Svět Might and Magic

Komunitní fórum stránek Svět Might and Magic

• Červen 17, 2026, 19:50:11
  • Vítejte, Host
Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání -
Strana: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 19

Autor Téma: Prosba začátečníka k MaM VI  (Přečteno 53883 krát)

Ivan

• Zasloužilý člen
Re:Prosba začátečníka k MaM VI
« Odpověď #180 kdy: Říjen 17, 2018, 22:41:34 »

No, jinak když už je tu Zina od té upřímnosti, tak se musím přiznat, že jsem se taky nějak sekl ve svojí rozehrávce. MM6 si ze svojí první a jediné rozehrávky už bohužel moc nepamatuju a můj styl z MM7 a MM8 mi tady moc nevychází. Podobně jako Zina jsem asi postiženej tím mít všechny dovednosti na max a mít i všechny kouzla. Tím pádem jsem rozjel svoji družinu Paladin, Lučištník, Klerig, Mág dost nespecializovaně. A nějak jsem na to dojel v Mrazivé vrchovině. Došly mi peníze, který jsem utratil za kouzla pro všechny postavy, dovednostní body už moc nemám, nemám žádné mistry, zato skoro všechno na expertech. Takže doteďka mi mix boje a magie umožňoval hrou postupovat jako nůž máslem, do města jsem se nechodil léčit ani doplňovat manu, ale jen se zbavit plných inventářů. Jenže skupinky čarodějnic a lučištnic už nějak nedávám. Jasně, asi to půjde nějak zlomit, ale nějak se mi do toho nechce, když už to teďka dost dře. Holt jsem si měl vzít nějaký ty rad pro začátečníky taky k srdci.:-D
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #181 kdy: Říjen 17, 2018, 23:12:26 »

"Maladá holka"... no dobře, věř čemu chceš :-D. Lichotníku.

Ona ta klávesnice nepíše Ačka normálně, ale červenej pruh pod slovem mě upozorní, pokud si nevšimnu sama. Jenže "měl" je stejně platný slovo jako "měla" a prostě to neopravim. Pod Ačkem se hromadí nejvíc bordelu, jednak je hodně používaný (mm má značnej podíl) a pak je taky pod nim nasávání větráků.

Co se týče učení se všeho... ten instinkt jsem měla původně taky. Ono to vypadá tak hezky, mít všude 12 mistr :-D. Ale optimalizace zvítězila. Většinou se učim jen to co opravdu potřebuju, občas ujedu a udělám si někde experta kterej neni nutnej.
IP zaznamenána

Ivan

• Zasloužilý člen
« Odpověď #182 kdy: Říjen 18, 2018, 01:29:30 »

Jo maladá. Tak teď to vynechávající A už vůbec neokecáš.:-D Ale víš jak, mladá holka, ale ve skutečnosti starej chlap.:-D

No jo, je to tak, ony mi ty postavy s těma všema namaxovanejma dovednostma připadaj takový ultrasilný, i když opak je asi pravdou.
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #183 kdy: Říjen 18, 2018, 02:28:41 »

Mrazivá vrchovina (venek), je docela těžká mapa. Tam se docela hodí magii ohni pád meteoritů a létání. Tamní harpyje umí proklít hrdiny (i hromadně).
viz: https://www.youtube.com/watch?v=0E3uLAdXrJg

Jestli si nebyl v Močálu prokletých, můžeš se vydat tam, kde jsou obludy slabší, ale ta mapa se rychle obovuje a budeš jí tak si procházet víckrát.

Pokud nemáš peníze a neplnil si úkoly rady, splň je (některé). Začal bych tou druidkou, která stejně snižuje reputaci.
https://www.youtube.com/watch?v=R4rsUqBzZBE
Pak ve stokách ve Svobodném přístavu, kde je úkol rady od kněze se dá též najít docela dost peněz.
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #184 kdy: Říjen 18, 2018, 09:06:52 »

S tou zaseklou klávesnicí jste mi připomněli mé současné peripetie, mě se totiž zasekává Back Space, takže si kolikrát namísto jednoho slova (písmenka) smažu celý kus příspěvku :D

Jak psal Milhaus, Mrazivá vrchovina je tuhý kout země. Osobně jsem si na zdejších barbarech testoval svůj progress, protože tu je růst družiny nádherně pozorovatelný. Vrcholem je poté nádvoří hradu Alamos, kde je již nutné využít jen přímé konfrontace s barbary (nedá se jim tu uletět apod.). U Mrazivé vrchoviny byl hodně velký rozdíl, když jsem hrál hru prvně a opakovaně.

