Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 15:37:31
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 3 4 [5]

Autor Téma: Série Assassin's Creed před Origins  (Přečteno 20543 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:Série Assassin's Creed před Origins
« Odpověď #60 kdy: Listopad 09, 2021, 15:55:52 »

Něco málo screenshotů z Rogue

IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #61 kdy: Listopad 09, 2021, 15:56:03 »

Souhrn

Tááák a je to :) Kenwayova sága je za mnou, ale to nejhorší mě teprve čeká - zhodnotit Rogue ;) Problém Kenwayovo ságy je v tom, že trojka se pokusila vnést do světa AC nový příběh s novou postavou a novým světem a neuspěla. A tak se Ubisoft rozhodl posbírat alespoň to, co zaujalo, přihodit k tomu něco málo trendů a voila, na světě byl Black Flag. Jenomže ten se vracel v minulosti ještě před události trojky a navíc změnil smysl a cíl linky ze současnosti. Inspirací byla zřejmě určitá syntéza nápadů z trojky a Liberation. Aby to nebylo málo, tak v DLC Freedom Cry se předběhly i události Liberation, takže to celé začalo působit jako nedomyšlený slepenec. No a to měl zachránit Rogue, který se příběhově postavil ještě před Black Flag.

Jakmile máte potřebu něco neustále vysvětlovat, tak je jasné, že jste někde sakra šlápli vedle. Jenomže to permanentní vysvětlování, kdy se točíte v kruzích a snažíte se daný problém probrat ze všech možných úhlů, taky není ideální. Vemte si, že rozehrajete Rogue jako svou vůbec první hru z univerza Assassin's Creed. Tak jste za chvilku úplně vedle z množství jmen a událostí, které na vás hra hrne a nakonec jen pokrčíte rameny a budete se věnovat jen příběhu Shaye. Ostatně to se mi stalo při první rozehrávce trojky a Black Flag. Průšvih je, že to vysvětlení má být jen v tom díle, který se k té konkrétní události vztahuje, nikoliv v tom dalším. Popř. má jít jen o nějaké obecnější věci. Tady je to o to komplikovanější, že najednou nehrajete jen za asasína, ale hra se vás snaží připravit na to, že se měníte v templáře.

To by bylo fajn, pokud byste měli pocit, že je to čistě vaše rozhodnutí, resp. měli pochopení pro to, proč to Shay dělá. Ale tady Rogue trpí schizofrenií. Nejprve se vás snaží za každou cenu přesvědčit, že asasíni pod vedením Achilla zradili své ideály, ale na druhou stranu vám za templáře nastrčí nesympatické společníky a co hůře, snaží se ve vás vyvolat lítost, když zabíjíte své předchozí přátele ... jejda, ten nožík mi do tvého srdce sklouzl zcela náhodou, já tě opravdu nechtěl zabít ... Tím chci říci, že ta zápletka, proč konvertujete, je nedostatečná anebo lépe řečeno, špatně podaná. Shay navíc není zrovna sympaťák. Na mě to celé působí tak, že to má ve mě probudit vinu, že s templáři souzním a jsem ochoten za ně hrát.

A tím se opět dostávám na začátek, Rogue si taky o vysvětlení přímo říká. Je fajn, že se ze hry dozvíte, proč je Achilles zahořklý, proč kulhá na pravou nohu a proč nesnáší Haythama. Ale nic se nedozvíte o tom, proč asasíni pasou zrovna po jednom konkrétním typu Chrámu předků a proč sakra Shaye neposlouchají, když se vrací přímo z centra katastrofy v Lisabonu, kterou tohle hledání způsobilo. O to zvláštně vypadá konec, kdy Achilles zírá na artefakt a najednou si uvědomí, že ten Shay měl asi pravdu. A ne, nelze to hodit na to, že Shay neměl ponětí, jak Jablko ráje vypadá. V takovém případě měl Achilles poslat někoho, kdo to ví, nebo požádat o radu (jakoby v Evropě žádné asasínské buňky nebyly). Ale to je jedno :) Je to zkrátka nedotažené a bohužel si hraní za Shaye nejde užít tak, jak bych si představoval. Hodně to bylo vidět ve chvíli, kdy jsem nainstaloval Unity, které ukazuje konec Rogue z pohledu druhé strany a přitom jsem si pomyslel, "sakriš, to je silný okamžik." Až ve mě hrklo. K Arnovi jsem si rázem vytvořil pevnější pouto a to jsem ještě ani nezačal hrát! Navíc jsem se cítil provinile, protože to já kuchnul jeho otce!!

