Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 20:45:14
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 2 3 [4] 5 6 ... 29

Autor Téma: (Elemir) - Wizardry 8  (Přečteno 92200 krát)

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
Re:(Elemir) - Wizardry 8
« Odpověď #45 kdy: Červen 04, 2018, 00:47:16 »

Odvolávám, co jsem napsal o samurajovi :D Fígl je totiž v tom, že samuraj není závislý jen na kataně a spol. Nyní má v pravé ruce meč Krvežíznivost a jeho bojeschopnost je najednou úplně jinde. Nevím, proč mě to nenapadlo testnout dříve. Jinak samuraj má v družině opět největší počet zabití, ale doposud to bylo dáno tím, že on jen dorážel to, co z velké části načnul bojovník.

Edit: došel jsem si tedy do hrobky v chrámu, kde jsem našel hezký meč a luk. Meč má pro mě tu výhodu, že mám opět o kolo v útoku navíc, podobně jako s Krvežíznivostí, takže Elemir a Lacert jsou nyní opět prima dvojka :) Trochu to dělá i to, že cesta Chrám - Arnika je docela slabá, tady se levelscaling v podstatě zastavil už dávno, ale podle těch šlupek, co oba dávají, už asi došlo k tomu správnému zlomu.

Já se v základu chybně řídil jen samotným rozsahem zbraně, jenomže ten se po nasazení do ruky postavy změní (znásobí). V menu postavy je na to dokonce hezky udělaný přehled, kterého jsem si všiml až teď. Ještě by to chtělo najít něco pořádného pro ninju.

Nyní stojím na hranici Severní divočiny a celkový čas jsem sečetl na 48 hodin 45 minut.
« Poslední změna: Červen 04, 2018, 01:28:41 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

petstr

• Host
« Odpověď #46 kdy: Červen 05, 2018, 22:02:10 »

Co se týče počtu zabití tak u mě vždy vede kouzelník. Na řadu se dostane až nakonec a díky plošným kouzlům doráží načaté protivníky. Samuraj má asi o 1/3 míň, stejně jako hraničář. Samuraje jen naučím základy ohnivé magie aby mohl kouzlit na dálku když má zakletý meč.

Když jsem měl ninju tak jsem u něj jel boj beze zbraně, doufal jsem že bude mít víc útoků a tím i víc kritických zabití, ale přišlo mi že to moc nefungovalo, tak jsem ho nakonec vyzbrojil, ale už si nevybavuju čím a starej save už nemám :-)

Musím se přiznat že mám chuť si zase zahrát, mám tam z před půl roku rozjetou hru v přibližné fázi jak jsi ty, ale tam mám vynálezce, kterýho jsem chtěl vyzkoušet. Co jsem četl tak ho dost lidí vychvalovalo, ale mě zatím nijak nepřesvědčuje, a udělátka na slušný kouzla získám až v závěru kde už se ale budu potýkat s rapaxama kteří mají celkem odolnost na přírodní magie, takže zatím spíš zklamání. Ještě že má tu bouchačku aspoň s tou je zábava. Nicméně si myslím že bard je lepší volba, i když i u něj byly okamžiky kdy jsem ho chtěl vyměnit :-)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #47 kdy: Červen 06, 2018, 09:02:55 »

Mě obě kouzelnice fungují spíše jen na slabší protivníky a těch je celkem minimum, takže jejich síla stagnuje. Jak už jsem psal dříve, dost potvor má vysoké odolnosti, takže ani fireballem, což je moje nejsilnější kouzlo, nedokážu řadu potvor účinně zranit. Anebo jinak, pokud bych měl být úspěšný, bylo by to opravdu co boj, to spánek, protože bych si vyplýtval veškerou manu pro ohnivou magii. Kouzelnice tedy používám hlavně jako support, nebo likvidují slabší protivníky v hlídkách, kde je více řad potvor. Na dokončování mám bojovníka a samuraje.

Bylo by prima mít něco silnějšího s plošným účinkem, ale hra mi zatím nic takového nenabídla. Vodní magie je třeba celkem naprd, takový Iceball je skoro k ničemu, protože odolnost proti vodní magii je ještě více rozšířenější než odolnost proti ohni. Díky tomu mi pořádně nefungují ani paralyzující mrazivá kouzla.

Určitý posun vidět je, ale je to tak trochu začarovaný kruh. Úspěšnost kouzel roste s výší dovednosti, jenomže to musím buďto zvyšovat levelupem nebo kouzlením patřičných oborů kouzel. Když však nemám potřebu ta kouzla kouzlit, tak mi kouzelnické dovednosti logicky stagnují :) Je krásně vidět, jak je třeba u bishopky a valkýrie vysoko božská magie oproti ostatním oborům, protože léčení kouzlím skoro pořád.