Peníze ve hře řeším očarováváním věcí a jejich opětovným prodejem - je to jeden ze dvou důvodů, proč se na magii vody tolik pospíchá. Nicméně při první rozehrávce jsem udělal klasickou chybu a zvolil magii ohně :)

Z počátku jsou peníze problém, protože trénink na experty luku není levný a k tomu je potřeba pořídit právě i lepší kousky luků, ale jakmile se zvýší bojeschopnost družiny, tak se to začne pomalu obracet. Z počátku je potřeba pečlivě projít každý dungeon, kde to družina zvládne a pak hlavně zbytečně neutrácet - koupit jen opravdu nutná kouzla. To platí i o dovednostech. Šestka je sice dost benevolentní, ale pro hladší průběh je dobré dodržovat určité základní postupy, což začíná už volbou družiny a náčrtem jejího rozvoje. Dost věcí se pak dá kompenzovat tím, že hra je dost velká a nabízí tak mnoho příležitostí. Respawn v Močále mrtvých je třeba dobrá příležitost, jak si na kostlivcích něco málo vydělat. Univerzálněji vedené postavy bych se snažil kompenzovat pitím u magických fontán/studní (např. +30 levelů v Kriegspire).
IP zaznamenána
This is the end ...

Zina

• Nováček
  • *
« Odpověď #185 kdy: Říjen 18, 2018, 11:40:08 »

... I tak je tam ale složení 2magické a 2 bojové postavy docela nevýhodné, myslím že obecně v této hře je dobré se buď orientovat na boj na blízko a magii mít jen jako podporu, nebo na magii ničivou a mít to tak pokud možno u všech postav...

Nejde tu prosím nějak zmiňovat, aby i bez citace bylo vidět na koho reaguju?
Tahle strategie, kterou myslím zmiňovala i Yuyana, dává smysl a umím si dobře představit, že výborně funguje. Já s ní mám ale - směrem k sobě - jeden problém. A to ten, že mám ráda různorodost a těší mě, že ať najdu imba plátovou/koženou/kroužkovou zbroj, tak ji vždycky budu mít na koho navlíct. Hlavně v pozdějších dílech, kde jsou artefakty, mi bylo vždycky líto, když se něco nehodilo.
A určitě se dá napsat, že při určitým složení party žádný artefakty nepotřebujete, ale pro mě je ta radost právě i v tom nacházení těchhle věcí, používání a v tý všestrannosti, který obětuju vyšší efektivitu (i když se samozřejmě nechci trápit víc, než je nutný, i proto sem píšu :-).
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #186 kdy: Říjen 18, 2018, 11:46:04 »

Bohužel, ten systém citací je SMF takhle divný, ale pokud chceš odpověď směřovat na někoho konkrétního, tak tím odpověď přímo začni, např. Milhaus:, 2Milhaus: nebo @Milhaus:.
IP zaznamenána
This is the end ...

Zina

• Nováček
  • *
« Odpověď #187 kdy: Říjen 18, 2018, 11:58:40 »

Oki, díky za odpověď (mně to nevadí, jen jsem se nechtěla znemožnit pro případ, že by to náhodou šlo nějak elegantně :-).
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #188 kdy: Říjen 18, 2018, 12:59:36 »

Zina: tak při té hře některé artefakty a reklivie nepoužiješ, ale to bys nepoužila ani při hře s jakoukoliv partou. Tedy konkrétně třeba se zaměřenou partou na magii (s těmi druidy) nevyužiješ kroužkovou a plátovou zbroj (obojí je v podobě artefaktu a relikvie, tedy 2x), pak kopí (1x), meče(3x), sekery(2x). Jinak teoreticky můžeš využít všechno. Palcáty, štíty pro druidy, dýky, hole pro kouzelníky (nejlepší je druidi palcát a dýky a kouzelník dýky). Luky u všech. A ty ostatní ozdobné věci též u všech - pochopitelně tě nejvíce zajímají věci, které posilují magii.

Pokud bys hrála za bojovou partu jak jsem naznačil, nevyužila by si dýky, hole, kožené zbroje, jinak by si teoreticky využila všechno.

Pokud bys hrála za hybridní partu (jako máš třeba nyní ty), tak ale stejně všechno nevyužiješ. Třeba jednu plátovou zbroj bys nepoužila. Většinu zbraní by si nepoužila a atd. Nejde využít všechno. A taky u mnoha věcí je diskutabilní, jestli je to vůbec výhodný, hlavně u relikvií. Většina těch věcí dodává jen bonus k nějaké vlastnosti a anaopak ubírá v jiné. Ale to zas tak důležité není. Obecně bych řekl, že artefakty jsou v 6tce užitečnější.
viz: http://www.svetmightandmagic.cz/mmvi/mmvi_artefakty.php
http://www.svetmightandmagic.cz/mmvi/mmvi_relikvie.php

Nejsem si teď úplně jistý, ale zdá se mi, že v 6díle můžeš mít více stejných artefaktů, tedy teoreticky si můžeš "vygenerovat" ty, které potřebuješ. Jenže získáš je vesměs až v Dračích píscích bojem s draky a wyrmy (krom myslím jedné dýky a artefaktů v truhle s obelisky) se ty ostatní nikde v truhle nebo skrýši nenachází - narozdíl od těch dalších dílů). No a Dračí písky jsou venkovní mapa, která je asi nejtěžší vůbec.

