Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 20:28:17
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 16 17 [18] 19 20 ... 29

Autor Téma: (Elemir) - Wizardry 8  (Přečteno 92150 krát)

Milhaus

• Zasloužilý člen
Re:(Elemir) - Wizardry 8
« Odpověď #255 kdy: Červenec 14, 2023, 15:22:24 »

Jo, samurajce jsem dal nějaká krátký meč do levé ruky, co jsem našel (asi v jeskyni pod vodpoádem v horské divočině). V mečích i s bonusem je nad 100 a pokud bojuje, rozvíjí se už jen v něm. Ale taky bych jí rád dal nějaký i obouruční meč, aby mohla případně být na pravé straně a lord mohl být sám vpředu. Pomalu se blíží čas, kdy jí tam stejně dám, aby rozvíjela spíše kouzla.

Lordovi jsem zkusil dát na nějaký čas štít, chtěl bych jej rozvinout, pro jistotu, kdybych přece jen nějakého tanka potřeboval (ale nevím, jestli je štít k něčemu užitečný). Našel jsem pro něj i vcelku fajn hůlku (hůlku v druhé ruce nosil skoro celou hru, takže jí má i docela naučenou), tak váhám, jestli nechat ten štít, nebo pokračovat v hůlce.

Hraničář má luk a boj na dálku již naučený (taky asi nad 100 s bonusem) a cíleně jej nyní trénuji s halapartnou, ale už se blíží bodu, kdy zase bude moci střílet i lukem.

V té jeskyni pod vodpádem v horské divočině jsem našel i dobrou hůl pro mágy. Je sice prokletá (a asi nějak hodně silně, ani biskup to prokletí neumí zrušit) a zraňuje každou chvíli nositele, tak jsem to musel vykompenzovat amuletem, co naopak 1bod zdraví regeneruje, aby se ten zraňující efekt vyrušil (rozčilovalo mě, že každou vteřinu heká), navíc jí může nosit i víla, takže z ní teď je i v boji vcelku schopná bojovnice. V chrámu jsem našel i druhu lebku, tedy bych s mohl nechat vyrobit zbroj pro druhou vílu. Už mám zkompletovano u Antona jednu zbroj, zabijáka netvorů (nekupoval jsem) a ocelový krunýř. Mám asi i věci na ty další, krom šutru na hůl, ale v inventáři mám takový chaos, že nevím, co mám a co ne.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #256 kdy: Červenec 15, 2023, 06:24:22 »

Nakonec se budu ještě chvilku promenádovat po lokacích. Hra mi začala z nějakého důvodu na západních cestách generovat potvory level 7, takže na trénink dovedností je to jak dělané.

Při té příležitosti jsem prohodil prokletý meč mezi lordem a samurajem, abych se podíval, jaký to bude mít na samuraje vliv. K mému překvapení se mu poškození o tolik nezvedlo a lord, který dostal samuraiův démonský meč, dával najednou jen podprůměrné rány. Ve výsledku se co do poškození srovnali, ale celkový souhrn poškození těch dvou samozřejmě klesl. Když jsem prokletý meč lordovi vrátil, tak se z něj opět stala mlátička. Přitom samuraj je v meči a ve zbraních na blízko trénovanější, takže bych čekal, že bude z toho meče profitovat více, ale jak je vidět, tak není úplně jedno, co kdo konkrétního používá.

Lordovi jsem pro další trénink připravil očarovaný palcát, kterým nahradím otrávenou dýku. Mohla by z toho vzniknout docela zajímavá kombinace. Jsem taky zvědav, jak velký bude rozdíl mezi poškozením pravé a levé ruky, když bude nosit něco účinnějšího než dýku.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #257 kdy: Červenec 15, 2023, 19:12:30 »

Nechtěně jsem se dostal až do Martenova útesu, protože mi nedošlo, že Důlní tunely jsou s ním spojené. Ono mi ani moc jiného nezbylo, protože v tunelech se na mě začaly hrnout rychle se spawnující potvory, takže jsem byl nucen podstoupit celou řádku soubojů. Chvilku jsem si myslel, že je tu nějaký(é) trigger(y), na který při průzkumu lokace neustále šlapu, ale nejspíš šlo opravdu jen o náhodu generátoru. Když už jsem to absolvoval, tak se mi pak nechtělo vracet. Souboje to byly jednoduché, akorát mě zdržovalo to velké množství potvor.

Našel jsem NPC robota, kterého jsem oživil, prohlídl si jeho statistiky a nechal ho být. Další postavu do družiny neplánuji a ani mě moc nepřesvědčil.

V Martenově útesu jsem se vyhnul T'Rangům, hlavně Z'Antovi, abych se zbytečně nenamočil do nějakého aliančního úkolu. Pomalu jsem se vysoukal až na povrch a konečně jsem našel nástroj, který umí sesílat Heal All :D. Bohužel jsem se uvnitř pevnosti nachytal na propadlovou past, takže jsem si nestihl otevřít vstup hlavní branou. Musel jsem se proto z útesu vydat zpět přes Močál do tunelů a absolvovat to znovu. Při té příležitosti jsem navštívil rynije u vstupu do Bayjinu a vyříkal si to s nimi - s Heal All to bylo podstatně schůdnější, na ochrany beztak nebyl čas.

V průběhu času jsem Yuki vyzbrojil prokletou Smrtící hůlkou a podobně jako u lorda jsem byl mile překvapen efektem. Hůlka Yuki očividně svědčí, dává s ní podstatně větší damage, místy dokonce předčí samuraje Lynxe :). Navíc se jí díky bonusům daří dávat častěji IK.

