Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 22:55:20
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: [1] 2 3 ... 31

Autor Téma: Baldur's Gate 3 - Early Access a plná verze hry  (Přečteno 90170 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Baldur's Gate 3 - Early Access a plná verze hry
« kdy: Říjen 07, 2020, 13:04:27 »

Včera jsem se pevně rozhodl, že Early Access prubnu, ale už jen samotné potvrzení objednávky a zaplacení se ukázalo jako velmi napínavá hra :) EA u nás odstartoval v 19:00, ale hru jsem dokázal zakoupit až někdy kolem 22:00, do té doby to padalo a nakonec mi Steam napsal, že jsem provedl asi příliš mnoho nákupů :D No, nic první fáze byla za mnou. Ráno "stačilo" akorát postahovat nějakých 60 GB, ale z odhadované 1,5 hodiny jsem vydržel tak půlku - poté mě dohnala únava z noční a musel jsem ulehnout. Ke hře jsem se tak dostal až dnes v 11:00.

Mno, Windows 7 nejsou mezi podporovanými OS a taky se to hned projevilo. Na fóru Steamu se naštěstí objevil postup, kterak to obejít přes DirectX (BG3 defaultně preferuje Vulkan). Stačí pravým myšítkem rozbalit menu souboru bg3_dx11.exe (adresář Bin), podržet Shift a poté soubor spustit jako administrátor. Shift se drží tak dlouho, dokud se nespustí hra. Odehrál jsem nějakých 70 minut a bez problémů. Nicméně těžko říci, jestli Lariani s tou nepodporou Windows 7 něco udělají.

A teď k samotnému hraní ...

Na úvod prozradím, že jsem spíše zklamaný. Takové ty základní věci okolo tvorby charakteru jsou v pohodě. D&D 5e není nijak komplikovaný a hodně mi to připomnělo DSA, resp. z popisu skillů už byly zřejmé možnosti, jak to ve hře využít (skilly jsou samozřejmě řízeny velikostí atributů a na jednotlivé činnosti se ve hře háže virtuální kostkou - hra opravdu fyzicky zapauzuje, zobrazí se D20 a vy si prostě klikem myši určíte chvilku, kdy se kostka zastaví). Je to implementované v rozhovorech, kde přímo vidíte, co se pokusíte pro danou možnost použít. Je to fajn, protože narozdíl od Realms of Arkania vidíte, že tady nějaká taková interakce na daném místě je. Na druhou stranu, pokud se hod nezadaří, tak pro mě daná činnost definitivně skončila.

Nemile mě u tvorby charakteru překvapila jedna drobnost. Když jsem si zvolil člověka, tak se mi automaticky nabídl černoch/černoška! Kurňa, to už ty cípoviny musí srát i do her?? Samozřejmě to jde dodatečně upravit, ale už mě to začíná s celým Black Lives Matter sejřit. Druhá nemilá věc byl fakt, že v nabídce povolání není paladin.

Intro je fajn, potažmo celý úvod do zápletky, ale pak už je to docela zběsilé, za což může kombinace kamery a podivné barevnosti hry. OK, hra začíná na plavidle Ilithidů, takže ty hýřivé barvičky asi nějaký smysl mají a venku v krajině už to bude zase dobré, ale celé prostředí je díky tomu dost nepřehledné.

Hlavní charakter nemluví, stejně jako v Divinity: Original Sin II, takže nemá ani animaci mluvení. Namísto toho má však animace emocí a to působí ... mno, hlavně že se pár let zpět někteří pitomci smáli animacím v Mass Effect: Andromeda, protože tady je to kvalitativně úplně stejné. Ale dobře, postavičky jinak vypadají koukatelně a holt jsem si asi zase nevybral zrovna ideální ksicht pro to různé pitvoření :)

Inventář je jedna velká skříň, rozpolíčkovaná na čtverečky a má filtry, takže je možné si zobrazovat jen vybrané typy předmětů. Nemám s tím problém, byť to vypadá jako obyčejná tabulka. Na vzhled postavy jsem se jaksi nedostal, takže nevím, co všechno má postava na sobě a jak to měnit, to budu muset teprve prozkoumat. Jinak postavy mohou být v družině až 4, tím je ten inventář poté opravdu obří ... i když mi přijde, že něco je sdílené.

