Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 15:29:22
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Autor Téma: Technický koutek  (Přečteno 12257 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Technický koutek
« kdy: Červen 21, 2021, 10:54:46 »

Zrovna teď se tu rýpu v různých možnostech využití DOSBoxu a jaksi jsem zjistil, že hodně z toho tu sice na fóru je, ale rozházené všude možně :) Asi bude lepší to přestat do budoucna cpát do herních témat a tak jsem založil úplně nový topic.

Už pár let se tu plácám s provozem Windows pod různými emulátory, protože ani jedna z variant není úplně to pravé ořechové, a teď jsem se vrátil zase zpět ke kombinaci DOSBox + Win9x. V klasickém DOSBoxu je to celé takové kostrbaté. Než jsem se proklikal k nějakému funkčnímu výsledku, tak to chtělo dost čtení na VOGONS a sledování a porovnávání videí na YouTube (2 roky nazpět toho moc nebylo). Už na VOGONS jsem si však všiml, že tam čas od času někdo popisuje postup, který však na klasickém DOSBoxu nejde (neexistující příkazy apod.), ale neměl jsem kupodivu potřebu se tím dále zabývat.

Dneska jsem zjistil, že se to týkalo DOSBox-X, což je jedna z vyvíjených variant DOSBoxu. Vypadá to, že některé věci řeší mnohem elegantněji. Klasický DOSBox má totiž nevýhodu v tom, že jeho vývoj ustrnul, ale pořád je to asi nejužitečnější nástroj pro emulaci Microsoftích OS, hlavně kvůli implementaci grafiky a zvuku. To je něco, v čem VirtualPC nebo ViartualBox ztroskotává. Jenomže ta následná práce s obrazy Windows pod DOSBoxem už není tak pohodlná. Ideální by bylo zprovoznit síťové propojení a tady jsem pro změnu ztroskotal já :D Potěšilo mě, že DOSBox-X má docela bohatou a přehlednou dokumentaci (návody), takže to nevypadá jen jako momentální rozmar nějakého vývojáře, který projekt za pár měsíců zase v tichosti opustí.

Proč to vlastně řeším? Mám tu staré hry, které fungují jen pod Windows a zároveň podporují jen nízké rozlišení (třeba Undercroft). Ve FullHD tedy vidím pidi okno. Napadlo mě tedy, že bych to elegantně vyřešil tak, že bych využil "zvětšovací" funkci DOSBoxu a prohnal to přes nějaký filtr, který by to alespoň zdvojnásobil. Samozřejmě to můžu vynutit přímo ve Windows jako striktní mód 640 x 480, ale já potřebuji zachovat samostatná okna - v jednom hraji, v druhém si píšu poznámky atd.

Napadl mě ještě nějaký wrapper, ale s tím nemám vůbec zkušenosti.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:Technický koutek
« Odpověď #1 kdy: Červen 22, 2021, 11:33:40 »

Myšlenku jsem měl dobrou, Windows 98 SE fungují v rámci možností emulace, ale problém je, že třeba PC verze her od Redshiftu Windows 9x zřejmě nepodporují :D Přitom by to bylo fajn, protože DOSBox-X umožňuje zvětšit okno s původní rozlišením, což je přesně to, co by mi stačilo.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: Červen 28, 2021, 10:03:31 »

No dobrá, jak myslíte :) S wrapperem jsem tedy neuspěl, tak zkusím něco jiného ;)

Mimochodem, zkoušel jsem to předhodit wrapperu pro Voodoo, ale ty "testovací" verze her jsou asi napsané tak, že to vlastně žádnou grafickou knihovnu nevyužívá. Zřejmě je to textový režim, podobně jako se to dělávalo pod DOSem, akorát je aplikovaný pod Windows. No, nebudu to dál řešit a až na ty hry dojde, tak to holt hodím na notebook a snížím rozlišení.

Ale mám tu jinou věc. Při sledování streamů na YT jsem zachytil existenci německého translatoru DeepL a musím říci, že mě kvalita strojového překladu docela překvapila. Google Translator se sice za poslední léta hodně zlepšil, ale tohle mi přijde zas o level lepší. Samozřejmě dost záleží na způsobu, jakým je originální text napsán, např. povídku z The Summoning to moc dobře nerozlousklo, ale to jsem ani nečekal, kdežto povídku z Might and Magic: Clouds of Xeen bych mohl klidně zveřejnit tak, jak z DeepL vypadla.

