Ještě před tréninkem (grindem) na další levely, se mi povedlo v Cyclope's Lair přes kyklopa a pavouka projít, jak jsem již popisoval. Pomohly mi k tomu achievement tokeny, které lze vyměnit za oživení postav na místě, kde jste zrovna zemřeli. Cena to není nijak vysoká, protože achievement tokeny se dají snadno sbírat plněním achievementů a jen Daily jich přihrají 10 denně. 5 bodů za oživení je tedy velmi levná věc. Na druhou stranu to není něco, na co je dobré se spoléhat, protože ve hře stále přituhuje a resurrectovat se každý boj by bylo kontraproduktivní. Takový postup by prostě neměl do budoucna smysl. A sestup do Cackling Crypts právě takové nebezpečí ukázal.
Rozhodl jsem se proto pro grind a opravdu mu věnovat každou chvilku, kdy budu mít náladu se do Moonshades vrátit. Zprvu byly cílem jen nové levely, ale po pár dnech se k tomu přidala potřeba zisku zlatých pro upgrade moonstone zkušeností (zrychlený přísun zkušeností). Když se na to podívám nyní zpětně, tak až tak šílené to zase nebylo, problém je ovšem v tom, že hra předpokládá s grindem dále. Není to jen momentální fáze hry, kdy obtížnost skokově navýšila jako třeba finále Wizardry VI nebo klasika Might and Magic I, kde potřebujete vyšší levely jen pro bezproblémový rozjezd hry a pak je vám hra servíruje doslova sama. Moonsshades si prostě jedu tu svou linku nevyrovnaného přísunu zkušeností, kdy dorovnání levelu dalšího dungeonu obnáší hodiny a hodiny grindění v tom, co už máte dávno prošlé.
Jenomže ani dosažení levelu 33 (posun o 10 levelů), se neukázalo nijak spásné, protože postavy samy zůstaly prakticky stejné. Jelikož v Moonshades vylepšujete postavy hlavně pravidelnou obměnou výbavy, tak jste při grindu limitováni i tzv. drop chance a drop rate, tedy parametry, které určují, jak často vám z potvory vypadne loot a jak často bude lepší kvality (legendary předměty mají samozřejmě nízký drop rate). Upgrade abilit nebo odemykání masteries nemá takový efekt, pokud máte nízké statistiky a ty si nezvýšíte, pokud nemáte kvalitní výbavu. Je to zkrátka začarovaný kruh. Díky tomu jsem se rozhodl, že nemá smysl dále čekat a Cackling Crypts prubnu - buďto to vyjde nebo se na Moonshades už definitivně vykašlu.
The Cackling Crypts level 1Z předchozí návštěvy úvodu patra jsem věděl, že pohyb vpřed nebo do stran vzbudí nemrtvé, takže jsme si nejprve museli vybrat, který postup jich vzbudí nejméně, abychom měli šanci je usekat. Místem vstupu do krypty je totiž rozlehlý sál, takže jsme okamžite spatřili šanci v tom, vytvořit si tu místo pro následný taneček okolo sloupů apod. Tím by se problém s nemrtvými výrazně usnadnil. Jenomže v obou protějších rozích stáli ještě nekromanceři, kteří mají jednak nepříjemný útok na dálku (kouzlem) a pak umí "oživit" zrovna zabité nemrtvé. Oživená varianta nemrtvého je sice méně odolná, ale podstatné je, že se rázem ocitnete v přečíslení a to už dobré není. Vybrali jsme si úkrok doleva.

