S uzávěrkou dosavadního postupu už jsem skoro na konci, ale zatím se ještě rozhoduji, zda-li se přeci jen nepokusím o kolečko po Dominu. Skokové zesílení družiny mi pozvedlo náladu natolik, že jsem ochotný to risknout

Od Horské stezky ostatně nečekám nic složitého, pokud na mapě světa existuje symetrie, což tak skoro vypadá, pak bude Horská stezka podobně tuhá jako jihovýchodní divočina.
Je to navíc zas po dlouhé době, co se na hru opradu těším a mám skutečný zájem pokračovat. Možná je to právě tím, že hra už dostala konkrétní rámec a začínám mít o celém Dominu přehled. Těžko říci, jak by to třeba bývalo v sedmičce, pokud bych se rozhodl jít po příběhové lince hned, protože osobně si myslím, že přímý postup v sedmičce taky není zrovna vybalancovaný a teoreticky bych u něj mohl prožít podobné rozčarování. Ale zas na druhou stranu, v domě rozehrátí sedmičky jsem byl perfektně rozjetý ze šestky, což taky dělá hodně. Ohodnocení osmičky bude opravdu oříšek a mám pocit, že o něm nejvíce rozhodne další postup hrou.
Zatím ovšem sepisuji zpětně zápisky a během toho jsem zavítal na Jeffovu stránku a nahlédl do sekce vývoje postav. Na své družině toho už moc nezměním, ale zajímalo mě, jestli jsem se zaměřil na správné věci. Z doporučované vybalancované družiny mám jen vílí kouzelnici

Ale to mě celkem nepřekvapuje. Už na počátku šestky jsem byl rozhodnutý pro ne zcela typické kombinace ras a povolání, takže ne vždy těžím z dodatečných bonusů. Ovšem osmička mnohem zajímavěji pracuje se základními atributy, což jsem zprvu nevěděl a tak jsem se na to nyní i lépe podíval.
Na počátku osmičky jsem se během prvních levelupů zaměřil u atributů na klasiku, která tak nějak korespondovala se zkušenostmi z Lords of Xulima, protože v tomto ohledu si jsou obě hry docela podobné. V šestce a sedmičce jsem tohle řešit nemusel, resp. ono to ani ovlivňovat příliš nelze. Navíc možné rozpětí v hodnotách atributů je u těchto dílů menší, takže každé vybrané povolání je už v základu dostatečně připravené. Osmička se pokusila škálu 10-18 bodů převést na škálu 1-100 bodů, čož je podstatně větší rozsah a i při přepočtu na procenta jsou jednotlivé stupně příliš daleko od sebe.
Každá postava proto při levelupu dostane 6 bonusových bodů, které může do atributů rozdělit. Max. jsou 3 body do jednoho vybraného. Potíž je ovšem v tom, že v takovém případě snadno hrozí, že postavu rozvinete nevhodným způsobem. A taky mě opravdu okolo levelu 11 zamrazilo. Jak už jsem psal výše, vyšel jsem z LoX a u všech jsem začal přednostně dávat maximum bodů do rychlosti a zbylé 3 body do klíčových atributů pro dané povolání. Od rychlosti jsem si samozřejmě sliboval vyšší efektivitu v boji, ale s iniciativou to prakticky nic neudělalo.
Byly tedy chvíle, kdy jsem uvažoval, že osmička na rychlost moc nehraje. O to horší to bylo v porovnání s tím, kdy jsem zjistil, že řada dovedností je řízena více jak jedním atributem a kolikrát i atributem, který jsem rozhodně nepovažoval za klíčový pro dané povolání! Těch bodů není nekonečně, protože jak jsem se tu na počátku rozehrávky z příspěvků dozvěděl, hra má v podstatě levelcap a to ke všemu dost nízký.
Naštěstí jsem si toho všemu asi ještě zavčasu. První překvapení bylo třeba u kouzelnice, kde je vedlejším atributem Zbožnost, nebo u bojovníků vliv obratnosti na bojové schopnosti. To je ještě pořád dobré (kouzelnice už beztak nemá kam body dávat a bojovníka to lez zase dobře dělit), ale horší je to u ninji a samuraje, kde bojové dovednosti ovlivňují ještě Smysly, protože ty jsou důležité pro obourukost. Nehledě na to, že na boj má vliv ještě Inteligence ...

No, zkrátka zprvu to bylo opravdu zděšení a začal jsem tomu připisovat slabý výkon obou těchto povolání.
Od levelu 12 jsem tedy upravil rozdělování bodů. Rychlost zůstala, ale začal jsem korigovat mezi sebou Sílu, Obratnost a Smysly s tím, že obě povolání budu nadále rozvíjet asi jako vyvážená, popř. se pokusím Sílu dotáhnout do 100, protože jsem s ní už dost vysoko. U valkýrie půjdu zcela určitě cestou vyvážení (Síla, Obratnost, Zbožnost) a bishopka je jasná, ta kopíruje cestu kouzelnice.
Nyní tedy koukám na Jeffovo rozbor atributů a mohu si s klidem oddychnout. Asi bych už nic neměnil, i kdyby to bylo špatně, holt byla to moje volba a co jsem si navařil ..., ale jak vidím, docela jsem to trefil. Tady jsem asi opravdu hodně limitován předchozím výběrem rasy vs povolání, takže těch stovek tolik nebude, ale pořád mám šanci to nějak zachránit a vydal jsem se správnou cestou a dobře jsem tipl i poměry, na co se s jakou důležitostí zaměřit. I když ono to paradoxně opravdu vyplynulo spíše z celé situace, kdy jsem začal rozvažovat, co s tím teď vůbec ještě dokážu udělat

Zas tak nevhodnou družinu tedy nemám. Možná jsem si něco zbytečně zkomplikoval, ale to by to člověk fakt musel tvořit s ohledem na všechny díly trilogie.
Hlavně jsem zvědav, jestli mi nadšení vydrží a zda-li se nově zvolený rozvoj atributů na postavách nějak pozitivně podepíše

Je to fakt, k čemu je silný bojovník, když se netrefí? A to je to, co se mi pořád stává poněkud častěji, než je zdrávo.