Přitom je to s Rogue strašná škoda, protože když odhlédnu od výše zmíněného, tak hra má jasný potenciál zaujmout. Je dost možné, že hra byla na papíře příliš ambiciózní a Ubisoft začal tlačit čas. Na Rogue sice pracovala bulharská pobočka, ale v přípravě už byl i AC: Unity, který byl modernější a měl tedy větší potenciál. Na PC se pak Unity stal konkurentem Rogue kvůli stejnému datu vydání. Rogue není krátkou hrou, zabral mi 29 hodin a při porovnání s Black Flag mohu říci, že na velikost herní plochy je to srovnatelné. Jenomže ten nepoměr času tu je a vytváří ho právě kratší příběhová linka. Je zřejmé, že tu asi něco chybí (bylo vyškrtáno).

Linka ze současnosti se nese v podobném duchu. Je tu jen proto, aby vysvětlila něco z předchozích událostí a zároveň vás připravila na ty nadcházející. Za mě byla linka ze současnosti zajímavá jen do konce trojky, kdy se děj neustále posunoval vpřed. Jenomže smrtí Desmonda Milese jakoby došly nápady a pozornost se upnula jen na Abstergo a jeho aktivity. V Black Flag se alespoň setkáte s dvojicí známých, byť ve hře hrajete za noname postavu, která s nimi vlastně nemá nic společného. Setkáte se i s Juno, ale to jen proto, aby vám řekla, že v této době nejsou technologie ještě tak vyspělé, aby mohla obsadit lidské tělo. No a v Rogue o Juno víte jen z fragmentů posbíraných různě po světě, které dohromady složí pár vět s podobně informační hodnotou, jako byl manifest Mudrce Johna Standishe v Black Flag - tedy takové plkání o ničem ;) Je to tu (snad) jen proto, aby se na tu původní sci-fi zápletku nezapomnělo.

Hm, takle drsný jsem teda být nechtěl, ale realita je zkrátka taková. To nemá nic co do činění s tím, jestli se mi hraní Rogue líbilo, jde o to, jestli mi to dávalo smysl a na tom to pohořelo. Upřímně, mě je úplně jedno, proč bylo za doby Connora koloniální Bratrstvo v troskách. Pokud to bylo důležité, tak to mělo být zmíněno už v trojce. Osobně nemám s Achillem problém, je to klasický nesympatický mentor, čímž nijak nevybočuje z trendů nastolených Al Mualimem nebo Machiavelim. Ono se to dá brát jako Achillovo tajemství, které si vezme sebou do hrobu. Minulost stejně nezměníte a jako Connor máte na práci důležitější věci. Hraní za Shaye vás naopak utvrdí v tom, že Achilles si Connorovo pohrdání zasloužil.

Nicméně jsem Rogue odehrál a bavil mě :D Když odhlédnete od příběhu a těch věcí kolem, tak je to pořád dobrá asasínská akce. Už jen to samotné prostředí hry, které je mi sympatické. Vynechat nemohu ani doslova mrazivý pocit při brázdění Severního Atlantiku, kdy ten všudypřítomný chlad doslova cítíte. To Karibik v Black Flag nabídnout nedokázal. Nebo mou pomoc Britům poté, co jsem je v trojce postupně eliminoval, holt pro ten kontrast mezi oběma hrama. Rogue rozhodně není zbytečný díl, své místo v sérii má, jen dost dobře nesplnil to, co se od něj očekávalo, resp. to, co sliboval.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #62 kdy: Listopad 09, 2021, 17:11:17 »

Působivý fotky. Ta hra je... estetická. Kdokoliv navrhuje kostýmy to dělá dobře.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #63 kdy: Listopad 09, 2021, 19:14:28 »

Jako po té grafické stránce oni se vždy snaží o maximum, co ten engine umožňuje a je to opravdu pečlivě dotažené až do detailu. Navíc to má i takovou přirozenou barevnost, ne jako blyštivý Zaklínač 3.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #64 kdy: Listopad 10, 2021, 12:01:24 »

Mno, tak jsem asasínsky asi vyhořel :) Začátek Unity je dobrý, ale pak to nadšení začalo rychle opadat. Poprvé jsem Unity rozehrál v době, kdy ho Ubisoft nabízel v souvislosti s vyhořením chrámu Notre-Dame (v dubnu 2019). Dostal jsem se právě až k misi s chrámem, což je ještě ranný začátek, a v tu chvíli mě to přestalo bavit. Nějak jsem tu misi nebyl schopný splnit a popravdě jsem se ani moc nesnažil pochopit, co je na tom špatně.

