Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 18:36:39
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Autor Téma: (Elemir) - Moonshades  (Přečteno 23152 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re: (Elemir) - Moonshades
« Odpověď #15 kdy: Březen 31, 2021, 12:53:40 »

The Cursed Catacombs

Heh, pokud jsme si mysleli, že po Forsaken Tunnels bude následovat nějaké odpočinkové patro, tak jsem se více mýlit nemohli :D Katakobmy přitom nejsou na řešení příliš komplikované. Problém je, že jde opět o rozlehlé bludiště a opět tu hrají svou roli hrátky s hledáním klíčů (tentokrát však trošku jiné).

Na počátku patra jsme se objevili v malém sále, kde je léčivá studna, zamčené dveře a socha Dhorodynna s krabičkou na dary. Socha požaduje určité předměty výměnou za klíče, ale o jaké jde předměty, není jasné. K tomu je potřeba patro prošmejdit a najít několik poznámek mrtvých vojáků. Hledání nám významně znepříjemňovali tužší verze ogrů a zombie se svým jedovatým dotykem (tady se výtečně uplatní Dispell). Boje už začaly být opravdu na hraně a párkrát se nám podařilo umřít. Zprvu jsem to řešil respawnem v kovárně, ale časem už raději za achievement tokeny.

Trochu nešťastné je, že vstup na patro se nachází dost daleko od teleportu do kovárny, takže zpětný návrat z Blacksmith znamenal, že jsme se k soše museli probíjet přes značný kus patra. Časem tohle naštěstí trošku pořešili ukryté místní teleporty. Boj je přitom nutný, protože dary pro sochu vypadávají samozřejmě i z nepřátel.

Poznámka: v téhle fázi už jsem malý inventář prostě nezkousl a zakoupil jsem 1300 gemů. Byla to neskutečná úleva. Sice jsem už předtím využil rozšíření truhly za gemy, které jsem nasyslil z achievementů (přes 200 gemů), ale v truhle pak skončilo dost věcí pro craftění, takže to můj problém moc nevyřešilo :)

Dary pro sochu jsou:

Spoiler: ukázat
modrá houba, srdce ogra, přesýpací hodiny a ruka zombie

Každý správný dar poskytne klíč a kolem se objeví několik zombií. Teprve s klíči má smysl začít obíhat dveře (jenom si ještě pamatovat, kde všechny jsou :)), což nakonec vede k odemčení uzavřené sekce mapy na SV, kde se nachází vstup do dalšího dungeonu. Tím ovšem místní peripetie nekončí, protože katakomby obsahují několik skrytých místností, které jem nemínil nechat neodhalené :) Jenomže tentokrát už to bylo o dost těžší, neboď textura zdí se opět změnila a na řadu přišly hrátky se světlem (kdyby si družina mohla alespoň zapálit pochoděň ...). Katakomby byly také po dlouhé době místem, kde jsme narazili na sochu, která vyžaduje semínko pro sklizeň.

V SZ části patra se také nachází další Okrimův teleport, které vede opět k bossovi. Tento Furious Golem je však trošku jiný a místnost navíc obsahuje jedové pasti, takže kombinace golemova útoku a otravy nás rychle poslal k zemi. Necháme si to na někdy jindy ;)

The Gloomy Caverns

Gloomy Caverns slibují na úvod velkou změnu prostředí, ale je to jen zdání. Jeskynní chodba nás po chvilce zavedla na nádvoří kamenné stavby. Do cesty se nám tentokrá postavili kostlivci level 15 a dva typy beholderů.

Nevýhodou Gloomy Caverns je fakt, že jsou rozlehlé, komplikované a mapu jsme našli skoro až na konci. Na nádvoří je naštěstí teleport, takže není nutné patro prozkoumávat v kuse, což vlastně ani nejde (za chvilku vysvětlím). Zprvu není moc možností, kam se vydat. Buďto nás zastavili zamčené dveře nebo pasti (ohnivá podlaha a chodba zaplněná jedovatými výpary). Oboje dvoje je bez patřičných buffů smrtící. Nj, ale kde ty buffy sebrat?

Jediná možná cesta nás tak zavedla kolem ohnivé pasti do míst, kde jsme občas museli chtě nechtě šlápnout do louže jedu. Tahle forma jedu není naštěstí tak nebezpečná, takže jsme se pomalu a po pár bojích dostali k podivnému náhrobku s povědomou mlhou - ano Cruel Wolf. Z truhly jsme si mohli vyzvednout speciální kalich. Shiva si přitom na náhrobku přečetla, že kdo donese kalich do Cruelovi hrobky, tak bude odměněn požehnáním. Následovala proto cesta na druhé patro Tomb of Cruel Wolf a položení kalichu na hrob skutečně odkrylo tolik hledanou skrýš. Krom pokladů jsme v ní našli haldu ingredincí a recept na lektvar ochrany vůči jedu.

Ingrediencí bylo přesně na dvě dávky, takže jsem ani na chvilku nezaváhal a v Blacksmith si vyrobil hned dvě lahvičky. S tím jsme se vrátili do Gloomy Caverns a pod vlivem ochrany jsme prošli chodbou s jedovatými výpary (lektvar zaručuje po určitou dobu imunitu). Díky tomu jsme se dostali na druhou stranu zamčených dveří, které jsme pákou otevřeli. V tu chvíli už nás jedová chodba nemusela zajímat.

Cesta dále se však opět zkomplikovala, protože se několikrát větví a opět jsme narazili na další zamčené dveře. V jedné z chodeb je však možné najít sochu poskytující ochranu proti ohni, takže díky tomu jsme mohli konečně projít ohnivou pastí a získat alespoň jeden z klíčů. Poté následovalo další pendlování, které zastavilo až v puzzle v pokoji dalšího neznámého mága. Z polic s knihami jsme získali dost užitečných knížek pro craftění. Při tom všem šmějdění jsme přišli na to, že stěna naproti krbu je zřejmě skrytý vstup do další místnosti, ale nebylo jasné, jak jí otevřít. Po nějaké době dumání jsem začal řešení tušit, ale přehlédl jsem jeden detail:

Čistě zkusmo jsem zjistil, že do polic lze knihy i vracet, ale smysl to má jen u police vedle skrytého průchodu, protože ta jediná má popis, že je určena pro knihy o síle (Power). Stačí tedy do ní zasunout knihu Power a stěna se odsune.

Nachytal jsem se tedy na poměrně triviální věc, ale budiž mi omluvou, že ten popisek nebyl tak zřetelný. Nakonec bych si toho všiml, ostatně ono by mi ani nic jiného nezbylo :D

V tajné místnosti jsme našli klíč, který odemkl poslední část patra a tím i cestu dále. Jenomže to bych přeskočil jednu klíčovou událost. Při hledání řešení záhady s pokojem mága jsem narazili v jednom potemnělém sále na podivné zvuky. Nejprve jsme si všimli zářícího portálu a teprve poté náš zrak spočinul o něco níže ... na něco, co leželo na podlaze ...

V první chvíli jsem si myslel, že je to drak, tak jsme se kolem něj proplížili a zmizeli v přilehlé chodbě. Při druhé cestě kolem jsme se odvážili až k němu a šli se podívat na portál. Jenomže v blízkosti portálu nás to záhadně zraňovalo. Drak přitom dál spal, tak jsme do něj zkusili píchnout mečem, ale to jaksi nešlo. Hm, Shiva si po chvilce dumání všimla, že má v inventáři knihu o jazycích draků, kterou jsme někde asi našli, tak namísto dloubnutí zkusila na draka promluvit. Heh, a ono to zabralo :)

Sol'Mound ovšem není skutečný drak, je to tzv. trytagon. Poslal ho sem z Aesthyrie jeho mistr, že tu má na nás počkat, aby nás požádal o pomoc s mistrovým plánem. Bude to akorát vyžadovat nalezení určitých surovin. Pokud mu pomůžeme, odmění nás speciálním očarováním. Ale jak už to bývá, ani jedna z komponent nám nic neříkala a asi ani dlouho nic říkat nebude. S hlavou plnou myšlenek jsme sestoupali do dalšího dungeonu a dokonce jsem si ani nevšimli, že nemáme doprozkoumané celé patro.

The Fearsome Crypt

Jakoby nestačilo, že máme hlavu plnou Sol'Moundovo požadavku, teď jsme se ještě ke všemu ocitli skoro v úplné tmě! Co bychom najednou dali za klasické bludiště stěn! Krypta totiž sestává ze čtyř opravdu rozlehlých prostor se sníženou viditelností, takže v první chvíli je orientace hodně ztížena. Do toho jsme museli podstoupit tuhé střety s nemrtvými a různými pastmi v podobě teleportů a spinnerů.

Je to vskutku ponuré místo a museli jsme postupovat velmi opatrně. Po nějaké době bloudění, kdy jsme obcházeli obvodovou stěnu, se nám podařilo zahučet do části s klasickým bludištěm stěn. Krom nemrtvých to tu hlídala dvojice dalších potvor (pavouci a enti). Po nálezu první páky se začalo konečně blýskat na lepší časy.

Cílem krypty je odemknout s pomocí pák všechny mříže, čímž se propojí všechny části patra a je možné mezi nimi volně procházet. Na různých mítech krypty se pak ukrývá čtveřice klíčů, kterými lze odmeknout mříže v úvodní části krypty. Tím jsme se dostali k truhlám ve kterých byl klíč od Mystic Forest (ten, o kterém nám pověděl Thimal ve Forgotten Cemetery) a předmět s názvem The Nascent Night's Stolen Gem (jeden z předmětů pro ).

Tím by se dalo říci, že máme první část hry zdárně za sebou ... anebo ne? :D

Shrnutí za druhou část průchodu hrou

Časově jsem se posunul na nějakých 18 hodin, což je asi trošku v rozporu s tím, jak popisuji průchod složitějšími lokacemi hry. Ono to popravdě na papíru vypadá hůře, než to ve skutečnosti je. Klíčem je totiž zkoumat patro pokud možno v kuse, protože jakmile jsou všechny potvory vybité, tak už mě nic nezdržuje (klid na hledání skrytých místností apod.). Naopak, pokud nechám potvory respawnout, tak musím ty boje podstupovat stále dokola, jako tomu bylo např. u Cursed Catacombs. Tuhost potvor už přitom začíná být více vidět a jsem zhruba na pomezí toho nechat ty postavy ještě být nebo se už začít zabývat učením a zvyšováním dovedností.