Asi při nás stáli všichni bohové, protože ze země se zvedl jen jeden kostlivec. Vítězství bylo těsné, takže po boji následovala regenerační pauza a po ní pokus postoupit podél zdi o políčko vpřed. V tu chvíli se zvedla ze země mumie a na náš pohyb zareagoval i nekromancer naproti - poslal nám do zad onoho padlého kostlivce. Při boji se mi podařilo nechtěně kliknout na zeď a shodou okolností se za ní objevila skrýš, takže jsme se Shivou mohli alespoň zahučet do úzké chodby a držet si nepřítele jen před sebou. Do hry naskočily i lektvary zdraví. Pokud by opravdu šlo jen o úvodní problém krypty, tak jsme měli pro tuto chvíli relativně velkou zásobu. Chodbička skrýše ovšem odhalila významný taktický prvek, protože nekromancer, který nás ztratil z dohledu, přišel až za námi a v tu chvíli to byl boj jeden na jednoho (ani neměl potřebu oživit padlou mumii). Získali jsme tak důležitý opěrný bod pro náš souboj a za chvilku jsme měli skoleného i druhého nekromancera, čímž jsme se pomalu dopracovali k vytvoření prostoru pro bezpečné provádění combat waltzu.
Fígl úvodního sálu totiž spočívá v tom, že některá políčka obsahují past, která povolá nemrtvé a ta políčka jsou na sebe navázána tak chytře, že při pokusu o úhybný manévr většinou šlápnete na další past, takže za chvilku jste obklopeni haldou nemrtvých. Sálem tedy jde až na úplně první krok projít zcela bezpečně, tedy pokud vynechám nekromancery. Nekromanceři nejsou sami o sobě tak tuzí, ale dva se umí podpořit tím, že se vzájemně oživují. Další problém nastává ve chvíli, kdy oživí poražené nemrtvé v okolí, protože rádius jejich kouzla je dost velký. Úplně nejhorší variantou je, pokud nemrtvé lákáte na jedno místo, kde je pak zabíjíte, protože nekromancer je pak oživí najednou a v tom místě v tu ránu čeká přesila. Ideální je proto nejjprve vyhledat a pozabíjet všechny nekromancery v okolí a pak teprve pozabíjet ostatní nemrtvé (za oživené nemrtvé nejsou ani zkušenosti). Anebo nekromancera zabít dostatečně daleko od takového místa, což je vzhledem ke komplikovanosti krypty zprvu problém.

V úvodním sále se nachází v jedné odbočce socha a u ní ležel svitek s varováním. Socha způsobuje nemoc po následující 4 hodiny, což je poměrně nepříjemné (sníží se statistiky postav). Vedle odbočky je zamčená mříž, kterou otevírá páka na protější stěně sálu. Cesta vede skrze klikaté cestičky do JZ cípu krypty. Je zde opět několik pastí s nemrtvými a hlavně za jednou z mříží byl vidět teleport na mapu světa - ono pověstné světlo na konci tunelu

Bylo zřejmé, že návrat přes teleport nám umožní se vyhnout úvodnímu sálu, takže každá další návštěva už bude výrazně lehčí. Jen kdyby ten teleport nebyl zamčený!
Po chvilce bloudění už nebylo moc co objevovat. Všudypřítomné rakve byly sázkou do loterie, protože z některých posléze vylezla mumie nebo kostlivec, ale díky tomu, že se v těchto prostorách dalo snadno couvat, tak to nebyl problém. Záhadou byla jen uzamčená truhla s pastí, která při vstupu k truhle vyvolala trojici nemrtvých v úzké chodbě za námi (2 pole široká). Naštěstí se nám povedlo kolem nich vykličkovat a utéct do spleti chodbiček. Jedna z pastí v chodbě však vzbudí i nekromancera, takže té je dobré se vyhnout, jinak je to konec. Klíč od truhly se nachází v jiné truhle, leč za zamčenou mříží. Vedle této mříže je výklenek s knihou s dovedností Freeze. Opět nám tu pomohla náhoda, protože jak jsem si pořizoval screenshot knihy, tak jsem nechtěně odhalil další záhadu ...
Před touto mříží je podobně jako před mříží do místnosti s teleportem podivný kruh na zemi. Jedná se o aktivační kruh, který mříže odemyká, ale je potřeba v něm nejprve nějakou chvilku zůstat stát.
Díky tomu jsme měli za chvilku v rukou klíč od mříže dále do krypty a hlavně volnou cestu k teleportu na mapu světa. Poblíž teleportu stojí socha, která umí odstranit případnou nemoc a dále v chodbě je pak zamčená mříž s dalším teleportem. Tuhle mříž lze odemknout později s pomocí příslušné páky. Teleport vede do SV rohu krypty, poblíž vstupu na druhé patro. Je to tedy budoucí zkratka, abychom nemuseli kvůli sestupu do druhého patra procházet skoro celé první patro.