Podobně jsem byl překvapen u Tlapy, který je pro případ šípové nouze vyzbrojen Obřím mečem. I s nulovou dovedností mečů s ním dokázal dávat šlupy za 60 HP! Nicméně ho zatím v meči netrénuji, vrátil se hezky k lukům, protože to mu narůstá nejlépe.

Narazil jsem také znovu na koníčky, ale díky duševnímu štítu si ani neškrtli, takže jsem je v poklidu rozsekal. S tímto přístupem a výbavou si tedy dovolím ještě nějakou chvilku grindit. U elit mi chybí už jen kousek do levelu 14, ostatní už level 14 jsou a Lea je level 15. Alespoň jeden levelup bych ještě dát chtěl. Stejně by mě při volném průzkumu čekal už jen Bayjin nebo Rapaxský útes a to bude čas, kdy Vi propustím, tak ať mám před testem nějakou rezervu, než budu v jejím tréninku pokračovat.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #258 kdy: Červenec 16, 2023, 08:56:49 »

Heh, tak nový průchod doly mi s dveřmi v pevnosti nepomohl. Udělal jsem proto pár koleček kolem vodního příkopu, jestli mě něco dalšího nenapadne a pak jsem si uvědomil, že ten katapult tu nestojí jen tak pro nic za nic ... :)

Snažím se moc nekoukat ani do svých zápisků, takže i když to nyní hraji spíše kvůli soubojům, tak jsou přeci jen místa, kde tápu a musím pak hodně napínat paměť nebo zkoušet různé interakce. Vůbec si totiž nevedu poznámky a rozhovory flákám, takže nemám ani pořádné hinty. Přesto se docela svižně posunuji. Ona ta hra konec konců není zákeřná jako třeba sedmička, kde ty puzzly byly občas dost tuhé. V Martenově útesu ve skutečnosti existuje několik cest, jak ho pořešit. Doly v tom vlastně nehrají až takovou roli, ale zase v dolech je pár NPC k najmutí. Akorát jsem ještě nenarazil na obchodníka Saddoka, co by tu měl někde být.

Našel jsem symbol a přišel jsem o Tlapu, kterého mi zřejmě unesl šaman. Teď přemýšlím, jak dál, abych se co nejvíce vyhnul soubojům, protože ty zkušenosti pak Tlapovi budou chybět. V podzemí jsem narazil na teleport, který by mě teoreticky mohl do Tryntonu přepravit. Udělal jsem si u něj značku, takže v útesu se bojům vyhnu určitě. V Tryntonu však nejspíš ne.

V průběhu nového postupu skrze doly jsem se dostal se všemi postavami na level 14, tedy vyjma Vi a Eony (pořád u ní řeším ta kouzla během levelupů, takže je stále ještě level 11). Když už jsem byl v průzkumu postav, tak jsem si udělal skóre zabitých potvor:

Elemir (lord)  - 562
Lynx (samuraj) - 468
Yuki (ninja) - 331
Eona (bishop) - 60
Lea (bard) - 45
Tlapa (hraničář) - 413
Vi Domina (valkyrie) - 9

dohromady tedy 1888 zabitých potvor. To je snad víc jak polovina toho, co jsem zabil v předchozí rozehrávce :).

Lynx dlouhou dobu často dorážel načaté potvory, takže si připisoval zabité rychleji, ale od té doby, co moje alterego dostalo prokletý meč, tak Elemir kolikrát zabije potvoru v tom samém kole sérií mocných úderů. Lynx v jednom kole sundá málo co a většinou k tomu dojde až díky IK. Yuki se naopak začíná vzmáhat, protože dokáže zasazovat větší rány a má častější IK.

Tlapa si vede poměrně vyrovnaně a občas taky překvapí s IK. Bohužel, střely z luku nejsou tak silné, aby dokázal potvory zabíjet rychleji a většinou jen něco načne, co pak druzí dorazí. Exceluje akorát u slabších potvor, nebo pokud ho nechám střílet na potvory, které jsou mimo dosah zbraní na blízko. A to dělám docela často. Lea mu jako střelkyně obstojně sekunduje, ale většinou je to tak, že ona něco načne a Tlapa to dorazí, protože má často výhodu dvou střel po sobě.

Eona se ohání holí, ale za moc to nestojí (podobně na tom byla předtím Yuki). Přesto většina jejích zabití pochází právě z útoku holí. Díky tomu si hůl docela pocvičila (58 bodů) a má vysokou hodnotu dovedností boje na blízko (71 bodů). Na kouzelnici slušný výkon :). No a Vi je samozřejmě jen do počtu.

Bokem si tu také vedu přehled o věcech, co mi na Wizardry 8 nesedí, a když jsem si pročítal kousek svého deníčku, tak jsem zjistil, že jsou to vesměs ty samé věci. Boj je samozřejmě jednou z nich, resp. vadí mi stále neúměrné odolnosti potvor, nutnost plánovat bojovníkům dovednosti s ohledem na dosah zbraní atd. Není totiž nic horšího, než že se vám potvory postaví tak, že na vás v pohodě mohou, ale vy na ně dosáhnete jen dlouhými zbraněmi (pro lajnu sestavenou z držitelů jednoručních zbraní fakt ideál :D). Yuki díky holi dosáhne, ale to už se pak nedá hovořit o úderné síle první lajny.

Další věcí je, že boj často začíná v dost velké vzdálenosti, kdy je nutné ke střeleckým potvorám (což jsou tak 3/4 potvor ve hře) dojít v průběhu 2 kol. Fakt nemám nic proti obtížným soubojům, ale mám ohromný problém s cíleně neférovými souboji, protože mě to nutí družinu designovat a vyvíjet určitým způsobem a to už pak není o volnosti. A tohle celé je korunováno nezvládnutým levelscalingem, který do toho ty vidle zapíchl fest. Šlo to udělat líp, ale takhle to holt bylo pro programátory snazší.

