Tak jsem se po svém prvním dohrání MM IX rozhodl vrátit ke starším dílům. Konkrétně mě nejvíc lákalo rozjet začátek MM7 právě se svojí partou z MM8 (však to znáte, vyhrát soutěž na Smaragdovém ostrově, Harmondale) - takže se MM8 Merge mod zdál ideální volbou.
1) Tak zaprvé jsem si musel vybrat svět MM8, anžto při výběru Erathie (MM7) mi nešlo vybrat postavy z MM8, velmi zvláštní rozhodnutí. V pohodě, řekl jsem si, spustím MM8 a hned, jak to půjde, přejdu do MM8.
2) To se mi prostě nepovedlo. Příběhově mi to hra ještě nenabídla, v žádným obchodě požadovaná kniha s teleportačním kouzlem nikde nebyla. A to jsem zkoušel několikrát sejv/load taktiku.
3) Hra neobsahuje češtinu, ale to mi upřímně po tolika dohrání MM7 - MM8 nějak nevadilo, stejně ty hry znám dost a vím, o co v nich jde. Spíš několik bugů, které bych už v základní (MM8 světě) verzi neočekával. Když už, čekal bych problémy právě u MM6 - MM7, které byly na původní hru naroubovaný. Např. problém s předměty v inventáři. Postava je sbírá, sbírá, pak jsou podivně přes sebe, při vybrání třeba zmizí nebo jsou najednou pod kurzorem a nejdou znovu umístit do inventáře. Neděje se to u všech a ne vždycky, ale působí to nějak divně.
4) Co mi ale vadí nejvíc.. Možná jsem jediný hráč na světě, ale u MM Merge modu jsem se nejvíc těšil na to, jak budu mít nacpaný deník. Všechny ty úspěchy, učitelé, bonusy, obelisky, studny, všechno pěkně v jedné encyklopedii, kterou jsem si už v základních hrách často rád prolistovával. Jenže ouha. Po projití prvních tří lokací (Souostroví Dýky, Havraní pobřeží a Alvar), splnění absolutně všech zatím dostupných úkolů se mi do úspěchů zapsaly 2 (slovy dva). Přitom už v základní hře se tam všechno pěkně zapisovalo a člověk si mohl vyprintscreenovat krásný životopis úspěchů.:-D Další dva se zapsaly do knihy pod kategorie různé (takové to, červená přidává sílu, modrá přidává osobnost, získání Power Stonu od Fredericka Talimereho a zabití všech zlobrů v Alvaru), zvláštní. Přitom zastavení Žluté horečky a nalezení Rothnaxe se zapsalo normálně do Úspěchů. Zbytek prostě nic. Stejně tak poznámky od věštce - teď to funguje stejně jako v MM7 (= nefunguje). Věštec radí a do deníku se nezapíše ani čárka. Přitom už původní MM8 to mělo.
Jak říkám, po Alvaru se mi ani nechce dál. Ale kdyby mi nějaká dobrá duše poradila, jak se se svojí šikovnou dámskou partou na levelu 1 dostanu na Smaragdový ostrov, byl bych velmi vděčný, vyhrál bych soutěž a vyčistil Harmondale, pak bych hru asi odložil, až to asi ještě zapár let nějak vychytají. Ale to Harmondale by mě lákalo.