Podobný translator vzniká i v Čechách, jmenuje se Lindat. Měl by vycházet z algoritmu, který používá Google Translator, ale je podstatně přepracovaný.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #3 kdy: Červen 28, 2021, 13:28:45 »

Jestli to nevyžaduje directx a funguje to pod windows, pak stačí ty virtuální PC, jako je virtualbox, wmware a podobně. Ono tedy zrovna tydle dva prográmky, kde wmware je placený, můžou podporovat i directx (mají na to modul, který PC rozšíří o virtuální grafiku, díky které to dx podoporuje), ale ta virtuální grafika moc nestihá. V wmware se to vcelku dalo a pokud ta hra nebyla moc náročná, tak to dejme tomu bylo řešení. Virtualbox to moc nestihal v těch pokusech, co jsem s tím dělal. Ale záleží asi i na hře.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: Červen 28, 2021, 14:43:27 »

Ve VirtualBoxu to mám nyní pod Windows XP, to se nakonec chytlo celkem dobře, ale ten problém teď je, jak zvětšit to okno VB a zároveň tím zvětšit i ten obsah okna? Něco takového, aby mi na FullHD hosta běželo extra okno, které bude mít interně rozlišení třeba 800 x 600, ale přitom bude přes 1/2 obrazovky.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #5 kdy: Červen 28, 2021, 16:23:59 »

Ve virtualboxu právě byly nějaký ty doplňky, co nějak měnili i rozlišení virtualizovaného windows dle velikosti okna v hostitelským systému, ale obávám se, že todle asi mít úplně řešení nebude. Asi by mohlo jít to ale přepnout do fullscreenu v tom menším rozlišení. Nebo nějak třeba rozdělit obrazovku monitoru na dvě, pokud to monitor umí a to virtualizované okno přepnout do fullscreenu v jednom z nich. Ale to by bylo stejně asi blbý.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: Červen 28, 2021, 16:48:56 »

Jo, to vynucené rozlišení mě napadlo, ale to udělá napevno okno 640 x 480, což je ale třeba u Undecroftu blbé, protože ten má nativně 800 x 600 a tím se tam zase nevejde. Popravdě si nejsem jistý, jestli jde u těch her fullscreen vynutit jinak, to budu muset zkusit (mám právě obavy, že to okno VB se pak zase smrskne na menší rozměr). Na druhou stranu 800 x 600 je už dost velké na to, aby to ve FullHD bylo dobře zřetelné. Mě by se jinak líbilo přesně to, co umí DOSBox-X, kdy chytneš okno DOSBoxu za růžek a zvětšíš si ho jak chceš a úměrně tomu odškáluje i jeho obsah.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: Červen 28, 2021, 19:09:58 »

Tak mám řešení :) Ve VirtualBoxu je v nabídce Náhled položka Faktor změny, což funguje jako lupa. Je vidět, že to není žádný vyhlazující filtr, ale u pixelovaté grafiky mi to ani nevadí. Zcela mi to postačí.

Edit: je to fakt perfektní. Legacy při zvětšení 200% vypadá zhruba stejně, jako mívám nastavenou velikost okna v DOSBoxu. Drobný problém je akorát to množství rámečků, protože každé okno má svou lištu, ale to už je fakt jen detail :D
« Poslední změna: Červen 28, 2021, 19:21:56 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #8 kdy: Srpen 16, 2021, 10:26:44 »

Vzhledem k současnému omezení na notebook jsem se začal zaobírat provozem reálného MS-DOSu. Pokusy s virtualizovaným DOSem vedu už dlouho, ale je to spíše jen cvičná záležitost, protože vzhledem k existenci a bezproblémovosti DOSBoxu to nemá valný význam. Nicméně v DOSBoxu lze reálný MS-DOS provozovat celkem bezproblémově, což se může navenek zdát také zbytečné, ale ne všechny DOSové hry fungují pod DOSBoxem ideálně a tohle by mohla být jedna z cest, jak jim zajistit bezproblémový chod.