Ninju jsem si v šestce bral z toho důvodu, že to byla obecně doporučovaná postava. Jeho síla se však začala projevovat až v sedmém díle a s vyššími levely. V osmičce je zase na podobné příčce užitečnosti jako v té šestce, takže je to povolání, které bych pro příště nevolil. Navíc v osmičce je poněkud problém s obourukostí, která vyžaduje krom patřičné dovednosti ještě dbát na jiné rozdělení základních atributů, což jsem úspěšně přehlídl. Asi to není zas taková tragédie, ale vliv to určitě má. Nicméně na počátku trilogie jsem měl poměrně jasno v tom, že povolání měnit nebudu. Vyjímkou byla akorát bardka za kouzelnici. Kdybych ovšem tušil "problém" s ninjou, tak mohla zůstat bardkou a ninju bych vyměnil za kouzelníka. Jenomže to jsem v té době nemohl tušit.

Mě v tomhle ohledu přijde, že okolo šestky a sedmičky existuje příliš mnoho mýtů, podobně jako se tvořily mýty okolo Might and Magic ;) Ninja má výhodu v tom, že ovládá zlodějšké dovednosti a podle předpokladů může být obstojným bojovníkem. Jenomže jako bojovník má význam až na vyšších levelech, kdy začne fungovat Kirijutsu. Nehledě na to, že se pro něj hůře shání lepší výbava. V tomhle ohledu je výhodnější samuraj. Bez zlodějských dovedností se dá navíc v šestce a sedmičce přežít, protože je nahradí kouzla. Navíc v případě volby bardky lze zlodějinu delegovat na ní.

Jiné to je v případě, pokud počítáš s protáčením povolání. Pak se dá klidně vytvořit trojice ninjů a ve hře je ihned změnit na bojovníky apod. Díky tomu budou mít také všichni Kirijutsu a třeba v případě bojovníků a lordů nebudou příliš omezováni ve výbavě. Ninja má opravdu význam jen kvůli tomu artefaktu v sedmičce. Jenomže to už musíš vědět, že tam něco takového je. Podobně mi nepřijde nic extra na kombinaci faerie - ninja. Přinejmenším existují podstatně hůře nahoditelné kombinace, tohle není nic vyjímečného, to platí až pro hobity. Pokud jde o sólování nebo menší družiny, tak tomu rozumím, tam pak jde o každou výhodu a víly mají přirozený bonus k rezistencím a třídě zbroje.

Nakonec jsem se dostal až do tábora Umpani. Cesta proběhla poměrně rychle a okolí je opravdu citelně slabší. Nyní už znám další možný směr, horskou stezku, takže bych teoreticky opravdu mohl dokončit okružní cestu po Dominu, což asi taky udělám. Pomalu tuším, co je kam navázáno, takže bych si to přinejmenším jen potvrdil.
IP zaznamenána
This is the end ...

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #48 kdy: Červen 07, 2018, 11:16:18 »

S uzávěrkou dosavadního postupu už jsem skoro na konci, ale zatím se ještě rozhoduji, zda-li se přeci jen nepokusím o kolečko po Dominu. Skokové zesílení družiny mi pozvedlo náladu natolik, že jsem ochotný to risknout :D Od Horské stezky ostatně nečekám nic složitého, pokud na mapě světa existuje symetrie, což tak skoro vypadá, pak bude Horská stezka podobně tuhá jako jihovýchodní divočina.

Je to navíc zas po dlouhé době, co se na hru opradu těším a mám skutečný zájem pokračovat. Možná je to právě tím, že hra už dostala konkrétní rámec a začínám mít o celém Dominu přehled. Těžko říci, jak by to třeba bývalo v sedmičce, pokud bych se rozhodl jít po příběhové lince hned, protože osobně si myslím, že přímý postup v sedmičce taky není zrovna vybalancovaný a teoreticky bych u něj mohl prožít podobné rozčarování. Ale zas na druhou stranu, v domě rozehrátí sedmičky jsem byl perfektně rozjetý ze šestky, což taky dělá hodně. Ohodnocení osmičky bude opravdu oříšek a mám pocit, že o něm nejvíce rozhodne další postup hrou.

