Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 22:56:17
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 29

Autor Téma: (Elemir) - Wizardry 8  (Přečteno 92362 krát)

Karol13

• Mladší člen
  • **
Re:(Elemir) - Wizardry 8
« Odpověď #150 kdy: Leden 30, 2021, 22:07:54 »

Tak táto NORMAL obtiažnosť ma naozaj šetrí nechcených opakovaných nahrávaní uložených pozícií.
Nessie som dal na prvý krát.
Aj Sorceress Queen s jej súkromnou armádičkou.
V oboch prípadoch pomohla hlavne dobre načasovaný vstup mojich elementálov (pri kráľovnej dokonca opakovaná, keďže Cloud of Death bolo kúzlené snáď každé tretie kolo. Elemental Lordi sem tam prežili, ale ani oni nie sú úplne odolní voči každej mágii)
Wiz800000.JPG
* Wiz800000.JPG (839.86 kB. 1280x1024 - prohlédnuto 441 krát.)

Wiz800001.JPG
* Wiz800001.JPG (839.1 kB. 1280x1024 - prohlédnuto 435 krát.)

Pri jednom Death Cloude mi zomrela aj moja wizardka, ale zásoby Resurrection powderu u môjho Lorda ju pekne priviedli naspäť do boja.
Lord aj keď stále nie je efektívny Priest (ovláda Heal All and Rest All, ale len na nízkych úrovniach), už prevýšil Rangera svojou Blunder Buss. S Haste(7) vystrelí 2x za kolo + ešte jeden krát, keď stihne nabiť aj vystreliť, a striafa sa na 80%, so zraneniami aj silným nepriateľom okolo 30 životov. A to aj Nessie, ktorá bola podstatne vyšší level. Je pravda že som aplikoval Armormelt.

Loadujem ale často, a to v prípadoch keď dospávam manu po bojoch. Stále nemám kúzlo (toho psa), čo by ma zobudilo a nenechalo nepriateľa ma aj obkľúčiť aj napadnúť v nultom extra kole.
Takých geomancerov už viem dať vo férovom boji, ale keď ma prepadnú, prvé kolá sú kritické (kým si nevykúzlim Element Shield a Magic Screen... )

Ja by som Ironman hru nedal ani na Normal (keďže viem že môžem ukladať a nahrávať pozície, sa možno až tak extrémne nesnažím, ale sú situácie kedy skrátka už nemáte moc čo riešiť, ani útek, ani víťazstvo, ani pri väčšom šťastí.)

Umpani ma posielajú sabotovať trangáčov, čo sa mi nechce, tak idem nájsť čistinku kde Rapaxovia držia v zajatí oboch špehov. Pred Rapaxákmi mám dosť rešpekt, ale ešte pár levelov a všetky kúzla budem môcť kúzliť na maximálnej úrovni, pričom kúzelníkom pridávam hlavne SPEED z atribútov (vykúzliť si Element Shield tesne pred nepriateľským Asphyxiation či Quicksandom je tak...)
feels good.jpg
* feels good.jpg (29.53 kB. 474x486 - prohlédnuto 431 krát.)

Paradoxne dosť často
IP zaznamenána

Karol13

• Mladší člen
  • **
« Odpověď #151 kdy: Únor 01, 2021, 11:05:48 »

Jemne technická vsuvka:
Road to Arnika lokácia asi už nevie alokovať adekvátne príšerky (resp. s adekvátnym levelom)
Mám priemer 20lvl, a aj keď mi predtým táto lokácia prinášala celkom uspôsobených nepriateľov, čo sa týka výzvy aj obtiažnosti, zrazu akoby "preklopil" tabuľky a stretávam úplných nováčikov, burinky o leveli 5 alebo zlodejov tiež o leveli 5, namiesto Juggernautov to generuje Piercer Modai... a nepriatelia dávajú za boj smiešne XP (600, 800, 1400... ). Už ani len nestoja za tréning mágov, lebo aj tí ich umlátia za pár kôl.
Pochybujem že to bol pôvodný zámer hry.

Lord ako Fighter je síce fajn, ale jemne mi chýba to spontánne zvyšovanie magických skillov. Rozmýšľam, či ďalší level sa zas nevrátim k Lordovi (aj keď zvyšovanie  mágie ako takej už nemá zmysel, z dobrých kúziel mi stále chýba Banish, a aj keby som sa ho naučil, vedel by som ho kúzliť maximálne na prvej úrovni...). Viem že v boji je hodnotný hlavne ako bojovník, a jeho aktuálny stav kúzelných vedmostí je postačujúci, ale akosi mám pocit, že zakazujem vlastnému dieťaťu študovať (keď si už nemôže zlepšovať magické skills)

Retro Dungeon sa naozaj oplatí si štvorčekovať a poznámkovať off-line, na papieri. Čo sa týka bojov, ten Anthracite Golemovia boli fakt peknou výzvou a konečne som si užil boj o 10+ kolách. Čo mi ale fakt dlho trvalo, bolo zohnanie Short Staff, ktorá sa až po dlhom čase objavila v Arnike. Zvláštne, aký problém je nájsť úplne počiatočnu až elementárnu zbraň.

