Vzhledem k tomu, že jsem celkem podrobně zmapoval už první průchod hrou, tak nebudu dále zabíhat do přílišných podrobností, protože Act II je třeba místo, kde se začnou hodně řešit osobní úkoly společníků atd. Cílem tohoto mapování je spíš poukázat na rozdíly, něco málo doplnit a hlavně udělat nějaký ucelený podklad pro screenshoty, aby to nebyla jen hromada screenů bez ladu a skladu.
Opuštění Act I se mi nakonec docela protáhlo, protože jsem se pokoušel všemožnými způsoby zachránit zároveň Halsina i Mintharu. V podstatě se jedná o příběhové antagonisty, takže hra dává logicky na výběr jen jednoho z nich, ale mě nešlo o to, abych je měl oba v táboře. Potřeboval jsem jen Mintharu. Problém byl v tom, že hra Halsina při přechodu do Act II zabije a to bez ohledu na to, jestli pro gobliny pracujete nebo ne. A to je to, co mi na tom vadilo

. Zkoušel jsem tedy různé kombinace postupu skrze příslušné úkoly, ale pokud prostě nezabijete komplet trojici vůdců (šamanku Gut, Ragzlina a Mintharu), tak Halsin vždy zemře (on totiž až do splnění úkolu čeká ve vězení goblinního tábora místo toho, aby se přesunul do druidího hájku). Zabitím Ragzlina si navíc celý goblinní tábor znepřátelíte, takže nepřátelská bude i Minthara.

Ono je to vlastně o to komplikovanější, že na smrt Ragzlina je navázána budoucnost tieflingů z druidího hájku. Pokud se rozhodnete Ragzlina nechat na živu, tak tieflingy v podstatě odsoudíte, což by mělo v Act II vést k celé řadě tragédií a zasáhne to i do úkolů Karlach (nebude možné jí léčit). Jenomže otázkou je, jak to dopadne, pokud to vyřešíte jen polovičatě? - zabijete Ragzlina, ale na zbytek vůdců se vykašlete a půjdete rovnou do Act II. Halsin tím pádem zemře, tieflingové budou vyhnáni a druidí hájek se definitivně uzavře. Zabití Ragzlina by mělo tieflingům teoreticky pomoci, ale klíčová bude zřejmě až záchrana Halsina. Minthara by sice v tomto případě zůstala na živu, ale byla by nepřátelská. Letmým pohledem do Shadowlands jsem navíc zjistil, že Minthara zůstala dál v goblinním kempu a byla stále nepřátelská, takže je pro družinu beztak ztracená. Ve finále bych z takovéhoto scénáře nevytěžil nic - no možná jo, pravděpodobně vřelejší přijetí v táboře Harfeníků, protože jsem pomohl alespoň malým zlodějům v čele s Mol. Jenomže by mi pak stejnak chyběl Halsin (klíčový pro úkol na obnovu Shadowlands) a zřejmě i Dammon (klíčový pro léčbu Karlach) - Dammon prý v tomto případě zemře.
Ve finále je to tak správně, protože volba Halsin vs Minthara by neměla být jen volbou společníků do družiny, ale je to zároveň morální rozhodnutí s dalekosáhlými důsledky, což kvituji. Sice bych si rád Mintharu v družině vyzkoušel, ale budu se muset smířit s tím, že pokud chci v družině vysloveně zlou postavu, tak holt musím volit i patřičně zlá rozhodnutí. Proto jsem se nakonec rozhodl všechny vůdce popravit a zachránit Halsina, čímž mě čekal stejný konec Act I jako minule

.

Rosymorn MonasteryPeripetie a následnou snadnou likvidaci nemrtváků jsem již popsal. Nutno jen podotknout, že nemrtváky není nutné likvidovat hned na začátku průzkumu lokace a vlastně je není nutné likvidovat ani potom, protože do Shadowlands vede pohodlnější cesta skrze Grymforge. Nicméně pokud se rozhodnete pro cestu přes Rosymorn Monastery, tak u vstupu do Shadowlands stojí taktéž Elminster. V obou případech jde o
konstrukt, který čeká na obou místech vstupu do Shadowlands, takže ho nelze minout. Tím je fakticky vysvětleno, proč je Elminster na obou místech zároveň. Lariani dokonce upravili Elminsterův popis (původně to byl level 9, nyní je to level 20). Já to vzal nakonec opět přes Grymforge. A jelikož jsem měl navíc v družině Galea, tak došlo k okamžitému rozhovoru mezi ním a Elminsterem, čímž pádem jsme nemuseli do tábora.

