Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 21:51:17
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 29

Autor Téma: (Elemir) - Wizardry 8  (Přečteno 92295 krát)

Karol13

• Mladší člen
  • **
Re:(Elemir) - Wizardry 8
« Odpověď #165 kdy: Únor 17, 2021, 13:18:42 »

Oh áno, chápem ťa úplne a úprimne. Frustrácia je skutočná.
Dá sa na to ale pozrieť aj z iného uhlu, hlavne ak človek prežíva hiatus a je do daného sveta chvíľkovo zamilovaný.
To mám podobné ako so Silmarillion, o ktorom som jasne vedel že je akosi posplietané autorovým synom a že nemusí mať hlavu ani pätu a výsledkom môže byť písmenkový guláš. Ale aj tak som to musel čítať, lebo v danej dobe som ten svet miloval a dychtil som po ďalšich Tolkienových príbehoch.

A z tohoto pohľadu zostávam vo svete Wizardry 8, pričom znova zažívam ako objavovanie, tak aj levelovanie. Platím za to prirodzené prudko zníženou kvalitou, a nie len v oblasti questov/úloh, ale aj optimalizácie grafiky (v Arnike mi môj i7 procesor s celkom nadupanou grafikou idú na 100% a predsa sa hýbem trhane, ako keď som hral Doom na 286 ).
K tomu pripočítaj nespojené objekty (steny, domy..) a stane sa ti, že aj ak si úplne sám v bankovm trezore, začne boj proti savantovým posluhovačom, ktorí sa prechádzali po chodníku v Arnika. Našťastie oni utečú, lebo nemajú koho mlátiť a boj sa kontumačne skončí po 4-5 kolách.
A ako čerešnička, sú "drop to OS" errory ako:
le error.jpg
* le error.jpg (81.28 kB. 469x304 - prohlédnuto 436 krát.)

Questy: Triton (žabiak čo chce vyčistiť studňu) - do Monanstery som si cestu našiel a fakt to bola čisto náhoda. Prázdnu flašku som naplnil svätenou vodou. No samozrejme že Triton ju nechcel, takže musím hľadať jeho zámok a potom v tom zámku jeho studňu...netušiac kde (možno Bayjin? Odtiaľ som ďaleko. Mod má silných bossov pri každom priechode a mnohé sú ešte uzamknuté questami...podobne nezmyselnými ako ten Tritonov)

Autor musel byť posadnutý slovom Tri- , lebo okrem žabiaka Tritona, sa v hre nachádza Tritoniom a Tritonit a čo ja viem čo... som sa teďko trepal z Arniky do Monanstery s 250 librovým Tritóniom, len aby som zistil že je potreba to druhé Tri-bohviečo.

Žurnal čo si tieto questy tvoria zapisuje len veľmi povrchové informácie, takže naozaj začínam používať papier a ceruzku, lebo mi z toho hrabne.

Keby som nabol práve úplne namotaný na W8, tak s tým praštím. Ale ako v CIV som zažíval po nociach "just one more turn", teraz som v tom podobne s "ešte jeden boj".

Vtipné je, že aj keď autor dovolí kúzelníkom (mág, psio, alch...) používať strelné zbrane (mnohé, aj keď nie všetky), tak im nedal skill Modern Weapon. Ja to riešim okľukov a pár levelov ich nechávam ako bojovníkov, aby si tie skills zdvihli aspon na 10-20, nech to nemaju v pazúroch úplne zbytočne (som rád že ich majú, lebo nie len že nepotrebujú tie zbrane žiadnu muníciu, majú dostrel THROW a tak vedia aj zo zadných políčiek party zraňovať nepriateľov. Slabých, lebo na tých je škoda míňať manu. Ale aj silných, lebo v boji proti silným tá mana sem tam sa minie. )

A kým s prakom a kemienkami (ktoré sú ťažké a treba ich dopĺňať) dostrelia aj na LONG, s modernými zbraňami už začínajú byť aj trošku v boji "vidieť" (prak: 1x 0-3 DMG, Modern Weapon: 2x 2-8 DMG... bohužiaľ už viac skillov im darovať neviem, čoskoro ich zas prinavrátim do pôvodných povolaní.)

WR nie je tak štedré v artefaktoch ako Dodds Slayer, ale zopár zbraní už mám, ktoré oproti vanilla sú fakt super.
Hra ma nenápadne upozorňuje, že bossovia čoskoro budu úplne imúnny voči mágii, a tak sa mám naučiť vyvolať elementála, lebo len tak mágovia budú môcť v boji pomôcť.
Je teda možné, že sa ktým Fighterom zas vrátim, ale mienim si vymaxovať magické skills tak či tak.

Tým že mám troch hybridov a jedného Inžiniera, až tak sa bojov proti bossom s mag. imunitou nebojím.
Hlavne čo Inžinier od Fuzzfaza kúpil motorovú pílu, ktorá má rozhranie zranení 24-49 a k tomu Drain HP 35%.

Samurai dosť dlho zaostával, s jeho smiešnou Katanou 2-7 DMG, ale potom sa s mečmi roztrhlo vrece. Vystriedal som štyri a je zbytočné prízvukovať, že každý nový bol lepší ako ten predošlí. Už zostáva nájsť aj off-hand dobrý meč, a bude to samuraj ako sa patrí.
Valkyra našla ďalší super Polearm - prerobený Mystic Spear, ktorý je jemne silenjší ako Bec de Corbin a práve ho testuje. Ranger lepšiu zbraň ako jeho popravčiu sekeru nenašiel, tak mu ju nechávam aj napriek tomu, že jeho skill v Polearm je vyšší ako v sekerách. No ale aj bossov dával dole...a ak ich nedal dole, tak po dvojitom zásahu vedel zraniť nad 100 životov.

