Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 20:57:12
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 15 16 [17] 18 19 ... 29

Autor Téma: (Elemir) - Wizardry 8  (Přečteno 92237 krát)

Milhaus

• Zasloužilý člen
Re:(Elemir) - Wizardry 8
« Odpověď #240 kdy: Červenec 12, 2023, 12:53:11 »

Takže vydal jsem se konečně do Severní divočiny, zdejší osazenstvo nebylo příliš silné, nejsilnější byli asi ještěrky kolem 12 levelu a pak nějaký sliz v jezírku, který se tam časem obnovil (zdejší mapa se obnovovala relativně rychle, takže těch ještěrek i se slabším doprovodem jsem potkal víc. To asi běžné osazenstvo, co je zde vždy, jako bandité s ukradeným diamantem z banky, nebo hogar na 10 úrovni v jeskyni, kde byly nějaké cennosti, problém nebyli.

Pak jsem oběhl zdejší stromy a aktivoval houbový teleport do zdejších katakomb. Tenhle dungeon byl ještě větší bludiště, než ten na hřbitově. Respektive on byl jednoduší, ale nějak mi zde blbla mapa a překrývala se s tím předchozím, takže mi už nepomohly ani poznámky na mapě, abych věděl, kde jsem byl a kde ne. Ale nakonec jsem se tam nějak vymotal. Zdejší osazenstvo bylo poměrně silné.

Golemové v této hře vypadají opravdu hezky. Super byl i ten na mostě v severní divočině, co vedl do horské divočiny, ten byl větší, ale tihle vypadají opravdu nebezpečně.

Překvapivě to byla asi nejslabší potvora v tomto dungeonu. Potkal jsem tu třeba 2 skupinky, kde byl lidský kněz na asi 15 úrovni, čarodějka na 12 a k tomu několik banditů. Podobnou skupinku jsem potkal i v té předchozí jeskyni, ale tam jsem se jí vyhl a utekl před ní. Tady to patřilo spíše k slabším nepřátelům (relativně dobře na mágy fungovalo šílenství). Dvě podivné kostky na 15 úrovni, které jsem příliš nepochopil, co dělají. Silnější byl sliz na asi 18 úrovni a duchové rapaxů též na 18 úrovni. Je dobré tyto dungeony projít ze dvou důvodů. Jednak jsem tu našel dost užitečných věcí (zejména zbroje, které mají vysoké číslo obrany a dávají bonus k odolnostem) a taky kvůli expení. Ono i když byly potvory na vysoké úrovni, boje s nimi nebyli zas tak těžké.

Já zde dosáhl se všemi postavami level 11. Hlavně u dvou biskupů to znamenalo, že se mohou naučit kouzlo teleportu. Jednu knížku kouzla vytvoř teleport a knížku návrat k teleportu jsem našel, takže z ní se to naučila Tina a při povýšení se raději naučila vyvolat elementála. A Meggy se to naučila při levelupu.

Díky tomu, že jsem měl dva teleporty, jsem si jeden mohl později udělat v Tryntonu u tamní kašny, co obnovuje manu a druhý vytvořit vždy v místě, kam se chci vrátit (kde zrovna bojuji). Díky tomu ve hře už v podstatě nemám potřebu odpočívat.

Pak jsem vyrazil do základního tábora Umpani, splnil zdejší překážkovou dráhu, prokecal všechny postavy (a pročetl jim hlavy kouzlem :D), hlavně nakoupil některá základní kouzla čarodějnictví, co mi chyběla (má zde třeba ohnivé koule a podobně). Pak jsem se vydal zase zpět do Tryntonu, po cestě jsem se stavil v Arnice a vzal zpět do party Mylese. Potvory na mapě Arnická cesta, Arnika-Trynton a Severní divočina už pro mě nebyly žádný problém, ale využil jsem je na trénování některých dovedností, zejména magií. Hlavně takoví ti s bodáčky místo rukou, na asi 11 úrovni, jsou na to ideální. Jsou slabí a hodně dlouho vydrží.

Taky si nejsem úplně jistý, jak přesně vlastně to zlepšování schopností funguje. Myslel jsem, že je to o tom, jak moc a jak často postava dovednost používá, ale nyní bych spíše řekl, že se to děje náhodně. A pokud chce hráč dovednosti zlepšovat bojem, je dobré v rámci toho boje použít pokud možno všechny (a i víckrát). Třeba u magií jsem tak střídal všechny školy (božství, čarodějnictví, psioniku a alchymii) a všechny typy během každého boje u všech postav. Navíc jsem kouzla používal na minimální síle, aby mi obludy co nejvíc vydržely. Taky jsem snažil v každém boji každou postavu nechat trošku bojovat (aby si alespoň párkrát sekla, nebo vystřelila). A asi to tak bude, hra často rozvinula všechny schopnosti, které jsem v daném boji použil, ale nejspíše to i něco ovlivňuje, aby se to nedělo příliš často.

