Na úvod v rychlosti zmíním pár věcí. Začnu runovým kouzlem, protože to je nejčerstvější zjištění, které jsem ve hře objevil

Základem je dostupný runový oltář. Ty najdete ve hře celkem dva - jeden je v ruinách hradu a druhý v jižní spojce pod Shelterem. Při kliknutí na oltář se objeví menu se základním poškozením kouzla a pod ním je pak několik rolovacích menu s efekty. Každý efekt přitom stojí určitou porci kapek démonské krve, takže výseledek se odvíjí právě od množství této suroviny. Pro "kouzelníky" ideální volba.
Další věcí je řešení silových polí. Ty jsou ve hře celkem 4 a obtížnost přidruženého puzzle postupně roste. Nakonec jsem vyřešil všechny, ale je to trošku chyták, protože řešení může být více, jenomže hra jich akceptuje jako správných jen několik. Chvilku jsem si tak myslel, že jsem možná pointu toho puzzle ve skutečnosti nepochopil a před tím to bylo jen o štěstí

Méně úspěšný jsem byl s odhalením funkčnosti krvavých fontánek. Ty se nacházejí v řadě dungeonů, ale jen v několika z nich jsou spojeny s řešením konkrétního puzzle (jsou napojené na teleporty). V ostatních dungeonech vůbec netuším. Možná to nějak souvisí s neobjevenými lokacemi, ale to jen hádám. Škoda, že jsem si je nezakreslil do mapky podzemí, možná by to vedlo k nápovědě. Každopádně ještě něco málo vyzkouším a pokud bych zjistil něco nového, tak dám vědět.
Severní lesSeverní les vyplňuje prostor mezi kasárnami (úvodní lokací) a citadelou. Je to poměrně spletitá lokace, kam se dá zajít už ve chvíli, kdy se zpřístupní cesta do Cassandra prison. Nicméně na tu dobu je tu plno tužších potvor a severní cíp lesa beztak hlídá stráž, podobně i v případě cesty k citadele. Nejhorší potvorou je Green King, což je taková přerostlá masožravka, která se dost rychle regeneruje. Je hodně podobná lovené elitní potvoře z jižního lesa, ale zároveň je zas o chlup-dva tužší. Ve výsledku je to opravdu hodně znát. Dlouho jsem si s ní nedokázal poradit, ale taktika je přitom velmi jednoduchá - mlátit hlava nehlava a bez ohledu na staminu, protože klíčem k úspěchu je vysoká četnost zásahů.

Přitom jde spíš jen o formalitu, protože Green King v lese vlastně nepřekážejí, dá se jim v pohodě vyhnout, jenomže oni hlídají cenné poklady. Jeden střeží přístup k silovému poli a druhý chrání bednu se zelenou lebkou. O lebkách jsem se vlastně ještě nezmiňoval. První lebku, červenou, jsem našel v dobře hlídané truhle v ruinách katedrály (hlídal jí silný had, kterého jsem zmiňoval při popisu jižního lesa). Lebka se pak automaticky zasunula do jednoho ze slotů po stranách inventáře a přinesla mi specifický bonus (viz níže).

Lebek je celkem 6. Pro úplnost uvedu jejich seznam a poskytnutý bonus:
červená - ruiny katedrály (na počátku boje postavě propůjčí Vampyrism)
modrá - dungeon Dite (v každém kole boje se obnoví 0,5% many)
zelená - mýtina v severním lese (na počátku boje na pár kol otráví nepřítele)
bílá - Kruverova laboratoř v severním lese (prvních pár kol boje zvýší postavě soustředění)
žlutá - dungeon 7th Circle (na počátku boje nastaví adrenalin na 25%)
černá - dungeon Lair of Astaroth (pokud zdraví klesne na 0, existuje 10% šance podvést smrt a získat tak nazpět 25% zdraví a many)
Krom zcela zřejmých věcí obsahuje severní les i jednu záhadu a tou je podivný monolith. V tuhle chvíli jsem neměl tušení, k čemu slouží, tak jsem ho dále nezkoumal a místo toho jsem raději vyrazil dle nových instrukcí od Barrotha do severního cípu lesa. Hlídka zmizela a přede mnou se objevila celkem malá lokace s jedním podzemím (zde byla ukryta lovená elitní potvora). Nic extra