Zatiaľ bossov viem dať len ľahkou matematikou:
A - koľko kôl prežijem /zostanem pri vedomí/
B - koľko kôl potrebujem aby som bossa zabil.
Už len si ich dávam do rovnice.
Taktika je rovnaká akú som aplikoval vo vanilla = dobehnúť k bossovi na blízko a začať mlátiť. Žiaden boj na diaľku. (preto som si vo vanilla ani nedával Rangera... teraz ho mám, lebo netuším kam modder schoval predmety a len Ranger vie hľadať aj za behu a bez zapnutého hľadania)

Modder musel nejako hacknúť hard-coded limit na level kúzla. Lebo viem z vanilla že ani level 7 Earthquake mojej parte nevedelo spraviť veľké ak vôbec nejaké zranenia, ak som mal Magic Screen + Elemental Shield. Teraz mi jedon zombie boss Earthquakom zabil partu (komplet) po dvoch vykúzleniach.
Čo je aj dôvod prečo zlatá taktika je bežať k bossovi. Zníži šancu vykúzlenia takýchto super kúziel na minimum a skúša menej efektívne blbosti, ktoré mi darujú práve tie 2-3 kolá navyše.

Kostra modu zostáva origoš, takže viem asi kde sa mám hýbať. Ale zároveň divoko objavujem mnohé novinky. A niektoré sú fakt monstrózne (v tom zlom). V jazierku v Northern Wilderness vyrástla odstrelovacia rampa Umpanov. Na čom by nebolo nič zvlášne ani zlé, ak by nebola vysoká asi osem poschodí a cesta hore vedie po točitom schodisku, z ktorého môžete spadnúť. To je v dvoch miestach dokonca poškodené /čo podčiarkuje mŕtvola jedného Umpána na zemi, priamo pod tou dierou/.
A ako nevhodný vtip: len čo vyleziete hore, zistíte že z vnútornej straný veže je rovnaké schodisko, z ktorého tiež môžete spadnúť...
Celkovo rátajte asi s troma minútami točenia ... z toho normálne bolí hlava :D

Apropos-monstrozity: Jednu zas zničili: Celý Trynton (strom) vyhorel...
Ale pridali nejakú sochu, ktorá si pýta objekt na základe hádanky "Čo dostanete ak odrátate život od života" ... netuším... skúšal som lebku, rôzne prášky (banishment, resurrection...) hnijúce mäso, a čo ja viem čo. Pritom otázka je jednoduchá a priama. Možno až moc :D

IP zaznamenána

Karol13

• Mladší člen
  • **
« Odpověď #166 kdy: Únor 18, 2021, 10:39:48 »

Riešenie na problém s chybovou hláškou som našiel:
http://www.postcount.net/forum/showthread.php?146732-Fix-for-birth_cycle-related-CTD-in-Reforged-1-0-1-1&highlight=reforged

A zatiaľ, ako sa zdá, aj funguje.

Vtipné je počas hrania modu, že okrem nástrah modu samotného, si ja, hráč, viem sám ešte nejaké prídať. Konkrétne začnem byť namyslený "vanilla príšery sú len na grindovanie a porazím ich aj s prstom v nose" A ako vidím Hogara, čo dáva len niekoľko desiatok tisíc XP, bez pomocných či iných kúziel bežím k nemu a otáčam partu tak, aby aj členovia zo zadu mohli trénovať zbrane na bízko (Alchymista má nejakú milú rituálnu dýku a štít a Psionik má ručný kosec, aký poznáma z nemenovanej červej vlajky alebo z ruky Panoramixa) a v druhej ruke nemenej slabú dýku od tej rituálnej.
Moja parta: "Ahoj Hogar, dostaneš na hubu!"
Hogar: "to sa ešte uvidí"
---few moments later---
Alchymista mŕtvy (a ešte nikto z party neovláda kúzlo resurrection)

Ehm... pardon, to bolo nečakané.
Aj keď som vyhral, stratiť člena v boji proti jednoznačne slabšiemu nepriateľovi bolo hlúpe aj zbytočné.
Uveril som ilúzii, že len nové príšery sú aktívnym nebezpečenstvom.
Ako sa niekedy vraví: svojho najväčšieho úphlavného nepriateľa hladaj v samom sebe.

Na oplátku som si užil aj ďalšieho bossa. Hneď na začiatku swampu sa objavil zelený tučný zombie a nebolo ľahké ho umlátiť, hlavne ak si na seba hodil Body of Stone.
Čo si to dovolil? Veď to je moja hlavná stratégia proti bosom: umlátiť ručne. A on sa proti tomu aktívne bráni.
Nezdvorák.

Na screenshote má zatiaľ len oko za oko, čo mi až tak nevadilo, lebo viem že títo bossovia su technicky voči debuffom imúnny. Ale potom čo si dal kamenné telo, tak moji experti, čo bežne zraňujú tak 30-40 za úder (100-200 za kolo) už zraňovali len v rozmedzí 6-11 ...ufff... ledva ledva som prežil.

Padlo z neho kladivo, čo robí 1-80 zranení za úder, čo je úctyhodné, dokonca je to nový rekord (doteraz bola horná hranica pod 60 ), avšak je použiteľné len bojovníkom.
Nepredávam ho, odkladám...možno sa bojovník vyskytne eventuélne.

A tu je vo svojej "kráse"
Wiz800000.JPG
* Wiz800000.JPG (798.34 kB. 1280x1024 - prohlédnuto 449 krát.)
IP zaznamenána

Karol13

• Mladší člen
  • **
« Odpověď #167 kdy: Únor 18, 2021, 14:53:26 »

Ah, ten hnusný zombí má aj bračeka. Aké milučké /fuj/.
Wiz800001.JPG
* Wiz800001.JPG (734.66 kB. 1280x1024 - prohlédnuto 459 krát.)