Rovnako ma vystrašilo, že po aplikovaní palice sa objevil text "nothing happened", ale našťastie mi len chýbal jeden strom, ktorý keď šom odťapkol (modrý symbol), tak sa magický teleportačný kruh hríbikov ihneď objavil.
Jediným sklamaním bolo, že všetky hodnotné predmety čo som tam našiel som buď už male, alebo som mal lepšie. Je mi jasné, že sa mal asi prejsť skôr, než som ho navštívil.

Posilnený pozitívnym zážitkom v severnej divočine retro-dungeonu, idem znova skúsiť pozrieť cintorín, možno aj tam som neodťapkol jeden náhrobný kameň... myslím že ich má byť 6, tak si ich riadne spočítam (keby dačo, dýku pri sebe mám)
A mal by som si zháňať meč, myslím že tretí predmet otvárajúci tretí retro dungeon je meč (longsword?)
IP zaznamenána

Karol13

• Mladší člen
  • **
« Odpověď #152 kdy: Únor 02, 2021, 08:57:33 »

Dostávam sa do fázy v hre, kedy boje sa vyznačujú zvýšeným počtom nepriateľov.
To priamo pôsobí na rýchlosť boja a teda rýchlosť (či skôť pomalosť) hry ako takej.

Kým doteraz mi stačilo zvýšiť VELOCITY projektilov na 10x (arrow ma takých 50 a zvýšil som na 500) skrz cosmic forge, pohyb príšer je trošku zložitejší.

Komunita tento problém ale už preberala a sú hneď dva spôsoby ako to vylepšiť.

Mod 1: zvyšuje rýchlosť nepriateľov v boji (pohyb), nad maximum, ktoré umožňuje samotná hra.
Mod 2: skracuje animácie, ktoré prebiehajú pred pohybom a tak aj celý boj. (viditeľne pomalé animácie sú keď napríklad Elemental dostáva rany na blízko, a snaží sa robiť "DODGE" animáciu, ktorá trvá zbytočne dlho, ale tieto animácie sa týkajú každého aspektu, aj otočenia, či mierenia)

Referencia na mody: https://www.gog.com/forum/wizardry_series/wizadry_8_speed_mod/page1
Fast mod: http://www.zimlab.com/wizardry/
« Poslední změna: Únor 02, 2021, 09:05:37 od Karol13 »
IP zaznamenána

Karol13

• Mladší člen
  • **
« Odpověď #153 kdy: Únor 05, 2021, 23:16:52 »

El-Dorado - po omráčení, úspešne umlátený. (trošku to trvalo, keďže mal Body of Stone + Magic Screen)

Otravná lokácia: Rapax Castle, kde vás napadne 10-20 rapaxakov, rozlietaných po piatich alebo šiestich chodbách, najlepšie ak vás prepadnú na križovatke..a každe kolo môžete napadnúť len zlomok z ich skupiny, a tak predlžovať zbytočne boj.

Ale ako odmena: prvý krát získavam 200K+ XP

Al-Sedexus. Zisťujem, že ak som porazil aj túto dominu s jej poskokmi, už som konečne dorástol na obtiažnosť HARD (a neskôr si aj HARD nastavujem)
IP zaznamenána

Karol13

• Mladší člen
  • **
« Odpověď #154 kdy: Únor 06, 2021, 11:13:29 »

Zvýšenie obtiažnosti prinieslo v niektorých bojoch žiadanú obtiažnosť (v podobe nemilých úmrtí na strane mojej partičky)
Ostatné boje ale už zostávajú ľahké, hlavne ak aktuálna lokácia nemá "na výber" príšerky vyššej obtiažnosti/levelu.
Avšak také Crag Sprites, level 30, už sú výzvou a znova treba používať Resurrection Powder.
Wiz800000.JPG
* Wiz800000.JPG (767.78 kB. 1280x1024 - prohlédnuto 384 krát.)

Zisťujem, že nikto z partičky nedal Set Portal v Rapax Castle, kde sa mienim vracať k obchodníkovi s ingredienciami, rovnako zháňať vzácne predmety. Tak si prebíjam cestu a aj keď rapax hliadky sa levelom nerovnajú mojej partičke, stále to dá námahu ich poraziť. Prevažne z pragmatického dôvodu, ako je nefunknčnosť hromadných kúziel, typu Nuclear Blast, pretože v tých uzavretých priestoroch nemám visuálny kontakt so všetkými.

Ale celkovo mám partičku na slušnej úrovni a so slušným vybavním. Čakám už len ďalší level, kedy Priestku zmením na Valkyru, a možno aj Alchymistku na Rangerku a Mágiňu na Samurajku. Hlavne tú Valkyru potrebujem, aby som jej mohol dať Helm of Infinity.
Pre porovnanie aktuálny stav mojich PCs:
Wiz800002.JPG
* Wiz800002.JPG (865.52 kB. 1280x1024 - prohlédnuto 370 krát.)

Wiz800003.JPG
* Wiz800003.JPG (857.47 kB. 1280x1024 - prohlédnuto 380 krát.)

Wiz800004.JPG
* Wiz800004.JPG (863.63 kB. 1280x1024 - prohlédnuto 379 krát.)