Boj je tahový, což bylo avizováno předem a není zas tak odlišný od boje v D:OS2. Rozdíl je akorát v tom, že tady se jede podle D&D 5e. Viditelnou novinkou jsou pasivní bojové dovednosti, kdy na vás nepřítel zaútočí i ve chvíli, kdy se k němu otočíte zády nebo se kolem něj pokusíte proklouznout. Akcí je celkem dost a k tomu je potřeba započítat využití okolního prostředí. Nicméně už teď je vidět, že boje budou docela slabinou hry, protože i z triviálního souboje to udělá záležitost na několik minut. Možná jsem něco přehlédl, ale čekal jsem to popravdě svižnější, takže mě to celkem rozhodilo. Boj totiž využívá akční body, takže je to zatím tak na jeden útok, k tomu pohyb a sem tam využít speciální dovednost (to jde i bez akčních bodů).

Postupně sem natípu nějaké screenshoty, byť mám těch 70 minut i nahraných jako video, ale asi byste z toho nic neměli. Je to sice docela intuitivní, což mě na hře naopak mile překvapilo, ale místy by byl lepší dodatečný komentář. Jinak angličtina je dobře srozumitelná.

No, opravdu nevím, nyní jsem spíš ve stavu, že kdybych to býval věděl, tak jsem se na EA vybodl, ale taky si zatím říkám, že to je jen úvod a pak to třeba bude lepší ;)

Edit: hm, tak video ani nebude, díky těm hrátkám se zobrazovacím API se to jaksi zakouslo, mám tedy akorát statický obrázek a k tomu jen komplet zvuk :D

Edit 2: vzhledem k tomu, že 6. srpna 2023 vyšla plná verze hry, tak jsem doplnil název topicu, aby to nevypadalo, že se tu stále bavíme jen o Early Access ;).
« Poslední změna: Říjen 03, 2023, 07:54:09 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Ivan

• Zasloužilý člen
Re:Baldur's Gate 3 - Early Access
« Odpověď #1 kdy: Říjen 07, 2020, 17:20:57 »

Díky za první dojmy, tuhle hru tady budu sledovat. Mě by spíš obtěžovali to neustálý házení kostkou, tu se podle mě dost okouká..
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #2 kdy: Říjen 07, 2020, 20:14:22 »

Teda Elemire, že zrovna tebe rozhodí taková blbost jako defaultní barva hlavní postavy... to jsem nečekala. Možná by to mohlo bejt random... ale tak... co.

Jinak jsem ze hry viděla nějaký obrázky a vypadá to velmi... řekněme úsměvně? Jako že to mělo vyjít 10-15 let nazpět? Nejsem typ co hodnotí hry podle grafiky... nebo možná do určitý míry jsem. V extrémních situacích. Ale grafika samotná mě neodradí. Hlavní postava co se na mě z obrazovky tiše šklebí mě ovšem odradí definitivně. To zachráněj těžko.

4 postavy neni standardní parta, to někdo hrál dragon age. jenže dragon age má jen tři classy. a nemaj paladina? JAK nemaj paladina? Jak teď bude můj černoch paladin?

Co maj za nabídku class? Z kolika je výběr?
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: Říjen 07, 2020, 21:23:21 »

Bývalo by mě to nerozhodilo, ale mě už to přijde doslova ujeté. Kdo se prostě nepřihlásí k BLM, tak jako by snad ani nežil. Možná jsem si to jen nechtěně spojil, protože i ve Skyrimu se za Redguardy objeví pěkný týpek, a to je halda let nazpět, ale tady mě to přišlo tak nějak účelové. Ale asi jo, vyjel jsem zbytečně ostře. Mě tak nějak celkově přepadl nemilý pocit ze hry.

Zítra ti na ty classy kouknu, je to tuším jen standard - cleric, warlock, sorcerer, fighter, thief a ranger. 4 postavy tak nějak korespondují s kooperativní družinou, jeden tank, healer a 2 DPS. I když u toho tanka nevím, každé povolání má ještě univerzální zaměření jakoby z běžného života, ale tank s tím taky moc udělat nejde. Předpokládám, že u paladina je trošku problém s abilitama, to se jim teď asi nehodí a chtějí nejprve vybalancovat základ - byť zrovna paladin by měl být oním tankem :)

Tohle opravdu docela funguje, není to nikterak komplikované na tvorbu postavy nebo pochopení funkce právě najmutého charakteru, novinkou jsou akorát ty rozšířené pasivky. Ale taky to není úplně ono, v tahovém režimu mi tohle vždycky vadilo, protože v extrémním případě je to podle mě až zneužitelné a dá se na tom postavit univerzální taktika, takže pak ty tahové souboje jaksi postrádají význam.