Zatím ovšem sepisuji zpětně zápisky a během toho jsem zavítal na Jeffovu stránku a nahlédl do sekce vývoje postav. Na své družině toho už moc nezměním, ale zajímalo mě, jestli jsem se zaměřil na správné věci. Z doporučované vybalancované družiny mám jen vílí kouzelnici :) Ale to mě celkem nepřekvapuje. Už na počátku šestky jsem byl rozhodnutý pro ne zcela typické kombinace ras a povolání, takže ne vždy těžím z dodatečných bonusů. Ovšem osmička mnohem zajímavěji pracuje se základními atributy, což jsem zprvu nevěděl a tak jsem se na to nyní i lépe podíval.

Na počátku osmičky jsem se během prvních levelupů zaměřil u atributů na klasiku, která tak nějak korespondovala se zkušenostmi z Lords of Xulima, protože v tomto ohledu si jsou obě hry docela podobné. V šestce a sedmičce jsem tohle řešit nemusel, resp. ono to ani ovlivňovat příliš nelze. Navíc možné rozpětí v hodnotách atributů je u těchto dílů menší, takže každé vybrané povolání je už v základu dostatečně připravené. Osmička se pokusila škálu 10-18 bodů převést na škálu 1-100 bodů, čož je podstatně větší rozsah a i při přepočtu na procenta jsou jednotlivé stupně příliš daleko od sebe.

Každá postava proto při levelupu dostane 6 bonusových bodů, které může do atributů rozdělit. Max. jsou 3 body do jednoho vybraného. Potíž je ovšem v tom, že v takovém případě snadno hrozí, že postavu rozvinete nevhodným způsobem. A taky mě opravdu okolo levelu 11 zamrazilo. Jak už jsem psal výše, vyšel jsem z LoX a u všech jsem začal přednostně dávat maximum bodů do rychlosti a zbylé 3 body do klíčových atributů pro dané povolání. Od rychlosti jsem si samozřejmě sliboval vyšší efektivitu v boji, ale s iniciativou to prakticky nic neudělalo.

Byly tedy chvíle, kdy jsem uvažoval, že osmička na rychlost moc nehraje. O to horší to bylo v porovnání s tím, kdy jsem zjistil, že řada dovedností je řízena více jak jedním atributem a kolikrát i atributem, který jsem rozhodně nepovažoval za klíčový pro dané povolání! Těch bodů není nekonečně, protože jak jsem se tu na počátku rozehrávky z příspěvků dozvěděl, hra má v podstatě levelcap a to ke všemu dost nízký.

Naštěstí jsem si toho všemu asi ještě zavčasu. První překvapení bylo třeba u kouzelnice, kde je vedlejším atributem Zbožnost, nebo u bojovníků vliv obratnosti na bojové schopnosti. To je ještě pořád dobré (kouzelnice už beztak nemá kam body dávat a bojovníka to lez zase dobře dělit), ale horší je to u ninji a samuraje, kde bojové dovednosti ovlivňují ještě Smysly, protože ty jsou důležité pro obourukost. Nehledě na to, že na boj má vliv ještě Inteligence ... :D No, zkrátka zprvu to bylo opravdu zděšení a začal jsem tomu připisovat slabý výkon obou těchto povolání.

Od levelu 12 jsem tedy upravil rozdělování bodů. Rychlost zůstala, ale začal jsem korigovat mezi sebou Sílu, Obratnost a Smysly s tím, že obě povolání budu nadále rozvíjet asi jako vyvážená, popř. se pokusím Sílu dotáhnout do 100, protože jsem s ní už dost vysoko. U valkýrie půjdu zcela určitě cestou vyvážení (Síla, Obratnost, Zbožnost) a bishopka je jasná, ta kopíruje cestu kouzelnice.

Nyní tedy koukám na Jeffovo rozbor atributů a mohu si s klidem oddychnout. Asi bych už nic neměnil, i kdyby to bylo špatně, holt byla to moje volba a co jsem si navařil ..., ale jak vidím, docela jsem to trefil. Tady jsem asi opravdu hodně limitován předchozím výběrem rasy vs povolání, takže těch stovek tolik nebude, ale pořád mám šanci to nějak zachránit a vydal jsem se správnou cestou a dobře jsem tipl i poměry, na co se s jakou důležitostí zaměřit. I když ono to paradoxně opravdu vyplynulo spíše z celé situace, kdy jsem začal rozvažovat, co s tím teď vůbec ještě dokážu udělat :) Zas tak nevhodnou družinu tedy nemám. Možná jsem si něco zbytečně zkomplikoval, ale to by to člověk fakt musel tvořit s ohledem na všechny díly trilogie.