Nově otevřená cesta vede skrze sál plný spinnerů k další zamčené mříži. Klíč se nachází v prostorách na jih v jednom sudu. Cestou jsme ovšem nejprve zkusili další zapastěnou truhlu, takže přesilu nemrtvých jsme museli lákat zpět přes sál se spinnery, což bylo prima

Cesta za mříží se rozdvojuje - nalevo je sál se sochami, cesta napravo vede skrze tajný průchod do menšího bludiště teleportů, ale nic komplikovaného. V bludišti jsme našli jen loot, takže jsem se vrátili k sálu se sochami. Po vstupu do místnosti ovšem nastál problém, protože nás tu začalo něco silně zraňovat. Kousek od vstupu do sálu je přitom na zdi zpráva, která nás varovala před násilím. Velmi rychle nám došlo, oč tu jde:
Postavy musí schovat zbraně do batohu.
Vzhledem k pastem vyvolávajícím nemrtvé to není zrovna ideální řešení, ale po vyčištění prostor na sever od sálu už to není takový problém. Velkým nebezpečím je adamantinová mumie, která se spawnula ve chvíli, kdy jsme přistoupili k zamčené mříži v sále (za mříží je dvojice pák). Tenhle typ mumie je imunní na všechny druhy poranění, takže jsme využili lsti a mumii nalákali do chodby k teleportům. Sami jsme poté využili síť teleportů k tomu, abychom se mumii teleportli daleko za zády. Tím nás ztratila z dohledu a bylo po problému, tedy alespoň prozatím

Chodba nalevo od sálu vede k další zamčené mříži a za ní byla vidět mystická studna. Není to ovšem ta samá studna, co v Mystic Forest, jak jsme později zjistili. Z téhle lze nabrat žlutý lektvar, který je užitečný na úplně něco jiného:
Hození lektvaru na nemrtvé sníží jejich obranné statistiky, adamantinová mumie se tak stane třeba zranitelnou. Čím více lektvarů, tím více se odolnost sníží.
O budoucí potřebě lektvaru nás přesvědčilo množství prázdných lahviček v této části krypty, bohužel, proteď byla mříž zamčená. Ale ani poté to nebyla hned výhra, protože zprvu nebylo vůbec jasné, k čemu ten lektvar slouží. Čekal jsem totiž obdobné použití jako u lektvarů z Mystic Forest.

Severní cesta vedla skrze zamčenou mříž k trojici propadel. Mříž odemkla páka schovaná v jedné slepé uličce, ale propadla byla o něco větší oříšek. Dvě z nich jde projít skrze skryté průchody v okolních stěnách, ale třetí nic takového neumožňuje. Řešení se nachází na dně jednoho z propadel, kde je páka, která ho uzavře. Cesta dále vede okolo další zamčené mříže do sála s další zamčenou mříží a hlavně tu stojí další adamantinová mumie. Mumii jsme odlákali do sálu se sochami a páka u mříže odemkla předchozí mříž.
V nově odemčené části jsme opět narazili na zapastěnou truhlu a další zamčenou mříž. Skrytý průchod vedle mříže nám odhalil páku od mříže k teleportu, který je kousek od teleportu na mapu světa (ona zkratka v kryptě). Na zemi pak ležel ještě recept na lektvar proti nemoci. V chodbách na jih od zamčené mříže byla další páka, která odemyká cestu k mystické studni. Jenomže tím také nastal drobný zákys, protože dlouhou dobu nebylo jasné, k čemu lektvar je a do hry tak vstoupila možnost, že jsme někde minuli nějaký klíč. Zůstaly nám totiž hned dvě zamčené mříže. Naštěstí jsem kryptu nepodcenil a od počátku jsem si jí pečlivě zakresloval na čtverečkovaný papír, což se nyní ukázalo jako velmi užitečné. Nikde se neukázalo nic, co by naznačovalo, že bychom něco minuli.