Tento expert si ale zabudol včas nahodiť Body of Stone (ak to vôbec ovládal, v prvom rade)
A tak som ho usekal za tri kolá, možno na začiatku štvrtého, čo je vlastne to isté, lebo moja parta ja rýchlejšia a na ťah sa nedostal.
Padlo z neho rovnaké kladivo a pekne draho sa predalo.

Swamp príliš zmenený nie je...len ten Brekkek je silnejší aspoň 2x. Nie len že má skoro 800 životov, ale aj slušné brnenie (oproti priemeru ostatných nepriateľov som mu robil asi len polovičné zranenia). Najhoršie je, že má "breath" útok, ktorý otrávi celú partičku a jed spôsobuje asi 40 zranení každé kolo boja.
Prirodzene som musel hru obnoviť a vykúzliť sa najprv Element Shield aj Soul Shield + Bless.
Jedu som sa síce plne neubránil, ale už spôsoboval menšie zranenia a tak som mal dosť času Brekkeka umlátiť ručne stručne. Alchymista to nedal, aj keď som sa ho snažil liečiť (heal wound + cure poison), takže ďalší Resurrection Powder padol za vlasť.

Vrátil som sa do Arniky, skrz Trang teleport. A tuho lúštil heslo do domu, ktorý som nevedel čo skrýva. Hmmm, heslo. Návod na Reforged nie je, ale keď som hladal Wizardry password, tak mi vyhodilo
Spoiler: ukázat
Black Market
, tuším ešte zo sedmičky. A fungovalo.

A teraz sa podržte. Tu sa skrýva kľúč k názoru jedného pisateľa, citujem:"Na Reforged je najlepšie ak si spravíte čisto LONG RANGE partičku. Ja odporúčam 2xGadgeteer, 3x Ranger,1xBishop, alebo 2xGad.+4xRanger)
Zdá sa vám to divné? Mne sa to zdalo riadne divné...
Až doteraz...
Hľa čo za zbrane sa v tom dome s heslom
Spoiler: ukázat
Black Market
skrývali:
Wiz800002.JPG
* Wiz800002.JPG (839.01 kB. 1280x1024 - prohlédnuto 433 krát.)

Hneď zas vrátim Psionica späť k bojovej postave (Zlodej?)
A Alchymistu k Rangerovi (budem mať dvoch)
Nechám si len Samuraja, ktorý Moderné Zbrane neviem prečo odmieta, a odmieta aj luky (mnohé, našťastie nie všetky). Samuraj ale už s Heavy Crossbow spôsobuje niekedy až 3x10 zranení, sem tam ešte len 2x10 (s boostom to rýchlosti to vie zopakovať dva krát za kolo, takže za jedno kolo vie dať 2x(3x10). 60 DMG si poviete že je málo...no možno, ale k mojej spokojnosti to stačí.

Ah, všetok ten namáhavý tréning kúziel môjho psionika a alchymistu...všetko pre nič a zbytočne
 :D
IP zaznamenána

Karol13

• Mladší člen
  • **
« Odpověď #168 kdy: Únor 19, 2021, 16:31:22 »

Don Barlone - pekne nabuchany :D
Dolezitejsie ale je, ze si vobec nie som isty ci som nespravil chybu {prehovoril som s rattkin straznikmi, a hned zacal boj... a boj tol tak zabavny, ze sa mi nechcelo ho prerusit a QUICK LOAD-ovat.}
Ak mi nevypadne z neho Astral Dominea, tak mozem len dufat ze modder tento artifakt schoval niekde inde {alebo ze ho nebudem potrebovat}
Wiz800000.JPG
* Wiz800000.JPG (835.48 kB. 1280x1024 - prohlédnuto 456 krát.)
IP zaznamenána

Karol13

• Mladší člen
  • **
« Odpověď #169 kdy: Únor 19, 2021, 21:11:31 »

Nuucruul - považujem za Staff of Doom MK2.
Kradne až dva body z many, ale spôsobuje viac ako 2x zranenia.
Nemá síce KILL možnosť, ktorá aj tak proti bossom nefunguje, má avšak neuveriteľne silný JED. A proti jedu ani bossovie nie sú imúnny.
Vo vanilla myslím takýto silný Poison nebol.
Bola by to super palica, ak by som už nemal mojich mágov (alchymista a psionic) vytrénovaných v dual weapons, a ich zbrane manu nekradnú, ale regenerujú. A spoločne tie jednoručné zbrane sú efektívne.
Aj tak ale túto zbraň vypichnem, lebo nie je úplne OP, ale je zaujímavá s vysokým potenciálom.
Wiz800001.JPG
* Wiz800001.JPG (893.61 kB. 1280x1024 - prohlédnuto 442 krát.)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #170 kdy: Červen 30, 2023, 16:47:20 »

Je tomu již pět let, co jsem Wizardry 8 pokořil s družinou, která si prošla celou trilogií. Cesta to byla místy až útrpná, plná drobných chyb a omylů, ale přesto korunována finálním úspěchem. Bohužel toho bylo na mě už příliš a popravdě jsem si osmičku neužil tak, jak bych si býval představoval. Jedním z důvodů byly pochybnosti okolo neúměrného respawnu a celkově vyšší obtížnosti, které jsem dával za vinu "porouchanému" importu postav. Jenomže ono se to má jinak :).

Předně bych chtěl poděkovat Ringovi za poskytnutí finálního savu a savu z boje na planině Ascension Peak (souboj s Al-... a princem rapaxů). Stejně tak za to, že se pro změnu podíval na můj save z tohoto souboje. Porovnáním obou situací a napříč různými verzemi hry (GOG vs CZ) jsem dospěl k závěru, že respawn se ve hře chová stejně a to bez ohledu na verzi a případný import postav. Obtížnost hry pak byla dána tím, že jsem byl se svými postavami přeci jen pozadu a nepodařilo se mi získat příliš dobrých zbraní.