Skoková změna v obtížnosti mě vcelku překvapila, ale vysvětluju si to tak, že nejde o původní autorův zájem. Hra se postupně po stránce obsahu rozvíjí, takže jak autor nabíral zkušenosti, tak byl čím dál odvážnější v implementaci různých prvků. Ostatně pořád je lepší mít skutečný obsah a ten pak ladit, než mít jen nápady v hlavě a nic z toho. Jsem vlastně i celkem rád, protože zprvu hra působila opravdu jako dungeon pro úplné začátečníky. Takhle to má i správnou míru výzvy.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #16 kdy: Duben 01, 2021, 13:12:16 »

Před postupem do další lokace jsem si musel nejprve uspořádat inventář a pořešit pár drobností, jako např. dohledat zbylé dvě tajné místnosti v Gloomy Caverns a Fearsome Crypt. Největší problém byly ty v Gloomy Caverns, protože jde o místo, které ani není vidět na automapě. Předtím jsem tu už dvě místnosti s truhlami našel, ale nevšiml jsem si, že na další zdi je další louče nakřivo (spínač). Ne vždy je to pootočení louče úplně zřetelné, obzvláště v temnějších chodbách.

Dalším bodem ke splnění byla návštěva Forgotten Cemetery, protože jsem měl už nasbírané všechny suroviny pro mága Thimala. Odměnou nám byla lebka Zorzilos. Oproti Uzulathovi, který zajišťuje podporu bojových dovedností, má Zorzilos blíže ke klerickému/paladinskému supportu (vzhledem k původu lebky celkem nečekaný efekt).

U lebek se píše, že krom přebírání zkušeností z boje mohou získávat zkušenosti i konzumací určitých předmětů, ale zprvu mi nebylo jasné, jak je to myšleno. Čekal jsem, že půjde o nějaké extra předměty, ale hra ve skutečnosti myslí běžnou výbavu. Praktikuje se to tak, že si v inventáři kliknete na požadovanou lebku a na její portrét začnete přetahovat jednotlivé kousky výbavy. Čím vyšší kvalita výbavy, tím více zkušeností to lebce přinese. Možná jsem se po tom měl pídit dříve, protože namísto toho, abych podřadný loot vyhazoval, tak sem jím mohl krmit Uzulatha.

A nyní začíná ta pravá zábava ...

The Mystic Forest

Pomalu jsme se skrze Forgotten Cemetery přesunuli na počátek lesa a zastavili se u zamčené brány. Rudá záře, která k nám z lesa pronikala, působila dosti zlověstně, takže jsem jen s velkou nechutí popadl klíč ve tvaru lebky a příblížil se s ním k bráně. Ale co to? Nikde ani známka po klíčové dírce. Na čele mi vyrazil studený pot a hlavou se mi honily nejrůznější myšlenky, co jsme sakra v kryptě přehlédli? Thimal přeci mluvil jen o klíči. Fajn, zkusíme se ho optat. Thimal nám ovšem nic neřekl a tak nezbylo než dojít znovu k bráně a zkusit si ji lépe prohlédnout i s blízkým okolím.

Brána je po obou stranách lemována dvojicí soch. Nalevo gargoylou, napravo kostlivým rytířem. Napravo poblíž stromů se pak nachází ještě kamenný sloupek, ale ani na něm nebylo nic podezřelého. Tenktokrát jsem se však nenechal rozhodit, jako s knihou v Gloomy Caverns, takže jsem pečlivě proklikával různé části brány a stejně tak jsem zkoušel na různé části brány pokládat klíč z krypty. Nic z toho však nezabralo. Pak jsem omylem při klikání trošku ujel a klikl jsem na hlavu gargoyly. Objevila se nepatrná aura a záře v lese změnila barvu na blankytnou modř! Další klik změnil barvu do zelena a další pak opět do červena. Zkusil jsem to ještě jednou a při zelené barvě se na sloupku objevila klíčová dírka.

Cesta v lese však moc daleko nevedla. Z jedné uličky na nás vyběhl rozezlený ent, který nám už dal docela zabrat (level 22, my level 17), takže začalo být zřejmé, že hra nám začíná obtížností výrazně utíkat. Kousek dál po cestě je mýtinka se sochami a další gargoylou. Po zkušenostech s bránou bylo jasné, že barva lesa bude hrát mnohem významnější roli, obzvláště když umí odhalit detaily, které jiné barvy kryjí. Zkusil jsem proto přepnout barvu zpět na červenou a kousek od brány se najednou ukázala cestička na jih.

Výhra je to jen částečná, protože les se ukázal jako další bludiště a tentokrát i dost nebezpečné. Museli jsme si dávat velký pozor, abychom na sebe nevylákali více potvor, protože hrozilo reálné nebezpečí, že nás obklíčí. Bojovat přitom s entem namístě bylo dost riskantní. I boj s postupným ústupem nebyl ideální, ne vždy se nám podařilo útoku vyhnout a rány to byly vskutku bolestivé. Odměnou za průzkum nám však byl železný klíč. Ovšem zase nám k tomu chyběla patřičná klíčová dírka :)

Přepnutí lesa do modré vytvořilo pro změnu cestičku na sever od vstupní brány, která vede okolo studny se záhadnou magickou tekutinou. Tekutinu je možné nabrat, tedy pokud by bylo do čeho a tady jsem lehce zaváhal. Vzpomněl jsem si, že kovář v Enchanted Labyrint prodává prázdné láhve, ale nechtělo se mi nyní les opouštět. Nebyl jsem si totiž jistý, co by se stalo po respawnu a rozhodně jsem nechtěl všechny potvory porážet znovu. Šli jsme proto dále.

Konečně jsem našli další bránu a kousek od ní, směrem na jih, se rozkládal opuštěný tábor s další gargoylí hlavou. V táboře jsme navíc našli teleport. Modrá barva lesa ovšem žádné další cestičky neodkryla. Oproti tomu zelená barva odkryla cestu na jih od tábora, která vede k další zamčené bráně, ale klíč jsme po cestě nenašli. Přepnutí do červené odkrylo cestičku kousek od brány před táborem a ta nás dovedla k dalšímu železnému klíči. S ním jsme se v zelené barvě vrátili k bráně na jih od tábora a mohli jsme spokojeně pokračovat dále.

Před námi se otevřela JZ část lesa, ve které jsme dle očekávání našli další gargoylu. Cesta k ní však byla trnitá, protože se nám podařilo dostat se 2x do pasti a bez achievement tokenů to prostě nešlo (nechtěl jsem riskovat ztrátu postupu). Zdejší část lesa se zdá poměrně stabilní, protože jsme další bránu našli celkem snadno. A co více, v rohu lesa ležel na zemi svitek mapy! :) Nicméně přepnutí do červené barvy odkryje malou mýtinku s truhlou se zlatým klíčem, přepnutí do modré pak malý výklenek s truhlou se stříbrným klíčem. Zlatý klíč otverítá první bránu, stříbrný hned bránu vedle ní.

Najednou bylo vše veselejší, protože cesta druhou bránou nás po chvilce zavedla k východu z lesa, jenomže radost nám během chvilky zkazil fakt, že cesta je uzamčená. Vrátili jsme se tedy kousek zpět, doprozkoumat poslední kousíček lesa. Obě lesní brány jde obejít ještě z druhé strany, kde je mříž a za ní truhla. Výborně, klíč bude v některé z nich. Jenomže páky, které mříže otevírají, byly zablokované - jednu omotaly kořeny, druhá vrostla do kamene. V zlé předtuše jsem si musel podrbat hlavu, souvislost s magickou studnou na počátku lesa mi došla hned, ale přesto jsme raději nejprve párkrát vyzkoušeli na kořeny fireball :)

Nu což, museli jsme zpět do tábora a teleportem do Enchanted Labyrint. Preventivně jsem nakoupil raději hned 6 prázdných lahviček a směrem od Forgotten Cemetery jsme se přes úvodního enta prosekali až ke studni. Obsah tekutiny se nabírá náhodně, buďto se podaří nabrat fialovou tekutinu nebo modrou tekutinu. Tady se ukázala má prozíravost s nákupem většího počtu lahviček, protože obě barvy se nám nepodařilo nabrat hned.

Fialová tekutina zdárně zahubila kořeny, modrá pak rozežrala kámen. Obě páky jsme tedy osvobodili a mohli se konečně dostat k oběma truhlám. První obsahovala Fossilized Hydra Tear (předmět pro Sol'Mounda) a druhá klíč ke dveřím z lesa. Za dvěřmi nás čekal vstup do dalšího dungeonu.

A co teď?

Cesta z Mystic Forest vede skrze odemčené dveře do Maze of the Damned, ale stačil pouhý jeden boj, abych zjistil, že naše šance jsou ještě bídnější. Naším protivníkem byl kyklop na levelu 25, takže hra zas o další 3 levely utekla. Zkusil jsem se ještě další hodinu potloukat po volitelných dungeonech apod., abych alespoň zaokrouhlil level postav na 18, ale pořád tu byl před námi rozdíl 7 levelů. I kdybych Maze dal, tak je jasné, že další lokace opět minimálně o 3 levely uteče. Zkušenostní rozestup mezi levely je naneštěstí už docela velký, grinděním jde o hodiny a hodiny hraní, protože není moc na čem grindit (skáče to pomalu).

Maze of the Damned jsem dokončil za 1:45 hodiny, a když k tomu připočtu úvodní půlhodinku, tak jsem zhruba na 20 hodinách celkového času. Skončil jsem tedy s postavami na levelu 18 a poměrně zaostávající výbavou. Problém výbavy je totiž v tom, že level nalezených předmětů se odvíjí od levelu samotné oblasti. Pokud budu prozkoumávat lokaci level 15, budu nacházet předměty okolo levelu 15. V Mystic Forest mi bohužel navíc padaly jen předměty obyčejné kvality.

Pro klid duše jsem se rozhodl, že zkusím efektivitu grindění a pokusím se přinejmenším dorovnat Mystic Forest, tedy dosáhnout na level 22. Zabralo mi to 4,5 hodiny!! Zprvu jsem využil lesa a entů hned v první části, což dává cca 2000 xp za respawn, ale pak jsem díky úkolům musel do Cursed Catacombs a všechny zombie v okolí teleportu vycházejí na cca 1000 xp, přičemž zombie lze porážet rychleji a tím pádem za stejný čast podstoupím více respawnů. Kdybych měl po ruce něco, co mi znásobí xp (ne, nabitý moonstone kupovat opravdu nebudu), tak je to mnohem lepší. Jenomže ingame buffy jsou časově velmi omezené a lektvar je navíc docela drahý.

