Nová družinaNa počátku už jsem měl určitou představu o tom, jak bude moje nová družina vypadat. V plánu jsem měl i větší zapojení nových ras. Nebyl jsem si jistý akorát pár povoláními, ale zároveň jsem nechtěl družinu, která by byla příliš podobná té předchozí. Využil jsem proto
Character and Race Guide a porovnal si odlišnosti. Obecně, tenhle dokument je udělaný opravdu skvěle, ale na druhou stranu je to jen pomůcka, což ukázal hned první levelup družiny. Jelikož jsem nešel do žádných extrémů, tak jsem si lehce spočítal, co si mohu dovolit. Jak už jsem naznačil dříve, základem je rozvrhnout si cestu, kterou ty postavy povedete a toho se už držet. Rozvíjení xy věcí najednou není ve Wizardry 8 dobrý nápad.
Do první řady jsem si naplánoval trojici bijců, přičemž jsem si své alter ego opět představoval jako bojovníka. Doplňkem měli být samuraj a ninja, jenomže to by byla v podstatě první lajna z předchozí rozehrávky. Nakonec jsem tedy lehce couvl a vybral si pro sebe trpasličího lorda. Vedle něj se postavila lidská ninja a felpurský samuraj. Když už mám stejnou dvojici povolání, tak ať to jsou jiné rasy. Do zadní řady přišel pro jistotu mookský hraničář a dvojice supportů - elfí biskupka a hobití bardka.
Elemir - trpaslík, lord
Lynx - felpur, samuraj
Yuki - člověk, ninja
Tlapa - mook, hraničář
Lea - hobitka, bard
Eona - elfka, biskup
Idea byla jednoduchá. Lord je jen o něco horší bojovník, ale má to zase vykompenzované jinými bonusy a v případě nutnosti se může uchýlit k božské magii jakožto sekundární léčitel. Samuraj je tu kvůli možnosti IK a hlavně jsem se chtěl podívat, jaký to bude rozdíl, pokud ho povedu jinak. Felpur je na to ideální rasa, ještěrák měl předtím nevýhodu, že snadno propadal vlivu kouzel ovlivňujících mysl. Ninja je jistota, opět možnost IK a třeba budu chtít získat Cane of Corpus

. Hraničáře jsem vzal hlavně jako doplněk k bojovníkům, taková pojistka kvůli fyzické převaze. Navíc má výhodu v automatickém scoutingu, takže jsem už v chrámu našel dost věcí, které jsem tam předtím ani neviděl. Bardka je tu jako buffovací support a zlodějka v jednom. Bishopka je pak myšlena primárně jako klerik s možností čarodějnictví. Úplně bez klerika bych nezačínal, proto jsem se rozhodl pro takovýto kompromis. Sice se hůře rozvíjí, ale ten začátek snad vydržím

. Navíc umí odstraňovat prokleté věci (lord je naopak může nosit bez postihu).

U lorda jsem při tvorbě postavy zvedl sílu, rychlost a lehce jsem upravil smysly. Z dovedností jsem zvedl Souboj na blízko, Dvojité zbraně a Meč (i když si nejsem tak úplně jistý, jestli budu chtít meč jako hlavní dovednost).
U samuraje jsem zvedl rovnoměrně sílu, obratnost a rychlost. Z dovedností jsem zvedl Souboj na blízko, Dvojité zbraně, Kritický úder a Meč.
U ninji jsem zvedl rovnoměrně sílu, rychlost a smysly. Z dovedností jsem zvedl Souboj na blízko, Dvojité zbraně, Kritický úder a Hůl (u zbraní si opět nejsem moc jistý, proto jsem preventivně zvedl i možnost obourukosti - Dvojité zbraně).
U hraničáře jsem zvedl primárně rychlost a smysly, zbylé body jsem pak rovnoměrně rozdělil mezi sílu a obratnost. Z dovedností jsem zvedl Souboj na dálku, Luky a odemkl jsem si moderní zbraně a lehce jsem navýšil Průzkum.
U biskupky jsem zvedl rovnoměrně inteligenci, rychlost a smysly. Z dovedností jsem zvedl Čarodějnictví, Alchymii a odemkl si pár škol magie (investice 1 bodu). Z kouzel jsem jí do počátku naučil Světlo a Požehnání.
U bardky jsem zvedl primárně rychlost a smysly, zbylými body jsem pak přiupravil sílu, odolnost a obratnost. Z dovedností jsem odemkl Boj na dálku + příslušné zbraňové dovednosti, zvýšil jsem si zlodějské dovednosti a hlavně Hudbu.
Obtížnost hry jsem nechal na Normální a vyrazil jsem vstříc svému osudu ...
ZtroskotáníZačátek hry je odlišný, protože hra nebere v úvahu předchozí události, které jsem jí předtím dodal skrze import. Na Dominus jsem tak přiletěl lodí mookského obchodníka. V blízkosti planety nás opět sestřelila Černá loď a my ztroskotali poblíž Chrámu Higardi. No a jako jediní jsme přežili. Hned za zálivem jsme si vyzkoušeli boj s kraby a další se později spawnuli přímo na pláži.