Další nevýhodou je fakt, že družina, která mi fungovala v šestce a sedmičce, nebyla moc ideální do osmičky. K tomu jsem neměl moc šťastnou ruku při výběru kouzel, protože opět, co fungovalo výborně v předchozích dílech trilogie, nebylo zas tak ultimátní v osmičce. Bohužel, osmička chybky rychle trestá, protože vývoj postav probíhá odlišně, takže chybka k chybce a problém byl na světě :). Vlastně jsem si hru zbytečně ztížil sám, což se v té době bohužel sešlo s mou celkovou únavou z Wizardry.

Nakonec jsem si po letech souboj s Al-Bezzub opět vyzkoušel (posílen Ringovými radami) a po několika pokusech se mi podařilo najít pro mě vhodnou taktiku a celou bitvu vybojovat beze ztrát (nikoho jsem nemusel oživovat). Těch způsobů boje je více, já spíš vsadil na pomalejší bitvu a lepší ochranu slabých členů družiny, což je zdlouhavá taktika, u které je zapotřebí i docela štěstí, ale opatrnost se mi nakonec vyplatila. Škoda, že jsem si nedal více záležet s výběrem kouzel, protože jsem si býval mohl boj dost usnadnit. Samozřejmě by šlo loadovat tak dlouho, dokud by úvodní podmínky souboje nebyly ještě ideálnější, popř. jsem mohl odběhnout polevelit po okolí, ale za mě je dostatečnou satisfakcí už jen to, že jsem ten souboj uhrál přímo na planině a bez jakýchkoliv úskoků (prostě jsem mezi útočníky naběhl a dal si více záležet).

Celá diskuse okolo Wizardry 8 pak vedla k tomu, že jsem se rozhodl dát osmičce ještě jednu šanci ;). Nejprve si však budu muset promyslet složení nové družiny a lépe si rozvrhnout vývoj postav. Opět bych to pak celé odeníčkoval, aby byl vidět rozdíl mezi oběma průchody.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #171 kdy: Červen 30, 2023, 23:28:13 »

Já to naposledy hrál takto: https://www.youtube.com/playlist?list=PL5Sp4CJqAwzE1A2ehHKKhYNgeU4Q1x7M2
I když úplný závěr tam nahraný není, ale celkově mi hra nepřišla až tak těžká.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #172 kdy: Červenec 01, 2023, 08:17:27 »

Pokud by si chtěl kdokoliv vyzkoušet, o čem píšu, tak dávám k dispozici svůj save ze souboje s Al-Bezzub ... ;)
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #173 kdy: Červenec 02, 2023, 22:08:09 »

Dostávám se tedy pomalu k další části deníčku, ve které se budu věnovat zbrusu novému průchodu hrou. V současné chvíli mám sice rozehráno vícero her, které bych také velmi rád dokončil, ale budou muset jít stranou ... naštěstí jde o hry, kde deníčkuji, takže si je mohu dovolit pozastavit :). Jednou z nich je mimochodem opakovaná rozehrávka Wizards & Warriors, což se mi shodou okolností hodí, protože bych chtěl na konci obě hry za čerstva porovnat. Původně to totiž bylo tak, že jsem rozehrál nejprve Wizards & Warriors a skrze ně jsem se dostal k sérii Wizardry. Mezi rozehrávkou Wizards & Warriors a Wizardry 8 je ovšem tříletá prodleva a konstelace hvězd Wizardry 8 zrovna nepřála. Ostatně to bylo zřejmé nejenom ze souhrnu, ale i z celkové ladění deníčku. Ostatně jak jste si mohli všimnout, deníček k Wizardry 8 začíná bez pořádného úvodu ;). No a to bych také rád napravil.

Nejprve však ještě poznámka k tomu, co vlastně předchozí rozehrávce Wizardry 8 předcházelo. Na počátku hry jsem měl za sebou 90 hodin ve Wizardry 6, 214,5 hodiny ve Wizardry 7 a 126 hodin v Grimoire: Heralds of the Winged Exemplar. Z toho jsem cca 150 hodin strávil všemi těmi začátky se slabou družinou a všechny tři hry jsem dokončil krátce po sobě (v roce 2017). Po tom všem jsem hned v lednu 2018 vplul do Wizardry 8, které mi zabrali dalších 131 hodin. Očekával jsem, že to bude do určité míry jen rutina, protože gameplay Wizardry 6/7 a Grimoire je podobný, takže jsem chtěl v podobném duchu pokračovat i v osmičce, jenomže chyba lávky, ono se dost věcí změnilo! A jelikož mi šlo o import a zároveň nerad hry vzdávám a rozehrávám znovu, tak jsem zatnul zuby a vyrazil vpřed ať to stojí, co to stojí. No a přesně tuhle chybu už opakovat nebudu, a proto jsem se do další rozehrávky náležitě připravil.

V průběhu psaní deníčku se objevilo pár odkazů na zdroje informací o Wizardry 8, takže je tu zopakuji a doplním. Výborným zdrojem informací je stránka Jeffa Ludwiga, kterého můžete znát díky editačním nástrojům k Might and Magic III. Jeff je mimo to fanouškem Wizards & Warriors a Wizardry 8, pro které vytvořil zajímavý mod (The Christian Coder's Wizardry 8 Mod):

Jeffova stránka o Wizardry 8
Wizardry 8 — Downloads - (obsahuje odkazy na The Christian Coder's Wizardry 8 Mod, Combat Accelerator apod.)

Na Jeffovo stránkách naleznete i několik dalších zajímavých odkazů, mezi nimiž samozřejmě nechybí odkaz na známý Flamestryke, akorát to aktuální umístění portálu je trošku jinak:

Home of Flamestryke

Krom toho, že jsou Flamestryke dosti obsáhlé, tak zde najdete i archiv oficiálních stránek www.wizardry8.com. U nich doporučuji pročíst si FAQ, protože jsou v něm podrobnosti o různých aspektech hry, mimo jiné o importu postav.