Bohužel se tak stalo něco, čeho jsem se už chvilku obával. Bylo by hezké, kdyby Moonshades fungoval jako klasický dungeon, ale tohle opravdu mnohem více připomíná MMORPG. Nemyslím si, že by to byla bota v balancingu, je to očividně záměr. Pokud bych teď v levelupu pokračoval, tak vzhledem k rostoucí náročnosti potřebných xp bych tentokrát za stejný čas udělal je 3 levely. Dorovnal bych tak akorát Maze of the Damned. Herní čas se tedy začíná neůměrně natahovat a začínám zvažovat, jak se k tomu postavit. Rozhodně jsem neplánoval hrát dvě MMORPG najednou. Jedna věc je totiž grind kvůli xp a druhá je grind kvůli výbavě, který bude násobně ještě delší. Ani craftěním bych si nepomohl, protože na to množství obsahu a poražených nepřátel zas nějak oslňujícími zásobami neoplývám :) Asi jsem se s deníčkem příliš unáhlil :D

Každopádně nemá smysl, abych tu popisoval rutinu. Ve chvilkách volna a podle toho, jak budu mít náladu, tak se zkusím prokousat postupně dále. Pokud bych našel nějaké rozumné řešení, tak se o něj samozřejmě podělím.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #17 kdy: Duben 01, 2021, 16:36:19 »

Ještě nejásejte, sice se mi podařilo projít o kousek dál, ale už jsem raději ohledně odhadu postupu hrou obezřetnější. Tentokrát jsem měl kliku, že to nejhorší nás čekalo hned na začátku, takže cokoliv dalšího už vypadalo podstatně lehčí :)

The Maze of the Damned

Maze je poměrně komplikovaný dungeon na popis, protože se v podstatě jedná o jedno velké puzzle. Budu se proto nejprve věnovat popisu, co kde leží, protože bez toho by to nedávalo smysl.

Vstup do dungeonu se nachází v JV rohu a vede do čtvercové místnosti, ve které jsou 4 sloupy a po obvodu 8 dveří zamčených dveří. Každé dveře jsou přitom lemovány nějakým reliéfem nebo sochami. Když to vezmu odspoda směrem od schodiště a podle směru hodinových ručiček, tak nalevo od schodiště jsou dveře lemované dvojicí mečů (dveře č. 1). Vedle nich jsou dveře se sochami s meči směrem nahoru (dveře č. 2). Tím máme jižní stěnu komplet. Na západní stěně jsou dveře lemované dvěma štíty (dveře č. 3) a vedle nich jsou dveře lemované čtveřicí mečů (dveře č. 4). Mezi dveřmi 3 a 4 je zvláštní dvojice soch (vojáci s rukou v povelu stůj). Na severní stěně jsou dveře lemované meči zapíchnutými v kostrách (dveře č. 5) a dveře lemované lebkovými totemy (dveře č. 6). No a konečně na východní stěně jsou dveře se sochami s meči směrem dolů (dveře č. 7) a dveře zcela bez lemování (dveře č. 8). A tím jsme opět u schodiště.

Středové sloupy budu značit jen směry: JZ sloup obsahuje teleport na mapu světa, SV obsahuje zamčenou mříž a před ní je socha, která něco očekává. JV sloup obsahuje skryté dveře a za nimi je páka, která otevírá dveře č. 8. SZ sloup má také skryté dveře, ale za nimi je jen truhla s lootem. Na několika sloupech jsou přitom klíčové dírky, takže nalezené klíče se pak vkládají do nich (klíčová dírka je vždy naproti příslušným dveřím).

Poznámka: socha před zamčenou mříží zřejmě souvisí s jinými sochami v dungeonech, které očekávaly jakési semínko pro budoucí sklizeň. Zatím nemám ponětí, co je klíčem k řešení tohoto úkolu, ale socha v Maze of the Damned je asi poslední a za mříží bude nejspíše finální odměna.

Chodbu za dveřmi č. 8 hlídá rozzuřený kyklop. Čelní boj s ním je ztráta času, ale podařilo se nám ho vylákat do místnosti se sloupy a pak jsme si kolem jednoho sloupu zahráli na honěnou :) Je potřeba udržet rytmus, protože kyklop disponuje mocným úderem, který když zahájí, tak už s ním taky zasáhne a hooodně to bolí. Boj chvilku trvá, protože kyklop má docela vysokou odolnost proti fyzickému útoku. Na konci chodby je pak teleport do místnosti, která je plná kostlivců a v jejím středu stojí goblinní šaman. Šaman je hodně nebezpečný, protože ovládá silná kouzla a zprvu je chráněn nezranitelností. Měli jsme co dělat, abychom boj ustáli. Potíž je totiž v těch kostlivcích, jinak bychom se pokusili do sálu naběhnout přímo a kolem šamana už bychom to nějak uběhali. Jenomže kostlivci jsou level 22-23, takže jejich zásahy taky bolí :)

V místnosti jsou dveře do pracovny, kde se náhodně obnovuje kniha statistik, což by mohlo být do budoucna dobré, ale co jsem zjistil, tak všechny tyhle obnovitelné zdroje mají cooldawn několik hodin. Teoreticky bych tu mohl savnout a pak v pravidelných intervalech nahrávat a farmit, ale zůstanu raději jen u teorie. Dále za vstupní místností je chodba, kde se v truhle nachází The Token of Endless Metamorphosis (poslední předmět pro Sol'Mounda) a v další truhle je klíč od dveří č. 4. Za jednou stěnou je pak skrytý teleport zpět ke dveřím. Uf, zatím to vyšlo. I kdybychom se dál nedostali, tak máme alespoň komplet předměty pro Sol'Mounda.

Za dveřmi č. 4 je několik menších místností plných trollů, ale souboje šly kupodivu dobře a navíc to vynáší dost xp. V místnosti kousek za dveřmi je také sousoší, tentokrát dvojice bojovnic s meči směrem dolů. Na několika místech jsou tu krom toho zátěžové plošinky a na zdech poblíž nich je vždy zobrazená runa. Úplně na konci této části je páka a runový nápis Okrim. Páka resetuje sešláplé plošinky.

Asi nemá smysl to schovávat, účel plošinek je nejspíše jasný: sešlápnout je v pořadí run slova Okrim. Jedna runa je sice nečitelná, ale to by neměl být problém :)

Vyřešením tohoto puzzle se otevřely dveře č. 3 a za nimi byl další rozzuřený kyklop. Sehráli jsme s ním stejnou hru jako s prvním kyklopem. Prostor za dveřmi je mnohem složitější než v předchozím případě a chodbičky jsou plné kostlivců. V SZ cípu je další podivné sousoší - dvojice bojovnic s měči směrem nahoru. Zhruba uprostřed této části je pak celá šestice soch.

Cílem tohoto puzzle je sochy natočit do stejných poloh, jako jsou prezentovány na nalezených sousoších. Směr pohledu je od východu na západ.

Další vyřešené puzzle odsunulo mříž na jihu, kde je truhla s klíčem ke dveřím č. 2.

Za dveřmi č. 2 nás uvítal černý pavouk. Na stěně je páka a za další zdí zamčené dveře. Páka ovšem neotevírá tyto dveře, ale otevírá dveře č. 1. Za nimi je podobné bludiště jako za dveřmi č. 3, ale je zde pro změnu halda golemů. Cílem je najít dvojici pák, které křížově vypínají pilové pasti na podlaze. Za jednou z těchto pastí je pak na zdi páka, která otevírá zamčené dveře v předchozí místnosti. Za nimi je opět bludiště chodeb, tentokrát plné pavouků, a úplně na konci je truhla s klíčem od dveří č. 7.

Chodba za dveřmi č. 7 se hemží gobliny a v jednom sále čeká další šaman. Tentokrát byl sám, takže jsme naběhli přímo k němu a před kouzly uhýbali. Za chvilku mu vypršela ochrana a pak už to byl snadný cíl. První šaman byl zatím opravdu nejtužší souboj, který jsme tu svedly. Na konci této části je dvojice truhel, každá obsahuje jeden klíč - levá truhla do dveří č. 6, pravá truhla do dveří č. 5.

Za dveřmi č. 5 je kyklop a pár zombií. Cestu dále však blokují zavřené dveře. Museli jsme proto do dveří č. 6, za kterými je také kyklop a kousek od něj beholder. Podařilo se nám naštěstí vylákat jen kyklopa. Beholderů je jinak v této části mnohem více, ale při boji se dá s úspěchem využít křivolakých chodbiček, kdy jsme se před útoky kryli za rohy. Na jednom konci této části je zamřížovaná místnost s pákou a teleportem. Na druhém konci je pak volně dostupný teleport, který skrze další menší místnost s teleporty vede do místnosti za mříží. U dvojice teleportů v menší místnosti je akorát potřeba dávat pozor, protože je tu spinner, takže při vstupu do vratného teleportu to na první pohled vypadá, že se teleportuje mezi různými místnostmi. Přitom jste ale pořád v té samé.

Páka odblokovala dveře v části za dveřmi č. 5, která opět představuje bludiště. Je tu halda zombií, ale brzy jsme mohli zajásat - v rohu větší místnosti ležela mapa :D Teď už nám byla houby platná, navíc jsme díky vlastní pečlivosti objevili všechny poklady a skryté místnosti i bez ní. Přímo na severu Maze jsme se skrze tuto část dostali ke schodišti do Tombs of Terror.

Trénink? Děkuji, zatím ne.

Chvilku jsem zvažoval, že právě uzrál ten správný čas na trénink dovedností, ale dřívější testy mi ukázaly, že efekt dovedností není tak výrazný, jak bych čekal. Mnohem větší roli hraje v Moonshades výbava. Nejspíše proto mi to s netrénovanými postavami stále ještě prochází. Je tedy pravdou, že základem úspěchu je nenechat se zasáhnout, protože pak se dá v pohodě bojovat i s tužšími nepřáteli. Popř. rozumně využívat terén křivolakých chodeb. Nejhorší tedy obvykle bývá začátek patra, kdy si musím vytvořit manévrovací prostor. Pokud je tuhá potvora navíc zrovna na začátku, tak pak je to zas o kus náročnější. V Maze of the Damned mi asi nakonec ty 4 levely přeci jen pomohly, protože kyklopové jsou sice level 25, ale pak jsou tu i potvory v rozmezí levelů 22-24. Nakonec to tak hrozné nebylo a Maze zabralo jen 1,5 hodiny.