Hlavně jsem zvědav, jestli mi nadšení vydrží a zda-li se nově zvolený rozvoj atributů na postavách nějak pozitivně podepíše :) Je to fakt, k čemu je silný bojovník, když se netrefí? A to je to, co se mi pořád stává poněkud častěji, než je zdrávo.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #49 kdy: Červen 07, 2018, 12:20:55 »

Mě příjde, že se ta hra bez mágů s útočnou magií snad ani nedá hrát. Respektive mágové hodně hru usnadní. Například nyní jsem začal hru hrát taky, mám v partě Samuraje, Lorda, Barda, Biskupa, Mentalistu a Mága. Samuraje a Lorda zatím rozvíjím zejména na boj, ale už ovládají i nějaká kouzla. Barda je podpůrná postava a občas se i tváří, že taky bojuje, ale zejména otevírá truhle a snažím se využívat hudbu (tudle postavu moc neznám, tak uvidíme, co z ní bude). Biskup se učí kouzlům kněze a mága a je to muj největší ničitel nepřátel. Hned v závěsu je mág.

Ono mnoho oblud dělá negativní stavy a je dobré je zlikvidovat co nejdřív, nejlépe dřív, než se přiblíží. Takové obludy pak s přehledem bojovníky uspí, oslepí a podobně. Zatímco Biskup a Mág ovládají momentálně v božské magii Magické střely, což je kuželové hromadné kouzlo (zasáhne vše před nimi), k tomu ještě mág má padající balvany (totéž) a Biskup Ostrý zvuk ve vzduchu (totéž), pak Mentalista psi-oheň v magii ohně (totéž) a také ostrý zvuk a pak také kouzlo teror, co nepřátelé vyděsí (hodně užitečné kouzlo při boji s více nepřáteli). Mág má tedy ještě ohnivou kouli a pak ještě nějaká další kouzla útočící na jednu obludu (taková ta základní). Biskupa jsem hned na začátku naučil kouzlo světlo z knihy, co jsem našel v chrámu a vždy před spánkem, pokud mu zbyla mana a možnost kouzlit jsem to kouzlil, takže mu relativně rychle povyrostla magie ohně za používání (on se jinak učí pomaleji).

No ale s těmi hromadnými kouzli jsem třeba na jeden zátah (jeden boj) zabil asi 16 zlodějů (na cestě z chrámu do Arniky) na 7 úrovni. (já sám jsem měl postavy na 5-6 úrovni), přitom mě ani neškrábli, protože se ke mojí partě vůbec nedostali a když, tak s pár životy a dorazili je bojovníci. Je docela sranda, když biskup na jednu ránu zabije 9 nepřátel :). Silná kouzla na jednu obludu se zase hodí proti silným obludám (co mají hodně životů).

Myslím, že u magie je dobré naučit se více kouzel v různých školách a také do nich dát pár bodů při levelupu, pak je používat během boje a nechat tu magii růst samotnou a taky mít i větší rezervu - zásobu kouzel. Kouzla nebojová se dají používat i mimo boj.

Nevím, jak s vlastnostma, ale jási vždy na začátku vyberu 2 nejdůležitější, co si myslím, že jsou pro dané povolání (například právě u mága inteligence a zbožnost) a do těch dávám všechny body, dokud nedosáhnu maxima a nezískam spešl schopnost. Až pak rozvíjím ty další.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #50 kdy: Červen 07, 2018, 13:05:17 »

Ale jo hrát to jde, ovšem pak to vypadá tak, jak popisuji :D Mě strašně překvapila celá změna v systému kouzel, takže dost dlouho trvalo, než jsem se v tom zorientoval a pochopil to podrobnější rozčlenění a výcvik. V předchozích dvou dílech byla magie pevně vázaná na příslušnou dovednost a tu šlo zvedat jen ručně behěm levelupu. Pořád jsem tedy čekal něco podobného a v tom mi uteklo, že mi jednotlivé obory magie naskakují i během používání příslušných kouzel + komplet řídící dovednost příslušné knihy kouzel. Dostal jsem se tak nějak do skluzu a pořád zaostávám.

Něco podobného s tím kouzlem Světla mě později napadlo u Identifikace, kde jsem si pak všiml právě té souvislosti mezi kouzlením a růstem dovednosti Magie země. Alespoň něco jsem si tedy zvedl podobnou formou, ale je to zdlouhavé a teď bych musel několik hodin trávit jen touhle činností. Kdybych to býval praktikoval pravidelně, tak jsem udělal lépe, ale to bych musel vědět už na začátku.