Dalším zajímavým zdrojem informací je FAQ Sira Tawmise.

Následující dvojici stránek pak najdete už jen v internetovém archivu, viz

Avenstar's Wizardry 8 Resource Page
Wolfie's Wizardry 8 Info Site

Neméně zajímavým zdrojem informací je SYBEX offcial strategies&secrets Wizardry 8, který si můžete stáhnout ze stránek Museum of Computer Adventure Game. Jedná se o oficiální příručku k Wizardry 8, tzv. hintbook.

Čímž se dostávám k fanouškovským walkthrough, kde mám nejraději stránku GameFAQs, kde se krom walkthrough nacházejí i návody k jednotlivým apektům hry:

Wizardry 8 na GameFAQs

Najdete zde třeba podrobný rozbor jednotlivých herních charakterů (Character and Race Guide) nebo popis NPC apod.

Po dalších walkthrough se lze poohlédnout na The Spoiler Center nebo mohu vřele doporučit Wizardry 8 Low-Spoiler Directory of Quests and other Cool Things, který je podobně jako jiní Low-Spoiler průvodci udělán dosti šetrně s ohledem na množství vykecaných spoilerů. Pokud byste si nevěděli rady, tak je to ideální startovní bod.

A samozřejmě nesmí chybět zmínka o manuálu, který je tím úplně nejzákladnějším zdrojem informací. Scan české verze si můžete stáhnout z karty Wizardry 8 na OldGames.sk (najdete ho v záložce Dokumenty).

Pokud se budete zabývat editací hry, tak doporučuji navštívit mad god's Tiny Hut. Je to domovská stránky Cosmic Forge editoru, což je velmi zajímavá pomůcka. Krom editačních funkcí nabízí možnost editovat jednotlivé aspekty hry, jako je např. rychlost střelby a kouzlení, čímž se výrazně zrychlí souboje. Nicméně já urychlovače nepoužíval, takže s nimi nemám osobní zkušenost (ani nyní je neplánuji zkoušet).

Něco málo z historie

Časová prodleva mezi Wizardry 7 a 8 je dlouhých 9 let (1992 - 2001). Není proto divu, že herní systém musel projít inovacemi - původní koncept by nové hráče prostě nepřilákal. Přesto tu byla ochota vyjít vstříc i hráčům, kteří chtěli celou trilogii pokořit se stejnou družinou a celá léta trpělivě čekali na plnohodnotného nástupce sedmičky. Co se vlastně mezitím přihodilo?

Po release sedmičky v roce 1992 a po vzájemných neshodách s vedením, opouští společnost Sir-Tech hlavní tvář Wizardry 5,6 a 7, David W. Bradley. Sir-Tech poté zadal práci své australské pobočce, ve které v té době působil jistý Cleveland Mark Blakemore. Hra dostala pracovní název Wizardry 8: Stones of Arnhem (v Museum of Computer Adventure Game se můžete podívat na koncepty map ze hry). Záhy se však objevil problém se samotným Clevelandem, který se jednak snažil do hry prosadit podivnosti a pak vývoj hry tak nějak ustrnul na místě. Sirotkům proto došla trpělivost a rozhodli se vývoj hry zastavit. Clevelandovi se sice podařilo získat menší odklad, ale protože nedokázal dodržet slovo a vývoj dál stál, tak Sirotkovi zrušili rovnou celou pobočku.

Ani pak to Cleveland nevzdal. Ukradl veškeré podklady a potají si kutil dál svou verzi Wizardry. Sem tam dal o sobě vědět a vytruboval do světa, jakou skvělou hru připravuje, ale nikdo mu vlastně nevěřil, protože jeho spojení se Sir-Techem nebylo prakticky nikomu známé. Lidé ho spíš považovali za lháře a fantastu. Světlo do celého případu vnesl až Robert Sirotek, který v interview s Mattem Bartonem tohle spojení potvrdil. V roce 2017, po řadě slibů, odkladů a jednom superdemu, Cleve konečně vydává svůj Grimoire: Heralds of the Winged Exemplar. Nutno dodat, že tím mnohé opravdu překvapil. Nicméně skutečné Wizardry to nejsou, je to zkrátka jen duchovní nástupce Wizardry 7.

Podobně nezahálel ani David W. Bradley, který v roce 1995 zakládá studio Heuristic Park, Inc. Už v roce 1996 začal pracovat na hře s pracovním názvem Swords & Sorcery, ale nedokázal pro ní dlouhá léta získat vydavatele. To se mu podařilo až v roce 1999 a hned rok na to, v roce 2000, hra vyšla jako Wizards & Warriors. Nicméně ani W&W nejsou skutečným pokračováním série Wizardry. Bradley do nich sice zakomponoval své zkušenosti z vývoje Wizardry 5-7, ale hra jako taková se ubírá jiným směrem.

V té době už v Sir-Tech Canada pracovala dvojice designérek, Brenda Garno (později vdaná jako Romero) a Linda Sirotek (v té době již vdaná jako Currie) na vývoji plnohodnotného pokračování. V roce 2001, po dlouhých devíti letech, tak vychází Wizardry 8.

Edit: já jsem se původně dopustil trestuhodné záměny manželů u Lindy Sirotek, takže jsem to opravil :). Linda je totiž sestrou Normana a Roberta Sirotkových, tedy zakladatelů společnosti Sir-tech. Jejím manželem se stal programátor Ian Currie, se kterým spolupracovali na Jagged Alliance.