Nicméně jak jsem psal v úvodu. Jásat by bylo zatím předčasné, protože postup do Tomb of Terror ukázal, že hra poskočila o dva levely. Zachránil mě teleport umístěný nedaleko vstupu. Stihl jsem zabít akorát jednoho ještěráka a prohlédnout si okolí. Teoreticky by stačilo, pokud bych družinu vylevelil taky jen o dva levely, což by tak časově náročné nebylo, ale ještě uvidím.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #18 kdy: Duben 02, 2021, 18:19:30 »

Když jsem si včera myslel, že bych přeci jen mohl zatnout zuby a po 1-2 levelech denně ty postavy vylepšovat, tak jsem ještě netušil, jak hluboce jsem se v chápání systému levelování zmýlil. V jednu chvíli to vypadalo, že odskoky levelů jsou víceméně konstantní, protože od levelu 18 jsem potřeboval několikrát po sobě jen 20k xp na další level. Po levelu 21 to však skočilo na 30k a na level 24 už to bylo 70k. Pohnul jsem se tedy o pouhý level a jsem v třetině k levelu 24. Tímhle tempem prostě nemám šanci dohnat levely dalších dungeonů. Každý dungeon totiž ve výsledku poskytuje celkem málo xp, takže to opravdu celé směřuje k úmorné rutině, která by trvala týdny. A moc by tomu nepomohl ani nabitý moonstone. V tomhle je Moonshades na hony vzdálený klasickým dungeonům.

V průběhu grindění jsem si všiml, že zkušenostní zisk z potvor s každým mým dalším levelem klesá, takže jsem to protřídal návštěvami The Pit a včera jsem si znovu skočil i do Wild Lair, kde jsem se dostal až někam na 16. úroveň. To už na mě nabíhaly potvory level 31-34, takže jsem si mohl udělat představu, jak bych asi obstál v ostatních dungeonech. Tedy jak dlouho dokážu s nižším levelem uspět - zda-li jsem vůbec schopný projít Tombs of Terror apod. Ostatně celé tohle zjištění mě docela zklamalo a dohnalo mě to k pokusu Tombs of Terror prubnout, nakonec vždyť nemám co ztratit.

The Tombs of Terror

Ne nadarmo je v názvu této lokace množné číslo, protože Tombs of Terror je dvouúrovňový dungeon. Pro obě patra přitom platí, že jsou plná skrytých místností a mapu jako obvykle najdete jako vždy až na konci, takže to chce výjimečnou pečlivost. Jsou takto ukryty i důležité klíče (první patro) nebo páky (druhé patro).

Místní osazenstvo tvoří ještěráci, na prvním patře do levelu 27, na druhém je to až level 30 + boss na levelu 31. Krom ještěráků jsou tu i pavouci, ale s nimi je boj celkem snadný. Taktika pro první patro je jednoduchá, protože místo okolo teleportu je prostorný sál, takže dvojici ještěráků poblíž teleportu je snadné vodit dokolečka a postupně usekávat. K teleportu se dá přitom snadno dostat i cestou z Maze of the Damned, stačí se od schodiště rozeběhnout doleva a na konci chodby za roh. Podobně jsme se vypořádali i s dalšími třemi šupináči a zůstal nám krásně zabezpečený prostor.

Chodba napravo od schodiště totiž končí dvojicí uzamčených mříží a mříže jsou i na severu sálu s teleportem. V sálu je pak na jedné stěně čtveřice pák a v jednom rohu je polorozbořená zeď (družina k tomu má komentář, ale se stěnou nejde zatím nic dělat).

První nápověda se nachází v slepé chodbě na severu sálu (vedle dvojice mříží). Chodba vede do ještěrácké kuchyně, kde se povaluje svitek jedné z obětí. Vztahuje se ke čtveřici pák, ale naznačený postup nestihl pisatel ověřit.

Svitek zmiňuje, že páky nejspíše fungují ve dvojicích a výsledek jejich nastavení je potřeba pokaždé jít zkontrolovat. Funkční nastavení je zleva: dolů, dolů, nahoru, nahoru.

Páky kupodivu neovládají ani jednu mříž na severu sálu, ale vztahují se k mřížím na východě. Čtyři jsou proto, že chodba za mřížemi nakonec končí další dvojicí mříží, takže každá páka vlastně ovládá právě jednu mříž. Ve skryté místnosti nově odemčené části patra je černý klíč a cesta dále vede v kombinaci s dalšími skrytými místnostmi až ke dveřím do svatyně. Uvnitř je hned trojice ještěráků, ale opět to vyžaduje postupný úhyb chodbou zpět a postupné usekávání. Chodba naštěstí není složitá na zapamatování, takže jsme bez problému odcouvali až do sálu s teleportem, kde padl poslední ještěrák. Sál je prostě jistota. Z oltáře jsme si poté sebrali základní verzi moonstone poškození a v okolí jsme vybrali skryté truhly.

Ve výklenku vedle oltáře je další nebožák se svitkem s poznámkou, u které mě doslova zamrazilo. Nikoliv z důvodu toho, co se mu přihodilo, ale z důvodu toho, co bylo na tom papírku napsáno. Nemohl jsem si nevšimnout, že jsme z jedné truhly vytáhli magické lektvary ze studny v Mystic Forest a taky pár prázdných lahviček. Svitek popisoval volbu dobrovolníka, který se vrátí do lesa pro magickou podporu ... přesně něčeho takového jsem se už párkrát obával :) V tu chvíli mi taky docvaklo, k čemu ty lektvary budou dobré a úspěšně jsem si to ověřil. Jenomže za chvilku bylo zřejmé, že s jedním lektvarem si nevystačíme :D

Ano, ten modrý rozežral polorozbořenou stěnu na jihu sálu.

Co naplat, vystřelili jsme z dungeonu rovnou do Forgotten Cemetery pro další prázdné lahvičky a s nimi pak do Mystic Forest k magické studni. Prozíravě jsem si nabral dostatek lahviček, jednak kvůli náhodnému plnění modrým nebo fialovým lektvarem, a pak také kvůli tomu, kdyby těch lektvarů bylo potřeba opravdu hodně (a dobře jsem udělal!). Po návratu jsme si vyčistili jen okolí teleportu, východní chodba se svatyní byla definitivně pořešena.

S lektvarem jsme pořešili cestu dále a ta nás dovedla do místnosti s dalším nebožákem. Kousek nad ním byla páka a vedle něj ležel svitek s poznámkou o trojici pák a jejich nastavení. Někde kolem jsme našli další klíč. Páka nad tělem otevírala pravou mříž na severu sálu a v místnosti za ní byla zmiňovaná trojice pák. Nastavili jsme je podle uvedeného návodu a otevřela se nám cesta dále na sever skrze levou mříž.

Zleva: nahoru, nahoru, dolů.

V této části jsme konečně našli mapu patra a v jedné skryté místnosti nás čekaly hrátky s teleporty a jeden souboj se strážcem. Díky němu jsem zjistil, že ještěráky lze snadno vodit kolem sloupu, takže není nutné s nimi obcházet příliš široké kolečko. Tím se boj o něco zrychlí. Já byl v tomto popravdě opatrný, protože se mi ve hře už stalo, že potvoráci sloupy normálně procházeli, takže namísto úhybného manévru jsme jim vlastně vletěli přímo do rány. Nicméně pokud je ještěráků více vedle sebe, tak je potřeba dávat pozor, abyste toho posledního při obíhání zase nepředběhli, jinak se dostanete do pasti. Předchozí nalezený klíč tu pak odemyká mříž k truhle s dalším klíčem.

V SZ rohu patra je podezřele přebujelá vegetace, kterou je potřeba vhodným způsobem odstranit. Výhodou je poté fakt, že ještěráci nedokáží přes zbytky vegetace projít a je možné je tak usekat mnohem snadněji. Cílem nově objevené chodby je truhla s dalším klíčem. S oběma klíči se dá poté otevřít dvojice mříží přímo na severu a odtud už je to jen pár krůčků ke schodišti na další patro.

Druhé patro

Při pohledu na křižovatku přede mnou jsem zatrnul, protože jsem si v první chvíli myslel, že jsem se nějakým zázrakem ocitl pod schodištěm z Maze of the Damned. Je to ovšem skutečně jiné patro, byť to úvodní rozložení chodeb je stejné :) Bohužel, po obou stranách jsme po chvilce narazili na ještěráky level 29-30, takže jsme si nedokázali vytvořit dostatečný manévrovací prostor.

Rozhodl jsem se, že to nevzdáme a na pomoc si přivoláme nějaké dovednosti. Neměl jsem v plánu do čehokoliv dávat body, takže jsem postavám jen patřičné dovednosti odemknul a přiřadil do rychlých slotů. Shivu jsem naučil Blind a oba pak Brutal Strike. Zvýšilo to naše šance a opravdu jsme s tím ještěráka v chodbě na východě udolali. Kousek dále už jsme mohli zajásat, protože nám Všemohoucí do hry přihrál malou místnost se sloupy :D Další taktiku už tedy nemusím popisovat.

Podobně jsme si mohli časem vypomoci i v západní části patra, kde je navíc studna zdraví u ní se nám hodil ještě jeden lektvar z magické studny. Druhé patro nemá teleport ven, takže jsem byl opravdu rád, že jsme ho dali v kuse. Postup je jednoduchý. Ve východní části je čtveřice zamčených dveří a další jsou v západní části. Různě po patře je pak trojice pák které otevírají trojici dveří na východě (čtvrté odemyká klíč). Za nimi je sál s místním bossem a v sále je páka od západních dveří a další zamčené dveře. Za dveřmi na západě je pro změnu páka od zamčených dveří v sále s bossem a za nimi je teleport k východu z patra.

V truhle v sále byl ability runestone, což je reliktová surovina pro craftění, jinak jsme tu vlastně nic zajímavého nenašli. Když už jsem však u těch artefaktů, tak sem rovnou doplním i další info. Včera se mi povedlo přijít na kloub sochám očekávajících sklizeň. No, celé je to trošku jinak:) Já se bohužel nachytal na ten popisek, takže hned první soše jsem podbízel různé suroviny, přitom ona je to socha dočasného bonusu a vyžaduje něco jiného (škoda, že to ve hře není někde vysvětlené). Ovšem socha v Maze of the Damned je úplně jiná a mezi tyhle nepatří:

Souvisí totiž s úkolem pro Sol'mounda, neboť jako dar tu slouží The Seal of the Bloodnesty League.

Uvnitř truhly je pak relic, podobný úlomkům krystalů od Kikdrada. S těmito předměty se zachází tak, že se v inventáři rozkliknout a pomocí ozubeného kolečka se přidají do sbírky artefaktů. Teprve pak se projeví jejich vliv.

