Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 21:44:21
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 29

Autor Téma: (Elemir) - Wizardry 8  (Přečteno 92262 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:(Elemir) - Wizardry 8
« Odpověď #180 kdy: Červenec 03, 2023, 23:46:38 »

Mám za sebou hodinu a půl hraní, přičemž se zatím pohybuji jen ve spodních patrech Chrámu Higardi (zrovna stojím u obchodníka Burze). Družina se zdá být v pohodě, zítra pak sepíši komplet report ;).

Držím se stále na levelu 1 a potvory kolem jsou max. level 3. Tedy výjimkou byl šváb Gregor na levelu 5. Podařilo se mi ho ovšem na několikátý pokus sundat pomocí IK. Soubojů už mám za sebou kupodivu dost, ale je to takový standard. Celkově to odsýpá, takže na začátek zatím prima, i iniciativu si docela držím.

Nevyhýbám se ani častému spánku, kdy mě pak přepadají další skupinky. Nemám totiž zatím žádného funkčního léčitele, takže spánek je moje hlavní metoda léčby. Preventivně si vždycky zalezu někam k rohu, nejlépe mezi různé předměty (stoly, sudy, apod.), abych si chránil boky družiny.

Koukal jsem odpoledne na Milhausovo video z cesty do Arniky a musím přiznat, že takhle pečlivě jsem předtím dovednosti rozhodně netrénoval (opravdu využíval každé příležitosti, aby vždycky něco použil). Nyní se o to taky snažím, tak uvidím, jak mi to půjde :).
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #181 kdy: Červenec 04, 2023, 00:07:31 »

Možná ještě hraje roli obtížnost. Já tu poslední hrál tuším na normální, ačkoli bezesporu správné, by to bylo hrát na těžkou, jakožto veterán :). Ale jestli to tak hraješ, budeš to mít jistě těžší.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #182 kdy: Červenec 04, 2023, 10:21:44 »

Veterána jsem si z toho udělal podle všeho minule, teď to chci hezky plynulé :D. Mám to samozřejmě na normal, veterána bych asi ani nezkoušel, protože už to vidím, jak po pár hodinách zase přestanu pečlivě trénovat dovednosti apod.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #183 kdy: Červenec 04, 2023, 11:24:23 »

Myslím, že to trénování magií před spaním, jak jsem to dělal, má smysl spíše ze začátku. Ale může v tom být asi rozdíl, když do toho dáš body při levelování, pak používáním ta dovednost roste pomaleji. V tom by mohl být i ten rozdíl, pokud bys hned na startu postavy zvedl na level 5, naučil třeba mága magii ohně (dal do ní body) a pak kouzlil během bojů i před spánkem - měl bys jí mít méně rozvinutou, než když začneš na 1 levelu a postupně se na 5 dostaneš bojem.

Možná by to mohl být i důvod při levelování hned ty body nedávat do všech schopností. Ale nevím, už si to tolik nepamatuji.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #184 kdy: Červenec 04, 2023, 12:29:33 »

To je fakt, ono když si zvedneš po importu level co nejdříve, tak tě to rovnou tlačí do určité specializace, kdy máš navíc velkou šanci, že se sekneš v odhadu užitečnosti. Teď jsem si dal víc pozor a rozvíjím jen něco a to ještě jen to, co opravdu potřebuji. Mága mám jen jednoho, takže to mám o kousek jednodušší. Navíc je to biskup, tak jsem ho zatím moc kouzel nenaučil (ty základní bych chtěl koupit a body spíš schovat na vysokoúrovňová kouzla).

Levelup jsem si původně rozvrhl do detailu, ale jak na něj ve skutečnosti došlo, tak jsem plán zvyšování atributů lehce pozměnil :). Nicméně držím se atributů, které pro to dané povolání bude nejvýhodnější namaxovat co nejdříve. Takhle na oko to vypadá lépe než to, co jsem provedl před tím. Čistě teoreticky bych mohl mít některé atributy na 100 už v Arnice ... no, ale raději nebudu předbíhat :D.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #185 kdy: Červenec 04, 2023, 14:24:09 »

Nová družina

Na počátku už jsem měl určitou představu o tom, jak bude moje nová družina vypadat. V plánu jsem měl i větší zapojení nových ras. Nebyl jsem si jistý akorát pár povoláními, ale zároveň jsem nechtěl družinu, která by byla příliš podobná té předchozí. Využil jsem proto Character and Race Guide a porovnal si odlišnosti. Obecně, tenhle dokument je udělaný opravdu skvěle, ale na druhou stranu je to jen pomůcka, což ukázal hned první levelup družiny. Jelikož jsem nešel do žádných extrémů, tak jsem si lehce spočítal, co si mohu dovolit. Jak už jsem naznačil dříve, základem je rozvrhnout si cestu, kterou ty postavy povedete a toho se už držet. Rozvíjení xy věcí najednou není ve Wizardry 8 dobrý nápad.

