Vastares, seznámení s městemVastares je poměrně rozlehlé město, které se skládá ze 4 samostatných částí. Od severu vstupujete do města skrze malé předměstí, kde své služby nabízejí zámečník a klenotnice. O kousek jižněji je brána do centra města, které samo o sobě představuje pevnost. Severní brána je v podstatě jedinou vstupní a výstupní branou (výjimkou pro vstup je místní hospoda, skrze níž se dá do centrální části také dostat, ale stojí to nemalý poplatek za průchod - hlavně to nemá moc smysl, severní brána je jen kousek odtud

).
Na západ od centra je chudinská čtvrť, kde své služby nabízejí alchymista a bylinkářka. Na jih od chudinské čtvrti je hřbitov, který se skládá ze dvou částí. První část je jakési pole s náhrobky, druhá, níže na jihu, pak slouží jako pohřebiště pro majetné vrstvy města (je obestavěná zdí a hlídaná). Cesta na západ od hřbitova a chudinské čtvrti vede k zapomenutému dolu (Abandoned Mine). Na jih od něj vystupuje pohoří Barren Peak, kde se ukrývá jeskyně trpaslíků (Barren Peak Cave). Je to malý, ale celkem tuhý dungeon (časem se k němu dostanu). Les na jih od hřbitova a okolo Barren Peak se hemží trpaslíky a šamany.

Na východ od centra je přístavní čtvrť, která je poměrně velká a je sem situována většina služeb města. Samozřejmě mezi nimi nechybí ani místní bordel

Na přístavní čtvrť navazuje přístav, odkud se dá nyní bezpečně plout do Matrasu (kapitán Terene, 60 zl) a obráceně (kapitán Verra, 100 zl). Okolo přístavu je též něco na způsob chudinské čtvrti, ale v žádném z domků není nic zajímavého. I když, u zámečníka se dá zakoupit kostěnný klíč, kterým se pak dá do některých domů ve městě vloupat - objeví se info obrazovka o tom, co jste našli a pokud máte smůlu, tak se provede i zápis do statistik kriminality. U mě to obvykle vedlo k zatčení, ze kterého jsem se musel vyplatit 400 zlatými, takže jsem to raději dál nezkoušel. Alternativou k zaplacení pokuty je vězení, což je extra dungeon (vězení fungovalo už v Matrasu, akorát jsem se do něj nestihl dostat, navenek je to normální městská budova).
Seznam dostupných služeb ve Vastaresu:
Horah the master thief - předměstí, zámečník, učí Lockpick a prodává paklíče
Elitia the jeweler - předměstí, zlatnice, prodává šperky a očarovává předměty
Cat the astrologer - přístavní čtvrť, za 5 zlatých mi povyprávěla o slunečních znameních a jejich významu na osud - v podstatě horoskop (nemám tušení, k čemu by to mohlo být dobré)
Herahn the inkeeper - přístavní čtvrť, hostinský, nabízí možnost zahrát si karty, ale nic neučí
Uttor the blacksmith - přístavní čtvrť, kovář, učí Dual Wield
Callor the tailor - přístavní čtvrť, krejčí, učí Light Armor
Gelmoar the inkeeper - centrum města, hostinský, nabízí možnost zahrát si karty a učí Appraise
Senera - centrum města, knihovnice, učí Environment Magic
Sehenna the magician - centrum města, kouzelnice, očarovává předměty a učí Mind Magic
Sohea the witch - chudinská čtvrť, bylinkářka, učí Healing Magic
Yann the alchemist - chudinská čtvrť, alchymista, učí Alechemy
Bordel (House of Fleshy Delights):
Zenda (prostitutka), Skar (masér), Thiery (prostitutka) a Madame Rozalia (šéfová)
Zajímavá NPC venku:
prostitutky - Anula (předměstí), Halena (přístavní čtvrť), Chesia (přístavní čtvrť), Lena (centrum města, učí Persuasion), Daina (centrum města)
Bertard, stojí na hranici předměstí/chudinská čtvrť, pokud máte záznam v registru zločinů (Crime), tak ho Bertard může za poplatek vymazat
Sister Irenne, centrum města, asistentka otce Antona z místního kostela - za 5 zl jsem si koupil odpustek, měl by snižovat délku vězení
Kenian, centrum města, agent královských zvědů a moje spojka
Zajímavá NPC v domech:
Solomon, přístavní čtvrť, rozhovor s ním nikam nevede, ale mám takové tušení, že má co do činění s Thieves Guild
Rogemor, přístavní čtvrť, kameník
Seyanera the apprentice, přístavní čtvrť, učednice mága Juliuse Althazara
Shanon Donnen, přístavní čtvrť, milenka správce Orhandenta
Orhandente Ferney, centrum města, nový správce Vastaresu
Tyssandenea Ferney, centrum města, sestřenice Orhandenta
Když si vezmu, jak je Vastares velký, tak těch zajímavých postav naštěstí tolik není. V tomhle ohledu je The Quest opravdu podobný prvním dvěma dílům série Realms of Arkania (velká města a sem tam někdo, s kým si jde popovídat). Pořád je to ale dost lidí na to, aby to dokázalo způsobit zmatek ve vedlejších úkolech

U rozhovorů je občas potřeba dávat dobrý pozor, protože některé informace padnou jen během nich a v deníku už se pak zobrazí jen stručná sumarizace. Naštěstí si všechny rozhovory típu, takže se můžu kdykoliv dodatečně podívat.