Jak jsem se pak u dovedností dočetl, úroveň v daném oboru magie určuje úspěšnost kouzel vůči odolnosti cíle, což by vysvětlovalo, proč tak často naražím na rezistence. Dost mě to právě odradilo od volby některých kouzel. Ale ty poslední hodiny pak ukázaly, že už se to začíná lepšit. Naučil jsem se tedy využívat onen zmíněný Teror, k tomu kouzlím Šílenství a Spánek (ten už taky začíná být úspěšnější). Hlavní práce ovšem spočívá na bojovnících, fireball mi třeba dává max. šlupy do 50 HP, s čímž sundám bezpečně jen to, co je okolo 35 HP, protože to zase ne na všechny účinkuje stejně "dobře". Ale i to pomůže, protože občas mě napadne více hlídek najednou a je prima, když 1-2 lehčí složím kouzelnicí a bishopkou. Třeba u vos nebo kytek mi to kouzlení zabírá docela dobře.

Ostrý zvuk a Padající balvany jsem doposud vynechal, protože vysoká odolnost vůči vzduchu a zemi je běžně rozšířená, takže po předchozích zkušenostech jsem nabyl dojmu, že je to ztráta času. Magickou střelu jsem měl v plánu, ale nejprve jsem se spíše soustředil na pomocná kouzla, jako je odstranění paralýzy, jedu, nemoci a šílenství. I když si nejsem tak úplně jistý jejich momentální užitečností. Těch kouzel je během levelupu nějak moc na výběr, 6 a 7 to dávkují při normálním průchodu pozvolna, takže jsem měl více času poznat, co bude do budoucna lepší volbou.

Jinak školy magie jsem tak nějak navýšil už dříve, vlastně hned, jak mi došlo, že na těch bonusových bodech u kouzelníků zas tolik nezáleží, protože ty dovednosti rostou oním používáním. Mám to tak nějak, aby ta kouzla neselhávala, akorát budu muset při dalším levelupu začít lépe volit kouzla.

Z toho nejhoršího jsem asi opravdu venku. Cesta do tábora Umpani je snadná, takže okolí Arniky a Močál mohu případně využít k tréninku, protože v nich už to asi tak tuhnout nebude. Močál tipuju na nějaký level 16 max. U mě už je bojovník level 14 a ostatní pomalu dotahují. Pořád by to byla přijatelnější varianta, než to točení na menší ploše v prvních 20 hodinách hry.

Ale tak jako dobrý. Já si nemusím nastavovat vyšší obtížnost, já si to vždycky dokážu zkomplikovat sám :D Ten skok, když samuraj dostal meč za to ovšem stál ;) Příště bych ale takhle naslepo a s importem do hry určitě nešel.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #51 kdy: Červen 07, 2018, 15:21:25 »

No, ono třeba kouzla magie vzduchu a země nejsou dominantní, že by na nich mág stál, ale pokud je umí, může je používat v bojích a tím se ony magie učit, například když na bojišti zbyde jeden bojovník, nebo v případě nebojových, jako chameleon v magii země (to může kouzlit kouzelník furt). Ono každá magie má omezený počet many, který můžeš vyčarovat behěm jednoho spánku a tento limit magie je nižší, než celkový počet many dané postavy. Tedy já mám třeba u mága magii ohně něco kolem 45 a many mám něco kolem 80, tedy když vyčaruji ohnivé kolule nebo energický výboje a spotřebuji oněch 45 many, je mi kouzelník k prdu a nemůže nic čarovat, i když má stále skoro půlku many. Proto je dobré mít těch kouzel víc. Navíc s rostoucím čarodějnictvím je snadnější se učit všechny magie. Celkově u kždého typu magie to ještě mění počet kouzel, které v ní umíš. Tedy pokud je možnost někde získat knihu kouzel, které ještě neovládáš, určitě si jí pořiď.

Mě teď s těmi postavami ta hromadná kouzla dávají zranění cca 15 životů. Tedy na jedno kolo s třemi mágy jsem schopen všem nepřátelům v okolí vzít cca 45 životů. Ale výhodou těch kuželových a podobných kouzel (také i ohnivé koule) je to, že lze boj zahájit sám a to ve větší vzálenosti nepřátel, takže v jednom kole se ti nepřátelé nestihnou dostat až k partě, zatímco já je 2x zraním těmito kouzli, tedy zhruba 70-90 životů a to ve fázi v které jsem moc oblud nepřežije. Přežila to jen 5člená skupinka velkých krabů na 8 levelu, která na mě vyběhla hned po opuštění kláštera. Tam jsem tedy použil ten teror, 2 krabi utekli, 3 jsem nějak umlátil/učaroval a pak utekl do chrámu si odpočinout. Ale to byl zatím můj nejtěžší boj ve hře.