Wiz800006.JPG
* Wiz800006.JPG (863.78 kB. 1280x1024 - prohlédnuto 400 krát.)

Wiz800005.JPG
* Wiz800005.JPG (865.21 kB. 1280x1024 - prohlédnuto 394 krát.)

Wiz800012.JPG
* Wiz800012.JPG (852.72 kB. 1280x1024 - prohlédnuto 371 krát.)
IP zaznamenána

Karol13

• Mladší člen
  • **
« Odpověď #155 kdy: Únor 07, 2021, 11:28:05 »

Trinity (Destinae Dominus, Astral Dominae, Chaos Moliri), všetky som získal. Nebyť toho, že hru som už predtým hral, asi by mi úplne ušiel detajl, že sa musím vrátiť k potkaním mafiánom a tam zakúpiť jednu z troch kritických relikvií, asi by som na to úplne zabudol. (V rozhovore na začiatku hry to spomínal, že to zoženie, ale skôr dominantnou témou bolo ako ich Savant oklamal a podrazil a teda plán znova získať relikviu akosi zapadol do pozadia bez jasného časového alebo priestrového upresnenia to skôr znelo ako planý pomstichvitý výkrik do špirálu času..niečo ako "ja sa vrátim a pomstím!!")

Každopádne som uplatnil výhodu teleportov, aby som sa mohol zbaviť potápačského výstroja, lebo som zohnla fakt dobré artifakty (AC: 3, HP regen +1, alebo AC: 2, DEX: 10...).
A nájsť Martena v pravý čas bola len formalita. Pravdepodobne som si túto úlohu odložil zbytočne moc, a všetky boja veľmi ľahké. Jedinou výnimkou bol Adamantium Slime, ale ten nedokázal ublížiť nikomu z mojej partičky, aj keď ho bolo veľmi ťažko zabiť.

Čo som ale zostal v šoku: V Umpani tábore prestali v obchode predávať Musket Balls. Takže celý môj plán mať Blunder Buss u Lorda a decimovať démonov na ďiaľku prudko skončil. Ako ďalší podraz od tety náhody bola strata Ferra v Rapax hrade, rukou Rapax Bersekera a aj keď je to strata drtivá, nepovažoval som za nutné použiť LOAD. Našťastie sa to stalo potom, čo som už mal celú partu vybavenú čarovnými predmetami (Infinity Helm u Lorda a Valkyre, a robes of Rejuvenation u ostatných, dokonca aj u Bardky, ktorej som to vymenil za inak fantastický Caliban's Curias, ktorý dával potretbý bons do STR)

Z inventára som povyhadzoval všetky predmety, ktoré nechcme predať, ale nechcem ich ani nosiť a odložil v Rapax hrade (aj keď som prišiel o obchodníka Ferra, z ktoréhy inak vypadli zbytočné predmety, ako halapartňa, ktorá je prekliata a kradne životy majiteľovi) a vydal sa na Ascension Peak. Pred teleportom v Rapax hrade ma napadol starý známy Rapax a za zabitie som dostal len 18K XP... ah jaj, zbytočná smrť.

Akurát keď som si začal lámať hlavu kde si doplniť zásoby šípov, objavil som stovky Barbed Arrows, dúfam že takto nájdem aj šípy do kuše. A možno aj do pušky?

Celkom výzvou boj aj boj so šiestimi Savan Henchmen, hlavne pre ich vysokú rezistenciu voči Mind aj Divine Magic. (V popise síce Divine resistance nefigurovala, ale kúzla z tejto školy im nespôsobili žiadne zranenia)

Skutočným skvostom bol nakoniec Pee Wee, ktorému kúzla ako aj fyzické útoky pôsobili svorne 0 DMG. Armormelt umožnil zraňovať ho aspoň zbraňami, ale stále zranenia boli len zlomkom toho, čo viem pôsobiť bežne. Až do piateho kola (v ktorom som už práve začínal mať strach, že prehrám, lebo jeho imunita voči statusom aj kúzlam mu umožňovala mojich tajtrlíkov mlátiť a to do závratnej výšky až 80 DMG a nestíhal som kúzliť Body of Stone a Superman dosť rýchlo), keď moja mágiňa ukázala, aký to bol dobrý ťah, nechať jej prekliatu palicu aj keď má nízke bojove skills aj stats a nemôže používať zbrane na diaľku. Pekne tomu Pee Weemu bachla PARALYZE a potom to už bolo len o trpezlivosti, počkať dosť kôl, kým ho umlátim. Hra prirodzene aplikovala veľmo oslavovaný princíp, keď znehybnená postava (sleeping, unconscious, paralyzed) stráca skoro všetky obranné vlastnosti a tak zranenia Pee Weemu spôsobené stúpli z predošlích 1-9 na 20-50 a už to šlo krásne a jasne.
Wiz800000.JPG
* Wiz800000.JPG (726.96 kB. 1280x1024 - prohlédnuto 392 krát.)

