Cesta do TryntonuJižní úsek pod Tryntonem tvoří delší úsek cesty, která je opět víceméně koridorem a stáčí se na východ. Poblíž Arniky je další uzamčené stavení, podobně jako na pláni před křižovatkou u chrámu. Úplně na jihu je odbočka na hřbitov, kterou jsem zprvu vynechával, ale později jsem se na hřbitov přeci jen podíval. Prozatím jsem tu moc nepořešil, takže se předběhnu a popíši ho nyní. Ze hřbitova je to pak už kousek k východní hranici cesty, odkud se zpřístupní samotný Trynton.

Hřbitov tvoří fyzicky oddělený úsek s otevřenou kaplí na jihu. Dostat se až ke kapli není problém, boje jsem absolvoval celkem 2, přičemž tuhá byla jen mumie poblíž kaple. Zůstal po ní prach a v kapli jsem našel ještě nějakou lebku. Krom lebky je v kapli "projekce" ducha, ke které se váže textový popis, ale nic jiného s ní nejde dělat. Dovtípil jsem se, že jde o nějaký úkol, ale vůbec netuším, s čím by mohl souviset. Zřejmě půjde o něco pozdějšího. Jeden z náhrobků kolem kaple obsahuje sedm slov, a na některých náhrobcích je poté nakresleno ještě šest symbolů, které lze kliknutím permanentně rozsvítit. Nic viditelného se však nestalo.

Na cestě jsem narazil i na jistého Krysáka, který byl potěšen, že mě tu vidí. Krysák je jeho skutečné jméno, ale pro mě bylo mnohem podstatnější, že je to zástupce rasy Rattkinů, tedy rasy, které jsem na Guardii pomohl získat vesmírnou loď T'Rangů. Krysák si nechal něco v bance v Arnice, ale Lorrac ho nyní nechce pustit k hlavnímu trezoru, takže požádal mě, abych mu s tím pomohl. Dal mi do ruky lísteček, který mám Lorrac ukázat a k tomu mi přibalil pušku a kulky.

Samozřejmě nejde o žádný bankovní úpis, zprávu jsem si přečetl a zasmál se. Jedná se o výzvu přepadení. Cvičmo jsem zkusil, co se stane, ale výsledek byl zcela předvídatelný. Lorrac zdrhla a na mě naběhla ochranka. Jakmile byla Lorrac pryč, šlo si s pomocí spínače otevřít hlavní trezor (předtím spínač zmáčknout nešel), ale namísto toho jsem loadnul. Třeba to časem půjde pořešit jinak.
TryntonTrynton samotný je na první pohled malá lokace, ale zdání klame. Prozkoumat lze třeba i mělkou vodu pod útesem. Boje jsou tu trošku tužší, ostatně ono ani na cestě nebylo příliš bezpečno, ale jak je úvodní lokace Tryntonu malá, tak je tu větší koncentrace potvor na plochu. Na východě se nachází další hranice, ale to nejzajímavější je zhruba uprostřed - velký strom Trynií.

O Tryniích jsem se něco dozvěděl už v Arnice, údajně jde o zlodějskou rasu, která sebere vše, co není přibité. Jedná se o menší hlodavce, kteří ovšem nepůsobí nijak podezřele. U paty stromu stál náčelník Gari, který mě požádal o pomoc o poslal mě na 4. větev za Madrasem. Ten mi prý o místním problému poví více.

No a teď to začalo být teprve zajímavé

Pata stromu je sama o sobě menší bludiště, odkud je potřeba najít cestu o patro výše. Předěl je tvořený nahrávací obrazovkou a nový výhled mi lehce vyrazil dech - Trynton je nefalšované stromové město!

Graficky je to opravdu kouzelné místo a moje ponurá nálada z cesty sem rychle vyprchala. Je to tu samá lávka a domy jsou zavěšené na lanových konstrukcích. Výhled není extra daleký, ale zcela to stačí. Z větví se dá dokonce spadnout a družina pak skončí na zemi u paty stromu. Chvilku jsem akorát zápasil se značením větví, protože značky nemusí nutně označovat hranici přechodu z jedné větve na jinou.
Boje mi kupodivu přišly standarně obtížné, ale po lávkách se pohybují i strážné hlídky Trynií, takže to funguje podobně jako v Arnice. Když se mi už nechtělo bojovat, nechal jsem to čistě na strážích. U stráží je navíc zajímavé, že ve spodních patrech větví jsou hlídky sestavené ze slabších Trynií, kdežto v horních patrech jsou Trynie docela vytuhlé. Dokonce jsem toho v jednu chvíli náležitě využil.