Proto ta první dohrávka dopadla jak dopadla, nyní si na to dávám větší pozor a je to prostě o něčem jiném. Někdo by mohl namítnout, že tohle je přeci znakem Wizardry, stejně jako jsem to slyšel u jiných (novějších) wizardry-like her, jenomže to jsou hry, které vycházejí inspirací právě z osmičky :). Je tu prostě propastný rozdíl mezi přívětivostí Might and Magic 6-8 a Wizardry 8, kdy Wizardry 8 podle mě nejsou vhodné pro začátečníky. Ta hra je dobrá a rozhodně si jí nyní užívám více, ale pořád to není úplně ono.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #259 kdy: Červenec 16, 2023, 21:40:16 »

Nakonec jsem se v tom úkolu na útesu dobře zamotal :). Šaman neměl s únosem Tlapy nic společného, mohl za to obchodník Crock z Močálu. Bohužel jsem pro něj musel splnit bojový úkol, takže jsme Tlapovi utekli o skoro 100k zkušeností :(.

Když jsem pak vítězoslavně navštívil šamana a chtěl od něj získat indicie k Martenovi, tak jsem pro změnu zjistil, že neznám heslo z Martenova deníku. No co už, musel jsem zpět do útesu :D. Naštěstí jsem si udělal portálovou značku u T'Rangského teleportu. Při té příležitosti jsem zjistil, že jsem si trochu popletl směry v podzemí. Cesta od dolu není v tuhle chvíli nijak důležitá, to jsem si opravdu mohl odpustit, ale směrem od dolů je možné najít elektronický paklíč, kterým se otevírá místnost s počítačem a Z'Antem. Tím se zároveň propojí vršek útesu s doly.

V předchozí rozehrávce by mě tohle pendlování asi rozpálilo doběla kvůli množství soubojů, ale s touhle družinou to odsýpá, takže mě to nijak neomezuje. Je to zkrátka plně v mezích únosnosti. Škoda jen, že si stejně už nedokážu užít příběh. On ten závěr předchozího příspěvku asi vyzněl dost negativně, ale to nijak nesouvisí s tím, že se u Wizardry 8 nyní bavím podstatně lépe. Akorát jsem do toho zase šel s nějakým předpokladem a tím bylo prověřit novou družinu. Zbytečně jsem tak dopředu rezignoval na to ostatní. Popravdě, zprvu jsem moc nevěřil tomu, že u hry vydržím déle jak do Arniky. A realita? Mám odehráno 68 hodin a skutečně jsem si zanadával snad jen 4x :D.

Jo, teleport u útesu do Arniky mi přihrál další hudební nástroj, tentokrát s kouzlem Freeze All. Očividně jsem měl touto cestou jít mnohem dříve, protože bych se tak brzy dostal jak k Freeze All tak i k hromadnému léčení. Tím by se začátek hry ještě více vylepšil, když už jsem teda zanedbal vývoj bishopky. I když, teď zrovna Lea s Eonou tvoří prima tým a vzájemně se doplňují. Magické brnění si asi nakonec přidám při levelupu, abych ještě nemusel do spolku s Umpani.

V Tryntonu jsem zašel za Donem Barlonem a zkusil ho porazit. S družinou level 14-15 to byl vcelku pohodový souboj. Lea léčila, Eona doplňovala staminu a ostatní se pokoušeli Dona trefit ... Nejúspěšnější byla kupodivu Yuki, která Dona zasáhla nejčastěji a jeho pobočníkovi pak rovnou uštědřila IK. Z Dona vypadla Cane of Corpus, Astral Dominae a 75k expů. Hůlka je bohužel jen pro vílí ninji, tak jsem loadnul a Dona nechal žít (Astral Dominae jsem od něj poctivě koupil).

Po cestě jsem jako obvykle skupoval lektvary, namíchal z nich lektvary obnovení a ty jsem prodal Braffitovi v Arnice. V kapse mi díky tomu cinká už přes 600k zlatých (a to nepočítám loot, který bych mohl taky rozprodat). Eona dosáhla hodnoty alchymie 95, takže může míchat lektvary vyvolání elementálů.

Braffit mi zároveň řekl o spojenectví Temného učence a Rapaxů, čímž mě nasměroval na Rapaxský útes. Je na čase Vi Dominu na chvilku propustit ... anebo ne, ještě to dotáhnu se všemi na level 16 a pak teprve půjdu na útes.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #260 kdy: Červenec 17, 2023, 10:20:48 »

Level 15 (Lea 17) a chrám na východě vyčištěn. Byl jsem lehce nakouknout i na Vrcholek Nanebevzetí, ale tam moc k vidění zatím není.

Do chrámu jsem naběhl celkem na férovku. První pokus mi tak úplně nevyšel, protože na samém konci boje, kdy zbyli na bojišti už jen 2 vyvolaní zemní elementálové, tak mě jeden z nich zasáhl Lynxe hned 2x po sobě a zabil ho. Takže jsem loadnul a začal znovu.

V druhém pokusu jsem se stejně jako v prvním odsunul za roh k východu, takže ke mě museli všichni nejprve dojít. Stihl jsem si proto zakouzlit elementární a duchovní ochranu, zvýšit rychlost a požehnat zbraním. Jako první za mnou přišli Páni smrti, takže jsem měl rázem o problém méně (jejich kouzla nepřrošla přes mou ochranu, stejně tak jejich fyzické útoky - Eonu jsem již plně vylevelil a naučil Brnění). Poté došliy kouzelnice, elementál a hned za nimi Královna čarodějek, kterou jsem v následujících dvou kolech sundal (postavila se mimo dosah krátkých zbraní, tak jí mlátila jen Yuki se střeleckou podporou Tlapy a Lei). Poté už to bylo jen trpělivosti, než ke mě došel zbytek. Jakmile přišli zemní elementálové, tak jsem neopomněl nejbližší postavy chránit Andělem. Jinak mě vlastně nikdo v tom boji nedokázal pořádně zranit, většinu poškození vykryly ochrany.