Včera jsem tou samou misí prošel úplně v pohodě, protože jsem se narozdíl od toho prvního pokusu nezafixoval na přímý vstup bránou, ale všiml jsem si, že v hospodě lze stráže okrást o klíče od balkónového vstupu a tím se k oběti dostat přímo. Podobně "vychytaná" byla i další mise. Došlo mi, že Ubisoft zašel oproti předchozím hrám mnohem dále, a nyní hráči víceméně vnucuje svou představu, jak misi provést. Předtím to bylo v hrách také, ale jen jako forma bonusu k synchronizaci. Hráč to plnit nemusel. Nyní je to tak, že vynechání těhle doporučení hru výrazně ztíží.

Unity opravdu nejde hrát jako cokoliv předtím. Postavička je dost nemotorná a stejně tak je nemotorný soubojový systém. Na nějaké plynulé lezení lze také zapomenout. Ani nepočítám, kolikrát jsem se zasekl na neviditelné překážce, nebo mi Arno začal někam šplhat místo toho, aby seskočil. Střelba třeba probíhá tak, že se při míření objeví kurzor (tečka) a teprve po stisku střelby Arno vytáhne zbraň a vystřelí. Díky tomu je mezi tím dost velká prodleva, takže cíl v pohybu může bravurně uhýbat a to klidně i ve chvíli, kdy je pár metrů od vás.

U šermování je potřeba dávat pozor na rozložení útočníků, protože odražení útoku musíte provést manuálně, čímž myslím vychytat okamžik provedení útoku a pak teprve stisknout klávesu pro odražení (nestačí jen vidět, že se protivník chystá napřáhnout). Když na vás někdo vytáhne zbraň, tak je zle, protože on se narozdíl od vás trefí a je to za plno bodů zdraví! Boj se skupinou nepřátel je díky tomu problematický a spíš vás to nutí se mu vyhýbat. To by bylo ještě ok, ale další problém je munice a léky (ano, zdraví se opět léčí pomocí flaštiček). Munice je doslova kurevsky drahá a z nepřátel jí získáváte dost vzácně, takže doplňování nákupem je nutné.

Vylepšování postavičky je nyní vázáno na pokrok v příběhu a stojí asasínské body. Legrace je, když jdete do mise, kde vám hra píše, že máte málo zkušeností a měli byste zvýšit úroveň svých dovedností ... jenomže jak, když další dovednosti se mi otevřou až po té misi? :D Ono tím bude asi myšleno i množství zkušeností za vedlejší aktivity, ale to je věc, která mě v Unity moc nebaví. Doposud byly tyhle aktivity volitelné, ale tady se to najednou tváří jako povinné.

Paříž hezká, hlavní linka zajímavá, Arno sympatický, ale to ovládání a plynulost ... Nevím, co Ubisoft zas kde pobral za nápady, tipuju kopírku Hitmana, ale skok z Rogue (a zřejmě i čehokoliv dřívějšího) do Unity, je docela šok. Musím se hodně přemáhat a hraju to po malých částech. Nejsem si vůbec jistý, jestli chci pokračovat, takže si udělám poznámky bokem a pokud by se něco změnilo, tak je sem jen dopíšu.

Spíš to ale odpískám a vrhnu se zas na něco jiného. Je pravdou, že jsem se sérií Assassin's Creed zabýval poslední dobou velmi intenzivně a je dost dobře možné, že mě to už otrávilo. Nerad bych se do něčeho vysloveně nutil, protože to by se mohlo na hodnocení Unity výrazně podepsat. Ostatně můj souhrn k Rogue, který byl původně velmi mírný, taky nakonec dopadl jinak, než jsem si přiravoval :D

Jinak Ubisoft ke svému 35. výročí nabízí Assassin's Creed Chronicles zdarma.
IP zaznamenána
This is the end ...
Strana: 1 ... 3 4 [5]