Farmení těchto oblud a trénování na nich mě ale extrémně nebavilo a tak mě to po chvíli přešlo a šel jsem tedy do Tryntonu, ještě prošel všechny jeho lokace znovu (potkal jsem tu třeba na stromě rattkinů víly na 15 úrovni, venku v přírodě skupinku 2 hogarů na 15 úrovni a 1 na 10 úrovni (naštěstí je hra nebrala jako jednu skupinu a šlo s nimi bojovat samostatně) a podobné chuťovky.

Všichni mí parťáci tak dosáhly level 12, já dokonce level 13. Díky tomu se i Meggy mohla naučit vyvolat elementála a Lena se mohla naučit dělat třetí teleport, který jsem si vytvořil v táboře Umpani. Každopádně u všech třech biskupů mám již otevřená kouzla 5 kruhu, u Tiny a Meggy v čarodějnictví a u Leny v psionice. Taky v těchto magiích dosáhli úrovně 75 a tedy mohu dávat všechny body za level do těch zbylých tří.

Při tom trénování magii u hybridů jsem si všiml, že docela zajímavá kouzla jsou v té škole Alchymie. V táboře Umpani jsem si koupil třeba oslepující záblesk, které oslepí všechny v okolí a ti se pak rozprchnou po okolí, což by mohlo partu mnohdy ze začátku hry zachránit, neboť zdá se to je docela efektivní a často to uspěje. Takové ty různé jedovat mraky ještě neumím, ale o těch vím, že se docela hodí.

Mé postavy před cestou do močálu tak vypadají takto:
« Poslední změna: Červenec 12, 2023, 12:58:27 od Milhaus »
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #241 kdy: Červenec 12, 2023, 15:10:46 »

Dle plánu jsem vytáhl postavy na level 11, došel si do banky pro prokletý meč a pak se začaly dít věci ... :)

Díky alchymii a identifikačnímu kouzlu jsem si rázem přišel na necelých 300 000 zlatých. Eona už delší dobu umí namíchat lektvar obnovy, ale neidentifikovaný lektvar se dá prodat jen s drobným ziskem, kdežto za identifikovaný dostávám přes 4500 zlatých. Přitom identifikace funguje na celý balíček lektvarů (tedy určí všech pět v balíčku najednou). Tím se dost šetří mana, které v mentální magii moc nemám, a zároveň hezky narůstá hodnota této magie. Nakonec jsem skupoval i základní lektvary a smíchával je, takže jsem s každým prodejem získával víc a víc peněz. Alchymii už mám jinak skoro na 80 bodech.

Prokletý meč a otrávenou dýku jsem dal cvičmo sobě jakožto lordovi, samuraj dostal můj démonský meč. Na cestě Chrám-Arnika jsem v tu chvíli jednoznačně exceloval. Lord dával skoro 50 HPčkové rány a samuraj už je na tom taky lépe (ninja je stále jen do počtu, ale už je to taky o fous lepší). Možná bych mohl ty meče prohodit, ale lord má nyní vyšší bonus k poškození, takže se mi to u něj vyplatí. Eona se konečně více zapojila do bojů a už v Arnice se mohla naučit Magickou clonu, která se mi o pár hodin později dost vyplatila. Začíná být konečně užitečná :D. Většinu kouzel jsem se přitom naučil z knih, jen pár jsem jich vzal během levelupu. Portál už taky umím, ale zatím ho nepoužívám (musím kouknout, jak je to s bugem portál vs Vi).

Přes golema na mostě jsem velmi snadno prošel do Horské divočiny, kde jsem potkal Belu a vykoupil jsem od něj všechny artefakty - Orlí luk, prima kopí, amulety s bonusy do atributů apod. Stálo mě to nějakých 150 000 zlatých, ale to mě nemuselo trápit. Orlí luk je čistě pro hraničáře, takže jeho původní démonský luk dostala bardka Lea, která při levelupu dosáhla na expertní Orlí zrak a tak se začala přecvičovat na lučištnici (navíc jako jediná z party je level 12). Kopí dostane časem Yuki, jakmile bude mít hůl na sto (pak u ní začnu cvičit halapartny).

