Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 20:35:24
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -

Autor Téma: "Začíná sezóna" :-)  (Přečteno 18215 krát)

veka

• Pokročilý
"Začíná sezóna" :-)
« kdy: Září 29, 2018, 07:13:36 »

Tak vás, po létě všechny zdravím. Pomalu ale jistě, nám začíná sezóna dlouhých zimních večerů, tak jaké díli MaM si máte v plánu z opakovat, nebo se chystáte na něco nového?
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:"Začíná sezóna" :-)
« Odpověď #1 kdy: Září 29, 2018, 12:15:26 »

Ahoj, těžká otázka, zopakovat se chystám určitě World of Xeen, kde už jsem zhruba v polovině a k tomu bych rád přidal druhý díl. Otázkou je, jestli mi vůbec zbude dost času, protože těch her na podzimní večery je nějak moc - nyní Bard's Tale, za pár týdnů Underworld Ascendant atd.
IP zaznamenána
This is the end ...

veka

• Pokročilý
« Odpověď #2 kdy: Září 29, 2018, 13:00:57 »

Taky by jsem hrál, ale jaksi s dětma, už to prostě není co bývalo.:-D
IP zaznamenána

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #3 kdy: Září 29, 2018, 13:50:21 »

Už to vůbec není co to bývalo.:-)
IP zaznamenána

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #4 kdy: Září 29, 2018, 20:31:04 »

Nevím jestli mi to vyjde na ty dlouhé zimní večery, protože aktuálně bádám ve Skara Brae i pod ním, ale pokud ano, tak mě čeká MM4, na který se hodně těším. Nakonec jsem se rozhodl nehrát World of Xeen, ale dát ty dva díly po sobě. Od dohrání MM3 (jedno z dvou cRPG, které jsem dohrál 2x) už nějaký času uběhl, takže možná tomu dám šanci. Akorát ve frontě čeká Ultima 2 a především asi má největší herná výzva, Wizardry 4.
IP zaznamenána

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #5 kdy: Září 29, 2018, 20:31:32 »

Děti už jsou velké, takže v tomhle směru limitován už nejsem :)
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #6 kdy: Září 29, 2018, 20:52:36 »

Já sice mám času dost, ale chuť moc neni a kočka na mě lehává způsobem kterej neni kompatibilní s hranim her, takže společně koukáme na CSI. Na druhou stranu mm je infekční, a když vidim někoho hrát často začnu taky.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: Září 29, 2018, 21:23:29 »

S menšími dětmi to je problém, ale mě se kupodivu vždy podařilo s hrami nějak vyjít a v době, kdy to moc nešlo, tak jsem o to více dělal na stránkách, od čehož se právě dalo dobře odbíhat. Velkou výhodou je u mě i práce, kde mám kolikrát klid na hraní. Za pár let už budu mít taky úplný klid :D
IP zaznamenána
This is the end ...

tono

• Zasloužilý člen
« Odpověď #8 kdy: Září 30, 2018, 01:30:28 »

Keď už spomínate staršie hry a dnešnú generáciu tak to je fakt problém. Napríklad synovec ktorý bude mať 15 rokov si zahrá zo série MM maximálne MMX. Doba je rýchla každá hra ktorá nezaujme tak do 20 minút je odsúdená na uninstall. S hudbou alebo filmom je to ešte horšie. Platí že stiahnuť, rýchle prebehnúť a delete. Preč je tá doba keď sa LP alebo CD požičiavali a púšťali sa stále dokola. Kvantita zvíťazila nad kvalitou. Dnes je spústa "žrútov" času, ale náš čas je stále len jeden. Vlastne ich aj celkom ľutujem...
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #9 kdy: Září 30, 2018, 10:38:29 »

Ono to tak je, ty je lituješ, oni maj pocit že jsou o tolik lepší a modernější, až jednoho dne jim to dojde a budou litovat ty po nich :-D.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #10 kdy: Září 30, 2018, 21:11:31 »

I dnes se dají najít pěkné hry, ale holt ani ty netáhnou. Nějaké remaky apod. to taky rozhodně nezachrání. Mě se už mnohokrát i zde na webu stalo, že se mě někdo tázal na podrobnosti k M&M a po nějaké době to utnul s tím, že ta hra stejně stojí za houby a půjde raději hrát něco jiného ... v takové chvíli docela lituji času, který jsem dotyčnému věnoval.

