Abych Fedoře po letech nekřivdil, tak jsem si nakonec zkusil i jí

Přeci jen, je to podobně jako SUSE jedna z kvalitních a univerzálních distribucí, akorát mi tenkrát prostě nesedla. Překvapilo mě, že Fedora používá v defaultu grafické rozhraní GNOME (stejně jako Ubuntu). Funguje tu však podobná diverzita jako u Ubuntu, kdy se u Fedory v rámci tzv. Spinů dá získat iso s jiným integrovaným grafickým rozhraním.
Ne, že by to bylo vysloveně nutné, grafické prostředí je možné volitelně doinstalovat a poté změnit, ale z pohledu uživatele je výhodnější stáhnout a nainstalovat již předpřipravený a odladěný balíček, který si předtím mohl vyzkoušet jako Live verzi - nainstaluje se právě to, co bylo v Live verzi přítomné. Navíc dneska už není uživatel omezen dostupností internetu, aby si postahoval, co potřebuje.
Problém Fedory je však množství nainstalovaných aplikací, protože Fedora v základu vyžaduje 12 GB dostupného místa. Ubuntu se přitom vejde do 10 GB, ale je to už na hraně. A to je právě ta nevýhoda, co naznačoval Milhaus - v rámci instalace dostanete i to, co nikdy nevyužijete. No a to byl jeden z důvodů, proč jsem už dříve Fedoru zavrhl.
Řešení to samozřejmě má, vše nepotřebné je možné odinstalovat. Díky balíčkovacím systémům to není žádný problém, protože se odstraní i to, co s odinstalovávanou věcí souvisí. Jenomže je to samozřejmě práce navíc, která je identická tomu, když se pustíte do manuální instalace nějaké základní distribuce. Škoda, že tohle u Fedory nebo Ubuntu nejde, ale zase na druhou stranu rozumím tomu, že tohle jsou distribuce pro začátečníky nebo ty, co se nechtějí už v ničem vrtat.
No, je to složité. Z pohledu běžného uživatele je tu zkrátka možná až moc vhodných distribucí, jejichž odlišností si všimnete až ve chvíli, kdy potřebujete provádět něco složitějšího přímo se systémem. Nicméně pořád u mě vede openSUSE a Ubuntu.
Krom toho jsem si teď všiml, že původní Mandrake, potažmo Mandriva, se ve skutečnosti rozštěpila do několika větví, přičemž jednou z nadějných je Mageia.