Místní prostitutky nejsou tak ukecané jako ty v Matrasu, mají jen dvě témata, přičemž to první se týká zajímavých míst ve městě a to druhé se týká Thieve's Guild, ale podrobnosti o této gildě stejně ani jedna nezná. U běžných NPC pak rotuje zhruba 6 témat a na každé z nich je obvykle několik variant odpovědí. Postupně se tak dá složit obrázek o životě ve Vastaresu nebo si poslechnout drby o spolčení opata s démonem. Vastares funguje jako obchodní centrum a po většinu času je tu klid a pořádek. Rozruch ovšem způsobila nedávná vražda správce města. Nikdo neví, co se přesně přihodilo a jaký by důvod pro tak ohavný čin, ale město nyní řídi správcův synovec Orhandente. Někdo si myslí, že to byl právě Orhandente a jeho milenka, kdo starého pána odstranil, ale stejně tak to mohli být dělníci z doků, co záviděli správci jeho štěstí. Zřejmě jsou to všechno jen drby, ale pravdu se nejspíše již brzy dozvím, protože už teď je jasné, že to bude součástí mého úkolu ve městě. O gildě zlodějů opět nic kloudného, ale za to jsem se dozvěděl něco málo o místním hřbitově a byl jsem varován před bordelem, kde se šíří nějaká pohlavní choroba

Pátrání po guvernérovi ostrova taky nijak nepokročilo. Dozvěděl jsem se, že guvernéra zřejmě ukryli jeho vlastní stoupenci, protože guvernér je ve skutečnosti jen lidská skořápka, kterou ovládají prastaří bohové, kteří jeho prostřednictvím chtějí zahájit Návrat (Returning). K zajímavým změnám prý dochází i v radách měst, kdy jsou postupně vyměňováni jednotliví členové rady právě za ty, kdož jsou loajální prastarým božstvům. Gilda zlodějů tyto změny bedlivě sleduje a je prý připravena v případě nutnosti zasáhnout, neboť sama je loajální králi Mersantovi. No jo, ale je tohle všechno skutečně pravda? Zatím mám v rukou jen různé spekulace a žádné konkrétní vodítko.

Z rozhovorů s NPC mě zaujala ještě zmínka o místním klášteře, protože těch rozhovorů na toto téma je několik a výsledek byl, že jsem se v tom místopise nakonec lehce ztratil

Vastares slouží jako poutní místo, neboť na zdejším hřbitově jsou uloženy ostatky svatého Vastara. Hřbitov a město má přitom pod správou místní kostel, který vede otec Anton. V JZ cípu ostrova, se ovšem nachází skutečný klášter, k jehož opatovi (Abbot Merik) se právě váží vzkazky o obcování s démonem. Klášter je přitom dalším poutním místem, neboť se tu lze setkat se svatým mužem (Holy Man přebývá v podzemí kláštera).
Když už jsem u hřbitova, i k němu se váže několik drbů, konkrétně vzkazky o čarodějnicích, které na hřbitově straší. Fyzická obhlídka prominentní části hřbitova však nic takového nepotvrdila. Hřbitov stráží bratr Resmus z kláštera, který mi pověděl, že tu mají hrobky dva prominentní rody - Ferneyovi a Donneniovi. Při zmínce o strašidlech se rozesmál a prozradil mi, že to je nejspíše výplod fantazie místních, kteří si příliš nahli v jedné z místních hospod. V hrobce Ferneyových jsem nic zajímavého neobjevil, ale v hrobce Donneniových jsem narazil na nekromantku Alessandreu Donnen, která tu rozmlouvá se svým dávno mrtvým otcem (Grallack Donnen). Je to sestra otce Antona z místního kostela. Pověděla mi, že jejich rod pochází z dávné krve králů a mají mnohem větší právo na vládnutí než Mersant. Ducha otce se prý nemám bát, sice nemůže v klidu spočinout, ale není nebezpečný. Ani z jednoho jsem už nic víc nedostal.

V tuhle chvíli jsem si myslel, že by bylo vhodné se vydat za novým správcem Vastaresu, protože některé úkoly zřejmě čekají, až se děj pohne o kousek dále, ale velmi rychle se ukázalo, že pátrání po vrahovi mě zavede až do jižního lesa, tak jsem se rozhodl loadnout a les si nejprve vyčistit. Nakonec to skončilo tak, že jsem prošel celý JZ sektor ostrova. Objevil jsem přitom právě klášter a několik dungeonů, ale ani jedno z toho jsem nenavštívil. Trochu jsem doufal v to, že lokace zůstanou vyčištěné a já se k těm dungeonům a klášteru vrátím později, ale o několik herních dní dále se ukázalo, že to byl chybný předpoklad

No, alespoň jsem měl představu, kde co leží

Za zmínku stojí ještě kamenná zeď, která fyzicky rozděluje ostrov na západní a východní polovinu. Je to ochrana proti pašerákům. Na severu a na jihu se dá skrze zeď projít, ale stojí to 100 zl na den.