Grafika se může ještě změnit, ale musím říci, že statické obrázky ze starších D&D her mi nakonec přijdou lepší ... a to jsem si zvolil jako charakter ženu, jenomže ty její škleby jsou opravdu úsměvné :D Mě přijde divné, že za hlavní postavu mluví v podstatě vypravěč, ale pokud jde o emoce, tak to se postava snaží reprodukovat sama ... proč prostě nemohlo taktéž zůstat jen u slovního popisu?

Jenom ještě k tomu hodu kostkou, mě to nijak otravné nepřijde, na okoukání je to navíc docela vzácné (zatím jsem to viděl jen v některých rozhovorech).
IP zaznamenána
This is the end ...

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #4 kdy: Říjen 07, 2020, 21:36:23 »

Já plně chápu, když světlonoše rozhodí nuceně podbízivá temnota a světlo už není tak nějak automatické a musí se vždycky nejprve zapnout :-)

A celé BLM má dost kontraproduktivní dopad. Jak ti naskočí automaticky do výběru černoch, tak tě napadne - tohle fakt nechceš a jdeš to přepínat, pokud to jde :-)
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #5 kdy: Říjen 07, 2020, 21:52:02 »

Jo jo, chápu že když už je člověk znechucenej nemylim pocitem tak se ho hned věci víc dotýkaj, a co si budeme nalhávat, situace v americe je taková poněkud extrémní, a leze to sem všema směrama. Člověka to snadno unaví, protože my černochy nestřílíme, že. Zvlášť když potkávám v brně zhruba 2 až 3 týdně, myslim že na ně nejsme zvyklí. Pak nám ještě sjedou hru z našich končin, že v ní neni dost černochů, jako by to od nás byl rasismus, že jsme si sem nevozili otroky po stovkách... :-D

Ale tak to prostě přecvaknu, černoši tam ty bělochy taky museli přecvakávat. Už velmi dlouhou dobu. Si teď taky užijem, alespoň je to fér.

No nic. Každopádně mě překvapuje warlock? to považuju za silnej nadstandard. Warlock je v podstatě variantní mág.

Mág, klerik, bojovník, roguna je základ. Některý hry maj mága a klerika v jednom nebo klerika nemaj, to považuju za strohej minimalistickej styl. Kdybych měla řešit nadstandard, asi vemu barda a druida. Warlock navíc v minulosti nebyl, prostě každej mág a klerik dokázal hodit bránu a obsypat lokaci gelugonama.

Ale hádám že to prostě ještě nemaj hotový a ve finále uvidíme. Pokud do tý hry půjdu, zatim to vypadá že ne.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #6 kdy: Říjen 08, 2020, 09:12:02 »

To s tím černochem je poměrně dost nefér vůči asiatům.

Jestli to bude jak Divinity OS1-2, pak to bude především o bojích, tedy hrdina bude přecházet z jednoho do druhého a stráví tím 95% času, zbytek budou dialogy, úkoly a příběh. A v bojích v Divinity se nepoužívali tanci, ani nic podobného. Tuto roli měly vyvolané obludy, které levelovaly společně s hrdinou. Celkově ten systém tam nebyl moc o tom, že by hrdiny hráč rozvíjel nějak na určitou třídu, ale spíše v určitých schopnostech, které se hodily.

Ale to asi v D&D nejde a tam jsou ty třídy dané poměrně jasně.

Začíná se tedy s jedním hrdinou?
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: Říjen 08, 2020, 12:07:20 »

Ono je hlavně hezké, že všechny rasy mají default světlou barvu pleti (tedy vyjma drowů), ale jakmile se zvolí human, tak je to hned černoch. To s těmi asiaty mě taky napadlo :) Já byl tedy napruženej ještě z té objednávky, kdy se to celé táhlo, a pak jsem si tak jen seděl a čekal, že to na Windows 7 nepůjde a taky že jo :D

Warlocka znám z Neverwinteru, kde je oproti klasickému kouzelníkovi rozdíl v tom, že warlock je principielně propojen s démonskou podstatou a má zálibu v ohni nebo vysávání energií. Sorcerer je jakoby univerzálnější, ale to platí opravdu hlavně pro Neverwinter, kde se tohle všechno uzpůsobuje pro MMO hraní. Ještě to v rámci toho EA prubnu, ale hned na úvod jsem nechtěl zkoušet nic magicky založeného, takže jsem vyrazil s hraničářkou. Jakmile přijdu na to, jak típat pod Win7 screenshoty, tak to bude hnedle lepší.

