Někdy jsou ty detaily vskutku úsměvné

.
Lower City IIPo záchraně Gondistů jsme se vrátili do továrny, kde už čekala hlídka Banistů. Vstoupili jsme dovnitř s úsměvem, takže Gondisté pochopili, že se záchranná akce zdařila a postavili se na odpor. Tedy oni se vlastně rozhodli trošku na slepo, ale ti dva Banisté nebyli problém ani kdybychom nedorazili. Deaktivovali jsme další odhozený ovladač obojků a hned poté jsme si o průběhu záchranné operace promluvili. Vůce Gondistů Toobin se k nám přidal a vyrazili jsme do řídící místnosti v podzemí továrny.
Jenomže tady se to trošku zadrhlo, protože trojice konstruktů nebyl náš jediný problém. Řídící centrum totiž krom nich hlídá i konstruktí titán, kterého na počátku boje vyveze plošina z podzemního úkrytu. Titán kupodivu není tak tuhý, jak vypadá, největší problém jsou prostě konstrukty. Až na třetí pokus se mi podařilo konstrukty rozdělit tak, abych je mohl likvidovat víceméně po jednom. Rozhodující je v tomto ohledu opět první kolo, tedy jak moc dostaneme v prvním kole naloženo. A hlavně necpat Galea dopředu, protože Gale je prvotní cíl útoku skoro ve všech bojích. Po zničení konstruktů jsme se naplno pustili do titána.
Továrna je zvláštní směsicí Gondistického umu a ilithidích technologií, proto konstrukty uměly číst myšlenky. Zničit jí jen tak nejde, protože skutečný "mozek" továrny je hluboko pod zemí. Toobin nám sdělil, že je možné jí zespoda přetížit, což bude mít na nadzemní část devastující účinek a opravdu se tak stalo. Továrna lehla popelem a s ní i všechny konstrukty ve městě. Díky tomu nás konečně přestaly napadat městské hlídky. Nicméně bez Toobina se celá operace neobejde, protože on je jediný, kdo to umí s ovládacím panelem továrny. Vyhnuli jsme se tak použití bomby od Wulbrena.
A propo Wulbren ... ten už nás s dalšími Ironhandy čekal venku a chystal se Gondisty potrestat za práci na konstruktech. Toobin svou vinnu nijak neskrýval, i když byli k této práci donuceni, ale rád by prostě jen odešel v poklidu domů za svou dcerou. Musel jsem Wulbrena krotit, protože ten se dožadoval jejich smrti. Naštěstí se do toho přimíchal Barcus, Wulbrenova pravá ruka. Barcus byl taky pro smír, takže mě podpořil, a když Wulbren vydal rozkaz k zabití Gondistů, tak se Ironhandi přidali na jeho stranu a tím ho mimo jiné uznali za svého nového vůdce. Wulbren sice ještě chvilku vyhrožoval, ale pak zmizel. Ostatně Barcus ho z klanu vyhnal, tak mu moc jiného nezbylo.
Kousek za továrnou jsme narazili na sklep, který ukrýval vstup do stok. Konkrétně do nějaké čistící nádrže. Poprvé jsme tak narazili na kultisty boha Bhaala, kteří se tu ukrývali. Vesměs šlo o dopplegangery. Narazili jsme tu také na zmínku o Minscovi, kterému se v současných časech přezdívá Stone Lord, což souvisí s tím, v jakém stavu byl Minsc nalezen - souvisí to s Jaheirou, která ho kdysi v jednom boji opustila a Minsc nakonec podlehl zkameňujícímu kouzlu. Časem se dostal jako socha do umělecké sbírky a teprve po 100 letech se přišlo na to, že jde o skutečného Minsca. Jenomže Minsc se po své záchraně dostal obratem do rukou kultistů, pro které začal z neznámého důvodu pracovat. Dopis zmiňuje, že jeden z dopplegangerů se vydává za Jaheiru a to bude asi ten důvod, proč Minsc poslouchá jejich příkazy.
Družina už byla boji docela zdecimována, léčivá kouzla došla, lektvarů notně ubylo a tak nastal čas pro pořádný odpočinek. Jenomže v noci se událo něco, co jsme tak nemohli nechat, a proto jsme se rozhodli ještě chvilku pokračovat