V údolí jsem si snadno poradil s dalšími golemy, dokonce i s granitovým na levelu 17. Ty potvory mě nedokáží ani pořádně trefit, takže je to celkem bezpečný zdroj zkušeností. Horší byli plameňáci. S nimi byl boj o poznání horší, ale nakonec jsem je taky udolal. Chybí mi u toho akorát hromadné léčení, které by se při boji s nimi vyplatilo. Naštěstí mi proti nim dobře zafungoval elementální štít a bardka hrála na nástroje jak divá :D. Plánuji, že bych se tu zdržel a polevelil, protože to tu vypadá docela schůdně.

Bojeschopnost družiny je prostě najednou jinde a konečně se to začíná chovat tak, jak jsem si to představoval. 38 hodin mi trvalo dostal všechny postavy na level 11 a dalších 5 hodin jsem se kochal nově nabitou silou. Zlom tedy přišel okolo 40 hodiny, což je zhruba 1/3 hry a tím pádem je to v normě. Snad mě teď nepřekvapí něco vytuhlého, ale i kdyby, pořád můžu družinu pozdržet na levelu 11 a počkat.

Vi jinak nechávám dál na levelu 6.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #242 kdy: Červenec 12, 2023, 18:41:53 »

Já si myslím, že se to musí řídit získanými zkušenostmi a ne levely. Jiné vysvětlení pro to, proč byli na začátku na mapě arnická cesta silnější obludy, než by měly být, nemám. (všechny postavy byly na levelu 6, jako při první rozehrávce).
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #243 kdy: Červenec 12, 2023, 20:43:38 »

Je to zvláštní. Spawnuté potvory se mnou drží krok nebo jsou o kousek slabší. Pevně dané potvory pak mají svoje levely dané tuhostí lokace. Přikláním se čím dál více k těm zkušenostem, ale asi to bude nakonec opravdu nějaký mix zkušenosti vs level.

Podařilo se mi v pohodě dostat až k Rapaxskému útesu, ale jelikož tam Vi odmítá jít, tak jsem šel jižní cestou na východní pobřeží (ta lokace s chrámem). Tady už přituhuje, protože jsou tu plivací hadi a proti nim nemám odolnosti. Stejně bych ten chrám teď neuhrál, takže se příště vydám na mýtinu a zkusím to dál na jih.

Cestou jsem posbíral haldu užitečných zbraní a dalších předmětů, ani se nevybavuji, že bych toho předtím tolik našel. Něco je prokleté, něco ne. Každopádně za chvilku budu moci všechny povýšit na level 12, až mě překvapilo, jak rychle to šlo (ani ne 3 hodiny, ty souboje najednou opravdu odsýpají). Na levelu 13 pak bude mít půlka družiny expertní dovednosti (krom Yuki a Lynxe).

Edit: tak jsem po návštěvě mýtiny zjistil, že tudy cesta nevede a musím zpět. Mezitím jsem dosáhl kýženého levelupu na level 12 u všech. Z východního pobřeží vede stezka skrze plivající hady do močálů. Tím pádem jsem kousek od toho, abych měl za sebou komplet okruh po mapě. Do močálu tedy přijdu z druhé strany, než je to běžné.
« Poslední změna: Červenec 12, 2023, 21:29:07 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #244 kdy: Červenec 12, 2023, 21:38:01 »

Ty zbraně u Rapaxkého kováře v Arnice se snažíte vyrábět? Jako chce to sehnat ty artefakty na to, co se válejí po různu v různých lokacích, ale je to cesta k těm lepším zbraním a zbroji. A jinak prodávat a prodávat, úplně vše, co najdete nebo co vypadne z potvor a nepotřebujete. V Rapax zámku je ještě lepší kovář, který vyrábí už fakt ultimátní věci, ale je to fest drahé, nehledě na to, že hned ze startu pár hodně našlapaných věcí prodává bez výroby z artefaktů. Ale chce to mít u sebe statisíce.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #245 kdy: Červenec 12, 2023, 22:17:11 »

Já dávám hodně peněz za kouzla, takže momentálně jsem víceméně švorc (po návštěvě Crocka v močálu). Alchymii ještě neovládám. Věci Antonovi nosím, zatím mi vyrobil vílí zbroj a nějakou sekeru, kterou jsem ani nekupoval. Ale v močálu jsem našel kůži z krokodýla, tedy by mi asi mohl vyrobit i brnění. Na lepší hůl mi chybí šutr.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #246 kdy: Červenec 12, 2023, 22:24:18 »

S penězma nemám nejmenší problém, co respawn obchodu to zisk 30k zlatých a to mohu ještě běhat mezi jednotlivými obchodníky Arnika - Trynton - Bela v Horské divočině. Nicméně zbraně si zatím vyrábět nenechávám, protože jsem našel dost artefaktů, se kterými si očividně na dlouho vystačím. Pro některé custom předměty totiž nemám dovednosti nebo rasu.
IP zaznamenána
This is the end ...