Ale zpět k chrámu Lanthadera, protože to je ústřední téma Rosymorn Monastery. U mostu jsme si opět promluvili s Ethel, ale tentokrát jsem jí vejce githyanki neslíbil. Chtěl bych si to nechat až na finále Act II, kdy bude snadné otestovat, co se s vejcem stane za různých situací - nechám ho v chrámu svému osudu, nebo ho vezmu, ale nechám si ho u sebe. Co se stane, když ho dám Ethel, už vím

. Podle mě by si ho Ethel nakonec vzala sama, proto chci zkusit i tu variantu, že ho vezmu, ale nepředám jí ho.

Mě totiž ve výsledku současný průběh událostí v Creche Y'llek docela zklamal. Záměrně jsem si hned od počátku vzal do družiny Laezel, protože je tu halda snadných approvalů, které lze od ní získat. Rychle jsme si tak k sobě našli cestu. Problém je v událostech okolo inkvizitora, protože je prakticky jedno, jak se při komunikaci s ním zachováte. Vždy to skončí bojem a tím pádem si znepřátelíte celé Creche. Bylo tedy jedno, že jsem do Creche Y'llek vstupoval s mírovými úmysly, dokonce jsem pokorně uposlechl kith'rak Therezzyn a poté jsem poklekl před Vlaakith. Inkvizitor dostal úkol nás popravit bez ohledu na to, co se bude ohledně Astral prism dít.
Návštěvnici jsem se rozhodl opět nezabíjet (beztak vím, že to nejde) a Laezel to přijala celkem klidně. Inkvizitor na nás zaútočil a následoval poměrně zajímavý souboj, protože tentokrát jsem si dal opravdu záležet a dobře jsem si rozvrhl útoky. Ostatně měl jsem 3 bojovníky, takže ti si rozdělili inkvizitorovu ochranku a Shiva mezitím nastřelovala nepřítele z dálky. Jenomže bez škrábanců se to neobešlo a tady je hra docela vyčůraná. Už několikrát jsem si všiml, že pokud se vám na bojišti daří a velmi rychle se zbavíte přesily, tak minimálně jedna nepřátelská jednotka, která se zrovna dostane na řadu, získá jakoby bonusy a končí to třeba sérií kritických útoků

. Souboj jsem schválně loadoval a zkusil jsem jiné pořadí zabíjení, ale opět jsem neměl až takové štěstí. Je pravdou, že zrovna githyanki oplývají zajímavými útoky a není radno je podceňovat, protože další souboje mi přišly podobně obtížné.

Je pravdou, že nyní jsem byl v Creche Y'llek dříve než minule, kdy jsem to vzal přesně obráceně (nejprve Shadowlands, potom odbočka do Rosymorn Monastery a zpět za Kethericem), takže jsem se tu teprve dotahoval na osmý level. Taky ale musím dodat, že jsem se v bojích nijak nesnažil, protože základem bylo hlavně každý souboj ustát a pak si jít klidně odpočinout. Rozhodně jsem nechtěl plýtvat granáty a jinými surovinami, bylo by to zbytečné. Ale zpět k událostem po inkvizitorovi.

Po porážce inkvizitora jsem si došel pro Lanthaderův palcát, což se neobešlo bez stejného bugu jako minule - neviditelná obruč mi do země zarazila Karlach, takže jsem si časovku s krystaly a zbraní na střeše musel ještě jednou zopakovat. Na cestě ke kanceláři kith'rak jsem se srazil s naštvanou Therezzyn a její ochrankou. Shiva musela dost odcouvat, protože na mostě to bylo jako na střelnici. Další zádrhel nastal přímo v kanceláři kith'rak, protože tady se hra už předtím bugnula a zůstala tu viset patrola, která měla původně po videu s Therezzyn a inkvizitorem odejít. Neodešla a ukázalo se, že jsou dobře sehraní