Verze hry

Při výběru verze hry jsem měl k dispozici trojici možností - prubnout ještě jednou CZ verzi ze SCORE č. 188, zkusit GOG anebo původní CD distribuci + patch 1.24. Jelikož jsme při testování save pozic prokázali, že se jednotlivé verze chovají shodně, tak jsem usoudil, že by bylo dobré zůstat u CZ verze. Mám k tomu o důvod navíc, protože mi nešly splnit některé úkoly, tak bych se rád podíval, v čem byl problém. Save pozice jsou bez problémů přenositelné, takže mohu příslušná místa opět snadno porovnat napříč verzemi.

Nová nebo stará družina?

K samotnému hraní samozřejmě postačí manuál, přirozená zvídavost a trocha logiky :). Ale jak už to tak bývá, manuál k Wizardry 8 není tak úplně vyčerpávajícím zdrojem informací, a proto se hodí i ty různé souhrny a tabulky odjinud, kde si jednotlivé věci můžete prohlédnout hezky pohromadě. Musím přiznat, že když jsem například po těch 5 letech znovu zkoušel souboje a levelup postav, tak mi chvilku trvalo, než jsem si vzpomněl na různé drobnosti. Nejde ani tak o systém jako takový, ale o to, co se kde zobrazuje apod. Pro nováčka ve Wizardry je manuál víceméně povinnost, v tomto ohledu se Wizardry 8 dost liší od Might and Magic VI-VIII, kde se dají věci učit za pochodu mnohem snadněji. Wizardry 8 totiž chyby moc neodpouští a nejde je ani dost dobře korigovat. Na druhou stranu, jakmile se do hry dostatečně ponoříte, tak vám její ovládání přejde snadno do krve.

Původně jsem přemýšlel o zcela novém importu postav a přerozdělení rolí. Nyní už jsem se změnami ve Wizardry 8 více sžitý, takže bych si dokázal družinu mnohem lépe přizpůsobit. Na druhou stranu bych rád zkusil něco nového. V mém případě nebyl import zas tak důležitý, protože díky neutrálnímu konci v sedmičce jsem se beztak objevil v chrámu. Podobné to bylo při importu se šestky do sedmičky. Jedinou výjimkou byl přílet s Vi Dominou, kterou však později potkal známý bug (pro mě tedy v té době neznámý), takže mi to dokonale narušilo celkový pocit z importu. Jedinou změnou bylo jen to, že jsem měl trochu jiný začátek a moje postavy měly na kontě vysoký počet zabitých potvor (počítá se to ze všechny díly).

Import navíc sebou nese riziko urychleného levescalingu okolních potvor. Družina totiž začíná se zkušenostmi odpovídajícími 5. levelu, takže okolí se začne velmi rychle přizpůsobovat a to je právě ten důvod, proč začne být na cestě do Arniky horko. Nadměrný respawn bude spíš jen shoda náhod, kdy se boje postupně protahují čím dál více a tím více taky hrozí, že se mezi tím spawne další skupinka nepřátel. Nepřátelé pak naneštěstí celkem rychle družinu objeví a napadnou. Jelikož má každá oblast nastavenou hranici levescalingu, tak by teoreticky stačilo přežít několik levelů a další boje už by se zase začaly lámat ve prospěch levelující družiny, která by se díky tomu dostala levelem nad hodnotu levescalingu.

No, teorie je to hezká, ale praxe dosti pokulhává. Cesta do Arniky má tuším rozpětí levelscalingu 5-10, přitom v případě importu se dá snadno dosáhnout levelu 5 a tím vyrovnat startovní podmínku levescalingu. Jenomže nad levelem 5 začne být skladba potvor na cestě doslova smrtící, takže dorovnat level 10 je faktická sebevražda. Proto se doporučuje dále nelevelovat, dokud nedorazíte do Arniky. A tady jsem předtím udělal chybu, protože jsem družinu vylevelil ještě v Chrámu Higardi na level 5 (kvůli porážce Gregora) a poté jsem levely dál průběžně zvyšoval. V nové rozehrávce bych si chtěl proto ověřit, jestli se levelscaling odvíjí od reálného levelu postav, nebo jestli hra počítá množství zkušeností a z toho plynoucí možný level (sice jste na levelu 1, ale zkušenosti už máte např. na level 7). K tomuto účelu je úvod hry jako stvořený.

Import postav je vlastně celkově zrádná věc. U každého RPG je klíčové pochopit, jak jsou definovány jednotlivé charaktery a jak probíhá jejich levelup. Z toho totiž můžete celkem dobře odhadnout, co pro vás bude výhodné. Ostatně proto je tu ten manuál :). Problém importu však spočívá v tom, že musíte hrát s tím, co máte. V tu chvíli je zbytečné se tím systémem, a tím pádem i změnami, zabývat, protože s tím už beztak moc nenaděláte. A to je právě další problém, protože navenek výběr ras vs povolání funguje podobně jako ve Wizardry 6/7, ale změna hodnot statistik a úprava levelupu omezují možnosti korekce. Přijde mi, že v osmičce má volba nevhodné rasy vs povolání fatálnější následky. Ne že by to nešlo, což bylo ostatně na mé družině vidět, ale pak je opravdu nutné si dát více záležet. Proto jsem se raději rozhodl, že si vytvořím úplně novou družinu a podívám se, co jsem mohl udělat lépe a jestli to opravdu povede k jinému zážitku ;).

Mno, a tady jsem se ve finále lehce zadrhl :D. Nechci příliš nakukovat do různých walkthrough a guidů, chci prostě opět svou družinu, kterou si sám před sebou obhájím, ale to neznamená, že jsem se na konkrétní modelové situace nepodíval. Ono to není nic spoileroidního, prakticky všechny základní družiny vycházejí z toho, co by vás samotné napadlo, zajímavé jsou spíše různé obměny, které počítají s tím, že ve hře najdete konkrétní předměty nebo budete postavy rozvíjet konkrétním směrem. Tohle jsou věci, které by měly být začínajícímu hráči utajeny, ale já už osmičkou jednou prošel, takže pro mě bylo příjemným zjištěním, že moje úvahy ohledně určitých povolání jdou stejným směrem.