Největší zádrhel MS-DOSu spočívá v postinstalačních úpravách, kdy je potřeba zprovoznit řadu ovladačů, které bootem reálného DOSu přestanou v DOSBoxu fungovat - myš, zvuková karta, CD-ROM. Poslední jmenovanou (CD-ROM) jsem zprovoznil ne zrovna pohodlným způsobem, protože je to potřeba řešit přes image CD (reálná nebo virtuální mechanika propojit nešla).

Drobným oříškem se ukázala instalace SoundBlasteru 16, protože jsem si z dob minulých pamatoval, že pro přesné nastavení IRQ apod. je vhodné využít diagnostickou utilitku přiloženou k ovladači, jenže ta hlasí plně obsazené DMA. Nakonec stačí ovladač jen nainstalovat a tohle vůbec neřešit :)

Protože jsem k instalaci MS-DOSu použil DOSBox-X, tak je po spuštění DOSu potřeba myš do okna zachytit pomocí volby Main -> Capture mouse.

Výsledek vypadá docela zajímavě, protože hned první testovaná hra běžela bez ohledu na nastavení cyklů "reálnou" rychlostí.
IP zaznamenána
This is the end ...

tono

• Zasloužilý člen
« Odpověď #9 kdy: Srpen 16, 2021, 15:21:45 »

Jeden čas som používal DOSBox SVN Daum. Bol dobrý len neviem či sa ešte aktualizuje.
IP zaznamenána

jvempire

• Nováček
  • *
« Odpověď #10 kdy: Srpen 16, 2021, 19:41:21 »

Daum byl fajn, ale pokud vím už ho nevyvíjí. Teď jedu nejčastěji také na Xku. Pro provoz reálného DOSu používám PCem - mohu doporučit i na WIN9x, případně jiné systémy výkonově cca P200.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: Srpen 20, 2021, 10:56:40 »

Ona je celkově škoda, že DOSBox má tolik klonů. Každý si vylepší kousek, ale jen málokdo v tom pokračuje dále. Mnohem lepší by bylo, kdyby se všechna ta užitečná vylepšení objevila v rámci jedné linie. Na Daum už jsem narazil, ale nezkoušel ho. Zkoušel jsem akorát DOSBox ECE, který nabízel fajn fíčurky ohledně zobrazení, ale u toho jsem zas měl problém s nahráváním videa.

Jvempire: díky za doporučení PCem, kouknu.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: Listopad 12, 2021, 21:49:51 »

Od rána tu řeším zapeklitý oříšek s nahráváním Realms of Arkania: Shadows over Riva ... no, já to vlastně řeším už přes rok, ale konečně jsem asi dospěl ke kompromisu.

Problém těhle her, resp. her z tohoto období je, že kombinují původní rozlišení 320x200 px s video sekvencemi ve VGA, tedy v rozlišení 640x480 px. Normálně na to nejde rozumně aplikovat filtr a při pokusu o záznam samotného okna pak vadí právě přeskakování rozlišení, které mění velikost zaznamenávané oblasti (při naběhnutí videa obraz uteče mimo). Ve full window je to pak ok, ale zase se nahrává původní pidi okno.

Dá se to efektivně vyřešit nastavením výstupního filtru na OpenGL, což navíc obraz nádherně vyostří, ale pak se to přeskakování pro změnu chová tak, že hra jede jako OpenGL a videa jako videa, tedy se tvoří patřičný počet souborů a ty mají ke vší smůle vadné indexy framů, takže nejdou spojit. Na hraní je to perfekt volba, ale na nahrávání nikoliv.

Nakonec jsem přišel na to, že DOSBox-X umí zvětšení vynutit pomocí volby Force scaler, čímž lze využít výstupní filter surface a nahrávat bez problémů ve full window. Holt to nemá tu prima ostrost, ale co už. Asi by to šlo vyřešit i nějakým streamovacím softwarem, ale to mi přišlo už překombinované.