. No a pak nás samozřejmě napadaly i další hlídky, takže za chvilku byla Creche Y'llek poseta mrtvolami

. Laezel to kupodivu až tolik nevadilo, protože je měla všechny za zrádce.
Čekal jsem, že když budu více nakloněný Vlaakith, tak to bude mít jiný průběh. Ve finále je to asi jedno, protože Návštěvnici beztak zabít nejde, takže tím pádem ani nejde splnit požadavky Vlaakith. Na druhou stranu je asi možné celou tuhle linku ignorovat a na doporučení Návštěvnice se Creche Y'llek vyhnout. Překvapením pro mě byla naopak Laezel, protože se mi nějakým zázrakem povedlo zvýšit jí šanci na zásah. Pokud to tedy není vlivem posledního patche

. Při levelupu jsem jí nahodil feat Luck, který by měl útok ovlivňovat a opravdu se zdá, že to vliv má. Druhá věc je, že jsem na Laezel navlíkl výbavu určenou pro githyanki, takže to bude spíše souhra vícero okolností.

V Rosymorn Monastery jsem nedořešil akorát záhadu s obřadními předměty, respektive jejich smysl. Vím, že je jde položit na oltáře pod kopulí věže, ale jelikož jeden předmět je v hnízdě orlů, tak jsem to nechal být - nechtělo se mi orly zabíjet. I když, možná bych to mohl zkusit vzít magickou rukou ...
Nakonec jsem to nezkusil, stejně jako jsem se už nevrátil dořešit vejce. Důvodem byl fakt, že po boji s Kethericem Thormem se přístup do oblastí mimo Shadowlands definitivně uzamkne.
ShadowlandsVstup do Shadowlands proběhl mnohem hladčeji než minule, protože jsem už věděl o nutnosti používat louče a během bojů jsem si dával dobrý pozor, aby Karlach a Astarion stáli poblíž Shivy nebo Galea, kteří loučemi svítili (kouzelníci mohou v klidu držet louče a přitom pohodlně kouzlit, kdežto bojovníci potřebují louče vyměnit za zbraně). Při záchraně hlídky Harfeníků jsme akorát narazili na drobný problém, protože předtím se o léčení přizabitých Harfeníků starala Shadowheart, která nám nyní chyběla. Vyřešil jsem to tak, že jsem po zraněné postavě hodil lektvarem léčení a ono jí to taky vyléčilo.

Prakticky všechny základní souboje v oblasti probíhaly mnohem lépe než předtím, za což vděčím hlavně magické převaze družiny, protože na likvidaci všemožných stínů jsou kouzla ideální. Nejtužší byl opět Cursed Shambling Mound, ale u něj jsem si všiml i drobné změny. Původně se souboj s ním tvářil jako dvoufázový, ale tentokrát jsem ho vylákal dál od ruin a po boji se žádné stíny nespawnuly. Teprve až když Karlach překročila práh ruin, tak došlo ke spawnutí stínů. Po zabití Mounda jsme si ještě zahráli na schovku s Oliverem. Při pročítání deníků se nám tu nově zaznačil úkol, ale Oliver žádný další dialog nemá. Lariani zřejmě něco poupravili, akorát hra stále počítá s tím, že před vycházkami po okolí si nejprve důkladně projdete Harfenický tábor.
Tábor Harfeníků, Last Light Inn, jsme zprvu jen obešli, protože jsem měl v plánu vzít před jeho návštěvou do družiny Halsina. Jenomže to nejde, Halsin nemá vůbec dialog pro připojení, takže na první setkání s Jaheirou ho vzít nejde (Halsin si ovšem může s Jaheirou promluvit i později). Proto jsme pokračovali dále až k bodu setkání s driderem Kar'nissem a jeho patrolou. Vzal jsem to bez odpočinku a s načatými postavami, abych se jen podíval, jak obtížný souboj to zhruba bude (předtím jsem je zabíjel jako nemrtvé, kdy měl Kar'niss jen polovinu zdraví, nyní jsem ho chtěl konfrontovat hned). Gale sice moc nadšený nebyl, protože byl příliš na ráně, ale kupodivu mi to prošlo a Kar'niss padl. Z lampy jsem pak osvobodil vílu a získal požehnání. Od této chvíle už byly louče opět zbytečné.