Drak

• Nováček
  • *
« Odpověď #247 kdy: Červenec 13, 2023, 18:09:31 »

Elamire: píšeš, že ti Vi odmítá jít do Rapaxskému útesu, a to je jako problém?
Však jí stačí nějak omráčit, třeba běhat chvíli dokola než jí dojde stamina a usne, no a pak hurá na útes, či jinam kam nechce  ;)
IP zaznamenána

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #248 kdy: Červenec 13, 2023, 23:34:04 »

Já se naopak s Vi rozešel rychle a rád, užírala expy mé hlavní partě :-) Dokonce jsem ji nepřibral ani na velké finále a nechal ji v Arnice:-)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #249 kdy: Červenec 14, 2023, 07:15:39 »

Určitě nebudu Vi jakkoliv nutit chodit někam, kam se jí nechce :D. Já jí mám jen ze cvičných důvodů, proto jí zdržuji levelup - chtěl bych pak u ní provést jeden velký levelup a porovnat vliv odlišné distribuce atributů. Poté bych jí propustil. V družině je na nízkém levelu beztak k ničemu a ani se příliš nezapojuje do rozhovorů (a když už o ní někdo z družiny mluví, tak o ní mluví tak, jako by v té družině ani nebyla, což působí jako pěst na oko).

Body mi zas tak výrazně neubírá, přeci jen těch soubojů jsem na začátek podstoupil už tolik, že se to v tom ztratí.

Jinak jsem se dostal na level 13 a mám komplet propojenou cestu okolo centrálního moře. V Močálu jsem nenarazil na přílišný odpor, tedy pokud vynechám ryjiny - zatím nemám ochranu před kouzly ovlivňujícími mysl, takže jsem sundal jen to, co šlo a zbytek sundám až cestou na Bayjin. Ostatně potvor ovlivňujících mysl se začalo spawnovat povícero už na levelu 12 (různé varianty nočních můr). Kyselá křídla jsou proti tomu ještě v pohodě, ale z charmnutou družinou se prostě bojovat nedá ... ten můj hraničářskej pitomec mi pak IKčkuje ostatní postavy :D.

Při opětovné návštěvě Bely jsem zjistil, že se mu nabídka artefaktů obnovila, takže si můžu od každého druhu koupit další kus. Bardka Lea díky tomu dostala druhý prsten síly, takže má nyní bonus +40 do síly, což není špatné. Nejvíc mě ovšem sedřel z peněz Crock v Močálu, protože jeho kouzelné knihy jsou vskutku pekelně drahé. Ještě, že mám jen jednu postavu, která je potřebuje. Naštěstí jsem mu mohl vykoupit lektvary a v Tryntonu u Fuzzfaze jsem pak namíchal sadu na léčení nemocí. V Arnice jsem to samé udělal u Braffita a He-Li, no a hned jsem měl zase přes 250k zlatých :).

Další peníze mi přibyly z míchání prášků, kdy jsem spotřeboval svoje obří zásoby kýchacího prášku a prášku záblesku. Jsou to dvě extra levné položky, přičemž jejich mix se dá prodat s výrazným ziskem (100 zl vs 2900 zlatých). Navíc jsem zjistil, že Braffit v Arnice nabízí při odprodeji nejlepší cenu. Ostatní "alchymisté" mě vždycky o část zisku obrali.

Ale zpět k levelupu. Biskupku Eonu zatím držím na levelu 11, protože jsem začal mít problém s výběrem kouzel. Nechci si prostě vybírat něco, co pak někde mohu najít nebo koupit a na druhou stranu jsou ve výběru již kouzla, která by se mi hodila. Navíc bych levelup potřeboval, protože bez toho se nejde naučit ani některá kouzla z knih, např. zrovna duchovní štít. Jenomže jsem toho zatím prošel jen málo, takže nemám třeba přehled o tom, co mi nabídnou např. Umpani.