. Nad vchodem do sklepa je dům lady Jannath, což je patronka malíře Fevrase (to je ten, co jsme ho zachránili z úkrytu Zhentů v Act I). Dům je ovšem prokletý a plný poltergaistů, kteří nám dali ještě více do těla. Z posledních sil jsem stihli zachránit Jannath, kterou ohrožoval posedlý Fevras! Ti dva se po návratu Fevrase vzali, ale pak se najednou začal Fevras měnit k horšímu a stopa vede k mystiku Carrionovi. Jenomže to už jsme museli jít opravdu spát

.
V noci mě vzbudil křik, a když jsem dorazil na místo jeho původu, tak jsem spatřil Laezel, jak drží malou Yennu. Prý jí přistihla jak čmuchá kolem a z podody normální ženy se proměnila opět v dítě. Tím by Laezel potvrdila Gortashovo varování, tedy že máme mezi sebou dopplegangera. Jenomže na tom něco nesedí a za chvilku bylo jasné co (podezříval jsem spíš Yennina kocoura). Laezel se totiž rozhodla Yennu podříznout a záchranné skillchecky jsou příliš vysoké na to, abych je hodil (25 bodů). Jakmile Yenna padla k zemi, tak se Laezel proměnila v Orin! Dala nám stejnou nabídku jako Gortash, tedy v obráceném poměru - zabít Gortashe a netherilské kameny donést Orin. Potíž je v tom, že Orinina nabídka není upřímná. Jako rukojmí si navíc vzala právě Laezel. Došlo tedy k tomu, co jsem predikoval už při setkání s Orin ve Wyrm's Crossing. Paradoxně si ale vzala někoho, na kom mi příliš nezáleží

. Zničení továrny se tak připsalo jako bod z Orinina úkolu, protože to hra logicky bere jako akt proti Gortashovi.
Nicméně smrt Yenny jsem nechtěl dopustit a tak jsem začal pátrat, jak z toho ven. Skillcheck na charisma (persuation) má sice u mě bonus +4, ale to bych musel na 20 stěnné kostce hodit 21

. V ilithidích schopnostech jsem pak našel dovednost, která přidá další 4 body a zajistí lepší výsledek hodu, ale touhle cestou jsem se vydat nechtěl. Naštěstí jsem v batohu našel náhrdelník od mykonidů z Podtemna, který přidává 2 body, takže mi stačilo hodit už jen 19 a to bylo alespoň reálné (přinejmenším metodou save/load). Nakonec se mi to podařilo na první pokus a Orin Yennu pustila. Měl jsem kliku, že jsem ten náhrdelník neuklidil do truhly.
Orin mi v případě neuposlechnutí vyhrožovala zabitím Laezel a taky tím, že na mě poštve svoje asasíny, jenomže ve městě mě přepadla akorát jedna jediná asasínská hlídka a tu jsem navíc viděl už z dálky

. Ke všemu nám na pomoc přispěchala hlídka Ohnivé pěsti. Po boji se kapitánka hlídky začala chovat divně. Zjistil jsem, že má v hlavě také parazita, ale očividně s ním bojovala. Nakonec se ukázalo, že skrze kapitánku mluví samotná Absolute a dostali jsem tak třetí nabídku - zabít Gortashe i Orin a osvobodit Absolute. Jak nečekané

. Emperor ovšem s tímhle postupem souhlasil mnohem více. K Absolute se pak váže ještě přístup k severní bráně (do horní části města?), za kterou už prý nemáme chodit, protože by to byla nyní jistá smrt.
V táboře jsem si promluvil také s hrabětem Ravengardem, který se začal ihned rozčilovat nad současnou podobou Wylla - očividně jím pohrdal. Nechal jsem ty dva tedy skrze parazita propojit, aby Ravengard viděl, co si jeho syn prožil a proč. Ravengard se poté Wyllovi omluvil a začal na něj být po právu hrdý.
Nyní jsem se rozhodl pohnout s rituálními vraždami, protože jedna z obětí přebývá v hospodě Elfsong. Jde o kuchaře, který nás ale považoval za deratizéry. Místní sklep je totiž plný krys. Je to vlastně hezký easter egg na tutoriál prvních Baldur's Gate