V družině jsem musel akorát udělat drobnou změnu, protože Vi na levelu 6 byla původně snadným cílem pro vysokolevelové potvory, tak jsem jí rovnou vylevelil (zaměřil jsem se na sílu a obratnost a do ruky dostala kopí od Bely). Rázem se z ní stala plnohodnotná členka party s mocným úderem. Do expertních dovedností jí ještě pár levelů chybí, ale když započítám, jak se Tlapa umí ohánět obřím mečem, tak jsem najednou získal citelnou fyzickou převahu, kterou mohu začít využívat. Nicméně stále platí, že postoupím už jen na level 16 a poté se s Vi na chvilku rozloučím.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #261 kdy: Červenec 18, 2023, 10:46:49 »

Nakonec jsem ten level trošku přetáhl a šel jsem až na 17 (Lea 19). Využil jsem příležitosti, kdy se v Močálu začaly spawnovat silnější potvory, za které je slušná porce zkušeností (až 80k xp za boj). Přitom jsou to vcelku snadné souboje, protože i když jsou to potvory okolo levelu 20, tak už mi nedokázaly moc ublížit.

Sledoval jsem přitom chování spawnování potvor přes X-Ray, čímž jsem si potvrdil, že zprvu je v lokacích obecně rychlejší respawn. Jak jsem však začal potvory systematicky vybíjet, tak rychlost respawnu klesla až se v podstatě zastavila. Jakoby se mi hra snažila bránit v účinném grindu. Nyní se potvory spawnují v poměrně dlouhých intervalech, čímž pro mě další grind přestal mít smysl (chtěl jsem to s půlkou družiny dotáhnout ještě na level 18). Močál má z pohledu grindu výhodu v tom, že se tu spawnují i neutrální potvory, tzn. potvory, které neútočí ihned (nemají dar družinu pronásledovat). A zrovna za ně je nejvíce xp.

Lynx je nyní v družině první, kdo dosáhl na 100 bodů v dovednosti (Meče). Další, kdo se blíží, jsou Yuki a Tlapa. Já jakožto lord stále zaostávám, což je trošku paradox, když jsem největší ranař družiny :D. Bohužel ty meče rostou pomalu a stejně tak doprovodné dovednosti, takže to bude trvat ještě dlouho. Z Eony se mezitím stala silná kouzelnice s haldou many, ale pořád jsou obory magie, kde se má ještě hodně co zlepšovat (např. magie země a psionika.)

Elitní dovednosti rostou naopak docela dobře, tedy vyjma Hadí rychlosti u Lei. Řekl bych, že jsem nyní mnohem dál, než tomu bylo v předchozí rozehrávce a do finále hry bych měl mít u některých postav maximum. Asi to v boji znát je. Extra síla zajišťuje fyzický průnik zbrojí silnějších potvor, silné kouzlení pak dělá to samé s magickými rezistencemi. Je to zkrátka zvýšení šance tam, kde má např. potvora rezistenci 100 a výše. Už to pro ní neznamená imunitu. Proto je lepší atributy maxovat co nejdříve, aby byl čas na rozvoj elitních dovedností.

V tomhle ohledu Lynx a Yuki silně zaostávají, ale jak jsem předpokládal, elitní dovednosti mají život jen ulehčit, nutnost to není. Vzhledem k tomu, jak snadno si podávám silnější potvory, tak si myslím, že rapaxský útes bude už jen formalita :). Je až s podivem, jak se obě rozehrávky liší. Přitom bych skoro řekl, že zas až tolik jsem toho nezměnil.

Holt klíčové bylo správné spárování zbraní s konkrétními povoláními, to mě na tom asi překvapilo nejvíce. Opravdu není jedno, kdo jaký meč třímá, protože např. Spár z hrobky v chrámu na východě je ideální pro lorda (Lynx s ním takovou parádu neudělá, podobně jako předtím s prokletým mečem z banky). Možná v tom hraje svou roli i hodnota síly dané postavy, protože nyní Lynx prokletý meč používá a je to viditelně lepší jak na začátku (dává asi o 1/3 vyšší průměrné poškození a meč mu lehce zvýšil frekvenci násobného útoku).

Je na čase vrátit se do Arniky, propustit Vi a zamířit na útes ... (mohl bych jí vzít sebou, přišel jsem dokonce na jiný způsob jak to udělat, ale půjdu bez ní - T'Rangský teleport v Martenově útesu vyplivne družinu přímo na útesu, takže Vi nemá šanci protestovat).

Edit: eh, beru zpět. Lynx nemá meč na 100, on má předmět s bonusem, takže se to tváří jako že má maximum 125 bodů (96 + 5 bonus přes).
« Poslední změna: Červenec 18, 2023, 12:59:07 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

tono

• Zasloužilý člen
« Odpověď #262 kdy: Červenec 19, 2023, 09:02:09 »

@Lord Elemir  @Sir Milhaus

Pekne ste to rozohrali a výborne vám to ide, ale hráte špatný titul. Kde je korektúra gramatiky merge, kde je foto zoznam chýb ? :D :D
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #263 kdy: Červenec 19, 2023, 10:06:52 »

@Tono za to může Ringo :D. Po prázdninách se k MM zase vrátím, i když ty dlouhé hry pro mě začínají být problém - už nevím, jak si sednout :D.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #264 kdy: Červenec 19, 2023, 10:57:31 »

Rapaxský útes

Konečně to začalo být zajímavé. Arnika je celkem nudná, Trynton je o poznání zajímavější, ale Rapaxský útes už je fakt prima lokace. A hlavně jsem si z něj kupodivu moc nepamatoval :). Cvičmo jsem zkusil Vi teleportnout za bránu, ale dost protestovala, tak jsem jí zas urychleně vrátil do Arniky a nechal u He-Li (loadem jsem se přesvědčil, že mi díky bugu zase nezmizí, ale zůstala stát na místě).