V prní chvíli mi zatuhlo, protože krabi za zálivem se tvářili jako tuzí protivníci a já neměl zrovna po ruce nic, čím bych je spražil. Lea zkusila svou loutnu a zbytek byl víceméně na bojovnících. Eona byla čistě jen do počtu, protože v tu chvíli neovládala žádné užitečné kouzlo. Jako rozcvička byl však tento souboj fajn. Druhá parta krabů byla o poznání jednodušší. Sebrali jsme loot z vyhlídky a přes pláž jsem vyrazili do chrámu.
Boje na spodním patře chrámu se ukázaly poněkud snadné, bylo prostě vidět, že ta družina je lépe navržená. Level povor se generuje z rozsahu 1-3, přičemž jsem často získával iniciativu, tedy hlavně bardka Lea, což byl vlastně důvod, proč jí mám v družině

. Hodně to začalo připomínat můj začátek ve Wizardry 6/7. Tužší byly jen okamžiky, kdy jsem uložil družinu k spánku, aby se vyléčila, a mezi tím nás něco napadlo. Začal jsem proto během spánku využívat různé překážky, aby se narušitelé nemohli dostat k zadní řadě družiny. Prvotní nápor potvor však celkem rychle polevil a spawnování nepřátel bylo také dost mírné.

Prvním vážnějším soubojem byl souboj s královským krabem, který byl pro družinu na levelu 1 již dostatečnou výzvou. Level družiny jsem záměrně nechal na 1, abych viděl, co to bude dělat s okolím. Krizovým se ale stal až šváb Gregor. Chvilku to vypadalo, že budu muset postavám zvednout level, ale pak v jednom pokusu zabodoval Lynx a uštědřil mu v prvním kole IK.
Při vstupu na druhé patro jsem narazil na dvojici krys level 6, které už byly na družinu level 1 opravdu moc a tak jsem se přichystal k levelupu. Družina na prvním patře chrámu posbírala zkušenosti na level 4, takže 3 levelupy udělaly své. U sebe jsem se zaměřil na sílu a rychlost, plus jsem pokračoval ve zvedání předchozích dovedností. Ostatně tak nějak jsem s výcvikem dovedností pokračoval i u ostatních. U Lynxe jsem zvedal rychlost a na střídačku obratnost a sílu. U Yuki to byla rychlost a síla, u Lei smysly a na střídačku obratnost a rychlost. Podobně jako u Lei to bylo u Tlapy. U Eony jsem zvedl inteligenci a rychlost, k tomu jsem jí naučil základní léčivé kouzlo a hromadný buff - Očarované ostří. Další body kouzel jsem pak schoval na příště.

S pocvičenou družinou se boj s krysami level 6 rychle obrátil v náš prospěch, jako bychom byli opět na prvním patře. Podobně snadno jsme si poradili s bandity a ještěry. Za nádvořím nás už v kapli čekal android Aletheides.
Prozradil nám, že jsme poslední, na koho se čekalo. Naším osudem je pokus o vstup do Kosmického kruhu, ale nejprve budeme muset získat znalosti hodné Vládců Vesmíru. Tedy naučit se vše o životě, změně a vědění. Poté Aletheides zmizel. Z našeho rozjímání nás vytrhl poskok Temného učence, který nám "prozradil", že naše snažení je marné, protože v Arnice je ukryta bomba, která má sílu zničit celý Dominus. Víc nám neřekl a také zmizel. Doprozkoumali jsme zbytek patra a seřadili se u východu z chrámu. Čeká nás cesta do Arniky.

3 hodiny za mnou, přičemž na každé patro padla přesně polovina času. Nijak jsem nepospíchal, opravdu jsem si chrám prošel pečlivě celý. Na žádnou záludnost nebo podezřelé chování hry jsem přitom nenarazil, takže jsem si notně oddychl. Před odchodem z chrámu bych mohl opět polevelit, ale zatím to odložím. Odcházím tedy s družinou ne levelu 4 a celkem slušně vybaven, za což částečně vděčím obchodníkovi Burzovi na prvním patře chrámu.