Druhý problém je bardka Lea, protože jsem výrazně limitovaný (ne)nalezenými hudebními nástroji. Jako jediná je v družině už level 14, což si vyžádaly některé nástroje, ale nabízené efekty nejsou nic, co by se mi zrovna hodilo. Spíš bych potřeboval hromadné léčení, které ještě ani Eona neovládá. Prozatím tedy používám jen ty úplně první nástroje, co jsem našel - požehnání a šílenství, občas i spánek. Z Močálu mám nově buben sesílající zrychlení, ale to pro změnu zatím moc nevyužiju. Potvory na západě jsou pod mou úrovní, takže s nimi nemám nejmenší problém. A na východě to ostatně taky zvládám (Horská divočina je stále schůdná).

Stojím teď proto před dilematem. Buďto budu ještě chvilku pokračovat stejným stylem a dotáhnu komplet družinu na level 14 (u hybridů už mi moc nechybí), nebo se přidám k Umpani. V předchozí rozehrávce jsem šel do Martenova útesu jako neutrál, ale nyní bych si to chtěl vyzkoušet jako rekrut Umpani. Od Crocka vím o pozici Martena, který už útes opustil, takže bych teoreticky mohl postup také obrátit a jít nejprve za Martenem a do útesu až později. Anebo bych taky mohl pořešit rapaxy a získat tak o obchodníka více (Anton už mi o Ferrovi pověděl, když u mě zahlédl prokletý meč).

Další možností je počkat až na levelup 15 a pokusit se o průlom v chrámu na východě. Pokud by se Eona byla schopna naučit hromadné léčení a posílila magii země, tak by to nemusel být problém. Sama už by mohla sesílat Freeze All, což by mohlo dost pomoci. Zatím s ní zkouším jen skupinové zmražení a docela to jde - má už lepší magii vody a docela jí narostlo mocné sesílání. Jenomže mi chybí to hromadné léčení a silnější elementální štít. Samozřejmě bych mohl rozdistribuovat lektvary léčení, ale to má jeden podstatný háček - pokud je někdo paralyzovaný nebo v bezvědomí, tak nemůže sám pít, proto ho musí léčit někdo druhý. Pomalu budu muset začít cvičit v magii i lorda, abych měl kněžskou zálohu. Pokud si to dobře pamatuji, tak v chrámu je surovina pro výrobu artefaktu.

No, zítra uvidím :). Podívám se na kousek svého deníčku, ať si připomenu detaily, a podle toho si pak zvolím další postup.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #250 kdy: Červenec 14, 2023, 07:55:04 »

Tak, a teď jsem lehce zmatený z těch kouzel ...

Na Flamestryke jsem našel popis požadavků na level a úroveň potřebných pro zisk daného kouzla.

Heal All je kouzlo level 5, tudíž potřebuji biskupa alespoň level 11 s úrovní divinity (?) alespoň 60. Navenek to jakoby splňuji, jenomže teď jsem si uvědomil, že ono se to stejně jako v předchozích dílech odvíjí od hlavní dovednosti oboru (na Flamestryke označené jako Master). Ono to tedy není Divine Magic 60, ale Divinity + 10% z Divine Magic, to musí dát dohromady minimálně 60. No a já mám Divinity (neboli Božství) samozřejmě docela nízké :). Proto se nemohu naučit ani ten zdánlivě jednodušší Soul Shield.

Zmátlo mě, jak jsou do Wizardry 8 přidaná další dvě povolání, která mají svoje Master Skills. Proto jsem předtím alchymii nebral jako magii. No, tak to spíš vypadá na to grindění po mapách ...
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #251 kdy: Červenec 14, 2023, 10:40:13 »

Zrychlení se docela hodí, já to jakožto kouzlo používám často. U barda by se ti možná mohl hodit i ten nástroj, co čaruje Hex (zatím asi nejmocnější nástroj - s nejmocnějším kouzlem), co jsem našel. Ten byl někde v severní divočině, možná v té houbové jeskyni. Ono oslabující kouzla se na nepřátelé vcelku hodí.

Já teda hex neumím ani kouzlit, neučil jsem se to zatím, ale na nepřátelské mágy by to mohlo být možná dobrý, když by častěji selhali v kouzlení.