Boj som si ale riadne užil (fakt som mal strach že to prehárm)
IP zaznamenána

Karol13

• Mladší člen
  • **
« Odpověď #156 kdy: Únor 07, 2021, 16:05:53 »

Souleater - nepripravený na tohoto nepriateľa som bol nútený obnoviť uloženú pozíciu. Úplne ma dostal jeho multi-tentacle útok, ktorý okrem slušných zranení spôsoboval šialenosť a dokonca turncoat (moji vlastní bojujú proti sebe).
Na druhý pokus som vyvolal súboj ja, získal 'nultý' ťah a v kľude si vykúzlil Soul Shield aj Haste.
Stále som s príšerkou mal problémy, ale nakoniec úspešne vhral. Ozaj tuhí nepriatelia.
Asi sa vrátim a prejdem treti retro dungeon (nie je to zdroj extra veľa XP ani artefaktov, ale jeden level tam snáď ešte spravím. Aj keď teraz je treba skoro 10 miliónov XP na ďalší level )
Wiz800001.JPG
* Wiz800001.JPG (857.85 kB. 1280x1024 - prohlédnuto 390 krát.)

Démoni, Djinovia, Impovia... sú hrôzostrašní svojimi mentálnymi kúzlami (ktoré podobne ako Souleater pôsobia šialenstvo alebo prebehnutie k nepriateľom... a keď môj Lord sa pustí do mojej mágine či psioničke, tak amen mna)
Avšak platí rovnaký postup: Haste+Soul Shield+Element Shield a potom, na moje prekvapenie, najviac sa osvedčuje ručné mlátenie. Útoky na diaľku sa javia ako málo efektívne, dokonca aj ak mám dobrú muníciu (Medusa Stones, Gold nuggets, Barbed Arrows, Hunter Quarrels a pod. ktoré sú aj vzácne aj drahé).
Namiesto kúziel a strieľania pekne dobehnem k najbližšiemu a mlátim ho kým napedne. Pridávam aj Armormelt, a aj keď som si celú hru cvičil streľbu aj kúzlenie, jediné čo fakt funguje je "ručná práca".
Som zvedavý či to bude stačiť aj vo zvyšku hry.
Wiz800002.JPG
* Wiz800002.JPG (858.78 kB. 1280x1024 - prohlédnuto 372 krát.)
IP zaznamenána

Karol13

• Mladší člen
  • **
« Odpověď #157 kdy: Únor 07, 2021, 17:04:51 »

Vstup do chrámu chaosu chránili Greater Demon (ktorý bol vtipne maličký oproti Djinom), ale o to nebezpečnejší. Dokopy boli riadny challenge. Eye for an eye + death cloud, toxic cloud a k tomu klasické DMG a STATUS kúzla chŕlili nepretržite. Skúšal som odpútať pozornosť vyvolaním Elemntála maximálnej úrovne, ale ten chudáčik sa ani nedostal na ťah a už bol unconscious a ďalšie kolo nedal Death Cloud a odporúčal sa späť do svojej ríše.
Počas boja som avšak dokázal manažovať ofenzívu, defenzívu a ešte aj resurektovanie padlých. Vyhral som tou istou metódou: pribehnúť na SHORT vzdialenosť a umlátiť nepriateľa jedného po druhom. Ako sa neskôr ukázalo Djinovia neboli imúnny voči vlastnému Death Cloud a namiesto so štyrmi som bojoval len s dvoma. Boj bol aj tak dosť dlhý, aby mi vypšala životnosť všetkých mojich buffových kúziel.
Stále hrám na obtiaľnosti Expert (ja zvyknem označovať slovom HARD), a aj keď som vystavený prehrám, dokážem hrou progresovať.
Wiz800003.JPG
* Wiz800003.JPG (903.52 kB. 1280x1024 - prohlédnuto 400 krát.)
IP zaznamenána

Karol13

• Mladší člen
  • **
« Odpověď #158 kdy: Únor 07, 2021, 21:55:58 »

Škála nepriateľov na level 30 je celkom široká. Mnohých si už ani z predošlých rozohrávok riadne nepamätám (veľakrát som W8 začal, málokrát prešiel).
Boja trvajú skoro vždy rovnako magických 30+ kôl. Buffovacie kúzla ako Element Shield, Bless, Soul Shield, Haste... trvajú v priemere 13 kôl, takže si musím dávať pozor kedy majú vypršať, aby som ich okamžite nahradil a nenechal nepriateľom možnosť ani jedno kolo ma prekvapiť nedostatočne silných (Quicksand a Asphyxiation, či Death Cloud sú už na bežnom poriadku).
Naopak, takto dlhé boje hrajú aj mne do karát, kde si s kľúdom angličana počkám, kým nepriateľovi vyprší Body of Stone, alebo Eye for an eye. Paradoxne, sa boje ku koncu vracajú svojím priebehom na začiatok hry, kedy tiež dominoval melee kontakt a kúzla boli len okrajové doplnky.
Najviac ma mrzí, že som predsa len nezložil partičku z hybridov, ktorí by mohli nosiť ťažšie zbrane a hlavne ťažšie brnenie (menovito Infinity Helm). Lord sa už kúzlením vyrovná Priestovi, ktoré som ale musel najprv zmeniť na Valkyru, inak by mal len veľmi slabé brnenie a Infinity Helm by nemohol mať vôbec.
Efektivita Lorda sa odzrkadluje aj vo fakte: ako jediny má 0 deaths!!
Prirodzene zaostáva v kúzlení, a to najmä absenciou Intelligence = 100 -> Power Cast. Avšak mágia nemusí vždy nutne byť sprevádzaná Power Castom aby bola perfektne efektívna. V boji ide skôr o rôznorodosť kúziel, ich kombináciu a včasné vykúzlenie. Priest sa teraz tiež zmenil na bojovú mašinu, ktorá dáva aj level 36 príšerám rany s palcátom 3x (30-50) DMG za kolo. Dokonca sa pohrávam s myšlienou Valkyru (ex-priestku) vyzbrojiť dvoma zbraňami, keďže teraz má už skill Dual Weapons. K tomu všetkému vďaka Infinity Helm, nemá nikdy nedostatok ani many ani staminy a sám som prekvapený ako z ledva prežívajúcej priestky sa zrodila super Valkýra!
Náhľad na nepriateľa ktorému Valkýra rozpráskala lebku:
Wiz800004.JPG
* Wiz800004.JPG (838.01 kB. 1280x1024 - prohlédnuto 387 krát.)