Milhaus: jo, začíná se s jedním hrdinou a pak se k tobě hned na počátku přidá jedna githyanky atd. (je tam zřejmě hned na úvod ještě jeden charakter, ale ten se mi nepodařilo osvobodit).

D&D pojede na třídy, to jinak ani nejde, proto jsem čekal, že ty role budou rozdělené klasicky, tak jak jsme zvyklí. Ostatně Lariani se "zaklínali" věrným přepisem pravidel 5e. Těžko nyní hodnotit, na levelu 1 je to samozřejmě zatím s postavami všelijaké.

Pokud jde o boj, tak za těch 70 minut jsem bojoval asi 3-4x, přičemž ne každý boj je nutně tahový. Jednu dvojici impů jsem ustřílel z dálky v podstatě realtime - až na poslední ránu se boj přepnul. Buďto je to fíčura nebo bug ;) Možnosti léčení jsou zprvu taky velmi dobré. Krom boje se jde zranit i okolními efekty/jevy (oheň, kyselina na podlaze atd.), což jsem viděl už v D:OS2.

Obecně, co je vidět v D:OS2 je vidět i v Baldur's Gate 3, jenomže tady bych přeci jen čekal, že v tom detailu už ty hry budou zcela jiné. Předpokládám, že jakmile uniknu z úvodní lokace, tak se bojové tempo hry zvolní.

Mimochodem, záměrně jsem nezmínil, co je první lokací - mám to psát normálně nebo skrývat za spoiler? Osobně si myslím, že BG3 řada místních návštěvníků hrát nebude, ale zeptat se musím ;)
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #8 kdy: Říjen 08, 2020, 12:55:45 »

No psal si, že hra začíná  na plavidle Ilithidů, to tedy není první lokace? Ale v DOS I i II, ty boje byly pořád. Třeba ve dvojce byly tak táhlé, že to byl asi jeden z důvodů, proč jsem se do té hry nemohl dostat, protože to bylo pořád dokola to stejné. A to nemluvím o tom, když se ti nějaký boj nepovedl a musel si jej dělat víckrát (jakože to bylo často, hlavně na první mapě). To pak už člověk nějaké úkoly a dialogy téměř nevnímal, nebo je zapomněl. V podstatě to byla spíše taktická tahová strategie s rozvojem. Možná proto mě i bavili víc ti vikingové, jelikož tam byly sice boje taky tahové, poměrně těžké a i dlouhé, ale nebylo to ve stylu provedu boj 15 minut, ujdu 5 metrů, další boj 15 minut.

V tomto ohledu by mě nepřekvapilo, kdyby to bylo i v BG3, když to bude stylem DOS.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: Říjen 08, 2020, 13:56:06 »

Je to tak, už jsem zas o kousek dále. Plavidlo Ilithidů je první prostor, kde se družina pohybuje hned po startu, ale celé to plavidlo spadne do jedné ze sfér pekla, takže jsem si nebyl jistý, jestli to tím plavidlem končí, nebo se bude postupovat právě i částí pekla - zasekl jsem se předtím před jakýmsi teleportačním zařízením, kde byl zrovna blbý typ souboje. Krom boje bylo nutné se urychleně přesunout právě k tomu zařízení, což bylo trošku zdlouhavější a napoprvé jsem se nedokázal přes příchozí posily proplést (ještě že hraničářka umí skrytí ve stínu - sice s velkou šancí selhání, ale nakonec to bylo užitečné).

Takže vlastně jo, na tak malý prostor jsou 4 boje docela dost, a pokud by to takto pokračovalo dál, tak mě hra určitě bavit nebude právě kvůli té zdlouhavosti.

Jinak postava skončí na pláži a je opět sama.
IP zaznamenána
This is the end ...

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #10 kdy: Říjen 08, 2020, 16:05:14 »

Oblíbení mindflayeři, Kimmuriel by měl radost... nebo možná neměl. Elemire za mě spoileruj jak chceš, mě to neruší.