. Ve sklepě se nachází původní úkryt Emperora, který už pečlivě prohledávala hlídka githyanki. Těch jsme se rychle zbavili. Nahoře v hospodě je pak pokoj lady Stelmane, Emperorovi partnerky, která byla také zavražděna. Další z obětí byla postarší trpaslice kousek od hospody, kterou už jsme stihli před rudým trpaslíkem zachránit (trpaslík si říkal Meztli). Meztli zdrhl a nechal nás napospas dopplegangerům.
Zlom ovšem nastal v SZ části čtvrti, kde jsme opět narazili na rudého trpaslíka, tentokrát jménem Dolor, který chtěl pro změnu podříznout místního kupce s oblečením. A nyní se nám podařilo proradného trpaslíka zabít. Měl u sebe dopis a váček s uříznutými zápěstími svých obětí. Vše dělal pro slávu Bhaala. Nj, a tím se z něj stalo pojítko mezi Bhaalovým kultem, tedy Orin, a vnějším světem. Odkryla se tím poloha Bhaalova tribunálu.
Když už jsme byli v tom průzkumu, tak jsme doprošli zbytek čtvrti, čímž jsme opět narazili na Araj Oblodru, drowí alchymistku z Moonrise Tower. Vyběhla z hořícího domu, kde původně experimentovala s mojí krví. Jak se ukázalo, moje krev má výbušné vlastnosti a z čiré dobroty jsem se proto Araj nabídl k dalšímu pokusu a na závěr jí poskytl další vzorek krve. Odměnou je možnost nakupovat si u Araj výbušné lektvary.
Nyní se podíváme na stoky, které už jsem měl sice z velké části prošlé, ale jelikož jsou komplikované na popis, tak je vezmu při jednom. Do stok vede hned několik cest, ale třeba ta přes nádrž s kultisty je přístupná až z druhé strany. Ostatně stoky budou fungovat spíše jako alternativní vstup do chráněných míst na povrchu. Do stok jsme vstoupili přes úkryt Emeprora pod hospodou. Uvnitř stok jsme narazili na další kultisty a pak i na šíleného mága
Aelise Sirya, který byl obklopený mephity, slizy a slizovými elemntály. Díky své paranoie nás považoval za hrozbu, ale naštěstí jsem nás z toho dokázal vykecat. Od té chvíle se Aelis Siryasis tváří jako spojenec (všichni jsou na mapě označeni zeleným puntíkem).
Další významnou postavou je Voss, který se tu ukrývá a čeká, až získáme pekelné kladivo. O něco dále jsme narazili na šlechtickou dceru, která dorazila do stok na párty. Její doprovod se prý zatím nedostavil, ale z popisu bylo jasné, že jde o upíra. Měla kliku, stála totiž uprostřed smetiště zrcadel a vyděšenou jsme jí nechali utéct. Nedaleko od tohoto bodu je ve zdi něco jako brána, ale nemá to žádný otevírací mechanismus a ani se u toho neaktivuje žádný skillcheck.
Pak je tu ještě vstup do krypty, kde jsme našli mozek a játra mystika Carriona, tedy až poté, co jsme absolvovali souboj s nemrtváky. Z krypty jsme vyšli jiným východem, ale opět to bylo do stok. Přesně za zády nemluného kupce, kterého jsme předtím jen minuly. Kousek od kupce je pak brána do úkrytu Bhaalova kultu? Každopádně zatím nevím, jak se za ní dostat. Posledním významným bodem je úpravna vody, skrze kterou se dá otevřít průchod do dříve zmíněné nádrže.
Ve stokách jsme také zabili spícího Dairowa Vina, který se jinak tvářil jako nepřítel. Karlach si jeho tělo vzala do inventáře v domnění, že je to uprchlý sluha mystika Carriona, ale to asi nakonec nebude on

