Při nějaké další rozehrávce se na to budu muset pořádně kouknout. Možná si i otestovat multiclass, ostatně savů mám na to dost. Začínám mít pocit, že část kouzel buguje. Sféra nezranitelnosti není nakonec tak skvělým kouzlem, navíc si ji Gale dokáže sám shodit, pokud zakouzlí supportní kouzla (např. Haste). Netuším, proč by to tak mělo být a neděje se to vždy. Navíc ta koule chrání jen před útokem a útočnými kouzly, např. některé debuffy nemrtváků v ní normálně působí (otravy od zombií). Nefunguje v ní kupodivu ani magické léčení, takže Shadowheart ve sféře jen stojí a kouká.
Haste je pak kapitola sama pro sebe. Lektvar v pohodě znásobí počet akcí postavy, kouzlo někdy jo někdy ne (ke všemu existují dvě verze tohoto kouzla - kniha vs očarování na předmětu). Rozhodně se mi nepovedlo Galea donutit, aby sesílal dvě kouzla v kole, ale ani to nejde tak, že by jedno seslal z knihy a druhé ze svitku. Další věcí je, že Lariani asi postupně funkčnost/mechaniku kouzel upravují, protože co někde na začátku fungovalo, jinde už zase nešlo. Ostatně se k tomu ještě dostanu.
Lower City IVMinule jsem skončil smrtí Orin, což je celkem klíčový okamžik, protože jsme se tím notně přiblížili ke konci hry. Hodně úkolů totiž patří mezi vedlejší a asi by se nic nestalo, kdybych je nyní už jen přeskočil a šli jsme už jen po hlavní lince. Tedy odstranit Gortashe a hurá do finále - tedy alespoň si myslím, že je to tak jednoduché

.
Po odchodu ze stok jsme zašli za mystikem Carrionem, ale dokud nenajdu jeho sluhu, tak mi s Oskarem Fevrasem nepomůže. Nic nevyřešila ani návštěva cirkusu, proště mám jen šaškovu hlavu, chybí mi tedy zbytek těla. Podle deníku jsem trup už někde našel, ale nemůžu si vzpomenout kde. No co, tak jsme zašli alespoň do Sorcerous Sundries.
Slouží tu thiefling Rolan, který zde našel svoje vysněné místečko pod dohledem mistra Lorroakana. Nevypadal ovšem úplně šťastně, navíc mi přišel trošku pomlácený. Za Rolanovým pultem má svůj pult knihovnice Tolna, které jsem se optal na dvojici knih - Tharchiate Codex a Annals of Karsus. Tharchiate Codex je kniha, na kterou mě upozornil Carrion, protože mi pomůže rozluštit poslední stránky Zhentské knihy. Na Annals of Karsus jsem se ovšem zeptal jaksi mimochodem a zrovna jsem se trefil, protože jde o knihu důležitou pro Galea. Obsahuje totiž informace o koruně moci a dalších Karsuových artefaktech. Bohužel, všechny tyto knihy patří mezi zakázané a jsou uschované v horních částech Ramazithovy věže. Z Tolny jsem získal akorát informaci, že portál do horních pater je v jejím pokoji, ale přístup mi zakázala.
Vyrazili jsme proto po schodišti, kde nás odchytila projekce Lorroakana. Pokud prý nemáme informace o Nightsong, tak ho nemáme vůbec otravovat. Hned na to se otevřela čtveřice portálů. Každý portál má destičku s popisem, co by Nightsong měla být. Stačí si tedy zvolit ten správný a cesta k Lorroakanovi je volná. My jsme ovšem zamířili ke dveřím Tolnina pokoje a já ukryt ve stínu dveře vypáčil. Do stínu musel i zbytek družiny, protože průchod dveřmi zaregistroval strážný konstrukt.
Nepřístupné patro věže je jedna velká past a taky docela bludiště. Musel jsem si začít kreslit mapku, abych věděl, kam mě které dveře teleportují. Cílem je najít dvojici pák a s nimi otevřít Elminsterův a Karsuův archiv. Krom toho je tu jedna skrytá místnost s knihou o Rudých rytířích. Po přečtení knihy se obsažené znalosti transformují ve svitek s celkem silným kouzlem. Ostatně zajímavých svitků je na patře více. Bylo mi proti srsti Lorroakana okrádat, ale časem jsem zjistil, že on si to zasloužil