Klíč k cestě dále vězí samozřejmě v samotných adamantinových mumiích, takže jakmile jsme objevili způsob, jak je zabít, tak se odemkla cesta skrze mříž hned vedle páky od studny. Byla tu hned dvojice klíčů, jeden odemkl zamčenou truhlu a v ní byl klíč od zamčené mříže na východ patra. Cesta skrze ní nás dovedlo do rozlehlého sálu, který nápadně připomínal úvodní sál. A skutečně, je podobně nebezpečný. V SV rohu byla další zamčená mříž, za níž se schovává skrytá místnost s mapou patra a schodiště na druhé patro krypty. Cestou do JV rohu jsme pro změnu minuly pevnou mříž, za kterou byl vidět oltář s dalším moonstone (zvyšuje Drop chance). No a na jihu sálu vede chodba kolem další zamčené mříže do menšího sálu.
V menším sálu jsme objevili páku od mříže v sále se sochami, takže jsme se dostali k další dvojic pák, které odemykají hned dvojici mříží - před malým sálem a před moonstonem. Za první mříží jsme našli artefakt (+20% critical hit damage), ovšem cestu k mříži k moonstone jsme museli nejprve objevit (je tu stejný mechanismus jako u mříží v JZ rohu krypty), tentokrát ovšem odemyká skryté průchody. Jak u artefaktu, tak i moonstone, jsou další páky, které odemykají dvojici mříží k východu z patra.

Nakonec se nám tedy podařilo zdárně projít celým prvním patrem a kupodivu to nebyl až takový problém. Průzkum byl z naší strany tak pečlivý, že mapa patra nám odhalila jen jednu minutou truhlu, ale šlo čistě jen o to, že jsme se v jedné místnosti zapomněli podívat do všech rohů. Z pohledu zkušeností to však opět nebyla žádná sláva. Zisk za zabité potvory je sice velký, ale opět to nedalo na celý level. I když je pravdou, že do levelu 34 už nám mnoho nezbývalo.
The Cackling Crypts level 2Před sestupem na druhé patro krypty jsem docela váhal, protože jsem netušil, co od toho čekat a taky jsem měl docela naditý inventář věcmi, které bych rád prodal. Jenomže peripetie s bojem v sále mě přesvědčily, že nechci riskovat případný problém při zpětném návratu (nekromanceři a adamantinové mumie), takže jsme nakonec po schodech sestoupali o patro níže.

Druhé patro není nijak velké a jsou tu celkem jen 3 souboje, přičemž dvěma se dá klidně vyhnout (opět jde o pasti). Největší výzvou je proto dvojice puzzle v podobě nášlapných plošin. Plošina po sešlápnutí změní nejen svou barvu, ale i barvu plošin v kolmých směrech. Jde přitom o pole velikosti 3 x 3 a základní rozestavení barev je již předem dané (bílá - B nebo fialová - F). Cílem je všechny plošiny obarvit na stejnou barvu, čímž se odemkne cesta dále (poblíž je pro případ nouze i resetovací páka).
První puzzle:
F F F
F F F
B F F
Druhé puzzle:
F F F
B B B
F F F
Jde o logickou hříčku, kdy je potřeba využít specifické nastavení barev a posledním pohybem skončit na prostřední dlaždici. Je jedno, kterou barvu si vyberete, ale je potřeba nejprve vytvořit obrazec jakéhosi panáka, např.
B F B
F B F
F B F
Potom stačí směrem od nohou přes B dojít na prostředek.
Odměnou za průzkum patra je několik truhel s cenným lootem a recept Runestone transmutation. Loot má tu výhodu, že je legendární kvality a odpovídá levelu postav. Zřejmě se toho dá využít i tak, že se sem vrátíte později na vyšším levelu a teprve pak si loot vyzvednete.

Na severu nás po tom všem čekal záhadný teleport, který nám oznámil, že na dalším obsahu hry se stále pracuje
Shrnutí po Cackling CryptsTrochu jsem to čekal, pár náznaků ve hře bylo, ale přesto mě takové "finále" hry zaskočilo. Mapa světa totiž ukazuje ještě 6 dalších lokací a achievementy v pohodě počítají s levelem postav přes 50, takže to samo o sobě naznačovalo, jak bude asi další obsah hry vypadat. Každopádně Cackling Crypts byla zatím asi nejodvážnějším pokusem autora. Je vidět, že s každým dalším dungeonem kvalita hry výrazně stoupá. I s kreslením mi krypta zabrala 5,5 hodiny na první patro, druhé jsem ovšem prolítl za půl hodiny. Odhadem je celková investice času, tedy včetně grindění, tak 45-50 hodin. Výhrady mám pořád stejné, ale pokud autor udrží alespoň nastavenou laťku v kvalitě dungeonů, tak se to skousnout dá.