Eh, málem bych zapomněl, ještě před úkolem od Barrotha se dá v severním lese vstoupit do jiného podzemí, ale cesta v něm brzy končí zavřenou mříží. Fígl je v tom, že za jedním stromkem v lese je díra, skrze níž lze propadnout do jiné části dungeonu, kde se ukrývá páka od této mříže. V tom samém dungeonu je i oltář s tlačítky k další mříži, ale naneštěstí k tomu chybí nápověda. Čistě zkusmo jsem řešení objevil, ale bohužel jsem si ho nezapsal.
Edit: hint v tomhle podzemí nakonec je ...
V západní stěně poblíž podstavce je skrytý průlez do vzdálené místnosti, kde je na zdi nápověda - jih, západ, sever, sever.
Východní lesVýchodní les tvoří jakousi spirálu, která vás postupně navádí do jeho středu. V podstatě je tato lokace co do herní náplně podobná severnímu cípu lesa, jen s tím rozdílem, že místní podzemí je dobře ukryté v lesním porostu na jihu. Nejde přitom o nějaké krkolomné bludiště, naopak, je to jen jakási skrýš, kde si z truhly vyzvednete klíč od podzemí Citadely.
CitadelaCitadelu obývají nejtužší potvory na mapě a jelikož jsem se v tu dobu blížil k levelu 40, tak jsem si mylně myslel, že se blížím do finále

Pod Citadelou je rozlehlé podzemí, ale k mému překvapení jsem tu na žádného bosse nenarazil, což mě docela zmátlo. Útěchou mi byl akorát nález speciální knihy, která mi zvedla zisk dovednostních bodů za levelup o 1.
Když jsem opouštěl bezpečí Shelteru, tak jsem podle informace o nepovinných úkolech nabyl dojmu, že cokoliv, co budu nyní pro Shelter dělat, budou opravdu jen vedlejší aktivity. Pravda je ovšem taková, že hlavní linka je se Shelterem pevně spojena a laskavost pro Barrotha byla prvním z hlavních úkolů hry.
Dite a Kruverova druhá dílnaDungeon Dite se odemkne až v rámci splnění úkolu s informacemi o výzkumu démonologa Kruvera. Kruvera odvlekli démoni a Barroth tuší kam. S pomocí Lenily mi na SZ okraji Shelteru zpřístupnili podzemí, skrze které se dá sestoupat do Dite, domnělého vězení zmizelého démonologa. Na první pohled nebylo zřejmé, jak je lokace velká, protože jsem se ocitl na celkem malém prostoru a všechny cesty kolem byly uzavřeny mříží z druhé strany. Ve dvou slepých uličkách jsem našel dvojici přístupných pák a s nimi jsem si odemkl první koridor ...
Ano, Dite se prochází část po části s tím, že si někde něco odemknete a na dotyčném místě hledáte způsob, jak si odemknout cestu dále. Přitom si postupně odemykáte i mříže, které původně bránily cestování od startovní pozice. Samotný žebřík se totiž nachází zhruba uprostřed dungeonu, takže zkratka k žebříku se hodí, kdybyste náhodou Dite museli opustit, tak abyste se pak nemuseli komplikovaně vracet. Dite ovšem není nutné opouštět, hra s tím dokonce počítá - jsou zde k mání omezené zásoby jídla, vody a potřeb pro táboření. V téhle fázi hry už mě survival prvek netrápil, takže jsem měl zásoby vlastní. Ale je milé vědět, že hra počítá i s nepřipravenými

Postup vpřed je víceméně jasný, zasekl jsem se akorát u puzzle s prvočísly, protože jsem jaksi zapomněl, jak ten začátek tabulky prvočísel vypadá a cpal jsem tam jiná čísla

Popravdě jsem si u toho uvědomil, že já to mám blbě zafixované už celá léta

1 není prvočíslo, kdežto 2 naopak ano. Dál už je to jasné - 3, 5, 7 ...
U prvního puzzle s tlačítky nebylo potřeba přemýšlet vůbec, protože hint je napsaný na letáku a už na první pohled je jasné, co z toho jsou souřadnice. S druhým tlačítkovým puzzlem to bylo podobně, ale tady jsem narazil na dva souboje s Green Kingem a po mnoha neúspěšných pokusech jsem objevil taktiku popsanou u severního lesa - právě až po této zkušenosti jsem severní les kompletně dočistil.
Cílem toho všeho byl vězeňský blok na JZ, kde jsem v haldě mrtvol narazil na ostatky Kruvera a v jeho lebce se ukrýval drahokam ...