Z her se stal obyčejný módní trend a dneska už snad ani nelze mluvit o mainstreamu, proto to navenek vypadá tak děsivě. To jádro skutečných hráčů je podle mě stále podobně velké, jen se to v těch dnešních číslech jaksi ztrácí. Většina dnešních děcek (hráčů) vyrostla v rodinách konzolistů a velký vliv má i okolí. Konzole kupodivu správně odhadly trend vývoje a dokázaly mainstream přesvědčit, že v jednoduchosti je síla ;) :D

Pokud má někdo najít zálibu ve starších hrách, musí být především svázaný s PC a to už je dneska docela problém. Všechny ty "retro" hry dnešní doby ve skutečnosti oslovují ve velké míře starší generaci a tu není třeba přesvědčovat. Těch nových hráčů je podle mě minimum a vlastně to není nic výjimečného. Když si vzpomenu na své mládí, tak já taky dal přednost jiným aktivitám před PC, byť možnost hraní na PC jsem měl.

Herní průmysl podle mě čeká obecně krize, protože to zjednodušování už nemá kam jít a nejde v tom moc inovovat. Proto se minulý rok tolik skloňovala virtuální realita, protože v tom herní firmy viděli východisko ze současné situace. Druhou věcí jsou kopie kopií, což postihlo on-line hraní.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #11 kdy: Říjen 02, 2018, 21:12:26 »

No já se ke starším dílům série M&M vracím rád proto, že to jsou hry mého mládí a dospívání, hrál jsem je už tenkrát a bavily mě. Stejně jako hry, které se tváří jako remaky nebo návrat klasiky. Myslím, že dnešní hráči (miléniálové) se k nim už nedostanou, stejně jako se třeba já nedostanu k 8-bitům nebo hrám z Amigy, i kdyby to každý vychválil. Tak to prostě je a asi je zbytečné si nad tím stýskat.

Naopak si nemyslím, že dojde k nějaké krizi hraní jako takového, ale spíš budou hry ještě více zjednodušované, hodně akční a akční hned. Dnešní generace nemá trpělivost do něčeho pronikat a něčemu odpustit nezáživný začátek, pokud to nezaujme hned na startu. A taky se bude hodně přiklánět k multiplayeru, což já osobně vůbec neřeším..
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #12 kdy: Říjen 02, 2018, 22:10:14 »

Naopak si nemyslím, že dojde k nějaké krizi hraní jako takového, ale spíš budou hry ještě více zjednodušované, hodně akční a akční hned. Dnešní generace nemá trpělivost do něčeho pronikat a něčemu odpustit nezáživný začátek, pokud to nezaujme hned na startu. A taky se bude hodně přiklánět k multiplayeru, což já osobně vůbec neřeším..

Krize herního průmyslu a krize hraní jsou dvě odlišné věci. Herní trh může fungovat jen do té doby, dokud bude zisk převyšovat náklady a to už se nedaří všem. Zanikají i studia, o kterých by to nikdo ještě před pár lety neřekl. Vývoj her je dost drahý a akcionáři chtějí to své. EA za pár měsíců vydá Anthem, což je mulťák přesně ušitý na míru dnešním trendům a přesto to vypadá, že to bude další propadák, přitom Mass Effect: Andromeda byla ošizena právě na úkor Anthemu, takže už by to byly finanční propadáky dva. V takové situaci si i Bethesda ten ohlášený TES VI možná rozmyslí. Může to klidně strhnout lavinu, což je to, co jsem měl předtím na mysli. Hrát určitě bude co, jen to nebude, jak jsi správně naznačil, pro všechny ;)

Ani crowdfunding nepřinesl kýženou spásu. Prodeje takových her třeba v pohodě na výdělek stačí, ale nespokojenost s výsledkem je mezi backery poslední dobou častý jev. U inXile to má výrazně sestupnou tendenci a Bard's Tale IV už se asi jen tak v hodnocení nevzpamatuje, kdežto Pathfinder: Kingmaker se ze záporu docela obstojně dostal, ale počet aktivních hráčů zase např. nepřevyšuje počet backerů. On už ani ten návrat k legendám moc netáhne.