O něco výše se nachází opuštěný chrám, toho času obsazený lesními skřítky a opodál stojí (visí) Fuzzfasův obchod. V chrámu se dá u oltáře sebrat dvojice lan z vinné révy. Hra mi přímo napověděla, že lana jsou krátká, takže jsem si vzpomněl na podobnou situaci v sedmičce a podíval se po možnosti, jak předměty kombinovat. Spojením obou lan mi vzniklo pevné a dlouhé lano ... tedy abych byl přesný, na tohle jsem sice přišel, ale na lana jako taková ne, ta jsem zprvu minul. Doposud jsem neměl potřebu na nastavení grafiku jakkoliv sahat, ale v Tryntonu začala být hra poněkud tmavá, takže jsem krom jiného úplně ideálně neviděl. Po čase jsem proto musel provést korekci gammy. Nicméně o přítomnosti lan jsem se mezitím nechtěně dozvěděl z hintbooku, takže jsem šel do chrámu na jistotu.
Fuzzfas je místní alchymista, proto by jeho obchodní nabídka neměla nikoho překvapit. Krom standardních lektvarů prodává i Záhadný lektvar, který mou pozornost zprvu neupoutal, protože jsem si ho nejprve spojil s pokusem, který Fuzzfas v době našeho příchodu prováděl a rozhodně jsem neměl chuť něco naslepo testovat. Namísto toho jsem se dal s Fuzzfasem do řeči. Dozvěděl jsem pár zajímavostí a o jeho dřívějším čilém obchodu v rámci celého Dominu, ale mě mnohem více zajímaly zmínky o Martenovi. Dostalo se mi na to poněkud tajemné odpovědi, pry šaman by mohl vědět více. Jenomže šaman je neznámo kde. Fuzzfas očividně ví více, což jsem pochopil už při otázce na Vi Dominu, při jejímž zmínění neprozřetelně utrousil, že Vi je zřejmě vnučkou Phoonzanga. Ano toho Phoonzanga, který je Lordem Vesmíru ... hm, začíná to do sebe pomalu zapadat.

Z obchodu jsem se vydal zase o větve výše. Cestou jsem prošel okolo místní Zoo, kde jsem v jedné kleci našel blyštivou kouli. Už od pohledu mi bylo jasné, že jsem našel ztracené sledovací zařízení z letiště v Arnice, ale vracet se kvůli tomu nyní nebudu. O kus dále jsem minul další chrám, v němž jsem ze stromu sebral okvětní lístky Zuzu. Při pokusu o jejich použití mi to psalo, že mám nejprve vyhledat 7. větev. Za chrámem jsem došel až na rozcestí tří větví.
4. větev přede mnou vedla k Madrasovi, ale nejprve jsem se vydal na 5. větev. Ta vede jednak k Martenově Pagodě a opačným směrem pak k narušené lávce (při pokusu o vstup se rozpadla). Lávku je možné vyzpravit lanem z vinné révy, ale to jsem nyní ještě neměl. Vydal jsem se proto k pagodě, kde mě zaujal obrovský netopýr v pozadí. Chvilku jsem ho pozoroval, ale pak mi zmizel z dohledu. Do pagody se také dostat nejde, opět mi chyběl nějaký předmět. Vrátil jsem se tedy zpět na rozcestí a vydal se na 6. větev.

Cesta mě po chvilce zavedla k zamčeným dveřím další pagody, ale podle popisu jsem rychle pochopil, že dveře se otevírají mramorovou koulí, co jsem našel v jednom z domů po cestě k rozcestí. Cedulka u dveří mě navíc varovala, že v pagodě nelze kouzlit. Je to poměrně užitečná informace, ale ověřil jsem si jí až později, protože ihned po otevření dveří na mě zaútočila obří hlídka krys. Boj tedy probíhal víceméně před dveřmi pagody. Uvnitř mě čekala dvojice léčivých nádržek a další trojice možných směrů.

Naproti vstupním dveřím jsem se dostal do části archivů, kde jsem musel zlikvidovat přepadovku rapaxů. Odměnou mi byla vzácná kniha, která obsahovala hint k použití lístků Zuzu. Podle knihy mi chyběl ještě lektvar. Později jsem se proto zastavil za Fuzzfasem, jestli něco o lístcích Zuzu neví a při té příležitosti jsem si ještě jednou prohlídl jeho obchodní nabídku. O lístcích mi nic neřekl, ale mnohem lépe jsem si nyní všiml Záhadného lektvaru a láhev zakoupil. Další část pagody ukrývala sklad, naneštěstí hlídaný tuhými stromovými strážci. V jejich případě jsem se neštítil využít úskoku a nalákal jsem je na pochodující stráže Trynií. Odměnou je hezký loot pro samuraje. Poslední část pagody vede na 7. větev.
Předčasně jsem zajásal, protože 7. větev záhy končí místností, kde je dvojice tabulek s nápisem 6. větev

Tohle zmatení mě docela vykolejilo a nějakou dobu jsem si myslel, že jde o chybu v překladu. Teprve až po návštěvě Fuzzfase a zakoupení Záhadného lektvaru jsem byl schopný tuhle záhadu pořešit. Proteď jsem se otočil a vrátil se zpět na rozcestí, odkud jsem se vydal na 4. větev.