Při vstupu na útes jsem měl za sebou lehce přes 80 hodin, takže není divu, že to chtělo změnu. Do té doby jsem vlastně krom Arniky, Tryntonu a cest nic jiného neviděl. Úvodní část útesu jsem vzal frontálním útokem. Postupně jsem se prokousal až do svatyně pro vábící kámen a od rapaxského vězně se dozvěděl, jak se dostat k Al-Sedexus. Kvůli tomu jsem se vydal pro jasanovou hůlku, kterou opět hlídal lávový lord :). Tentokrát jsem ho v prvním kole v pohodě paralyzoval a během boje přišel o více jak půlku zdraví. V druhém kole sice procitl, vyvolal dva ohnivé elementály, ale to bylo taky vše, co ve svém životě stihl.

Souboje byly najednou úplně jiné, než jak mám Rapaxský útes v paměti z minula. Cestou k lávovému lordovi jsem se musel probojovat přes haldu rapaxů, ale odsýpalo to celkem svižně a ani na chvilku jsem se necítil pod tlakem. Dokonce se ani nekonal nijak závratný respawn s templáři (na ty jsem ostatně vůbec nenarážel).

Al-Sedexus mě odkázala na templáře v zámku, kam jsem se ihned vydal. Na nádvoří mě čekal trochu zdlouhavý souboj na ochozu, ale nakráčel jsem tam na přímo a prostě si jen v rohu počkal, než ke mě dojdou pěší hlídky. Ty jsem postupně zlikvidoval a poté jsem se vydal likvidovat střelce.

Uvnitř zámku to bylo mnohem zajímavější, protože mě opět čekala úvodní velká bitka. Po aktivaci boje jsem s družinou zaplul do malé místnosti ve vstupní hale, kam pak za mnou museli všichni postupně dojít. Souboj trval krásných 45 kol! Mohl jsem to sice udělat trošku jinak, ale takhle jsem byl prakticky nesmrtelný, tak proč zbytečně vylézat a čelit rozzuřeným samurajům s jejich kouzly? Ostatně elementální štít není něco, co by Eona dokázala spolehlivě vykouzlit.

Během čištění zámku jsem prakticky neodpočíval, natož abych chodil někam ven do bezpečí. Vzal jsem to víceméně na jeden zátah. Sklepení bylo jednoduché a na střeše už mě pak čekal klid. Tedy až na místní Zoo, kdy jsem se tentokrát rozhodl zvířata pustit. Nic extra se nestalo, templáři se nijak nerozzlobili a ani mi nepřišli na pomoc (z bojů vždycky vycouvali, tak jak to neutrální jednotky normálně dělají).

Jelikož jsem už na spodním patře začal být přetížený, tak jsem uvítal, že obchodník Ferro je přátelský a hlavně vykupuje úplně vše za plnou cenu! Pomalu jsem se díky tomu přehoupl přes 1 milión zlatých. Časem jsem od něj nakoupil rukavice pro Elemira a botky rychlosti pro Eonu (aby jí trošku vzrostla iniciativa).

Lehce jsem byl zklamán akorát z lootu, protože jak se ukázalo, hra generuje obsah truhel při vstupu do lokace, takže metoda save/load u truhly na to nemá vliv (tohle dělají i truhly v Might and Magic). Myslel jsem si, že bych si vyloadoval Muramasa blade, ale holt se nedá nic dělat. I tak je Lynx dobrý - začíná být větší mlátička jak Elemir a stahuje jeho skóre zabitých potvor.

Po průzkumu všech pater a záhad zámku jsem podstoupil obřad templářů a stal se jedním z nich (Al-Sedexus jsem obětoval sebe :)). Od této chvíle začali být všichni přátelští. Ono to v podstatě pro mě už nemělo moc význam rapaxy mlátit, jelikož jsem dosáhl na level 18-19 a to už ty levely naskakují opravdu pomalu. Rapaxové nejsou úplně ideální grindící materiál, protože poměr xp vs délka bojů není v tomto případě úplně dobrý. Na druhou jsem připojením k rapaxům přestoupil na stranu zla, což jsem původně nechtěl, abych viděl rozdíl oproti předchozí rozehrávce. Ale nakonec jsem si řekl, že už jen kvůli Al-Sedexus to prubnu :).

Nj, Al-Sedexus ... Při pokusu o opuštění útesu se ukázalo, že Elemir je zakletý a odklít ho půjde jen tak, že Al-Sedexus zemře! Nakráčeli jsme proto do její svatyně a zcela na férovku jsme jí do očí řekli, co si o tom myslíme. V prvním kole přišla Al-Sedexus o více jak polovinu zdraví, stihla přivolat 4 templáře a docela pěkně trefit Lynxe. 3 templáře Eona na začátku 2. kola zmrazila a Al-Sedexus mezi tím padla, aniž by cokoliv dalšího udělala. Zbytek už byla rutina. Kdybych si ten souboj nepamatoval z minula, stejně jako jiné souboje na útesu, kde jsem několikrát loadoval, tak bych si vůbec netipl, že to byl bossfight.