Zarazila mě akorát zmínka v Class Guide od DannyAIC o (ne)vlivu rychlosti. Je to hned první odstavec pod obsahem. Podle mě tu došlo k nepochopení konceptu inicitaivy. Danny popisuje situaci, kdy si záměrně vytvořil družinu, kde krom biskupa nikomu nezvyšoval rychlost (ušetřené body dával jinam). Jeho idea spočívala v tom, že biskup se v boji dostane na řadu jako první a zakouzlí Haste (Zrychlení), čímž všem postavám vzroste rychlost a nic tak nepřijdou. Jenomže biskup se kolikrát dostal na řadu až po pomalejších postavách, čímž celá idea padla. Jasně, není divu. Podívejme se nejprve, co píše manuál:

Rychlost: Určuje dobu, nutnou k tomu, aby postava vykonala danou akci. Rychlost tedy ovlivňuje iniciativu v boji, počet ran za útok, počet útoků za kolo a některé bojové dovednosti. Na velmi vysokých či nízkých úrovních rychlost také ovlivňuje kvalitu zbroje postavy.

Nj, jenomže tady se píše, že rychlost iniciativu "jen" ovlivňuje, nikoliv, že jí určuje! Iniciativa sama o sobě funguje tak, že se hodnoty iniciativ družiny a potvor porovnají a podle toho se pak určí pořadí postav a potvor v kole. Rychlost jako taková pak určuje, jak často se postava v kole dostane na řadu (kolik bude mít tahů, kolikrát si bouchne atd.). Jinými slovy, i postava s nízkou rychlostí může boj klidně začínat, stačí, že má vysokou iniciativu. Ostatně na tohle jsem dojel při první rozehrávce Lords of Xulima, kteří tenhle systém přebrali. Sice jsem v boji často začínal, ale každá postava provedla jen 1-2 akce, které byly navíc daleko od sebe, zatímco nepřátelé měli neskutečnou hromadu tahů a to ještě hned za sebou.

Ve Wizardy 6/7, potažmo v Grimoire, je vysoká iniciativa klíčem k úspěchu. Má to hned dva důvody:

1) potřebujete, aby družina začínala
2) potřebujete, aby první na řadu přišli kouzelníci/bardi

Nepřítel tak nedostane šanci seslal případné ochrany a kouzelník/bard stihne seslat kontrolní kouzla (spánek, paralýza apod., popř. ničivá plošná kouzla), která na nechráněné protivníky zaberou lépe. Popravdě tohle je situace, která se mi ve Wizardry 8 moc nedařila, proto jsem na plošná kouzla tak trochu rezignoval.

V dalším příspěvku už se podíváme na konkrétní složení družiny a pokus o průlom do Arniky ;).
« Poslední změna: Srpen 09, 2023, 08:01:39 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #174 kdy: Červenec 03, 2023, 12:06:17 »

Já nevím, já to moc neřešil a už si tu poslední rozehrávku tolik nepamatuji, ale dle videa jsem měl i s novou partou level 5 ještě ještě v chrámu a na cestě do Arniky zvedl všechny na level 6, ale tamní nepřátelé touto dobou tam nebyli nijak silní. Max tam byli asi level 7.

Pokud importované postavy začínají na levelu 5, tak hra asi ty levely relativně rychle dorovná, jak je třeba více a více exp pro další level.

Spíše je to hodně mám dojem o kouzlech a o tom, jaké parta umí. Hlavně ty, co nepřátelé dokáží znehybnit, či nějak vyřadit z boje. Pamatuji si, že jsem tedy nehledal žádné info, spíše jsem prostě v partě chtěl mít určité typy postav - povolání.

Co může možná hrát nějakou roli je úroveň dovedností. Já se snažil vždy před každým odpočinkem využít volná kouzla, aby se dovednosti zvedaly používáním, ale nevím, jakou roli to hraje.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #175 kdy: Červenec 03, 2023, 13:32:58 »

Jasně, po opuštění chrámu bys měl být i s novou družinou level 5, protože to je vlastně předpoklad pro vstup na cestu do Arniky, kde jsou nepřátelé minimálně už na tom levelu 5. Importovaná družina začíná na levelu 1, ale má k dispozici zkušenosti až na level 5, je to tedy o volbě, jak s tím naložíš. Já měl na konci chrámu postavy na levelu 6-7 a venku se mi seřadil roj nepřátel, co mi začal zatápět.

Ona tohle je totiž letitá záhada, která se na fórech často opakuje. Někdo do Arniky projde snadno a někdo to v téhle části dokonce vzdá. A teď je právě otázkou, čím to vlastně je? Já se do Arniky podle nějaké rady šoural podle skalisek, abych se právě vyhnul co největšímu počtu nepřátel, obzvláště mravencům.

Dovednosti určitě hrají roli, obzvlášť pokud je dokážeš za takové situace zlepšovat, ale mě osobně nepřišlo zrovna schůdné na té cestě grindovat. Proto jsem zvědavý, jak se to bude vyvíjet, obzvlášť když se na to nyní zaměřím.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #176 kdy: Červenec 03, 2023, 14:01:32 »

Ještě jednou iniciativa ...

Jenom ještě jedna poznámka k iniciativě ... vysoká rychlost je pro výši iniciativy samozřejmě důležitá, ale jelikož rychlost je jen část příspěvku k iniciativě, tak jste si zajisté v minulém příspěvku položili otázku, co dalšího má na iniciativu vliv? Je to nečekaně atribut Smysly (Senses). Atribut, kterému jsem v předchozí rozehrávce nevěnoval přílišnou pozornost! Iniciativa dále roste přirozeně o +1 každý levelup a zvyšuje jí také dovednost Hadí rychlost (Snake Speed). Díky tomu všemu lze během levelupu získat až 3 body do iniciativy.