Do první řady jsem si naplánoval trojici bijců, přičemž jsem si své alter ego opět představoval jako bojovníka. Doplňkem měli být samuraj a ninja, jenomže to by byla v podstatě první lajna z předchozí rozehrávky. Nakonec jsem tedy lehce couvl a vybral si pro sebe trpasličího lorda. Vedle něj se postavila lidská ninja a felpurský samuraj. Když už mám stejnou dvojici povolání, tak ať  to jsou jiné rasy. Do zadní řady přišel pro jistotu mookský hraničář a dvojice supportů - elfí biskupka a hobití bardka.

Elemir - trpaslík, lord
Lynx - felpur, samuraj
Yuki - člověk, ninja
Tlapa - mook, hraničář
Lea - hobitka, bard
Eona - elfka, biskup

Idea byla jednoduchá. Lord je jen o něco horší bojovník, ale má to zase vykompenzované jinými bonusy a v případě nutnosti se může uchýlit k božské magii jakožto sekundární léčitel. Samuraj je tu kvůli možnosti IK a hlavně jsem se chtěl podívat, jaký to bude rozdíl, pokud ho povedu jinak. Felpur je na to ideální rasa, ještěrák měl předtím nevýhodu, že snadno propadal vlivu kouzel ovlivňujících mysl. Ninja je jistota, opět možnost IK a třeba budu chtít získat Cane of Corpus ;). Hraničáře jsem vzal hlavně jako doplněk k bojovníkům, taková pojistka kvůli fyzické převaze. Navíc má výhodu v automatickém scoutingu, takže jsem už v chrámu našel dost věcí, které jsem tam předtím ani neviděl. Bardka je tu jako buffovací support a zlodějka v jednom. Bishopka je pak myšlena primárně jako klerik s možností čarodějnictví. Úplně bez klerika bych nezačínal, proto jsem se rozhodl pro takovýto kompromis. Sice se hůře rozvíjí, ale ten začátek snad vydržím :). Navíc umí odstraňovat prokleté věci (lord je naopak může nosit bez postihu).

U lorda jsem při tvorbě postavy zvedl sílu, rychlost a lehce jsem upravil smysly. Z dovedností jsem zvedl Souboj na blízko, Dvojité zbraně a Meč (i když si nejsem tak úplně jistý, jestli budu chtít meč jako hlavní dovednost).

U samuraje jsem zvedl rovnoměrně sílu, obratnost a rychlost. Z dovedností jsem zvedl Souboj na blízko, Dvojité zbraně, Kritický úder a Meč.

U ninji jsem zvedl rovnoměrně sílu, rychlost a smysly. Z dovedností jsem zvedl Souboj na blízko, Dvojité zbraně, Kritický úder a Hůl (u zbraní si opět nejsem moc jistý, proto jsem preventivně zvedl i možnost obourukosti - Dvojité zbraně).

U hraničáře jsem zvedl primárně rychlost a smysly, zbylé body jsem pak rovnoměrně rozdělil mezi sílu a obratnost. Z dovedností jsem zvedl Souboj na dálku, Luky a odemkl jsem si moderní zbraně a lehce jsem navýšil Průzkum.

U biskupky jsem zvedl rovnoměrně inteligenci, rychlost a smysly. Z dovedností jsem zvedl Čarodějnictví, Alchymii a odemkl si pár škol magie (investice 1 bodu). Z kouzel jsem jí do počátku naučil Světlo a Požehnání.

U bardky jsem zvedl primárně rychlost a smysly, zbylými body jsem pak přiupravil sílu, odolnost a obratnost. Z dovedností jsem odemkl Boj na dálku + příslušné zbraňové dovednosti, zvýšil jsem si zlodějské dovednosti a hlavně Hudbu.

Obtížnost hry jsem nechal na Normální a vyrazil jsem vstříc svému osudu ...

Ztroskotání

Začátek hry je odlišný, protože hra nebere v úvahu předchozí události, které jsem jí předtím dodal skrze import. Na Dominus jsem tak přiletěl lodí mookského obchodníka. V blízkosti planety nás opět sestřelila Černá loď a my ztroskotali poblíž Chrámu Higardi. No a jako jediní jsme přežili. Hned za zálivem jsme si vyzkoušeli boj s kraby a další se později spawnuli přímo na pláži.