A nebo tedy můžu zaútčit kouzlem na jednoho nepřítele, kterým jsem schopen vzít cca 20-25 životů každým kouzelníkem, tedy v jednom kole asi 60-75 životů. Ono jsou zatím začátečníci, no. Zatím si nemůžu dovolit nastavit moc  vysokou sílu kouzel, aniž bych se sám zabil.

Ale obecně mi prostě příjde, že bojovníci jsou tak trochu do počtu. Zatímco oni šmrdlají nepřítele po 5-10 životech a z 5 pokusů se 3 minou. Ale alespoň útočí každý 2x v jednom kole (tedy každou zbraní). Ale oni stejně většinou střílí nadálku kušemi, kde je jejich úspěšnost ještě horší, no. To kouzelníci sice mají v rukách i praky, ale u obchodníka v klášteře jsem jim dal 100 šutrů každýmu a stále je mají tuším :), ti střílí jen v situaci nejvyšší nouze.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #52 kdy: Červen 07, 2018, 15:53:02 »

Dělený pool many je i v předchozích dílech, takže na ten nižší limit počtu kouzel jsem zvyklý. U osmičky mi naopak přijde, že je to přívětivější, protože té many pro každý obor mám už od pohledu více. Jakoby hra korigovala manu zpětně, navíc mi mana roste i v průběhu levelupu. U předchozích dílů bylo tím hlavním tahounem právě samotné učení  kouzel. Tady mě zprvu vystrašilo, že kouzel ohně mám na výběr dost málo, čímž jsem čekal i méně many pro ohnivou magii, ale many mám nakonec haldu. Možná záleží i na tom, jak rychle se daný obor magie odemkne. Těžko říci, možná je to jen pocit a funguje to přitom stejně, musel bych se podívat. Knihy jsem začal nakonec i kupovat, abych to neměl všechno jen na levelupu. I těch druhů knih je tu nakonec více.

Vlastní zahájení boje je pro mě novinkou. Samozřejmě jsem to zkoušel, ale já měl útočná kouzla zašedlá, takže jsem boj iniciovat nemohl. Nakonec jsem to tedy pustil z hlavy. A to jsem snad zrovna zkoušel tu kouli. Budu na to muset kouknout ještě jednou, to byl asi nějaký renonc.

U mě je to s bojovníky a mágy teď přesně obráceně. Zatímco kouzelníci se dostávají teprve do formy, tak bojovník se samurajem mají násobný útok s poškozením okolo 30-40 HP. V jednom kole mi tak sundají i dvě potvory s HP okolo 100. Občas se podaří i něco ninjovi. To míjení při útoku je horší, tím se to docela kazí, ale pořád je to notný skok vpřed, protože nyní si můžu dovolit více bojů v řadě. Útok zbraněmi na dálku jsem vzdal, to je škoda projektilů :) Asi by to nebylo od věci, pokud by to bylo vycvičené, ale u mě ty potvory zesílily tak rychle, že je pro mě bezpečnější k nim v rámci bojového kola dojít na dosah a riskovat tu spršku ran, kterou předtím a potom schytám.
IP zaznamenána
This is the end ...

Richmond

• Zasloužilý člen
« Odpověď #53 kdy: Červen 07, 2018, 17:35:46 »

Koukám, že Elemir spustil Wizardrymánii :)) Škoda, že se nemůžu přidat, musel bych přeskočit 4 díly :(

ad Bard - mně tohle povolání přišlo docela užitečné v začátcích hry, kdy jeho nástroje suplovaly některá základní kouzla (hlavně Sleep). Později už tak trochu otloukánek party.
Měl jsem i gadgeetera, protože jsem byl zvědavej na jeho vynálezy. Bylo to rozhodně oživení v sérii, ale pořád platilo, že největší podíl na vítězstvích v soubojích měli mág a Lord (tedy snad si to tak dobře pamatuju).

ad Ninja - ano, v osmičce už nemá takovou kultovní pozici jako v sedmičce a to i když člověk získá tu pekelnou zbraň :)

ad Změna povolání - vůbec si nevzpomínám, jestli jsem v osmém díle točil (na rozdíl od sedmičk) povolání...děravá pamět :( Ale obávám se, že pro tohle je stvořená sedmička, v menší míře šestka. V první 3 dílech bohužel je skoro nelidské získat standardní cestou některá povolání (Ninja, Lord) a to díky minimálním požadavkům a nahodilému zvšování i snižování klíčových charakteristik při levelupu. Ale minimálně změna na bishopa v těchto dílech zachrání před ekonomickou krizí :))
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #54 kdy: Červen 07, 2018, 20:05:33 »

Klidně se připoj :D Bylo by hezké kdyby to strhlo větší vlnu rozehrávek. Popravdě mě docela pomohlo, když jsme tu začali o tom podivném postupu diskutovat a teď už je tu i čerstvý popis odlišného výsledku od Milhause. Dodalo mi to novou sílu pídit se po důvodech a nevzdat to, od čehož jsem daleko nebyl. To mohu klidně přiznat. Mě už začalo být Wizardry 8 líto, protože to spělo spíše k negativnímu postoji a to je holt zčásti cena za to, že jsem na dokončení trilogie začal tak tlačit a to se odrazilo hned na tom začátku (vzpomněl jsem si u tohoto argumentu na sérii Realms of Arkania, kde to celé proběhlo hladce, ale u RoA je nutné si uvědomit, že ty změny jsou v rámci trilogie minimální).