Podle mě jsou pro bojovou partu téměř nutnost  kouzla očarované ostří, magická clona, štít proti střelám a plát brnění (všechna se dají kouzlit před bojem a mít je neustále aktivní a vydrží dlouho). Během boje se pak může hodit elementární štít, štít z duší, zrychlení, požehnání, anděl strážný (možná některá další, na která jsem zapomněl). Hodně se hodí i ta oslabující kouzla, či kouzla měnící stavy. Třeba rozpuštění brnění, užitečné je kouzlo síť (které v podstatě podobně jako zmražení paralyzuje nepřítele a když se nebrání, dostává větší škody), zmrazit tělo (zmrazit všechno mi přijde méně efektivní). Dobré je, že jsou z různých odvětví, tedy pokud je obluda odolná na vodu a nefunguje na něj zmražení, lze použít tu síť z magie země a naopak. Když je nejhůř, hodí se i ten oslepující záblesk, který mi často fungoval i na poměrně silné nepřátelé.

Pro mě hodně užitečné je vyvolání elementála, který zaměstná alespoň část nepřátel a parta má více času kouzlit - připravit se na boj.

Z léčivých kouzel bych řekl, že se hodí to uzdravit všechno (i když ono stačí, pokud se postavy umí léčit i v rámci toho základního kouzla a spíše raději obnovují anděla strážného), pak ta různá kouzla odstraňující negativní stavy, jako paralýza a podobně (nevím, jestli se dá pomocí nějakého kouzla odstranit omráčení). V delších bojích může být užitečné odpočinek všem.

Taky se asi bude hodit kouzlo čistý vzduch (které by mělo odstranit ty různé jedovaté mraky, co na partu nepřátelé kouzlí). Zrovna třeba ta čarodějka v chrámu v jihovýchodní divočině na mě zkoušela čarovat smrtící mrak, který umí hrdinu zabít hned (a zřejmě proti němu nefunguje ani anděl strážný).  Ale já to tam teda zrovna neuměl, ale nevadilo, správně jsem se postavil, aby mě neviděli, sám zahájil boj tím, že samurajka zakouzlila ohnivou kouli na 3 členy kultu aby je naštvala a mí tři biskupové vyčarovali nejsilnější formy elementálů :D. Lord a Vi čarovali anděla strážného na nejzranitelnější členy. V dalším kole jsem zakouzlil zrychlení, elementární štít, štít duší (tím se ta kouzla stahovala i na ty elementály) a další anděly strážné a v dalších kolech už útočná kouzla a další anděly. Ale elementálové to tam pak začaly vcelku kosit, já se víceméně spíše snažil nebýt přímo na ráně pro ten smrtící mrak.

Ale dobrej boj. :) V rámci té cesty močál-jihovýchodní divočina-Horská divočina možná nejlepší. Ono na žádné z těch map nejsou moc nepřátelé, kteří by byli nějak extra těžcí. Celkem dobří byla skupina 3 mágů země doprovázená zemským elementálem v jihovýchodní divočině, ale měli jednu slabinu - malou odolnost na oheň, takže jsem je všechny oslepil zábleskem a následně je (společně i s přivolanými elementály) umlátit. Na zdejší mapě bylo i stádo jednorožců asi na 16 levelu, kteří uměli kouzlo přeběhlík a uměli tedy převzít kontrolu nad některým členem party (pokud se jim to povedlo na Nikitu, bylo to docela nepříjemné). Ale nějak se jim to moc nedařilo, jen v prvním boji.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #252 kdy: Červenec 14, 2023, 11:40:02 »

Hex mám, ale zatím jsem neměl příležitost ho na někom pořádně vyzkoušet. A když už jsem ho zkusil, tak to Lea nezvládla a místo toho proklela celou družinu :). Potvoráci na sebe nahodily něco jako zrcadlo a bylo vymalováno. Blbé je, že tam, kde by se mi to hodilo nejvíce, tak bych potřeboval, aby po bardce šla na řadu hned biskupka.

U těch koníků mám obecně problém, většina potvor, co ovládá nějaká psychická kouzla, tak si udržuje dost distanc. Tím pádem mi už jen samotné přiblížení na dosah zbraní trvá dvě kola. Když do toho nacpu ještě ochrany, tak už to jsou 3-4 kola, než začnu boj. V tomhle je zrovna jedna biskupka problém, protože potřebuji seslat 2 ochranná kouzla (štít z duší a elementální štít). Skupina ryjinů a vstupu na Bayjin je to samé. Každý něco zakouzlí a jsem v tahu, ale stejné to bylo i předtím. Možná tady by ten Hex mohl být velmi účinný (předtím jsem si prostě počkal až na vyšší level). Další fajn potvory jsou silné verze víl - pokud začnou, tak je to konečná :). V Horské divočině jsem takhle chtěl překvapit šestici víl a nestačil jsem se divit, během chvilky mi ugrilovaly polovinu družiny :D.