A tu je Valkýra, ktorej nestúpla len zbroj z priemeru 14 na 26 (v bojoch ešte pridá aj Bless, Haste a Superman), ale aj na prvý pohľad celkom priemerné hodnoty útoku, ktoré avšak v spojení s vysokými skillmi (skoro všetky tiahnu k 75 konečne, keďže už často v boji triafa a spôsobené zranenia aktívne urýchľúju nárast skillov) a kúzlami, je už lepšia ako Bardka, ktorá sa na boj špecializuje skoro celú hru. Len Lord ju predčí svojou dual kombináciou meča a dýky...zatiaľ.
Wiz800006.JPG
* Wiz800006.JPG (839.73 kB. 1280x1024 - prohlédnuto 406 krát.)
IP zaznamenána

Karol13

• Mladší člen
  • **
« Odpověď #159 kdy: Únor 09, 2021, 12:42:38 »

Dohrané. Aj keď mi nebolo dopriate zažiť prekvapenie, dojem je vynikajúci.
Možnosť počas hry meniť obtiažnosť je fantastická.
Iron Man by som nemal šancu(možno na ľahkej obtiažnosti?), ale je fajn že to hra ponúka. Hard Core hráči to isto uvítajú.
Nie je tak bežné (aj keď my, hráči, to považujeme za prirodzené a samozrejmé), že hra počas celek svojej dĺžky ponúkala výzvy a boje boli až na výminky zaujímavé. (Výnimky boli nepočetné, keď som putoval cez staré lokácie, ktoré mi generovali nezmyseľne slabých nepriateľov).
Okrem obranných a útočných kúziel som sústavne počas celej hry používal Rest All, Heal All, Sane Mind, Cure Paralyze, Remove Poison... Ak by som bol príliš silný, táto časť hrania by odpadla. A aj keď mikromanažment je dosť stereotypný až únavný, bez neho by to bolo ako hrať futbal bez behania.
Možnosť zmeny povolania pri každom level-up je vítaná, ale reálne to využiť je len na hráčoch čo presne vedia čo robia. Ja som len skúšal a výsledky boli dosť protichodné. Asi najväčší úspech bola zmena Kňažky na Valkýru, ale tam bola primárna motivácia nosiť Helm of Infinity. To že zmena prinesie taký oslnivý úspech ma úplne prekvapilo (a potešilo). Naopak, zmena Lorda na Bojovníka bola chyba a hneď ďalší level som sa vrátil zas k Lordovi.
Psionica na Monka či Ninju nemalo význam meniť, Helm of Infinity by aj tak nemohli. Mága na Samuraja by význam malo, ale už ako mág so Staff of Doom bol na blízku smrteľným a tak veľa výhod zo zmeny by neplinulo.
Skôr ma sklamala stagnácia Barda po leveli 20, kedy ostatní mágovia už mali Power Cast, ale Bard s jeho predmetmi zostal pekne pozadu. Aj keď kúzla väčšinou mali maximálnu siedmu úroveň, veľmi ho brzdila rýchla strata staminy (kým kúzelníci mohli vykúzliť drahé kúzla ako Nuclear Blast aj 3-4x za sebou, Bard by bez dopĺňania staminy skrátka odpadol)
Ako bojovník bol výrazne slabší ako Lord a dokonca ako Priest (na Valkýru sa nechytal) a tak jeho jediný prínos bola rýchlejšia regenerácia počas spánku. (po získaní Heliem nekonečna a šiat odpočinku, som skoro vôbec spávať nemusel). Takže ani fakt, že Bard mal o dva leveli viac ako zvyšok party vôbec v jeho prospech nezavážilo :(

Ako finálne ukončenie som si vybral (tear a page from the book) a celkom som bol spokojný s týmto koncom.

Otázka: aké mody by ste odporučili? Skúsil som CC (The Christian Coder) a aj keď je fajn, radšej by som mod, čo hru toršku ešte viac pretvára..
IP zaznamenána

Karol13

• Mladší člen
  • **
« Odpověď #160 kdy: Únor 13, 2021, 15:33:22 »

Experimentálne som si stiahol MOD Dodd the Slayer 2.4 + Fix.