V prní chvíli mi zatuhlo, protože krabi za zálivem se tvářili jako tuzí protivníci a já neměl zrovna po ruce nic, čím bych je spražil. Lea zkusila svou loutnu a zbytek byl víceméně na bojovnících. Eona byla čistě jen do počtu, protože v tu chvíli neovládala žádné užitečné kouzlo. Jako rozcvička byl však tento souboj fajn. Druhá parta krabů byla o poznání jednodušší. Sebrali jsme loot z vyhlídky a přes pláž jsem vyrazili do chrámu.

Boje na spodním patře chrámu se ukázaly poněkud snadné, bylo prostě vidět, že ta družina je lépe navržená. Level povor se generuje z rozsahu 1-3, přičemž jsem často získával iniciativu, tedy hlavně bardka Lea, což byl vlastně důvod, proč jí mám v družině :). Hodně to začalo připomínat můj začátek ve Wizardry 6/7. Tužší byly jen okamžiky, kdy jsem uložil družinu k spánku, aby se vyléčila, a mezi tím nás něco napadlo. Začal jsem proto během spánku využívat různé překážky, aby se narušitelé nemohli dostat k zadní řadě družiny. Prvotní nápor potvor však celkem rychle polevil a spawnování nepřátel bylo také dost mírné.

Prvním vážnějším soubojem byl souboj s královským krabem, který byl pro družinu na levelu 1 již dostatečnou výzvou. Level družiny jsem záměrně nechal na 1, abych viděl, co to bude dělat s okolím. Krizovým se ale stal až šváb Gregor. Chvilku to vypadalo, že budu muset postavám zvednout level, ale pak v jednom pokusu zabodoval Lynx a uštědřil mu v prvním kole IK.

Při vstupu na druhé patro jsem narazil na dvojici krys level 6, které už byly na družinu level 1 opravdu moc a tak jsem se přichystal k levelupu. Družina na prvním patře chrámu posbírala zkušenosti na level 4, takže 3 levelupy udělaly své. U sebe jsem se zaměřil na sílu a rychlost, plus jsem pokračoval ve zvedání předchozích dovedností. Ostatně tak nějak jsem s výcvikem dovedností pokračoval i u ostatních. U Lynxe jsem zvedal rychlost a na střídačku obratnost a sílu. U Yuki to byla rychlost a síla, u Lei smysly a na střídačku obratnost a rychlost. Podobně jako u Lei to bylo u Tlapy. U Eony jsem zvedl inteligenci a rychlost, k tomu jsem jí naučil základní léčivé kouzlo a hromadný buff - Očarované ostří. Další body kouzel jsem pak schoval na příště.

S pocvičenou družinou se boj s krysami level 6 rychle obrátil v náš prospěch, jako bychom byli opět na prvním patře. Podobně snadno jsme si poradili s bandity a ještěry. Za nádvořím nás už v kapli čekal android Aletheides.

Prozradil nám, že jsme poslední, na koho se čekalo. Naším osudem je pokus o vstup do Kosmického kruhu, ale nejprve budeme muset získat znalosti hodné Vládců Vesmíru. Tedy naučit se vše o životě, změně a vědění. Poté Aletheides zmizel. Z našeho rozjímání nás vytrhl poskok Temného učence, který nám "prozradil", že naše snažení je marné, protože v Arnice je ukryta bomba, která má sílu zničit celý Dominus. Víc nám neřekl a také zmizel. Doprozkoumali jsme zbytek patra a seřadili se u východu z chrámu. Čeká nás cesta do Arniky.

3 hodiny za mnou, přičemž na každé patro padla přesně polovina času. Nijak jsem nepospíchal, opravdu jsem si chrám prošel pečlivě celý. Na žádnou záludnost nebo podezřelé chování hry jsem přitom nenarazil, takže jsem si notně oddychl. Před odchodem z chrámu bych mohl opět polevelit, ale zatím to odložím. Odcházím tedy s družinou ne levelu 4 a celkem slušně vybaven, za což částečně vděčím obchodníkovi Burzovi na prvním patře chrámu.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #186 kdy: Červenec 04, 2023, 18:43:13 »

Přijde mi, že hrát to bez mágů je mnohem těžší. jak ze začátku, tak hlavně později.
IP zaznamenána

lasice

• Nováček
  • *
« Odpověď #187 kdy: Červenec 04, 2023, 18:55:59 »

tak jsem to naistaloval z mých původních origio CZ image hra se spustila a v průběhu načítání spadla, po aplikaci patch1.24 hra nešla spusit pro změnu vůbec, naistaloval jsem teda steam verzi, vzal si soubory z české verze překopíroval a konečně to jde, akorát nevím zda je vše korektní a nebude to dělat neplechu nekdě jinde...zkusím celý proces instalu a aplikaci patch ještě jednou

je nějaký propastný rozdíl v obtížnosti normal a expert, nebo jen tužší nepřátelé a větší počet?
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #188 kdy: Červenec 04, 2023, 18:58:34 »