Co se týče warlocka, zní to jako klasickej WoW warlock, nic novýho pod sluncem.
IP zaznamenána

kloudici

• Mladší člen
  • **
« Odpověď #11 kdy: Říjen 08, 2020, 17:21:00 »

Možná proto mě i bavili víc ti vikingové, jelikož tam byly sice boje taky tahové, poměrně těžké a i dlouhé, ale nebylo to ve stylu provedu boj 15 minut, ujdu 5 metrů, další boj 15 minut.

V tomto ohledu by mě nepřekvapilo, kdyby to bylo i v BG3, když to bude stylem DOS.
Tak tohle rozhodně hrát nebudu, mně lezla na nervy i zdlouhavost bojů v těch Vikinzích, kór když jsme bojovali třeba 6 proti deseti. Nebýt toho, že jsem to musela zkousnout kvůli testování češtiny, asi bych to už v půlce hry vzdala. Tahové souboje mi prostě nesedí, tudíž BG3 za mě určitě NE :D
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #12 kdy: Říjen 08, 2020, 18:23:04 »

Ve Vikinzích těch bojů tolik nebylo a byla mezi nim poměrně velká mezi náplň. Pokud nepočítám náhodné boje na mapě, pak se dá přesně spočítat, kolik může hráč podniknout bojů a každý ten boj se i naučit přímo. Bylo tam ale opravdu významné rozvíjet postavy jako tým, tedy opravdu jeden/dva tanci se štítem (to byla nutnost), ideálně tři lučištníci jako hlavní zabijáci, pak 2 postavy s dovednostmi ranhojič/čaroděj na likvidaci nepřátelských lučištníků skrz dezorientaci a nějaké postavy s dlouhou zbraní.

Tedy člověk to musel nějak nakombinovat. Třeba jedna postava čistokrevný tank se štítem. Druhá postava částečně bojovník třeba s dlouhou zbraní a částečně bojovník se štítem. Třetí postava částečně lučištník, částečně bojovník s dlouhou zbraní. Čtvrtá a pátá lučištník a ranhojič/čaroděj. Pak to docela šlo. Pořád si tedy měla v záloze další postavy v táboře, pokud by boj vyžadoval jiný přístup. Asi je obecně lepší si vytvořit postavy pro boj a ty příběhové nechat v táboře a učit je podpůrné schopnosti, kvůli počátečním vlastnostem.

Ale prostě tam bylo hodně věcí mezi boji. Bylo tam dost dialogů, mnoho věcí se dalo řešit i bez boje, byly tam vedlejší aktivity, jako cestování a táboření, byl tam průzkum třeba měst a podobně.

V DOS2 todle bylo hodně upozaděno všechno. Jak rozvoj, spíše šlo o to každou postavu naučit užitečné dovednosti, než je nějak směrovat jako tým, tak i to mimo boj.

Baldury3 takové třeba nebudou, ale dost o tom pochybuji.
IP zaznamenána

kloudici

• Mladší člen
  • **
« Odpověď #13 kdy: Říjen 08, 2020, 18:48:00 »

Jo, ve Vikinzích nebylo těch bojů tolik, a postavy jsem (díky tvým radám) rozvíjela +/- tak jak píšeš. Ale když se sešlo kolem deseti - čtrnácti lidí v boji, tak než všichni provedli své tahy, tak mi to přišlo jako věčnost.
DOS 2 jsem nehrála, mám rozehrané DOS 1 a přestalo mě to bavit (právě díky tomu, že furt se bojovalo - ať jsem se vydala kamkoliv) hodně rychle. Takže přesto, že Baldurama jsem vlastně začínala hrát RPGčka, tak trojku určitě vynechám  :(
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #14 kdy: Říjen 08, 2020, 18:55:21 »

S BG3 bude podle mě zápasit celá řada fanoušků původní série a dokážu si představit, že dost jich odradí už jenom videa a komentáře. V DOS2 jsem hodně na začátku a ten začátek se mi líbil a přijde mi vyrovnaný, ale jestli se to později zvrtne, tak jsem upřímně nemile překvapen.

EA u BG3 by měl trvat rok, takže předpokládám, že Lariani budou muset hodně ladit, aby se zavděčili co největší skupině hráčů. Já už jsem si všiml, že ne každý, kdo vyrůstal na Infinity hrách, skousl DOS 1 a 2. Většina argumentů je právě proti soubojům.

Trošku se děsím toho, že hra nebude schopna nabídnout zajímavé parťáky do družiny.
IP zaznamenána
This is the end ...
Strana: [1] 2 3 ... 31