A zažil som na vlastnej koži úplne bežný fenomén: mylný odhad pri plánovaní postáv/partičky.
S vedomosťami z originálu som nedostatočne odhadol priebeh hry v mode.

Aj keď miestami som mal pocit že som si vytvoril partu úplne OP.
Samuraj, Gadgeteer, Bard, Valkyra, Bishop, Psionic
A to na základe faktu, že až do Tryntonu som precházdal hrou vcelku hladko.

Po návrate do Arniky pre špeciálne artefakty (oproti originálu, je spektrum artefaktov nepomerne bohatšie, hlavne na veci s bonusmi do regenárcie, či statov a skillov) Čo bol len ďalší dôvod domnievať sa že hra sa stáva ľahšou.

No Arnka mala troch Treasure Hunters so šiestimi banditmi (tými čo majú asi 70 životov) a všetky štyri pokusy čo som na nich obetovl som prehral. Kým jedného Treasure Huntera viem skoliť hladko, troch už nie. Pleádov silných kúziel ma omráčili a ani nie na úplnom konci druhého kola boli omráčení skoro všetci, hlavne tí, ktorí mali smelling salts alebo bard, ktorého husle namiesto Charm "kúzlili" práve tieto koreniny, ktoré postavu preberú z unconsciousness.

Nová parta je čisto experimentálna (potláčam experiment modu s experimentom pri tvorbe partičky) a prekvapivo aj zatiaľ úspešná:
Zlodej, Monk, Ranger, Bishop, Alchemista, Psionic.
Mong a Ranger hlavne z taktického hladiska sa majú stať secundárnym psionicom a alchymystom. Týmto zdvojnásobením povolaní zabezpečim parte urýchlený casting obranných ako aj útočných kúziel.
A prečo sa domnievam že budem úspešnejší? Už pri prvej návšteve Arniky (a asi 4 leveli slabší v porovnaní s predošlou rozohrávkou) som narazil na toho istého nepriateľa, 3x treasure hunger, 6x bandita a aj keď až na druhý pokus, ale predsa len som vyhral a to bez strát.
Presne ako som plánoval: Element Shield, Soul Shield šli hneď prvé kolo a potom som mal dosť času aby som útočnými kúzlami oslaboval nepriateľov až k ich neblahému koncu.

Pridané questy do modu, ako aj zmenené kúzla a predmety sú vskutku vítané a rozširujú hru o nový rozmer (co mod christian coder nedokázal)
Avšak radosť s OP predmetov končí hneď po uvedomení, že nepriatelia sú riadne nabafovaní tiež. Napríklad Rapax Skeleton bol úplne imúnny na akékoľvek údery. Čo avšak môže byť nový fenomén hry, ktory zaznamenávam v podobe zbraní "+1". Takže akoby zlodejina z DnD, kde magické bytosti nemožno zraniť s bežnými, nemagickými zbraňami. Napríklad meč Ferra mal presne toto +1, no ten som predal. Budem musieť hľadať ďalšie zbrane a skúšať na nemŕtvych.

Hra je inak silnou kópiou originálu, takže o "prerábke od podlahy" sa nedá hovoriť. Je ale vyšperkovaná a nové NPC, hlavne obchodníci a enchanteri robia hrou viac živou a vlastne celý Dominus sa stáva planétou života a nie len miestom niekoľkých stretnutí tretieho druhu.

IP zaznamenána

Karol13

• Mladší člen
  • **
« Odpověď #161 kdy: Únor 15, 2021, 20:57:29 »

Druhá partička bola v celku úspešnejšia, avšak ako som sa dozvedel, prim a forte celého modu Dodd the Slayer (DS) tkvie v nabúchaných zbraniach a brneniach. Tieto avšak nedropujú bossovia ani nepredávajú obchodníci (aj keď tých je dosť, avšak ponúkajú zbrane ktoré sú silné len v porovnaní s vanilla, nie ale dosť silné aby vašu partičku previedli úskaliami cválajúco narastujúcej krivky random encounter obtiažnosti)

A aj keď o tomto mode toho nie je veľa na internete, tak aj to málo sa zhoduje: potrebujete magické skills na úrovni 125... čiže ak chcete mať wizardry 125, aby ste mohli vylepšiť dobrú zbraň na naozaj úžasnú, musíte mať mága...
A... ja nemám.
Zlodeja som na 20. úrovni otočil na mága a prirodzene postup je hrôzostrašne pomalý, pričom som prišiel o možnosť používať skoro všetky zbrane, vrátane lukov a kúš a moderných zbraní, v čom bol zlodej bezkonkurenčný, možno aj lepší ako Hraničiar. (hlavne z dôvodu že hraničiar je dual-class)

A veľké prekvapenie, Tresure Hunters majú tri rôzne verzie a tá tretia je technicky imúnna na mágiu skoro každého druhu. Takže aj druhá partička kúsala do hlinenej trávy load, čo load.