Ale teď ještě něco k herním časům Pokus o expení mi zabral 3 hodiny, plus hodina na Wild Lair. První patro hrobky bylo zhruba 2 hodiny a pak hodina na druhé patro. Když to celé sečtu, tak jsem v podstatě na 30 hodinách. Mám v plánu prubnout ještě Cyclope's Lair, všiml jsem si, že teleport by mohl být vcelku rychle dostupný, ale moc šancí si už tentokrát nedávám.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #19 kdy: Duben 02, 2021, 21:22:52 »

Stalo se přesně to, co jsem očekával, Cyclope's Lair je konečná. Dokázal jsem to utaktizovat skoro až na konec, ale pak jsem musel chtě nechtě čelit zblízka pavoukovi a kyklopovi, což při těch jejich levelech byla otázka chvilky. Nemám šanci je usekat. Lair není nijak komplikované, tak to vezmu jen v rychlosti.

The Cyclope's Lair

Lair sloužilo jako vězení, takže první část u schodiště je plná vězeňských cel a naproti schodišti je vidět uzamčený teleport. Cely lze otevírat s pomocí pák na zdech, což je ostatně nutné, protože hned v těch prvních je skrytá chodba a v ní klíč od pracovny vedle teleportu. V pracovně je zajímavá poznámka na nějaký lektvar a hlavně tu je páka od mříží k teleportu (tím jsme pořešili snadnou možnost návratu skrze mapu světa).

Na konci prvního vězeňského bloku jsou dveře, které lze otevřít (cestou k nim lze minout jiné, které otevírá páka na zdi podobně jako mříže cel). Kombinací odkrytí skrytých míst a mříží se dá vytvořit manévrovací prostor pro tužší souboje, ale zprvu je potřeba pozabíjet pár pavouků, co z cel vylezou.

Za otevřenými dveřmi je vnitřní teleport a kyklopové. Těm se dá utéct právě teleportem, který vede jen na konec souběžné chodby, kde je prima zídka na obíhání. Hned jsme si to mohli vyzkoušet, protože i tady jsou dva kyklopové. Cílem je ovšem další vězeňský blok, který končí uzamčenou mříží. V jedné z prvních cel je přitom skrytá chodba do bludiště za vězeňským blokem.

Je tu halda potvor, ale jako náhodou je tu i jedna čtvercová místnost se sloupem :) Jedna z chodeb pak vede do velkého sálu se sochou, odkud se dá skrytou chodbou propojit s pracovnou. Našel jsem tu i prima artefakty. V bludišti je také schovaná páka od zamčených mříží v druhém vězeňském bloku.

V nově otevřené části je o poznání menší změť chodeb, které vedou na jedné straně do velké prostory s teleporty. Čistě náhodným zkoušením jsem se dostal k batohu s klíčem, ale jinak s těmi teleporty asi nic jiného vymyslet nejde (zkoušel jsem to pak i systematicky, ale opravdu to nemá jiný smysl).

Poznámka: Moonshades má oproti Beholderům v případě mapování teleportů jeden velký handicap - nelze pokládat předměty na zem.

Druhá z odboček, vedle místnosti s teleporty, vede k samostatnému teleportu, který nás přenesl ke svitku s mapou a bohužel také kousek od pavouka s kyklopem. Není šance tu kamkoliv ustupovat, takže po pár ranách nás kyklop s přehledem umlátil.

Průzkum kupodivu nebyl tak dlouhý, ke kyklopí stopce jsem se dostal po 1,5 hodině a podle toho, jak jsem se stihl orientovat, tak mi zbývá opravdu jen kousek mapy. Další půlhodinu jsem zkoušel ještě teleporty, jestli to náhodou nemá nějaká zadní vrátka, ale jak jsem již psal, nemá. Mohu tedy s klidem říci, že po 32 hodinách celkem souvislého hraní jsem se dostal do bodu, kdy to opravdu bez grindu nepůjde.

Asi nemá smysl z toho nijak smutnit, i kdybych doupě kyklopů prošel, tak by mě bezpochyby čekal další a ještě tužší dungeon. A podle mapy světa by za doupětem kyklopů mělo být ještě dalších 6 dungeonů! To opravdu nemá smysl, vždyť jsem se ani tak přes level 24 nedostal, pořád mi chybí dost zkušeností :D

Já to asi zítra shrnu a hru pošlu k ledu. Nevadí mi, že to tak dopadlo, ostatně co jsem asi tak mohl od mobilní hry čekat? Vadí mi, že těch 30 hodin jsem mohl věnovat jiné hře, která by si to zasloužila mnohem více.

IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #20 kdy: Duben 03, 2021, 11:58:07 »

Shrnutí

Přes pavouka s golemem jsem se nakonec dostal s pomocí oživení skrze achievement tokens, vyšlo mi to akorát na dvě oživení (10 kousků tokenů), první kolo jsem ustál na lektvarech. Tohle samozřejmě není žádná běžná, natož přijatelná strategie, jen jsem chtěl prostě patro dokončit a podívat se na začátek Cackling Crypts. Přihrálo mi to dovednost resurection (kniha na vstupu do krypty), což se může hodit, pokud sem tam do Moonshades ještě zavítám, ale hlavně jsem podle obsahu Cackling Crypts poznal, že jsem se vůbec nemýlil. Takových soubojů jako byl kyklop s pavoukem je tu na začátku hned několik, čímž mě opustila jakákoliv naděje a chuť, že bych to přeci jen mohl prubnout. Nemohl, tohle už jsem věděl od Mystic Forest, jen jsem ten konec zbytečně oddaloval.

Moonshades se zdatně maskuje za něco, čím ve skutečnosti není. Zprvu mě to ani nevadilo, spojení prvků MMORPG a krokovacího dungeonu je něco, co by i tak působilo zajímavě. Vzpomněl jsem si přitom na Dungeons & Dragons Online: StormReach, který v porovnání s Neverwinterem přinesl dosti slušný singleplayer zážitek, protože o přítomnosti ostatních víte jen v hubech (osady, města apod.). Navenek to pak působí jako jakákoliv jiná D&D hra. V kulisách MMORPG si tak hrajete na svém písečku a nijak nepřicházíte o iluzi, že zrovna vy jste ten hrdina, co spasí zdejší svět. Proč tedy neodstranit MMO část úplně a k tomu to ještě napasovat na krokovací dungeon?

Protože řada prvků MMORPG je pro běžného hráče otravných. Jmenovitě nesmylně pojatý grind. Přitom si všimněte, že v deníčku jsem tuhle část dlouho zmiňoval jako nepovinnou stejně tak lov achievementů. Je to z toho důvodu, že zkušenostní křivka zprvu kopíruje level potvor v jednotlivých dungeonech, takže přísun zkušeností a lepších předmětů vám neustále zajišťuje vyrovnanou obtížnost. Navíc si vemte, že jsem se prakticky nemusel učit žádné dovednosti, jako by byly ve hře úplně zbytečné. Jenomže zkušenostní křivky vždycky začínají vyrovnané, důležité je až to, jakou mají nastavenou strmost a přesně to začalo být vidět v Mystic Forest. Křivka požadovaného levelu a křivka přísunu zkušeností se od sebe začaly hodně rychle vzdalovat. Najednou už přísun zkušeností ze zabitých potvor nestačil ani na jeden level.

Zkušenosti za zabíjení potvor se navíc odvíjí od vašeho levelu, takže jakmile vám level přeci jen naskočí, tak z těch samých potvor už vám začne plynout méně zkušeností. V tu chvíli právě příchází na scénu běžný MMO grind (ne, opravdu si neplést s grindem v klasických dungeonech). MMO grind je nastavený tak, aby vás "zabavil" klidně na týdny a měsíce. Navíc tady vám neutíká začátek, tady vám utíká hned celý obsah a to až do konce hry! Moonshades má pro tohle několik nástrojů, jakými jsou arcane dungeony, The Pit anebo se může stále dokola potloukat po jednotlivých dungeonech, které prolézáte stále dokola až do té míry, že obsah přestanete vnímat. Pocit imerze, kontinuita příběhu atd. jde najednou do kytek. Na druhou stranu, tohle jsou přesně ty aktivity, které se perfektně hodí na mobilní zařízení a v rámci ukrácení času je bez problému podsupujete. Musíte na to ovšem chtít přistoupit, což bude pro klasického kobkaře většinou problém.

RPG část je totiž nastavena tak, že ty postavičky samy o sobě nehrají podstatnou roli. Levelupem se nijak nevyvíjí a i ty dovednosti působí spíše jako dobrovolné perky, které vám sem tam vypomůžou, ale spolehnout se na ně nedá. Kdyby se mi cooldawny nabíjely takhle pomalu v Neverwinteru, tak s tím asi praštím :) Navíc tu chybí větší diverzita mezi postavami. Zprvu jsem si myslel, že masteries nahrazují povolání, ale když jsem se na ně časem podíval blíže, tak oni ve skutečnosti postavy moc nerozvíjejí, pořád tak nějak hrajete s dvojicí univerzálů. Největší vliv tu má výbava, která je ovšem vázaná na level postavy. Zprvu tedy musíte grindit kvůli levelu postav a pak grindíte (lootíte) kvůli lepší výbavě, která sem tam z něčeho vypadne (nízký droprate). Celý čas grindění se tak ještě více natáhne.

Pro mě osobně je potíž opravdu v tom, že hra se zprvu tváří jako klasický dungeon a zvládá to předstírat opravdu dlouho. Jediné co mi pilo krev hned ze začátku, byl malý odkládací prostor, což je u MMORPG klasika. Nakonec tedy těch pár drobných pustíte, takže první investice do hry je na světě. Do hry ovšem neinvestujete proto, abyste se jí za pár dní nedohranou smázli. Jakmile pak v Mystic Forest zjistíte, že vám level potvor začíná nebezpečně utíkat, tak se začnete poohlížet po způsobu rychlejšího expení. Zatím jste přeci viděli, že počet xp na další level už je stejný, takže když ty zkušenosti zdvojnásobíte, tak to půjde 2x rychleji a zas tak hrozné to nakonec nebude (ano, hodilo by se zakoupit patřičný moonstone). Jenomže po několika dalších levelech zjistíte, že počet požadovaných zkušeností není konstantní, ale naopak začíná ještě rychleji utíkat. Sakriš, co teď, vždyť už jsem zaplatil tolik, jak za běžnou hru ...

Podstatné je, nenechat se na tohle nachytat ;) Moonshades je bohužel typická free to play hra dneška, která nahazuje háčky a zkouší vás chytnout (naštěstí jsem v ní nechal jen 360 Kč). Přitom to zprvu vypadalo opravdu nadějně. Ono i když se nechytnete na vidinu rychlejšího postupu, tak přijde na řadu špatný pocit z nedokončené hry. Vemte si, že jsem v té hře utopil přes 30 hodin a teď nad ní jednoduše zlomím hůl a zapomenu, že kdy existovala? Ve svém herním životě jsem nedohrál jen málo her. I to co jsem dříve z nějakého důvodu nechal, tak k tomu jsem se časem vrátil a dokončil to. Každé tohle rozhodnutí je těžké, jenomže klasické hry prostě fungují jinak a to i v případě různých úletů, kdy taky můžete na dlouhé hodiny vypnout mozek a jen automaticky opakovat secvičenou sekvenci. U Moonshades však nevidím rozumný důvod, proč to chtít překousnout.