Za normálních okolností by mi to nevadilo, prostě bych si klasicky zvykal metodou pokus-omyl, ale najednou to jaksi nefungovalo a asi jsem si začal i hledat nějaké alibi pro případ neúspěchu. Přitom jsem si jasně uvědomoval, že když to vezmu podrobně vůči Wizardry 7, tak to o tolik horší nebude. Ale zase mohu říci, že naprosto rozumím odpůrcům osmičky, protože ta přechodová fáze je prostě zvláštní a taky bych býval neřekl, že budu mít takový problém to skousnout.

O protáčení jsem chvíli zauvažoval v souvislosti s Lili, že bych z ní udělal opět bardku. Podle mě v osmičce je bard mág s benefity, protože teoreticky by mu měla zůstat kouzelnická magie a navíc je schopný ovládat hudební nástroje. Ale možná se pletu, nekoukal jsem se přesně na to, jak jsou v osmičce jednotlivá povolání vybavená. Za sebe jsem si nakonec řekl, že to jedno protočení v šestce bylo max a dojedu to se "single" povoláními.
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #55 kdy: Červen 07, 2018, 20:55:58 »

No já nevím, jak mi to půjde dál, už je to hodně dlouho, co jsem to hrál a třeba boj mi obecně příliš nesedí a člověk si na něj musí chvíli zvykat a i tak to působí trochu kostrbatě.

Horší to bude s herní náplní, protože už nemám ponětí, o čem to bylo a co bylo kde.
IP zaznamenána

petstr

• Host
« Odpověď #56 kdy: Červen 07, 2018, 21:03:00 »

Jsem zvědavej jak bude Milhaus zvládat závěr jen s 2 bojovníky. 3 kouzelníci jsou na začátek a střední pasáž fajn, ale jak přijdou rapaxové tak můj kouzelník byl v podstatě jen do počtu a využíval jsem ho jako support, protože moc škody nenadělal.
Co se týká zásahů tak to dle mě ovlivňují 2 věci, nejdříve souboj nablízko určí zda se trefíš a pokud se trefíš, tak dovednost meč určuje zda pronikneš brněním. Ale je to jen má hypotéza, pokud máte někdo jinou tak sem s ní :-)
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #57 kdy: Červen 07, 2018, 23:41:30 »

Uvidíme, je možné, že to ani nedohraji.

Ale v této fázi jsou kouzelníci hodně silní. Schválně jsem se na to díval na počty zabití
Na konci kláštera: Lord-14, Samuraj-9, Psionik-13, Bard - 17, Biskup - 25, Mág - 34
Cesta do Arniky: Samuraj-11, Lord-21, Psionik-22, Bard - 23, Biskup - 66, Mág - 80
Ale Biskup měl trošku pomalejší start, v závěru té cesty už byl nejsilnější kouzelník a jelikož útočil jako poslední, tak začal mága dohánět.

Jinak tady mám screeny typického průběhu boje :)
https://s15.postimg.cc/y9muw9jo9/Wiz8-mravenci-1.jpg
https://s15.postimg.cc/4uh6nahpl/Wiz8-mravenci-2.jpg
https://s15.postimg.cc/xk42jy8ux/Wiz8-mravenci-3.jpg
https://s15.postimg.cc/b869qkhgp/Wiz8-mravenci-4.jpg
Což na 6té respektive pak už na 7mé úrovni docela ujde :)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #58 kdy: Červen 08, 2018, 07:20:20 »

Jo to je ta je hnusná hlídka na cestě :) Mě se jí podařilo rozdělit. Akorát já tam měl místo lidí už něco tužšího nad 75 HP. Dneska budu dopisovat deník, takže budu prohlížet i screenshoty, možná tam něco vyštrachám.

Edit: je to tak. Koukal jsem na starší save, co mám přímo na počítači a na cestě už jsem byl level 6-7, takže podobně vylevelilo i okolí - bandité Higardi HP 70-90. Ohnivá koule poškození do 30 HP, ale celkově velmi časté selhávání kouzel.