Družina je opravdu schopná potvorám usekat okolo 500 HP v jenom kole, pokud to tedy není něco extra odolného. Většinou totiž nemají úplně všichni stejné štěstí při útoku, takže průměr je nižší, než kdyby se každému povedl extra úder (IK úplně vynechám). Pokud se daří a Tlapa třímá meč, tak Elemir se dostane na 160 HP v kole, Lynx klidně přes 200 HP a Tlapa lehce pod 100 HP. Yuki to má hodně proměnlivé, 30-60 Hp. Dokud byla v družině Vi, tak se poškozením vyrovnala Tlapovi s mečem (luk má Tlapa slabší, ale to dělá munice).

V bojích s přesilou pak hrají svou roli různé paralýzy, vyčerpání, četnost IK apod. No a v tom je ta družina už dost dobrá. Ne vždy se sice zadaří, proto pak ty souboje trvají déle, ale mnohem častěji je už vidět efekt četnějšího IK, kde excelují Yuki a Tlapa (pokud má luk). Lynx není v tomto ohledu nic moc a je srovnatelný se mnou, protože Elemir má bonus IK díky meči Spár.

Z útesu jsem se s pomocí králova teleportu dostal do Učencovy věže, kde jsem deaktivoval bombu a prosekal se ven. Odměnou mi byla slušná porce zkušeností a komplet družina na levelu 19 (Lea level 21). Mimochodem, první dovednost na 100 měla Eona (Mytologie) a po ní Yuki (Hůl).

Celkový čas 91 hodin 45 minut, nyní je na řadě průzkum poloostrova Bayijin.
IP zaznamenána
This is the end ...

tono

• Zasloužilý člen
« Odpověď #265 kdy: Červenec 19, 2023, 14:19:44 »

@Tono za to může Ringo :D. Po prázdninách se k MM zase vrátím, i když ty dlouhé hry pro mě začínají být problém - už nevím, jak si sednout :D.

Tiež som si dal prestávku :) Teraz najnovšie s deckami večer hráme Legend of Grimrock 2. Je to geniálna a podľa mňa nedocenená hra.
A priznám sa že sa mi aj uľavilo že po dvoch týždňoch čo som tu nebol, ma nečakala kopa roboty tak, ako sa to stalo keď som prišiel v pondelok do práce :)
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #266 kdy: Červenec 19, 2023, 15:43:54 »

Já se k merge vrátím, 6ku už mám víceméně dohranou, chybí hrobka Varn, kontrolní středisko a úl.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #267 kdy: Červenec 19, 2023, 21:14:22 »

Já prošel ten močál, neměl jsem tu problémy. S těmi žabími psychopaty jsem si lehce pomohl vyvolanými elementály v jednom boji, kde byla skupina na 15 levelu a v té době to bylo vcelku těžké.

Pak jsem prošel horskou divočinu. Zdejší nepřátelé mi potíže nedělali, vyplatilo se tu, že umělo více postav kouzlit anděla strážného, takže než vůbec začali třeba plameňáci chrlit oheň, byl jsem nezranitelný.

Aktivoval jsem i zde houbový portál a vlezl dovnitř.

Todle byl docela zajímavý dungon, neboť víceméně nejslabší nepřátelé zde měli cca 18-20 level. Nebylo to takové bludiště, jako ty předchozí, spíše bylo třeba vyřešit systém mnoha houbových teleportů a šlápnout tak na ten správný, který nás přenesl dál. Mapa je pochopitelně zde nepoužitelná, protože je opět spojená s těmi přechozími (musel jsem z ní odstranit předchozí poznámky, abych mohl psát nové).

Nicméně tento dungeon stál za to, na konci jsem potkal zdejší asi šéfku jménem Nabdar.
což je zatím asi dle statistik nejsilnější nepřítel, kterého jsem potkal. Ač vypadala drsně, vůbec si neškrtla, protože Nikita jí v rámci prvního kola téměř zabila, ve svém amoku a lord jí dorazil. Mágové se mezi tím starali o zdejší duchy rapaxů. Jakože jich měla kolem sebe docela armádu. Tento boj mi zatím dal nejvíc exp ze všech bojů, co jsem ve hře dělal. Pravděpodobně nemít v partě Mylese a Vi, vyšlo by to pro každého přesně 300 tisíc exp.

Nadbar u sebe měla sympatický amulet - 1 - 2. Taky jsem jí vyraboval zdejší pokladnici artefaktů.
Byl tam třeba ohnivý meč, který je obouruční a může jej nosit i samuraj, ale bohužel krátký, takže na nic. Pak nějaká hůl, vcelku slušný luk a nějaká kouzla a další cetky.

Pak jsem prošel jihovýchodní divočinu a vyřídil zdejší osazenstvo chrámu a tím získal meč, který mohla nosit jen Jane. Samurajovi jej dát nelze. Tím dával lord celkově větší škody na jeden sek, ale Nikita byla pořád víc smrtící, jelikož těch seků dávala během bojů víc. Ale trochu se vyrovnali.

Taky jsem tu našel druhou lebku pro výrobu zbroje pro vílu, ale ukázalo se, že mnohem větší problém, než najít lebku, je najít pavoučí hedvábí. Jelikož to padá nejspíše jen s konkrétních pavouků na konkrétním levelu a pokud se ve hře neobjeví, má hráč smůlu (matně se vzpomínám, že v jedné rozehrávce jsem je nepotkal vůbec, jelikož do Tryntonu jsem došel na vysokém levelu a hra již tyto pavouky negenerovala).

Pak jsem nejspíše měl jít na Martenův útes a pokračovat dál ve hře, ale bohužel jsem to neudělal a místo toho začlo běsnění a běhání v nekonečném kruhu lokací Arnika-Trynton-Arnika-Arnická cesta-Severní divočina-Horská divočina-Jihovýchodní divočina-Močál-Trynton.

Pravda, měl jsem pro to několik důvodů, jednak jsem se snažil potkat ty pavouky v Tryntonu (o mnoho a mnoho okruhů později se mi to konečně povedlo, asi když jsem překonal max level horních větví Tryntonu), tak jsem si přece jen mohl nechat vyrobit druhou zbroj pro vílu.