Chrám jsem předtím taky řešil s elementály, ona je to docela jistota :). Já ještě čekám, dokud nebudu moci umíchat lektvar, ať zbytečně neplýtvám kouzlem. Lektvary bych byl navíc schopný vyvolat hned armádu elementálů. Na druhou stranu bych to chtěl zkusit uhrát trošku jinak, ale pak uvidím, jak to půjde.

Koukal jsem ještě na seznam najmutelných charakterů. Je docela zajímavé, že ti nejlepší kandidáti mají taky největší omezení na návštěvy lokací. Vi Domina je jediná, koho lze trénovat od nízkého levelu a přitom s ní jde navštívit skoro vše. Druhým kandidátem je gadgeteer Madras. Špatný asi nebude ani ten android RFS-81, ale ten není dosažitelný tak brzy. Vi Domina je docela zajímavě naházená, až si říkám jestli bych s ní neměl zkusit multiclass. Ne, že by mi to tedy nějak pomohlo :).
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #253 kdy: Červenec 14, 2023, 12:10:12 »

Ten robot je docela mlátička, když jej hráč vezme do party a může chodit všude (nemá žádné omezení). Já zatím stále mám v partě Vi a Mylese (předělaného na barda), ale zapomínám u něj ty nástroje používat. tak se v tom moc nerozvíjí. On ale asi oficiálně nebude chtít jít na ta další místa. Když se třeba teleportuji do tábora Umpani, tak se docela vzteká, kde to je (nevím, jestli by to mělo nějaký efekt, kdybych tam zůstal delší dobu), ale teleportem ty postavy tam asi možné dostat je. Já jen čekám, až lord zvedne božství na 60 a bude se moci naučit taky portál, pak bych si jej mohl udělat i v Arnice a mít tak důležitá místa zajištěná (chodit přes ty venkovní mapy je dost neefektivní).

Já s manou problémy nemám, jednak každý biskup má v každé magii přes 200 many a jednak mám právě teleport v Tryntonu u té kašny, co manu obnovuje a druhým se teleportuji na místo činu, kde jsem zrovna skončil. Takže od té doby, co se ti dva biskupové naučili v severní divočině teleporty, jsem ve hře ani jednou neodpočíval.

Lektvary tuším nedokáží vyčarovat tak mocné elementály. Lepší je, když to postavy umí (navíc se tím rozvíjí i dál v božské magii, což se zase hodí i kvůli jiným kouzlům).

Zajímavé je, že když se postava naučí kouzlo z knížky, často jí to zvedne i tu dovednost dané magie. Ale důležité je prostě umět v každé magii co nejvíc kouzel, protože každé kouzlo zvedne množství many v dané magii. Při levelování se snažím vybírat ty, které přidávají nejvíc many (třeba 12 a podobně) - ono většinou bývají i nejdražší z hlediska peněz, když jsou v knížce.

Ještě mám v plánu jednou celou tu trasu Arnika - Arnická cesta, Severní divočina - Horská divočina - Jihovýchodní divočina - Močál - Trynton - Arnika-Trynton projít znovu, jelikož ty zdejší potvory jsou spíše trénovací, tak se na ně snažím používat kouzla z alchymie a psioniky, aby se v nich biskupové zlepšili. Chybí mi taky kousek, abych se dostal na 15 level (a na 5 level hraničáře), takže bych mohl začít trénovat alchymii i u sebe, což mi asi tak cca vyjde, že budu umět i boj na blízko a halapartnu nad 75 a nebudu můct do nich dávat body při levelu, takže další body budu dávat asi do magií.

Dva biskupové se u mě mohli z knížek naučit i kouzlo Zapuzení, což je kouzlo 6.kruhu, ale zatím jsem jej na nic nepoužil. Taky jsem se mohl u dvou načit přeběhlíka (taky 6.kruhu). Postupně se mi tak otvírají, no.
« Poslední změna: Červenec 14, 2023, 12:18:41 od Milhaus »
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #254 kdy: Červenec 14, 2023, 14:28:38 »

6. kruh kouzel je u mě zatím tabu a to asi ještě na dlouho. Knížku Zapuzení jsem taky našel, ale v osmičce to myslím funguje trošku jinak - v předchozích dílech to existovalo jako Astral Gate a určitým potvorám to působilo IK.