Nakonec jsem usoudil, že raději nebudeme pokoušet štěstí s přeskakováním triggerů v úkolech a tak jsme po souboji s Kar'nissem přeci jen zamířili do Last Light Inn. Při rozhovoru s Jaheirou jsem využil toho, že Shiva je kouzelnice a ze sevření magické révy se osvobodil. Jaheira nebyla příliš nadšená, protože to byla známka jasného odporu, ale od nejhoršího nás opět zachránila Mol, která Jaheiře pověděla, kdo jsme. Za odměnu jsme získali volný pohyb po táboře. Nejprve jsem rozprodal vše přebytečné a poté jsme si zašli do sklepení hospody. Je tu k dispozici jeden souboj s potvorami (Meenlock) a hlavně je tu svatyně Selune, takže jsem sem šel se Shadowheart. Nic extra se však nestalo. Svatyně je klíčová spíše pro dokreslení příběhu, protože Last Light Inn se stala útočištěm kněžky Isobel, která sem utekla pře svým otcem Kethericem (ano, je to jeden z mnoha střípků, jak si poskládat, kdo je ve skutečnosti Isobel, která Last Light Inn chrání před kletbou). Po odchodu ze sklepa jsem se rozhodl vynechat návštěvu Jaheiry (a tím pádem i Isobel) a záměrně jsem minul i Damonna. U Damonna to bylo z důvodu, že jsem si chtěl úkol pro Karlach co nejvíce oddálit. Místo toho jsme se vydali na cestu po oblasti.
Z Last Light Inn následoval poměrně rychlý přesun k východnímu okraji mapy, abychom si odkryli vstup do Rosymorn Monastery a poté se naše kroky stočily k Reithwin Town. Město jsme obešli při spodním okraji, čímž jsme minuli severní okraj Moonrise Tower a potom kolem hospody až k mostu, kde je Moonrise Tower teleport. Odtud jsme to pak vzali přes náměstí a k západní bráně, kde už se hlásila přepadovka githyanki. Nicméně tu jsme zatím nechtěli dráždit a vydali jsme se nejprve do márnice, odtud k rybářské chajdě na pobřeží a nakonec jsme zašli ještě do kamenické dílny. U dílny jsem konečně identifikoval záhadnou postavu schovanou za vozíkem. Byla to Korrila, trpasličí pomocnice ďábla Raphaela a sestra Hope. S Korillou nešlo promluvit, jakmile jsme se přiblížili, tak zmizela. Průzkumem márnice a dílny jsme si zároveň odšktrtli většinu podzemních lokací ve městě, zbyla už jen Sharranská svatyně na náměstí, ale do ní půjdeme až se Shadowheart (je to kvůli obětování krve, na to se Shadowheart prostě hodí už jen tím, že je kněžkou Shar).

Pokud jde o přepadovku githyanki u brány, kterou jsme identifikovali už nyní, tak to souvisí s tím, že příběhová linka okolo Vosse se rozběhla už na konci průzkumu Rosymorn Monastery. Hra nás při přechodu do lokací Act I nejprve přesunula do nočního tábora a donutila nás přespat. Tím se aktivovala návštěva Vosse, který nás informoval o svém přesunu do Baldurovy brány a dal nám detektor na identifikaci portálů githyanki. Proto jsme o té hlídce u brány věděli už při první obhlídce města. Po návratu z dílny jsem usoudil, že to prubneme na současném levelu 8 a nebudu ani měnit složení družiny (Shiva, Karlach, Astarion, Gale).
Vlastně jednu klíčovou změnu jsem udělal a to byl směr vstupu k bráně. Využili jsme totiž znalosti bodů spawnutí jednotlivých potvor a tak jsme k bráně přišli ze shora (směrem od hřbitova). Tím jsme se ihned na počátku boje ocitli na dosah vůdkyně hlídky a obou střelců, tedy těch nejnebezpečnějších postav souboje. První dva pokusy byly testové, protože jde skutečně o docela tuhý souboj, ale pak už to šlo poměrně hladce. Karlach do sebe kopla lektvar zrychlení a přizabila prvního střelce. Astarion do sebe taky kopl lektvar, střelce dorazil a postavil se vedle vůdkyně. Mocným úderem pěstí jí srazil z brány dolů ke dvěma čekajícím bojovníkům githyanki a hodil za nimi granát. Tím je hezky načal. Poté se přiblížil k druhému střelci, protože lučištníci rádi utíkají, tak aby ho měl stále na dosah. Shiva hodila po vůdkyni fireball, ale bohužel to ještě nestačilo. Nicméně githyanki se přeskupili dost blbě, takže první bojovník padl, vůdkyně se znovu proletěla a Gale jí tentokrát fireballem usmažil i s druhým bojovníkem. Zbylý střelec už situaci zachránit nedokázal

.