Navíc je to na dnešní poměry docela komplexní (volně přeloženo složitá ;)) hra. Zrovna dneska jsem zhlédl gameplay na Games a tam bylo krásně vidět, jak se to snaží dodržovat D&D nějaké 3.x řady. Přitom na tomhle dojeli před lety i v Bioware :) Výsledek je pak takový, jaký jsme mohli vidět v Zaklínači 3, kdy Geralt sice nějaký strom dovedností má, ale je jedno, jestli ho hráč použije :D

Mě spíš docela udivuje, jak se RPG prvky pomalu tlačí do akčních her a v pohodě to prochází. Jakoby herní studia zkoušela, jestli jen není potřeba vychovat novou generaci a pomalu jí opět navykat na komplexnější mechaniky. Assassin's Creed: Odyssey se třeba k RPG přiblížila ještě více než Origins, skoro jakoby se Ubisoft chystal na regulérní RPG a testoval, co si může dovolit. Jenomže Ubisoft je velká společnost, když se vrátím k tomu úvodu, a jako taková si může finanční přešlap dovolit. Ono to nakonec vyjde i EA, protože tyhle společnosti drží více IP a můžou si tak zisky mezi jednotlivými divizemi přelévat.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #13 kdy: Říjen 03, 2018, 22:44:35 »

Co se týče krize herního průmyslu, tak to beru zpátky, z předchozího příspěvku jsem to pochopil špatně. Že se zavírají i dost známá studia, jsme si mohli docela nedávno přečíst o Telltale. Je pravda, že jejich hry mě nikdy nezajímaly, neviděl jsem ani let's play, ale bylo to docela věhlasné studio a jeho konec jsem nečekal. Politika peněz je holt neúprosná.

S crowdfundingem to je taky těžký, ten původní zápal, když přišel Kickstarter, už opadl a navíc spousta lidí brala donate jako způsob předobjednávky a pak nesla dost těžko, když hra byla špatná nebo nevyšla vůbec. Na druhou stranu si myslím, že když je po něčem hlad, tak nemusí být hra ani nějak extra kvalitní. Takový Tennis World Tour sbíral hodnocení typu 20% nebo 1*/5* a po třech týdnech prodeje vývojáři prohlásili, že se vývoj hry zaplatil, i když byla hra hotová z 80% a z mé vlastní zkušenosti se opravdu hrát nedá. Ale tenis tu dlouho nebyl a je po něm hlad.

Zato hlad po izometrických RPG se podle mě po Wasteland 2, Pillars of Eternity a Divinity: Original Sin uspokojil a takové hry už tolik netáhnou. Pillars of Eternity 2 mě svým námořním pojetím vůbec neláká a Pathfinder by mě i lákal, ale zatím má taky slabé recenze a navíc je u mě problém angličtina.

Přechod her k RPG docela beru. Nepotřebuju extra propacované RPG a vyloženě akční hry nehraju. Ale když si ta akční hra dovolí přidat volby a nějaký vývojový systém postavy, tak je pro mě daleko zajímavější. Upřímně podle mě není důležité hru nějak označovat a škatulkovat do žánrů. Buď je zábavná nebo není. Ale nemyslím si, že si v Ubi řekli, že když označí svoji hru jako částečnou RPG, tak si ji pořídí i hráči, kteří hrají jen RPG.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #14 kdy: Říjen 04, 2018, 09:42:24 »

Mě osobně se přechod k univerzálnímu žánru vždycky příčil, ale tak nějak jsem si na to nakonec zvykl :) RPG prvky v akčních hrách jsou ve skutečnosti berlička, která má hráči pomoci snížit obtížnost hry, jenomže od toho má být primárně nastavení obtížnosti. Z akčních her se tak vytratila porovnatelnost a ty škatulky obtížností vlastně nemají moc smysl. U AC: Origins to bylo třeba krásně vidět. Je rozdíl tu hru hrát na hard bez stromu dovedností a se stromem dovedností. Letitý Dark Messiah of M&M byl asi první hrou té nové generace, který se pokusil akční žánr a RPG skloubit, ale u něj to dávalo smysl, protože s tím design hry počítal a hráč si musel chtě nechtě vybrat. Podobně jsem třeba nikdy neměl rád akční adventury, protože ta akční složka hry byla obvykle dost zmršená.