Zatím hledám, co půjde ještě koupit a něco se holt budu muset naučit při levelupu, protože mě to začíná zdržovat od pokroku. Vytiskl jsem si proto seznam nabídek obchodníků a jako na potvoru budu muset opravdu do spolku s Umpani (kouzlo Zbroj se dá koupit u Kunara). Je to jediné z těch preventivních kouzel, co ještě nemám. Hodilo by se mi nakonec dorazit i k rapaxům, protože Ferro má v nabídce podobně jako Crock silnější kouzla. Těžko říci, jestli se dá všechno najít/koupit, nebo jestli jsou kouzla, která si prostě mohu vybrat jen při levelupu.

Nicméně právě více many by se mi hodilo, protože v Božské magii, kterou mám nejrozvinutější, mám zatím jen nějakých 170 bodů many (v předchozí rozehrávce to bylo hodně přes 300). Následuje Magie vody a pak už je to špatný. Magii ohně jsem třeba nerozvíjel, protože minule mi přišla nejméně užitečná, ale když jsem narazil v Močálu na mravence, tak jsem byl rád za plošné kouzlo, které mi vyčistilo cestu ke královnám (napadla mě spojená hlídka).

Magii mysli si docela hezky rozvíjím identifikací a díky Crockovi už umím i X-Ray. Magii vzduchu navyšuju sesíláním Štítu proti střelám na max. úrovni (když selže, tak loadnu). Podobně to dělám právě i s X-Ray.

Na fontánku v Tryntonu jsem úplně zapomněl. Jak to teď hraju bez většího průzkumu, tak jsem zjistil, že mi dost věcí uniká. Sem tam si sice na něco vzpomenu, ale moc toho není :). Tu bych vlastně mohl docela zneužít. Já jsem si teda mylně myslel, že obnovovací fontánka je v Arnice, a byl jsem překvapen, když jsem jí tam nenašel.

Trénink zbraní už jde u mě pomalu, protože něco mám přes 90 bodů a to už tak neroste. Rád bych to dotáhl na 100 a pak u pár postav docvičil ještě něco dalšího. Body při levelupu už jinak do zbraní nedávám ani tam, kde to ještě nebylo 75. Např. lord byl už blízko 75, tak jsem ho nechal, ať si to donavýší sám a body jsem nakonec začal dávat do magií. Bardka a biskupka pak mají jiné priority. Hraničáře bych rád naučil moderní zbraně, tak jsem mu je zvedl akorát na 25 a dál se bude muset snažit sám. Nejhůř je na tom nakonec Yuki, ale ráno mě napadlo, že bych jí mohl začít rozvíjet ve vrhání zbraní a při tom začít používat ty prášky. Minule jsem navíc našel nějaký bumerangový shuriken s bonusem k IK.

Jo, IK a kritický zásah ... co jsem zatím odpozoroval, tak ta papírová procenta moc nesedí. Realita bude asi stejná jako u kouzel. Př. mám bonus k IK 10%, což znamená, že 1/10 ran působí IK. Jenomže ... potvora si při úspěšném hodu na IK taky hodí, samozřejmě na záchranu, a pokud uspěje, tak mám smůlu. A tuhle smůlu mám o to větší, čím větší je rozdíl mezi mou postavou a protivníkem, tzn. čím vyšší level protivník oproti mě má, tím vyšší pravděpodobnost, že se před IK zachrání. Pokud to má fungovat nějak efektivněji, tak je dobré mít co největší počet útoků v kole a samozřejmě co nejvyšší bonus k IK. A tady zas u mě pro změnu zaostává hraničář Tlapa, protože ten střílí max. 2x za kolo (pokud má dobrou munici, tak občas vystřelí dva šípy najednou, ale to není tak časté). Yuki už je na tom po zvýšení obratnosti přeci jen lépe (alespoň tolik nemíjí, ale ty rány stojí za prd).

Ještě přemýšlím, jestli má u samuraje Lynxe smysl používat 2 zbraně, protože jsem v Horské divočině vybil hrobku s tuhým kostlivcem a zbyl mi po něm prima obouručák. No, docvičím meč a obourukost na 100 a testnu to.

Edit: tak ne, ten meč je jen pro vysoké postavy, takže ho smí nosit jen mookové. Intuitivně jsem ho strčil předtím Tlapovi a jak je vidět, on ho ani nikdo jiný vzít nemohl :).
« Poslední změna: Červenec 14, 2023, 14:53:54 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...
Strana: 1 ... 15 16 [17] 18 19 ... 29