Díky jiným MMORPG dokážu dost dobře odhadnout, co mě čeká a za to mě ta hra opravdu nestojí. Jsou však lidé, kteří to skousnout dokážou, nebo jim ta rutina naopak bude vyhovovat. To že to nesedne mě, je něco jiného, to ještě automaticky neznamená, že by Moonshades byl špatnou hrou. Na asetovku v Unity3D je velmi hezky udělaná, má celkem slušný příběh a mít lepší vývoj postav a expení, tak by to byl fajn dungeon klasického střihu. Ty předpoklady prostě má.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #21 kdy: Duben 07, 2021, 18:05:06 »

Podle původního plánu jsem se přesunul do fáze vypnutí a expím přesně dle nálady, kdy si párkrát po sobě zopakuji Maze of the Damned, nebo jednu z nepovinných výzev (odemkl jsem si např. The Pit až do úrovně 25, ale z něj už padají věcí pro level 29, takže pro mě zatím nepoužitelné).

Jsem akorát trochu zmatený z několika věcí okolo expení. První je podivný schod v expení postav, protože na level 26 bylo potřeba 50k zk, což je najednou méně, než tomu bylo předtím (70k na level 25). Od té chvíle to zase skáče celkem rovnoměrně (60k na level 27, 70k na level 28, 90k na level 29 ...).

Další věcí je nerovný poměr dělení zisku xp u postav, kdy první postava vždy získává o pár xp více. A není to tím, že by dávala poslední ránu, to se počítá jen do statistik zabitých potvor. Když pak kouknu na celkový součet xp dané postavy, tak rozdíl mezi oběma je pořád +/- stejný (500 xp - Shiva byla jeden čas chvilku mimo akci, protože mi zemřela kousek před odchodem do kovárny, tak Elemir expil sám).

Poslední "záhadou" okolo expení, které jsem si všiml už při kompletaci dostupných úrovní The Pit, je konkrétní zisk xp z dané potvory, protože i to se zdá náhodné. V jednu chvíli to dokonce vypadalo tak, že závisí na tom, která z postav uštědří potvoře poslední ránu. Jedna a ta samá potvora může dát 200 xp, ale taky klidně jen 100 xp. Když jsem však sledoval celkový (souhrnný) zisk xp z Maze of the Damned, tak je to pokaždé zhruba 5800 na postavu (probíhám jen 1/2 patra). Pochopil bych, kdyby se to odvíjelo od levelu postav, ale tak to není.

Jinak pokud jde o expení v Maze of the Damned, tak probíhám úroveň s golemy, pavouky, kostlivci a troly. Vyjde to zhruba na 10 minut a v porovnání s celým dungeonem to má nejlepší poměr xp/čas. Potvory už pro mě nejsou tak tuhé, jako na počátku, protože se mi postupně obměňuje výbava. Celé patro jinak dává zhruba 13000 xp.

Vzhledem k tomu, že mi narostly finance na necelých 180k, tak jsem zkusil upgradovat moonstone zkušeností. Došel jsem postupně až na +30%, což ve výsledku znamená 7500 xp za kolečko. Mnohem lepší by bylo +60, ale na to si budu muset vydělat (kolečko v Maze mi na lootu přihraje cca 3500 zlatých). V tuhle chvíli jsem usoudil, že nákup moonstone zkušeností za drahokamy je asi dobrý kup a opravdu se vyplatí udělat to co nejdříve na počátku hry. Mě osobně je to sice proti srsti, protože moonstones jsou součástí úkolu, takže jde o herní odměnu, ale to postupné piplání (upgrade od 1) je přeci jen zbytečnost, které je lepší se vyhnout. Trošku se totiž obávám toho, že než si vydělám na kompletní upgrade, tak už Maze nebude z pohledu expení moc významné.

Skončil jsem tak prozatím na levelu 28 a na level 29 mě čeká plných 12 koleček v Maze :) Abych nezapomněl, při tom všem jsem ke svému zármutku zjistil, že drop rate je ve hře opravdu mizerný. Blbé je to kvůli craftění, protože jsem si bláhově myslel, že bych si vypomohl runami s bonusem k xp, ale výroba kvalitních run je kaskáda pyramid, kdy 4 kousky horší kvality dají 1 kousek lepší kvality a tak stále dokola (4 uncommon na 1 rare, 4 rare na 1 epic ...). Runu ze socketu navíc nelze vyndat neporušenou, automaticky o ní přijdete, takže se mi nevyplatí cenné runy dávat do současné výbavy, o které vím, že jí za chvilku začnu zase obměňovat.

Edit: tak poměr rozdělení zkušeností mezi obě postavy se možná určuje podle statistiky Luck, tedy už mě to před nějakou dobou napadlo, protože svou náhodností to tomu celkem i odpovídá :D
« Poslední změna: Duben 07, 2021, 19:31:26 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #22 kdy: Duben 10, 2021, 18:39:13 »

Pomalu jsem se dosoukal na level 33 a stalo se přesně to, co jsem očekával - levelování celkem jde, ale obměna výbavy silně vázne. Ty levely jsou tím pádem v mém případě jen kosmetická záležitost. Kousek před levelem 33 se mi povedlo nasbírat 190k zlatých, takže jsem mohl upgradnout moonstone zkušeností na úroveň 9 (+60% zkušeností). Byl to docela problém, protože jak se můj level navyšoval, tak mi v Maze padalo čím dál méně lootu a díky tomu jsem měl i stále menší a menší přísun peněz z odprodeje. Skončil jsem u nějakých 1500 zlatých za kolečko.

Zkušenosti za potvory mi jsou stále záhadou, ale začínám si myslet, že každá lokace má konstantní počet xp, které v ní lze získat, a ty se pak rozpočítají na jednotlivé potvory v oblasti. V Mystic Forest je třeba za pavouky a kostlivce výrazně více xp než v Maze a přitom jsou o 2 levely slabší. Celkový zisk z lesa je však jen okolo 9500 xp. Maze tak zůstává stále nejlepší volbou v poměru xp/čas.

Podobně podivným způsobem pokračuje levelování postav:

na level 30 je potřeba 100k xp (720 000 xp celkem)
na level 31 je potřeba 120k xp (840 000 xp celkem)
na level 32 je potřeba 150k xp (990 00 xp celkem)
na level 33 je potřeba 150k xp (1 140 000 xp celkem)
na level 34 je potřeba 130k xp (1 270 000 xp celkem)
na level 35 je potřeba 180k xp (1 450 000 xp celkem)
na level 36 je potřeba 150k xp (1 600 000 xp celkem)

Vůbec nevím, co od toho dále čekat, snad po levelu 34 nebude zase nějaký vysoký odskok.

Zkusmo jsem si na levelu 32 zaběhl i do Cackling Crypts a už jsem byl schopný ustát jednoho z kostlivců, nicméně by to přeci jen chtělo ještě pokračovat v obměně výbavy. Další levelování už budu asi kombinovat Maze a Cyclopes' Lair, aby mi taky konečně začalo něco rozumného padat. Chtěl bych to dotáhnout alespoň na level 35, než se pokusím pokračovat.

Edit: začal jsem postupně doplňovat, co se děje dále a je to opravdu jaksi neodhadnutelné :)
« Poslední změna: Duben 13, 2021, 21:27:40 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Karol13

• Mladší člen
  • **
« Odpověď #23 kdy: Duben 10, 2021, 21:44:50 »

Čo sa týka levelov, nerobil som si poznámky, ale som na lvl 34 a NEXT LEVEL je 1,450,000 (keďže si ale vôbec nepamätám, koľko som mal pri dosiahnutí 34 levelu, je to polovičná informácia)

Ohaľadom XP rozdielov : sú passivy, predmety, a najčastejšie runy, ktoré zdvíhajú XP bonus (aj keď často len o pár percent, alebo desatín percenta). Inak by mali dostávať XP obaja pol na pol.

Len pre zasmiatie: ja som si za celý ten čas (aspoň pol roka) hru ne-update-oval, a až keď si písal o "daily achievements" a ja som akosi netušil wocogo, tak som si pozrel zoznam APP na update a fakt, bolo to tam. A zrazu hra vyzerala inak (okrem mnohých nových truhlíc, u druhého kováča pribudli aj mapy lokácií, ktoré predtým neboli k dispozícií, a ten rytier u prvého kováča teraz predáva hovadinky za tie Achiev tokeny.

A tam myslím by asi aj bol kľúč k úspešnému prekonaniu ťažkých lokácií, lebo na získanie tokenov až tak strašne veľa grindovať netreba (daily quests vedia dať desiatky tokenov a ak ich spravím poctivo tak je to celkom veľa muziky za málo peňazí)

Čo je v kontraste práve k tomu perpetuálnemu vylepšovaniu itemov... kde viaznú aj spôsoby recyklácie aj rastú náklady na upgrade nových. A to ani nerátam s tým, že fanatické zlepšovanie itemov by vyžadovalo finálny upgrade až na relic, kedy obetujem 1x legendary + 5 vzácnych prísad... a relic sa mi vygeneruje... bez toho aby som mohol rozhodnúť, či chem prsteň, meč, či štít...
A keďže legendary veci sa len tak nepovaľujú po dungeonoch, treba ešte rátať s mergovaním 4x rate / epic. Forge rune také drahé nie sú, ale znova vám padne nový predmet náhodne. A aj keď nová verzia má možnosť "retry" za 'len' 2 gemy alebo kopu zlata, stále to veľmi celý proces predražuje.
A TIER upgrade runy sú nie len drahšie, ale treba ich minúť sedem, osem alebo až daväť. PFFF!

Preto aj na leveli 30+ som nosil ešte niektoré predmety o levelu 10-20.
A to ani nevravím o knihách, ktoré sú pekne vzácne, a extrahovať ich von z predmetu je celkom problém, a ak som nahádzal knihy do prstenu level 9 a teraz už mám nový prteň level 33, tak všetkým knihám môžem dať zbohom.

Takže mi zostáva mať k hre čisto sebecký vzťah, a to: hrať ju len ak mách na ňu chuť!
A ako ju casuálne hrám, zbieram aj toekny, zlato a collectables.

A až budem chcieť prekonať OP súpera, od rytiera si kúpim BOOST letkvary, čo trvajú 10 minút.. a dúfať že to postačí.
Vymakať si predmety na RELIC + max level by potrebovalo extrémny grind alebo reálne prašule.