Taky jsem ale začal trénovat jiné dovednosti u bojovníků. Jane-lordovi jsem dal dal do ruky palcát "Diamantové oči" a štít a začal jí trénovat v těchto dvou věcech. Štít se nakonec ukázal vcelku asi na houby. Chápu-li to dobře, tak každých 25 bodů v něm dá 1 bod do obrany na všech pozicích, což teda není nic moc. Zvedl jsem to tedy na 50 (kdyby náhodou) a pak dal Jane zase Spár a do levé ruky tu palici Diamantové oči.

Samurajce Nikitě jsem pro změnu dal do rukou dvě hůlky (Zimní hůlku, kterou má šanci nepřítele paralizovat) a pak nějakou omračující. Do druhé slotu pak dlouhou hůl. Zdá se totiž, že samuraj asi žádný prodloužený - delší meč nosit nemůže a pokud bych jí chtěl někdy dát na bok, nemohla by bojovat. Tak jsem dost potrénoval ty hole a pak jí zase vrátil meč od Fera a nechal jí tu zimní hůlku (překvapivě i tak je větší mlátička, než lord, i když max škody dělá menší) - zvlášť když je vytuněná kouzly spěch a superman.

Sobě jsem koupil pušku za 25 tisíc v táboře Umpani a začal trénovat moderní zbraně. Je zajímavé, že jsem s ní mnohem častěji dával IK a celkově mi přijde, že dávám i větší škody a střílím rychleji (a to i v době, kdy jsem jí neměl moc používat). Nicméně nevýhodou je, že do této zbraně je asi jen jeden typ munice a navíc jí prodává asi jen jeden obchodník. Tedy luk s nějakými těmi spešl šípy by asi byl silnější, bych tipl.

Biskupky jsem dál trénoval v magiích, dal jsem si za cíl dostat ty základní formy magie (Čarodějnictví-Božství-Alchymii-Psioniku) na 100 bodů, ale zřejmě to bude asi nemožné. Vůbec to už v těch bojích nestoupá. Přitom alchymie a Božství se trénuje ještě relativně snadno, alchymie díky míchání lektvarů a božství skrz léčívá kouzla, která lze libovolně používat i mimo boj. Ale já se tedy i u všech zaměřil hlavně na čarodějnictví (v bojích) a pořád se ke 100vce ani neblížím.

U tohoto pobíhání jsem taky navštěvoval Belu a kupoval od něj hlavně pláště,které jsou asi nejsilnější, co jsem ve hře zatím viděl a může je nosit i víla. Postupně jsem tak koupil ten plášť všem  6 hrdinům.

Na konci toho běsnění a před cestou na Martenův útes tak vypadaly mé postavy takto:

Ale nevím, jestli jsem si tím tu hru definitivně nezkazil. Nejhorší je, že se postavy běhel levelu už víceméně nemají co smysluplně učit, hlavně biskupové, přitom ale současně mají dost daleko k tomu se cokoliv naučit na max. Pomalu začínám přemýšlet, že bych všem postavám ještě nějak změnil povolání. U samuraje-lorda třeba povolání prohodil a podobně, aby se měli v čem rozvíjet.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #268 kdy: Červenec 19, 2023, 21:47:04 »

Posunul jsem se na Bayjin a byl jsem upřímně překvapen jeho jednoduchostí. Našel jsem tu to samé, co minule, ale nemusel jsem se skrývat v chatrčích apod. Létající hady už jsem se naučil zvládat v Horské divočině a na ryjiny mám taky svou taktiku vypilovanou z Močálu. Navíc jsem tu o 2-3 levely později. Přemíra krabů se taky nekonala.

Byla to vlastně docela shoda náhod, protože jsem na Bayjin vstupoval s vyměněnými zbraněmi (začal jsem u části družiny trénovat další typy zbraní a přestal jsem používat prokleté zbraně) a kupodivu to nebyl žádný problém. Časem jsem akorát vrazil prokletou hůl Eoně, protože ta její působila oslepení, což u potvor často vede k tomu, že oslepená potvora začne utíkat, což není moc výhodné.

S dýchacími přístroji jsem zamířil do mělčin a uprostřed jsem vyzval Lochnesku. Zprvu jsem si moc nevěřil, tak jsem preventivně vyvolal dva elementály pro odlákání pozornosti, ale Lochneska si jich brzy přestala všímat a zaměřila se čistě na mě. Po pár kolech jsem jí v pohodě usekal. Ochrany zabraly a o zbytek se postarala síla zbraní.

Odkryl jsem si výstup pod horu Gigas a do Mořských jeskyní, kam jsem hned poté zamířil. Úplně jsem zapomněl jak to tu bylo spletité, ale nakonec jsem si vzpomněl, co vše musím udělat. Nejobtížnější pasáží byl souboj se strážcem krypty, protože ho obklopovalo 5 adamantinových slizů na levelu 21! Slizy přišli první a hooodně dlouho jsem je usekával (průměrně 5 HP na sek). Když bylo po nich, tak jsem vylezl za roh, abych se utkal se strážcem, ale než jsem se nadál, tak byl Tlapa očarovaný a obrátil se proti družině! Zaskřípal jsem zuby a utrousil peprnou nadávku, ale co už, po tak dlouhém boji to přeci nevzdám.