U předmětů se taky často hodí "běžnější" očarování, třeba u zbraní očarování "Draka" nebo ještě lépe "Temnoty". U prstenů očarování posilující magie, u zbrojí, přileb, opasků atd. jedno očarování Fénixe/Trolla/Regenerace - doplňuje životy, Jednorožce/many - doplňuje manu, pak předměty dávající imunitu proti různým negativním stavům (zkamenění, ochromení, onemocnění, jed a podobně) - hlavně tedy proti těm, co postavu vyřadí z boje.
viz: http://www.svetmightandmagic.cz/mmvi/mmvi_bonusy.php

Tyto předměty lze též získat v Dračích píscíchz oblud (proto po vyčištění získáš hodně peněz), ale taky se dají získat výměnou za zlaté pyramidky také tam (pyramidy lze získat v cirkusu). Některé se dají i koupit. Vesměs se ale nedají vytvořit kouzlem, nebo se mi to alespoň nikdy nepovedlo.

Smýšená parta bojovníků na blízko (nehůře úplně bez magie) a mágů ale prostě také nevyužije všechny věci a v 7 díle to mělo spíše význam kvůli schopnostem a díky jinému systému rozvoje, kde se ty postavy nedali nahradit a každá uměla na velmistra něco jiného.
« Poslední změna: Říjen 18, 2018, 17:30:20 od Milhaus »
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #189 kdy: Říjen 18, 2018, 16:49:29 »

Oh, ano, radost z objevování a oblíkání postav. To už dávno nemám :-D. Mě osobně hodně štvalo že spousta artefktů/relikvií je prostě nepoužitelná, i když je postavy oblečou. V šestce to ještě je ok, i když si myslim že nemuselo bejt tolik mečů (mizerný zbraně), ale v sedmičce? Sekerka s fireball efektem? Vážně?
Dýky? Dýky jsou super. A Mordred neni unikát, mělo by jich bejt 7? tušim? Já jich v jednom savu našla 5. To je skoro dost pro tři mágy.
A v sedmičce jdeš cestou světla nebo temnoty a artefakty z druhý strany nedokážeš použít, přesto vesele padaj.
Oh, a samozřejmě osmička. Přikládám obrázek ze svýho sóla a žádám o ocenění "nejlepší loot".
IP zaznamenána

Milhaus

• Zasloužilý člen
« Odpověď #190 kdy: Říjen 18, 2018, 17:25:43 »

Ještě bych doplnil, že co se týče čistě vzhledu artefaktů a relikvií v 6 díle, tak oni vypadají stejně jako běžné věci nejvyšší třídy, kterých je ve hře milion. Tedy nemají na pohled jiný vzhled, pokud jde o to, jak to na hrdinech vypadá, narozdíl od těch dalších dílů.
« Poslední změna: Říjen 18, 2018, 18:02:53 od Milhaus »
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #191 kdy: Říjen 18, 2018, 18:12:02 »

Takzvaný Schrödingerovo artefakty.
IP zaznamenána

Zina

• Nováček
  • *
« Odpověď #192 kdy: Říjen 18, 2018, 19:23:22 »

Vidím, že tady svojí rozmanitou partu prostě neobhájím :-]]

Yuyana: To je dobrá pomsta :-D.
IP zaznamenána

Yuyana

• Zasloužilý člen
« Odpověď #193 kdy: Říjen 18, 2018, 19:58:08 »

Všichni jsme tak začínali :-D. Zas taková různorodá parta dává člověku možnost najít svůj styl hry.

Třeba když jsem hrála dragon age 2, tak jsem jako první zvolila rogunu. A pak jsem půlku času hrála za Anderse. Tak mi došlo že by mě možná bavil mág :-D. (Teď jsem zpět na roguně, je dobrá, ale na bosse si furt půjčuju Anderse.)
IP zaznamenána

Elemir

• Administrator
  • Zasloužilý člen
  • *
« Odpověď #194 kdy: Říjen 18, 2018, 20:02:30 »

Ono záleží, co tím výběrem družiny sleduješ. Já třeba družiny stavím vesměs okolo standardní družiny a příliš se neodchyluji. Platí to víceméně pro všechna party-based RPG. Klerik a kouzelník jsou základ, poté dva bojovníci v různé kombinaci. Paladiny třeba využívám často, prostě jen proto, že se mi to povolání líbí :)

Sedmička se mi z počátku moc nelíbila, protože povolání rovnou spřáhla s (vel)mistrovstvím v dovednostech, ale časem jsem zjistil, že je to právě dobré vzhledem k experimentování, kdy si např. volbou zbraně předurčuješ, jaké povolání bude v družině - hraničář vs sekera apod. Má tu mnohem větší význam si před hrou sednout a družinu si naplánovat. V šestce je to v podstatě jedno, záleží jen na čase, který do hry hodláš investovat.

Yuyu mě předběhla :) No, u první rozehrávky jakéhokoliv RPG se vždycky snažím přiblížit nějakému standardu. Ona to tak dělá asi většina lidí a teprve prvním průchodem hry se rýsují další možnosti. V případě MM6 je klasická družina v podstatě nepsaným standardem, který kdysi někdo zavedl a přitom se asi ani neví proč :D
IP zaznamenána
This is the end ...
Strana: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 19