. Elminsterův archiv obsahuje Tharchiate Codex a Karsuův pak Annals of Karsus.
Tharchiate Codex mě dovedl k poznání speciálních run, ale zároveň na mě hodil kletbu (tu snadno odstranila Shadowheart). O něco později jsem si znovu otevřel Zhentskou knihu a konečně se dostal bezpečně na její konec. Odměna nebyla zprvu vidět, takže jsem začal tušit, že to bude mít časem asi dohru, ale po dlouhém odpočinku jsem si všiml, že dostávám pravidelně +20 bonusových HP. A ještě o něco později jsem si všiml, že mi přibyla dovednost Dense Macabre, kterou můžu vyvolávat ghůly. Heh, takže je ze mě nekromancer

.
K přečtení Annals of Karsus jsem pro změnu přivedl Galea. Kniha popisuje trojici artefaktů, kterými Karsus, netherilský arcimág, vládl své létající říši. Korunou ovládal lid, žezlem určoval směr, no a poslední zajímavostí je hladový orb, který sloužil jako zásobárna energie pro to všechno. A pak, že Gale neměl smůlu, když ze všech tří možností našel zrovna knihu stvoření orbu. Nicméně Annals of Karsus obsahuje popis tvorby koruny, takže Gale by měl být schopný z netherilských kamenů vytvořit další kousek. Dokonce hra nabízí jakési zamyšlení se skrytým rozhodnutím, kdy jsem Galeovi zažehnal chmury a dovedl ho k vnitřnímu přesvědčení, že korunu je potřeba zničit pro dobro všech. Něco podobného mi hra provedla už po smrti Orin, kdy jsem se měl sehnout pro dýku - nejprve jsem dostal na výběr z trojice pocitů, které mě v tu chvíli ovládly.
Našeho řádění ve věži si nikdo nevšiml, tak jsme zašli rovnou za Lorroakanem. Ukázalo se, že je to sebestředný pitomec, který má ovšem podezřelý zájem o Nightsong. Vlastně se ani netajil tím, že zná její pravou identitu a vyjevil nám, že tu má pro ní připravenou past, neboť hodlá Nightsong využít pro své pokusy. Mno, tohle už před ním jeden pitomec zkoušel

. Časem se ukázalo, že Lorroakan a Ketheric Thorm se znali a Lorroakan také zatoužil po nesmrtelnosti. Nabídl nám obchod, ale ten jsem odmítl a sdělil mu, že Aylin přivedu jen proto, aby si to s ním vyřídila jednou pro vždy. Skočil jsem do tábora, Aylin jsem řekl, co se stalo, a ona ani na nic nečekala a vyrazila vpřed.
Lorroakan to zkusil nejprve po dobrém, s trochou přemlouvání, ale když viděl, že neuspěje, tak povolal své myrmidony do boje a strhla se docela zajímavá bitka. Rolan, který stál opodál, mu odmítl poslušnost a přidal se na naší stranu. Prvotním cílem se stal samotný Lorroakan, ale ukázalo se, že to bude trošku oříšek, protože Lorroakan každé zranění oplácel magickou salvou. Karlach šla první a po dvou silných úderech šla ihned k zemi (vynechal jsem bohužel mezi údery lektvar). Na mě vyšel druhý útok a vše zakončil Gale. Lorrokan ani nestihl padnout k zemi, jak to bylo rychlé

. Zajímavé bylo, že Aylin si Lorroakana nevšímala, byť stála hned vedle něj, jakoby věděla, co by útok na něj způsobil

. Karlach jsem pomohl na nohy a společnými silami jsme pak rozdrtili myrmidony.
Lorroakan po boji ještě žil, což Aylin ihned napravila a rozdrtila mu páteř, čímž dala všem jasně najevo, jak dopadne každý, kdo by se jí opovážil uvěznit. Novým vůdcem Ramazithovy věže se stal Rolan a zároveň jsme tím získali dalšího spojence pro náš boj proti Absolute.
Po úspěšném boji jsme si zašli do chrámu Umberlee, kde jsem čekal nějaký zajímavý úkol, ale jediné, co tu bylo k vidění, byl pohřeb místní knežky. Hlavní kněžku jsme obdarovali 500 zl, čímž jsme si prý zajistili přízen bohyně pro naši plavbu po moři ... eh, my snad někam plujeme

.
Během jednoho odpočinku nás opět navštívil Elminster, který Galeovi přinesl pozvánku na schůzku s Mystrou.