Zkusil jsem štěstí ještě v bordelu, ale to k posunu děje nevedlo. Od Zendy jsem chytil nemoc warrt, na kterou má naštěstí alchymista lék a nechal jsem se namasírovat od Skara. Oboje dvoje mi přineslo nějaký drobný bonus (zřejmě 2x +10 HP a nějaké XP), ale jinak to bylo opravdu pojato jako rozptýlení. S Thiery nebylo nic, protože se cítila příliš unavená, akorát mi pověděla svůj smutný příběh, jak se sem vlastně dostala a pak mě odkázala za Zendou. Celkem nemluvná byla i Madame Rozalia.
Abandoned Mine a Barren Peak CaveNež jsem se hodlal pustit do úkolů ve městě, tak jsem si řekl, že by bylo dobré zkusit štěstí v Abandoned Mine, protože mi to přihraje nějaké zkušenosti a loot. Zatnul jsem proto zuby a opravdu jsem pečlivě upižlával jednoho tuhého kostlivce za druhým. Největší problém mi působila jedna odbočka, kde na konci dlouhé chodby stál ghúl. Problém ghúlů je v tom, že z dálky sesílají silná kouzla a já jako nogur mám penalizaci k odolnosti vůči magii

Musel jsem to dát s pomocí lektvarů plného zdraví. Mno, jenmomže těch ghúlů bylo o kus dále daleko více a v ještě tužší verzi, takže to chvilku trvalo (některé jsem udolal taktikou s otráveným šípem - trošku paradox, že jde nemrtvé otrávit).
Abandoned Mine není nijak komplikovaný dungeon, což ostatně platí pro všechny dungeony, které jsem ve hře zatím viděl, ale projít skrze ghúly bylo nutné z toho důvodu, že hlídají sochu s klíčem od krypty. V té se nachází sarkofág, dvojice pák a čtyři pentagramy. Zatáhnutí za páku vyvolá 2 ještě tužší ghúly a to už jsem opravdu nedal! Chtě nechtě jsem musel sáhnout po rozdělení bodů, kdy jsem navýšil sílu a odolnost na 30 bodů a obratnost na 20 bodů. K tomu jsem přizvedl dovednost těžkých zbraní na 50 bodů a něco jsem přidal ještě do těžké zbroje a blokování (oboje max. okolo 35 bodů, víc jich prostě investovat nešlo). Původně jsem si myslel, že to jen prubnu a pak to asi odpískám a vrátím se jindy, ale rozdíl byl tak znatelný, že mě to až překvapilo.

Kdybych se tréninku vlastností a dovedností věnoval průběžně, tak jsem se mohl kolikrát s potvorami vypořádat mnohem efektivněji než otráveným šípem, ale zase je pravdou, že na počátku nevíte, co od hry čekat. Byl jsem proto s tréninkem opatrný, protože jsem se nechtěl dostat do úzkých tím, že bych trénoval něco, co by se nakonec ukázalo v tu chvíli zbytečné. Pořád si nejsem jistý, jak přesně ta investice bodů funguje, protože něco se odvíjí od výše řídících atributů, ale ty sami budou asi řízeny ještě přímo levelem postavy, protože bez ohledu na množství volných bodů jsem nebyl schopný sílu ani odolnost dostat přes 39 bodů (to šlo zase až o pár levelů později). Postava je tak mnohem limitovanější než v Morrowindu a jiných TESech, dovednosti je dokonce lepší zvedat za body nebo placeným tréninkem, protože používáním rostou jen pozvolna.
Po tréninku jsem sundal první dva ghúly, zatáhl za druhou páku a sundal jsem další dva ghúly. Poté jsem klikl na sarkofág a zjevil se mi The Damned - výrazně tužší duch, ale nic, co bych nyní nezvládl

Po jeho likvidaci z něj vypadlo pár hezkých kousků zbroje, ale bylo mi to k ničemu, protože jsou pro postavy se zlým přesvědčením. Ostatně z této sbírky už jsem měl i dva meče. Zlé postavy to tak mají ve hře paradoxně lehčí. Při stoupnutí na jeden z pentagramů mě to hodilo na neznámé patro, kde mě čekalo ještě pár potvoráků a hezký štít ... ano, opět jen pro zlé postavy

Shiva mi při té příležitosti poskočila na level 11.

Potěšen úspěchem v dolech jsem se rozhodl, že zkusím ještě jeskyni pod Barren Peak. Je to velmi malý dungeon, plný netopýrů a trpaslíků. Původně bych asi urychleně vycouval, ale nyní mi trpaslíci už nepůsobili takové potíže ani v přesile. Oba dungeony jsou zřejmě jakýmsi bonusem, kde se dá najít dobrý loot, protože nemají viditelně nic společného s úkoly a nachází se tu jen prima věci - tady třeba hezké kladivo a něco málo drahokamů.