Boje budou určitě ještě více zdlouhavé, to byl ostatně důvod, proč jsem to na tu obtížnost pak nehrál, když jsem to natáčel na video. Jinak v tom ale asi zas takový rozdíl nebude. Jiná věc je ten mód iron man. :)
IP zaznamenána

lasice

• Nováček
  • *
« Odpověď #189 kdy: Červenec 04, 2023, 19:09:29 »

Boje budou určitě ještě více zdlouhavé, to byl ostatně důvod, proč jsem to na tu obtížnost pak nehrál, když jsem to natáčel na video. Jinak v tom ale asi zas takový rozdíl nebude. Jiná věc je ten mód iron man. :)
díky myslel jsem si to :)

jo v módu železného muže se neodpouští žádná chyba :D
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #190 kdy: Červenec 04, 2023, 19:21:33 »

Do toho bych v této hře nešel, na to nejsem dost expert :D.
IP zaznamenána

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #191 kdy: Červenec 04, 2023, 22:32:42 »

Tak jsem se do toho taky pustil. Jsem na konci chrámu, úroveň 5, u Zloděje 6. :)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #192 kdy: Červenec 04, 2023, 23:09:27 »

Hm, tak si začínám připadat tak trochu jako blázen ... :)

Po odchodu z chrámu jsem sice narazil na hlídku modaiů, která mi dala trošku zabrat, ale vše ostatní bylo slabé a hlavně toho bylo nějak málo. Než jsem se nadál, tak jsem stál u vstupu do Arniky! Aby se neřeklo, tak jsem do města nešel a podobně pohodově jsem prošel až k Tryntonu. Cestou zpět jsem obkroužil hřbitov (vyjící duchy ještě nedávám) a poté jsem vyrazil do Severní divočiny, kde jsem se dostal až k východnímu mostu s golemem (potvora level 14) a na severu jsem si odkryl vstup do tábora Umpani. Dvě věci jsem v divočině nedal  - tábor banditů a slizy v jezírku. Stejně tak ty křížence krav, protože to je na můj 4. level moc tuhé.

Je to opravdu jiné (mnohem lehčí), než si to pamatuji, ale mám teorii. Svou roli samozřejmě hraje level družiny, protože spawnuté potvory jsou opravdu slabé, to je teď krásně vidět. Jen pevné hlídky mívají vyšší level odpovídající minimálnímu levelu lokace. Další věc je, tedy alespoň se domnívám, že spawnování potvor jakoby reaguje na to, jestli potvory v oblasti vybíjíte nebo ne. Ono to při nevybíjení pak opticky vypadá, že jich je víc a navíc hrozí častější spojování skupin různých potvor během souboje. Tím jak to teď pečlivě vybíjím, tak je to spawnování potvor velmi pozvolné (je mezi tím dost dlouhý interval), takže je to sem tam nějaký souboj.

Dokonce bych nyní uvítal o trošku rychlejší obnovu potvor :D, protože takhle by to šlo krásně využít pro trénink dovedností - např. Lynx už má meč na 50 bodech. A to po těch cestách běhám teprve 3 hodiny.
IP zaznamenána
This is the end ...

Ringo

• Starší člen
« Odpověď #193 kdy: Červenec 04, 2023, 23:12:00 »

Skill Senses doporučuji doslova hýčkat a dát do něj 3 body při každém level upu. Ono to vypadá jednoznačně, že nacpat do critical body znamená pro bojovníky zbraněmi výhru, ale výhra je to hlavně až po pořádném naskillování právě Senses.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #194 kdy: Červenec 05, 2023, 08:26:31 »

Já si zatím vytvořil jen postavy.
Calamity Jane začne jako kněz, ale hned při první příležitosti (asi při přesupu na druhý level) z ní udělám lorda.

Nikita začne jako bojovník, ale zas při první příležitosti se stane nejspíše samurajem.

Já jsem začal jako zloděj, ale opět brzy se změním na hraničáře

Lena je psionička a možná až časem se stane bardem nebo biskupem.
Tina a Meggy jsou obě čarodějnice a stanou se časem biskupky.
Ještě tedy nevím kdy přesně, asi až dosáhnou inteligence na 100, což by mohlo být na té cca 6 úrovni, jestli se mi povede dostat do Tryntonu a tamní fontáně. Ale asi stejně počkám tak na cca level 10.
IP zaznamenána
Strana: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 29