Pomodlil jsem se a spustil boj. Tlapa naštěstí trefil 2x jen napůl a jednou minul. Samozřejmě škrábl Eonu, jak jinak, v tu chvíli mi hodně zatrnulo. Naštěstí bylo v průběhu 3 dalších kol po všem (na počátku každého kola Lea vždy doléčila a Eona pro jistotu sebe samu začala chránit Andělem). Uf, bylo to o fous, tenhle souboj bych kvůli té zdlouhavosti fakt opakovat nechtěl. Zatím jsem tedy nemusel nikde nikoho oživovat. Byla by to samozřejmě moje chyba, protože Eona už se mohla protikouzlo dávno naučit. Od ducha Martena jsem poté získal Destinae Dominus.

Celá akce mi trvala 7 hodin 15 minut, čímž jsem se dostal na celkových 99 hodin. Elemir, Lynx a Tlapa jsou level 21, Yuki a Eona level 20 a Lea je level 23. Při takovýchto levelech jsem minule v podstatě končil :D. Lynx a Yuki už konečně trénují Mocný úder. Počty zabitých potvor:

Elemir - 793
Lynx - 756
Yuki - 677
Eona - 90
Lea - 122
Tlapa - 620

Dohromady 3058 zabitých potvor (když započítám 64 zabitých potvor u Vi, tak je to 3122 zabitých potvor).

Vi zatím zpět nabírat nebudu. Nyní bych se měl konečně rozhodnout, co s frakcemi, protože potřebuji poslední artefakt (Chaos Moliri), abych mohl zahájit Nanebevzetí. No a k tomu se bez přístupu k Mookům nedostanu, což mi mohou zajistit Umpani nebo T'Rangové.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #269 kdy: Červenec 20, 2023, 11:09:27 »

@Milhaus: retro dungeony si nechávám na později, nechci si tím právě rozbít poměr xp/počet zabitých potvor, abych to měl porovnatelné s minulou rozehrávkou. Moderní zbraně bych rád používal, ale já se k munici nikde mimo tábor Umpani nedostanu, takže jsem zůstal u luků. Lea už má taky nějaký lepší kousek a šípů je všude dost, i když dva lučištníci už mají docela slušnou spotřebu.

Já si docela užívám získané síly a rozbití zážitku se rozhodně nebojím :). Naopak jsem rád, že to teď probíhá úplně jinak. Kdybych býval trénoval magie u sebe a Lynxe, tak jsem se klidně mohl obejít bez bishopky Eony, protože zatím využívám hlavně ty hromadné (nebojové) ochrany a jen sem tam jsem byl nucen na někoho použít Anděla, což by Elemir zvládl taky - většinou potvory rozsekám rychleji, než mě stačí vážně pošramotit. Už pár desítek hodin loaduji jen sporadicky, přeci jen se sem tam objeví něco, co má ultimátní ránu nebo podlehnu kouzlu okamžité smrti (jako třeba ten první pokus o vyčištění chrámu na východě vs zemní elementál). Jinak bossfigty vyhrávám kupodivu hned na první pokus.

Zjistil jsem, že je opravdu dobré sledovat odolnosti potvor a nasadit pak patřičné pomocné kouzlo, které často boj zrychlí. Třeba zrovna lávový lord, kde dobře zafungovala paralýza. Proto je dobré znát co nejvíce kouzel napříč jednotlivými školami magií, aby bylo z čeho vybírat. Lochnesce jsem pro změnu sundal brnění a tím snížil počet nutných kol pro boj. U Al-Sedexus apod. to naopak nemá význam, tam je hrubá síla v jasné výhodě. Proto bych se magika v družině úplně nevzdával, ale pořád platí, že je moc efektivně využívat neumím. Pro mě je prostě jednodušší uhrát to na hrubou sílu :).

Lord používá meč Spár a palcát Diamantové oči dohromady už nějakou dobu, ale palcát roste hrozně pomalu. Mám pocit, že jak je ta dovednost palcátu nízká, tak ho na silné potvory nepoužívá dost efektivně, aby mohl narůstat. Nicméně už budu moci vytvořit očarovaný řetěz a jakmile bude mít lord meč na 100, tak bych mu možná mohl dát na chvilku palcát jako hlavní zbraň.

Z magií jsem hodně podcenil psioniku, v té Eona silně zaostává. Čarodějnictví a Božství jí roste rychleji, ale celkově je mám pořád nízké (teď jsem teprve přešel 75 bodů). Chybí by mi tak některá silná kouzla. Do dalšího levelupu bych se měl proto snažit. Akorát Alchymii mám díky míchání lektvarů na 98 bodech. Jelikož v bojích s kouzlením Eona docela puazíruje, tak se z ní stala ranařka na blízko. Už je v poškození zhruba tam, kde byla původně Yuki. Bohužel má malou sílu.

Yuki začala trénovat vrhací zbraně s pomocí očarované hvězdice, ale to bude taky na dlouho :). Místo hole trénuje halapartny, což jde výrazně lépe. Na druhou stranu přišla o velký bonus k IK z hole, takže už není tak smrtící. Na druhou stranu Čarodějné kopí sesílá Hex na zasaženou potvoru, což je taky fajn - opravdu to viditelně sníží efektivitu zasažené potvory. Většinou je to právě užitečné na potvory, které už jsou přímo u družiny (aby to snížilo jejich šance na zásah apod.), takže mi to zároveň šetří manu bishopky nebo kolo bardky, které tak obě mohou sesílat něco jiného.

Nejhorší je teď rozprodej lootu, protože toho sbírám opravdu hodně a rozprodej zabere dost času. Začal jsem dokonce prodávat vše, co si myslím, že mi bude k ničemu, takže s typickým syslením všeho je konec :D.

Ad ty pavouci: vybavuji si, že jsem měl minule taky co dělat, abych hedvábí získal a tak jsem se na ty pozice pavouků podíval. Někde se psalo, že když to prošvihneš, tak už pak máš smůlu.
IP zaznamenána
This is the end ...
Strana: 1 ... 16 17 [18] 19 20 ... 29