P.S. tiež ma 'potešilo', že z dôvodu neskorej implementácie achievementov tie "all time" achievs sú celkom mimo. Napríklad achiev "získaj total 150000 zlata" som mal asi ne 20% aj keď som reálne mal asi 2x toľko.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #24 kdy: Duben 10, 2021, 22:34:41 »

To mi jako informace zcela postačí, protože já ty přechody napsané mám, takže na level 35 to bude 180k zkušeností :) Postavy opravdu nedělí xp přesně půl na půl, ve výsledku je to však jedno, protože celkový zisk je nakonec konstantní. Možná je to chybka nějakého výpočtu, který zaokrouhluje.

Upgrade na relic mohu provádět zcela libovolně, ale nevyplatí se mi plácat suroviny, když nemám pořádné legendary předměty (hodně jich mám ještě okolo levelu 20). Naštěstí to není taková krize, nakonec jsem do Cackling Crypts sestoupil a on ten začátek je v podstatě past, kterou je třeba pochopit a pak už ty boje jdou.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #25 kdy: Duben 11, 2021, 14:17:02 »

Moonshades je asi za mnou ... :) Nastala trošku nečekaná situace, byť jsem s ní asi počítat mohl - Moonshades je nedokončený! :D Každopádně The Cackling Crypts se ukázaly jako velmi zajímavé místo, takže večer sepíšu souhrn.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #26 kdy: Duben 13, 2021, 13:38:34 »

Ještě před tréninkem (grindem) na další levely, se mi povedlo v Cyclope's Lair přes kyklopa a pavouka projít, jak jsem již popisoval. Pomohly mi k tomu achievement tokeny, které lze vyměnit za oživení postav na místě, kde jste zrovna zemřeli. Cena to není nijak vysoká, protože achievement tokeny se dají snadno sbírat plněním achievementů a jen Daily jich přihrají 10 denně. 5 bodů za oživení je tedy velmi levná věc. Na druhou stranu to není něco, na co je dobré se spoléhat, protože ve hře stále přituhuje a resurrectovat se každý boj by bylo kontraproduktivní. Takový postup by prostě neměl do budoucna smysl. A sestup do Cackling Crypts právě takové nebezpečí ukázal.

Rozhodl jsem se proto pro grind a opravdu mu věnovat každou chvilku, kdy budu mít náladu se do Moonshades vrátit. Zprvu byly cílem jen nové levely, ale po pár dnech se k tomu přidala potřeba zisku zlatých pro upgrade moonstone zkušeností (zrychlený přísun zkušeností). Když se na to podívám nyní zpětně, tak až tak šílené to zase nebylo, problém je ovšem v tom, že hra předpokládá s grindem dále. Není to jen momentální fáze hry, kdy obtížnost skokově navýšila jako třeba finále Wizardry VI nebo klasika Might and Magic I, kde potřebujete vyšší levely jen pro bezproblémový rozjezd hry a pak je vám hra servíruje doslova sama. Moonsshades si prostě jedu tu svou linku nevyrovnaného přísunu zkušeností, kdy dorovnání levelu dalšího dungeonu obnáší hodiny a hodiny grindění v tom, co už máte dávno prošlé.

Jenomže ani dosažení levelu 33 (posun o 10 levelů), se neukázalo nijak spásné, protože postavy samy zůstaly prakticky stejné. Jelikož v Moonshades vylepšujete postavy hlavně pravidelnou obměnou výbavy, tak jste při grindu limitováni i tzv. drop chance a drop rate, tedy parametry, které určují, jak často vám z potvory vypadne loot a jak často bude lepší kvality (legendary předměty mají samozřejmě nízký drop rate). Upgrade abilit nebo odemykání masteries nemá takový efekt, pokud máte nízké statistiky a ty si nezvýšíte, pokud nemáte kvalitní výbavu. Je to zkrátka začarovaný kruh. Díky tomu jsem se rozhodl, že nemá smysl dále čekat a Cackling Crypts prubnu - buďto to vyjde nebo se na Moonshades už definitivně vykašlu.

The Cackling Crypts level 1

Z předchozí návštěvy úvodu patra jsem věděl, že pohyb vpřed nebo do stran vzbudí nemrtvé, takže jsme si nejprve museli vybrat, který postup jich vzbudí nejméně, abychom měli šanci je usekat. Místem vstupu do krypty je totiž rozlehlý sál, takže jsme okamžite spatřili šanci v tom, vytvořit si tu místo pro následný taneček okolo sloupů apod. Tím by se problém s nemrtvými výrazně usnadnil. Jenomže v obou protějších rozích stáli ještě nekromanceři, kteří mají jednak nepříjemný útok na dálku (kouzlem) a pak umí "oživit" zrovna zabité nemrtvé. Oživená varianta nemrtvého je sice méně odolná, ale podstatné je, že se rázem ocitnete v přečíslení a to už dobré není. Vybrali jsme si úkrok doleva.

Asi při nás stáli všichni bohové, protože ze země se zvedl jen jeden kostlivec. Vítězství bylo těsné, takže po boji následovala regenerační pauza a po ní pokus postoupit podél zdi o políčko vpřed. V tu chvíli se zvedla ze země mumie a na náš pohyb zareagoval i nekromancer naproti - poslal nám do zad onoho padlého kostlivce. Při boji se mi podařilo nechtěně kliknout na zeď a shodou okolností se za ní objevila skrýš, takže jsme se Shivou mohli alespoň zahučet do úzké chodby a držet si nepřítele jen před sebou. Do hry naskočily i lektvary zdraví. Pokud by opravdu šlo jen o úvodní problém krypty, tak jsme měli pro tuto chvíli relativně velkou zásobu. Chodbička skrýše ovšem odhalila významný taktický prvek, protože nekromancer, který nás ztratil z dohledu, přišel až za námi a v tu chvíli to byl boj jeden na jednoho (ani neměl potřebu oživit padlou mumii). Získali jsme tak důležitý opěrný bod pro náš souboj a za chvilku jsme měli skoleného i druhého nekromancera, čímž jsme se pomalu dopracovali k vytvoření prostoru pro bezpečné provádění combat waltzu.

Fígl úvodního sálu totiž spočívá v tom, že některá políčka obsahují past, která povolá nemrtvé a ta políčka jsou na sebe navázána tak chytře, že při pokusu o úhybný manévr většinou šlápnete na další past, takže za chvilku jste obklopeni haldou nemrtvých. Sálem tedy jde až na úplně první krok projít zcela bezpečně, tedy pokud vynechám nekromancery. Nekromanceři nejsou sami o sobě tak tuzí, ale dva se umí podpořit tím, že se vzájemně oživují. Další problém nastává ve chvíli, kdy oživí poražené nemrtvé v okolí, protože rádius jejich kouzla je dost velký. Úplně nejhorší variantou je, pokud nemrtvé lákáte na jedno místo, kde je pak zabíjíte, protože nekromancer je pak oživí najednou a v tom místě v tu ránu čeká přesila. Ideální je proto nejjprve vyhledat a pozabíjet všechny nekromancery v okolí a pak teprve pozabíjet ostatní nemrtvé (za oživené nemrtvé nejsou ani zkušenosti). Anebo nekromancera zabít dostatečně daleko od takového místa, což je vzhledem ke komplikovanosti krypty zprvu problém.

V úvodním sále se nachází v jedné odbočce socha a u ní ležel svitek s varováním. Socha způsobuje nemoc po následující 4 hodiny, což je poměrně nepříjemné (sníží se statistiky postav). Vedle odbočky je zamčená mříž, kterou otevírá páka na protější stěně sálu. Cesta vede skrze klikaté cestičky do JZ cípu krypty. Je zde opět několik pastí s nemrtvými a hlavně za jednou z mříží byl vidět teleport na mapu světa - ono pověstné světlo na konci tunelu :) Bylo zřejmé, že návrat přes teleport nám umožní se vyhnout úvodnímu sálu, takže každá další návštěva už bude výrazně lehčí. Jen kdyby ten teleport nebyl zamčený!

Po chvilce bloudění už nebylo moc co objevovat. Všudypřítomné rakve byly sázkou do loterie, protože z některých posléze vylezla mumie nebo kostlivec, ale díky tomu, že se v těchto prostorách dalo snadno couvat, tak to nebyl problém. Záhadou byla jen uzamčená truhla s pastí, která při vstupu k truhle vyvolala trojici nemrtvých v úzké chodbě za námi (2 pole široká). Naštěstí se nám povedlo kolem nich vykličkovat a utéct do spleti chodbiček. Jedna z pastí v chodbě však vzbudí i nekromancera, takže té je dobré se vyhnout, jinak je to konec. Klíč od truhly se nachází v jiné truhle, leč za zamčenou mříží. Vedle této mříže je výklenek s knihou s dovedností Freeze. Opět nám tu pomohla náhoda, protože jak jsem si pořizoval screenshot knihy, tak jsem nechtěně odhalil další záhadu ...

Před touto mříží je podobně jako před mříží do místnosti s teleportem podivný kruh na zemi. Jedná se o aktivační kruh, který mříže odemyká, ale je potřeba v něm nejprve nějakou chvilku zůstat stát.

Díky tomu jsme měli za chvilku v rukou klíč od mříže dále do krypty a hlavně volnou cestu k teleportu na mapu světa. Poblíž teleportu stojí socha, která umí odstranit případnou nemoc a dále v chodbě je pak zamčená mříž s dalším teleportem. Tuhle mříž lze odemknout později s pomocí příslušné páky. Teleport vede do SV rohu krypty, poblíž vstupu na druhé patro. Je to tedy budoucí zkratka, abychom nemuseli kvůli sestupu do druhého patra procházet skoro celé první patro.

Nově otevřená cesta vede skrze sál plný spinnerů k další zamčené mříži. Klíč se nachází v prostorách na jih v jednom sudu. Cestou jsme ovšem nejprve zkusili další zapastěnou truhlu, takže přesilu nemrtvých jsme museli lákat zpět přes sál se spinnery, což bylo prima :) Cesta za mříží se rozdvojuje - nalevo je sál se sochami, cesta napravo vede skrze tajný průchod do menšího bludiště teleportů, ale nic komplikovaného. V bludišti jsme našli jen loot, takže jsem se vrátili k sálu se sochami. Po vstupu do místnosti ovšem nastál problém, protože nás tu začalo něco silně zraňovat. Kousek od vstupu do sálu je přitom na zdi zpráva, která nás varovala před násilím. Velmi rychle nám došlo, oč tu jde:

Postavy musí schovat zbraně do batohu.

