Dan zmínil docela zajímavý problém, ale tady s ním taky úplně nesouhlasím, protože to, že si lidé z FB udělali byznys platformu a převedli na ní komplet svůj život, není chyba FB a rozhodně to nezavdává důvod si myslet, že tím se z FB stává veřejná služba. Tohle jsem vždycky kritizoval. Je to soukromá firma a má svá pravidla, která by neměla být regulována. Pokud chceme svobodu, tak jí naopak nemůžeme ubírat druhému. A že je to tak rozšířené? Přesně proto bychom měli podporovat vznik konkurence, ale nikdy, a to opravdu nikdy, bychom se neměli spoléhat na to, že něco bude věčné.
Monopolizace se děsím také, protože dnešní globální hráči jsou poučení z vývoje v 90' a na přelomu milénia, kdy jsme taky sledovali různé firemní spory o to či ono (Internet Explorer je asi nejprofláklejší). Když už zůstanu u toho prohlížeče, tak jak to vlastně skončilo? Majoritu získal Chrome a kdo nepoužívá Chrome, tak minimálně na 85% používá prohlížeč postavený na jeho jádru. Díky této převaze si Gůgl začal diktovat podmínky a tlačit své standardy, podobně jako kdysi Microsoft. Takže jsme zase tam, kde jsme už jednou byli

A přitom si určitě řada pamětníků pokládá otázku: "jak se to vůbec mohlo stát?"
No, jednoduše. On to ten Microsoft tenkrát taky nemyslel tak špatně, ostatně Apple fanoušci mají své bohaté zkušenosti s uzavřeným ekosystémem. Celé je to prostě o lidech (uživatelích) a jak vidno, ta monopolizace nakonec zas tolika z nim nevadí. A že nevidí ty negativní důsledky? Popravdě, to zajímá jen minimum z nich.
U FB je třeba si uvědomit, že ta služba tu opravdu nebude navěky, takže výmazy historie, kontaktů apod. si stejně každý uživatel FB nakonec zažije. Vždyť nakonec byl to opět Gůgl, kdo nám ukázal, jak to vypadá v praxi, když zrušil Google+ a sem tam zruší jinou další službu. Chráněni nejsou ani ti, co si myslí, že správně podchytili konkurenci, viz třeba akvizice Skype nebo LinkedIn Microsoftem.
Nesouhlasím pak zcela určitě ještě s jednou věcí - já osobně jsem pro Rakousko-Uhersko

Chidlink: koukal jsem na ty Badatele, je to celkem zajímavé, ale musím si na to vyhradit více času. Hodně z toho, co říká, jsem znal, ale je prima, že tady to je shrnuto na jednom místě a dáno do kontextu k tomu ostatnímu. Akorát mi vadí, že jak je to udělané jako Live formát, tak se krom samotného povídání věnuje i těm děkovačkám za donate apod. Do toho podle mě nepatří.