Tak kdyby někdo náhodou řešil něco podobného, tak řešení je takto jednoduché :D Jinak výsledek s OpenGL je stejný (samozřejmě i při při nastavení aspect ratio), jako poskytoval DOSBox ECE, tedy je tam korekce čtvercového pixelu na obdélníkový pixel. DOSBox-X tak u mě získal další plus.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #13 kdy: Srpen 20, 2022, 22:15:38 »

Mno, tak mě pomalost Windows 10 na novém notebooku dohnala k akci. Tedy ani ne tak pomalost samotných Windows, jako neustálé zpomalování kvůli častým upgradům. Naneštěstí je můj notebook vybaven HDD, což je prý hlavní kámen úrazu. Chtěl jsem to vyřešit tak, že bych na notebook hodil Windows 7 nebo 8, ale procesor už je z nové generace a nemá tedy oficiální podporu. Pytlíkovat se s neoficiálním řešením se mi taky nechtělo, pokud by to tedy vůbec šlo, a tak jsem se začal poohlížet po alternativě. Jen pro úplnost, notebook je HP 250 G7 s Celeronem N4000.

Vzhledem k tomu, že primárním účelem bude emulace, tak to v podstatě nemusejí být Windows. Ostatně ty desítky na disku zůstanou, takže pořád bude možnost je používat. V úvahu mi na mysl přišly dva systémy, ale jelikož notebooky jsou co do hardware vůbec dost specifické, tak jsem se musel poohlédnout jen po linuxu. No a tady nastal další kámen úrazu, protože jsem narazil na Ubuntu :)

Alternativou k Windows 10 byl totiž jen linux a to právě Ubuntu, které bylo v některých státech do těch notebooků instalováno (prý z custom instalačky, protože ne vše bylo ok). Vyzkoušel jsem "live" verzi současného 22.04.1 a funguje to podle mě v pohodě, včetně wi-fi, což je vlastně dobře, ale nejsem si úplně jistý, jestli chci opravdu provozovat Ubuntu (důvod je organizace ETC a Gnome).

Dotaz tedy zní, nemá někdo zkušenost, nebo nezaslechl, jaká jiná distribuce je vhodná pro notebooky? Vhodná myslím jako tím, aby se co nejvíce nastavila sama, abych nemusel třeba složitě rozcházet wi-fi apod. Vím, že toho od doby, kdy jsem linux aktivně využíval, vzniklo hodně a něco naopak zaniklo, takže vůbec nemám přehled.

Edit: teď jsem ještě našel nějaký seznam možných distribucí, které se používají:

Ubuntu
Linux Mint
Debian
ZorinOS
elementary
KDE Neon
Kubuntu
Manjaro
Xubuntu
Ubuntu MATE
Pop!_OS
Fedora Linux
Kali Linux
Ubuntu Studio
openSUSE

z toho Manjaro Linux, Ubuntu, Elementary OS, openSUSE a Linux Mint jsou nejvíce doporučované (Ubuntu jako klasika a jistota, Manjaro pro jednoduchost, což mě nijak netrápí, Open SUSE znám, o Mintu jsem už slyšel a možná ho zkoušel, navíc spolu Elementary OS vychází oba z Ubuntu). Takže volby jsou vlastně jen 3 - Manjaro založené na Arch linuxu, openSUSE a samozřejmě Ubuntu :D). Fedoru vynechám, ta mi taky úplně k srdci nepřirostla.

Edit 2: a teď jsem narazil na druhý problém, já musím vlastně ještě přihlížet k výkonu notebooku, takže pokud si to opravdu nechci patlat sám, takže namísto Ubuntu spíše Xubuntu, pak Manjaro (ideálně s Xfc, tedy analog Xubuntu) nebo openSUSE.
« Poslední změna: Srpen 20, 2022, 23:05:54 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #14 kdy: Srpen 20, 2022, 22:50:34 »

Věršina má nějakou live verzi, takže by to neměl být problém vyzkoušet. Nicméně pokud jsou ovladače pro linux pro daný HW, neměl by být problém rozjet jakýkoliv linux, tedy si alespoň myslím.

Různé edice se spíše liší tím, kolik nesmyslů obsahují už po instalaci. ale v principu by teoreticky sis mohl udělat svojí vlastní edici, nebo předělat jednu na jinou a podobně.
IP zaznamenána