Jinak už vím, jak je to s tím prvním kolem. Já si nevšiml, že klikem na meč můžu boj sám zahájit :D Díky tomu získám první iniciativu. To by se mi mimo jiné bývalo hodilo v Tryntonu při nahánění obřího netopýra.

Počty zabití před vstupem do Arniky:

Bojovník - 1477, Samuraj - 4446, Ninja - 2993, Valkýrie - 891, Bishopka - 2571 a Kouzelnice - 2177

nicméně hra uvažuje i předchozí skóre, což jsem si ověřil podle počátečního save, takže jsem příslušné hodnoty od sebe odečet a vyšlo mi tohle ...

Bojovník - 22, Samuraj - 32, Ninja - 36, Valkýrie - 3, Bishopka - 6 a Kouzelnice - 55

Nebojoval jsem úplně s každým, venku už jsem se bojům začal pokud možno vyhýbat, ale je na tom hezky vidět, jak bojovník, samuraj a ninja družinu drží. Kouzelnice tu měla navrch kvůli slabším protivníkům v chrámu a dorážení pomocí ohnivé koule. Ona oproti bishopce mnohem méně selhávala při kouzlení.
« Poslední změna: Červen 08, 2018, 07:58:19 od Elemir »
IP zaznamenána
This is the end ...

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #59 kdy: Červen 08, 2018, 10:42:31 »

Myslím, že se týče schopností, jak u magie tak u boje jsou tam vždy schopnosti společné, co ovlivňují celou skupinu jiných schopností a pak schopnosti konkrétní, které ovlivňují jen je.

Tedy třeba u zbraní na blízko, ta schopnost Boj na blízko ovlivňuje schopnost bojovat se všemi zbraněmi na blízko stejně a přidává jim určitý bonus. Tedy hrdina s 50 body v této schopnosti a 0 body v sekeře a meči bude s oběma zbraněmi bojovat zhruba stejně a podobně i s palicí, dýky atd. Hrdina s 50 body v meči bude dobrý jen v meči a ostatními zbraněmi se netrefí. Ale efekt bude asi větší, pokud bude mít meč. Ještě to taky ovlivní ty další schopnosti, jako boj se dvěma zbraněmi, boj se štítem atd a také vlastnosti, které s tím souvisí. Podobně u mága třeba čarodějnictví ovlivňuje všechny magie živlů  atd. Ale nejsem si jistý.

Co se týče změny povolání, myslíte, že se to vyplatí na začátku kvůli vlastnostem? Tedy ty základní povolání Bojovník, Zloděj, Mág, Kněz při volbě správné rasy mohou mít největší bonus do vlastností. Hybridní povolání ať už mezi zlodějem-mágem, zlodějem-bojovníkem, nebo bojovníkem-mágem, nebo s knězem a těmi dalšími základními, mají vždy ten bonus menší. Třeba hobit - zloděj má 60 bodů. Hobit-ninja/bard/mechanik má ten počet bodů vždy menší. Tedy by se dalo na začátku udělat postavu zloděje, rozdělit ty body tak, aby postava splnila podmínky třeba pro ninju a zbývající body dát do dvou hlavních vlastností ninji, body schopností dát třeba do páčení zámků a nějakých bojových schopností ninji a na postupu na další úroveň povolání zmenit na ninju a už rozvíjet jen jej. Nevím ale, jestli to má význam, jelikož to má i negativní dopady, ninja by pak neuměl ty dovednosti tak, jak by je uměl na začátku, kdyby začínal, taky nemá počáteční vybavení, které mívá a budou se na něj stahovat omezení na nošení věcí, jako to u ninji je vždycky, tedy nebude můct nosit vybavení, jako zloděj, což zrovna u ninji by asi bylo zlý. Nebo třeba podobná kombinace mág-biskup.

Citace: Elemir
Akorát já tam měl místo lidí už něco tužšího nad 75 HP.
Oni ti lidé mívají 75 životů, ale narazil jsem tam i na nepřátelé, kteří mají klidně i přes 100životů (třeba ti krabi na 8 úrovni hned po východu z kláštera měli cca 120 životů. Ale já tady narazil na hodně početné skupinky mravenců na 6 úrovni, které ale měli cca 25 životů. Podle toho, jak kousali a jaká zranění dávali si ale moc právě neumím představit je zvládnout bez kouzel. Možná nějak využít terén a stoupnout si někam do rohu, aby jich současně moholo útočit jen pár a zbytek musel čekat.
IP zaznamenána
Strana: 1 2 3 [4] 5 6 ... 29