Zvážil som situáciu a zamenil mod DS za WR - Wizardry Remastered.
Mod nemenej odvážny v pridávaní lokácií, questov, NPC aj zbraní. Avšak tento má opis vývoja obtiažnosti celkom odlišný.
DS - random encounters rastú neúmerne rýchlo oproti levelu party a bossov tiež.
WR - bossovia sú otravne silný, ale random encounters sú adekvátne sile party

Z môjho úsudku: WR = ideálne na grindovanie (neviem zabiť bossa? vraciam sa známych lokácií a lovím a lovím a lovím)

A noazaj, prvý (úplne nový) dungeon pri počiatočnom vstupe do hry je veľmi príjemne upravený, že aj s mojou neracionalizovanou partičkou ním prechádzam len s maličkými problémami.
Prekvapenie zažívam keď štartovaciu lokáciu opúšťam a nepriateľov je podstatne viac ako vo vanilla:
Wiz800000.JPG
* Wiz800000.JPG (906.86 kB. 1280x1024 - prohlédnuto 370 krát.)

A ja ešte nemám žiadne dobré kúzla ani zbrane... ale vyhrávam a to sa počíta. (pri umučenom trpazlíkovi nachádzam jednu z nových zbraní: boomerang axe - vrhacia sekera s dostrelom to "hodenia"/throw čo má nekonečno munície :D ekvivalent k hviezdici z vanilla. Aj keď mám hraničiara, ktorý sekery ovláda, nechávam ju len tak pohodenú v spoločnom inventári, keďže luky s dlhým dostrelom považujem za dôležitejšie /a zameniť ju za zbraň na blízko nie je tak praktické, tie totiž pôsobia väčšie zranenia/
Hra ale naberá nový spád a celkom príjemný. Nie je nudná ani prehnane ťažká. A hlavne nemusím študovať tabuľky vylepšovania predmetov a zháňať nezmyselné ingrediencie, len aby som prežil dalších 10 minút v hre.
IP zaznamenána

Karol13

• Mladší člen
  • **
« Odpověď #162 kdy: Únor 16, 2021, 09:22:58 »

Len pozámka na okraj dojmov z WR - Wizardry Remastered:
Aj keď vanilla hru úplne zmenili a okrem zmien pridali veľa nových NPC, úplne poddimenzovali interakciu v oblasti questov.
Očividne sa tvorcovia viac venovali grafike a dizajnu príšer aj zbraní/brnení, ako poctivému NPC-Quest dizajnu.
V praxi to vyzerá tak, že ste nechaný na pospas v novom svete, kde sú vám nové questy sprostredkúvané len na základe jednej textovej správy. Úplne absentuje konverzačná možnosť z vanilla, kde ste sa o čokoľvek a komkoľvek mohli dozvedať pomocou interaktívneho rozhovoru so skoro každou bytosťou na Dominuse.
Na kľúčové slová a dialógy úplne zabudnite. A nemám na mysli absenciu hovoreného slova, čo vzhľadom na pôvod tvorcu (nemec) je prirodzené. (počúvať nemeckú angličtinu je tak úprimné krásne ako Leninova láska k Alexandrovcom), avšak akýkoľvek quest nesprevádzajú kľúčové slová.
Vo vanilla, ak vám niekto povedal o "misii", tak slovo "misia" bolo ďalej rozvádzané a všetky zainteresované NPC na toto slovo reagovali. To vám, hráčovi, umožnilo si nie len spraviť lepší a farebenjší obraz o hre ale aj nájsť vodítka k riešeniu danej misie/questu.
Tu vám povedia, že choďte hladať "niečo" k cintorínu pri Tryntone, kde sídlia nejakí Necromanti, avšak na všetky snahy nájsť o úlohe viac NPC (zadávateľ) reaguje: "asi mi hnije mozog" alebo podobné hlášky značiace "neviem o čom hovoríš".

Zo začiatku, keď sú úlohy jednoduché a jednoznačné, som to tak nevnímal, ale keď NPC strácajú niť, alebo ak už máte pocit že úloha je vyriešená a má prísť odmena.. a oni ani zvuk ani obraz, tak frustrácia začína zaberať miesto v sieni dojmov z celého modu.
Dokonca NPC zabúdajú, že ste pre nich nejaký quest spravili... Jeden típek chcel mapu Abyssu, ktorú som mu našiel a dal, avšak po opätovnej návšteve sa na mňa nahneval že som mu tú mapu stále nenašiel. Pre istotu som sa šiel pozrieť na miesto kde som ju našiel prvý kráť, v tušení, že možno sa celý dungeon reštartol a misiu mám splniť znova, avšak mapa tam už nebola. Ide len o smutne slabú prácu na poli úloh a NPC interakčnej mape.

V momente, keď vás pošlú do "Inner Sanctuary", ktoré je ale zmaknuté, máte chuť sa spýtať "kde sakra je ale kľúč?" a to sa nedá. Takže musím progres takýchto questov odložiť na neurčité, úporne dúfajúc že eventuélne vodítka/predmety/kľúče nájdem.
Niektoré sú očividné: našiel som kostený kľúč, bez jediného vodítka na čo je, a o kus ďalej kľúčovú dierku zasadenú do lebky. Kosť - lebka. Aha. Dobre, to dáva zmysel. Skúsim. Funguje.