Možnosti grafického nastavení - rozhraní Glide

A přeci jen, taky ještě jedna doplňková poznámka k verzím ... no, ono to bude vlastně trošku delší ;). CD verze ze SCORE a z původní CD distribuce využívá na moderních PC automaticky grafické rozhraní DirectX. Pomocí utilitky Wizardry 8 Setup (soubor 3DSetup.exe v kořenovém adresáři hry), si můžete dokonce zvolit, jestli to bude DirectX 6 nebo 7, popř. aktivovat podporu OpenGL a dále si pak pohrát s rozlišením a volbou zvukového zařízení (hra docela hezky rozeznala přítomnost "moderního" SoundBlasteru Z, holt není nad kompatibilitu zaručenou výrobcem).

GOG na to jde trošku jinak, protože jako grafický výstup využívá wrapper nGlide, díky čemuž si hra myslí, že je na PC nainstalován grafický akcelerátor Voodoo. Proto se na počátku hry objeví logo 3Dfx. Logo se dá vypnout pomocí utilitky nGlide 2.00 configurator (soubor nglide_config.exe v kořenovém adresáři hry, kde se nastaví 3dfx logo splash screen na off), stejně tak se v této utilitce dají nastavit další podrobnosti, ale nemá to přílišný vliv. Volba samotného rozhraní Glide se nastavuje opět ve Wizardry 8 Setup, kde se zvolí položka Glide2x a naopak, pokud Glide nechcete, tak si tu prostě zaškrtnete DirectX. Samozřejmě je potřeba mít na paměti, že Glide umí max. 16-bit barevnou hloubku. Také budete zdánlivě omezeni možnostmi nastavení rozlišení. Nicméně toho se nebojte, ona hra stejně víc jak 1280 x 1024 px neumí.

Samozřejmě podporu Glide na moderních PC jde dodat i do CD verzí hry. Postačí k tomu manuální instalace výše zmíněného nGlide nebo v mém případě preferovanějšího dgVoodoo2. Pokud zvolíte dgVoodoo2, tak si musíte stáhnout samotnou utilitku (aktuálně dgVoodoo v2.8.2) a soubor 3DfxSplashDlls.zip (slouží k zobrazení loga 3Dfx). Z archivu utilitky si do kořenového adreáře hry rozbalte následující soubory:

dgVoodoo.conf
dgVoodooCpl.exe

a obsah adresáře 3Dfx\x86\ tedy knihovny:

Glide.dll
Glide2x.dll
Glide3x.dll

Poté si do kořenového adresáře rozbalte ještě obsah souboru 3DfxSplashDlls.zip (soubory 3dfxspl2.dll a 3dfxspl3.dll). Díky tomu si ověříte, že dgVoodoo ve hře funguje.

Spusťte Wizardry 8 Setup a nastavte grafické rozhraní na Glide2x a případně si zvolte vyšší rozlišení hry.

Poté spusťte hru. V pravém dolním rohu by se měl objevit watermark s logem 3Dfx (takový průhledný vodoznak). Pokud ne, tak jste někde udělali chybu :).

V dalším kroku hru vypněte a spusťte soubor dgVoodooCpl.exe (Konfigurátor dgVoodoo), kde klikněte na záložku Glide. Zde zrušte zaškrtnutí 3Dfx Watermark, čímž zrušíte vodoznak ve hře. Pokud chcete zobrazovat velké logo 3Dfx před spuštěním hry, tak naopak zaškrtněte položku 3Dfx Splash screen.

Před ukončením dgVoodoo je potřeba jakoukoliv změnu potvrdit stiskem tlačítka Apply a poté teprve program ukončit pomocí tlačítka OK. Nic dalšího nastavovat nemusíte.

Existují ještě možnosti, jak upravit poměr stran, ale k tomu je potřeba využívat výstup přes DirecX. Pro úplnost tedy přikládám odkaz na návod na PCGamingWiki.
IP zaznamenána
This is the end ...

lasice

• Nováček
  • *
« Odpověď #177 kdy: Červenec 03, 2023, 17:09:55 »

No tak super, další co začal s W8... Ringo naspal recenzi, která mě po přečtení zase navnadila a ty to rovnou rozjedeš :D a já mám rozehranej Black Crypt, zkusím ho dojet co nejdříve a ponořit se zpět do W8.
Mám W8 rozjetý a jak už jsem psal s jednou postavou, mám za sebou chrám a teď jsem na cestě do Arniky, kde ale dostávám celkem pokuř... :D

Nedalo mi to chtěl jsem hru spustit a zjistit jak na tom jsem. K mému zděšení hru nemám naistalovanou na hlavním PC ani na notesu... steam hlásí, že jsem hru hrál před 5 lety a jen jednu minutu... divný, hrál jsem ji celkem nedávno a rozhodně déle.
Ani po instalaci se mi pozice z cloudu nenačetla, no nezbýva nic jiného než to rozjet znova s jednou postavou ;)
IP zaznamenána

lasice

• Nováček
  • *
« Odpověď #178 kdy: Červenec 03, 2023, 20:32:44 »

tak už jsem si vzpomněl jak to bylo, mám udělané image z mé originálky, kterou jsem nechal nebožce a z těch jsem to hrál a bohužel hra byla nainstalovaná na disku kterej se odporoučel do křemíkového nebe... no nic tak si dáme opáčko, sakra zase bude Gregor fight:D

ty hraješ také českou verzi z CD předpokládám
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #179 kdy: Červenec 03, 2023, 23:31:37 »

@lasice: jj, hraji CZ verzi, konkrétně tu ze SCORE. Je to opakovaná rozehrávka, jenom jsem si to chtěl vyzkoušet s jinou družinou :).
IP zaznamenána
This is the end ...
Strana: 1 ... 10 11 [12] 13 14 ... 29