletl pokyn k boji, kdy se kliká na portrét postavy. Místo toho jsem kolikrát vzal zbraň z ruky, čímž jsem přišel o možnost útoku, a hlavně jsem musel dál držet rytmus

Finální postavy už na tom byly o poznání lépe, protože navýšené statistiky udělají své.

Snažil jsem se hlavně neumřít, protože kříšení není zrovna jednoduché. Je k tomu potřeba krystal s duší padlého hrdiny a svitek s kouzlem Raise Dead. Krystalů je tu poskrovnu, je to vlastně odkaz na jiné padlé hrdiny, takže s nimi není radno plýtvat. Velmi záhy jsem se dostal do kolotoče postupných soubojů a nucených odpočinkových pauz, kterým jsem se tak snažil vyhnout

Potvor je naštěstí definitivní počet a nic nového už se nerespawnuje. Po 1/2 hodině jsem tak byl v relativním bezpečí. Mno, proč relativním?
Souboje jsou jedna věc, to obtížnější se však skrývá v puzzlech! Ne, že by to bylo něco extrémního, ale dost mě tlačil čas kvůli omezenému množství jídla. Automapa jasně ukazovala, že jsem rozhodně neobjevil vše. Nakonec ono to ani nejde, protože jak jsem později zjistil, Black Crypt si libuje ve sdružování pater do rébusových celků. Nj, ale co teď? Dole mě čekal velký sál s neporazitelným ogrem a žádné viditelné světlo na konci tunelu.
Poznámka: původně jsem zvažoval, že bych si mapy kreslil, ale nakonec jsem se rozhodl pro automapping v podobě kouzla Wizard Sight. Prodleva mezi memorováním kouzel se naštěstí obejde bez odpočinku, stačí jen nějakou dobu posečkat, takže obnovování kouzel není takový problém, jak jsem se zprvu obával.

Musel jsem se vrátit k jednotlivým interaktivním prvkům a začít přemýšlet, jaký je jejich smysl. Páky a tlačítka jsou zatím dobře viditelné, ale hůře se odhaduje, co to kolikrát udělá. Někdy třeba tlačítko odkryje páku někde dále na patře, takže je potřeba znovu procházet ta samá místa a hledat. Další záludností jsou silová pole, která si lze na první pohled splést s teleportem. Silové pole se dá snadno odstranit pomocí kouzla Dispel Magic. Ostatně hned první hrátky s teleportem navádějí hráče k nápovědě. Jenomže chvilku trvalo, než jsem pochopil, že ta jedna páka neaktivuje silové pole, ale právě teleport

Čas mezitím stále běžel ...
Silová pole nebo glyphy (pasti ve vzduchu) mohou mít rozdílnou úroveň. To, že jsem to nyní dokázal zrušit kouzlem, je dáno designem patra. Kouzla na svitcích, která zprvu suplují omezený kouzelnický arzenál postav, mají pevně danou úroveň, s jakou se sesílají. Jakmile je kouzlo slabé (má nižší úroveň než odčarovávaná překážka), tak jednoduše selže. Kouzel, neboli lépe řečeno pokusů, je na svitcích obvykle více, teprve po jejich vyčerpání svitek nadobro zmizí. Ve chvíli, kdy dokážete s postavou seslat kouzlo na vyšší úrovni než je úroveň svitku, tak už nemá smysl si ten svitek nechávat.

Pomalu jsme si s družinou prošli většinu prvního patra. Nechyběl ani spinner vtipně ukrytý v jedné chodbě. Nicméně dodatečná animace jasně upozornila na to, co se děje. Zákeřné nejsou ani teleporty, protože automapa ihned prozradí, o jaký posun (a kam) došlo. V tomhle je Black Crypt oproti Eye of the Beholder méně zákeřný ... alespoň něco

Bohužel nám tu zůstaly jedny zamčené dveře a dvojice zlověstných propadel. Ještě jednou jsme oblezli všechny stěny a znovu prozkoušeli funkčnost pák a tlačítek. Zbytečně. Začalo být čím dál jasnější, že klíč bude někde na druhém patře!
Každé z propadel vede do jiného rohu sálu pod námi. Ogr se po našem prvním shledání přesunul ke schodišti na 1. patro, takže jsem začal tušit, že by se ta propadla dala využít právě tak, že ogra vždy odlákáme někam bokem, zdrhneme nahoru a pak dolů proskočíme propadlem. Tím bychom ho mohli snadno setřást a získat čas na průzkum sálu. Ukázalo se to jako dobrý nápad ... eh, co nám taky asi zbývalo, že?

Klíčový byl nález páky na západě sálu, která družinu odteleportovala na východ a zároveň odemkla tajný průchod stěnou. Zprvu jsem si toho nevšiml, ale další pokusy s pákou jasně ukázaly, co to dělá.

Rázem jsme se ocitli v komplexu chodeb, kde nás překvapilo hned několik teleportů a spinnerů. Nejzákeřnější místní rébus spočíval v pohybujících se zdech, kdy se po stisku páky začnou přeskládávat zdi. Postupně se tak zpřístupní jedna ze tří možných cest. Zpátky už to pak většinou nejde, takže je nutné najít jinou cestu zpět (teleport apod.). Výhodou bylo, že jsme hned napoprvé nakráčeli do bloku, kde se ukrýval klíč od zamčených dveří v 1. patře. Díky tomu jsme se dostali k dalšímu teleportu, který nás vzal do místnosti ukryté na východě patra. Zde ležel krom hledaného Ogreblade také Necromancer's guide.
Tyhle knížečky slouží jako rozšíření základní knihy kouzel, kterou mají všichni uživatelé magie (tzv. Starter Book). Ten se skrývá pod římskou číslicí I. Další sloty označené II, III atd. se pak zaplňují dodatečnými manuály kouzel. Necromancer's guide např. přidává slot II pro mága. Dalším nalezeným (na 2. patře) je pak Prayers of Orlin (slot II pro kněze), který obsahuje kouzlo Create Food. Manuály se aplikují tak, že se přesunou na knihu kouzel v inventáři postavy. Aby toho nebylo málo, znalost rozšiřujících manuálů je klíčová pro opuštění 2. patra. Bez manuálu k samotné hře to tedy nejde

Další zajímavostí byl nález Runetekova tabletu. Tyhle destičky se aplikují na příslušný symbol povolání v invetáři. Runetekův tablet přidává +1 síly bojovníkovi, tedy Shivě.

S Ogreblade už byla porážka ogra celkem triviální. Vypadl z něj smaragdový klíč od zamčených dveří v sále a za nimi nás čekal vstup na další patro ...
Popravdě jsem nečekal, že tohle úvodní dobrodružství mi zabere celé 3 hodiny

Obě patra jsou přitom celkem malá. Bylo to tedy dostatečné varovnání, abych začal brát Black Crypt vážně. Je pravdou, že je velký rozdíl mezi hrou, kde je automapa a tou, kde není. Při ručním mapování si mnohem více všímáte detailů, protože si nemůžete chyby dovolit. Navíc to většinou doplňují poznámky, co který prvek ve hře provádí apod. Automapa a barevnost BC mě zprvu lehce ukolébaly. Nakonec je dobře, že hra začne tlačit na pilu už na začátku. Postavičky mi za ty 3 hodiny poskočily na 4. level.