Čo sa týka bossov, popisy z internetu sú pravdivé. Sú naozaj OP.
Škorpióni - random encounter, majú asi 70 životov, avšak sú riadne tuhí a nebezpečný pre vysoký stupeň jedu, ktorým vás nakazia. Napríklad Cure Poison kúzlo level 6 musím vykúzliť aj dva-tri krát na nakazeného kým sa nákazy zbavím a zranenia čo spôsobuje sú od 4 HP po 28, takže o dosť silnejšie ako som zvyknutý z vanilla.
Scropion queen mala skoro 600 životov a okrem jedu rozdávala aj nákazu (možno covid.. aj keď covid je vírus a vírus je jed.. takže som zmätený, ale dajme tomu že to bola cholera, alebo čierny kašeľ) a žiadne debuff kúzlo, okrem SLOW na ňu nefungovalo. Aj Hogara som niekedy paralyzoval alebo opavučinoval alebo omráčil.. týchto bossov nič, nefunguje aj keď mám paralýzu už na úrovni 7.

Tu našťastie funguje Lure, ktorý nefungoval v Dodd the Slayer móde (napriek tomu že tvorca vložil Lure aj do zariadenia gadgeteerovi ale aj bardovi) , vo WR je to úžasná metóda ako šikovne od bossa odlákať jeho posluhovačov a nemrhať prostriedkami v zbytočne ťažkom boji proti bossovi+pomocníkom.

Zábava zatiaľ uspokojivá, ale začínam mať obavy ako budem lámať ťažšie úlohy s tak zanedbaným NPC-dialógovým prostredím. A rovnako ako k DS aj WR nemá oficiálny návod ani wiki ani nič. Sú to časom zaviate mody, ktoré sa asi nestretli v veľkým ohlasom u hráčov.
IP zaznamenána

Karol13

• Mladší člen
  • **
« Odpověď #163 kdy: Únor 16, 2021, 15:23:08 »

Popri iným zmenám, a nie je ich málo, celkom vtipné je aj premiestnenie veže s bombou na letisko. Namiesto veže je teraz na jej starom mieste chrám, dokonca dva:
Wiz800000.JPG
* Wiz800000.JPG (872.98 kB. 1280x1024 - prohlédnuto 366 krát.)

Z nových braní je zaujímavý vylepšený Bec de Corbin (Crow's beck), ktorý dáva bonus do sily aj power attacku a keďže je evidovaný ako Polearm - hodí sa mojej Valkyre.
Ma extended reach, ako väčšina polearms, avšak novinka predstavená vo WR je, že aj veľké zbrane dovoľujú použitie štítu.
Naopak, štít nedovoľuje jednoručná strelná zbraň, napriek tomu že nepoužíva muníciu a ani nie je evidovaná ako obojručná.
Modder možno použil preddefinané vlastnosti strelných zbraní, ktoré majú hard-coded nekompatibilitu so štítami. Tažke aj keď odstránil nutnosť spotrebnej munície, stále ju musím držať pro forma v oboch rukách.
Na jednej strane môj Vynálezca stráca bonus zo štítu, ale získava bonusy zo strelnej zbrane od Vitalie v podobe "Starwalker M" - s dosaom THROW.
K Vynálzcovej puške (dosah LONG) je to fantastický doplnok, omnoho lepší ako bumerangová sekera. Hlavne preto, že bol slabo vybavený len dlhým mečom, ale aj preto, že Skywalker strieľa tri krát a jeho hlavný skill sú moderné zbrane (čo je v konjukcii s jeho primárnou puškou). Takže trafí snáď všetko, aj OP bossa a robí zranenia priemerne rovnako silným nepriateľom 3x18. Kým s mečom sekol max. 2x a to len slabých 3-7 zranení :(

Keď to takto pôjde ďalej, tak aspoň počiatočných bossov budem vedieť porážať a možno bez strát na životoch.

Čo sa týka questov, všteky nové sú simplifikované presne tak, ako som opísal v predošlom poste. Najlepšie by asi bolo robiť si poznámky a tak možno časom ich aj nejak efektívne lúštiť.
Málo z nich je možné ukončiť okamžite, ale je časť, ktorá ponúka riešenie "na počkanie"
Ale tie ťažšie už začínajú vráštiť moje čalo. Napr. "zožen svätenú vodu zo zamknutého Monanstery, ale nepovieme ti ako sa tam dostať a potom ju prines do studne v mojom paláci, ale nepoviem ti kde ten palác je ani tá studňa. A potom sa vráť ku mne."
Že "Díky, Broňa!"
Iné sú ľahké, ako napríklad strážkyňa majáku chce novú žiarovku a hneď mi povie že ju asi nájdem na lodi Mookov ... tak ok, to znie ľahko :D
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #164 kdy: Únor 17, 2021, 10:56:24 »

To je jeden z důvodů, proč nehraju modifikace. Málokdy se stane, že je autoři dokážou vyladit po všech stránkách. Rád si o tom přečtu, ale zkoušet to určitě nebudu :D
IP zaznamenána
This is the end ...
Strana: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 29