S drahokamem a informacemi jsem se vrátil za Barrothem a ten mi pověděl o svém nálezu záhadného monolithu v severním lese ... jasně, o něm už vím, teď mi ale teprve docvaklo, k čemu mi ten drahokam je. Barroth nebyl Kruverovou smrtí nadšen, ale ještě to nechtěl vzdát a stejně jako já cítil, že ten drahokam bude klíčem k úspěchu. A nemýlil se! Drahokam zapadl do připravené dírky a na sever od monolithu se odkryla cesta do Kruverovy laboratoře.
Měl jsem kliku, laboratoř ještě nikdo neobjevil, takže tu zůstalo vše netknuté. Když jsem se prohrabával haldou poznámek, tak jsem narazil na jednu velmi zajímavou informaci. Invazí na Zemi byl pověřen démonní princ Astaroth, který si sebou přivedl čtveřici strážců. Ti se nyní ukrývají v 7th Circle a čekají na rozkazy. Porážka Astarotha by mohla invazi zastavit nebo alespoň zpomalit. S tím jsem vyrazil zpět za Barrothem.
Poznámka: v laboratoři je teleportační puzzle, které souvisí se čtveřicí fontán.
Všechny fontány se vypnou až na fontánu v SV rohu - v té se nechá krev dál téct.
7th CircleBarroth se po poradě s Lenilou rozhodl, že bych se měl vypravit přímo do sféry pekla na místo, které je známé jako 7th Circle, tedy ono místo, které zmiňoval Kruver ve svých poznámkách. Sice nevíme, kde přesně Astarothovo strážce hledat, ale jisté je, že pokud by se mi je podařilo nalézt a zlikvidovat, pak by Astaroth nejen přišel o své pomocníky, ale zároveň by mohl udělat chybu a odhalit svou polohu. Jenomže to se snadno řekne. Lenila mi zpřístupnila portál a já vyrazil.
Skončil jsem uprostřed lokace v místě, které slouží jako uzel mezi čtveřicí domén. Na JV je doména démona Barbatose, na JZ démona Aamona, na SZ démona Rashaveraka a na SV démona Pursona. Každá z domén je dost odlišná a prochází se trošku jiným způsobem. Nejjednodušší jsou domény Barbatose a Pursona, protože jsou celkem lineární. Doména Aamona je co do průchodu podobná Dite, je to kombinace puzzle a teleportů. Navíc se tu nalézá žlutá lebka, která je ovšem zamčená za mříží s podivným vzkazem (LXVIII,V):
Jde o zápis souřadnic 68,5. Ty odkazují na doménu Rashaveraka - k cílovému bodu, který není vidět na mapě, vede skrytá cesta. Nachází se tu páka od mříže k lebce.
Nejkomplikovanější je asi doména Rashaveraka, protože se skládá z několika izolovaných lokací propojených teleporty. Není to nic komplikovaného, zas tolik teleportů to ve finále není, ale díky tomu se tu docela nachodíte (já měl tedy kliku, že jsem si tipl dobře, ale jelikož jsem potřeboval zmapovat komplet dungeon, tak jsem si stejně musel vyzkoušet všechny alternativy

).

Ze 7th Circle se nedá odejít dříve, než jsou všichni strážci mrtví. Je tu proto k nalezení jídlo, voda a potřeby pro táboření, nicméně já měl opět dost svých vlastních zásob. Na bojích se strážci nebylo nic zajímavého. Čekal jsem trošku větší odpor, ale největší rozdíl mezi nimi a obyčejnými potvorami kolem byl v délce souboje.
Doupě AstarothaMůj návrat do Shelteru vzbudil značné rozpaky. Nikdo nevěřil, že bych mohl cestu do 7th Circle přežít, natož uspět! No stalo se

Barroth byl samozřejmě rád, protože můj úspěch přinesl naději. Jenomže to nejtěžší nás teprve čekalo - sám Astaroth. Lenila odběhla k přípravám a Barroth mi popřál hodně štěstí.
Do doupěte Astarotha jsem opět odcestoval s pomocí Lenily a opět jsem přistál uprostřed neznámé lokace. Přede mnou byla zavřená mříž a hra mě informovala, že mezi mnou a Astarothem je celkem 5 mříží a každou budu muset nejprve odemknout. Na jih od mé pozice jsem vstoupil do teleportu, který mě přesunul kousek na jih, kde byly v pěti různých směrech rozmístěny další teleporty. Každý z nich propojuje vzdálenou lokaci v daném směru se středem. Nejde o nijak velké nebo komplikované lokace. Na konci každé z nich je páka a teleport zpět do středu mapy. Na pořadí vlastně nezáleží, protože je potřeba odemknout všechny mříže.
Kousek před Astarothem jsem mohl vybrat jeho pokladnici, ale nic významného jsem nezískal. Levelem jsem se zastavil na 72, k dispozici jsem měl tedy už značnou rezervu bodů (172) a karet bonusů (76). Přesto jsem se rozhodl, že Astarotha zkusím tak, jak jsem. Krom toho nevyspalý, hladový a žíznivý

První pokus mi nevyšel, tak jsem navýšil štěstí kvůli vyšší šanci na kritický zásah, ale během druhého pokusu jsem zjistil, že mnohem větší efekt má využití ohnivých lektvarů. Třetí pokus jsem tedy zkusil opět bez zvyšování statistik a s plnou zásobou lektvarů (15).
Astaroth se po 9 minutách odporoučel ...

Pokud byste čekali nějaký happyend, tak ten se nekonal. Porážkou Astarotha jsem možná Zemi zachránil, ale taky jsem možná jen invazi zpomalil a nyní se na mě (nás) upřou zraky všech těch, co budou chtít Astarotha pomstít. Nicméně lidstvo tímto vítězstvím přeci jen jiskřičku naděje získalo