Asi by bývalo bylo lepší jít do tohohle souboje se třemi ranaři a magickou podporou, což se mi při soubojích s githyanki osvědčilo nejlépe, ale tady se přímo nabízelo využít v boji okolní prostředí. Pro githyanki se stalo osudné, že se nedokázali roztáhnout do větší plochy a museli řešit výškový rozdíl terénu. Nicméně klíčová byla rychlá eliminace jednoho ze střelců, to pomohlo nejvíce. Poté se zaměřit na vůdkyni a zbytek už byla rutina.
Když už jsem u těch nočních návštěv, podobně jako Voss nás navštívila i Mizora. Nebylo to tedy jako minule součástí běžného průzkumu Reithwin Town, ale stalo se tak během odpočinku v táboře. Mizora nás zaúkolovala osvobozením Zarielina ďábla zajatého v Moonrise Tower. Při té příležitosti souhlasila, že za odměnu zruší Wyllův pakt.
V tuhle chvíli jsme měli zabité prakticky vše běžné, co se na mapě vyskytuje. Zbyla jen trojice Kethericových příbuzných (doktor Malus Thorm, benkéřka Gerringothe Thorm a alchymista Thisobald Thorm), no a samozřejmě celá Moonrise Tower. Vrátili jsme se proto do Last Light Inn, abychom si promluvili s Jaheirou a poté i s Isobel, kterou jsme opět zachránili před útokem Marcuse. Tentokrát při tom neumřelo jediné spřátelené NPC, akorát Mol byla unesena.

Než se pustím dále, tak musím zmínit jednu důležitou změnu, kterou se současná rozehrávka vyznačuje, a to je odlišný vývoj ve vztazích v družině. Jelikož postavy různě kombinuji (vzhledem ke konkrétní situaci), tak se dost liší poměr získaných approvalů. Např. Gale a Astarion mě doprovázejí prakticky od počátku, Astarion dokonce častěji, ale realita vztahů je taková, že Gale by pro mě klidně skočil do propasti, kdežto Astarion si ode mě dlouho držel odstup (získal jsem u něj příliš mnoho disapprovalů). Hodně těžko jsem si získával i náklonnost u Shadowheart, naopak s Laezel stačilo projít Rosymorn Monastery a byly jsme nejlepší kamarádky. Zajímavý byl i můj počátek vztahu s Karlach, protože romance začala ve chvíli, kdy o mě Karlach měla podle ukazatele náklonosti smíšené mínění a i později to u ní kolísalo, protože ne vždy jsem jednal v souladu s jejím přesvědčením (disapprovaly). Změnilo to hodně až finále romance, kdy je na tom Karlach stejně jako Gale. U Wylla si nejsem pro změnu jistý, protože toho jsem v družině v této rozehrávce ještě neměl. Nicméně v případě Wylla jsem tentokrát přijal pozvání k tanci, ale romanci jsem důrazně utnul, což se ho očividně dotknulo

.
Spolu s nákloností postav se změnila i časová linka informací, které hlavní postavě sdělují. Astarion mi například až do opětovného shledání s Raphaelem tajil svoje jizvy. Dokonce se ani nepokusil o romanci. Podobně tajemná byla i Shadowheart, která se naštěstí v Shadowlands rozpovídala sama a pak už to na sebe plynule navazovalo, takže jsem měl dostatek času si její náklonnost získat a zřejmě se pokusit i o romanci (nicméně v plánu byla Karlach

). Na druhou stranu jsem u Shadowheart do návštěvy Gauntlet of Shar získal jen něco málo přes polovinu ukazetele náklonosti, takže jsem začal mít obavy z toho, jak se setkání s Nightsong vyvine.