.
Poslední zajímavostí je alternativní vstup do doupěte zlodějů, které je na stejné úrovni jako stoky. My do něj ale napochodovali hlavním vchodem z města, protože zadní vstup se navenek tváří jako loupež, tak jsem ho jen otevřel ale nevstupoval. Uvnitř doupěte jsme narazili na Mol, malou vůdkyni zlodějů z hájku, čímž se splnil úkol z Act II. Klíčová je tu ale skutečná vůdkyně - Nine-Fingers Keene, skutečným jménem Astele.
Vyrušil jsem jí při rozhovoru s nějakým poslem, díky čemuž jsem zjistil, že zloději spolupracují se Zhenty (i když, Keene je spíše využívá pro své vlastní účely). Každopádně Keene si přála vidět Jaheiru, což jsem jí umožnil. Ty dvě se očividně dobře znají, svého času totiž bojovali o nadvládu nad městem (zloději vs Harfeníci). Kamenem úrazu je totiž Stone Lord, který začal svými aktivitami zloděje ohrožovat a navíc se spojil s kultem Absolute. Keene se ho chystá odklidit a nás varovala, ať se do toho nepleteme. Víc nám neprozradila. Narozdíl od jednoho hobita, který posílen alkoholem mluvil pro změnu až moc

. Cílem se tak stala místní banka.
Nejprve jsme museli získat povolení ke vstupu do trezoru, pak vyřešit jeden kód a dole podstoupit jeden souboj. Tomu předcházela scéna, kdy lapený Minsc vyleze z útrob mimica a na scénu dorazí falešná Jaheira v doprovodu kultistů a Minsca si odvede. Past na Minsca tedy zlodějům nevyšla a navíc kultisté bance vybílili trezor s úsporami řadových občanů! Dostal jsem proto hned dva úkoly - získat úspory (pro banku) a najít Minsca (pro Jaheiru). Stopy vedly opět do stok.
Cílem je opět nádrž, kde už čekala falešná Jaheira, Minsc a zhentská obchodnice Roah Moonglow (s tou jsme se mohli prvně setkat v ruinách Selunina chrámu v Act I). Vyrušili jsme je uprostřed rozhovoru, po kterém následoval boj. Naštěstí už jsme nádrž předtím vyčistili, takže jsme nestáli proti přesile. Jaheira nás důrazně nabádala, abychom Minsca nezabíjeli, ale našli jiný způsob jak ho zpacifikovat. Navíc je potřeba zadržet Roah, která na nic nečeká a zdrhá k východu ze stok (postavil jsem jednu postavu k žebříku a měla rázem smůlu). Roah totiž dostala od Jaheiry peníze z banky, takže pokud by zdrhla, tak by zdrhla i s nimi.
A teď nastal problém - jak zpacifikovat Minsca a přitom ho nezabít? V tom případě totiž Jaheira natrvalo opustí družinu a zmizí. No, musel jsem se nechat podat. Když jsem pak viděl řešení, tak jsem si na onu ikonku knockoutu vzpomněl, ale mám za to, že v EA byla přímo součástí základní nabídky na panelu dovedností. Jenomže je to taky pasivka, která nemá ve hře moc význam, a proto jí asi ukryli do submenu. Nyní jsem jí vlastně použil úplně poprvé. Minsc byl zachráněn a už jen stačilo překecat Emperora, aby ho vzal pod svou ochranu, protože i Minsc byl nakažen parazitem. Emperor protestoval, protože Minscova mysl není úplně v pořádku a je dost nepředvídatelný (ano, to já přeci vím

). Nakonec ustoupil a Minsc se po krátkém hledání Booa přesunul do tábora. Ještě předtím jsem propojil svou mysl s jeho, aby viděl, co vše se nám přihodilo a čemu vlastně čelíme.
Ještě jsem v rychlosti zkusil nakouknout do úkrytu Bhaalova tribunálu, ale hned u úvodního souboje jsem se prozatím zasekl s tím, že to asi nechám na později.