Mě právě přijde, že ta obtížnost je to, oč tu primárně běží. Mě nikdy nedělalo problém přiznat, že jsem něco prostě na hard nebo někdy i na střední obtížnost nedal, ale dneska je to asi jináč. Ostatně dneska už se snad ani slovo lehká obtížnost nepoužívá, namísto toho je to příběhový mód či tak nějak :D Asi aby to nikoho neurazilo. Souls hry si pak musí připadat jako jednooký mezi slepými. Ve skutečnosti nabízejí něco, co tu dříve bylo běžné, tedy pokud z toho vyjmu to úchylné japonské pojetí obtížnosti v podobě jednou sekni a 5 minut čekej na další příležitost ;) Holt marketing udělal své :)

Jinak k té kvalitě u crowdfundingu, ono tohle je dost těžké, viz to předchozí rčení o jednookém. Hrát něco jen proto, protože není alternativa, není podle mě tak úplně správně. Průměrné a podprůměrné hry tu byly i dříve, ale od crowdfundingu se očekávalo, že se ta studia budou soustředit opravdu jen na kvalitní produkci a studia budou s hráči více komunikovat a brát ohled na jejich připomínky. Někteří backeři to zcela nepochybně vzali jako formu předobjednávky, ale to je zcela legitimní důvod, protože to v kontextu toho sponzoringu dává samozřejmě smysl (smyslem je přeci tu hru prodat).

Jenomže podobný přístup přišel i od těch studií - dejte nám peníze a my za ně něco ukuchtíme (grr, jak nesnáším tahle kuchařská porovnání, ale co už :)). Ta hra může být třeba i dobrá, ale není to ta hra, na kterou jsem přispěl, takže to rozčarování některých backerů naprosto chápu. Být to normálně vydaná hra, tak se jí po recenzích obloukem vyhnou, jenomže u crowdfundingu už couvnout nemůžeš. PoE 2 je podle mě zrovna tím příkladem hry, kdy velká část backerů přihodila na hru v domnění, že bude vypadat podobně jako jednička. Osobně jsem vývoj dvojky chvilku sledoval a bylo mi naprosto jasné, že tohle určitě hrát nebudu. U remasteru System Shocku to dopadlo ještě hůře, tam se vývojáři odklonili úplně mimo a skončilo to tím, že jim došli peníze a v rukou drželi něco, za co by je hráči leda tak ukamenovali.

Ta herní studia by si měla uvědomit, že jsou možná pod větším drobnohledem, než kdyby tvořila pro velkou korporaci typu EA. Navíc jejich chování výrazně ovlivňuje vztah hráčů ke crowdfundingu - jednak kazí pověst sami sobě a vlastně i dalším a hlavně si pod sebou podřezávají větev. Na počátku každé kampaně určitě stojí bussiness plán, který počítá s velkými prodeji, tedy dopředu se ví, že hra musí oslovit větší publikum než jsou backeři, takže ono to není jednoduché.

U izometrických her si myslím, že hlad neuspokojila ani jedna, protože izometrie jsou (pominu-li Diablo a ještě starší historii), postavené na D&D, takže u nich táhne jednak zaběhlý herní systém a pak svět Forgotten Realms. Nejblíž k úspěchu tak má Pathfinder: Kingmaker, který by se dal považovat za přímého pokračovatele této linky. PoE zastínili Divinity, které se ovšem prosadili hezky, ale tam bych řekl, že hodně pomohla otevřenost Larianů. Divinity tak vytvořili něco na způsob konkurence a získali si vlastní fanoušky, či jak to teď správně říci, ale snad bude zřejmé, co tím myslím :D
IP zaznamenána
This is the end ...