Skrze laboratoř jsem se postupně vydrápal až k Madrasovi, což byl ostatně cíl mého snažení v Tryntonu. Madras je podobně tajemný jako Fuzzfas, pokud jde o šamana nebo zmínku o Martenovi. Vzal jsem si od něj tedy rovnou úkol na vyřešení místních potíží. Za ně můžou údajně přerostlé krysy, které zamořily celé 6. patro a mým úkolem je se s nimi vypořádat. Hm, zase to šesté patro

Nebudu to protahovat, vůbec netuším, co po mě vlastně Madras chce

Krom zmatení okolo 6. patra je tu totiž jiná věc. S pomocí lana se dá ze stromu Trynií dostat na strom Rattkinů, což jsou samozřejmě taky krysy a navíc by odpovídaly definici přerostlé krysy, ale není mi úplně jasné, jak zrovna Rattkini souvisí s Madrasovým problémem. Jistá neshoda tu je, ale když jsem Rattkiny navštívil, tak mi nepřišlo, že bych tu mohl v tomto ohledu cokoliv pořešit. Pomalu jsem se tedy smířil s tím, že tento úkol prozatím odsunu na vedlejší kolej.
Strom RattkinůStrom Rattkinů je celkově jednoduchá lokace o pár domech. Na první pohled to vypadá jako odlehlá část Tryntonu. Ukrývá se tu jedna záhada se zamčenou mříží bez zámku, ostatně zamčených míst je tu více, ale jinak nás tu na první pohled nic mimořádného nezaujalo. Mříž asi nějaký zámek má, ale rozhodně ne takový, jaký bych očekával. To co je za ní, je prý pro vyvolené, tak nevím.

Ze stromu Rattkinů je možné zprovoznit přímou cestu k patě stromu, takže do budoucna se tak dá urychlit cestování mezi patou stromu a horními větvemi Tryntonu. V jednom z domů jsem narazil na Rattkina jménem Milano Calzone. Měl se ke mě jako ke starému příteli a po spešném přivítání se mě optal, co hledám. Chvilku jsem tápal nad jmnény Rattkinů ze sedmého dílu, ale pak mi došlo, že Calzone se mě ptá na Astral Dominae. Po jeho zmínce mě doprovodil za Donem Barlonem, vůdcem Rattkinů z Guardie.

Rozhovor s Barlonem mi osvětlil další část příběhu, kdy mi Barlone pověděl, že je Dark Savant nejprve požádal o službičku se sledováním T'Rangů, ale pak jim nezaplatil. Barlone to rozhodně nehodlá nechat být a tak si pro Dark Savanta připravil překvapení. Podrobnosti mi nesdělil, ale prozradil mi, že se to týká právě Astral Dominae. Brzy prý bude v jejich rukou a pokud budu chtít, budu ho moci od nich koupit. S tím jsem se otočil a odešel. V místnosti před Barlonem ležel klíč od dveří v jednom z dalších domů, ale po jejich odemčení na mě bafla silná hlídka Rattkinů, přičemž odměna byla nicotná, tak jsem to nechal být.

Ze stromu Rattkinů jsem se vydal za Fuzzfasem a odtud na 7. větev, kde jsem vypil Záhadný lektvar a snědl a okvětní lístky Zuzu. Po chvilce se přede mnou zjevil šaman. Pověděl mi o Martenovi a jeho cestě do Martenova útesu, kam mě vzápětí poslal. Mám tam vyhledat Martenův obraz. Než jsem se však stihl na cokoliv zeptat, byl fuč.

Hm, čím dál lepší. Úkoly se mi jen hromadí a pokrok žádný

V tuhle chvíli padlo rozhodnutí, že se přes hřbitov vrátím zpět do Arniky. Někde po cestě možná narazím na další stopu ... ne, nenarazil

Hřbitov jsem již popsal a sledovací zařízení mi v Arnice taky nic extra neosvětlilo. Alespoň jsem si v Arnice vyzvedl Vi, kterou jsem tu původně minul a vyrazil jsem zpět do Tryntonu a dále směrem do Močálu.