Vzhledem k pastem vyvolávajícím nemrtvé to není zrovna ideální řešení, ale po vyčištění prostor na sever od sálu už to není takový problém. Velkým nebezpečím je adamantinová mumie, která se spawnula ve chvíli, kdy jsme přistoupili k zamčené mříži v sále (za mříží je dvojice pák). Tenhle typ mumie je imunní na všechny druhy poranění, takže jsme využili lsti a mumii nalákali do chodby k teleportům. Sami jsme poté využili síť teleportů k tomu, abychom se mumii teleportli daleko za zády. Tím nás ztratila z dohledu a bylo po problému, tedy alespoň prozatím ;)

Chodba nalevo od sálu vede k další zamčené mříži a za ní byla vidět mystická studna. Není to ovšem ta samá studna, co v Mystic Forest, jak jsme později zjistili. Z téhle lze nabrat žlutý lektvar, který je užitečný na úplně něco jiného:

Hození lektvaru na nemrtvé sníží jejich obranné statistiky, adamantinová mumie se tak stane třeba zranitelnou. Čím více lektvarů, tím více se odolnost sníží.

O budoucí potřebě lektvaru nás přesvědčilo množství prázdných lahviček v této části krypty, bohužel, proteď byla mříž zamčená. Ale ani poté to nebyla hned výhra, protože zprvu nebylo vůbec jasné, k čemu ten lektvar slouží. Čekal jsem totiž obdobné použití jako u lektvarů z Mystic Forest.

Severní cesta vedla skrze zamčenou mříž k trojici propadel. Mříž odemkla páka schovaná v jedné slepé uličce, ale propadla byla o něco větší oříšek. Dvě z nich jde projít skrze skryté průchody v okolních stěnách, ale třetí nic takového neumožňuje. Řešení se nachází na dně jednoho z propadel, kde je páka, která ho uzavře. Cesta dále vede okolo další zamčené mříže do sála s další zamčenou mříží a hlavně tu stojí další adamantinová mumie. Mumii jsme odlákali do sálu se sochami a páka u mříže odemkla předchozí mříž.

V nově odemčené části jsme opět narazili na zapastěnou truhlu a další zamčenou mříž. Skrytý průchod vedle mříže nám odhalil páku od mříže k teleportu, který je kousek od teleportu na mapu světa (ona zkratka v kryptě). Na zemi pak ležel ještě recept na lektvar proti nemoci. V chodbách na jih od zamčené mříže byla další páka, která odemyká cestu k mystické studni. Jenomže tím také nastal drobný zákys, protože dlouhou dobu nebylo jasné, k čemu lektvar je a do hry tak vstoupila možnost, že jsme někde minuli nějaký klíč. Zůstaly nám totiž hned dvě zamčené mříže. Naštěstí jsem kryptu nepodcenil a od počátku jsem si jí pečlivě zakresloval na čtverečkovaný papír, což se nyní ukázalo jako velmi užitečné. Nikde se neukázalo nic, co by naznačovalo, že bychom něco minuli.

Klíč k cestě dále vězí samozřejmě v samotných adamantinových mumiích, takže jakmile jsme objevili způsob, jak je zabít, tak se odemkla cesta skrze mříž hned vedle páky od studny. Byla tu hned dvojice klíčů, jeden odemkl zamčenou truhlu a v ní byl klíč od zamčené mříže na východ patra. Cesta skrze ní nás dovedlo do rozlehlého sálu, který nápadně připomínal úvodní sál. A skutečně, je podobně nebezpečný. V SV rohu byla další zamčená mříž, za níž se schovává skrytá místnost s mapou patra a schodiště na druhé patro krypty. Cestou do JV rohu jsme pro změnu minuly pevnou mříž, za kterou byl vidět oltář s dalším moonstone (zvyšuje Drop chance). No a na jihu sálu vede chodba kolem další zamčené mříže do menšího sálu.

V menším sálu jsme objevili páku od mříže v sále se sochami, takže jsme se dostali k další dvojic pák, které odemykají hned dvojici mříží - před malým sálem a před moonstonem. Za první mříží jsme našli artefakt (+20% critical hit damage), ovšem cestu k mříži k moonstone jsme museli nejprve objevit (je tu stejný mechanismus jako u mříží v JZ rohu krypty), tentokrát ovšem odemyká skryté průchody. Jak u artefaktu, tak i moonstone, jsou další páky, které odemykají dvojici mříží k východu z patra.

Nakonec se nám tedy podařilo zdárně projít celým prvním patrem a kupodivu to nebyl až takový problém. Průzkum byl z naší strany tak pečlivý, že mapa patra nám odhalila jen jednu minutou truhlu, ale šlo čistě jen o to, že jsme se v jedné místnosti zapomněli podívat do všech rohů. Z pohledu zkušeností to však opět nebyla žádná sláva. Zisk za zabité potvory je sice velký, ale opět to nedalo na celý level. I když je pravdou, že do levelu 34 už nám mnoho nezbývalo.

The Cackling Crypts level 2

Před sestupem na druhé patro krypty jsem docela váhal, protože jsem netušil, co od toho čekat a taky jsem měl docela naditý inventář věcmi, které bych rád prodal. Jenomže peripetie s bojem v sále mě přesvědčily, že nechci riskovat případný problém při zpětném návratu (nekromanceři a adamantinové mumie), takže jsme nakonec po schodech sestoupali o patro níže.

Druhé patro není nijak velké a jsou tu celkem jen 3 souboje, přičemž dvěma se dá klidně vyhnout (opět jde o pasti). Největší výzvou je proto dvojice puzzle v podobě nášlapných plošin. Plošina po sešlápnutí změní nejen svou barvu, ale i barvu plošin v kolmých směrech. Jde přitom o pole velikosti 3 x 3 a základní rozestavení barev je již předem dané (bílá - B nebo fialová - F). Cílem je všechny plošiny obarvit na stejnou barvu, čímž se odemkne cesta dále (poblíž je pro případ nouze i resetovací páka).

První puzzle:

F F F
F F F
B F F

Druhé puzzle:

F F F
B B B
F F F

Jde o logickou hříčku, kdy je potřeba využít specifické nastavení barev a posledním pohybem skončit na prostřední dlaždici. Je jedno, kterou barvu si vyberete, ale je potřeba nejprve vytvořit obrazec jakéhosi panáka, např.

B F B
F B F
F B F

Potom stačí směrem od nohou přes B dojít na prostředek.

Odměnou za průzkum patra je několik truhel s cenným lootem a recept Runestone transmutation. Loot má tu výhodu, že je legendární kvality a odpovídá levelu postav. Zřejmě se toho dá využít i tak, že se sem vrátíte později na vyšším levelu a teprve pak si loot vyzvednete.

Na severu nás po tom všem čekal záhadný teleport, který nám oznámil, že na dalším obsahu hry se stále pracuje :D

Shrnutí po Cackling Crypts

Trochu jsem to čekal, pár náznaků ve hře bylo, ale přesto mě takové "finále" hry zaskočilo. Mapa světa totiž ukazuje ještě 6 dalších lokací a achievementy v pohodě počítají s levelem postav přes 50, takže to samo o sobě naznačovalo, jak bude asi další obsah hry vypadat. Každopádně Cackling Crypts byla zatím asi nejodvážnějším pokusem autora. Je vidět, že s každým dalším dungeonem kvalita hry výrazně stoupá. I s kreslením mi krypta zabrala 5,5 hodiny na první patro, druhé jsem ovšem prolítl za půl hodiny. Odhadem je celková investice času, tedy včetně grindění, tak 45-50 hodin. Výhrady mám pořád stejné, ale pokud autor udrží alespoň nastavenou laťku v kvalitě dungeonů, tak se to skousnout dá.
IP zaznamenána
This is the end ...

jvempire

• Nováček
  • *
« Odpověď #27 kdy: Duben 16, 2021, 17:20:32 »

Tak jsem Moonshades na základě prvních zápisů rozehrál a není to vůbec špatné. Postavy level 15. Akorát jsem tedy nakoukl na tvé pozdní zážitky a to už tak dobře nevypadá. Navíc jsem se díky tomu konečně dostal k instalaci emulátoru a možná tak dám mobilním hrám více prostoru. Zatím mě totiž hraní na mobilu vždy rychle přestalo bavit.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #28 kdy: Duben 17, 2021, 13:07:41 »

Zprvu to není moc vidět, protože hra celkem svižně odsýpá a management družiny je jen minimální, ale jakmile se začneš zabývat vlivem dovedností, tedy samotným vývojem postav, tak zjistíš, že to začíná silně drhnout.

Mě to přišlo jako nějaký papírový nástřel, kdy si autor vytyčil určitou linku, jak chce hru vést, ale skutečnost už mu tak přesně podle představ nevyšla. Já jsem totiž na Games nebo někde našel kartu Moonshades, která na hru odkazuje jako flashovku, kde si můžeš volit povolání apod. Před dvěma lety pak vývojář na Indiegogo spustil neúspěšnou crowfundingovou kampaň MOONSHADES: A Long-Awaited RPG for Android. Zřejmě tedy šlo o konverzi původního flashového konceptu do Unity3D. Hodně recenzí na hru vzniklo na základě bety, tedy zrovna té normálně se tvářící části hry.

Na druhou stranu si ale říkám, že se na Moonshades dívám příliš z pohledu PC hráče a ten koncept hry je možná záměrně takový. Jenom to prostě nedokážu docenit :) Uvidíš sám.

Jinak taky jsem si mysle, že emulátoru náležitě využiju a vrhnu se na haldu dalších her, ale zatím jsem se dostal jen k Era of Chaos a doslova se mi otevřela kudla v kapse! Takhle domrvit koncept Heroes, už se ani nedivím, že to mělo původně vyjít jen pro asijský trh. Ujetá grafika je to nejmenší.
IP zaznamenána
This is the end ...

jvempire

• Nováček
  • *
« Odpověď #29 kdy: Duben 19, 2021, 22:19:34 »

Zrovna jsem aktivoval teleport v Maze of the Damned. Zatím mě to stále baví, jednotlivé dungeony jsou příjemně odlišné, každý má svůj styl. Ty hrátky s barvami v lese mě hodně bavily, ještě tam musím dohledat 3 truhly. Předchozí části už mám komplet. Nejvíce protivné jsou ty sběratelské questy (lebky, oči...), samozřejmě začnou padat ve velkém až po dokončení.

Máš nějaké tipy na další hry na Android? Samozřejmě něco dohratelného, žádné nekonečné blbinky. Určitě bych rád zkusil Alien: Blackout, který jsem kdysi získal zdarma a hrál tak 5 minut.
IP zaznamenána