Úvodní martyrium je snad za mnou a pokud by se nyní ještě něco pokazilo, tak už mám pro jistotu připravené image SSD s nainstalovanými particiemi (popř. komplet obrazem disku), takže to mohu kdykoliv obnovit

Ale teď k tomu postupu.
Na počátku to vypadalo docela jednoduše, ale vyklubala se z toho pěkná alchymie. Krom rozdělení disku nejspíše záleží i na použité desce a možnostech jejího BIOSu. Nemyslím si, že dualboot Windows 7 a 10 je něco, co by se dneska často řešilo, resp. to bylo tak využívané, ale jak je vidět, tak tenhle postup nebyl od počátku příliš standardizovaný.
První předpoklad úspěchu je tvorba správného bootovacího média, v mém případě flashky. Je k tomu potřeba instalační iso s Windows 7 a prográmek, který z něj udělá USB instalačku pro UEFI - osobně využívám
Rufus. Je spolehlivý a jednoduchý na používání. Největším problémem je ovšem samotné iso s Windows 7, protože mnoho z testovaných verzích se ukázalo jako nefunkčních během samotné instalace Windows 7. Nakonec jsem na ulozto.cz našel Windows 7 X 64 UEFI GPT ALL Update.iso, které se chytlo. Je to nějak upravená CZ/SK instalačka, ale vyžaduje normálně aktivační klíč (vzalo to i můj švýcarský klíč, takže mám nyní Windows 7 v češtině).
Postup:
1) flashku o alespoň 4 GB zastrčíte do USB a v Rufusu si jí načtete (Device). Není potřeba jí předtím formátovat, Rufus si jí smaže sám. Nic dalšího neměníte a volbou SELECT vyberete obraz iso s Windows 7. Po jeho načtení přijde ta nejdůležitější pasáž a to je volba Partition scheme a Target system:
Partition scheme - GPT
Target system - UEFI (non CSM)
Dál už není potřeba nic měnit, stačí jen volby potvrdit a počkat, než se flashka připraví.
2) v náhradní instalaci Windows 10 jsem si dopředu připravil SSD disk tak, že jsem z něj pomocí DiskGeniuse udělal GPT, na něm vytvořil oddíl EFI o velikosti 300 MB a oddíl MSR (128 MB). Zbytek jsem nechal změnit na primární oddíl s NTFS. Po instalaci Windows 7 jsem ho zmenšil a z toho volného místa jsem pak vytvořil další primární particii pro Windows 10. Ono by to šlo udělat hned, ale nebyl jsem si jistý, jak instalace dopadne, tak jsem to prostě nastřelil zkusmo s tím, že to pak doupravím.
3) nyní je na čase udělat dvě klíčové věci - při vypnutém PC fyzicky odpojit případné další disky (HDD/SSD) s UEFI a poté překecat BIOS, aby bootoval jako první z flasky. Krom toho je důležité zajistit kompatibilitu desky s Windows 7 (instalátor totiž neumí pracovat s USB, tuhle podporu mu tedy musí zařídit sama deska - používám USB myš a klávesnici, navíc ta flashka že

).
Na své desce mám dvě volby, jedna aktivuje podporu pro Windows 8 a 10, druhá pro Windows 7. Protože začínám instalací Windows 7, tak musím aktivovat právě Windows 7 a zakázat Windows 8/10. Boot jsem nechal na UEFI USB Key.
Instalace proběhla v pohodě, jen při prvním restartu je potřeba vyndat flashku a nastavit jako bootovací UEFI SSD (v UEFI Hard Disk Drive BBS Priorities se nově objevil Windows bootloader). V opačném případě by se znovu spustil instalátor.
4) nyní jsem připojil zpět disk se záložními Windows 10 a pomocí UEFI Hard Disk Drive BBS Priorities jsem nastavil Windows bootloader právě z něj. Ve Windows jsem provedl první zálohu SSD

Poté jsem PC vypnul a disk opět odpojil.
5) opět BIOS ... tentokrát vypnout podporu pro Windows 7 a místo toho zapnout podporu pro Windows 8/10. Opět nastavit boot z UEFI USB, ale do USB strčit flashku s instalačkou Windows 10. Instaloval jsem do oddílu vedle Windows 7 a při prvním restartu jsem opět musel flashku vyndat. Po dokončení instalace jsem preventivně podporu pro Windows 8/10 vypnul a nechal jen zaputou podporu peo Windows 7 (měl jsem to tak i předtím, byť po provedené instalaci už na tom asi moc nezáleží). Po finálním restartu se během bootu objevila tabulka s volbou mezi Windows 10 a 7. Ve Windows 10 jsem akorát skrze MSCONFIG nastavil defaultně Windows 7.
6) opět připojení disku se záložními Windows 10 a opět tvorba záložních image SSD (viz bod 4).
7) no to je vše, nyní mě čeká postinstalační úprava obou instalaček Windows a poté je ještě jednou zazálohuju a budu moci pokračovat v hrátkách s linuxem

. Asi by šlo nyní zkusmo na místo té nové instalačky Windows 7 napálit zálohu obrazu z té předchozí instalace, čímž bych ušetřil čas, ale to asi neklapne.
Edit: zkusil jsem to a neklaplo to

. Původní instalace Windows 7 je prostě nějaký mix, který zkrátka vyžaduje nějaké specifické zavedení, takže mi to jako bonus rozhodilo komplet instalaci SSD ... a tak jsem si poprvé vyzkoušel obnovení SSD z připravené zálohy

. Teď nechám proběhnout všechny updaty na Windows 10 a pak se vrhnu na Windows 7.
Edit 2: instalaci mám již hotovou k obrazu svému. UEFI SSD funguje, akorát jsem místo něj nechal řízení na původním EFI oddílu na HDD (nastaveno přes záložní Windows 10). Prostě jsem jen zapsal umístění obou instalaček Windows přes EasyBCD a najednou to funguje bezvadně

. Je vidět, že to předtím bylo opravdu hodně nestandardní nastavení, které ze záhadných důvodů fungovalo. Nyní se tedy mohu vrhnout na instalaci openSUSE a použít EFI na HDD. Pokud by totiž cokoliv selhalo, tak bootloader na SSD zůstane díky tomu nedotčený.